-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Εντελώς λάθος στρώσιμο στα τακάκια.
ΟΧΙ. Αν ήταν τακάκια (pad fade) το πεντάλ δεν θα πήγαινε στο πάτωμα. Το πατάς με όλη σου τη δύναμη και δεν φρενάρει, αλλά δεν κατεβαίνει.
Η ψηλή θερμοκρασία έβρασε τα υγρά Λεωνίδα. Τα βρήκαμε γεμάτα με μαύρα κατάλοιπα...
-
Μαυρα καταλοιπα ειχα αρκετα οταν ειχα βαλει DOT-5 υγρα.Και απ'ότι μου ειχε πει καποιος μεσα στο φορουμ τα DOT-5 τρωνε τα λαστιχακια της αντλίας (εξ'ου και τα καταλοιπα)
Τι υγρα βαζεις εσυ;
-
4.1
-
Τα φρένα χρειάζονται bedding (ειδικό στρώσιμο) όταν τα βάζεις. Αυτή είναι μια διαδικασία με συνεχόμενα δυνατά φρεναρίσματα στο 90% του μέγιστου από συγκεκριμένα χιλιόμετρα (εξαρτώνται από τον τύπο των φρένων/τακακιών σου).
Αν το bedding γίνει σωστά, τότε απλώνεται ένα πολύ λεπτό στρώμα τακακιού πάνω στο δίσκο με αποτέλεσμα καλύτερο φρενάρισμα και λιγότερο θόρυβο.Διαδικασία Bed-in για street τακάκι και stock φρένα:
Χρειάζεσαι 10 φρεναρίσματα από τα 100 στα 20 χιλιόμετρα στο 80% με 90% του μέγιστου φρεναρίσματος, δηλαδή αρκετά έντονο φρενάρισμα. Τα φρεναρίσματα θα πρέπει να είναι συνεχόμενα, χωρίς να υπάρχει χρόνος να κρυώσουν μεταξύ της κάθε απόπειρας.Γύρω στο 5ο φρενάρισμα θα υπάρχει κάποιο μείωση της αποτελεσματικότητας, αλλά πρέπει να συνεχίσεις μια και η διαδικασία δεν θα έχει ολοκληρωθεί. Όταν ολοκληρωθούν τα 10 φρεναρίσματα, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ. Πρέπει να συνεχίσεις γρήγορα σχετικά για να μπορέσουν να κρυώσουν καλά τα φρένα (γύρω στα 100 χλμ/ώρα).
Αφού κρυώσουν, ΠΡΕΠΕΙ να επαναλάβεις τη διαδικασία με άλλα δέκα φρεναρίσματα και μετά πάλι με το κρύωμα.
Μετά την ολοκλήρωση του 2ου σετ, θα έχει ολοκληρωθεί το σωστό bed-in! Θα δεις ότι έχεις κάνει σωστή δουλειά, αν παρατηρήσεις μια γκρι απόχρωση στο σημείο που ακουμπούν τα τακάκια στους δίσκους. Επίσης κάποια σημάδια νεότητας των δίσκων πρέπει να έχουν αρχίσει να φεύγουν.
Αν πάλι το αμάξι φοράει τακάκια ενδιάμεσα (πχ Ferodo 2500) ή φουλ πίστας (Ferodo 3000, PFC 01, PFC 97), ακολουθούμε τις εξής παραλλαγές:
Προσθέτουμε στην παραπάνω διαδικασία, αμέσως μετά τα 10 φρεναρίσματα 3 ή 4 ακόμα από τα 130 χιλιόμετρα μέχρι τα 20.
Ή κάνουμε 11 φρεναρίσματα από τα 130 μέχρι τα 65.
Ή κάνουμε 7 φρεναρίσματα από τα 160 στα 80!Αυτά...
-
Aυτή την διαδικασία την κάνει κανείς αμέσως μόλις τα τοποθετήσει τα τακάκια;
-
Κάνεις μερικά χιλιόμετρα χαλαρά 5-10 να πατήσει το τακάκι σωστά και μετά την παραπάνω διαδικασία.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Μαυρα καταλοιπα ειχα αρκετα οταν ειχα βαλει DOT-5 υγρα.Και απ'ότι μου ειχε πει καποιος μεσα στο φορουμ τα DOT-5 τρωνε τα λαστιχακια της αντλίας (εξ'ου και τα καταλοιπα)Τι υγρα βαζεις εσυ;
Τα DOT 5 είναι συμβατά με το σύστημα φρένων, όπως και όλα τα άλλα DOT 3, 4, 5.1. Αυτό που δεν είναι συμβατό είναι το DOT 5 με τα άλλα DOT. Όταν βάλεις 5 ενώ δεν έχεις πρώτα ξεπλύνει καλά το σύστημα (με αλκοόλη?) βλέπεις μαυρίλες. Το σύστημα των φρένων είναι πλέον χάλια μαύρα και θέλει δαπανηρό καθάρισμα και (ίσως) επισκευή.
Νίκο αν βράσουν τα υγρά μετά θέλουν αλλαγή αλλά δεν ξέρω να μαυρίζουν. Αν δεν έχεις βάλει ποτέ λάθος υγρά φρένων, κοίταξε πολύ καλά τα σωληνάκια - όταν χαλάνε έχεις μαυρίλες στα υγρά.
-
Πλάκα κάνεις ή η διαδικασία που ανέφερες είναι πραγματική;
Αν είναι πραγματική, δε ξέρω αν είναι η ενδεδειγμένη, σίγουρα όμως δεν είναι καθόλου πρακτική
Πρέπει να βγεις στην Εθνική στις 4 τα ξημερώματα για να βρεις άδειο δρόμο και προσωπικά μου μοιάζει πιο πολύ με τεστ φθοράς, παρά με διαδικασία στρωσίματος
-
aserf
κάτι τέτοιο λέει και το site της stoptech. -
Αυτά προκύπτουν από site όπως της stoptech κτλπ.
Δεν στρώνεται τακάκι αν δεν φτάσει σε θερμοκρασία λειτουργείας.-
-
Και κάποιος να μας πει τι στρώσιμο κάνουμε σε φρέσκο σετ τετραπίστονα? Wilwood powerlite με fast road pads, πάνω σε δίσκο Brembo max χαρακτό 257x20 (αν αυτό παίζει κάποιο ρόλο...)
-
Πραγματικά πάσο...
Απλά δε νομίζω ότι θ' αντιμετωπίσει κάποιος πρόβλημα και χωρίς να προβεί σε τόσο extreme στρώσιμο των τακακίων. Ίσως να μη φτάσουν ποτέ στο 100% της απόδοσής τους, δε νομίζω όμως ότι θα έχουν και αισθητά μειωμένη απόδοση.
-
Παιδιά...δεν μιλάμε για λογική χρήση του αυτοκινήτου ως απλό μέσο μεταφοράς.
Μιλάμε για σωστό στρώσιμο που κάνει κάποιος που το κυνηγά γενικότερα σε στριφτερούς επαρχιακούς δρόμους, εθνική ή πίστα. Αυτό θέλουν τα τακάκια ώστε ΟΤΑΝ τα χρειαστείς να είναι έτοιμα να αποδώσουν.
-
Το αυτοκίνητο το πιέζω κατά περιόδους, παρά όμως τους απλούς αεριζόμενους δίσκους μπροστά διάστασης 240*11 και τα ταμπούρα πίσω ποτέ δεν έχω νοιώσει μέχρι τώρα το φρένο να με εγκαταλείπει. Ναι, έχω νοιώσει το πεντάλ να ψιλοϋποχωρεί, όπως έχει αναφερθεί όμως αυτό πρέπει να οφειλόταν στα υγρά των φρένων.
Χρόνια τώρα χρησιμοποιώ δίσκους Brembo και τακάκια Ferodo, απλά μέχρι πρόσφατα έβαζα τα Premier, σε αντίθεση με την τελευταία αλλαγή που έβαλα τα DS2000.
Τα τακάκια τα αλλάζω κάθε ~7500-8000 χλμ (ένδειξη και της χρήσης των φρένων) και όταν μου βγάζουν τα παλιά σχεδόν πάντα με ρωτάνε πώς κατάφερα να τα λιώσω έτσι
Σίγουρα σημασία θα έχει βέβαια και το βάρος του αυτοκινήτου που δεν ξεπερνάει τα 950 κιλά, οπότε δεν καταπονούνται ιδιαίτερα τα φρένα. -
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Το αυτοκίνητο το πιέζω κατά περιόδους, παρά όμως τους απλούς αεριζόμενους δίσκους μπροστά διάστασης 240*11 και τα ταμπούρα πίσω ποτέ δεν έχω νοιώσει μέχρι τώρα το φρένο να με εγκαταλείπει. Ναι, έχω νοιώσει το πεντάλ να ψιλοϋποχωρεί, όπως έχει αναφερθεί όμως αυτό πρέπει να οφειλόταν στα υγρά των φρένων.
Χρόνια τώρα χρησιμοποιώ δίσκους Brembo και τακάκια Ferodo, απλά μέχρι πρόσφατα έβαζα τα Premier, σε αντίθεση με την τελευταία αλλαγή που έβαλα τα DS2000.
Τα τακάκια τα αλλάζω κάθε ~7500-8000 χλμ (ένδειξη και της χρήσης των φρένων) και όταν μου βγάζουν τα παλιά σχεδόν πάντα με ρωτάνε πώς κατάφερα να τα λιώσω έτσι
Σίγουρα σημασία θα έχει βέβαια και το βάρος του αυτοκινήτου που δεν ξεπερνάει τα 950 κιλά, οπότε δεν καταπονούνται ιδιαίτερα τα φρένα.Kάθε 8.000κμ αλλάζεις τακάκια;;; Είναι νορμάλ αυτό;; Εγώ αλλάζω κάθε 50.000!!!!
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Aυτό δεν μου φαίνεται πολύ φυσιολογικό. Όσο και να πιέζεις δλδ, 8.000 είναι πάρα πολύ λίγα. Ούτε λάδια να τανε.
-
Ο χρήστης citastak έγραψε:
Kάθε 8.000κμ αλλάζεις τακάκια;;; Είναι νορμάλ αυτό;; Εγώ αλλάζω κάθε 50.000!!!!Aυτό δεν μου φαίνεται πολύ φυσιολογικό. Όσο και να πιέζεις δλδ, 8.000 είναι πάρα πολύ λίγα. Ούτε λάδια να τανε.
Νορμάλ σίγουρα δεν είναι
Το θέμα είναι ότι τα φρένα τοποθετήθηκαν για να σταματάνε ένα απλό μικρομεσαίο αυτοκίνητο 15ετίας. Όπως είπα μιλάμε για δίσκους 240*11 και ταμπούρα στον πίσω άξονα.
Εγώ σ' αυτό τ' αυτοκίνητο έχω πειράξει την ανάρτηση, τα λάστιχα και τα υλικά των φρένων και κινούμαι συνήθως σε αρκετά γρηγορότερους ρυθμούς απ' ότι οι προδιαγραφές των φρένων όταν βγήκε από το εργοστάσιο. Φαντάζομαι λοιπόν ότι η υπερβολική φθορά αυτών είναι κάτι αναμενόμενο. Ναι μεν δηλαδή φρενάρουν καλά τ' αυτοκίνητο, φθείρονται όμως γρηγορότερα από το φυσιολογικό.Ελπίζω ότι τα DS2000 θ' αντέχουν περισσότερο από τα Premier
Πιο συγκεκριμένα:
Δισκόπλακες Brembo και τακάκια Ferodo Premier στα 51000 χλμ
Τακάκια Ferodo Premier στα 59904 χλμ
Τακάκια Ferodo Premier στα 68750 χλμ
Δισκόπλακες Brembo και τακάκια Ferodo DS2000 στα 77100 χλμΑκόμα και οι δισκόπλακες δηλαδή χρειάστηκαν αλλαγή στα ~26000 χλμ
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Κάθε 8.000 χλμ ; Μάλλον έχεις πολύ βαρύ πόδι
Εγώ αλλάζω τακάκια το λιγότερο κάθε 60.000 χλμ, μάλιστα στο προηγούμενο αυτοκίνητό μου στο σέρβις των 60.000 χλμ αν και μου είπαν πως αντέχουν άνετα για άλλα 10.000 χλμ, τα άλλαξα για ψυχολογικούς λόγους. Μάλιστα μου είπαν 'καλά δεν φρενάρεις ποτέ εσύ ; ' -
Eάν οι δίσκοι είναι καινούργιοι, όντως τα χλμ είναι πολύ λίγα.
Αν όμως είναι κοντά στο τέλος της ζωής τους και με μεγάλο 'νύχι' τα τακάκια τρώγονται αρκετά πιο γρήγορα!Έχω την εντύπωση πάντως πως τα τακάκια όπως και τα λάστιχα από ένα επίπεδο καταπόνησης και πάνω αυξάνεται εκθετικά η φθορά τους!
Εγώ τουλάχιστον μετά από την επίσκεψη στα Μέγαρα πέρα από λάστιχα ανακάλυψα ότι ήθελα και τακάκια!
-
Ο χρήστης bathan έγραψε:
Κάθε 8.000 χλμ ; Μάλλον έχεις πολύ βαρύ πόδιΈτσι φαίνεται...
Αυτό οφείλεται εν μέρει πάντως στο ότι θα ήθελα να οδηγώ ένα πιο σπορ αυτοκίνητο, οπότε αξιοποιώ μεγάλο ποσοστό αυτού για το οποίο έχει φτιαχτεί να υποστηρίζειEάν οι δίσκοι είναι καινούργιοι, όντως τα χλμ είναι πολύ λίγα.
Αν όμως είναι κοντά στο τέλος της ζωής τους και με μεγάλο 'νύχι' τα τακάκια τρώγονται αρκετά πιο γρήγορα!Με καινούργιους δίσκους άλλαξα τακάκια σε 8904 χλμ
Μετά 8846 χλμ και μετά 8350 χλμ. Αν μη τι άλλο ακολουθώ πτωτική τάση, όπως αναφέρεις ότι γίνεται
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις