-
Το μόνο που μπορώ να σας πω από φετινή μου μεταακρπολική εμπειρία, αφού ο press officer μας ήθελε σώους πριν… είναι το πώς στρίβει μια τετράτροχη γουρούνα!
Απάντηση: MONO ME TO ΓΚΑΖΙ!
Υ.Γ: Μην το δοκιμάσετε μόνοι σας στο σπίτι! Πάρτε μαζί σας τον temper… και προς Θεού όχι τον Γ.Χ. [/quote]
Τι εννοείς για το 'Χάρπι'; Επειδή τούμπαρε το γουρούνι; Για τόλμα το εσύ αν μπορείς μικρούλη!!!
(Στα ντόνατς καλός ήσουν. Βγήκες από τον κρόκο σου ε;)
-
Λυσσάξατε δηλαδή!! Με γουρούνα...αλλά και χωρίς!!
Νίκο καλοκαίρι στην Κύμη με την γριούλα BMW και γύρω στους 40 υπό σκιάν (ας όψεται αυτό το φρέον) δεν λέει....
Από την άλλη όλο γυροφέρνεις τον λαοπλάνο Τεμπερίδη, και πως αυτό πως εκείνο, πως στρίβει ΄πως πλαγιάζει....Μήπως ήλθε η ώρα? Λέω.....
-
Ο χρήστης manoliss έγραψε:
Το μόνο που μπορώ να σας πω από φετινή μου μεταακρπολική εμπειρία, αφού ο press officer μας ήθελε σώους πριν… είναι το πώς στρίβει μια τετράτροχη γουρούνα!Απάντηση: MONO ME TO ΓΚΑΖΙ!
Τις είδαμε τις ανωριμότητές σας Τώρα τα παιδάκια της Λαμίας θα παίζουν τένις με ροδιές πάνω στο γήπεδό τους
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Λυσσάξατε δηλαδή!! Με γουρούνα...αλλά και χωρίς!!Νίκο καλοκαίρι στην Κύμη με την γριούλα BMW και γύρω στους 40 υπό σκιάν (ας όψεται αυτό το φρέον) δεν λέει....
Από την άλλη όλο γυροφέρνεις τον λαοπλάνο Τεμπερίδη, και πως αυτό πως εκείνο, πως στρίβει ΄πως πλαγιάζει....Μήπως ήλθε η ώρα? Λέω.....
΄
κυρ admin...βόλτα στην Κύμη όποτε θες!! Τώρα ποιά ώρα ήρθε δεν μπορώ να καταλάβω!!??...Για βόλτα με ΑΤ??!!...Ξέρεις κάτι??!!!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Λυσσάξατε δηλαδή!! Με γουρούνα...αλλά και χωρίς!!Νίκο καλοκαίρι στην Κύμη με την γριούλα BMW και γύρω στους 40 υπό σκιάν (ας όψεται αυτό το φρέον) δεν λέει....
΄
κυρ admin...βόλτα στην Κύμη όποτε θες!! Τώρα ποιά ώρα ήρθε δεν μπορώ να καταλάβω!!??...Για βόλτα με ΑΤ??!!...Ξέρεις κάτι??!!!
ΥΓ Α....το φρέον κάνει κακό στο όζον της ατμόσφαιρας!!Είμαι οικολόγος!!
-
Ρε παιδιά έχει ηχώ εδώ μέσα;
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Ρε παιδιά έχει ηχώ εδώ μέσα;Λές?!!Μπααα!! Αλλος γράφει κι αυτός με κόκκινα γράμματα!!
-
Ο χρήστης temper έγραψε:
Μόνο γέρος δεν είσαι στα 20 αλλά τέλος πάντων.
Βλέποντας άλλους να οδηγάνε παπιά-scooterακια από τα τα 12-15 χρονών,ενώ η δική μου επαφή με πάσης φύσεως δίτροχα έχει σταματήσει από τα 10 μου χρόνια,αισθάνομαι κάπως 'γέρος' για να μάθω να οδηγώ μοτοσυκλέτα.Βέβαια,αν το κάνω σε τέτοια ηλικία,μάλλον θα το κάνω σωστότερα και πιο συνειδητοποιημένα από ότι άλλοι στα 15,οπότε ίσως να έχω ελπίδες ακόμα....
Επίσης θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ συνοδευόμενο από μεγάλη εκτίμηση στον Α.Τ. και σε όσους άλλους από τους 4Τ και το 0-300 για το ότι 'κάθονται και ασχολούνται' μαζί μας και μοιράζονται τις γνώσεις και το χρόνο τους.
-
δεν νομιζω οτι εχω να προσθεσω τιποτα για το πως στριβει μια Μοτο.
αυτο που εχω να πω ειναι οτι δεν υπαρχει καλυτερη αισθηση απο το να ανακαλυπτεις τα ορια της προσφυσης μιας καλα στημενης μοτο σε στροφιλικια.........αυτη ηταν η τρελλα μου παλια και θυμαμαι οτι πηγαινα χαλαρα στις ευθειες ομως οταν εβλεπα μπροστα μου στροφη κατι με οδηγουσε στο να κατεβασω και να ανοιξω τερμα το γκαζι.
-
Το γυροσκοπικό φαινόμενο λειτουργεί με όλες τις μοτοσικλέτες πάνω από τα 30-40 χλμ./ώρα. Με ποδήλατο σπάνια πιάνουμε τέτοιες ταχύτητες γι' αυτό και κυρίως στρίβουμε συμβατικά (στρίβοντας το τιμόνι δηλαδή).
Πιο εύκολο (και ωραίο) είναι με on-off μοτοσικλέτες ή γενικά με όσες έχουμε μεγαλύτερο τιμόνι (για καλύτερο μοχλό)._Α.Τ.[/quote]Ωπ, Temper, σε τσάκωσα.
Το 'γυροσκοπικό' λειτουργεί από 0 χαω. Ακόμη και σταματημένος. Πες σε κάποιον να κρατήσει ανάμεσα στα πόδια του τον μπροστινό τροχό της μοτοσυκλέτας κι εσύ κάθησε επάνω της. Στρίψε το τιμόνι αριστερά, να δεις προς τα που θα πάρει κλίση η μοτοσυκλέτα... (δεξιά θα είναι)
Μόνο που τότε δεν έχει να κάνει με το γυροσκοπικό φαινόμενο καθώς δεν περιστρέφεται τίποτε, απλά σε χαμηλές ταχύτητες έχει να κάνει με τη γεωμετρία της μοτοσυκλέτας -σε γενικές γραμμές όπως σωστά περιέγραψε νωρίτερα ο φίλος για τα ποδήλατα.
Όσο για να κάνω λίγο πιό εύπυπτο το παράδοξο του να πιέζεις το τιμόνι αριστερά για να στρίψεις δεξιά, κράτα 2 πράγματα: 1ον: οποιοσδήποτε έχει κυλίσει πάνω σε οτιδήποτε έχει δύο ρόδες, από ποδήλατο ή πατίνι, μέχρι Hayabusa, κάνει ακριβώς αυτό το πράγμα, απλά δεν το συνειδητοποιεί. Και έχει τρομακτική διαφορά η οδήγησή σου όταν το συνειδητοποιήσεις.
2ον. Αυτό όλο λέγεται 'counter steering' (ας δώσει κάποιος μία καλή απόδοση στα ελληνικά) και είναι αυτό που κάνει οτιδήποτε κινείται σε αυτόν τον πλανήτη, οχήματα, ζώα, ακόμη και ο άνθρωπος. Όταν τρέχετε, για να ξεκινήσετε στροφή δεξιά προβάλλετε το αριστερό πόδι, το σώμα παίρνει κλίση δεξιά και στρίβετε. Ας μην βιαστούν οι 'αντιρησίες από χόμπι' γιατί υπάρχει συσχετισμός -είναι ο ίδος μηχανισμός, απλά έχω ήδη γεμίσει μια οθόνη.
Για να κλείσω με ερώτηση: Ακόμη και το αυτοκίνητο όταν στρίβετε δεξιά προς τα πού παίρνει κλίση; Οκ, αριστερά -συμφωνούμε. Τώρα αν το κόψουμε στη μέση το ίδιο δεν θα συμβεί; Μιλάμε πιά για μοτοσυκλέτα, η οποία για να μην 'πέσει', ΑΦΟΥ πάρει κλίση, στρέφει το τιμόνι (λόγω της γεωμετρίας της) προς το τόξο στροφής που διαγράφει... -
Επειδη ειμαι αρκετα εως πολυ ασχετως με τα δυκυκλα το σκριπ τι ειναι γιατι ειπεσ αν φοβομαστε μην κλειδωσει το τιμονι
-
Ο χρήστης panoscorfu έγραψε:
Επειδη ειμαι αρκετα εως πολυ ασχετως με τα δυκυκλα το σκριπ τι ειναι γιατι ειπεσ αν φοβομαστε μην κλειδωσει το τιμονιΕυτυχώς κάποιος πρόλαβε να κάνει την ερώτηση πριν από μένα!
Κάτι για γκριπ (grip) ήξερα, ισχύει ή λέω πάλι βλακείες? (αλλά πάλι το σ απέχει 2 γράμματα από το γ, δύσκολο να κάνεις τυπογραφικό λάθος...)
-
πάντα όταν σκέφτομαι το γυροκοπικο φαινόμενο χαμογελάω αφού μου θυμίζει... υποβρύχιο(η λέξη και μόνο, όχι η οδήγηση μοτοσυκλέτας)
Αλλωστε, ότι όντως έτσι στρίβει η μηχανή αποδεικνύεται και στον πιο 'αντιρρησία' αν σκεφτεί τί γίνεται όταν αρχίζει και το πιο παραμικρό κοσκίνισμα του μπροστινού, ειδικά σε μηχανάκια με μαλακό μπροστινό.
Και μια και το έφερα η κουβέντα, τί κάνουμε όταν έχουμε κοσκίνισμα; Κρατάμε σφικτά το τιμόνι ή αφήνουμε να εκτονωθεί, κατά προτίμηση...πριν πέσουμε,η..ταλάντωση, οπότε ίσως μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε το σταυρό μας (ή να μουντζωνόμαστε που δεν έχουμε βάλει σταμπιλιζατέρ). -
Ο χρήστης chemic έγραψε:
πάντα όταν σκέφτομαι το γυροκοπικο φαινόμενο χαμογελάω αφού μου θυμίζει... υποβρύχιο(η λέξη και μόνο, όχι η οδήγηση μοτοσυκλέτας)
Αλλωστε, ότι όντως έτσι στρίβει η μηχανή αποδεικνύεται και στον πιο 'αντιρρησία' αν σκεφτεί τί γίνεται όταν αρχίζει και το πιο παραμικρό κοσκίνισμα του μπροστινού, ειδικά σε μηχανάκια με μαλακό μπροστινό.
Και μια και το έφερα η κουβέντα, τί κάνουμε όταν έχουμε κοσκίνισμα; Κρατάμε σφικτά το τιμόνι ή αφήνουμε να εκτονωθεί, κατά προτίμηση...πριν πέσουμε,η..ταλάντωση, οπότε ίσως μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε το σταυρό μας (ή να μουντζωνόμαστε που δεν έχουμε βάλει σταμπιλιζατέρ).Για το κοσκίνισμα την ευθύνη φέρει και πάλι ο ...οδηγός. Το πρώτο κοσκίνισμα τον τρομάζει, σφίγγει το τιμόνι, πολλαπλασιάζει έτσι το κοσκίνισμα και -το χειρότερο- το μεταφέρει μέσω του σώματός του και στην υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Μέχρι που από το πολύ κοσκίνισμα, ο οδηγός εκτινάσσεται και η μοτοσυκλέτα ακαριαία επανέρχεται σε ηρεμία και κυλάει μόνη της μέχρι να βρεί τοίχο. Άρα συμπέρασμα: το σταμπιλιζατέρ είναι άχρηστο. Αρκεί να χαλαρώνουμε τα χέρια μόλις αισθανθούμε ταλάντωση και η μοτοσυκλέτα θα επανέλθει μια χαρά. Λόγω της γεωμετρίας της που λέγαμε και νωρίτερα...
-
Μήπως τελικά στρίβουμε ενεργοποιώντας το γυροκοπικο φαινόμενο χωρίς να το καταλαβαίνουμε ή χρειάζεται προσπάθεια για να το κάνεις? Κι αν είναι το δεύτερο, στρίβουμε λάθος?
-
Πείτε μας τώρα για το Λέφα και γιατί ήταν τόσο καλή η μοτοσικλέτα που έφτιαξε με το hub-steering στα μέσα της δεκαετίας του '90.....
-
Ο χρήστης chemic έγραψε:
πάντα όταν σκέφτομαι το γυροκοπικο φαινόμενο χαμογελάω αφού μου θυμίζει... υποβρύχιο(η λέξη και μόνο, όχι η οδήγηση μοτοσυκλέτας).ΕΕΕΕΕ!!!!
Αλλο είναι τό γυροσκόπιο,καί άλλο τό...ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ!!!! -
Ο χρήστης allou έγραψε:
Και μια και το έφερα η κουβέντα, τί κάνουμε όταν έχουμε κοσκίνισμα; Κρατάμε σφικτά το τιμόνι ή αφήνουμε να εκτονωθεί, κατά προτίμηση...πριν πέσουμε,η..ταλάντωση, οπότε ίσως μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε το σταυρό μας (ή να μουντζωνόμαστε που δεν έχουμε βάλει σταμπιλιζατέρ).Για το κοσκίνισμα την ευθύνη φέρει και πάλι ο ...οδηγός. Το πρώτο κοσκίνισμα τον τρομάζει, σφίγγει το τιμόνι, πολλαπλασιάζει έτσι το κοσκίνισμα και -το χειρότερο- το μεταφέρει μέσω του σώματός του και στην υπόλοιπη μοτοσυκλέτα. Μέχρι που από το πολύ κοσκίνισμα, ο οδηγός εκτινάσσεται και η μοτοσυκλέτα ακαριαία επανέρχεται σε ηρεμία και κυλάει μόνη της μέχρι να βρεί τοίχο. Άρα συμπέρασμα: το σταμπιλιζατέρ είναι άχρηστο. Αρκεί να χαλαρώνουμε τα χέρια μόλις αισθανθούμε ταλάντωση και η μοτοσυκλέτα θα επανέλθει μια χαρά. Λόγω της γεωμετρίας της που λέγαμε και νωρίτερα...
ευχαριστώ! το είχα απορία πολλά χρόνια, με είχαν μπερδέψει και κατι άρθρα, και άρχιζα να πιστεύω πως μόνο από...καλιφόρνια μεριά θα μου λυνόταν η απορία
Tελικά, για όλα εμείς φταίμε Αρχίζω να νιώθω τύψεις τελικά.
Να ρωτήσω πάντως, και κάτι άλλο. Στις στροφές, υπό κλίση έχει νόημα να ημι-πετάμε τον ποπό μας από τη σέλα, γέρνουμε προς το εσωτερικό (το ημί αφού δεν βγαίνει όλος)να προσπαθούμε να πιέζουμε το κλιπ ον και το εσωτερικό(ή το εξωτερικό; )...πατάκι ; Γιατί από ότι κατάλαβα, όλο μαλ@κίες κάνουμε και χαλάμε τα μηχανάκια -
Να ρωτήσω πάντως, και κάτι άλλο. Στις στροφές, υπό κλίση έχει νόημα να ημι-πετάμε τον ποπό μας από τη σέλα, γέρνουμε προς το εσωτερικό (το ημί αφού δεν βγαίνει όλος)να προσπαθούμε να πιέζουμε το κλιπ ον και το εσωτερικό(ή το εξωτερικό; )...πατάκι ; Γιατί από ότι κατάλαβα, όλο μαλ@κίες κάνουμε και χαλάμε τα μηχανάκια [/quote]
Η θέση του σώματος είναι στο 3ο μάθημα της σχολής του Keith Code, το οποίο σημαίνει ότι είναι σημαντική αλλά όχι τόσο, όσο ο έλεγχος του γκαζιού (1ο μάθημα) και η όραση (2ο μάθημα). Περισσότερα μπορεί να πει ο allou που είναι και δάσκαλος (εγώ μόνο τα 2 μαθήματα έχω κάνει - το 3ο πότε Θανάση;) αλλά εν ολίγοις, τα εξής:
- Αρχίζουμε να βγάζουμε το 1/2 των οπισθίων και να γέρνουμε προς τα μέσα μόνο εφόσον μιλάμε για σοβαρές κλίσεις.
- Έτσι, μειώνουμε ουσιαστικά την κλίση της μοτοσικλέτας αφού μετατοπίζουμε το συνολικό κέντρο βάρους (αναβάτης/μοτό) προς το εσωτερικό της στροφής.
- Όταν η μοτοσικλέτα έχει πάρει την επιθυμητή κλίση και για όσο διάστημα θέλουμε διατήρηση της κλίσης τότε δεν χρειάζεται ΚΑΜΙΑ ΠΙΕΣΗ στο τιμόνι.
- Ασκούμε πίεση μόνο όταν θέλουμε να σηκώσουμε τη μοτοσικλέτα στην έξοδο και σε συνδυασμό με το άνοιγμα του γκαζιού.
- Πίεση στα μασπιέ: πολύ προχωρημένο μάθημα αλλά ας δώσουμε μια αρχή.
- Πιέζουμε το εξωτερικό περισσότερο για αύξηση της πρόσφυσης. Κυρίως δηλαδή στο εσωτερικό και στην έξοδο της στροφής.
- Πίεση στο εσωτερικό μαρσπιέ; Τελείως αγωνιστική -κατά τη γνώμη μου τεχνική, για ελαφριά αποσταθεροποίηση της ουράς, κατά κύριο λόγο στη φάση εισόδου. Θεωρώ την τεχνική τελείως ΑΧΡΗΣΤΗ έως επικίνδυνη στο δρόμο.
Περιμένω τον allou να με διορθώσει, αν κάπου κάνω λάθος...
'Άκης
-
Τις είδαμε τις ανωριμότητές σας Τώρα τα παιδάκια της Λαμίας θα παίζουν τένις με ροδιές πάνω στο γήπεδό τους [/quote]
Ουπς. I am sorry!
ΠΩΣ ΣΤΡΙΒΕΙ ΜΙΑ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑ;