-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Αν το πρώτο μας μέλημα είναι η οικονομία και πάρουμε δίλιτρο... ε, κάτι δεν πάει καλά!@iant: Τα έχεις προπληρώσει στην τιμή αγοράς αυτά Ηρακλή. Απόσβεση θα κάνεις μετά από πολλές δεκάδες, για να μην πω εκατοντάδες, χιλιάδες χιλιόμετρα. Μιλάω πάντα για μικρά-μικρομεσαία αυτοκίνητα.
Κοίτα...το μέλημμα είναι να πάρεις ένα όχημα που να κάνει άνετα ταξίδια και να μην καίει τον άπακο.
Για μέσα στην πόλη δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει η αγορά ενός μικρού πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου πόλης μιας και όντως η διαφορά κατανάλωσης δεν είναι μεγάλη (ειδικά με τους νέους βενζινοκινητήρες - πχ 850cc turbo )Αν όμως αναφερόμαστε σε οχήματα που δεν είναι στοχευμένα για χρήση μέσα στην πόλη, τότε το diesel κάνει θαύματα (ας μου επιτραπεί η έκφραση ), μιας και η κατανάλωση είναι ΠΟΛΥ μειωμένη σε σχέση με το βενζινοκίνητο. Ακόμα και 2lt/100km είναι τεράστια διαφορά αν τα βάλεις με τα 15.000km (μέσος όρος ετήσιων km του Έλληνα) αλλά και σε σχέση με την αγορά πετρελαίου κίνησης και βενζίνης.
Βάλε τώρα ότι όσοι το σκέφτονται (αγορά diesel) χρησιμοποιούν το αμάξι τους συχνά και κάνουν πολλά km (πάνω από 15.000km το έτος) και θα δεις ότι συμφέρει ακόμα παραπάνω μία τέτοια κίνηση.Προσωπικά οδηγώντας διάφορα οχήματα λόγω δουλειάς (Xtrail, X3, X5, Captiva,land cruiser κτλ τα οποία μόνο οχήματα πολής δεν μπορείς να τα χαρακτηρίσεις ) και σε diesel και σε βενζινοκίνητα, παρατηρώ ότι η διαφορά κατανάλωσης είναι από 3lt ως 6,5lt, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις (4.0lt βενζίνη-diesel) η διαφορά κατανάλωσης είναι χαώδης (9lt/100km!).
Τέλος, όταν βλέπω ότι το Α3 μου (sportback 1.8ΤFSI) καίει μέσο όρο:
-μέσα στην πόλη 12.5lt/100km και
-εκτός πόλης 9lt/100km
και ταυτόχρονα οδηγώντας ένα 3.0lt diesel Χ5 έχω καταναλώσεις (εγώ που είμαι ο ίδιος οδηγός κι άρα οδηγώ αντιστοίχως και το Χ5 όπως και το Α3) αντίστοιχες (για να ακριβολογώ οι καταναλώσεις είναι λίγο πιο χαμηλές - 11 και 9 αντίστοιχα), **δε νιώθεις 'μ@λ@κ@ς' που καις την ίδια ποσότητα καυσίμου με ένα αμάξι που έχει το μισό κινητήρα και τα μισά (σχεδόν) κιλά??? **(και δεν υπολογίζω τη διαφορά πετρελαίου κίνησης και βενζίνης 95άρας, το οποίο είναι ένα επιπλέον κόστος για το χρήστη )Δεν ήρθε η κρίση για να μου δημιουργηθεί αυτό το συναίσθημα που νιώθω και που περιγράφω παραπάνω. Χρόνια τώρα 'βρίζω' το κράτος και την απροθυμία του και την 'ανάγκη του' να μας εγκλωβίζει στην βενζινοκίνηση γιατί το ίδιο είναι ανίκανο να κάνει το προφανές (έλεγχος φοροδιαφυγής, έλεγχος νοθείας και τα λοιπά γνωστά θέματα στο χώρο των καυσίμων ).
Όμως τώρα που ήρθε η κρίση αλλά και που λήγει η προθεσμία της ΕΕ, φτάσαμε για ακόμα μία φορά στη φάση όπου ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ πρέπει να βρούμε λύση (ΕΛΕΟΣ!) κι αφού λύση δεν μπορούμε να βρούμε (δεν είναι και κάτι που λύνεται μέσα σε μία μέρα), αρχίζουμε τις δικαιολογίες.
Λες και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι που ΧΡΟΝΙΑ χρησιμοπούν diesel στις πόλεις είναι ζώα όρθια και εμείς ως έλληνες πάλι πρωτοπορούμε και είμαστε οι σούπερ-έξυπνοι. -
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
-εκτός πόλης 9lt/100kmΕντός πόλης 9λ. και εκτός 7.5λ. με ίδιο μοτέρ αλλά σε εργοστασιακή μορφή.
Αν θυμάμαι καλά όμως εσύ φοράς πρόγραμμα και είσαι στα 210-220 άλογα. Πως νομίζεις ότι βγαίνουν αυτά τα άλογα;
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
-εκτός πόλης 9lt/100kmΕντός πόλης 9λ. και εκτός 7.5λ. με ίδιο μοτέρ αλλά σε εργοστασιακή μορφή.
Αν θυμάμαι καλά όμως εσύ φοράς πρόγραμμα και είσαι στα 210-220 άλογα. Πως νομίζεις ότι βγαίνουν αυτά τα άλογα;
καταρχάς δεν οδηγούμε με τον ίδιο τρόπο. (χωρίς καμία διάθεση να σου απαντήσω με εμπάθεια έτσι? )
Επιπλέον εγώ πριν και μετά το πρόγραμμα δεν είδα διαφορά στην κατανάλωση (μέτρηση για 20.000km χωρίς πρόγραμμα και 30.000km με πρόγραμμα).Το έχω ξαναγράψει κάπου εδώ μέσα κι αν θες μπορώ να σου προωθήσω και το excel (αν δε με πιστεύεις).
Μέσο όρο 10.7 είχα και πριν έχω και τώρα.
(ντάξει, πριν είχα 10,65 και τώρα έχω 10,73 αλλά πλέον οδηγώ και πιο επιθετικά μιας και το παίρνω -το δικό μου- και πολύ πιο αραιά από ό,τι παλαιότερα)Αυτά τα νούμερα που έγραψα πιο πάνω με μέσες καταναλώσεις δεν είναι από το τι θυμάμαι ότι γράφει συνήθως το αμάξι όταν κινούμαι σε ταξίδια και τι όταν είμαι μέσα στην πόλη αλλά το τι δείχνουν οι υπολογισμοί (km και lt που έβαλες). Το λέω αυτό γιατί πολλοί κάνουν αυτό το λάθος (λέω πόσο θυμάμαι ότι είδα στο trip computer ότι καίει στην εθνική και στην πόλη)
Γι'αυτό λέω ότι οδηγώντας εγώ όλα τα οχήματα (ίδιο στυλ οδήγησης) και όχι διαφορετικός οδηγός.
Ίσως είμαι πιο απαιτητικός οδηγός και πιέζω περισσότερο το αμάξι, αλλά και πάλι φαντάσου ότι προσπαθώ (και κινούμαι για να είμαι ειλικρινής) με τα 'γουρούνια' όπως κινούμαι και με το Α3. -
Kαι εγώ έχω αναλυτικό κατάλογο με τις καταναλώσεις μου. Τι μόνο εσύ..;
Και τις καταναλώσεις στις έβαλα για να δεις ότι υπάρχουν και χαμηλότερα για να μην κρίνει το κοινό που μας διαβάζει από το 12αρι σου. 12 λ. βασικά ποτέ μου δεν έχω γράψει. Ο 18αρης αν δεν τον πιέζεις και οδηγείς στις ροπές του είναι πολύ οικονομικός για το είδος του.ΥΓ. είσαι πολύ επιθετικός οδηγός btw.
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Αν το πρώτο μας μέλημα είναι η οικονομία και πάρουμε δίλιτρο... ε, κάτι δεν πάει καλά!
@iant: Τα έχεις προπληρώσει στην τιμή αγοράς αυτά Ηρακλή. Απόσβεση θα κάνεις μετά από πολλές δεκάδες, για να μην πω εκατοντάδες, χιλιάδες χιλιόμετρα. Μιλάω πάντα για μικρά-μικρομεσαία αυτοκίνητα.
Κοίτα...το μέλημμα είναι να πάρεις ένα όχημα που να κάνει άνετα ταξίδια και να μην καίει τον άπακο.
Για μέσα στην πόλη δεν ξέρω κατά πόσο αξίζει η αγορά ενός μικρού πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου πόλης μιας και όντως η διαφορά κατανάλωσης δεν είναι μεγάλη (ειδικά με τους νέους βενζινοκινητήρες - πχ 850cc turbo )Αν όμως αναφερόμαστε σε οχήματα που δεν είναι στοχευμένα για χρήση μέσα στην πόλη, τότε το diesel κάνει θαύματα (ας μου επιτραπεί η έκφραση ), μιας και η κατανάλωση είναι ΠΟΛΥ μειωμένη σε σχέση με το βενζινοκίνητο. Ακόμα και 2lt/100km είναι τεράστια διαφορά αν τα βάλεις με τα 15.000km (μέσος όρος ετήσιων km του Έλληνα) αλλά και σε σχέση με την αγορά πετρελαίου κίνησης και βενζίνης.
Βάλε τώρα ότι όσοι το σκέφτονται (αγορά diesel) χρησιμοποιούν το αμάξι τους συχνά και κάνουν πολλά km (πάνω από 15.000km το έτος) και θα δεις ότι συμφέρει ακόμα παραπάνω μία τέτοια κίνηση.Προσωπικά οδηγώντας διάφορα οχήματα λόγω δουλειάς (Xtrail, X3, X5, Captiva,land cruiser κτλ τα οποία μόνο οχήματα πολής δεν μπορείς να τα χαρακτηρίσεις ) και σε diesel και σε βενζινοκίνητα, παρατηρώ ότι η διαφορά κατανάλωσης είναι από 3lt ως 6,5lt, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις (4.0lt βενζίνη-diesel) η διαφορά κατανάλωσης είναι χαώδης (9lt/100km!).
-εκτός πόλης 9lt/100km
και ταυτόχρονα οδηγώντας ένα 3.0lt diesel Χ5 έχω καταναλώσεις (εγώ που είμαι ο ίδιος οδηγός κι άρα οδηγώ αντιστοίχως και το Χ5 όπως και το Α3) αντίστοιχες (για να ακριβολογώ οι καταναλώσεις είναι λίγο πιο χαμηλές - 11 και 9 αντίστοιχα), **δε νιώθεις 'μ@λ@κ@ς' που καις την ίδια ποσότητα καυσίμου με ένα αμάξι που έχει το μισό κινητήρα και τα μισά (σχεδόν) κιλά??? **(και δεν υπολογίζω τη διαφορά πετρελαίου κίνησης και βενζίνης 95άρας, το οποίο είναι ένα επιπλέον κόστος για το χρήστη )Δεν ήρθε η κρίση για να μου δημιουργηθεί αυτό το συναίσθημα που νιώθω και που περιγράφω παραπάνω. Χρόνια τώρα 'βρίζω' το κράτος και την απροθυμία του και την 'ανάγκη του' να μας εγκλωβίζει στην βενζινοκίνηση γιατί το ίδιο είναι ανίκανο να κάνει το προφανές (έλεγχος φοροδιαφυγής, έλεγχος νοθείας και τα λοιπά γνωστά θέματα στο χώρο των καυσίμων ).
Όμως τώρα που ήρθε η κρίση αλλά και που λήγει η προθεσμία της ΕΕ, φτάσαμε για ακόμα μία φορά στη φάση όπου ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ πρέπει να βρούμε λύση (ΕΛΕΟΣ!) κι αφού λύση δεν μπορούμε να βρούμε (δεν είναι και κάτι που λύνεται μέσα σε μία μέρα), αρχίζουμε τις δικαιολογίες.
Λες και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι που ΧΡΟΝΙΑ χρησιμοπούν diesel στις πόλεις είναι ζώα όρθια και εμείς ως έλληνες πάλι πρωτοπορούμε και είμαστε οι σούπερ-έξυπνοι.Ξεκινώντας από το τελευταίο, όπως θα σου πούνε και όλοι οι μηχανολόγοι του φόρουμ (ακόμα και όσοι με αντιπαθούν ), τα ντίζελ είναι πολύ πιο ρυπογόνα από τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα. Καλώς κάνει και απαγορεύεται η πετρελαιοκίνηση λοιπόν.
Τα δύο και τρία λίτρα είναι μικρή διαφορά αν μπει στην εξίσωση και η διαφορά στην τιμή κτήσης. Θέλεις πολλά χιλιόμετρα για να κάνεις απόσβεση και επίσης πολύς κόσμος επιλέγει βενζίνη από άποψη, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να έχει πετρελαιοκίνητο.
-
Bad the lies, το πετρέλαιο έχει αποκτήσει αρκετό κοινό τα τελευταία χρόνια, και όχι άδικα. Πριν από 2-3 χρόνια ήταν ακριβότερο της βενζίνης και ορθώς κατά 10-12% περίπου, ενώ τώρα είναι φθηνότερο κατά 20 λεπτά, ήγουν περί το 15%. Σε συνδυασμό με την καλύτερη κατανάλωση σε λίτρα, κάνεις οικονομία ακόμη και με σχετικά λίγα χλμ. το χρόνο. Εγώ φερειπείν κυκλοφοράω καμμιά φορά με ένα Χάιλουξ με μέση 9 λίτρα/100 χλμ., πράγμα ανήκουστο για καρότσα τέτοιας αεροδυναμικής, βάρους και κυβικών.
Φυσικά όλα αυτά ισχύουν αρκεί να μην πέσεις σε καμμία γνωστή λούμπα, να νομίσεις δηλαδή ότι αγοράζοντας π.χ. το C220d των 2.300 κυβικών, ή το Α200d των 2000 κυβικών και 90 ίππων , ή το BMW 116d των 2.000 κυβικών και των 116 ολόκληρων ίππων, ή το Σίβικ 2.200d κ.α. θα κερδίσεις, ενώ θα έχεις μπει μέσα με τα μπούνια και το μόνο που θα σου μείνει είναι η αναμνηστική πλακέτα που θα σου στείλλει o Βενιζέλος, σαν κ' αυτές που έχουν έξω από τις εκκλησίες και λένε ΔΩΡΗΤΑΙ-ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΑΙ. -
Για πες ,
Που να πάρω τηλέφωνο ?????????????
Γιατί δεν έχω παραλάβει ακόμα την ταμπέλα . . .
-
Ο χρήστης sprsk έγραψε:
Για πες ,Που να πάρω τηλέφωνο ?????????????
Γιατί δεν έχω παραλάβει ακόμα την ταμπέλα . . .
Θα σου στείλει κονκάρδα τον άλλο μήνα το ΚΕΠΥΟ.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
ΥΓ. είσαι πολύ επιθετικός οδηγός btw.
Συμφωνώ.
@__realzeus__
άλλο να επιλέγεις βενζίνη από...'άποψη' ή επειδή έβαλες κάτω τα δεδομένα και είδες ότι δε σε συμφέρει κι άλλο γιατί απαγορεύονται.
Κι εγώ θέλω αμάξι βενζίνης για τη βόλτα, αλλά στην καθημερινή μετακίνηση όπου απλώς πας στη δουλειά σου, η ευχαρίστηση δεν έχει καμία σχέση.Προσωπικά ακόμα δεν έχω πεισθεί για το ποιός ρυπαίνει περισσότερο. Γιατί όλοι λέτε τι ΠΑΡΑΓΕΙ ο πετρελαιοκινητήρας αλλά κανείς δε λέει τι βγάζει η εξάτμιση ενός πετρελαιοκίνητου (όχι απλώς τι παράγει ο κινητήρας ) και τι βγάζει η εξάτμιση ενός βενζινοκινητήρα και πάνω σε αυτά να βγει κάποια σύγκριση.
Μας 'μάρανε' η ρύπανση της ατμόσφαιρας αλλά κανείς δεν γκρινιάζει για τα 'σάπια' (κακοσυντηρημένα βασικά) ΜΜΜ και ταξί που κυκλοφορούν ΚΑΘΕ μέρα εδώ και χρόνια στην Αθήνα.
Αυτή η τακτική μου φαίνεται λίγο σαν αυτό που κάνουν τα μικρά παιδιά όταν δεν βρίσκουν άκρη στο πρόβλημά τους: κλείνουν τα μάτια και περιμένουν το πρόβλημα να εξαφανιστεί από μόνο του.
Τέλος, θα ήθελα να βάλω ένα μικρό προβληματισμό στην όλη συζήτηση (δεν ξέρω αν έχει αναφερθεί κιόλας ξανά):
Στο Παρίσι ζουν πάνω από 10.000.000 άνθρωποι όπου σχεδόν όλοι έχουν diesel (με εξαίρεση ίσως αυτούς που πήραν βενζινοκίνητο από 'άποψη'). Αυτοί δε φοβούνται τη ρύπανση γιατί πουλάνε καθαρά(?) καύσιμα (μέριμνα του κράτους) και τα ΚΤΕΟ τους λειτουργούν σωστά (μέριμνα του κράτους και πάλι).Στην Αθήνα ζουν περίπου 5.000.000 άνθρωποι. Είμαστε άραγε ΤΟΣΟ διαφορετικοί σε σχέση με το Παρίσι? Άραγε είμαστε τόσο ιδιαίτεροι ως προς την οριζοντιογραφία του εδάφους όπου πρέπει ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ να ισχύουν διαφορετικά πράγματα από ότι στην υπόλοιπη ΕΕ (για να μην πω 'υπόλοιπο κόσμο')
(η πόλη του εξωτερικού επιλέχτηκε τυχαία. Βάλτε στη θέση της Μόναχο, Λονδίνο ή όποια άλλη πόλη εσείς επιθυμείτε )ΥΓ:έχουμε κολλήσει στην εποχή του 1990 και στην τρομολαγνεία των απόψεων της εποχής εκείνης για το diesel, όπως τρομολαγνεία έχει ο Έλληνας για ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ καινούριο ή που δεν έχει έρθει προσωπικά σε επαφή μαζί του.
-
Καβουρα, μαζί σου. Κι εγώ δεν θα έλεγα όχι σε ντιζελ. Αλλά να πουλήσω πλέον κοψοχρονιά το τωρινό για να αγοράσω το πετρελαιοκίνητο με καπέλο μάλιστα για να γλυτώσω 3-4...5 λίτρα δεν νομίζω ότι είναι σοφή κίνηση. Ειδικά όταν μιλάμε για μικρομεσσαία όπου το βάρος είναι σχετικά χαμηλό. Μονόδρομος είναι το ντίζελ σε καρότσες τύπου suv & μεσσαίων και πάνω.
-
Κάτι προσπαθεί να πει ο Κάβουρας, αλλά χάνει στις κρίσιμες λεπτομέρειες.
Μας 'μάρανε' η ρύπανση της ατμόσφαιρας αλλά κανείς δεν γκρινιάζει για τα 'σάπια' (κακοσυντηρημένα βασικά) ΜΜΜ και ταξί που κυκλοφορούν ΚΑΘΕ μέρα εδώ και χρόνια στην Αθήνα.
Έχεις χρόνια να δεις την Αθήνα μου φαίνεται. Τα λεωφορεία στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι υπερσύγχρονα φυσικού αερίου (ίσως ο μεγαλύτερος στόλος στην ΕΕ), κυκλοφορούν της αρκούδας τα ηλεκτροκίνητα τρόλευ, τραμ και μετρά , τα ταξί άλλαξαν όλα με τον αναγκαστικό νόμο του 2003 και είναι αρκετά σύγχρονα και επιτέλους για πρώτη φορά έχουν άνω όριο στη ζωή τους (τα 9 έτη) αλλιώς θα είχαμε ακόμη Ασκόνα και Μπλούμπερντ από τα '80ς, κάποια λίγα ταξί είναι βενζινοκίνητα υβριδικά, και κάποια τρόλευ είναι διπλά (ηλεκτρικά και υγραεριοκίνητα) για να επεκτείνουν την ακτίνα δράσης τους και να μην μπαίνουν δύο οχήματα για την ίδια δουλειά.
Μήπως ήθελες να πεις για τα παλιά φορτηγά, απορριματοφόρα, σχολικά, στρατιωτικά οχήματα και κάθε λογής άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό ντιζελοαπολίθωμα?Είμαστε άραγε ΤΟΣΟ διαφορετικοί σε σχέση με το Παρίσι?
Ναι, άλλο κλίμα, άλλη ανεμόπτωση, άλλο ανάγλυφο, άλλη βλάστηση, άλλη ρυμοτομία, άλλος μέσος όρος ζωής οχημάτων, άλλα ΚΤΕΟ, άλλα καύσιμα (εν μέρη), άλλος προσανατολισμός στην βιομηχανία (αυτοκινητοβιομηχανία που προωθεί δίκην προστατευτισμού το ντίζελ και το υγραέριο ενώ παράλληλα σφυρίζει αδιάφορα στα υβρίδια , και μέχρι πρότινος στα ηλεκτρικά, σε πλήρη αντιδιαστολή με εδώ που δεν έχουμε τίποτα το ντόπιο), κ.α.
Και στο φινάλε ποιός σας είπε ότι το ντίζελ κάνει καλό στο περιβάλλον και στην υγεία του Παριζιάνου, το συνάγετε αυτό επειδή εκεί επιτρέπεται η χρήση του?
Το ντίζελ κάνει κακό παντού με τον ίδιο τρόπο, και εδώ είμαστε ακόμη χειρότερα από πλευράς επιπτώσεων. Και το Παρίσι αν ήταν στο λεκανοπέδιο μιας μεσογειακής χώρας που λειτουργεί αρκετά στην τύχη τα ίδια προβλήματα θα είχε.τρομολαγνεία έχει ο Έλληνας για ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ καινούριο ή που δεν έχει έρθει προσωπικά σε επαφή μαζί του.
Τρομολαγνεία έχει το ελληνικό δημόσιο επί σειρά ετών με το πετρέλαιο, αλλά για άλλους λόγους. Έτρεμε μήπως χάσει την κονόμα που είχε συνηθίσει εξαιτίας της βενζίνης, αλλά προς τα έξω έκανε τουμπεκί και αντ' αυτού πρόβαλλε την ανησυχία του για το περιβάλλον και την υγεία του κοσμάκη.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Καβουρα, μαζί σου. Κι εγώ δεν θα έλεγα όχι σε ντιζελ. Αλλά να πουλήσω πλέον κοψοχρονιά το τωρινό για να αγοράσω το πετρελαιοκίνητο με καπέλο μάλιστα για να γλυτώσω 3-4...5 λίτρα δεν νομίζω ότι είναι σοφή κίνηση. Ειδικά όταν μιλάμε για μικρομεσσαία όπου το βάρος είναι σχετικά χαμηλό. Μονόδρομος είναι το ντίζελ σε καρότσες τύπου suv & μεσσαίων και πάνω.Δε διαφωνώ, αλλά στην επόμενη αλλαγή οχήματος, καλό θα ήταν να έχεις την επιλογή.
@dstou
μένω στα νότια προάστεια.
Με εξαίρεση λίγες γραμμές (που δεν τις θυμάμαι κιόλας) που λειτουργούν τα ΕΘΕΛ, τα λοιπά λεωφορεία είναι πετρελαιοκίνητα.
Δεν έχω σαφή νούμερα μπροστά μου αλλά πραγματικά ΕΛΑΧΙΣΤΑ λεωφορεία γραμμής βλέπω προσωπικά στους δρόμους (των νοτίων προαστίων).
Τώρα..σχετικά με τα ταξί:
Το κέντρο έχει την περισσότερη κίνηση του από τα ταξί (γιατί απλώς 5 -για να μην πω παραπάνω- στα 10 οχήματα στο κέντρο είναι ταξί!)
Αν παρατηρήσεις, ελάχιστα είναι καλοσυντηρημένα μηχανικά.
Προσωπικάι τυχαίνει να χρησιμοποιώ πολύ τακτικά ταξί τον τελευταίο καιρό και τουλάχιστον στο 50% όσων έχω μπει έχει ταμπλό 'πανηγύρι', ενώ στο υπόλοιπο 50%, σίγουρα οι μισοί έχουν αναμμένο το CEL (Check Engine Light).Τέλος, αυτό που λες περι άλλου κλίματος κτλ, προσωπικά τα βρίσκω μπούρδες του αέρα. Είναι σα να ψάχνουμε να βρούμε δικαιολογία για να ΜΗΝ επιτρέψουμε την χρήση ή όχι των diesel (όσο αναφορά τα ΙΧ γιατί θυμίζω οι επαγγελματίες τα χρησιμοποιούν νομιμότατα!)
Είναι σα να ψάχνουμε δικαιολογία για να δικαιολογήσουμε το αδικαιολόγητο. Σαν τις δικαιολογίες που ακούω και σκαρφίζονται κάποιοι για να μην πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές ('είναι μακρυά από το σπίτι μου','ποιός ταξιδεύει 300km για ρίξει μία ψήφο?', 'όπως και να έχει στο τέλος το ίδιο αποτέλεσμα θα βγει', 'το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο οπότε εγώ θα αλλάξω το αποτέλεσμα της κάπλης?ο ένας στους 10.000.000?', 'ποιός τρέχει τώρα εκεί πέρα!βαριέμαι!πάμε για κανα freddo να τα πούμε?' κτλ-κτλ)ΥΓ: Όντως προσπαθώ κάτι να πω, αλλά μάλλον δεν μπορώ να βρω τον κατάλληλο τρόπο να το εκφράσω.
-
Βρε Κάβουρα, το ντίζελ είναι πολύ πιο ρυπογόνο, fact! Για μένα η απαγόρευσή τους είναι από τα ελάχιστα σωστά μέτρα του ελληνικού κράτους σε σχέση με την αυτοκίνηση.
-
μένω στα νότια προάστεια.
Με εξαίρεση λίγες γραμμές (που δεν τις θυμάμαι κιόλας) που λειτουργούν τα ΕΘΕΛ, τα λοιπά λεωφορεία είναι πετρελαιοκίνητα.Ακριβώς, τα λίγα πετρελαιοκίνητα λεωφορεία έχουν εξοστρακιστεί στις παρυφές της πόλης και του λεκανοπεδίου για να μην επιβαρύνουν περεταίρω το κέντρο.
Προσωπικάι τυχαίνει να χρησιμοποιώ πολύ τακτικά ταξί τον τελευταίο καιρό και τουλάχιστον στο 50% όσων έχω μπει έχει ταμπλό 'πανηγύρι', ενώ στο υπόλοιπο 50%, σίγουρα οι μισοί έχουν αναμμένο το CEL (Check Engine Light).
Πάλι επιβεβαιώνεται το βαθύ κράτος που κατ' εντολή των μεγαλοαντιπροσώπων έβαλε σαφές άνω όριο στα χρόνια κυκλοφορίας των ταξί . Φαντάσου να είχαμε ακόμη Μπλουμπέρντ του 1980, αυτά δεν θα είχαν λαμπάκι στο ταμπλώ αλλά προκάλυμμα πυκνού καπνού κατά την κίνησή τους. Και στο φινάλε το θέμα μας είναι πως θα δουλέψει η αγορά άμα ο καθένας γιδοβοσκός κράταγε το ταξί του 25 χρόνια μέχρι να το αλλάξει?
Και πάλι επιβεβαιώνομαι εγώ που λέω ότι άλλα ΚΤΕΟ έχουν στην Βόρεια Ευρώπη και άλλα εδώ.Τέλος, αυτό που λες περι άλλου κλίματος κτλ, προσωπικά τα βρίσκω μπούρδες του αέρα.
Δεν τα λέω εγώ, τα λένε οι αρμόδιοι επιστήμονες σε Αμερική, Ευρώπη, Ιαπωνία και αλλού.Εγώ απλώς τα επαναλαμβάνω.
Είναι σα να ψάχνουμε να βρούμε δικαιολογία για να ΜΗΝ επιτρέψουμε την χρήση ή όχι των diesel
Ακριβώς. Όπως έγραψα οι επικλήσεις περί του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών στην Ελλαδίτσα, αλλά και αλλού , έχουν διπλό ρόλο εκτός από τον προφανή, με τον δεύτερο να είναι πιο σημαντικός : Αυτόν να ποδηγετήσουμε την αγορά ή και τον ανταγωνισμό εκεί ακριβώς που θέλουμε, στο να κερδίσουμε δηλαδή όσα μπορούμε περισσότερα από αυτούς.
Εν κατακλείδι το ελληνικό κράτος έπαιξε και παίζει αριστοτεχνικά το χαρτί του ντίζελ για πάνω από 30 χρόνια, και πέρασε αυτό που ήθελε. Να παραμείνει στο περιθώριο, και ο κοσμάκης να παίρνει σχεδόν μόνο βενζίνη.
Και η πιο μεγάλη κίνηση που έκανε ήταν πριν από 20 χρόνια που το επέτρεψε μόνο στην επαρχία αφαιρώντας ταυτόχρονα από τον όποιο επικριτή του κάθε επιχείρημα.Μιλάμε για ντρίπλα από τις ΠΟΛΥ λίγες.
Εμένα το επόμενο ερώτημα ήταν και είναι ένα και μόνο, πως το κράτος θα περιθωροποιήσει τώρα πια το υγραέριο από το οποίο ως γνωστό δεν βγάζει από φόρους ούτε το 30% από αυτό που βγάζει από την βενζίνα ή το πετρέλαιο. Και μάλλον η απάντηση θα είναι η εξής : Επιτρέποντας το πετρέλαιο εν χορδαίς και οργάνοις έτσι ώστε να ρίξει σταδιακά το πόπολο εκεί, γιατί πολύ έχουν μαγκέψει τώρα πολλοί υγραεριοκίνητοι και φεύγουν από το μαντρί. Και 'όποιο πρόβατο φεύγει από το μαντρί είναι ή του λύκου ή του μαχαιριού' (Αβέρωφ).
Φυσικά το μεθεπόμενο ερώτημα είναι πως θα αποτρέψει την πλημμυρίδα των ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά γι' αυτό έχουμε χρόνια να σκεφτούμε καμμιά καινούργια φάμπρικα. -
Βρε Κάβουρα, το ντίζελ είναι πολύ πιο ρυπογόνο, fact! Για μένα η απαγόρευσή τους είναι από τα ελάχιστα σωστά μέτρα του ελληνικού κράτους σε σχέση με την αυτοκίνηση.Συγνώμη που επιμένω, αλλά υπάρχει επίσημη έρευνα (ας είναι και του εξωτερικού) που να δείχνει τι βγάζει **από εξάτμιση **ένα diesel και ένα βενζινοκίνητο?
Παλιές έρευνες (ως το 2003) έχω διαβάσει όμως καμία πιο πρόσφατη. (θα ήταν πραγματικά ενδιαφέρον) -
Ο φίλτατος dstou θα απαντήσει για μένα με την αγαπημένη του σύγκριση: Βενζινοκίνητο vs ντιζελοκίνητο Avensis.
-
Ο φίλτατος dstou θα απαντήσει για μένα μένα με την αγαπημένη του σύγκριση: Βενζινοκίνητο vs ντιζελοκίνητο Avensis.ένα μοντέλο δε λέει τίποτα, αλλά πραγματικά θα ήθελα να διαβάσω αυτό το post.
@dstou
συζήτηση κάνουμε.Καμία διάθεση δεν έχω για φιλονικία-προσωπική επίθεση. -
Είναι ενδεικτικότατη η εν λόγω σύγκριση καθώς μιλάμε για δύο σύγχρονους κινητήρες (έναν βενζίνη και έναν ντίζελ), φορεμένους στο ίδιο αμάξωμα.
-
Έρευνα θέλει ο άνθρωπος, όχι στοιχεία μεμονωμένα.
Επίσης εννοείται δεν υπάρχει καμμία διάθεση φιλονικίας.
Πάρε μία έρευνα λοιπόν από την αμερικάνικη πνευμονολογική εταιρεία και το Χάρβαρντ, ενόσω ψάχνω να βρω και μία πρόσφατη που έλεγε για 3.500 θάνατους το χρόνο στο Λονδίνο από το φετίχ του νεοέλληνα, την δηζελομηχανή.http://www.steelinterstate.org/topics/air-quality-public-health
-
Καβουρι..καπου ειχα ανεβασει καποια λινκ με μελετες σε μεγαλες ευρωπαικες πολεις οπως το Βερολινο, οπου σκεφτονται να βαλουν ζωνες οπου να απαγορευται η κινηση σε πετρελαιοκινητα λογω της μολυνσης που αυτα βαση των ερευνων προκαλουν...Νομιζω ειναι ενδεικτικο και καταρριπτει και το επιχειρημα οτι οι αλλοι ξερουν καλυτερα τοσα χρονια που επιτρεπουν τα diesel.
Πετρέλαιο! Τι θα γίνει επιτέλους;