-
GFON, προφανώς τα ΚΤΕΟ δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Όμως είναι σαν να λέμε, τα νοσοκομεία μας είναι χάλια, άρα αν αρρωσταίνει κάποιος σοβαρά καλό είναι να του κάνουμε ευθανασία, γιατί έτσι κι'αλλιώς δεν πρόκειται να γίνει καλά. Καταλαβαίνεις που το πάω. Το πρόβλημα δεν είναι με τις προτεινόμενες λύσεις, είναι με τα μέσα.
Για τα ταξί προφανώς συμφωνώ, θα πρέπει να ελέγχονται πολύ συχνότερα. Γενικότερα για τα επαγγελματικά οχήματα έχει απόλυτο νόημα η ηλικιακή απόσυρση, καθώς αποτελούν πάγια μιας επιχείρησης τα οποία αποσβαίνονται.
Επίσης να συμπληρώσω ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι περιπτώσεις ολικής ανακατασκευής, αλλαγής κινητήρα, κλπ, όταν μιλάμε για παλαιότητα.
-
Ο συλλογισμός 'τα ΚΤΕΟ δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους οπότε ας βάλουμε όριο ηλικίας' είναι ακριβώς ανάλογος με τον 'η εφορία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της οπότε ας βάλουμε τεκμήρια'. Δηλαδή το κράτος μεταθέτει στον πολίτη την ευθύνη της ανικανότητάς του.
GFON, δεν συντηρείς σωστά το αυτοκίνητό σου για να μπορεί να περνά ΚΤΕΟ αλλά για να είσαι ασφαλής εσύ και η οικογένειά σου. Εγώ τουλάχιστον έτσι το βλέπω.
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
GFON, δεν συντηρείς σωστά το αυτοκίνητό σου για να μπορεί να περνά ΚΤΕΟ αλλά για να είσαι ασφαλής εσύ και η οικογένειά σου. Εγώ τουλάχιστον έτσι το βλέπω.
Εγώ το κάνω γιατί σεβομαι την ζωή μου και της οικογενειας μου ,αλλα αν το αυτοκινητο μολυνει δεν κινδυνευει η ζωή κανενος βραχυπροθεσμα στο δρομο αλλα μακροπροθεσμα για ολους και παντού.
Εξαλλου ουκ ολιγα σαραβαλα κυκλοφορουν ελευθερα παντου, και επιμενω οτι καλη συντηρηση σε ενα παλιο αυτοκινητο ειναι ασυμφορη, αρα ειναι μονοδρομος οτι τα παλια δεν συντηρουνται, παντα υπαρχουν οι εξαιρεσης αλλα πιστευω ελαχιστες και απο ρομαντικους που το βλεπουν διαφορετικά και οχι σαν εργαλειο.πχ κατι corolla & sunny του 85-88, δεν διαλυονται τα ρημαδια να ησυχασουμε, ποσο εμπορικη αξια εχουν 500-700 ευρό, η συντηρηση τους κανει περισσοτερο, μην πουμε για εκτακτες βλαβες.
-
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Εγώ το κάνω γιατί σεβομαι την ζωή μου και της οικογενειας μου ,αλλα αν το αυτοκινητο μολυνει δεν κινδυνευει η ζωή κανενος βραχυπροθεσμα στο δρομο αλλα μακροπροθεσμα για ολους και παντού.
Εξαλλου ουκ ολιγα σαραβαλα κυκλοφορουν ελευθερα παντου, και επιμενω οτι καλη συντηρηση σε ενα παλιο αυτοκινητο ειναι ασυμφορη, αρα ειναι μονοδρομος οτι τα παλια δεν συντηρουνται, παντα υπαρχουν οι εξαιρεσης αλλα πιστευω ελαχιστες και απο ρομαντικους που το βλεπουν διαφορετικά και οχι σαν εργαλειο.πχ κατι corolla & sunny του 85-88, δεν διαλυονται τα ρημαδια να ησυχασουμε, ποσο εμπορικη αξια εχουν 500-700 ευρό, η συντηρηση τους κανει περισσοτερο, μην πουμε για εκτακτες βλαβες.
Από τα λεγόμενά σου μπορώ να συμπεράνω ότι ποτέ δεν έχεις συντηρήσει παλιό αυτοκίνητο...
Πρέπει να ξέρεις ότι τα περισσότερα αυτοκίνητα 20ετίας είναι τόσο απλά στην κατασκευή, εν συγκρίσει με τα σημερινά, που μπορείς πρακτικά να τα συντηρείς μόνος σου. Τα περισσότερα έχουν μεταχειρισμένα ανταλλακτικά με τον τόνο. Για την ίδια ζημιά, ένα καινούργιο κοστίζει μέχρι και 10 φορές περισσότερο να φτιαχτεί. Η διαφορά είναι στην τακτική συντήρηση, η οποία όμως αν έχεις άκρες δεν σου κοστίζει τόσο όσο φαντάζεσαι.
Εξάλλου θεωρώ ότι τα παλιότερα αυτοκίνητα θα κινούνται κατά κανόνα και λιγώτερο, σε λιγώτερο απαιτητικές συνθήκες κλπ. Αυτό λέει η λογική. Είναι σαν έναν γέρο άνθρωπο, δεν τον βάζεις να κάνει ορειβασία κάθε ΣΚ...
Το ζήτημα της ρύπανσης είναι μεγάλο. Να ξέρεις πάντως ότι ένα αυτοκίνητο 10ετίας με ελαττωματικό καταλύτη ρυπαίνει πολύ πιο θανάσιμα από ένα καλοσυντηρημένο, συμβατικό 15ετίας. Και πάλι δηλαδή δεν είναι θέμα παλαιότητας...
-
Είμαι υπέρ της ενδυνάμωσης του ρόλου των ΚΤΕΟ. Δεν νομίζω βέβαια ότι πρόκειται να λειτουργήσουν καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο μηχανισμό στην Ελλάδα, ισχύει το περί γενικής παιδείας, σεβασμού του πολίτη και του συνανθρώπου κλπ. Ως εκ τούτου απαιτείται τακτικός έλεγχος και ίσως κατάσχεση! (εδώ το κατάσχουν αν είσαι μεθυσμένος γιατί να μην το κατάσχουν αν βλάπτει όλους τους συνανθρώπους σου?)
Ένα παλιό όσο και καλά να είναι συντηρημένο θα μολύνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές του δηλαδή πολλές φορές περισσότερο από ένα σύγχρονο Euro-4. Θα πρέπει λοιπόν να πληρώνει περισσότερα για αυτό στο ετήσιο τέλος σαν αντικίνητρο. Επίσης απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων περιορισμένης αντιρρυπαντικής ικανότητας σε περιβαλλοντολογικά φορτισμένες περιοχές.....(κέντρα πόλεων κλπ).
15 χρόνια νομίζω είναι αρκετά και τα σύγχρονα αυτοκίνητα έτσι κι αλλιώς δεν αντέχουν τόσο..... (ενώ τα παλιά φτιάχνονταν αλλιώς)
Διαχωρισμός του συλλεκτικού ιστορικού αυτοκινήτου που είναι σωστά συντηρημένο και αποτελεί βοηθητικό αυτοκίνητο για μέχρι 5000χλμ το χρόνο με ανάλογη οικονομία σε ασφάλεια και τέλη (στην Αγγλία μηδενικά για πάνω από 25 ετών). Βέβαια σε αυτά είναι πολύ εύκολο να αποσυνδέεις το χιλιομετρητή.... οπότε μάλλον πρέπει να σφραγίζεται! -
Τόσο παλιο οχι δεν ειχα ποτέ, αλλα εχω alto του 98 το οποιο το συντηρώ εγώ και γεκικοτερα ασχολουμε μαζι του καθε Κυριακή διοτι μου αρεσει και βγαζω το αχτι μου!!!!(ας οψετε το avensis που δεν μπορεις να του βαλεις χερι , διοτι απλα δεν ξερω τι γινεται εκει κατω, ολα σκεπασμενα ειναι... )
Παντως στον κυκλο μου και απο οτι ακουω κανενας δεν αλλαζει καταλυτη ποτέ , αν δεν κανω λαθος αντεχουν μονο γυρω στα 7-8 χρόνια.Και μια εμπειρια μου πριν 1 χρόνο με χωσανε να περασω ΚΤΕΟ ενα clio του '91 1400cc με 120000 χλμ. Το αμαξι ηταν σε αρκετα καλη κατασταση αλλα ηταν 12 ετών , και ομως τα καυσαερια του τα βρηκαν σωστα και περασε ανετα,τωρα αυτοι δεν ελεγχουν ή ο καταλυτης αντεχει τοσο, ακομη απορία το εχω!!!
-
15 χρόνια ψήφισα, αλλά μάλλον θα πρέπει να κρίνεται κατά περίπτωση η κατάσταση του αυτοκινήτου.
Εγώ δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατόν να έχουν περάσει από τα ΚΤΕΟ κάτι σαράβαλα με περισσότερη σκουριά παρά λαμαρίνα που βλέπω στους δρόμους αρκετά συχνά. Ή πως επιτρέπουν οι τροχονόμοι να κινούνται οχήματα τρακαρισμένα χωρίς πίσω (ή και μπροστά) φανάρια και φλας, χωρίς προφυλακτήρες, με μουσαμάδες αντί τζαμιών, με τροποποιήσεις από τον σιδερά της γειτονιάς κλπ.
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Ο συλλογισμός 'τα ΚΤΕΟ δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους οπότε ας βάλουμε όριο ηλικίας' είναι ακριβώς ανάλογος με τον 'η εφορία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της οπότε ας βάλουμε τεκμήρια'. Δηλαδή το κράτος μεταθέτει στον πολίτη την ευθύνη της ανικανότητάς του.GFON, δεν συντηρείς σωστά το αυτοκίνητό σου για να μπορεί να περνά ΚΤΕΟ αλλά για να είσαι ασφαλής εσύ και η οικογένειά σου. Εγώ τουλάχιστον έτσι το βλέπω.
Συμφωνώ απόλυτα. Είμαι κατά της θέσπισης ορίου ηλικίας για τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, με την προϋπόθεση όμως ότι επιτέλους όλοι μας θα σεβαστούμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας και θα συντηρούμε σωστά τα αυτοκίνητά μας. Και η σωστή συντήρηση δεν αποσκοπεί στο να πάρουμε το 'μαγικό χαρτάκι' του ΚΤΕΟ, αλλά στο να είμαστε εμείς όσο ασφαλείς προβλέπει η κατασκευή του αυτοκινήτου.
Τι πρέπει όμως να γίνεται με τα παλιά αυτοκίνητα; Ας ρίξουμε μια ματιά στο παράδειγμα της Αγγλίας κι ας το εφαρμόσουμε. Αποτελεί κατά τη γνώμη μου μια καλή κατευθυντήρια γραμμή.
-
Δεν θεωρώ σωστό την απαγόρευση κυκλοφορίας των παλαιών αυτοκινήτων , αρκεί βέβαια να είναι σε πολύ καλή κατάσταση σε θέματα ασφαλείας . Ετσι κι' αλλιώς μετά από ,ας πούμε, 25 χρόνια περνάνε στη κατηγορία της αντίκας , αφού εκ των πραγμάτων η τεχνολογία θα τα έχει ξεπεράσει.
Το θέμα της αύξησης των τελών κυκλοφορίας δεν έχει βάση , είναι και αντιδημοκρατικό .
Το θέμα των τελών έχει συζητηθεί κι' εδώ ( http://www.4troxoi.gr/4tforum/viewtopic.php?t=6173 ) με καλές σκέψεις και προτάσεις νομίζω.
Tο πρόβλημα είναι αλλού νομίζω , στη σωστή συντήρηση.Αν υιοθετούσαμε ένα σύστημα παρακολούθησης - συντήρησης σαν και αυτό των πολιτικών αεροσκαφών θα είχαμε πολλά οφέλη. *
Το βιβλιαράκι συντήρησης του αυτοκινήτου θα είναι το αποδεικτικό της καλής του κατάστασης.
Τα service και οι έλεγχοι θα γίνονται και θα υπογράφονται στα διαστήματα που λέει ο κατασκευαστής.
Δικαίωμα υπογραφής της εργασίας θα έχουν όσοι πληρούν τις προυποθέσεις (υπάρχει σχετική νομοθεσία ΕΕ) και φυσικά θα είναι υπεύθυνοι γι' αυτήν.- Οφέλη
Η κατάσταση του στόλου των αυτοκινήτων θα βελτιώνονταν σημαντικά.
Δεν θα χρειάζονταν πια τα ΚΤΕΟ , αφού οι έλεγχοι (φώτων , ανάρτησης , σκουριάς , καυσαερίων , ελαστικών κλπ.) περιλαμβάνονται στους ελέγχους των κατασκευαστών ... άσχετα αν δεν γίνονται πάντα.
Τα συνεργεία εφόσον θα ήταν υπεύθυνα για την εργασία , θα αναγκάζονταν να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα εργασίας και υπηρεσιών. Αρνητικό εδώ , ότι μάλλον αυτό θα πέρναγε στη τσέπη μας. -
Ο χρήστης GFON έγραψε:
Και μια εμπειρια μου πριν 1 χρόνο με χωσανε να περασω ΚΤΕΟ ενα clio του '91 1400cc με 120000 χλμ. Το αμαξι ηταν σε αρκετα καλη κατασταση αλλα ηταν 12 ετών , και ομως τα καυσαερια του τα βρηκαν σωστα και περασε ανετα,τωρα αυτοι δεν ελεγχουν ή ο καταλυτης αντεχει τοσο, ακομη απορία το εχω!!!Ο καταλύτης θεωρείται πως είναι λειτουργικός και σε καλή κατάσταση όσο τα εκπεμπόμενα καυσαέρια είναι εντός των προβλεπομένων ορίων. Αφού είσαι ΟΚ, σημαίνει ότι και ο καταλύτης σου είναι σε καλή κατάσταση. Όμως, καλού-κακού, άρχισε να βάζεις στην άκρη κάμποσα χρήματα (είναι και κάπως ακριβοί δυστυχώς), γιατί δεν ξέρεις πότε θα χρειαστεί αντικατάσταση. Μπορεί σε 20.000 χλμ. από τώρα, μπορεί σε 40.000, μπορεί συντομότερα ή αργότερα. Δυστυχώς εδώ δεν μπορώ να δώσω κάποια σαφή και έγκυρη πληροφόρηση.
-
OXI ΣTA OΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ!!!!!
Eίναι ολοφάνερα ένα κόλπο για την αύξηση του καταναλωτισμού. για να τα 'κονομάνε' οι αυτοκινητοβιομηχανίες δηλαδή.
Αν περάσει αυτό ας μου πεί κάποιος τι θα κάνουν τα 'ληγμένα' αυτοκίνητα.
Θα αναλάβουν οι βιομηχανίες (στην ουσιά εμείς δηλαδή) το κόστος συλλογής τους και ανακύκλωσής τους???
Ας κάνουν αυστηρότερους ελέγχους σε όλους τους τομείς που θεωρείται ότι επηρεάζονται με το πέρασμα του χρόνου. -
Ο χρήστης meco έγραψε:
Θα αναλάβουν οι βιομηχανίες (στην ουσιά εμείς δηλαδή) το κόστος συλλογής τους και ανακύκλωσής τους???Ναι, υπάρχει σχετική οδηγία της ΕΕ
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ναι, υπάρχει σχετική οδηγία της ΕΕ
To προτεινόμενο όριο είναι 15 χρόνια, σωστά;
Μου φαίνεται *πολύ βολικό *που κάποια πανάκριβα στοιχεία ασφαλείας, όπως για παράδειγμα οι αερόσακοι, έχουν ακριβώς το ίδιο όριο ηλικίας από τους κατασκευαστές...
-
Ο χρήστης dienekes έγραψε:
Ναι, υπάρχει σχετική οδηγία της ΕΕ
To προτεινόμενο όριο είναι 15 χρόνια, σωστά;
Η οδηγία όμως λέει πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να φροντίσουν για την ανακύκληση και διάλυση του αυτοκινήτου όταν αυτό αποσυρθεί από την κυκλοφορία. Αλλά δε γνωρίζω αν ορίζεται κάποιο υποχρεωτικό χρονικό διάστημα. Αν γνωρίζεις, πες το, καλύτερα όμως να μην υποθέτεις αν δεν γνωρίζεις
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Η οδηγία όμως λέει πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να φροντίσουν για την ανακύκληση και διάλυση του αυτοκινήτου όταν αυτό αποσυρθεί από την κυκλοφορία. Αλλά δε γνωρίζω αν ορίζεται κάποιο υποχρεωτικό χρονικό διάστημα. Αν γνωρίζεις, πες το, καλύτερα όμως να μην υποθέτεις αν δεν γνωρίζεις
Όχι, δεν υπάρχει υποχρεωτικό όριο, ακόμα. Η πρόταση που είχε γίνει πάντως (πριν κάποιους μήνες το είχα διαβάσει), αφορούσε δεκαπενταετία. Επομένως όταν γίνει υποχρεωτική η ανακύκλωση, κάτι εκεί κοντά θα πρέπει να περιμένουμε, πολύ φοβάμαι.
-
Απο τα αυτα που γραφτηκαν στο τελος καταλήγω στο συμπερασμα οτι ειναι θεμα χρόνου η επιβολεί οριου ηλικιας απο την ΕΕ, και θα ισχυσει για ολα τα κρατοι μελοι.
Ειμαι περιεργος να δω αν η Ελλάδα θα ζητησει εξαίρεση, οπως εκανε και με τα καραβια.. -
Δεν είναι μόνον η Ελλάδα που θα ζητήσει εξαίρεση. Είναι και οι σύλλογοι κατόχων κλασσικών αυτοκινήτων, γιατί έτσι θα σταματήσει το πέρασμα αυτοκινήτων στην κατηγορία των κλασσικών και ιστορικών, οπότε θα υπάρξει πλήγμα στην ιστορία του τεχνικού πολιτισμού, αλλά και θα χαθεί η ιδιαιτερότητα του αυτοκινήτου ως τεχνουργήματος.
-
Συγνώμη αλλα κατι corolla , sunny του 85 fiat 127 τι το ιστορικό εχουν και θα πρεπει να διασωθουν, ή και ακομα αν καποιοι νομιζουν οτι πρεπει να γινει, σιγουρα θα πρεπει να υπαρχει εναλλακτικη για τους ρομαντικους αλλα με καποιους αυστηρους περιορισμούς .
ΠΧ , οπως ηδη αναφερθηκε περιορισμό χλμ οχι κινηση στο κεντρο ...και αλλα που θα προσδιοριζουν την 'ιστορικοτητα' της χρησης του ξεκαθαρα.
Νομίζω οτι ηδη καποια απο αυτα γινονται για τις αντικες οπως προσδιοριζονται σημερα, ετσι δεν ειναι??? -
Το 127 ήταν η μεταφορά των μηχανικών μερών (πλην του κινητήρα) του εξαιρετικού 128 σε ένα πρακτικό, μικρό αυτοκίνητο πόλης, το οποίο αργότερα αντιγράφηκε από την Ford (κατά παραδοχή του τότε προέδρου της) για να βγει το Fiesta.
Ένα μικρό αυτοκίνητο που θέτει νέα πρότυπα στην άνετη και προσιτή μεταφορά του λαού είναι σίγουρα ιστορικό, όπως ακριβώς είναι ιστορικό και ένα εξόχως πρωτοποριακό υπεραυτοκίνητο.
Το Sunny του '85, οι παλιές Corolla σίγουρα δεν έχουν προφανή ιστορική αξία, αλλά και πάλι το μεν Sunny ήταν το πρώτο προσθιοκίνητο Nissan στη μικρομεσαία κατηγορία και είχε και αποδεκτό πλαίσιο. Η δε Corolla, μολονότι δεν ήταν συνήθως κάτι εξαιρετικό, είχε ορισμένες εκδόσεις που πραγματικά ήταν αξιόλογες.
Εγώ θα πρότεινα μετά τα 20 χρόνια, το αυτοκίνητο ή να ανακυκλώνεται ή να κατατάσσεται ως κλασσικό και να υπόκειται σε νομοθεσία αντίστοιχη αυτής που ισχύει στην Αγγλία (και θέτω την Αγγλία ως παράδειγμα, γιατί εκεί επιτρέπεται και η περαιτέρω εξέλιξη και αναβάθμιση - με σεβασμό όμως - των παλιών αυτοκινήτων, ενώ η FIVA έχει κανονισμούς που καταντάνε υπερβολικά δύσκολοι στην τήρησή τους).
-
[>quote='skullone']Το 127 ήταν η μεταφορά των μηχανικών μερών (πλην του κινητήρα) του εξαιρετικού 128 σε ένα πρακτικό, μικρό αυτοκίνητο πόλης, το οποίο αργότερα αντιγράφηκε από την Ford (κατά παραδοχή του τότε προέδρου της) για να βγει το Fiesta.
Ένα μικρό αυτοκίνητο που θέτει νέα πρότυπα στην άνετη και προσιτή μεταφορά του λαού είναι σίγουρα ιστορικό, όπως ακριβώς είναι ιστορικό και ένα εξόχως πρωτοποριακό υπεραυτοκίνητο.
Το Sunny του '85, οι παλιές Corolla σίγουρα δεν έχουν προφανή ιστορική αξία, αλλά και πάλι το μεν Sunny ήταν το πρώτο προσθιοκίνητο Nissan στη μικρομεσαία κατηγορία και είχε και αποδεκτό πλαίσιο. Η δε Corolla, μολονότι δεν ήταν συνήθως κάτι εξαιρετικό, είχε ορισμένες εκδόσεις που πραγματικά ήταν αξιόλογες.
Ας υποθέσουμε οτι δεχομαι αυτα τα αυτοκινητα ως εχουν κατι ξεχωριστό για την εποχη τους , κατα την ταπεινη μου γνωμη αυτο δεν ειναι 'σοβαρος' λογος να με βρωμιζουν και να κυκλοφορουν κατα χιλιαδες για να μου θυμιζουν την ιστορία της αυτοκινησης καθημερινά.
Ας φτιαξουν ενα μουσείο να βαλουν ενα μεσα να μου τη θυμιζει οταν θέλω να τη θυμιθώ, και οχι μεσα στην καθημερινοτητα μου...
Όριο ηλικίας στα αυτοκίνητα υπέρ ή κατά & πόσο?