-
Έχω ρωτήσει αρκετά άτομα σχετικά με το θέμα και μπορώ να πω ότι έχω πάρει αρκετές αντιφατικές απαντήσεις.
Η ερώτηση που έχω να κάνω είναι η εξής. Ποια νομίζετε ότι είναι η καλλύτερη μέθοδος για επιβράδινση του αμαξιού όταν αυτό βρίσκεται εν κινήση,με τα φρένα η με το σταδιακό κατέβασμα ταχύτητας?
Το υποτιθέμενο σενάριο είναι το σταμάτημα του αμαξίου σε κανονικές συνθήκες οδήγησης πχ σταμάτημα σε φανάρι/STOP και όχι σε συνθήκες κινδύνου.
-
Το σταμάτημα με τα φρένα ναι μέν τρώει τα φρένα άλλα την ίδια ώρα απαλλάσει την μηχανή απο υπερστρωφές το κιβώτιο απο το έξτρα φορτίο το κοντών σχέσεων και μειώνει την κατανάλωση βενζίνης.
-
Το σταμάτημα με το κατέβασμα αυξάνει την ζωή των φρένων και την ίδια ώρα δίνει καλλύτερο έλεγχο στο αμάξι κατα την επιβράδινση του
Ποιά είναι η καλλύτερη μέθοδος που προτιμάτε...και η πιο σωστή
-
-
Έχω ρωτήσει αρκετά άτομα σχετικά με το θέμα και μπορώ να πω ότι έχω πάρει αρκετές αντιφατικές απαντήσεις.
Η ερώτηση που έχω να κάνω είναι η εξής. Ποια νομίζετε ότι είναι η καλλύτερη μέθοδος για επιβράδινση του αμαξιού όταν αυτό βρίσκεται εν κινήση,με τα φρένα η με το σταδιακό κατέβασμα ταχύτητας?
Το υποτιθέμενο σενάριο είναι το σταμάτημα του αμαξίου σε κανονικές συνθήκες οδήγησης πχ σταμάτημα σε φανάρι/STOP και όχι σε συνθήκες κινδύνου.
-
Το σταμάτημα με τα φρένα ναι μέν τρώει τα φρένα άλλα την ίδια ώρα απαλλάσει την μηχανή απο υπερστρωφές το κιβώτιο απο το έξτρα φορτίο το κοντών σχέσεων και μειώνει την κατανάλωση βενζίνης.
-
Το σταμάτημα με το κατέβασμα αυξάνει την ζωή των φρένων και την ίδια ώρα δίνει καλλύτερο έλεγχο στο αμάξι κατα την επιβράδινση του
-
-
-
-
-
-
Το όχημα πρέπει να έχει πάντα την κατάλληλη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων, ανάλογα με την ταχύτητα που κινείται.
Σύμφωνα με το σενάριο που αναφέρθηκε, αλλά και σε φρενάρισμα πανικού, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις (απόσταση, ταχύτητα οχήματος σε χ/ω) πρέπει να γίνεται συνδυασμός και των δύο περιπτώσεων.
Η αποφυγή ατυχήματος δεν αποφεύγεται πάντα με τα φρένα, αλλά και χρησιμοποιώντας την επιτάχυνση του οχήματος. Έχοντας λοιπόν πάντα την κατάλληλη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων, ο οδηγός είναι έτοιμος, είτε να επιταχύνει, είτε να επιβραδίνει το όχημα του.
Ο συνδυασμός και των δύο λοιπόν είναι κατά την άποψη μου η καλύτερη
μέθοδος. -
Φια συνθηκες αστικες μια και λες για φαναρι, εγώ προσωπικά εφόσον το δώ απο μακρυά και δεν προλαβαίνω να περάσω αφήνω την ταχυτητα που εχω μέσα χωρίς γκάζι μέχρι να μην μπορεί να την σηκώσει ο κινητηρας και μετα αποσυμπλέκω μαλακά και πατάω φρένο για το υπόλοιπο. Σε άλλη περίπτωση φρένο με την ταχύτητα μέσα και προς το τελος αποσύμπλεξη.
-
Εγώ κάνω και τα δύο ταυτόχρονα γιατί νιώθω πιο ασφαλής...
Δεν υπάρχει όμως τέτοια επιλογή στο δημοψήφισμα. -
εγώ έχω στραβώσει προς τα πάνω το πεντάλ του γκαζιού στον κουβά μου (έπεφτε αρκετά πιο χαμηλά από το φρένο), και φρενάρω με κατεβάσματα μύτη-τακούνι για προπόνηση
Σπύρος
-
Σίγουρα, η καλύτερη μέθοδος είναι ο συνδιασμός φρένου - ταχύτητας στο κιβώτιο (που θα έπρεπε να υπάρχει σαν επιλογή στη ψηφοφορία).
Αλλά χωρίς υπερβολές, ειδικά αν πρόκειται για κανονική οδήγηση: απλά αφήνεις την ταχύτητα στο κιβώτιο - άντε να κατεβάσεις μία αν οι στροφές παραείναι χαμηλές - και φρενάρεις.
Στη γρήγορη οδήγηση, προσωπικά προσπαθώ να κρατάω τον κινητήρα στο 'οφέλιμο' εύρος στροφών του για καλή επιτάχυνση αλλά και επιβράδυνση, οπότε κάνω αρκετές αλλαγές στο φρενάρισμα - 'αρκετές', άντε να είναι δύο.
Σε περίπτωση πανικού, δεν το συζητάμε, απλά το 'τσαρουχώνεις' και αφήνεις τον από μηχανής θεό (ABS - αν υπάρχει) να κάνει τα υπόλοιπα. Και φυσικά, χωρίς να αποσυμπλέκεις!!
-
Όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες χρησημοποιώ συνδυασμό και των δύο.
Αλήθεια, ξέρει κανείς πως κάνουν τις δοκιμές φρένων στα περιοδικά;
-
Ο χρήστης inimic έγραψε:
Όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες χρησημοποιώ συνδυασμό και των δύο.Αλήθεια, ξέρει κανείς πως κάνουν τις δοκιμές φρένων στα περιοδικά;
Με τον εξής πολύπλοκο τρόπο:
Πιάνουν μια σταθερή ταχύτητα - μετρημένη με όργανο ακριβείας - και... 'ανεβαίνουν' πάνω στο φρένο!
-
Η 'σπορ' οδήγηση απαιτεί συνδυασμό.
Στους ήρεμους ρυθμούς είναι καλό να χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ φρένα. Είναι προτιμοτερο να φθείρουμε τα τακάκια μας, παρά τον κινητήρα και τον συμπλέκτη... -
Αμα τσαρουχωσεις χωρις να αποσυμπλεξεις δεν σβηνει το αμαξι επειδη μπλοκαρουν οι τροχοι???
-
Νομίζω τσαρουχώνεις....... βλέπεις........... πως εξελίσεται η κατάσταση με το φρενάρισμα και σε τι ταχύτητα έχεις πέσει πχ από 150 σε 60 και χώνεις στο κιβώτιο την ταχύτητα που σηκώνει το αμάξι. Σε πολύ πανικό το να ανέβεις στο φρένο δεν βλάπτει καθόλου νομίζω....
-
Ο χρήστης Spiros19 έγραψε:
Αμα τσαρουχωσεις χωρις να αποσυμπλεξεις δεν σβηνει το αμαξι επειδη μπλοκαρουν οι τροχοι???(Υποθέτουμε πως δεν έχει ABS) Οχι απαραίτητα και μάλιστα σε υψηλότερες ταχύτητες η αδράνεια του κινητήρα βοηθάει τους τροχούς να μην μπλοκάρουν (γιαυτό και είναι λάθος, ΙΜΗΟ, το να πατάς συμπλέκτη σε φρενάρισμα πανικού, εκτός από την τελευταία στιγμή για να μην σβήσει το αυτοκίνητο)
Στην περίπτωση του θέματος ακολουθώ την προσέγγιστη του 224.v: μαλακά-μαλακά και όσο το δυνατόν λιγότερο φρένο (προσέχοντας μην πέσει πίσω μας και ο από πίσω φυσικά)
-
Ο χρήστης meco έγραψε:
Η 'σπορ' οδήγηση απαιτεί συνδυασμό.
Στους ήρεμους ρυθμούς είναι καλό να χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ φρένα. Είναι προτιμοτερο να φθείρουμε τα τακάκια μας, παρά τον κινητήρα και τον συμπλέκτη...Αυτό πιστεύω κι εγώ (και το κάνω). Τακάκια αλλάζω αρκετά συχνά βέβαια (κάθε 1-1,5 χρόνο), αλλά μηχανικό πρόβλημα ή καμμένα λάδια δεν έχω δει ακόμα. Γενικά πάντως, όταν έχει στροφές ο κινητήρας, το αυτοκίνητο φρενάρει πολύ καλύτερα, αλλά στην πόλη με τις χαμηλές ταχύτητες τα φρένα αρκούν (όταν βλέπω κόκκινο φανάρι στο βάθος, μέχρι που αποσυμπλέκω και τσουλάω ως εκεί χαλαρά επιβραδύνοντας μόνο με απαλό φρένο).
-
Ψάχνω το link , το είχαμε συζητήσει παλιά
Εγώ προφανώς, λόγω αυτοκινήτου, με κατέβασμα ...
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
(Υποθέτουμε πως δεν έχει ABS) Οχι απαραίτητα και μάλιστα σε υψηλότερες ταχύτητες η αδράνεια του κινητήρα βοηθάει τους τροχούς να μην μπλοκάρουν (γιαυτό και είναι λάθος, ΙΜΗΟ, το να πατάς συμπλέκτη σε φρενάρισμα πανικού, εκτός από την τελευταία στιγμή για να μην σβήσει το αυτοκίνητο)
Αυτή η αδράνεια όμως ΑΥΞΑΝΕΙ την απόσταση φρεναρίσματος!!!!
Στην περίπτωση που δεν έχουμε ABS ο συλλογισμός του nass έχει κάποια βάση. Αν έχουμε όμως??
Για μένα λοιπόν φρενάρισμα πανικού πάντα με συμπλέκτη, για να μη χρειάζεται τα φρένα να επιβραδύνουν και το κινητήρα. -
Καί μέ τά δύο θά έλεγα,αλλά ψήφισα 'μέ κατέβασμα'.
Φυσικά,πρώτα αξιολογούμε τήν ταχύτητα/απόσταση/κίνηση καί μετά πράττουμε. -
Ο χρήστης meco έγραψε:
(Υποθέτουμε πως δεν έχει ABS) Οχι απαραίτητα και μάλιστα σε υψηλότερες ταχύτητες η αδράνεια του κινητήρα βοηθάει τους τροχούς να μην μπλοκάρουν (γιαυτό και είναι λάθος, ΙΜΗΟ, το να πατάς συμπλέκτη σε φρενάρισμα πανικού, εκτός από την τελευταία στιγμή για να μην σβήσει το αυτοκίνητο)
Αυτή η αδράνεια όμως ΑΥΞΑΝΕΙ την απόσταση φρεναρίσματος!!!!
Στην περίπτωση που δεν έχουμε ABS ο συλλογισμός του nass έχει κάποια βάση. Αν έχουμε όμως??
Για μένα λοιπόν φρενάρισμα πανικού πάντα με συμπλέκτη, για να μη χρειάζεται τα φρένα να επιβραδύνουν και το κινητήρα.Meco, δεν είμαι γνώστης αλλά νομίζω ότι κάνεις λάθος. Η αποσύμπλεξη κατά το φρενάρισμα-επιβράδυνση είναι μια κακία συνήθεια που αναπτύσουμε στις πόλεις λόγω του συνεχούς σταμάτα-ξεκίνα, που μας κάνει να συνδυάζουμε πάντα φρενάρισμα με αποσύμπλεξη. Ποτέ δεν αποσυμπλέκουμε, παρά μόνο στο τέλος του φρεναρίσματος. Το αν θα κατεβάσουμε σχέση βέβαια ποικίλει.
Ο κινητήρας συμπλήρώνει τα φρένα έως ότου πέσουν πολύ οι στροφές. Επίσης βοηθά στην αποφυγή μπλοκαρίσματος το οποίο είναι επίσης επιθυμητό...Εγώ έχω μια άλλη απορία... Γιατί ένα μετρίως δυνατο φρενάρισμα από υψηλή ταχύτητα είναι πιο 'γλυκό' κατεβάζοντας ταχύτητα?
-
Ο κινητήρας με κλειστό γκάζι και στροφές βοηθάει το φρενάρισμα, μιας και τότε αυτός λειτουργεί σαν αντλία, που προσπαθεί να υπερνικήσει την πτώση πίεσης που προκαλεί ο στραγγαλισμός της ροής. Την ενέργειά της, αυτή η 'αντλία', την λαμβάνει από την κινητική ενέργεια του αυτοκινήτου (εξού και το φρενάρισμα). Όταν κατεβάζες σχέση, τότε αναγκάζεις τον κινητήρα - αντλία να αφαιρέσει περισότερα ποσά κινητικής ενέργεια από τον κινητήρα στον ίδιο χρόνο (κατανάλωση μεγαλύτερης ισχύος), αφού τον αναγκάζεις να περιστραφεί ταχύτερα.
Σε όσα αμάξια δεν έχουν πεταλούδα γκαζιού το φαινόμενο του φρένου με τον κινητήρα είναι πολύ πιο ασθενές.Βέβαια καλό είναι να αποφεύγονται οι υπερβολές στα κατεβάσματα (για να μην δεινοπαθεί ο κινητήρας), ενώ είναι επίσης καλό να κάνουμε κατέβασμα με συγχρονισμό (μύτη - τακούνι ή απλά μια ξερογκαζιά) για να μην δεινοπαθούν τα συγχρονιζέ του σαζμάν (και όχι μόνο αυτά).
Επιβράδινση αυκ/του με φρένα ή με κατέβασμα ταχύτητας..??