-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Σε πάγο διαφανή από παγωμένο νερό (λιωμένο χιόνι) που μοιάζει σαν νεράκι και πάνω στον οποίο το αυτοκίνητο το παρκάρεις εύκολα σπρώχνοντάς το με το χέρι κανένα λάστιχο και κανένα antispin-ESP δεν σε σώζει. Θες καρφιά ή αλυσίδες. Λάστιχο στενό ή φαρδύ δεν παίζει ρόλο εκεί (σε λίγο πάγο το στενό είναι καλύτερο αφού το βάρος σε μικρότερη επιφάνεια ασκεί μεγαλύτερη πίεση ενώ σε χιόνι το φαρδύ και ξεφούσκωτο προσφέρει μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής).Γιατί τότε στις χιονισμένες ειδικές διαδρομές στους αγώνες χρησιμοποιούν στενά ελαστικά; Μήπως για εκμεταλλεύονται εν είδη πρόσφυσης τη κόντρα των ελαστικών στα αυλάκια που ανοίγουν μόνα τους ενώ εισέρχονται στο φρέσκο χιόνι;
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Το πρόβλημα ξεκινάει μόνο όταν ο δρόμος έχει πολύ έντονη κατωφέρεια. Σε αυτήν την περίπτωση και σε πρώτη φάση, το πρόβλημα - εκτιμώ ότι - λύνει η ύπαρξη κοντού κιβώτιο (που το RAV4 δεν έχει)! Σε περίπτωση που ούτε αυτό λύνει το πρόβλημα, τότε την διαφορά κάνουν (σε εμένα τουλάχιστον αυτό 'δούλεψε') οι αλυσίδες !
Η κάτι δεν κάταλαβα καλά ή νομίζω ότι κάνεις μεγάλο λάθος. Οι κοντές στην κατηφόρα είναι για να πας αργά χωρίς να πατάς και κουράζεις τα φρένα και με τη σταθερότητα που προσφέρει το φρενάρισμα με τον κινητήρα. Στηρίζεται στην πρόσφυση των ελαστικών σε κόντρα με τις στροφές του κινητήρα. Εφόσον δεν έχεις πρόσφυση αυτό που λές δεν πρόκειται να βοηθήσει σε απολύτως τίποτα. Απλά θα γλυστράς προς τα κάτω χωρίς κανέναν έλεγχο (είτε έχεις τετρακίνηση είτε όχι είτε έχεις κοντές είτε όχι) και αν είσαι άτυχος και σου γυρίσει στα πλάγια μπορείς και να τουμπάρεις....
Οι αλυσίδες προσφέρουν την πρόσφυση εκεί που δεν υπήρχε. Τα ηλεκτρονικά, τα κοντά κιβώτια, τα μπλοκέ διαφορικά κλπ σε βοηθάνε να εκμεταλλευτείς την πρόσφυση των ελαστικών ή/και την ροπή του κινητήρα αλλά δεν βρίσκουν ούτε φτιάχνουν πρόσφυση.Αγαπητέ Onyx,
αυτό που λέω είναι το εξής. Σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης, όπου οι καταστάσεις από φυσιολογικές γίνονται, αρκετές φορές, πολύ ακραίες, χρειάζεσαι κάθε δυνατή βοήθεια που μπορεί να έχεις. Έτσι λοιπόν και στην έντονη κατωφέρεια χιονισμένου εδάφους (ή ασφάλτου), τα πράγματα δεν ειναι μαύρα ή άσπρα. Έχεις π.χ. αρκετή πρόσφυση στην αρχή της κατωφέρειας, ενώ όσο αυτή συνεχίζει είναι πιθανόν να αρχίσεις να χάνεις πρόσφυση λόγω ακατάλληλων ελαστικών, αδράνειας του αυτοκινήτου, κ.λ.π. Εκεί λοιπόν, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, χρειάζεσαι πρόσφυση ! Όχι ότι γλυστράς 100% αλλά θέλεις καλύτερο έλεγχο για να μην την πάθεις!
Αυτό που λές για το φρενάρισμα με την σχέση και τα φρένα σαν κάτι απλό θέλει πολύ μεγάλη μαεστρία για να μην υπερβάλλεις. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι το Freelander έχει ειδικό σύστημα γι'αυτήν την περίπτωση (Hill Descent) και σχεδόν όλα τα περιοδικά ειδικού τύπου έχουν μιλήσει με πολύ καλά λόγια για αυτήν την πατέντα.
Το πρόβλημα λοιπόν για μένα δεν είναι η πρόσφυση αυτή καθ'εαυτή αλλά το πως παρέχεται!
Φιλικά,
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Γιατί τότε στις χιονισμένες ειδικές διαδρομές στους αγώνες χρησιμοποιούν στενά ελαστικά; Μήπως για εκμεταλλεύονται εν είδη πρόσφυσης τη κόντρα των ελαστικών στα αυλάκια που ανοίγουν μόνα τους ενώ εισέρχονται στο φρέσκο χιόνι;Δεν το ήξερα αυτό που λες, πολύ πιθανό! Στενά για μεγαλύτερη πίεση ώστε να σπάει ο πάγος ή να συμπιέζεται το μισοπαγωμένο χιόνι ώστε να μην είναι τόσο σαθρό. Συνήθως συνδυάζονται με καρφιά. Επίσης μπορεί να έχουν στενά για να μπορούν να τα σπινάρουν πιο εύκολα και να διατηρούν την απαραίτητη (για οδήγηση όχι με γραμμές) αστάθεια.
Αντίθετα τα τζιπ που πάνε σε έρημο και αυτά που πάνε στην Ισλανδία σε βουνά χιονιού πάνω σε παγετώνες έχουν πολύ φαρδιά αλλά με πολύ χαμηλή πίεση (μέχρι και μονοψήφιο νούμερο πίεσης) ελαστικά για μείωση της ασκούμενης πίεσης επί του σαθρού εδάφους ώστε να μην βουλιάξουν.αυτό που λέω είναι το εξής. Σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης, όπου οι καταστάσεις από φυσιολογικές γίνονται, αρκετές φορές, πολύ ακραίες, χρειάζεσαι κάθε δυνατή βοήθεια που μπορεί να έχεις. Έτσι λοιπόν και στην έντονη κατωφέρεια χιονισμένου εδάφους (ή ασφάλτου), τα πράγματα δεν ειναι μαύρα ή άσπρα. Έχεις π.χ. αρκετή πρόσφυση στην αρχή της κατωφέρειας, ενώ όσο αυτή συνεχίζει είναι πιθανόν να αρχίσεις να χάνεις πρόσφυση λόγω ακατάλληλων ελαστικών, αδράνειας του αυτοκινήτου, κ.λ.π. Εκεί λοιπόν, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, χρειάζεσαι πρόσφυση ! Όχι ότι γλυστράς 100% αλλά θέλεις καλύτερο έλεγχο για να μην την πάθεις!
Δυσκολεύομαι να καταλάβω που το πάς. Μιλάμε για πάγο με σχεδόν μηδενικό συντελεστή τριβής (όχι για χιόνι, όχι για άσφαλτο). Στο μηδέν όλα γίνονται άσπρα και μαύρα. Με αλυσίδες ή καρφιά κρατιέσαι (άσπρο) χωρίς αυτά κυλάς στην κατηφόρα, τον γκρεμό....(μαύρο).
Μάλλον σημαίνει ότι υπερεκτίμησες τις ικανότητες του αυτοκινήτου σου (ή υποεκτίμησες την επικινδυνότητα της κατωφέρειας) και ξεκίνησες πιο γρήγορα από όσο έπρεπε (η αφέθηκες να επιταχυνθείς και να αποκτήσεις μεγαλύτερη αδράνεια που είναι λάθος). Είναι μάλλον απίθανο να μπορέσεις να σταματήσεις τότε και πολλοί θεωρούν λάθος ακόμα και το να προσπαθήσεις να σταματήσεις. Το σωστό αν αρχίσεις να γλυστράς είναι να επιταχύνεις μπας και αποκτήσεις έλεγχο κατεύθυνσης ώστε να μην σε γυρίσει πλάγια. >Αυτό που λές για το φρενάρισμα με την σχέση και τα φρένα σαν κάτι απλό θέλει πολύ μεγάλη μαεστρία για να μην υπερβάλλεις. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι το Freelander έχει ειδικό σύστημα γι'αυτήν την περίπτωση (Hill Descent) και σχεδόν όλα τα περιοδικά ειδικού τύπου έχουν μιλήσει με πολύ καλά λόγια για αυτήν την πατέντα.Λέω για φρενάρισμα με κοντές και χωρίς φρένα. Το φρενάρισμα με κοντές σε κατηφόρα δεν χρειάζεται καμία μαεστρία, είναι τόσο απλό όσο και το κουμπάκι του Hill descent μόνο που το τελευταίο στηρίζεται στα φρένα τα οποία καταπονεί σε μεγάλη κατηφόρα οπότε και μπορεί να αστοχήσει. Πρόκειται για φτηνό υποκατάστατο του κοντού (το οποίο κάνει κι άλλα πράματα εκτός από τις κατηφόρες).
Κανένα από τα δύο αν γλυστράς δεν θα βρεί πρόσφυση. >Το πρόβλημα λοιπόν για μένα δεν είναι η πρόσφυση αυτή καθ'εαυτή αλλά το πως παρέχεται!Τώρα σε έχασα τελείως! Μπορείς να το σπάσεις και να το ξαναπετάξεις σε παρακαλώ?! Αν η πρόσφυση παρέχεται από το συντελεστή τριβής μεταξύ των δύο 'τριβόμενων' επιφανειών τότε μόλις συνειδητοποιώ ότι οι αλυσίδες δεν προσφέρουν πρόσφυση.....αφού δεν υπάρχει απλή τριβή αλλά μάλλον βιασμός.... Είδες τώρα με μπέρδεψες κι εμένα.....
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Μπορείς να το σπάσεις και να το ξαναπετάξεις σε παρακαλώ?! Αν η πρόσφυση παρέχεται από το συντελεστή τριβής μεταξύ των δύο 'τριβόμενων' επιφανειών τότε μόλις συνειδητοποιώ ότι οι αλυσίδες δεν προσφέρουν πρόσφυση.....αφού δεν υπάρχει απλή τριβή αλλά μάλλον βιασμός.... Είδες τώρα με μπέρδεψες κι εμένα.....Αγαπητέ Onyx,
το θέμα είναι απλό! Εσύ προσπαθείς, και είναι κατανοητό αυτό και σεβαστό απολύτως, να καταλάβεις - κι έτσι να εξηγήσεις - μια αναφορά μου στο θέμα 'πρόσφυση στον πάγο'! Θα ήταν άδικο για εσένα ή και για όποιον έκανε κάτι αντίστοιχο (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου) να σου πω ότι έχεις δίκιο εκεί ή δεν κατάλαβες σωστά το άλλο, κ.λ.π. Η αρχική μου αναφορά αφορά πως εγώ βίωσα μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση, οπότε αυτά που γράφω γνωρίζω ότι, έτσι όπως τα κατανοώ εγώ, είναι ακριβή και σωστά 100%.
Στην περίπτωση που δεν είχα γίνει κατανοητός 100% σε αυτά που είχα γράψει οφείλεται πιθανώς και στο γεγονός ότι δεν είμαι φυσικός στο επάγγελμα ή επαγγελματίας οδηγός για να χρησιμοποιήσω τις ακριβείς εκφράσεις.
Ελπίζω να μην έγινα κουραστικός αλλά κατανοητός!
Φιλικά,
-
Ούτε εγώ είμαι φυσικός ούτε επαγγελματίας οδηγός και βέβαια δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο ούτε θέλω να σε προσβάλλω ούτε να σε μειώσω ούτε σχολιάζω ή περιγράφω αυτό που βίωσες απλά λέω ότι η ιδέα σου περί κοντών σε κατηφόρα χωρίς πρόσφυση δεν θα σε έσωζε.
Για να δικαιολογήσω το παραπάνω και να σταματήσεις να έχεις αυτή τη λάθος άποψη προσπάθησα να το εμπλουτίσω λίγο. Περισσότερο το έκανα για να προλάβουμε αυτόν που μπορεί να έχει κοντές και τολμήσει να δοκιμάσει να κατέβει παγωμένη κατηφόρα με λάστιχα δρόμου χωρίς αλυσίδες περιμένοντας να τον σώσει το κοντό....
Δεν είσαι καθόλου κουραστικός..... ενώ εγώ είμαι κουρστικός, πολύ επίμονος, αρκετά καταπιεστικός, χαζά τελειομανής και άλλα διάφορα και το ξέρω! -
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Γιατί τότε στις χιονισμένες ειδικές διαδρομές στους αγώνες χρησιμοποιούν στενά ελαστικά; Μήπως για εκμεταλλεύονται εν είδη πρόσφυσης τη κόντρα των ελαστικών στα αυλάκια που ανοίγουν μόνα τους ενώ εισέρχονται στο φρέσκο χιόνι;Στενά αλλά με καρφιά. Σκοπός τους είναι να 'τρυπήσουν' το πάνω-πάνω στρώμα χιονιού και να βρούν από κάτω είτε συμπαγή σκληρό πάγο (όπου 'γραπώνουν' τα καρφιά) ή, συχνότερα, την κανονική χωμάτινη επιφάνεια του δρόμου.
-
Ο χρήστης steve έγραψε:
Για τον ΠΑΓΟ, δεν βλέπω πως, λάστιχα μόνο, είναι καλύτερα από αλυσίδες, αφού οι αλυσίδες σπάνε τον πάγο.
Απο αυτην την κουβεντα ξεκινησε και εμενα η απορια μου. Με αυτον που μιλουσα, διατεινεται οτι οι αλυσιδες ΔΕΝ σπανε τον παγο και γλυστρανε πολυ χειροτερα απο το λαστιχο λογω μικροτερης επαφης...
Καλη η ιδεα σου φιλε Βασιλη για το VWortex.Δε σπανε οι αλισιδες στον παγο.
Βασικα στον παγο δεν κραταει λαστιχο, ειτε χειμερινο ειναι ειτε κανονικο.
Το καλυτερο ειναι τα λαστιχα με καρφια, αλλα εδω στη Γερμανια τα εχουν απαγορεψει.
Οποτε αν φτασεις σε κατηφορα και ¨καταλαβεις¨ οτι εχει παγο, η ασε το αμαξι και πηγαινε με τα ποδια η βαλε αλησιδες.Και κατι ακομα. Καλα θα ηταν να φοραμε χειμερινα το χειμωνα. Ειδικα αν τα κανονικα μας ειναι πολυ φαρδια. Καταρχην χαλας τις ομορφες ζαντουλες αν βαζεις με το παραμικρο αλησιδες, ασε που ισως να μην ειναι δυνατο να μπενουν. Ετσι εχεις ενα σετ με χειμερινα μαζι με ζαντες φθηνιαρικες για το χειμωνα και δεν φθειρεις και τα κανονικα σου και εισαι και πιο ασφαλες. Και πιστεψε με, θα εισαι πιο σιγουρος απο ενα 4χ4 με καλοκαιρινα.
-
Ο χρήστης A4 Turbo έγραψε:
Και κατι ακομα. Καλα θα ηταν να φοραμε χειμερινα το χειμωνα. Ειδικα αν τα κανονικα μας ειναι πολυ φαρδια. Καταρχην χαλας τις ομορφες ζαντουλες αν βαζεις με το παραμικρο αλησιδες, ασε που ισως να μην ειναι δυνατο να μπενουν. Ετσι εχεις ενα σετ με χειμερινα μαζι με ζαντες φθηνιαρικες για το χειμωνα και δεν φθειρεις και τα κανονικα σου και εισαι και πιο ασφαλες. Και πιστεψε με, θα εισαι πιο σιγουρος απο ενα 4χ4 με καλοκαιρινα.Στην Ελλάδα μόνο σε πολύ βόρειες περιοχές αξίζει να βάζεις χειμερινά λάστιχα. Στην Αθήνα π.χ. δεν τα έχω χρειαστεί ποτέ. Αν δεν έχει χιόνια ο τόπος που μένεις τα χειμερινά λάστιχα είναι σπατάλη κατά τη γνώμη μου. Και μην ξεχνάμε ότι μόλις ανέβει η θερμοκρασία πρέπει να αλλάζονται τα χειμερινά λάστιχα με κανονικά γιατί αλλιώς μπορεί να καταστραφούν από υπερθέρμανση επειδή έχουν πολύ μαλακή γόμα.
-
ΤΟ ΠΑΩ ΑΡΓΑ ΓΙΑΤΙ ΒΙΑΖΟΜΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΕ ΧΙΟΝΙ ΚΑΙ ΠΑΓΟ, ΧΩΡΕΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΤΕΜΕ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΙΣΟΝΤΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΧΩΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΕΝΑ ΛΕΣ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ. ΑΠΑΛΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΑ.
ΤΩΡΑ ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΜΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΛΑΣΤΙΚΑ, ΧΙΟΝΙΟΥ-ΚΑΡΦΙΑ Κ.Α, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΙΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΣΚΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ, ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΟΤΙ ΝΑΙ ΜΕΝ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΠΑΓΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 5% ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 95% ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ ΤΟΥΣ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΕΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ, ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ 10 ΠΟΝΤΟΥΣ ΦΡΕΣΚΟ ΧΙΟΝΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΕΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ, ΑΝ ΕΧΕΙΣ 10 ΠΟΝΤΟΥΣ ΠΑΓΟ ΚΑΘΕΣΕ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟ ΤΟΠΙΟ .
ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ, ΟΠΩΣ Ο ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ, ΚΑΙ ΒΓΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΛΕΙΣΙΕΣΤΕΡΗ ΑΛΑΝΑ. -
Επαναφερω αυτο το παλιο thread για να μην ανοιγω καινουριο:
Η γυναικα μου (νεα και απειρη οδηγος) πρεπει για επαγγελματικους λογους (εκπαιδευτικος) να μετακινειται καθημερινα σε αποσταση 60 χλμ απο Θεσσαλονικη. Τα τελευταια ~10 χλμ της διαδρομης ειναι ανηφορικος δρομος με στροφες και μετρια ασφαλτο (τυπικο ελληνικο επαρχιακο δικτυο). Αν και το υψομετρο ειναι μικρο, υποψιαζομαι οτι, επειδη αρκετα σημεια ειναι ανηλια και με υγρασια (περναει απο εκεινο το σημειο μεταξυ 7:50-8:00 το πρωι), το χειμωνα θα εχει συχνα θερμοκρασιες υπο το μηδεν και παγο στο δρομο.Οι ερωτησεις ειναι οι εξης:
Ενα σετ χειμερινα ελαστικα θα τη βοηθησουν καθολου στον παγο;
Αν ναι, υπαρχει προβλημα με την αντοχη-συμπεριφορα τους στο υπολοιπο κομματι της διαδρομης, που δεν εχει προβλημα παγου;Ηδη βεβαια της εχω κανει τη σχετικη προπονηση/προπαγανδα (φρεναρισμα με κινητηρα, οχι αποτομες τιμονιες/γκαζιες/αλλαγες ταχυτητων, χαμηλες ταχυτητες κτλ) αλλα ο απειρος οδηγος στη δυσκολη στιγμη ειναι πιθανον να αντιδρασει λανθασμενα.
Σαν εναλλακτικη μπορει να αφηνει το αυτοκινητο στο Κιλκις και να πηγαινει στο σχολειο με συναδελφους που μενουν εκει.
Ευχαριστω. -
Ρε αδέλφια για να μην λέμε ότι θέλουμε.... δεν υπάρχει συνταγή ... !!!!!!!
τι λέει η γνώμη μου, εμπειρεία μου.......
Σε τέτοιες περιπτώσεις παίζει ρόλο η κατάσταση του δρόμου η οποία διαφέρει πολύ αν
πχ ο δρόμος είχε πάγο από το προηγούμενο βράδυ,
διαφέρει αν χιόνισε λίγο η πολύ μέσα στο βράδυ, διαφέρει αν είχε ξαστεριά, διαφέρει αν την ώρα που περνάς έχει έξω 1 ή -10 βαθμούς....Αφού δούμε/προεξοφλήσουμε λοιπόν αυτές τις συνθήκες πάμε στο
επόμενο βήμα που λέει ΠΟΥ ΠΑΜΕ????
Πόσο Εθνική και πόσο επαρχιακό???? Που είναι το χιόνι στα τελευταία 10χλμ πχ??? Σε Ανηφόρα? Σε κατηφόρα??? Σε ίσωμα???? Για πόσα μέτρα???? Θα έχει κίνηση??? Είναι φαρδύς ο δρόμος???? ΚΛΠ, ΚΛΠΕπόμενο stage με τι αμάξι είμαστε??? Μπροστά??? πίσω??? Στα τέσσερα???
και το τελευταίο και σημαντικότερο λάστιχα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Δρόμου??? χειμερινά??? Στενά??? φαρδιά??? Καινούργια??? Φθαρμένα??? Μπουκώνουν εύκολα????Στις περισσότερες των περιπτώσεων πλεονέκτημα σε τέτοιες συνθήκες έχουν τα Panda 4x4 και τα Marbella
- Αυτό που λέτε για δευτέρα και φόρα.... ως που????? και αν τύχει να σταματήσεις??? και καλά να είναι ίσωμα... αν σταματήσεις σε ανηφόρα ή δεν σε βγάλει τι κάνεις οέο???? Και μην μου πειτε ξεκινάω απαλά με δευτέρα γιατί εκεί που θα σταματήσετε θα υπάρχει μπροστά σας άλλος και θα πρέπει να περιμένετε!!!!!! Τι γίνετε σε αυτές τι περιπτώσεις????
Αρχίζουν τα κοπανήματα!!!!! τσουλάνε προς τα πίσω τα αμάξια λόγω βάρους κλπ κλπ κλπ
ΈΤΣΙ ΛΟΙΠΌΝ ΈΧΩ ΔΕΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ:
- Καραμπόλα ολίσθησης προς τα πίσω!!!!!!!! με δέκα τουλάχιστον τουτού!!!!!!!!
- Χ5, ML, Rav, Cherokee, Sorento... να φεύγουν στην κατηφόρα και να κοπανάνε!!!!!!
- Εμένα την μια φορά που πήγα να δοκιμάσω χωρίς αλυσίδες παραλίγο να σταματήσω το προσθιοκίνητο μου με 205 λάστιχο στο Γαλαξείδι
- Να κρατάμε Land Cruiser με τα χέρια σε ανηφόρα ομοίως ΜΧ5 με αλυσίδες πίσω σε κατηφόρα
- Subaru Impreza που μόλις πάταγε γκάζι να ξεκινήσει ο οδηγός το αμάξι πήγαινε μόνο δεξιά όυτε μπρός όυτε πίσω!!!!!!!
- Λεωφορείο του ΚΤΕΛ αφού συνειδητοποίησε ο οδηγός ότι δεν πάει άλλο
το σταμάτησε/ διπλοπάρκαρε δίπλα σε σταθμευμένα.... μετά από δέκα λεπτά το λεωφορείο έγειρε στα παρκαρισμένα - Τύπο με Σειρά 3 να δοκιμάζει να ανέβει χιονισμένη ράμπα την πήγε μέχρι την μέση και αφού δεν την έβγαλε..... τράκαρε σε τρία παρκαρισμένα!!!!!!
- Τετ ακέ με αλυσίδες Rallye στην Αθηνών - Θεσ/νίκης καθώς το χιόνι που πέταγαν πίσω οι τροχοί πάγωνε κάτω από τις πόρτες!!!!
Και άλλα πολλά !!!!!!
Αρα ναι στις αλυσίδες και αν δυνατόν πρίν ακριβώς το δύσκολο σημείο!!!!
Φίλε kantoniou η σύζυγός έχει θέμα!!!!! Αν δεν τρέχει στα προηγούμενα 50χλμ πάρ' της χειμερινά!!!!
-
Ο χρήστης steve έγραψε:
Χμμμ, παιδια, ευχαριστω για την προσπαθεια, αλλά δεν απαντησαμε στο θεμα (εκτος ισως απο τον Εμμανουηλ-treloagori πως ειναι δυνατον να αποφυγω τις κατηφορες?). Ξερω για τα χιονολαστιχα και τα καρφια, το θεμα ειναι τι γινεται με τα καθημερινα λαστιχα που φοραμε (και συγκεκριμενα οταν και αυτα ειναι 'φαρδια'). Ειναι καλυτερα να ειμαι με αυτα στον παγο ή να βαζω αλυσιδες?
Και για να γινω πιο συγκεκριμενος, πως ειναι καλυτερα να κατεβαινει κανεις την κατηφορα της Κερνιτσας (ο δρομος που παει στα Καλαβρυτα απο Διακοφτο για οσους ξερουν), οταν παγωσει? Και πως ειναι καλυτερα στον χιονισμενο δρομο που παει στο χιονοδρομικο το πρωι που ειναι παγωμενο το χιονι και δεν πατιεται? (ειδατε, πολυ συγκεκριμενα παραδειγματα... )Δυστυχώς το πρόβλημα με τα Καλάβρυτα αν πηγαίνεις νωρίς το πρωι για ΣΚΙ είναι ότι θα χρειαστείς αλύσιδες και στα δυο σημεία... ΑΡΑ θα πρέπει να τις βάλεις στο πρώτο σημείο που αναφέρεις ... μετά να τις βγάλεις ... και να τις ξαναβάλεις μετά τα Καλάβρυτα πριν το χιονοδρομικό!!!!!!
Εγώ έβαλα δυο φορές για να ανέβω και δεν πίστευα όταν είδα ένα Α4 που είχε ανέβει αλλά πρόσεξα ότι ήταν Quattro με σιδερένιες ζάντες και λάστιχα με υποδοχές για καρφιά!!!!! ΘΕΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ -
Αν η μεγαλύτερη διαδρομή είναι στεγνή και έχει μάλιστα μεγάλες θερμοκρασίες ούτε λόγος για χειμερινά ελαστικά γιατί θα «λιώσουν» γρήγορα. Αν οι θερμοκρασίες είναι μικρές σε όλη τη διαδρομή τότε θα βοηθήσουν πολύ. Το καλύτερο για μένα πάντως θα ήταν να πάρεις αλυσίδες από αυτές για εύκολες καταστάσεις που μπαίνουν εύκολα και δεν θα δυσανασχετεί η γυναίκα σου να τις βάζει ίσως και πάνω από μια φορά στη διαδρομή αλλά που θα βγαίνουν επίσης εύκολα. Η πρωινή υγρασία που παγώνει είναι ότι ποιο ύπουλο γι αυτό θέλει μεγάλη προσοχή ιδίως από άπειρο οδηγό. Μπορεί λίγος πάγος για δέκα μέτρα σε συνεργασία με ένα ανηφοράκι να σε κολλήσει για ώρες και μόνο οι αλυσίδες να σε σώσουν. Προετοίμασε την κατάλληλα όχι μόνο στο βάλε βγάλε των αλυσίδων αλλά και σε απλούς κανόνες οδήγησης στον πάγο. Αν μάθει τι πρέπει να κάνε και αντιληφθεί τα όρια της δεν θα διατρέξει κανένα κίνδυνο μια και θα ξέρει που μπορεί να προχωρήσει και που όχι.
-
Αν και το έχω ξαναπεί, πάμε άλλη μια φορά περιληπτικά.
Πάω σε χιονισμένη διαδρομή στην Ελβετία με το Ίμπιζα. Φοράει εκείνη την περίοδο Εξάλτο 1 ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ.
Η θερμοκρασία είναι πλην κάτι λίγα, και ενώ στην ανηφόρα το πάλευε δύσκολα μεν, αλλά πήγαινε όπως ήθελα, όταν είπα να γυρίσω με ΡΕΛΑΝΤΙ ΠΡΩΤΗΣ άρχισε να γλιστράει ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ!!!!!!!!Λόγω της ταχύτητας σαλίγκαρου είχα όλο το χρόνο να το συμπεράνω και να προετοιμαστώ για την σύγκρουση. Δυστυχώς ήταν δεξιά στροφή και πρώτα θα έβγαινα στο αντίθετο ρεύμα και Θεός φυλάξοι!!! Κατά τα άλλα πήγαινα γραμμή για μπαριέρα, με την ταχύτητα αυτή απλά θα γρατζούναγα την αριστερή εμπρός μεριά μου...
Τελικά ΔΕΝ τράκαρα!!! Γιατί;;;;;;
Γιατί το ΑΥΛΑΚΙ των ελαστικών αυτών που είχαν περάσει νωρίτερα ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΟ ΚΡΑΤΗΜΑ για να στρίψω!!! (Μιλάμε ΡΕΛΑΝΤΙ ΠΡΩΤΗΣ και το ΕΝΝΟΩ!!!).Στο καπάκι γυρνάω σπιτι (ήταν 4-5 στροφές παρακάτω) και παίρνω το Σιβίκ που φόραγε για 2η ή 3η συνεχόμενη σεζόν χιονολάστιχα Ντάνλοπ.
Πέρασα από το ίδιο σημείο με 50 χαώ και με απόλυτη ασφάλεια για μένα!!!!!!!!!!!!!!!!Όμως όποτε έχει πάνω από 20 βαθμούς με συννεφιά, ή 5-10 βαθμούς με λιακάδα, τα λάστιχα σαπουνιάζουν μάλλον επικίνδυνα...
Επίσης έχω τύχει σε ΠΑΡΘΕΝΟ ΠΑΓΟ (όχι δηλαδή πατημένο χιόνι, αλλά παγωμένο λιμνάζον ρυάκι) και το κράτημα ήταν ΔΡΑΜΑ!!! Με τα κανονικά λάστιχα θα ήταν μάλλον ακόμα χειρότερα, αλλά εκεί ήθελε αλυσίδες 100%!!!
Μάλιστα όταν έβαζα αλυσίδες έστησα το ΕΝΑ πόδι μου σε μια μύτη βράχου που εξείχε από τον πάγο, και τραβώντας απότομα την αλυσίδα να τσιτώσει πάνω στον τροχό, τράβηξα το αμάξι 5-10 πόντους προς τα μένα!!! ΤΟΣΟ κράτημα (δεν) είχε!!!Σε συγκεκριμένες συνθήκες σώζουν τα χιονολάστιχα, αλλά δεν είναι πανάκεια, άσε που αν δεν τύχεις στις συγκεκριμένες συνθήκες είναι επικίνδυνα.
Πχ εγώ θα βάλω τα χιονολάστιχα αυτή τη βδομάδα (και πολύ άργησα, απλά δεν το χρησιμοποίησα από την αρχή του μήνα...) και σε 1 μήνα που έρχομαι Ελλάδα θα ΞΑΝΑΒΑΛΩ τα καλοκαιρινά για να έρθω!!!
-
Ο χρήστης Bruce έγραψε:
τα χιονολαστιχα ειναι εκπληκτικα. αν δεν μπορεις να πας καπου με αυτα, δυσκολα θα πας και με τις αλυσιδες...παντως υπαρχουν αμαξια που ΔΕΝ παιρνουν αλυσιδες. εγω αγορασα 2 ωραιοτατες κουβερτουλες και λενε οτι ειναι ο,τι καλυτερο. ακομα δεν τις εχω δοκιμασει αλλα που θα παει... α! μπαινοβγαινουν πανευκολα. σαν να βαζεις καλτσες!
Τις autostock λες μαλλον....
Κ εγω θα τις παρω για το κλιο γιατι δεν μπαινουν αλυσιδες....
Εχω ακουσει πολυ καλα λογια...
-
Ο χρήστης Bruce έγραψε:
τα χιονολαστιχα ειναι εκπληκτικα. αν δεν μπορεις να πας καπου με αυτα, δυσκολα θα πας και με τις αλυσιδες...παντως υπαρχουν αμαξια που ΔΕΝ παιρνουν αλυσιδες. εγω αγορασα 2 ωραιοτατες κουβερτουλες και λενε οτι ειναι ο,τι καλυτερο. ακομα δεν τις εχω δοκιμασει αλλα που θα παει... α! μπαινοβγαινουν πανευκολα. σαν να βαζεις καλτσες!
Οι αλυσίδες είναι σε εντελώς άλλο επίπεδο στον λείο πάγο.
Αυτο γιατί τον θρυμματίζουν επιφανειακά και πλέον γραπώνουν...
Σε αυτό οι κάλτσες δεν θα βοηθήσουν, αν και έχω ακούσει τα καλύτερα για αυτές.
Τις σκέφτομαι για τα καλοκαιρινά μου λάστιχα (ΠΟΤΕ δεν ξέρεις τι θα σε βρει στα βουνά!!!) τα οποία δε φοράνε αλυσίδες...Αλλά να πάρει τις αλυσίδες τις αγόρασα 20 ευρώ (και δεν τις χρειάστηκα...) και οι κάλτσες πάνε 150...
-
150 ???
Με 110 € τις εχω βρει.....
-
Και πάλι μπόλικα είναι...
με τόσα παίρνω αλυσίδες για τα επόμενα 5-6 αυτοκίνητά μου!!!
-
Η διαδρομη ειναι Θεσσαλονικη-Κιλκις με ταχυτητες απο 80 μεχρι 110. Απο αυτα που διαβασα συμπεραινω οτι η κατα την επιστροφη (το καταμεσημερο) τα χειμερινα λαστιχα θα υποφερουν. Περα απο την προωρη φθορα τους, ειναι και επικινδυνα σε συνθηκες υψηλων θερμοκρασιων;
Τα Autosock δεν κανουν για χρηση σε ασφαλτο, οπου σκιζονται. Και εδω μιλαμε για οδηγηση ΧΩΡΙΣ χιονι, μονο με παγο (αν χιονισει τα σχολεια κλεινουν ).
Η πιο σωστη λυση φαινεται να ειναι ενα σετ ευκολοφορετες αλυσιδες. Αλλο αν στις 7:45 το πρωι με παγωνια δεν θα της φανει και το πιο ευχαριστο πραγμα... -
Ο χρήστης kantoniou έγραψε:
Η διαδρομη ειναι Θεσσαλονικη-Κιλκις με ταχυτητες απο 80 μεχρι 110. Απο αυτα που διαβασα συμπεραινω οτι η κατα την επιστροφη (το καταμεσημερο) τα χειμερινα λαστιχα θα υποφερουν. Περα απο την προωρη φθορα τους, ειναι και επικινδυνα σε συνθηκες υψηλων θερμοκρασιων;
Τα Autosock δεν κανουν για χρηση σε ασφαλτο, οπου σκιζονται. Και εδω μιλαμε για οδηγηση ΧΩΡΙΣ χιονι, μονο με παγο (αν χιονισει τα σχολεια κλεινουν ).
Η πιο σωστη λυση φαινεται να ειναι ενα σετ ευκολοφορετες αλυσιδες. Αλλο αν στις 7:45 το πρωι με παγωνια δεν θα της φανει και το πιο ευχαριστο πραγμα...Εκχιονιστικό ή αλατέρια δεν προβλέπεται σε δρόμο που οδηγεί σε σχολείο?????
Τι είναι καλύτερο στον πάγο: αλυσίδες ή λάστιχο ;