-
Στο νομικό σκέλος:
Όλες οι λάμπες led & xenon είναι παράνομες γιατί η Ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί να συνοδεύονται από αυτόματο σύστημα ευθυγράμμισης (autoleveling) και πλυστικό σύστημα φανών.
Στο πρακτικό σκέλος:
Όλες οι λάμπες led & xenon τυφλώνουν λίγο έως πολύ για τον απλό λόγο ότι το φως τους έχει διαφορετικό σχέδιο (pattern) εκπομπής το οποίο δεν μπορούν να διαχειριστούν σωστά τα μη xenon φανάρια.
Τώρα, ανάλογα με το φανάρι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι από πολύ κοντά σε εργοστασιακό xenon έως και να τυφλώνει τους πάντες. Συνήθως τα φανάρια τύπου κατόπτρου τυφλώνουν περισσότερο από αυτά τύπου projector, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα projector δεν τυφλώνουν.
ο μόνος σωστός νομικά και πρακτικά τρόπος είναι να πάρεις το φανάρι από το ίδιο μοντέλο αυτοκινήτου σε έκδοση xenon, μαζί φυσικά με τα συστήματα ευθυγράμμισης κτλ
-
Ο χρήστης petran17 έγραψε:
Χωρις να ειμαι 100% σιγουρος εχει να κανει με την θερμοκρασια χρωματος. Το μεγιστο επιτρεπτο οριο ειναι στα 4300Κ οσο βγαινουν δλδ και ολα τα εργοστασιακα xenon / LED φωτα.
Βεβαα προσωπικα τα LED μου φαινεται οτι ασπριζουν/μπλεδιζουν παραπανω απο 4300Κ αλλα τεσπα.
Και ναι ολα τα LED kit (δεν εχω δει καποιο κατω απο 6000Κ) θεωρητικα ειναι παρανομα, οπως επισης και ολα τα xenon kit πανω απο τα 4300Κ.
Ακομα και οι λαμπες αλογονου που υπερβαινουν τα 4300Κ ειναι παρανομες και το γραφουν. πχ. Diamond Vision (5000Κ), κτλ.Μάλιστα. Έψαξα τον ΚΟΚ και δεν βρήκα τίποτα σχετικό.
Στο Kεφάλαιο Z΄ Φώτα Kαι Αντανακλαστικά Στοιχεία και στα άρθρα 63, 64 και 65 όπου αναλύονται οι προδιαγραφές για τα φώτα πορείας, διασταύρωσης και θέσης, αντίστοιχα, δεν αναφέρεται το παραμικρό για θερμοκρασία χρώματος. Το ίδιο ισχύει και για τις διευκρινιστικές εγκυκλίους νόμους, υπουργικές αποφάσεις κ.λ.π. που κατάφερα να ελέγξω. Άρα δεν υπάρχει θέμα εκτός και αν υπάρχει κάτι που δεν έπεσε στην αντίληψή μου. -
Στον ΚΟΚ δεν υπάρχουν άλλα και άλλα, θερμοκρασίες και τύποι λαμπτήρων θα υπήρχαν ? Όλα αυτά ρυθμίζονται από τα αντίστοιχα ECE, ή UNECE (από το United Nation ECE). Τα περισσότερα για τα φώτα είναι στην ECE48, η οποία έχει ενσωματωθεί στο κοινοτικό δίκαιο από το 2011, αν και από τότε έχουν βγει αρκετά addendums, προσθήκες, διορθώσεις κλπ.
Η μέγιστη νόμιμη θερμοκρασία για halogen δρόμου είναι 4300Κ, η οποία επεκτείνεται και σε αντίστοιχα/παρόμοια συστήματα HID, ενώ τα xenon απαιτούν autoleveling και καθαριστικά. Έχει και άλλα, αν θέλετε να διαβάσετε...
-
Παρεγγέλθηκαν οι piaa night tech.
Θα επανέλθω με εντυπώσειςSent from my Mi A1 using Tapatalk
-
Λεφτά υπάρχουν (για να θαμπώνουμε, όχι μόνο τα αντιθέτως ερχόμενα, αλλά και αυτά που ακολουθούμε, οχήματα)
-
Ο χρήστης BASSstarlet έγραψε:
Λεφτά υπάρχουν (για να θαμπώνουμε, όχι μόνο τα αντιθέτως ερχόμενα, αλλά και αυτά που ακολουθούμε, οχήματα)Αυτό πάει σε μένα;;;
Έχουν εγκριθεί από ΕΕ και εννοείται θα γίνει η κατάλληλη ρύθμιση για να μην ενοχλούν.
Οι osram που φοράει τώρα πάνω έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ δεν αναβόσβησε φώτα.
Κάνω περίπου 3000χλμ το μήνα, οπότε καταλαβαίνεις πολλά γίνονται βράδυ. Η ορατότητα είναι κάτι σημαντικό και οι Philips longlife που φορούσε πάνω ήταν τουλάχιστον ανεπαρκείς.Sent from my Mi A1 using Tapatalk
-
Εχω το ιδιο αυτοκινητο rav4 mkii. Βαζω ocram nightbreaker ειναι λιγο κιτρινα αλλα εχει εξαιρετικο φως και νομιμο και δεν τυφλωνω κανενα και βλεπω καλα πολυ καλα! Μου κραταν 3 χρονια. Οι Phillips τρεις φορες εβαλα και κρατησαν μονο μια χρονια στο ΜΚΙΙ
Αν βαλεις λεντ ειναι παρανομες σιγουρα και κανονικα μπορουν να σου κοψουν προστιμο γιατι θεωρειται οτι τυφλωνεις εξ ορισμου τους απεναντι γιατι τα βαζεις σε φαναρι χωρις προτσεκτορα. Το πολυ ασπρο φως να ξερεις ειναι ωραιο αλλα δεν φωτιζει καλα τη νυχτα ποσο μαλλον να μπουν σε φαναρι που δεν εχουν σχεδιαστει για αυτο. Αμα πεσεις και σε λιγο ομιχλη δε βλεπεις τιποτε. Επισης τα λεντ αυτοκινητου κανουν υψηλες θερμοκρασιες και υπαρχει περιπτωση να παθεις ζημια στους φανους. Να ξερεις αυτες που εδειξες εχουν και μετασχηματιστη και πολλα καλωδια και ειναι μανουρα να τις τοποθετησεις και δεν ξερω με τη στεγανοτητα τι θα γινει, γιατι το πισω στρογγυλομαλακο λαστιχο δεν μπαινει. Αν βαλεις λεντ γραψε μας πως βλεπεις ομως και πως τις εβαλες.
Παντως επειδη κανεις πολλα χιλιομετρα νυχτα μονο Ocram nightbreaker laser που τις εβαλα και ειναι λιγο κιτρινα αλλα ειναι νομιμα δεν τυφλωνω κανενα και βλεπω πολυ βελτιωμενα -
Σήμερα έβαλα στο 6 crystal vision με 28€. Πιστεύω θα είναι ακόμη καλύτερες από το ατος λόγο προτζεκτορα.
-
Ο χρήστης nickthetrib έγραψε:
Παρεγγέλθηκαν οι piaa night tech.
Θα επανέλθω με εντυπώσειςΠεριμενουμε τις εντυπωσεις σου που θα δεις απο πρωτο χερι τι δουλεια κανουν και αν αξιζουν τα χρηματα τους. Καλοριζικες.
.....Να ξερεις αυτες που εδειξες εχουν και μετασχηματιστη και πολλα καλωδια και ειναι μανουρα να τις τοποθετησεις και δεν ξερω με τη στεγανοτητα τι θα γινει, γιατι το πισω στρογγυλομαλακο λαστιχο δεν μπαινει.....
Παντως επειδη κανεις πολλα χιλιομετρα νυχτα μονο Ocram nightbreaker laser που τις εβαλα και ειναι λιγο κιτρινα αλλα ειναι νομιμα δεν τυφλωνω κανενα και βλεπω πολυ βελτιωμεναΔεν νομιζω οτι εχουν πολλα καλωδια... οπως τα xenon kit για παραδειγμα. Ενα καλωδιο ειναι που παρεμβαλεται και ο μετασχηματιστης.
Επισης πολλα LED kit ειναι και αδιαβροχα δεν ξερω με τι συγκεκριμενο τι παιζει..Οι Laser ειναι σαν τις αντιστοιχες Racing Vision αν δεν κανω λαθος που οι συγκεκριμενες (και οι δυο) εχουν πραγματικη μικρη αυτονομια...καπου στις 200 ωρες αναγραφουν νμζ.
-
Σκέπτομαι και εγώ να αναβαθμίσω τα φώτα του Volvo ,
για τα μεσαία H7 τα Ring 150 xenon (αλογόνου είναι )http://www.motorverso.com/ring-xenon150-h7/
για τα ομίχλης Η1 το παρακάτω σετάκι φαίνεται καλό
https://www.skroutz.gr/s/13680040/ΛΑΜΠΑ-PHILIPS-H1-WHITEVISION-12V-55W-W5W-ΣΕΤ-2-ΤΕΜΑΧΙΩΝ.html
όλα θα είναι στα 3700Κ και νόμιμα για χρήση δρόμου.
-
Ο χρήστης AMarinos έγραψε:
Στον ΚΟΚ δεν υπάρχουν άλλα και άλλα, θερμοκρασίες και τύποι λαμπτήρων θα υπήρχαν ?Όλα αυτά ρυθμίζονται από τα αντίστοιχα ECE, ή UNECE (από το United Nation ECE). Τα περισσότερα για τα φώτα είναι στην ECE48, η οποία έχει ενσωματωθεί στο κοινοτικό δίκαιο από το 2011, αν και από τότε έχουν βγει αρκετά addendums, προσθήκες, διορθώσεις κλπ.
Η μέγιστη νόμιμη θερμοκρασία για halogen δρόμου είναι 4300Κ, η οποία επεκτείνεται και σε αντίστοιχα/παρόμοια συστήματα HID, ενώ τα xenon απαιτούν autoleveling και καθαριστικά. Έχει και άλλα, αν θέλετε να διαβάσετε...Ε ναι σωστά.
Ευχαριστώ.
Για xenon δεν το σκέφτηκα ποτέ. Γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια τις ατέλειες στις aftermarket εγκαταστάσεις.
Αντώνη (anton) οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες μπαίνουν σε κανονικό φανάρι. Από όσα είδα και διάβασα βγάζουν σωστή δέσμη φωτός και όχι το αλλά αντί άλλων των aftermarket xenon. Το μόνο πρόβλημα καθώς φαίνεται είναι στη θερμοκρασία χρώματος το οποίο και με προβληματίζει. Για την ομίχλη που σχολίασες έχω εργοστασιακά φώτα ομίχλης και εδώ στη Κρήτη για να λέμε την αλήθεια δεν είναι κάτι που το συναντάς συχνά.
-
Τις συγκεκριμένες Philips τις κοίταζα και εγώ για τοποθέτηση σε φανάρι με προτζέκτορα σε Astra G. Στο powerbulbs πάντως βγαίνουν στα 150 ευρώ τελική τιμή με κουπόνι.
Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
-
Ο χρήστης meco έγραψε:
Στον ΚΟΚ δεν υπάρχουν άλλα και άλλα, θερμοκρασίες και τύποι λαμπτήρων θα υπήρχαν ?
Όλα αυτά ρυθμίζονται από τα αντίστοιχα ECE, ή UNECE (από το United Nation ECE). Τα περισσότερα για τα φώτα είναι στην ECE48, η οποία έχει ενσωματωθεί στο κοινοτικό δίκαιο από το 2011, αν και από τότε έχουν βγει αρκετά addendums, προσθήκες, διορθώσεις κλπ.
Η μέγιστη νόμιμη θερμοκρασία για halogen δρόμου είναι 4300Κ, η οποία επεκτείνεται και σε αντίστοιχα/παρόμοια συστήματα HID, ενώ τα xenon απαιτούν autoleveling και καθαριστικά. Έχει και άλλα, αν θέλετε να διαβάσετε...Ε ναι σωστά.
Ευχαριστώ.
Για xenon δεν το σκέφτηκα ποτέ. Γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια τις ατέλειες στις aftermarket εγκαταστάσεις.
Αντώνη (anton) οι συγκεκριμένοι λαμπτήρες μπαίνουν σε κανονικό φανάρι. Από όσα είδα και διάβασα βγάζουν σωστή δέσμη φωτός και όχι το αλλά αντί άλλων των aftermarket xenon. Το μόνο πρόβλημα καθώς φαίνεται είναι στη θερμοκρασία χρώματος το οποίο και με προβληματίζει. Για την ομίχλη που σχολίασες έχω εργοστασιακά φώτα ομίχλης και εδώ στη Κρήτη για να λέμε την αλήθεια δεν είναι κάτι που το συναντάς συχνά.
παντως στο powerbulbs εχουν οι συγκεκριμενες λεντ λαμπες καλες κριτικες. Αμα τις βαλεις να μας πεις αν εισαι ευχαριστημενος. Το μονο ειναι που πρεπει να κοιταξεις για τη στεγανοποιηση του φαναριου γιατι πισω λογω της ψυκτρας δεν μπαινει το λαστιχο το στρογγυλο στο φαναρι. Εχουν λεει 10ετια χρονο ζωης οποτε εμενα στο ΜΚΙΙ οι ocram nightbreaker κρατανε 3 χρονια, ενω οι αντιστοιχες phillips 1 χρονο και μαλιστα σε τρεις φορες που τις εβαλα. Οποτε σε βαθος χρονου θα σου στοιχισει λιγοτερα.
-
Δεν γνώριζα για το powerbulbs. Ευχαριστώ. Μία ερώτηση μόνο: To powerbulbs στέλνει από Αγγλία, έτσι; Μην μπλέξουμε με τελωνεία μια στιγμή.
-
Απο Αγγλια ειναι το https://www.autobulbsdirect.co.uk/
-
Ο χρήστης antonn έγραψε:
εμενα στο ΜΚΙΙ οι ocram nightbreaker κρατανε 3 χρονια, ενω οι αντιστοιχες phillips 1 χρονο και μαλιστα σε τρεις φορες που τις εβαλα. Οποτε σε βαθος χρονου θα σου στοιχισει λιγοτερα.Πολύ ενδιαφέρον αυτό που αναφέρεις. Ποιες philips είχες βάλει? Έχει και άλλος να αναφέρει μικρή ζωή των philips?
-
μια φορα απο την ΤΟΥΟΤΑ phillips που αυξανουν την ενταση και ειναι λευκα λεει, αλλα λιγο κιτρινα ειναι, μια χρονια κρατησαν
μετα εβαλα TOYOTA phillips αυτες με την μεγαλυτερη ενταση δυνατη, παλι ενα χρονο
τωρα τελευταια phillips white vision λιγο κιτρινο φως, λευκοτερο απο το κανονικο αλλα λευκο με τιποτε, ενα χρονο ζωης και αυτες
οι Ocram nightbreaker 3 χρονια ζωης -
Ο χρήστης Aikibill έγραψε:
εμενα στο ΜΚΙΙ οι ocram nightbreaker κρατανε 3 χρονια, ενω οι αντιστοιχες phillips 1 χρονο και μαλιστα σε τρεις φορες που τις εβαλα. Οποτε σε βαθος χρονου θα σου στοιχισει λιγοτερα.
Πολύ ενδιαφέρον αυτό που αναφέρεις. Ποιες philips είχες βάλει? Έχει και άλλος να αναφέρει μικρή ζωή των philips?
Εγώ έχω δει το εντελώς αντίθετο, χρόνια τώρα βάζω White και Crystal Vision, έχουν το λευκό των εργοστασιακών xenon/LED (4300K), και δεν μου έχει καεί ποτέ ούτε μία λάμπα. Και ειδικά στο 206 και το Fiesta είχαν συνεχόμενα χρόνια χρήσης του ίδιου set.
Osram θυμάμαι ότι κάποτε είχα βάλει CoolBlue (στο τελευταίο Honda Civic ?), μου είχε καεί σχετικά σύντομα το πρώτο set, το δεύτερο κράτησε περισσότερο, αλλά δεν ξέρω πόσο γιατί το πούλησα...
-
Μυστήρια πράγματα
Πόσο σου κράτησαν δλδ περίπου οι philips?
Anton τις λάμπες τις είχες αλλάξει μόνος σου? -
Στο 206 περίπου 5 χρόνια, στη C5 3 χρόνια, και στο Fiesta είναι ήδη στα 2,5 χρόνια, δεν μου έχει τύχει καμία καμμένη...
Βελτίωση στα φώτα;