-
Δεν έχω δει την ταινία και δεν σκοπεύω να τη δω.Βαρέθηκα πια με αυτές τις χολυγουντιανές αηδίες.
Προτιμώ να ..'θυμάμαι' τον Όλιβερ Στόουν από το 'Platoon' και από το (πρόσφατο) 'Comandate' kai όχι από τέτοιες σαχλαμάρες τύπου 'Αλέξανδρου'...Επί του προκειμένου, αυτό που ήθελα να πω είναι το εξής :
Η ομοφυλοφυλία στην αρχαία Ελλάδα ήταν τόσο ...'φυσιολογικό' πράγμα (λίγο αδόκιμος ο όρος βέβαια...) , όπως είναι σήμερα σε μας, να βγούμε έξω να πιούμε ένα ποτό το Σαββατόβραδο. Ειδικά στον πόλεμο δε, έβαζαν μαζί τους ...εραστές για να προστεύει ο ένας τον άλλον (ή ..η μια την άλλη) πολεμώντας με αυταπάρνηση, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα του στρατεύματος.Πάντως εγω πιστεύω ότι η καθημερινοτητά μας έχει απείρως σοβαρότερα και φλέγοντα θέματα-τουλάχιστο των περισσοτέρων από εμάς- για να ασχολούμαστε με το κατά πόσο...λουγκρέ ήταν ο Αλέξανδρος!!
-
Είδα την ταινία το Σάββατο και το μόνο που ένοιωσα ήταν αποστροφή για κάθε είδους πόλεμο.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Είδα την ταινία το Σάββατο και το μόνο που ένοιωσα ήταν αποστροφή για κάθε είδους πόλεμο.Από αυτή την ταινία το ένιωσες...?
Μάλλον δεν θα έχεις δει τα πρώτα 20 λεπτά (της απόβασης) της ταινίας 'Σώστε τον Στρατιώτη Ράιαν'...Εκεί θα δεις τηνΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ωμότητα του πολέμου...
-
Όλο κάτι καινούργιο βγαίνει στην επικαιρότητα και ξεχνάμε τα πραγματικά μας προβλήματα. Ασφαλιστικό, ακρίβεια, τα τροχαία. Μήπως το κάνουν σκόπιμα; Ποιος ξέρει;
-
Ο χρήστης luck έγραψε:
Όλο κάτι καινούργιο βγαίνει στην επικαιρότητα και ξεχνάμε τα πραγματικά μας προβλήματα. Ασφαλιστικό, ακρίβεια, τα τροχαία. Μήπως το κάνουν σκόπιμα; Ποιος ξέρει;Όλα τα προβλήματα είναι σημαντικά. Το καθένα έχει τον δικό του ξεχωριστό αντίκτυπό στην ζωή μας, στην συλλογική ταυτότητά μας, στην αξιοπρέπειά μας, στον πολιτισμό μας, στην παράδοσή μας, στα παιδιά μας.
Εμείς μόνο που πάμε κάθε φορά στα άκρα. Όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα δεν σημαίνει ότι το άλλο έχει λυθεί. Πρόκειται για δύο προβλήματα. Τόσο απλά.
Το γεγονός ότι τα Μ.Μ.Ε. μας τα παρουσιάζουν όλα διαστρεβλωμένα και με πανικό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους ακολουθήσουμε. Βέβαια αυτό δεν αναιρεί τις ευθύνες των Μ.Μ.Ε.Τέλος πάντων, και 'γω θα δω τον Αλέξανδρο. Είμαι περίεργος μετά το φιάσκο της Τρόιας!!!
-
Γενικά (όχι πάντα) εμπιστεύομαι αρκετά το http://www.imdb.com, τουλάχιστον περισσότερο από κάποιους κριτικούς κινηματογράφου.
Λοιπόν: το ανεκδιήγητο Troy πήρε 7,0 (σχετικά υψηλός βαθμός) και το Alexander παίρνει μέχρι στιγμής μόλις 5,5! Οι περισσότεροι που ψηφίζουν στην εν λόγω ιστοσελίδα είναι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι και μάλλον (λόγω χρήσης υπολογιστή) σχετικά νεαρής ηλικίας, άρα από ιστορία οι περισσότεροι δεν πρέπει να σκαμπάζουν και πολλά. Επομένως έδωσαν βάση κυρίως στο πως ήταν η ταινία ως κινηματογραφική παραγωγή. Ακόμα κι αν ο 'Αλέξανδρος' είναι σαφώς πιο κοντά στην ιστορική αλήθεια σε σχέση με το 'Τροία', μάλλον τρώει μαύρο, κάποιος τη χαρακτηρίζει καταστροφή για τον σκηνοθέτη. Θα τη δω μάλλον σε divx κάποια στιγμή, δεν νομίζω να πληρώσω για να τη δω σε κινηματογράφο.Τροία: http://www.imdb.com/title/tt0346491/
Αλέξανδρος: http://www.imdb.com/title/tt0332452/ -
Εχει πλάκα που συζητάμε για 'ιστορική αλήθεια' για την 'Τροία', για την οποία η μόνη μαρτυρία που έχουμε (εκτός των αρχαιολογικών ευρημάτων, που όμως δεν λένε τίποτα για το τι ακριβώς έγινε) είναι το προϊόν της έμπνευσης ενός μεγαλοφυούς επικού ποιητή (που μερικοί μάλιστα λένε πως δεν υπήρξε καν...)
Δηλαδή αντιμετωπίζουμε ως 'ιστορική αλήθεια' τον Αχιλλέα, τη Χρυσηίδα, τον Πάρι και την Ωραία Ελένη, χώρια το Δούριο Ιππο Ελεος ρε παιδιά, προς Θεού, δεν συγκρίνω τους δημιουργούς και τα έργα, αλλά όσο 'fiction' είναι το 'Troy' άλλο τόσο 'fiction' είναι και η 'Ιλιάδα'.
(Δεν έχω δει και ούτε σκοπεύω να δω κανένα από τα δύο)
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Εχει πλάκα που συζητάμε για 'ιστορική αλήθεια' για την 'Τροία', για την οποία η μόνη μαρτυρία που έχουμε (εκτός των αρχαιολογικών ευρημάτων, που όμως δεν λένε τίποτα για το τι ακριβώς έγινε) είναι το προϊόν της έμπνευσης ενός μεγαλοφυούς επικού ποιητή (που μερικοί μάλιστα λένε πως δεν υπήρξε καν...)Δηλαδή αντιμετωπίζουμε ως 'ιστορική αλήθεια' τον Αχιλλέα, τη Χρυσηίδα, τον Πάρι και την Ωραία Ελένη, χώρια το Δούριο Ιππο Ελεος ρε παιδιά, προς Θεού, δεν συγκρίνω τους δημιουργούς και τα έργα, αλλά όσο 'fiction' είναι το 'Troy' άλλο τόσο 'fiction' είναι και η 'Ιλιάδα'.
(Δεν έχω δει και ούτε σκοπεύω να δω κανένα από τα δύο)
Κανείς δεν υποστήριξε ότι η Ιλιάδα ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Παραμυθάκι ήταν...
Αλλά η ταινία βεβήλωσε με όλη την έννοια της λέξης και τα πολιτιστικά στοιχεία της εποχής (λίγο αρχαία Αίγυπτος, λίγο Βυζάντιο, λίγο Μεσοποταμία, λίγο απ' όλα!!!) και το όλο ύφος, την όλη αύρα της εποχής, τουλάχιστον όπως την φανταζόμαστε μέσα από τις ιστορικές και τις άλλες πηγές. Οι διάλογοι ήταν απλά απαράδεκτοι, ο τρόπος δράσης των ηρώων στα ίδια πλαίσια. Τελείως εκτός πνέυματος όλο αυτό το μόρφωμα...
Μέσα από την πλειάδα ιστορικών και άλλων στρεβλώσεων - βεβηλώσεων, δημιουργήθηκε ένα εξάμβλωμα προς τους θεατές.
Δεν με ενόχλησε καθόλου η οπτική του σκηνοθέτη. Αφού ήθελε να δει από αυτήν την οπτική το όλο θέμα (αντιπολεμικά και χωρίς ρομαντσμό), με γεια του με χαρά του. Ήταν μια θαυμάσια οπτική γωνία. Αλλά για όλα τα πράγματα υπάρχουν κανόνες και σωστοί τρόποι δράσης και σκέψης.
Μερικά πράγματα, μερικές εκφάνσεις της εποχής εκείνης, έπρεπε να προσπαθήσει να τις κατανοήσει και να τις βιώσει καλύτερα. Δεν έπρεπε να δει τόσο ορθολογικά την ταινία του. Νομίζω ότι ο σκηνοθέτης μας αποκάλυψε πόσο φτωχές προσλαμβάνουσες έχει. Η ταινία του ναυάγησε κατ' εμέ.
Υποθέτω πως δεν κινήθηκε μόνο από ειπρακτικά κριτήρια.Τώρα δίπλα στον Σβατζενέικερ, δίπλα στον Σταλόνε, δίπλα στον Σίγκαλ υπάρχει πλέον και μια θέση για τον Αχιλλέα...
-
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Τώρα δίπλα στον Σβατζενέικερ, δίπλα στον Σταλόνε, δίπλα στον Σίγκαλ υπάρχει πλέον και μια θέση για τον Αχιλλέα......και το αμίμητο 'τσσσστ' προς τον Έκτορα
όσο για το 'Αλεγκζάντερ', θα προτιμούσα να δω γόρδιο δεσμό + την κίνηση να χύσει το μοναδικό νερό που είχε απομείνει μέσα σε ένα κράνος (και που θα το έπινε αυτός) μπροστά σε όλο το στρατό που πέθαινε από δίψα, και να αφαιρούσαν λίγες έστω ερωτικές σκηνές του τύπου 'Ηφαιστειωνάκι μου, Αλεξανδράκι μου'
δεν βλέπω ηθικά το θέμα, ούτε είμαι προκατειλλημένος, αλλά τόσο έντονη αναφορά στην ερωτική ζωή του Αλέξανδρου δεν τη χρειάζομαι, ειδικά γνωρίζοντας ότι αυτό το στόρι είναι πολύ πλούσιο για να το πετσοκόψει έτσι...
Σπύρος
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
...και το αμίμητο 'τσσσστ' προς τον ΈκτοραΑμ, το άλλο;
Μέσα στους συμβούλους του Πριάμου υπήρχανε και Χριστιανοί Ορθόδοξοι δέσποτες!!! -
Προκειται για μια ταινια.Για ενα καλλιτεχνικο δειγμα καποιου δημιουργου.
Γιατι τοση σημασια;Ας σχολιασουμε και τον Χαρι Ποτερ τοτε ή την Λαρα Κροφτ... -
Ο χρήστης tsoukas77 έγραψε:
Προκειται για μια ταινια.Για ενα καλλιτεχνικο δειγμα καποιου δημιουργου.
Γιατι τοση σημασια;Ας σχολιασουμε και τον Χαρι Ποτερ τοτε ή την Λαρα Κροφτ...Την Ιωάννα της Λωραίνης και το Πλατούν να τα σχολιάσουμε!
Αλλά Λάρα Κρόφτ και Χάρι Πότερ ουδέποτε υπήρξαν στην Ιστορία, οπότε και εκτός θέματος. -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Εχει πλάκα που συζητάμε για 'ιστορική αλήθεια' για την 'Τροία', για την οποία η μόνη μαρτυρία που έχουμε (εκτός των αρχαιολογικών ευρημάτων, που όμως δεν λένε τίποτα για το τι ακριβώς έγινε) είναι το προϊόν της έμπνευσης ενός μεγαλοφυούς επικού ποιητή (που μερικοί μάλιστα λένε πως δεν υπήρξε καν...)
(Δεν έχω δει και ούτε σκοπεύω να δω κανένα από τα δύο)Διευκρινίζω ότι τον όρο 'ιστορική αλήθεια' τον έγραψα για τον 'Αλέξανδρο', ενώ για την 'Τροία' θα έπρεπε να γράψω 'πιστότητα στο έργο του Ομήρου'.
Στο κάτω-κάτω της γραφής η Ιλιάδα, μαζί με την Οδύσσεια και την Αινειάδα του Βιργίλιου είναι τα μοναδικά κλασσικά έπη που έχει η ανθρωπότητα από την αρχαιότητα και αξίζουν κάποιο σεβασμό. -
Καλά, η Τροία ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Πάντως αν δεν έχεις ιδέα για τα γεγονότα όπως τα περιέγραψε ο Όμηρος η ταινία βλέπεται ευχάριστα. Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση ήταν:
- Η στρατηγική των Ελλήνων - γιουρούσια όχλου και κανένα σχέδιο
- Ο εξοπλισμός των Ελλήνων - ξύλινες ασπίδες σε σχήμα τσέλου και κάτι άλλες σαν φασόλια ( και εγώ που έκανα στο σχολείο ολόκληρη εργασία για την ασπίδα του Αχιλλέα που έφτιαξε ο Ήφαιστος; )
- Οι περικεφαλαίες των Ελλήνων - πολλές από τις οποίες ήταν made in Japan και οι Έλληνες έμοιζαν με σαμουράι (παρατηρήστε το αυτό ειδικά στον Μενέλαο)
- Η παρουσίαση των Ελλήνων ως Βικινγκς και των Τρώων ως ... Ελλήνων (αυτό δεν θα άρεσε ιδιαίτερα στον Όμηρο)
Και φυσικά το αμίμητο τσσσσ στον Έκτορα που αναφέρθηκε και προηγουμένως. Την ταινία (επειδή ήξερα ότι θα ήταν για τα μπάζα) την είδα σε DVD νοικιασμένο και σκάσαμε στα γέλια με την αμερικανιά.
-
H ταινία Αλέξανδρος ήταν μια ακόμα αμερικανιά και μάλιστα ιδιαίτερα αποτυχημένη όπως δείχνουν και οι ισχνές εισπράξεις της. Άραγε αν δε λεγόταν Αλέξανδρος αλλά είχε ένα άλλο όνομα θα την έβλεπε κανένας?
Όσο για την ακρίβεια της όσον αφορά τα ιστορικά στοιχεία όπως και τις συνεχείς και γελοίες αναφορές της στις ομοφυλοφιλικές τάσεις του Αλέξανδρου (υπόψιν ότι είχε ξαναγίνει μοντάζ για να κοπούν κάποιες προκλητικές σκηνές) τί να πεί κανείς. Μήπως εμείς ως λαός έπρεπε προ πολλού να είχαμε γυρίσει αυτές τις ταινίες ώστε να γνωρίσει ο κόσμος την πραγματικότητα και την ιστορία μας, αντί να πετάμε τα χρήματα μας σε στέγες καλατράβα? -
ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΡΙΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ(ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΤΑΞΗ) , ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΕΔΒ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΝ Η FYROM ΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ . ΕΙΧΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΤΗ ΔΑΣΚΑΛΑ ' ΚΥΡΙΑ ΕΧΕΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ?' . ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΜΟΥ ΕΜΕΙΝΕ. ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΟΥΝ 'ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ' ΟΤΑΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΠΛΑ ΔΗΛΑΔΗ ΕΤΣΙ?
ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΟΤΑΝ ΧΡΩΣΤΑΣ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΣ .
Η ΑΛΛΟΙΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ: ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Π.......Α ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΧΛΙΔΗ ΑΛΛΑ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΠΟΥ Ο ΑΝΔΡΑΣ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΠΙΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΚΥΨΕΙ ΣΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΕΞΗ . ΑΥΤΗ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΩΝ 'ΜΕΓΑΛΩΝ' ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΕΞΩ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΤΩΧΗ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΠΡΟΤΙΜΑΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΥΠΟΚΥΨΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΝΔΡΑ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΖΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΥΛΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ . ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΥΨΩΣΕΙ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ . ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΧΩΡΑ ΠΡΟΣΛΑΘΗΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΕΡΒΙΑ . ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΤΩΡΑ ΠΕΙΝΑΝΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΙ . ΙΣΩΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΞΑΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΙ ΕΣΤΙ ΠΕΡΙΦΑΝΟΣ ΛΑΟΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ' ΜΕΓΑΛΟΥΣ'. ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΣΟΥΝ
ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ . ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΦΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΣΟΥΜΕ ΜΑΓΚΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΡΩΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΡΠΑΖΙΕΣ ΟΣΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ . ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΚΑΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΙΟ ΜΙΣΗΤΟΣ ΛΑΟΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ ( ΜΗΔΕΝΩΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ). ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΛΟΙ 'ΕΞΥΠΝΟΙ ΣΕ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΟ ΕΝΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΙΝΑΙ 80000000 ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ 95% ΕΙΝΑΙ ΧΑΙΒΑΝΑΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΛΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟ.
ΘΑ ΕΛΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ' ΜΑΚΕΔΟΝΙΕΣ' ΟΠΩΣ Η 'ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ' ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑΤΤΙ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑ ΚΙΟΛΑΣ: Η ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΙ ΟΧΑΡΟΣ , ΠΡΑΓΜΑ ΑΠΙΘΑΝΟ ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΟΜΑΘΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΕΝΟΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ Η ΣΚΑΜΕ ΚΑΙ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΦΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ -
Εγώ συμφωνώ με τον προλαλήσαντα, αλλά με μια επιφύλαξη.
Όταν γίνεις διεκδικητικός δεν σημαίνει ότι οι άλλοι θα σε πετάξουν έξω.
Ίσα ίσα που τότε είναι που σε παίρνουν στα σοβαρά...
Ο Θουκιδίδης είχε μιλήσει περί εξωτερικής πολιτικής στην αρχαιότητα και ήταν 1.000.000% εύστοχος... Γι' αυτό εξάλλου τον εφαρμόζουν με κλειστά μάτια οι Τούρκοι.Σε ότι αφορά την πολιτική μας στα Σκόπια, δεν θα πείραζε καθόλου αν καθιστούσαμε σαφές (δεν χρειαζότανε να το υλοποιήσουμε κιόλας) στις κυβερνήσεις των Σκοπίων ότι η κατάσταση (και ο συσχετισμός δυνάμεων) ΔΕΝ τους αφήνει και πολλά περιθώρια.
Με άλλα λόγια δηλαδή, θα έπρεπε να καθιστούσαμε σαφές, ότι αν συνεχίσουν έτσι, όχι μόνο το όνομα θα ξεχνούσανε, αλλά και την ίδια τους την χώρα. Δηλαδή θα έπρεπε να αφήναμε μια σοβαρή απειλή εναντίον τους να πλανάται (έτσι να υπάρχει). Βέβαια αυτό απαιτεί επιδέξια διπλωματία και αποφασιστικότητα. Και όπως είπα δεν χρειάζόνταν να υλοποιήσουμε ό,τι ξεστομίζαμε. Το θέμα είναι να δείχνεις αποφασιστικός και αδίστακτος στα μάτια του αντιπάλου.Σε στρατιωτικό επίπεδο θα μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι κάνουνε και οι Τούρκοι σε εμάς. Δηλαδή συχνές παραβιάσεις του εναέρου χώρου τους, παρενοχλήσεις κάθε είδους, που και που και κανένα 'ατύχημα'...
Έτσι για να δείξουμε ότι έχουμε πυγμή και ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα.Αντ' αυτού, τώρα μυρικάζουμε παλαιολιθικές αριστερίζουσες παλαιομαρξιστικές παπαριές . Η εξωτερική μας πολιτική συχνά θυσιάζεται στον βωμό της χυδαίας δημαγωγίας και του λαϊκισμού.
Είμαστε βουτηγμένοι στην αυταρέσκεια (είμαστε και αγωνιστές του πολυτεχνείου) και έχουμε ανατριχιαστική έλλειψη κάθε έννοιας ευθύνης και καθήκοντος. Τα κρούσματα κοινωνικής (και όχι μόνο) αποχαύνωσης δυστυχώς είναι πολλά. Αλλά τι να περιμένεις από μια κοινωνία που επι 25+ χρόνια βαυκαλίζονταν και χαϊδολογούνταν από δημαγωγούς και καιροσκόπους πολιτικάντηδες...Οπότε καλά μας κάνουν... Βρήκαν και κάνουν...
-
Ιδού η κριτική μου για τον 'Αλέξανδρο':
Χθες πήγα και είδα την πολυσυζητημένη αυτή ταινία, που προκάλεσε τόσες αντιδράσεις. Βέβαια, ήξερα ότι δεν επρόκειτο να παρακολουθήσω ένα έργο πιστό στα γεγονότα, αλλά μια χολλυγουντιανή εκδοχή που, ενδεχομένως, θα μπορούσε να θεωρηθεί και καρικατούρα. Άλλωστε, η αμερικανική βιομηχανία του θεάματος συνηθίζει τις επικές ιστορίες να τις μετατρέπει σε θορυβώδη υπερθεάματα στα οποία οι σεναριογράφοι και οι σκηνοθέτες αυθαιρετούν επάνω στα πραγματικά γεγονότα.
Έτσι, υπέθεσα ότι θα έβλεπα ένα τσιχλοφουσκέ υπερθέαμα και, προετοιμασμένος γι'αυτό, μπήκα στην αίθουσα 2 του κινηματογράφου 'Ελληνίς' στα Χανιά. Το πρώτο σοκ το υπέστην βλέποντας ότι ο σεναριογράφος χρησιμοποίησε αφηγητή για το έργο - το πρώτο βήμα για να καταστρέψεις μια ταινία. Τελικά, όπως θα καταλάβετε, αυτό δεν ήταν το χειρότερο χαρακτηριστικό της ταινίας, αλλά μάλλον το καλύτερο.
Το σενάριο ήταν γεμάτο ελλείψεις, καθώς παραλειπόταν το σημαντικότερο μέρος της ανόδου του Αλεξάνδρου. Πού ήταν ο Γρανικός; Η Ισσός; Η καταστολή των εξεγέρσεων των δωροδοκηθεισών από τους Πέρσες Ελληνικών πόλεων; Η υποδοχή θεού που του επεφύλαξε το Αιγυπτιακό ιερατείο; Είδαμε μόνον τα (υποτιθέμενα) παιδικά χρόνια του Αλεξάνδρου, τη μάχη των Γαυγαμήλων, την είσοδό του στη Βαβυλώνα και επιλογή συμβάντων από τη μετέπειτα πορεία του.
Η απόδοση των χαρακτήρων ήταν κάκιστη. Τόσο κακή, που μου θύμισε σειρές του Νίκου Φώσκολου. Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών ήταν καρικατουρίστικες. Ο μεν Κόλιν Φάρελ απλώς δεν είναι ικανός να σηκώσει στους ώμους του έναν Αλέξανδρο, η δε κυρία Τζολί προφανώς ασκεί λάθος επάγγελμα. Οι διάλογοι ήταν βαρετοί και ανούσιοι, ενώ δεν υπήρχε καμία συναισθηματική κλιμάκωση: είτε φωνασκούσαν και γκάριζαν όλοι είτε ο Αλέξανδρος κι ο Ηφαιστίων μιλούσαν ψιθυριστά.
Παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου, ο Αλέξανδρος κι ο Ηφαιστίων όντως παρουσιάζονταν ως ομοφυλόφιλο ζευγάρι, κι αυτό παρά τις περί του αντιθέτου μαρτυρίες (Πλουτάρχου, Βίος Αλεξάνδρου και Περί της Αλεξάνδρου Τύχης ή Αρετής). Από εκεί κι ύστερα, δεν υπήρξε - εκτός και αν μου διέφυγε - καμία προσπάθεια να απεικονισθεί οποιοσδήποτε χαρακτήρας. Ούτε καν ο κεντρικός!
Η σκηνογραφία ήταν απλώς κακή και δεν ξεπερνούσε σε ποιότητα την 'Xena' ή τις σαχλές μυθικού περιεχομένου τηλεταινίες και σειρές που προβάλλει το Star. Στα πλάνα της Βαβυλώνας φαίνονταν στο βάθος σύγχρονα κτίρια, ενώ τα σκηνικά στην Πέλλα ήταν εντελώς κακόγουστα, κακότεχνα και φθηνιάρικα. Ακόμα και παλιές, χαμηλού προϋπολογισμού ιταλικές παραγωγές ήταν πιο φινετσάτες στον τομέα αυτό.
Η σκηνοθεσία των μαχών ήταν κακή και δεν μπορούσε να μεταδώσει την ατμόσφαιρα της σύγκρουσης στον θεατή. Σε κανένα σημείο δεν μπόρεσα ούτε εγώ, ούτε οι λίγοι υπόλοιποι θεατές στην αίθουσα (περί τους 15) να άρω την δυσπιστία μου και να απορροφηθώ από τα επί της οθόνης παρουσιαζόμενα (suspension of disbelief - αυτό που προσπαθεί κάθε κινηματογραφιστής, συγγραφέας ή θεατράνθρωπος να πετύχει).
Τι έχουμε λοιπόν; Μια πολυδιαφημισμένη (και μάλιστα με κραυγαλέο και χλευαστικό προς τους έχοντες διαφορετική άποψη από αυτην των παραγωγών και διανομέων τρόπο και από την εκπομπή 'Οι Φάκελοι του Αλέξη Παπαχελά') θωπεία στ'αυτιά της ομοφυλόφιλης κοινότητας για λόγους μάρκετινγκ, ένα χυδαίο ελλαδεμπόριο, το οποίο δικαίως έχει πάει άπατο από πλευράς εισπράξεων.
-
Κι εσύ άνοιξε καμιά φορά τις ιστορικές πηγές και διάβασέ τες...
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Από το 'Περί της Αλεξάνδρου τύχης ή αρετής' του Πλουτάρχου παραθέτω το εξής:
Ήταν σατράπης σε κάποια παραλιακή περιοχή ένας που λεγόταν Φιλόξενος. Αυτός έστειλε επιστολή στον Αλέξανδρο με την οποία του διεμήνυε ότι στην πόλη του υπήρχε ένας νέος πανέμορφος, που όμοιός του δεν υπήρχε πουθενά και ότι μπορούσε να του τον στείλει εάν εκείνος ήθελε. Διαβάζοντας την επιστολή αυτή ο Αλέξανδρος εξεμάνη. Απαίτησε από τους περί αυτόν να μάθει από πού κι ως πού κυκλοφόρησε για αυτόν τέτοια φήμη και απάντησε στον Φιλόξενο με τα εξής:
'Ω κάκιστε των ανθρώπων, πότε με είδες εμένα να ανακατεύομαι με τέτοιες βρωμοδουλειές και επιχειρείς να με κολακεύσεις με κακές απολαύσεις;'
Αυτά ως απάντηση σε όσους ηλίθιους περιγράφουν τον Αλέξανδρο, αλλά και την αρχαία Ελλάδα γενικότερα ως 'κλουβί με τις τρελές'.
Κάποια στιγμή προσπάθησε να μην κρίνεις το παρελθόν με τα μέτρα του παρόντος!Θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα!
-
Ο χρήστης yandr έγραψε:
Και φυσικά το αμίμητο τσσσσ στον Έκτορα που αναφέρθηκε και προηγουμένως.Το διαβάζω και το ξαναδιαβάζω, και έχω περιέργεια να το ακούσω!!!
Σαν τσαπρρρρρρρρρρρρρρρρρ ένα πράγμα;;Θα πάω στο βίντεο κλάμπ να το κοπιάρω πειρατικά. Δεν νομίζω να μου πούνε τίποτα αυτού που πειρατεύονται τον πολιτισμό την ιστορία και την κληρονομιά της χώρας μου γιατί έτσι θα πουλήσει παραπάνω.
Αιφνίδια αναγνώριση των Σκοπίων ως Δημοκρατία της Μακεδονίας