-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Το Prius είναι ακατάλληλο για πόλη διότι είναι πολύ μακρύ (> 4.5 μέτρα). Τουλάχιστον για Ευρωπαϊκή πόλη, άλλο χώρο έχει στη Ρώμη και άλλο στη Νέα Υόρκη (έχω πάει και οδηγήσει και στις 2, οπότε δικαιούμαι να ομιλώ... )
Χώρο στη NY στο Μanhattan?? Που;;; Όλο σε parking παρκάρω
Φιλικά με εκτίμηση,
Δημήτρης -
[>quote='dimitrios2004
Το μήκος του Priuos είναι μικρότερο απο eνος Corolla. (Corolla 178.3'', Prius 175'')
χμ... το δικο σας μπορεί.... παντως το δικο μας prius και coralla sedan εχουν τις παρακατω διαστασεις
μηκος-πλατος-υψος
prius 445172.5149
corolla 438172152σε εκατοστά
αυτα ειναι στοιχεία απο το site http://www.toyota.gr και το εψαξα διοτι ειχα την εντυπωση οτι το prius ειναι μεγαλυτερο οπως και ειναι
εισαι σιγουρος για τα νουμερα δημητρη??
-
Ο χρήστης dimitrios2004 έγραψε:
Το μήκος του Priuos είναι μικρότερο απο eνος Corolla. (Corolla 178.3'', Prius 175'')Στις ΗΠΑ Στην Ελλάδα (http://www.4troxoi.gr/technical/model.php) ένα Corolla sedan είναι 4410 mm, ένα Corolla Η/Β 4200 mm και ένα Prius 4450 mm. Συνεπώς τόσο το Prius όσο και το sedan Corolla είναι σαφώς πιο ακατάλληλα από το H/B Corolla, το οποίο με τη σειρά του είναι πιο ακατάλληλο από ένα Panda ή ένα Smart (πρόσεξε την απαραίτητη διαβάθμιση 'πιο ακατάλληλο')
Πιο είναι πιο ακατάλληλο για την πόλη λοιπόν; To Corolla που μολύνει το περιβάλλον ή το Prius που δεν το μολύνει;
Καταρχήν το 'μολύνει το περιβάλλον' είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Διότι το Corolla μολύνει το περιβάλλον της Αθήνας, το Prius επίσης (λιγότερο, αλλά επίσης) ενώ σε ένα ηλεκτρικό όχημα μολύνεται το περιβάλλον της ...Πτολεμαϊδας (περιοχή της Ελλάδας όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού). Χώρια έμμεση μόλυνση όπως από μπαταρίες, σπάνιες γαίες και ευγενή μέταλλα για καταλύτες, fuel cells κοκ.
Οπότε καλύτερα να μην απαντήσω μονολεκτικά στο ερώτημά σου, φίλε dimitrios2004. Δες όμως το παρακάτω σχόλιό μου, μήπως σε καλύπτει:
Σε σχέση με το ερώτημα του θέματος, η άποψή μου είναι πως πρόκειται για απαράδεκτο κοινωνικό ρατσισμό, διότι δεν προστατεύει ένα συγκεκριμένο αγαθό σε ανεπάρκεια αλλά στρέφεται συλλήβδην εναντίον μιας ολόκληρης κατηγορίας οχημάτων.
Αν δηλ. το αγαθό σε ανεπάρκεια ήταν ο χώρος, θα έπρεπε να απαγορεύονται τα οχήματα πάνω από ένα ορισμένο μήκος. Αν ήταν η οικονομία καυσίμου, θα έπρεπε να απαγορεύονται τα οχήματα με πάνω από συγκεκριμένη κατανάλωση. Αντίστοιχα για ρύπανση του περιβάλλοντος, αντίστοιχα για προστασία πεζών / μοτοσυκλετιστών (πχ. σχετικό κριτήριο οι αντίστοιχες βαθμολογίες του EuroNCAP) κοκ.
-
Το Prius είναι ακατάλληλο για πόλη διότι είναι πολύ μακρύ (> 4.5 μέτρα). Τουλάχιστον για Ευρωπαϊκή πόλη, άλλο χώρο έχει στη Ρώμη και άλλο στη Νέα Υόρκη (έχω πάει και οδηγήσει και στις 2, οπότε δικαιούμαι να ομιλώ... )
Εχεις πάει στη Ρώμη ? (ή στην Αθήνα, for that matter ?)
-
Ο χρήστης GFON έγραψε:
[>quote='dimitrios2004Το μήκος του Priuos είναι μικρότερο απο eνος Corolla. (Corolla 178.3'', Prius 175'')
χμ... το δικο σας μπορεί.... παντως το δικο μας prius και coralla sedan εχουν τις παρακατω διαστασεις
μηκος-πλατος-υψος
prius 445172.5149
corolla 438172152σε εκατοστά
αυτα ειναι στοιχεία απο το site http://www.toyota.gr και το εψαξα διοτι ειχα την εντυπωση οτι το prius ειναι μεγαλυτερο οπως και ειναι
εισαι σιγουρος για τα νουμερα δημητρη??
Eίμαι απόλυτα σίγουρος για τα νούμερα.
http://www.toyota.com/vehicles/2005/corolla/specs.html
http://www.toyota.com/vehicles/2004/prius/specs.html
Prius 58.1/67.9/175.0 (444.5cm)
Corolla 58.5/66.9/178.3 (452.882 cm)θα εμπιστευόμουν περισσότερο το toyota.com apo to toyota.gr
Τα ίδια νούμερα ακριβώς αναφέρει και το pdf file του Corolla kai Prius.
Και το Prius μολύνει λιγότερο. Τι θα ήταν προτιμότερο; Prius ι Corolla;
Με εκτίμηση,
Δημήτρης -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Εχεις πάει στη Ρώμη ? (ή στην Αθήνα, for that matter ?)
2 φορές Athens, και Rome σχεδόν ανα δύο χρόνια πηγαίνω. Περίπου 5 φορές πρέπει να έχω πάει.
Με εκτίμηση,
Δημήτρης -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Στις ΗΠΑ Στην Ελλάδα (http://www.4troxoi.gr/technical/model.php) ένα Corolla sedan είναι 4410 mm, ένα Corolla Η/Β 4200 mm και ένα Prius 4450 mm. Συνεπώς τόσο το Prius όσο και το sedan Corolla είναι σαφώς πιο ακατάλληλα από το H/B Corolla, το οποίο με τη σειρά του είναι πιο ακατάλληλο από ένα Panda ή ένα Smart (πρόσεξε την απαραίτητη διαβάθμιση 'πιο ακατάλληλο')
Πιο είναι πιο ακατάλληλο για την πόλη λοιπόν; To Corolla που μολύνει το περιβάλλον ή το Prius που δεν το μολύνει;
Καταρχήν το 'μολύνει το περιβάλλον' είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Διότι το Corolla μολύνει το περιβάλλον της Αθήνας, το Prius επίσης (λιγότερο, αλλά επίσης) ενώ σε ένα ηλεκτρικό όχημα μολύνεται το περιβάλλον της ...Πτολεμαϊδας (περιοχή της Ελλάδας όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού). Χώρια έμμεση μόλυνση όπως από μπαταρίες, σπάνιες γαίες και ευγενή μέταλλα για καταλύτες, fuel cells κοκ.
Οπότε καλύτερα να μην απαντήσω μονολεκτικά στο ερώτημά σου, φίλε dimitrios2004. Δες όμως το παρακάτω σχόλιό μου, μήπως σε καλύπτει:
Σε σχέση με το ερώτημα του θέματος, η άποψή μου είναι πως πρόκειται για απαράδεκτο κοινωνικό ρατσισμό, διότι δεν προστατεύει ένα συγκεκριμένο αγαθό σε ανεπάρκεια αλλά στρέφεται συλλήβδην εναντίον μιας ολόκληρης κατηγορίας οχημάτων.
Αν δηλ. το αγαθό σε ανεπάρκεια ήταν ο χώρος, θα έπρεπε να απαγορεύονται τα οχήματα πάνω από ένα ορισμένο μήκος. Αν ήταν η οικονομία καυσίμου, θα έπρεπε να απαγορεύονται τα οχήματα με πάνω από συγκεκριμένη κατανάλωση. Αντίστοιχα για ρύπανση του περιβάλλοντος, αντίστοιχα για προστασία πεζών / μοτοσυκλετιστών (πχ. σχετικό κριτήριο οι αντίστοιχες βαθμολογίες του EuroNCAP) κοκ.
Δεν ξέρω άν έχετε διαφορετικών διαστάσεων Corolla στην Ευρώπη. Το Prius όμως είναι πιο οικολογικό όχημα συνολικά και μολύνει πολύ λιγότερο το περιβάλλον.
Το παράδειγμα το ανέφερα για τους υπέρμαχους της μόλυνσης του περιβάλλοντος απο τα SUV.Όσο για την τελευταία παράγραφο, προσωπικά είμαι κατα τέτοιων απαγορεύσεων. Πιστεύω στο καταναλωτικό σύστημα και όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει κάτι , καλα κάνει κατα τη γνώμη μου.
Mε εκτίμηση,
Δημήτρης -
2 φορές Athens, και Rome σχεδόν ανα δύο χρόνια πηγαίνω. Περίπου 5 φορές πρέπει να έχω πάει.
Με εκτίμηση,
ΔημήτρηςΟΚ, χωρίς πλάκα, δεν είναι σαφές πως η έλλειψη χώρου είναι μεγαλύτερη στις Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις παρά στις Αμερικάνικες ?
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Με εκτίμηση,
ΔημήτρηςΟΚ, χωρίς πλάκα, δεν είναι σαφές πως η έλλειψη χώρου είναι μεγαλύτερη στις Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις παρά στις Αμερικάνικες ?
Αγαπητε μου Nass,
φυσικά και είναι μεγαλύτερη η έλλειψη χώρου. Αν είναι δυνατον να προσπαθώ να πείσω για το αντίθετο. Στο θέμα της NY έκανα humor. (ζητώ ειλικρινά συγνώμη αν με το τρόπο που το έκανα το παρεξήγησες ) Εδω γενικά δεν έχουμε πρόβλημα xώρου.
Πάντως όπως είχα αναφέρει σε ένα απο τα παραπάνω Posts μου, ένα κράτος που θέλει να πάρει τέτοια ακραία μέτρα (άν μιλάμε για μέγεθος οχημάτων) , είναι πιο οικονομικό να φτιάξει parkings παρα να απαγορεύσει την κίνηση οχημάτων πάνω απο ένα ορισμένο μέγεθος.Με ειλικρινη εκτίμηση,
Δημήτρης -
Με εκτίμηση,
Αγαπητε μου Nass,
φυσικά και είναι μεγαλύτερη η έλλειψη χώρου. Αν είναι δυνατον να προσπαθώ να πείσω για το αντίθετο. Στο θέμα της NY έκανα humor. (ζητώ ειλικρινά συγνώμη αν με το τρόπο που το έκανα το παρεξήγησες ) Εδω γενικά δεν έχουμε πρόβλημα xώρου.
Πάντως όπως είχα αναφέρει σε ένα απο τα παραπάνω Posts μου, ένα κράτος που θέλει να πάρει τέτοια ακραία μέτρα (άν μιλάμε για μέγεθος οχημάτων) , είναι πιο οικονομικό να φτιάξει parkings παρα να απαγορεύσει την κίνηση οχημάτων πάνω απο ένα ορισμένο μέγεθος.Με ειλικρινη εκτίμηση,
ΔημήτρηςΟχι, δεν το παρεξήγησα, δεν υπάρχει θέμα.
Parking μπορείς να φτιάξεις μόνο αν έχεις χώρο (ερχόμαστε πάλι στο ίδιο). Και βέβαια λύνει μόνο το πρόβλημα του παρκαρίσματος, όχι αυτό της κυκλοφορίας. Πάντως δεν καταλαβαίνω γιατί είναι πιο οικονονομική λύση τα parking...
Η μόνη αξιόπιστη λύση είναι, ΙΜΗΟ, το Κράτος να ενισχύσει τα ΜΜΜ (μετρό κοκ.) και να δώσεις κίνητρα χρήσης τους. Επίσης μπορεί, αντί για απαγορεύσεις, να δώσει κίνητρα χρήσης μικρών οχημάτων (και δίτροχων), να ενισχύσει τις High Occupancy Lanes κτλ. Οι απαγορεύσεις, συμφωνώ, είναι τελευταίο μέτρο...
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Οχι, δεν το παρεξήγησα, δεν υπάρχει θέμα.Parking μπορείς να φτιάξεις μόνο αν έχεις χώρο (ερχόμαστε πάλι στο ίδιο). Και βέβαια λύνει μόνο το πρόβλημα του παρκαρίσματος, όχι αυτό της κυκλοφορίας. Πάντως δεν καταλαβαίνω γιατί είναι πιο οικονονομική λύση τα parking...
Η μόνη αξιόπιστη λύση είναι, ΙΜΗΟ, το Κράτος να ενισχύσει τα ΜΜΜ (μετρό κοκ.) και να δώσεις κίνητρα χρήσης τους. Επίσης μπορεί, αντί για απαγορεύσεις, να δώσει κίνητρα χρήσης μικρών οχημάτων (και δίτροχων), να ενισχύσει τις High Occupancy Lanes κτλ. Οι απαγορεύσεις, συμφωνώ, είναι τελευταίο μέτρο...
Συμφωνώ μαζί σου και στο οτι οι απαγορεύσεις είναι τελευταία μέτρα, αλλά και στα μέτρα που προτίνεις για τα ΜΜΜ. Εννοείται οτι αυτό είναι το ιδανικότερο. Μάλιστα απορώ που στην Ελλάδα ενω σε πολλά μέρη οι αποστάσεις είναι μικρές, δεν χρησιμοποιεί σχεδόν κανένας το ποδήλατο.
Αναφερόμενος οτι είναι οικονομικότερο για ένα κράτος να κάνει parking το είπα συγκρίνοντας το κόστος με τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε στην αγορά του κράτους η απαγόρευση κάποιον οχημάτων. Επιπτώσεις που θα είχαν επίπτωση ακόμα και στο χρηματιστήριο του κρατους. Χώρος μπορεί να μην υπάρχει πολύς, αλλά στον διαθέσιμο χώρο καλύτερα να γίνουν parkings και να απαγορευτεί η δημιουργία νέων οικοδομών. Είναι πρόβλημα του κράτους να λύσει το πρόβλημα της στάθμευσης και με κατάλληλη μελέτη νομίζω οτι μπορεί να γίνει. Απορώ που πολλά απο τα κτίρια μάλιστα δεν έχουν υπόγεια parking!
Με ειλικρινή εκτιμηση,
Δημήτρης -
Ο χρήστης xtkz έγραψε:
H παρακατω φωτογραφια ειναι τραβηγμενη στο Παρισι. Δε 8α μπορει να κυκλοφορει το supercar του επειδη εχει σχημα SUV?
http://pic6.picturetrail.com/VOL165/2176680/4242683/52819862.jpgΔεν ξέρω για το Παρίσι, αλλά στη θεσσαλονίκη κυκλοφορεί μια χαρά. Πριν απο κανά μισάωρο είδα το ίδιο τέρας σε μαυρο. GT600 έγραφε...Αυτά μάλλον άλογα είναι,ε;
Πάντως (για να επανέλθω στο topic) δίπλα ακριβώς στο Cayenne έτυχε να κινούνται κάποια ταξί, Octavia, Vectra, 406. E, το (υπερβολικα) χαμηλωμένο Cayenne δε φαινόταν καθόλου τεράστιο δίπλα τους. Και δε νομίζω αυτά τα σεντάν να θεωρούνται τεράστια,ε; -
Ο χρήστης stefanos147 έγραψε:
H παρακατω φωτογραφια ειναι τραβηγμενη στο Παρισι. Δε 8α μπορει να κυκλοφορει το supercar του επειδη εχει σχημα SUV?
http://pic6.picturetrail.com/VOL165/2176680/4242683/52819862.jpgΔεν ξέρω για το Παρίσι, αλλά στη θεσσαλονίκη κυκλοφορεί μια χαρά. Πριν απο κανά μισάωρο είδα το ίδιο τέρας σε μαυρο. GT600 έγραφε...Αυτά μάλλον άλογα είναι,ε;
Πάντως (για να επανέλθω στο topic) δίπλα ακριβώς στο Cayenne έτυχε να κινούνται κάποια ταξί, Octavia, Vectra, 406. E, το (υπερβολικα) χαμηλωμένο Cayenne δε φαινόταν καθόλου τεράστιο δίπλα τους. Και δε νομίζω αυτά τα σεντάν να θεωρούνται τεράστια,ε;Ti to Cayenne δεν πιάνει έκταση όσο 2 Octavia??
Aστειεύομαι..
Σιγα το τεράστιο αυτοκίνητο το Cayenne. Μικρό δεν είναι με τίποτα, αλλά οχι και τεράστιο.. Το ύψος των οχημάτων μάλλον παραπλανεί μερικούς -
Φίλε dimitrios2004 και μερικοί άλλοι στην πέρα όχθη του Ατλαντικού μερικές φορές μοιάζει να μην είστε σε θέση να καταλάβετε τι γίνεται στην Ελλάδα! Κρατηθείτε από τι χειρολαβές, ζώνες ασφαλείας....προσγείωση !
Υποτίθεται ότι εδώ και χρόνια έγινε υποχρεωτική η κατασκευή πάρκινγκ σε κάθε νέα πολυκατοικία....το μέτρο όμως συχνά καταπατείται ή το πνεύμα του νόμου παραποιείται....όπως μας βολεύει.... Σε άλλες περιπτώσεις όπως πχ το υποχρεωτικό κλείσιμο των κέντρων διασκέδασης στις 02:00 τις καθημερινές το μέτρο αναιρέθηκε από την πολιτεία μετά από πιέσεις μιας μειοψηφίας πολιτών, των εκμεταλλευτών των κέντρων αυτών...
Ζω στο Λονδίνο όπου μερικές φορές όταν δεν υπάρχει απειλή βροχής πάω στη δουλειά με ποδήλατο (9,3 χλμ και άλλα τόσα πίσω). Κατά τη διάσχιση πρακτικά όλου του κέντρου του Λονδίνου από τη μία άκρη στην άλλη δεν αισθάνομαι απειλημένος ή σε κίνδυνο. Δεν θα τολμούσα όμως να κάνω το ίδιο στην Αθήνα ανάμεσα στους Έλληνες οδηγάρες και μηχανόβιους και πραγματικά θαυμάζω αυτούς που το τολμούν! -
Στο κέντρο του Cardiff υπάρχουν ελάχιστοι δρόμοι οπου μπορείς να παρκάρεις και μάλιστα χρειάζεσαι κουπόνι. Απο κεί και πέρα, υπάρχουν γύρω στα 5 ή 6 parking με χωρητικότητα 2-5 χιλιάδων αυτοκινήτων το καθένα.
Παρκαρισμένα αυτοκίνητα στις άκρες των δρόμων δέν υπάρχουν πουθενά, οπότε δεν παρεμποδίζουν την κυκλοφορία.Αντίθετα, στην Αθήνα που είναι 10 φορές μεγαλύτερη απο το Cardiff, δέν υπάρχει ούτε ένα μεγάλο πάρκιν. Κατα κύριο λόγο υπάρχουν διάσπαρτες αλάνες που χωράνε απο 10-20 αυτοκίνητα η καθεμία. Και να θέλεις να παρκάρεις σε parking δεν μπορείς. Οπότε αναγκάζονται να το αφήνουν όπου βρούν, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζουν και την κυκλοφορία.
Προσωπικά, αν ήταν να μείνω στο κέντρο της Αθήνας, θα έψαχνα πολυκατοικία με γκαράζ. Αν δεν είχε δικό της γκαράζ θα νοίκιαζα θέση κάπου αλλού. Και άσε τους άλλους να κουρεύονται.....
-
θα εμπιστευόμουν περισσότερο το toyota.com apo to toyota.grΤο Prius φτιάχνεται στην Ιαπωνία και είναι ακριβώς το ίδιο σε ευρώπη και αμερική. Το Corolla όμως φτιάχνεται στην αγγλία και στην αμερική αντίστοιχα, οπότε μπορεί κάλλιστα το αμερικάνικο να είναι μακρύτερο κατά 10cm. Ίσως να είναι θέμα προδιαγραφών (προφυλακτήρες;)
-
Βαριόμουν να μπω στα σάιτς τις Κορόλα σε Ελλάδα και εξωτερικό, απλά θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Πρίους άλλαξε...και μεγάλωσε...
Είναι πιθανό το σάιτ της Ελλάδας να έχει το παλιό και το σάιτ το .κομ ή της Αμερικής να έχει το καινούριο... Είστε σίγουροι ότι μιλάτε για το ίδιο αμάξι?
(το νέο Πρίους σε αντίθεση με το παλιό δε μου αρέσει καθόλου)
Η συγκεκριμένη άποψη με καλύπτει πλήρως και τη θεωρώ την πιο σοβαρή και σκεπτόμενη.
Αν στην Ελλάδα πέρναγε ένας τέτοιος νομος, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι στο Συμβούλειο της Επικρατείας δε θα άντεχε ούτε με σφαίρες.
Πιθανώς το ίδιο να γίνει και στο Παρίσι, στα ανάλογα διοικητικά δικαστήρια. -
Ο χρήστης TGD έγραψε:
θα εμπιστευόμουν περισσότερο το toyota.com apo to toyota.grΤο Prius φτιάχνεται στην Ιαπωνία και είναι ακριβώς το ίδιο σε ευρώπη και αμερική. Το Corolla όμως φτιάχνεται στην αγγλία και στην αμερική αντίστοιχα, οπότε μπορεί κάλλιστα το αμερικάνικο να είναι μακρύτερο κατά 10cm. Ίσως να είναι θέμα προδιαγραφών (προφυλακτήρες;)
Tα ιαπωνικα καμμια φορα εχουν το ιδιο ονομα αλλα δεν ειναι τα ιδια αυτοκινητα. Π.χ. το Accord στις ΗΠΑ και το Accord στην Ευρωπη ειναι διαφορετικα αυτοκινητα. Οποτε δεν ειναι σιγουρο. Καλα απο οτι βλεπω το ενα εχει 5 ποντους διαφορα τοσο πολυ τσιτα ειναι οι δρομοι που 5 ποντοι εχουν τοση σημασια;
Νικος
-
Oson afora tin energitiki asfaleia panta tha ipoleipontai antistoixis texnologias epibatigon gia ton idio logo pou to na bgaleis 120 ps sto litro einai eukolo sta 600cc alla poli diskolo sta 6000cc, i pou an megenthineis ena maxitiko kata 30% to apotelesma tha einai ena aeroplano me ftoxotera dinamika xaraktiristika...
Aυτό που εννοώ με το παραπάνω είναι ότι ένα SUV λόγω μεγαλύτερου όγκου και βάρους (αλλά και ύψους από το έδαφος) θα υπολείπεται σε ενεργητική ασφάλεια (απόσταση πέδησης, ελιγμοί αποφυγής κλπ.) σε σχέση με ένα απλό επιβατηγό ίδιας τεχνολογίας. Τα υπόλοιπα... αποτελούν μπακάλικο επιχείρημα του ισχυρισμού μου ότι γενικά όσο μεγενθύνεται κάτι τόσο χάνει σε επιδόσεις.(πχ. ένας 4λιτρος 400 ίππων είναι μεγαλύτερο επίτευγμα από έναν 2λιτρο 200 ίππων)
Στο θέμα μας, πέρα από τους φόρους στα καύσιμα, νομίζω ότι (αν θα ήθελαν να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους) θα μπορούσαν να επιβάλλουν και χαμηλότερα όρια ταχύτητας όσον αφορά τα SUV.
Για τα Ελληνικά δεδομένα πχ. 40 στην πόλη και 110 στην εθνική. Πέρα από τις αυξημένες αποστάσεις πέδησης, ένα SUV ακόμα και με 40 έχει μεγαλύτερη κινητική ενέργεια από ένα μέσο αυτοκίνητο με 50-και αυτό για το περιβάλλον μιας πόλης (όπου μπορει να μην προλάβεις να φρενάρεις) είναι πολύ σημαντικό.Προσωπικά πάντως, είμαι ένθερμος υποστητικτής των SW!
Σε εκπομπή στην TV για την 'έκρηξη' των SUV στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι όταν ρωτήθηκαν 'Γιατί?' κατέληξαν όχι στο θέμα των χώρων ή της εκτός δρόμου κίνησης αλλά της αίσθησης 'ασφάλειας' που προσφέρει η ψηλή θέση και ο όγκος του αμαξώματος ( 'Ειδικά όταν κινούμαι στον Highway XX με όλα τα φορτηγά').
Δυστυχώς όμως, ένα SUV είναι κατά τεκμήριο ό,τι πιο ακατάλληλο (περισσότερο ίσως και από τα αμάξια πόλης) για κίνηση σε αυτοκινητόδρομο. Ευπάθεια σε πλευρικούς ανέμους, φτωχή αεροδυναμική, μικρότερος έλεγχος του αμαξώματος λόγω του χαρακτήρα των αναρτήσεων και χώροι τους οποίους προσφέρει και ένα SW χωρίς τα ανωτέρω! -
Ο χρήστης titsataki έγραψε:
.. Καλα απο οτι βλεπω το ενα εχει 5 ποντους διαφορα τοσο πολυ τσιτα ειναι οι δρομοι που 5 ποντοι εχουν τοση σημασια;
..
ΝικοςAυτό απορώ και εγώ
Ακόμα και να είναι το Prius ελάχιστα μεγαλύτερο απο το Corolla, δεν μπορώ να καταλάβω γιατι έστω μερικοι το ανέφεραν σαν αρνητικό παράδειγμα. θα έπρεπε απεναντίας να είναι παράδειγμα προς μίμηση. Πολύ φιλικό για το περιβάλλον και πολύ μικρό όχημα. Δεν με πείθουν επιχειρήματα οτι τόσο μεγάλο όχημα είναι ακατάλληλο για την πόλη!!! Οκ ίσως να είναι μεγαλύτερο στην Ευρώπη 5 ολόκληρους πόντους απο το Corolla, αλλά είναι μικρότερο απο αυτοκίνητα όπως Passat, Avensis, etc..Kai είναι φιλικό προς το περιβάλλον!!Όσον αφορά το θέμα ευστάθειας των SUV και αεροδυναμικής τους, σίγουρα δεν έχετε δει τα νέα SUV Είναι πολύ καλύτερα απο οτιδήποτε παλίο κυκλοφορεί και άνετα ακόμα και σε sport χαρακτηριστικά σε μια πίστα συναγωνίζονται ένα συμβατικό όχημα. Δείτε το Murano για παράδειγμα. Όσον αφορα την απόσταση φρεναρίσματος συναρτήση της κινητικής ενέργειας,΄είναι λάθος ισχυρισμός γιατι μπαίνουν τα ανάλογα φρένα πάντα. Δείτε την απόσταση φρεναρίσματος ενός αεροπλάνου (με τα κατάλληλα αεροδυναμική βοη8ηματα) συναρτήση του βάρους και θα σας πείσει οτι μόνο η κινητική ενέργεια δεν είναι αρκετός παράγοντας.
Με εκτίμηση,
Δημήτρης
Έξω τα suv (από το Παρίσι?)