-
Ο χρήστης petran17 έγραψε:
Μια ερωτηση γιατι ψιλοπροβληματιζομαι που το ακουω.. Στα ποσα χιλιομετρα θεωρειται οτι πρεπει να αλλαξεις δισκοπλακες??Οταν τελκα φθαρουν (ο κατασκευαστης δινει προδιαγραφες) ή οταν παθουν καποια αλλη ζημια πχ στραβωσουν
Γιατι σε ερωτηση προς το πατερα μου ποτε αλλαξε τελευταια φορα δισκοπλακες μου απαντησε .. δεν εχω αλλαξει ποτε. Και εμεινα καπως σεκος.... γιατι εχω διαβασει και εδω οτι πχ στις 80000 αλλαζουν συνηθως..
Προφανως ο ανθρωπος δεν τις λιωνει. Το 'καθε 80000' δεν λεει κατι, το αυτοκινητο του πατερα σου αν το δωσεις στο θειο σου πχ, μπορει να τις φαει απο καινουριες σε 30000 χλμ.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Δεν ειναι απο στραβη δισκοπλακα η μονοπλευρη πεδηση σε καμια περιπτωση, ειναι απο δυσλειτουργεια της δαγκανας φρενων κυριως απο κακη εξαερωση ή μαγκωμενες γλιστρες λογω μακροκρονιας μη συντηρησης.Δεν μιλάμε για μονόπλευρη πέδηση αλλά για διακύμανση πέδησης, δηλαδή πως μεταβάλλεται η δύναμη πέδησης στον ίδιο τροχό με την περιστροφή του.
-
Μια ερωτηση γιατι ψιλοπροβληματιζομαι που το ακουω.. Στα ποσα χιλιομετρα θεωρειται οτι πρεπει να αλλαξεις δισκοπλακες?? Γιατι σε ερωτηση προς το πατερα μου ποτε αλλαξε τελευταια φορα δισκοπλακες μου απαντησε .. δεν εχω αλλαξει ποτε. Και εμεινα καπως σεκος.... γιατι εχω διαβασει και εδω οτι πχ στις 80000 αλλαζουν συνηθως..
Και η αληθεια ειναι οτι μετα απο μια βδομαδα που το πηγαμε για σερβις και αλλαξαμε τακακια εμπρος ειδα και τους δισκους και δεν ειχαν καν σημαδια που να υποδειλωναν οτι πρεπει να αλλαχτουν..
Αυτοκινητο σενταν αλμερα με δισκους εμπρος και ταμπουρα πισω.δεν υπάρχει όριο....στο άτος μου πχ με 139Κ χλμ δεν έχουν ακόμη κάνει καν πατουρίτσα.....
ο πατέρας μου σε elantra στα 90. -
Ακριβως και εγω ετσι νομιζα οτι οταν φαγωθουν ή λογω ζημιας οπως ειπατε (πχ ραγισμα που ετυχε ενος θειου μου).
Παντως το αυτοκινητο σε επαρχια κινειται και μονο το καλοκαιρι του ηπια το αιμα με καταβαση σε βουνο οταν πηγαινα εγω για μπανιο..
Επισης ξεχασα να αναφερω οτι μεχρι στιγμης εχει κανει 220.000 χλμ και γιαυτο μου φανηκε περιεργο.Ευχαριστω για τις απαντησεις παντως.
Καλημερες. -
Στραβοί δίσκοι, καλά το είχα υποθέσει. Το θέμα είναι ότι έκανε @@ ο μάστορας και δεν μου το είπε όταν άλλαξα τα τακάκια.
Τώρα θα τα ξαναλλάξω με 8.000χλμ., κρίμα αλλά αφού θα βάλω άλλους δίσκους δεν κρατάω τα παλιά τακάκια.Έχει κάποιος να κάνει κάποια πρόταση για μάρκα?
Ισχύει ότι κάθε μια δίνει άλλη αίσθηση στο πεντάλ του φρένου?
Δηλαδή πιο ξερή αίσθηση ή μαλακή σαν σφουγγάρι κλπ κλπ.... -
Ο χρήστης Andreas-Qashqai έγραψε:
Στραβοί δίσκοι, καλά το είχα υποθέσει. Το θέμα είναι ότι έκανε @@ ο μάστορας και δεν μου το είπε όταν άλλαξα τα τακάκια.
Τώρα θα τα ξαναλλάξω με 8.000χλμ., κρίμα αλλά αφού θα βάλω άλλους δίσκους δεν κρατάω τα παλιά τακάκια.Έχει κάποιος να κάνει κάποια πρόταση για μάρκα?
Ισχύει ότι κάθε μια δίνει άλλη αίσθηση στο πεντάλ του φρένου?
Δηλαδή πιο ξερή αίσθηση ή μαλακή σαν σφουγγάρι κλπ κλπ....Ισχύει αλλά είναι λίγο trial and error μεχρι να βρεις κατι που να δουλεύει σωστά κι όταν έχουμε να κάνουμε με φρένα μικρών διαστάσεων μην περιμένεις θαύματα. Καλύτερα βάλε τα δικά του για να είσαι ήσυχος. Σωστά κάνεις και αλλάζεις πάλι τακάκι εφ΄όσον βάζεις νεο δίσκο. Δυστύχως εσυ θα πληρώσεις την του μάστορα ο οποίος βέβαια μπορεί και να μην φταίει αν έτυχε να στράβωσαν μετά την αλλαγή τακακίων και με τα πολλά χλμ στην πλάτη τους. Μην ξεχνάς πως όσο φθείρονται και λεπταίνουν τόσο πιο επιρρεπείς είναι να στραβώσουν. Για'αυτο ειπα πριν πως σε κάθε αλλαγή τακάκια εγω προσωπικά αλλάζω και δίσκους. Ξέρω οτι μπορει να ειναι υπερβολή ή μακακία αλλά απο φρενο ειμαι πάντα οκ και ίσιος.
@kospapad
Στο χαρτί του ΚΤΕΟ εχω δει αναφορά μόνο για μονόπλευρη, για διακύμανση οχι. Ίσως δεν το βλέπουν στο ΚΤΕΟ που πάω εγω. -
Ούτε και ξέρω τι φόραγε εργοστασιακά. Τα έχω αλλάξει δυο φορές έως τώρα.
Οπότε εάν κάποιος έχει κάποια πρόταση, δεκτή. Προτιμώ όσο το δυνατόν πιο άμεση και σκληρή αίσθηση.Επίσης τι συντήρηση να κάνω στα ταμπούρα που έχει πίσω? Μέχρι τώρα δεν έχω κάνει τίποτα.
-
Ούτε και ξέρω τι φόραγε εργοστασιακά. Τα έχω αλλάξει δυο φορές έως τώρα.
Οπότε εάν κάποιος έχει κάποια πρόταση, δεκτή. Προτιμώ όσο το δυνατόν πιο άμεση και σκληρή αίσθηση.Επίσης τι συντήρηση να κάνω στα ταμπούρα που έχει πίσω? Μέχρι τώρα δεν έχω κάνει τίποτα.
Μονος σου? Αμα εχεις ορεξη υπαρχουν απειρα βιντεο να δεις τι πρεπει να κανεις.
Σε γενικες γραμμες τιποτα δε θελουν.
-
Όχι μόνος μου! Δυστυχώς δεν κατέχω από μηχανολογικά...
Ρωτάω για να πω στο συνεργείο. Να ξέρω σε αυτά τα χιλιόμετρα χρειάζεται κάτι?
Νομίζω τα ταμπούρα τα ανοίγουν και τα καθαρίζουν?
Φερμουί στα πόσα χιλιόμετρα αλλάζουμε? -
Φερμουί στα πόσα χιλιόμετρα αλλάζουμε?Να πας σε φρενά να ελέγξει τα πάντα για τα φρένα σου, όχι σε γενικό συνεργείο.
-
Φερμουί στα πόσα χιλιόμετρα αλλάζουμε?Εξαρταται Ανδρεα με την χρηση. Αν τα χρησιμοποιεις συχνα τα φρενα μπορεί και στα 40.000, αλλιως μπορει και 60.000 να κανεις, ισως και παραπανω.
-
Ο χρήστης Sbr έγραψε:
Φερμουί στα πόσα χιλιόμετρα αλλάζουμε?Εξαρταται Ανδρεα με την χρηση. Αν τα χρησιμοποιεις συχνα τα φρενα μπορεί και στα 40.000, αλλιως μπορει και 60.000 να κανεις, ισως και παραπανω.
τα θερμουί,βγάζουν τουλάχιστον 100Κ χλμ.....
θέλουν τακτικό καθαρισμό απο τη σκόνη που αφήνουν στο ταμπούρο και ρύθμιση για να έχεις καλό χειρόφρενο! -
Ε τότε σίγουρα χρειάζονται κάποια συντήρηση τουλάχιστον.
Να δούμε μήπως χρειασθούν και αλλαγή... -
Μια ερωτηση γιατι ψιλοπροβληματιζομαι που το ακουω.. Στα ποσα χιλιομετρα θεωρειται οτι πρεπει να αλλαξεις δισκοπλακες?? Γιατι σε ερωτηση προς το πατερα μου ποτε αλλαξε τελευταια φορα δισκοπλακες μου απαντησε .. δεν εχω αλλαξει ποτε. Και εμεινα καπως σεκος.... γιατι εχω διαβασει και εδω οτι πχ στις 80000 αλλαζουν συνηθως..
Και η αληθεια ειναι οτι μετα απο μια βδομαδα που το πηγαμε για σερβις και αλλαξαμε τακακια εμπρος ειδα και τους δισκους και δεν ειχαν καν σημαδια που να υποδειλωναν οτι πρεπει να αλλαχτουν..
Αυτοκινητο σενταν αλμερα με δισκους εμπρος και ταμπουρα πισω.Kαλησπέρα. Όπως ήδη έχουν πει κι άλλοι φίλοι εδώ, δεν υπάρχει στάνταρ διάστημα για αλλαγή σε δισκόπλακες, εφόσον βέβαια δεν υπάρχει θέμα με στραβώματα, ρωγμές κλπ.
Για να καταλάβεις τι εννοώ, στο δικό μου αυτοκίνητο (opel astra h GTC 1.8 ) αλλάχθηκαν οι πίσω στα 141.000χλμ/9 έτη λόγω αντικατάστασης και στα αντίστοιχα τακάκια, ενώ οι μπροστά με πάνω από 162.000χλμ/10 χρόνια, δεν έχουν αλλαχθεί ακόμα. Βέβαια στα επόμενα 15-20.000χλμ θα αλλαχθούν μαζί με τακάκια.
Και οι πίσω που αλλάχθηκαν πέρσι και οι μπροστά που δεν έχουν αλλαχθεί ακόμα είχαν το νύχι της φυσιολογικής φθοράς.
Η φθορά στις δισκόπλακες φυσικά εξαρτάται και από την ποιότητα/τύπο στα τακάκια που χρησιμοποιούνται. Αν αυτά δεν είναι τα τυπικά οργανικά ή/και κεραμικά που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων για νορμάλ πολιτική (όχι αγωνιστική/σπορ) χρήση, γενικά η φθορά δεν είναι έντονη/ταχεία. Σαφώς προκύπτει εντονότερη/ταχύτερη φθορά σε νορμάλ δισκόπλακες όταν χρησιμοποιούνται τακάκια απαιτήσεων (ημιμεταλλικά πχ).
Τυπικά αν θυμάμαι σωστά το όριο αντικατάστασης λόγω φθοράς είναι στο 1-1,5 χιλιοστό συνολική μείωση πάχους (μέσα-έξω πλευρά). Το πρόβλημα που γενικά μπορεί να προκύψει από τη μείωση του πάχους είναι αυξημένη πιθανότητα δημιουργίας ρωγμών στην επιφάνεια της δισκόπλακας και σχετική μείωση της απόδοσης φρεναρίσματος λόγω μειωμένου όγκου υλικού και σχετικά μειωμένης ικανότητας/ταχύτητας θερμοαπαγωγής που αυτό συνεπάγεται.
Έχει κάνει παλιά από όσο θυμάμαι αρκετά πολύ αναλυτικά και καλά ποσταρίσματα και ο εξπέρ των φρένων του φόρουμ, ο Παναγιώτης - Quadra21. Αν ανατρέξεις σε παλαιότερες δημοσιεύσεις στο τόπικ εδώ, θα τα βρεις. -
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Να πας σε φρενά να ελέγξει τα πάντα για τα φρένα σου, όχι σε γενικό συνεργείο.
Ναι θα πάω, ήδη έχω βρεις έναν στον Υμηττό για τον οποίο λένε καλά λόγια.
Έχεις να μου προτείνεις κάτι σε μάρκα μιας και βλέπω απο προηγούμενα posts ότι το κατέχεις το θέμα? -
160.000χιλιομετρα?Μπραβο!Εχεις κεραμικα τακακια?Εχω τωρα κατι αηδιες οικολογικα που λερωνουν-καφετιαζουν τον δισκο και δεν τον φθειρουν καθολου...με φυσιολογικα τακακια οι δισκοι χωρις ταξίδια μεγαλα ηθελαν αλλαγη 80.000 περιπου.
-
Οι δισκοι εχουν να κανουν αποκλειστικα με την ποιοτητα τους. Θα δεις αμαξια να αλλαζουν καθε δευτερη αλλαγη τακακιων (περιπου 70.000χλμ) και αλλες να μην θελουν αλλαγη ουτε μετα απο 200.000χλμ. Αυτο για θεμα φθορας.
Τωρα το στραβωμα ειναι αλλο θεμα, μπορει αναλογα την χρηση να στραβωσεις και ολοκαινουρια δισκοπλακα. -
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
τα θερμουί,βγάζουν τουλάχιστον 100Κ χλμ.....
θέλουν τακτικό καθαρισμό απο τη σκόνη που αφήνουν στο ταμπούρο και ρύθμιση για να έχεις καλό χειρόφρενο!Μου φαινεται καθε 15.000χλμ θελουν καθαρισμα; Ποτε δεν μετρησα τα χλμ για να ειμαι ειλικρηνης για τα φρενα. Ξερω πως τα ταμπουρα κρατανε περισσοτερο αλλα δεν ηξερα για 100.000χλμ+. Στο χειροφρενο φροντιζω να μην το τσιτωνω. Καποιοι το τραβανε οσο παει.
-
Ο χρήστης cson έγραψε:
Οι δισκοι εχουν να κανουν αποκλειστικα με την ποιοτητα τους. Θα δεις αμαξια να αλλαζουν καθε δευτερη αλλαγη τακακιων (περιπου 70.000χλμ) και αλλες να μην θελουν αλλαγη ουτε μετα απο 200.000χλμ. Αυτο για θεμα φθορας.
Τωρα το στραβωμα ειναι αλλο θεμα, μπορει αναλογα την χρηση να στραβωσεις και ολοκαινουρια δισκοπλακα.Τι διαφορα μπορει να εχει ενας απλος μη αεριζόμενος βαμμενος της trw η της ate η της οποιαδήποτε εταιριας?
-
Ο χρήστης W202 AMG έγραψε:
Τωρα το στραβωμα ειναι αλλο θεμα, μπορει αναλογα την χρηση να στραβωσεις και ολοκαινουρια δισκοπλακα.Τι διαφορα μπορει να εχει ενας απλος μη αεριζόμενος βαμμενος της trw η της ate η της οποιαδήποτε εταιριας?
Οπτικα καμια διαφορα. Στο υλικο τεραστια. Νομιζες οτι ολοι οι δισκοι ειναι ιδιοι?
Στο skoda μου 25 χρονια δεν εχω αλλαξει δισκοπλακες, ουτε ποτε εχουν στραβωσει. 230.000χλμ και εχει καμποσο νυχι(εντος οριων) τωρα θα τις αλλαξω με καινουριες αλλα κατι μου λεει οτι οι νεες στα 30.000χλμ θα εχουν οσο δοντι εχουν οι μαμα τσεχοσλοβακικες τωρα.
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις