-
Ο χρήστης alfasud έγραψε:
Στο αμερικα που ημουν πριν μερικες εβδομαδες μου εκανε εντυπωση οι κλουβες που ηταν μεσα σε μερικα εστιατορια και εκει ηταν μαζεμενοι ολοι οι καπνιστες σαν ζωακια στον ζωολογικο κηπο και απολαμβανανε τον καρκινο.....
θα ηθελα να ηξερα αυτο που περιγραφει ο alfasud το βρισκετε σωστο
να πω εδω οτι δεν καπνιζω ουτε καπνιζα ποτε και επισης οτι ειμαι παθητικος καπνιστης τα τελευταια 23 χρονια
ο καπνος με ενοχλει σε κλειστους χωρους ειδικα οταν δεν λειτουργουν εξαερισμοι (το μεγαλυτερο εγκλημα των μαγαζιων κλπ IMO)ΑΛΛΑ
το βρισκω τουλαχιστον αισχρο να περιοριζεις καποιον η καποιους με τετοιο τροπο επιδη εχουν τη συνηθεια του καπνισματος (ή οποιαδηποτε αλλη συνηθεια)
-
Δεν εχω καπνισει ποτε στην ζωη μου,αλλα δεν υπαρχει περιπτωση να απαγορεψω καποιον διπλα μου να καπνισει.Ειμαι κατα των απαγορευσεων.
Πολλες δραστηριοτητες μας κανουν ζημια,αλλα δεν ειμαι υπερ του να τις απαγορευουμε.Οσο κακο μας κανει το καπνισμα,εμμεσως το ιδιο μας βλαπτουν τα κινητα,οι Η/Υ,τα αυτοκινητα κτλ.
Συμβουλη ισως,απαγορευση ποτε και για τιποτα. -
Με κάλυψαν πλήρως ο kacey και ο Χρήστος Λάππας.
Χιλιωειπωμένο κλισέ αλλά (και) εδώ κολάει: Η ελευθερία σου σταματάει εκεί που αρχίζει η δικιά μου ελευθερία και όπως να το κάνουμε η υγεία του καθενός είναι σημαντικότερη από τον νταλκά του (επίσης) καθενός.Ασχετο...
j.marr εσύ πως το τρως το φρικασέ σου; -
Αφού είναι τόσο τραγικά τα αποτελέσματα του καπνού, ώστε να χρειάζονται άγρια περιοριστικά μέτρα για να σωθούν οι μη καπνιστές, τότε ΑΠΑΙΤΩ:
- να μπουν κόφτες στα 100 χλμ και υποχρεωτικό ESP σε ΟΛΑ τα αυτοκίνητα γιατί κινδυνεύουν ζωές από την ατζαμοσύνη των κατά φαντασία χεράδων.
- να ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ σε οποιονδήποτε έχει έρθει με αυτοκίνητο σε κέντρο που σερβίρει οινοπνευματώδη να σερβιριστεί αλκοόλ, διαφορετικά να περνάει έξω. Τι έξω, να απομακρύνεται τουλάχιστον 100 μέτρα από το κέντρο! Επίσης οι μερίδες παϊδάκια να σερβίρονται με μέτρο στους οδηγούς, γιατί ξεχειλώνουν και νυστάζουν μετά, οπότε άντε να οδηγήσουν με την προσοχή τους τεταμένη.
- να καθιερωθούν υποχρεωτικά υβριδικοί κινητήρες με εκπομπή ρύπων ίση ή χαμηλότερη του Prius. Δεν θα μας πεθάνετε με τις αναθυμιάσεις των δίλιτρων και τρίλιτρων!
- να απαγορευτούν οι φωνές και τα δυνατά γέλια στις παρέες, μου βλάπτουν την ψυχική μου ηρεμία και υγεία, ειδικά όταν προσπαθώ να κάνω ένα σύνθετο συλλογισμό για μια σοβαρή συζήτηση και διακόπτεται βίαια ο οίστρος μου από κακαρίσματα.
- να κλείνουν τα κινητά των διπλανών τραπεζιών ή να βάζουν δόνηση. Εκτός της ακτινοβολίας προκαλούν ίδια βλαβερά αποτελέσματα με τις γαϊδαροφωνάρες όταν παίζουν με φουλ ένταση σε χώρο με απαλή μουσική που έχω επιλέξει τα τελευταία σουξέ αστεριών του παλλαϊκού πενταγράμμου (ή μάλλον τριγράμμου).
Σκέφτομαι τι τραβάω όποτε βγαίνω έξω από τους κατά τα άλλα υπερευαίσθητους αντικαπνιστές και χρειάζομαι τσιγάρο για να ηρεμήσω.
-
Εγώ προτείνω να απαγορευτούν οι χοντροί και οι χοντρές στους δημόσιους χώρους, όχι γιατί προσβάλλουν την αισθητική αλλά για το καλό τους! Να αναγκαστούν να αδυνατίσουν, μειώνοντας έτσι δραματικά τις πιθανότητες εμφράγματος.
Επίσης, οι μη-καπνιστές να απαγορεύεται να σερβιριστούν παραπάνω από ένα ποτό ή δυο καφέδες νες, γιατί και τα δυο είνια βλαβερά όχι μόνο για τη δική τους υγεία αλλά και για των συνανθρώπων τους (ο μεθυσμένος μπορεί και να με σκοτώσει χωρίς να το κατάλάβει, ενδεχομένως και οδηγώντας, ενώ ο έχων τα νεύρα σπαράλια -από τους καφέδες- μπορεί να με σπάσει στο ξύλο επειδή έπεσε το βλέμα μου επάνω του).
- Οι καπνιστές δεν χρίζουν τέτοιας απογόρευσης, μιας και οι οργανισμοί μας είναι μαθημένοι σε πολύ χειρότερα από καφέδες και ποτά *
Εν ολίγοις, εσένα φίλε αντικαπνιστή σε ενοχλεί ο καπνός μου γιατί βλάπτει την υγεία σου, εμένα όμως με ενοχλεί το κινητό σου που το έχεις δίπλα στο κεφάλι μου όταν πίνω καφέ, γιατί βλάπτει τη δική μου υγεία.
Επίσης με ενοχλεί το καυσαέριο του αυτοκινήτου σου, το οπόί επίσης βλάπτει την υγεία μου. Για αυτό σε παρακαλώ να το κυκλοφορείς μονάχα στο... σπίτι σου.Και πάει λέγοντας...
-
μπορειτε να το γελοιοποιειτε το θεμα αλλα τα πραγματα ειναι ακριβως ετσι. Δεν θα προσπαθησω να επιχειρηματολογησω πανω στο γιατι ειναι γελοια αυτα που λετε, νομιζω το δεχεστε και οι ιδιοι γιατι τα γραφετε ειρωνικα. Το οτι τα περι παθητικου καπνισματος δεν ειναι γελοια οπως αυτα που γραφετε, δεν προκειτα να προσπαθησω να σας πεισω. Δεν ειναι μονο ενας που πεθανε απο παθητικο καπνισμα, ειναι μερικοι χιλιαδες ανθρωποι και κυριως παιδια που ζουν σε σπιτια καπνιστων γονεων. Εσεις μπορειτε να κοροιδευετε οσο θελετε, τα πραγματα ομως δεν ειναι καθολου αστεια και δεν εχετε κανενα δικαιωμα να βλαπτετε την υγεια μου με την εξαρτηση σας. Αμα ερθει ενας αλκοολικος και προσπαθει με το ζορι να σας ποτισει, θα το δεχτειτε? Το οτι γουσταρετε εσεις να καπνιζετε δεν σας δινει το δικαιωμα να με κανετε και εμενα να καπνιζω τον καπνο σας, ουτε να βρωμαω τσιγαριλα.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
μπορειτε να το γελοιοποιειτε το θεμα αλλα τα πραγματα ειναι ακριβως ετσι. Δεν θα προσπαθησω να επιχειρηματολογησω πανω στο γιατι ειναι γελοια αυτα που λετε, νομιζω το δεχεστε και οι ιδιοι γιατι τα γραφετε ειρωνικα. Το οτι τα περι παθητικου καπνισματος δεν ειναι γελοια οπως αυτα που γραφετε, δεν προκειτα να προσπαθησω να σας πεισω. Δεν ειναι μονο ενας που πεθανε απο παθητικο καπνισμα, ειναι μερικοι χιλιαδες ανθρωποι και κυριως παιδια που ζουν σε σπιτια καπνιστων γονεων. Εσεις μπορειτε να κοροιδευετε οσο θελετε, τα πραγματα ομως δεν ειναι καθολου αστεια και δεν εχετε κανενα δικαιωμα να βλαπτετε την υγεια μου με την εξαρτηση σας. Αμα ερθει ενας αλκοολικος και προσπαθει με το ζορι να σας ποτισει, θα το δεχτειτε? Το οτι γουσταρετε εσεις να καπνιζετε δεν σας δινει το δικαιωμα να με κανετε και εμενα να καπνιζω τον καπνο σας, ουτε να βρωμαω τσιγαριλα.Εγώ φίλε Kacey, από το 'Εν ολίγοις... ' και κάτω μιλάω πολύ σοβαρά!
Αν είσαι δηλαδή τόσο ευαισθητοποιημένος στα θέματα υγείας, θα πρέπει λογικά να υποστηρίξεις με την ίδια θέρμη που υποστηρίζεις την απαγόρευση του καπνίσματος και την απαγόρευση των πετρελαιοκίνητων/βενζινοκίνητων οχημάτων, των κινητών τηλεφώνων, των σταθμών αναμετάδοσης τηλοπτικού σήματος, τη χρήση Η/Υ κι ένα κάρο άλλων καθημερινών πραγμάτων που αποδεδειγμένα βλάπτουν παθητικά την υγεία.
-
Είναι όμως και γελοία η υστερία κατά των καπνιστών. Το κάπνισμα κάνει κακό και ορθά έχει απαγορευτεί η διαφήμισή του, αλλά για το εξίσου βλαπτικό αλκοόλ, που μάλιστα έχει τρομερές συνέπειες για το άμεσο περιβάλλον του πότη, απλώς πέφτει η παραίνεση 'Απολαύστε υπεύθυνα' ('Ο τρελός είδε τον μεθυσμένο και φοβήθηκε' λέει ο λαός)
-
Το θέμα είναι ότι εσύ μπορεί να έχεις πιει δύο μπουκάλια ουίσκι στο διπλανό τραπέζι χωρίς να με ενοχλείς, ή να αυξάνεις τις πιθανότητες μου να πεθάνω από καρκίνο (αρκεί να μην οδηγήσεις μετά). Το τσιγάρο σου, αντίθετα δεν κάνει διαχωρισμούς. Βλάπτει το ίδιο εσένα και εμένα.
Φίλοι καπνιστές, θα πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσετε ότι δεν ζούμε σε απολύτως ελεύθερες κοινωνίες και να σεβαστείτε ότι η ελευθερία σας σταματά εκεί που αρχίζει των διπλανών σας. Για αυτό και έχουμε κάρτες ΚΤΕΟ (για να μην εκπέμπουμε βλαβερά καυσαέρια), σιγαστήρες στις εξατμίσεις και ώρες κοινής ησυχίας, όρια ταχύτητας (για να μην θέτουμε την ζωή των άλλων σε κίνδυνο με τον τρόπο που οδηγούμε) και αλκοτέστ.
**Αλήθεια, μήπως το αλκοτέστ δεν είναι παραβίαση του δικαιώματος μας να καταναλώνουμε όσο αλκοόλ θέλουμε και μετά να οδηγούμε; Μήπως η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου αποτελεί φασισμό εκ μέρους αυτών που δεν πίνουν σε βάρος αυτών που τους αρέσει να το τσούζουν;
**
Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια που πρώτα και κύρια βλάπτει τους γύρω μας (τον καπνιστή ειλικρινά δεν τον υπολογίζω γιατί εν γνώση του βλάπτει τον εαυτό του και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του να πεθάνει από καρκίνο, έμφραγμα, ή οτιδήποτε άλλο). Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε την δημοκρατία για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας να ενοχλούμε και να βλάπτουμε τους συμπολίτες μας. Έχουμε όλα τα δίκαια του κόσμου να καπνίζουμε σπίτι μας (αν και το κατά πόσο ένας γονιός δείχνει υπευθυνότητα και αγάπη προς το παιδί του με το να καπνίζει μέσα στο σπίτι επιδέχεται πολλές ερμηνείες), αλλά όχι σε χώρους όπου τον καπνό μας πρέπει να ανέχονται και άτομα που δεν το επιθυμούν. -
Νομίζω πως πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές και από τις δύο πλευρές.
Στους χώρους εργασίας/δημόσιες υπηρεσίες/νοσοκομεία/αεροδρόμια κλπ πιστεύω πως είναι απαραίτητη η απαγόρευση του 'ελεύθερου' καπνίσματος,αλλά και η ύπαρξη κλειστών,αεριζόμενων χώρων για αυτόν τον σκοπό.
Τώρα,τακτικές του τύπου 'καπνίζεις; απολύεσαι! ' και 'οι καπνιστές στην πυρά' μου φαίνονται αν όχι φασιστικές,τουλάχιστον φασίζουσες!
-
αυτοκινητα χρησιμοποιουμε ολοι μας, οπως και κινητα (η συντριπτικη πλειοψηφια). Αμα το ποσοστο καπνιστων ηταν το ιδιο με το ποσοστο οδηγων/χρηστων ΜΜΜ η χρηστων κινητων, τοτε δεν θα το συζηταγαμε.
επισης οταν εγω μιλαω στο κινητο μου, δεν βλαπτω την υγεια ΣΟΥ, εκτος αν εχεις κολλησει το κεφαλι σου στο κινητο μου. Οπως και αν το αυτοκινητο μου ειναι εντος προδιαγραφων ρυπων, δεν σε βλαπτω. Εν πασει περιπτωσει, απο την στιγμη που και οι δυο μας χρησιμοποιουμε οχηματα με κινητηρες εσωτερικης καυσης, τοτε βλαπτουμε ο ενας τον αλλον. Οταν ομως καπνιζεις μονο εσυ, δεν βλαπτεις μονο εσενα.
charmak66
αυτα ειναι αηδιες, νομιζω συμφωνουμε σε αυτο. κανεις δεν μπορει να μου υποδειξει αν θα καπνισω η οχι μεσα στο σπιτι μου η οπου επιτρεπεται απο τον νομο. -
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
αυτοκινητα χρησιμοποιουμε ολοι μας, οπως και κινητα (η συντριπτικη πλειοψηφια). Αμα το ποσοστο καπνιστων ηταν το ιδιο με το ποσοστο οδηγων/χρηστων ΜΜΜ η χρηστων κινητων, τοτε δεν θα το συζηταγαμε.Εκτιμάς πως στην Ελλάδα οι οδηγοί είναι περισσότεροι από τους καπνιστές;
επισης οταν εγω μιλαω στο κινητο μου, δεν βλαπτω την υγεια ΣΟΥ, εκτος αν εχεις κολλησει το κεφαλι σου στο κινητο μου. Οπως και αν το αυτοκινητο μου ειναι εντος προδιαγραφων ρυπων, δεν σε βλαπτω.
Ελπίζω να αστειεύεσαι εσύ τώρα!
Εν πασει περιπτωσει, απο την στιγμη που και οι δυο μας χρησιμοποιουμε οχηματα με κινητηρες εσωτερικης καυσης, τοτε βλαπτουμε ο ενας τον αλλον. Οταν ομως καπνιζεις μονο εσυ, δεν βλαπτεις μονο εσενα.
Δεν το κατάλαβα αυτό το επιχείρημα, ειλικρινά! Γνωρίζεις ότι τα ΙΧ που κυκλοφορούν σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι λιγότερα από τον μισό (και βγάλε) πληθυσμό της Αθήνας μόνο;
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Εκτιμάς πως στην Ελλάδα οι οδηγοί είναι περισσότεροι από τους καπνιστές;Ναι, αλλά οι υπόλοιποι πάνε με τα πόδια;
-
Εχω την εντύπωση οτι είναι λάθος να συγκρίνουμε το αυτοκίνητο και την χρήση κινητου με το κάπνισμα
Τα δύο πρώτα αποτελούν (πλέον) απαραίτητα 'εργαλεία' για όλους και για όλη την Κοινωνία-Οικονομία. Ειδικά για το αυτοκίνητο, ειδικά σ'αυτό το φορουμ δε νομίζω να χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς γι'αυτή την άποψη
Από την άλλη πλευρά ο λόγος ύπαρξης του τσιγάρου είναι η 'απόλαυση' (ο Θεός να την κάνει) των χρηστών του (εκτός εισαγωγικών), αντε και ο τζίρος που κανει στην αγορά και η είσπραξη φόρων από το κράτος
Νομίζω οτι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης της χρησιμότητας τσιγάρου-αυτοκινήτου (συνολικά)
Δεν ξέρω λοιπόν με ποιά λογική οι υπερμαχοι του 'ελεύθερου καπνίσματος' συγκρίνουν τους οποιους περιορισμούς χρήσης του αυτοκινήτου με τους περιορισμούς του καπνίσματος.
Αλλωστε όπως σωστά ειπώθηκε και για τα αυτοκίνητα υπάρχουν προδιαγραφές εκπομπής καυσαερίων που όσο περνανε τα χρόνια γίνονται και αυστηρότερες
Κι αν καποια στιγμή στο εγγύς μέλλον υπεοχρεωθούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες να παράγουν μόνο αυτοκίνητα με προδιαγραφές Prius η και καθαρότερα πιστεύω οτι πάλι θα πρέπει να το δούμε ως απαραίτητη θυσία της 'οδηγικής απόλαυσης' στον βωμό της διάσωσης του περιβάλλοντος (οτι θα εχει απομείνει από αυτό τελωσπάντων)
Και τελικά από πότε είναι ραγιαδισμός να συμμορφώνεσαι με περιοριστικά μέτρα όταν αποβλέπουν στο κοινό καλό;PS για να φυλαξω τα νωτα μου κι εγω απο τους 'σταυροφορους του καρκινου', ΝΑΙ είμαι καθετα αντίθετος σε οποιονδήποτε περιορισμο του καπνίσματος σε ανοιχτούς και μη Δημόσους χώρους
-
Ο χρήστης alfasud έγραψε:
Οπως ειχα γραψει και παλαια, η Σουηδικη Υπηρεσια Δημοσιας Υγειας, εχει αναγνωρισει τουλαχιστον σε μια περιπτωση τον θανατο ατομου απο παθητικο καπνισμα!
Εδω σταματανε τα αστεια, ενα ατομο, τουλαχιστον, εχει πεθανει επειδη μερικοι ηλιθιοι καπνιζανε στην δουλεια!
Στο αμερικα που ημουν πριν μερικες εβδομαδες μου εκανε εντυπωση οι κλουβες που ηταν μεσα σε μερικα εστιατορια και εκει ηταν μαζεμενοι ολοι οι καπνιστες σαν ζωακια στον ζωολογικο κηπο και απολαμβανανε τον καρκινο.....
Σπυρος
ΥΓ. Ξερω την στερεοτυπη απαντηση/αμυνα των καπνιστων, οτι πεθαινουν τοσοι καθε μερα απο κατι αλλο, αλλα αυτο δεν τους συγχωρει!Διαβάζοντας το κομμάτι του ποστ σου που έχω μεγενθύνει, το μόνο που αποπνέει είναι μια χαιρεκακία κύριε Σπύρο. Ειλικρινά και με κάθε σεβασμό, αυτός σου ο τρόπος δεν σε τιμά.
-
αυτο που εννοουσα ειναι οτι ΟΛΟΙ μας χρησιμοποιουμε μεταφορικα μεσα με κινητηρα εσωτερικης καυσης (ειτε το ΙΧ μας ειτε ταξι η λεωφορειο) οποτε ολοι συμβαλλουμε στην βλαβη της υγειας ολων, οσον αφορα τα αυτοκινητα. Αλλα δεν καπνιζουμε ολοι ωστε να δεχομαι να βλαπτουμε ο ενας την υγεια του αλλου.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Δεν ειναι μονο ενας που πεθανε απο παθητικο καπνισμα, ειναι μερικοι χιλιαδες ανθρωποι και κυριως παιδια που ζουν σε σπιτια καπνιστων γονεων.Μπορείς μήπως να μου υποδείξεις πού το διάβασες αυτό?
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
επισης οταν εγω μιλαω στο κινητο μου, δεν βλαπτω την υγεια ΣΟΥ, εκτος αν εχεις κολλησει το κεφαλι σου στο κινητο μου. Οπως και αν το αυτοκινητο μου ειναι εντος προδιαγραφων ρυπων, δεν σε βλαπτω.Να σου πω το εξής: Κοντά στα προηγούμενα κτίρια της εταιρείας μου υπήρχε μια κεραία κινητής τηλεφωνίας. Κάθε δεύτερη μέρα είχα πονοκέφαλο (και δεν ήμουν ο μόνος) ο οποίος μου περνούσε 'μαγικά' μόλις έφευγα από τη δουλειά. Επίσης μόλις έφτανα σπίτι αισθανόμουν τρομερά κουρασμένος, σε σημείο που έπεφτα για ύπνο ακόμα και στις 8 το βράδυ. Όλα αυτά εξαφανίστηκαν μόλις η εταιρεία μετακόμισε στη Νέα Ιωνία.
-
Ρε παιδια... Είναι τοσο απλο. Εγω, θέλω να κλάνω!Μου αρέσει, πως το λενε.Οποτε καθομαστε μια χαρα διπλα-διπλα στη καφετερια..και εκει που πινεις αμεριμνος το καφε σου....ΠΠΡΙΤΣΣ!!!! Οκ,σου βρωμάει.. Δεκτο. Εγώ ομως που γουστάρω κλανοειδή τι να κάνω ο κόρμπης??Να τη καταπιω? (τη κλανια) Δε γίνεται.. Μια λυση πρεπει να δωθει λοιπον. Ή κερνάω μάσκες οξυγώνου δωρεαν σε οσους δε κλανουν στη καφετέρια,ή βγες έξω να κλάσεις αδελφέ!!
Ή μηπως θελεις ειδική κλανοαίθουσα για να καπνίζεις?Πολλά δε ζητάς..?
(καπως ετσι και με το τσιγαρο)
ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ