-
Η Brembo είναι μεγαλύτερη εταιρία συστημάτων φρένων στον κόσμο. από 206 μέχρι F1, αεροπλάνα, τραίνα, φορτηγά, βιομηχανικά κλπ, είναι ιδιοκτήτης των πλέον επώνυμων εταιριών φρένων, έχει εργοστάσια σε 14 χώρες, 3 ηπείρους και δραστηριοποιείται σε 24 διαφορετικούς τομείς, έχει 10.800 υπαλλήλους, το 10% είναι στο R&D, το 2019 έκανε τζίρο 2.6 δις, και της ανήκουν οι Breco, AP,Bybre, και η Marchesini που φτιάχνει τις καλύτερες ζάντες μοτοσυκλεττών στον κόσμο, υπάρχουν και άλλες μικρότερες εταιρίες κάτω από το όνομα της AP Racing.
Για να μη γράφω άλλα, θα πω ότι το εργοστάσιο της στην Ιταλία έχει μήκος 1 χλμ, και το ονομάζουν kilometro Rosso
https://www.brembo.com/en/company/about/profile/kilometro-rosso
http://www.marchesiniwheels.com/en/wheels/racing/Pages/01racing.aspx
και η αγαπημένη πολύ ακριβή αλλά κορυφή
Έχω την κακή συνήθεια από πολλά χρόνια ότι με ενδιαφέρει να το ψάχνω σε βάθος, πριν το νετ είχα για βίβλο μου τον χρυσό οδηγό.
Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες. Το έψαξα και εγώ λίγο όταν το έμαθα. Η εμπειρία μου σε αυτά τα θέματα είναι μηδενική. Αλλάζω τα αυτοκίνητα τόσο συχνά που δεν προλαβαίνω ούτε τακάκια να αλλάξω ούτε φυσικά δίσκους κλπ...
Όλη μου η εμπειρία στα φρένα είναι μία αλλαγή σε τακάκια στο Panda και μία αλλαγή από ταμπούρα σε δίσκους σε Astra G.
-
Όσες φορές άφησα σε άλλους την επιλογή στα τακάκια το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Κατέληγα με στραβους δίσκους, οπότε η επιλογή υλικού τριβής είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια και την οικονομία.
Αν με ρώταγες πριν 4 μέρες για αλλαγή δίσκους/τακάκια θα σου έλεγα να πας σε ένα συνεργείο, εκεί που κάνεις σέρβις, να στα αλλάξουν.
Αυτά μέχρι πριν 4 μέρες. Μετά κατάλαβα ότι και αυτός ο τομέας δεν είναι μία απλή εργασία αντικατάστασης βγάζω/βάζω.
Ειδικά σε αυτοκίνητα με αρκετά χιλιόμετρα και χρόνια στο οδόστρωμα δεν είναι απλή υπόθεση.
Τυπικό παράδειγμα το 206 μου. Μία απλή αντικάτασταση δίσκων/τακάκια όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα που είχε το αυτοκίνητο, αλλά το επιδείνωσε και ταυτόχρονα προκάλεσε και ανομοιόμορφη φθορά στους καινούριους δίσκους με αποτέλεσμα να μου βγάλει και τρέμουλο στο τιμόνι.
Το φοβερό είναι ότι πριν ένα μήνα ακριβώς πέρασα ΚΤΕΟ και το βρήκαν άριστο στα φρένα του.
Τέλος πάντων. Πάω για φουλ 'ρεκτιφιέ' στα φρένα γιατί με αυτά δεν είναι να παίζουμε.
-
Αν κάποιος μπορεί να λύσει το πρόβλημα, αυτός είναι ο Μωράρης!! Και δεν θα σε χρεώσει κάτι που δεν χρειάζεται.
-
Αν με ρώταγες πριν 4 μέρες για αλλαγή δίσκους/τακάκια θα σου έλεγα να πας σε ένα συνεργείο, εκεί που κάνεις σέρβις, να στα αλλάξουν.
Αυτά μέχρι πριν 4 μέρες. Μετά κατάλαβα ότι και αυτός ο τομέας δεν είναι μία απλή εργασία αντικατάστασης βγάζω/βάζω.
Αν πας μια φορά σε καλό φρενά (όπως ο Μοράρης) και παρακολουθήσεις έστω και την πιο απλή εργασία (π.χ. αλλαγή τακακίων ή αντικατάσταση υγρών φρένων) δεν πρόκειται ποτέ να ξαναπατήσεις για φρένα σε γενικό ή εξουσιοδοτημένο ή εξειδικευμένο συνεργείο. Γιατί πολύ απλά η συντριπτική πλειονότητα δεν θα κάνει ούτε το 50% της δουλειάς που θα κάνει ο σωστός φρενάς!
-
otokomae wrote:
Όσες φορές άφησα σε άλλους την επιλογή στα τακάκια το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Κατέληγα με στραβους δίσκους, οπότε η επιλογή υλικού τριβής είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια και την οικονομία.
Ειδικά σε αυτοκίνητα με αρκετά χιλιόμετρα και χρόνια στο οδόστρωμα δεν είναι απλή υπόθεση.
Τυπικό παράδειγμα το 206 μου. Μία απλή αντικάτασταση δίσκων/τακάκια όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα που είχε το αυτοκίνητο, αλλά το επιδείνωσε και ταυτόχρονα προκάλεσε και ανομοιόμορφη φθορά στους καινούριους δίσκους με αποτέλεσμα να μου βγάλει και τρέμουλο στο τιμόνι.
Το φοβερό είναι ότι πριν ένα μήνα ακριβώς πέρασα ΚΤΕΟ και το βρήκαν άριστο στα φρένα του.
Τέλος πάντων. Πάω για φουλ 'ρεκτιφιέ' στα φρένα γιατί με αυτά δεν είναι να παίζουμε.
Εννοείς 1 ξυσιματακι στο τορνο. Αν όμως η στρέβλωση είναι αποτέλεσμα υπερθέρμανσης τα ξαναπαίζει.
-
Φίλε μου εγώ δεν ξέρω και πολλά από αυτά τα πράγματα. Περιμένω να δω τα αποτελέσματα όταν και όποτε παραλάβω.
Το σίγουρο είναι ότι παραμένω σκεπτικός. Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι.
-
Η Brembo που ειναι Ιταλικη εταιρεια και εχει εργοστασια σε καποιες χωρες , εχει φτασει να μην ειναι τοσο αποδεκτη στα τοπικα συνεργεια επειδη λενε 'στραβωνουν οι Κινεζικες brembo' , λες και οοοοοοολες οι αλλες εταιρειες τα φτιαχνουν Ιταλια , Γερμανια , Αυστρια , Αγγλια , Ισπανια κλπ.
Προσωπικα πηρα ξανα brembo δισκοπλακες απλες οχι χαρακτες οι τρυπιτες και ας ειναι made in RPC china. Φυσικα η τοποθετηση ειναι το Α κ Ω αλλα δεν μπορουμε ολοι να κατεβουμε στον Μωραρη (μακαρι να μπορουσαμε) , οποτε ή θα πρεπει να ψαξουμε πολυ ή θα πρεπει να πρηζουμε κοσμο εδω να κανει σωστα την δουλεια του . Εχω βρει παντως για το Panda εναν τιμιο συνδυασμο brembo - Ferodo και μενω εκει .
-
Το 206 το έχει ο Μωράρης από χθες. Σίγουρα θα μείνει μέσα στο συνεργείο μία ή και δύο μέρες ή και τρεις μέρες.
Είμαι πολύ περίεργος να δω αν θα επιλυθεί το πρόβλημα στα φρένα. Χλωμό το κόβω.
Για την ώρα σημειώνω ότι πριν δύο μήνες άλλαξα δίσκους/τακάκια σε εξειδικευμένο συνεργείο της Peugeot στο Χαλάνδρι. Και συγκεκριμένα στον Κοζωνάκη [CI PEU FRANCE]. Φυσικά μου δεν μου έβαλε ακριβούς δίσκους και τακάκια. Οικονομικά μου έβαλε για να κυκλοφορώ μέσα στην Αθήνα. Πάντως είναι καινούρια, δύο μηνών. Τα οποία ΔΕΝ πρόκειται να τα πετάξω.
Περιμένω να δω αν θα βγει άκρη.
Μπορείς να ξαναγράψεις τι πρόβλημα έχει το αμάξι γιατί χάθηκα στην αναζήτηση.
-
Από την 1η μέρα που το πήρα από το ψιλικατζίδικο την **AUTOVALUE **μόλις το έβγαλα στο δρόμο στο πάτημα του φρένου το πεντάλ έτρεμε/χόρευε/παλλόταν σαν να έμπαινε συνέχεια το ABS. Ταυτόχρονα έτρεμε και το τιμόνι. Το πρόβλημα γινόταν ποιο εμφανές όταν πάταγα φρένο σε ταχύτητες πάνω από 70km//h.
Το αυτοκίνητο όμως ΔΕΝ έχει ABS. Καλό ε; Το έμαθα πριν μία βδομάδα. Νόμιζα πως είχε. Το είχαν και στην αγγελία ότι έχει ABS.
Η συνέχεια λίγο/πολύ γνωστή. Το πήγα για γενικό έλεγχο/service (μετά την αγορά) όπου μου άλλαξαν δίσκους/τακάκια. Το πρόβλημα όμως δεν επιλύθηκε. Έγινε χειρότερο. Έτσι μου είπαν ότι είναι τα φρένα του 206. Χορεύουν.
Εμφανέστατα όμως είχε πρόβλημα. Πήγα άλλαξα λάστιχα, έκανα ζυγοστάθμιση/ευθυγράμμιση. Στην αρχή νόμιζα ότι κάπως έφτιαξαν τα φρένα. Ηρέμησε κάπως και το τρέμουλο στο τιμόνι. Μετά από 10 μέρες ξανά τα ίδια και χειρότερα.
Και τώρα είναι στο Μωράρη και η συνέχεια γνωστή.
Εγώ φταίω όμως για όλα γιατί εμπιστεύτηκα το ψιλικατζίδικο την **AUTOVALUE **η οποία με τύλιξε και μου το πούλησε χωρίς έλεγχο σε συνεργείο, χωρίς να το οδηγήσω και φυσικά χωρίς καμιά εγγύηση, γιατί ήταν λέει ανταλλαγή από ιδιώτη και παλιό. Στο πόδι έγιναν όλα.
Φυσικά στους 4 μήνες που το έχω, η τσέπη μου έχει ματώσει για να το φέρω στα ίσα του το αυτοκινητάκι. Ελπίζω τουλάχιστον να επιλυθεί το πρόβλημα των φρένων οριστικά για να το κρατήσω όσο γίνεται περισσότερο γιατί το χρειάζομαι. Είναι εργαλείο δουλειάς και το χρησιμοποιώ καθημερινά μέσα στην Αττική.
Συγνώμη για το σεντόνι. Ποιο πολύ τα έγραψα γιατί τελικά η υπόθεση μεταχειρισμένο αυτοκίνητο είναι περίπλοκο θέμα.
-
Καταιγίδα, νομίζω ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης έχεις εσύ!
Γιατί δεν το πήγες για έλεγχο σε συνεργείο πριν το πάρεις; Από ότι θυμάμαι, η Autovalue δέχεται και μικρή δοκιμή στο δρόμο και να το πας σε δικό σου συνεργείο για έλεγχο...
-
Το έγραψα ότι φταίω εγώ. Αν ήμουν σε ποιο νηφάλια κατάσταση θα είχα σηκωθεί και θα είχα φύγει. Αλλά δυστυχώς δεν ήμουν.
**Η Auto Value δεν με άφησε ούτε να το οδηγήσω, ούτε να το πάω για έλεγχο. **Χρησιμοποίησε διάφορες δικαιολογίες και προσχήματα ώστε να μην βγει στο δρόμο το αυτοκίνητο. Μόνο μπροστά με άφησαν να το βάλω και να το χαζέψω εκεί που τα βγάζουν φωτογραφίες.
Τώρα το λάθος έγινε. Θα το φτιάξω και όσο αντέξει. Μετά ανακύκλωση.
Και φυσικά με το ψιλικατζίδικο την Auto Value δεν θέλω να έχω καμιά επαφή πλέον.
-
Η autovalue θεωρείται από τις αρκετα καλές μαντρες φαντάσου. Προσοχή στην επόμενη σου αγορά λοιπόν. Το αμάξι ελέγχθηκε από μηχανικό σου ότι δεν έχει κάποιο γενικότερο προβλημα έπειτα? Κάποιον τζόγο η κάτι άλλο σοβαρό?
-
Θεωρητικά ελέγχθηκε. Το επόμενο σέρβις όμως σκέφτομαι να το κάνω αλλού. Έχω βρει δυο-τρία συνεργεία στην περιοχή μου, θα δω που θα καταλήξω.
-
Τα συναισθήματα ανάμεικτα. Το πήρα σήμερα από τον Μωράρη, την ώρα που άνοιξε.
Δεν φημίζομαι ότι ενθουσιάζομαι γρήγορα και αυτό το κατάλαβε και ο Μωράρης από την συμπεριφορά μου. Μου πέταξε και μία ατάκα για αυτό το θέμα.
Πάντως κάποια πρώτα συμπεράσματα για την 'εμπειρία Μωράρη' έβγαλα ήδη.
Όσο αφορά τα φρένα πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα και μετά θα δούμε. Για αρχή θα τηρήσω τις οδηγίες του στο φρενάρισμα και μετά θα δούμε πως θα πάει το θέμα.
-
Τα συναισθήματα ανάμεικτα. Το πήρα σήμερα από τον Μωράρη, την ώρα που άνοιξε.
Δεν φημίζομαι ότι ενθουσιάζομαι γρήγορα και αυτό το κατάλαβε και ο Μωράρης από την συμπεριφορά μου. Μου πέταξε και μία ατάκα για αυτό το θέμα.
Πάντως κάποια πρώτα συμπεράσματα για την 'εμπειρία Μωράρη' έβγαλα ήδη.
Όσο αφορά τα φρένα πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα και μετά θα δούμε. Για αρχή θα τηρήσω τις οδηγίες του στο φρενάρισμα και μετά θα δούμε πως θα πάει το θέμα.
Κατ' αρχήν να ευχηθώ να είναι το αμάξι όπως το θες.
Τι εργασίες έκανε - τι άλλαξε - πόσο κόστισε ??? Λεπτομέρειες γενικά, τι ανταλλακτικά έβαλε κλπ.
Ρε Storm ok θέλουν χρόνο να πατήσουν τα τακάκια στους δίσκους κλπ για να δώσεις ολοκληρωμένη άποψη για το αποτέλεσμα των εργασιών, αλλά λεπτομέρειες για το τι εργασίες έγιναν μπορείς να δώσεις (για να μην πω επιβάλλεται, μη στα βγάζουμε με το τσιγκέλι).
Υ.Γ. το είπα και στον Lap, δεν είμαι καλά σήμερα μην με τσιγκλάτε, γίνομαι περίεργος.
-
Ρε συ nick μήπως ήμουν παρών για να ξέρω τι εργασίες έγιναν; Το παράτησα το αυτοκίνητο τη Δευτέρα και το πήρα σήμερα το πρωί. Το μόνο που με ενδιέφερε σήμερα ήταν να φύγω όσο γίνεται ποιο γρήγορα από εκεί. Οπότε κατάλαβες σε τι κατάσταση ήμουν.
Το μόνο που κατάλαβα είναι ότι μπήκαν στο αυτοκίνητο τα παρακάτω που έγραψε σε μία καρτούλα του μαγαζιού:
-
Δίσκοι brembo Μπροστά
-
Τακάκια textar μπροστά
-
Ταμπούρα Brembo πίσω
-
Σωληνάκια φρένων μπροστά (έχουν μάρκα αυτά; Δεν ξέρω.)
-
Υγρά φρένων ΑΤΕ SL.6
Έβαψε και μαύρα τα ταμπούρα με μία ειδική βαφή, μου έδειξε ο άνθρωπος και κάτι φωτογραφίες από τις εργασίες που έκαναν και εγώ καθόμουν σε αναμμένα κάρβουνα σαν αναστενάρης γιατί η ώρα περνούσε.
335euro το κοστούμι και αυτά. Πλήρωσα και έφυγα σφαίρα... τόσο σφαίρα που ξέχασα όλες τις οδηγίες που μου έδωσε για τα πρώτα χιλιόμετρα. Τόσο άγχος, θα πάω από καρδιακή προσβολή καμιά μέρα.
Αυτά.
-
-
Ρε συ nick μήπως ήμουν παρών για να ξέρω τι εργασίες έγιναν; Το παράτησα το αυτοκίνητο τη Δευτέρα και το πήρα σήμερα το πρωί. Το μόνο που με ενδιέφερε σήμερα ήταν να φύγω όσο γίνεται ποιο γρήγορα από εκεί. Οπότε κατάλαβες σε τι κατάσταση ήμουν.
Το μόνο που κατάλαβα είναι ότι μπήκαν στο αυτοκίνητο τα παρακάτω που έγραψε σε μία καρτούλα του μαγαζιού:
-
Δίσκοι brembo Μπροστά
-
Τακάκια textar μπροστά
-
Ταμπούρα Brembo πίσω
-
Σωληνάκια φρένων μπροστά (έχουν μάρκα αυτά; Δεν ξέρω.)
-
Υγρά φρένων ΑΤΕ SL.6
Έβαψε και μαύρα τα ταμπούρα με μία ειδική βαφή, μου έδειξε ο άνθρωπος και κάτι φωτογραφίες από τις εργασίες που έκαναν και εγώ καθόμουν σε αναμμένα κάρβουνα σαν αναστενάρης γιατί η ώρα περνούσε.
335euro το κοστούμι και αυτά. Πλήρωσα και έφυγα σφαίρα... τόσο σφαίρα που ξέχασα όλες τις οδηγίες που μου έδωσε για τα πρώτα χιλιόμετρα. Τόσο άγχος, θα πάω από καρδιακή προσβολή καμιά μέρα.
Αυτά.
Κατάλαβα σε τι φάση ήσουν. Νομίζω ότι θα ήταν προτιμότερο μια ατάκα του στυλ 'μάστορα πρέπει να πάω στη δουλειά, σε παίρνω τηλ από το δρόμο ή τη δουλειά και μου τα λες', αλλά αν είσαι σε panic mode και καλημερα ξεχνάς να πεις
Με καθαρισμούς κλπ που από ότι διαβάζω εδώ στάνταρ κάνει ο συγκεκριμένος, δεν είναι πολλά.
Ελπίζω να είναι το αμαξι όπως το θες.
-
-
Αν δεν τηρήσεις τις οδηγίες που σου έδωσε, δηλαδή να πάρουν όλα τα καινούργια εξαρτήματα σταδιακά τις θερμοκρασίες τους, αυτή τη διαδικασία μπορείς να το πεις και θερμική επαξεργασία, δεν θα φταίνε ούτε τα υλικά, ούτε ο Μοράρης.
Όλοι οι κατασκευαστές δίσκων, ταμπούρων , τα τακακιών προτείνουν μια διαδικασία στρωσίματος, αυτές είναι οι οδηγίες που δίνει ο Μοράρης και ο κάθε σοβαρός επισκευστής φρένων, αν δεν τηρηθούν θα φανεί νωρίς,
-
Κατάλαβα σε τι φάση ήσουν. Νομίζω ότι θα ήταν προτιμότερο μια ατάκα του στυλ 'μάστορα πρέπει να πάω στη δουλειά, σε παίρνω τηλ από το δρόμο ή τη δουλειά και μου τα λες', αλλά αν είσαι σε panic mode και καλημερα ξεχνάς να πεις
Ε ναι ρε παίχτη. Ζήτησα χθες το πρωί μία ώρα άδεια για σήμερα το πρωί, να πάω δηλ. στις 9 στο γραφείο, μου είπε εντάξει ο Νταχάου. Και πάει χθες το απόγευμα (επίτηδες) και μου κλείνει συνάντηση στις 8.30 να μιλήσω με πελάτες και συνεργάτες που είναι remote στα σπιτάκια τους και πίνουν καφεδάκι με το σώβρακο. Έλεος δηλαδή.
Οπότε τι φρένα και ιστορίες για αγρίους μιλάμε; Όσο κρατήσουν.
-
Αν δεν τηρήσεις τις οδηγίες που σου έδωσε, δηλαδή να πάρουν όλα τα καινούργια εξαρτήματα σταδιακά τις θερμοκρασίες τους, αυτή τη διαδικασία μπορείς να το πεις και θερμική επαξεργασία, δεν θα φταίνε ούτε τα υλικά, ούτε ο Μοράρης.
Όλοι οι κατασκευαστές δίσκων, ταμπούρων , τα τακακιών προτείνουν μια διαδικασία στρωσίματος, αυτές είναι οι οδηγίες που δίνει ο Μοράρης και ο κάθε σοβαρός επισκευστής φρένων, αν δεν τηρηθούν θα φανεί νωρίς,
ok.
Φρένα!!! Εντυπώσεις και απόψεις