-
η μπαταρια στις BMW που ειναι πισω. δεν ειναι παρα3ενο αλλα το αστειο ειναι που ειχα βρει τους γονεις μου να την ψαχνουν για ωρα μεχρι να ερ8ει η οδικη ασφαλεια(ή μεχρι να παω εγω σπιτι-κλασσικα ο πατερας κουρασμενος απο τη δουλεια 3εχναει τα φωτα ανοιχτα στο γκαραζ, ουτε ο προειδοποιητικος ηχος δεν του λεει τιποτα).. βρηκα τον πατερα μου χωμενο μες στην μηχανη κ τη μητερα μου να ψαχνει το βιβλιαρακι(κι αυτη πανω απο τη μηχανη).. ειχα ρι3ει απιστευτο γελιο
-
Σ' ένα renault 4 που προσφάτως αγόρασε ένας φίλος μου και σκοπεύουμε να αναπαλαιώσουμε(με τα λίγα λεφτά που υπάρχουν...) : Ο μοχλός των φλάς δεξιά, των φώτων αριστερά μαζί με την κόρνα και μάλιστα υπάρχει και μια ασφάλεια που πρέπει να κατεβάσεις για να ανάψουν τα φώτα που είναι από κάτω... Τα αλάρμ(πρωτοποριακό!) εάν τα έχεις αναμένα και πας να σβήσεις τη μηχανή αυτή παραμένει αναμένη και μόνον αν τα κλείσεις σβήνει... Πάθαμε πλάκα ένα βράδυ όταν είχαμε παρκάρει και όταν τ' ανακαλύψαμε λυθήκαμε στο γέλιο... Το χειρόφρενο πιάνει στους μπροστά τροχούς και είναι κάτω από το τιμόνι και αριστερά. Συνεχίζω... Τα μπροστινά φρένα είναι ταμπούρα και μέχρι να τα συνηθίσεις είναι λίγο ανατριχιαστικά, μετά φρενάρει τ' αμάξι. Ο λεβιές και σ' αυτό τ' αμάξι είναι 'push me pull you ' και τελικά είναι και πρακτικό γιατί ενίοτε μπαίνουν και 3 άτομα μπροστά αφού τα καθίσματα είναι πολύ κοντά μεταξύ τους(σε κάποια μοντέλα μάλιστα υπήρχε ενιαίο κάθισμα). Ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με 5η πόρτα και ανακλινόμενο πίσω κάθισμα... Το ρεζερβουάρ χωράει 26 λίτρα βενζίνη(ευτυχώς είναι οικονομικό)... Δεν έχει χειρολαβές(γενικότερο φαινόμενο Γαλλικών αυτοκινήτων αυτης και της λίγο μεταγενέστερης περιόδου)... Η εξάτμιση είναι στο πλάι και το καζανάκι της πάνω από το μπροστά αριστερό τροχό μέσα από το φτερό... Τα παράθυρα είναι συρόμενα και τα εσωτερικά πόμολα είναι χωμένα μέσα στο μέταλλο της πόρτας... Ο εσωτερικός καθρέφτης ήταν βιδωμένος στο ταμπλό, αλλά ο προηγούμενος ιδιοκτήτης τον βίδωσε επάνω... Τέλος το καλοριφέρ έχει τρείς διακόπτες αλλά ακόμα δεν έχουμε καταλάβει πως ακριβώς δουλεύει... Τις προάλλες που το σηκώσαμε για σκουριές παρατήρησα πως ήταν εντελώς επίπεδο από κάτω, πράγμα λογικό αφού τα πάντα είναι μπροστά και η εξάτμιση στο πλάι! Είναι εξαιρετικά άνετο(αλλά τρίζει ακόμα και σταματημένο...) και πανάλαφρο αφού ζυγίζει 650 κιλά... Σίγουρα έχω ξεχάσει διάφορα, αλλά θα τα θυμηθώ που θα πάει...
Όμοίως στη GSA ενός άλλου κολλητού μου, πάλι δεν υπάρχουν χειρολαβές, δεν αναφέρομαι και στα κλασσικά που γράφτηκαν και πιο πάνω... Ο κινητήρας της είναι μπροστά από το μπροστινό άξονα και άμα ανοίξεις το καπώ βλέπεις φάτσα κάρτα το καρμπυλατέρ... Βολικό γιατί έχει αλλάξει 4 φορές κινητήρα(επίπεδος αερόψυκτος, τα φτύνει σχετικά γρήγορα, συνολικα έχει κάνει περίπου 1.000.000χλμ )... Το ραδιόφωνο βρίσκεται εκεί που κανονικά θα έπρεπε να είναι το χειρόφρενο, η ρεζέρβα ακριβώς πίσω από τον κινητήρα και η μίζα κάτω από το τιμόνι ανάμεσα στα πόδια... -
Για να βγάλεις το κλειδί της μηχανής σε Saab πρέπει να έχεις όπισθεν
αν δεν το ξέρεις, δεν το κλειδώνεις
Σε πολλά ιαπωνικά -λόγω θέσης τιμονιού- ο μοχλός για το άνοιγμα του καπό είναι στο συνοδηγό, στη Suzuki -όπως γράφτηκε- ξεφεύγουν, είναι και μέσα στο ντουλαπάκι
Θέσεις διακοπτών για τα ηλεκτρικά παράθυρα σε Citroen: πότε θα ναι στο... χειρόφρενο, πότε στην κεντρική κονσόλα, πότε στο... σταχτοδοχείο, ΠOTE όμως εκεί που πρέπει
H ευκολία με την οποία μπαίνει η όπισθεν στις BMW, χωρίς πάτημα, λίγη περισσότερη δύναμη προς τη μεριά του οδηγού, είναι και αριστερά από την 1η, εύκολα γίνεται το λάθος (έχω δει οδηγό να το κάνει εν κινήσει σε έξοδο ανηφορικής στροφής και τα δα όλα!)
Tο κιβώτιο των Smart Tρία γρανάζια, δύο διαφορικά. Πατάς το μοχλό, φτιάχνεις καφέ και μπαίνει η επόμενη σχέση
Σε Ford Maverick κλειδώθηκα μέσα! έδωσα το κλειδί να μου βάλουν βενζίνη, πατήθηκε κατά λάθος ο διακόπτης για το κλείσιμο των θυρών και δεν μπορούσα να ανοίξω από μέσα! Mε νοήματα του είπα να πατήσει το άλλο κουμπί για να μου ανοίξει
Oι προειδοποιητικοί ήχοι για τις ζώνες σε πολλά καινούρια αυτοκίνητα! &@^^&^@&(#^&(!@* ακόμα και όταν μπει η όπισθεν και έχεις βγάλει τη ζώνη για να έχεις περισσότερη άνεση στους ελιγμούς δεν σταματάει να ακούγεται ο ήχος
Aν θυμηθώ και άλλα θα επανέλθω
-
Τα Citroen ΒΧ το χειρόφρενο τους πιάνει εμπρός.
Είχα πάρει την ΒΧ του θείου μου και τραβάω χειρόφρενο σε μια ωραία στροφή χωρίς να ξέρω οτι 'πιάνει' εμπρός και..... ακόμα φέρνω σβούρες! -
Να πω μερικά αστεία από ένα αυτοκίνητο που με συντρόφευε για αρκετά χρόνια το Skoda Target 120L. Πεντάλ μετατοπισμένα δεξιά με αποτέλεσμα να οδηγείς μισό στριμμένος. Μοχλός για το άνοιγμα του εμπρός καπό που ήταν χώρος αποσκευών χαμηλά μπροστά από την πόρτα του συνοδηγού. Τιμόνι παράκεντρο για να μην βρίσκει η στεφάνη όταν οδηγάς σε ευθεία αλλά στις στροφές άστα καλύτερα. Μοχλός για το πίσω καπό του κινητήρα δηλαδή κάτω από το σημείο που κλείδωνε η πίσω πόρτα, για να το ανοίξεις έπρεπε πρώτα να ανοίξεις την πίσω πόρτα για να βρεις τον μοχλό. Στα πλάγια του κινητήρα η προέκταση του σασί δημιουργούσε δυο χώρους αποθηκευτικούς, εκεί έβαζα λάδια, υγρά για το ψυγείο, εφεδρικό συρματόσχοινο για το γκάζι κ.λ.π Κινητή αποθήκη ανταλλακτικών και πολύ χρήσιμοι για ένα τόσο αξιόπιστο αυτοκίνητο!!! Και αυτό είχε την κόρνα στον αριστερό μοχλό του τιμονιού. Η ρεζέρβα έμπαινε σε ειδική θέση κάτω από το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου. Κάποτε προσπαθούσα επί ώρα να καταλάβω γιατί νιαουρίζει το αμάξι μέχρι να βρω ένα γατάκι να αναπαύεται στο σημείο εκείνο.
Τραβηχτά χειρόφρενα κάτω από το ταμπλό είχαν πολλά αυτοκίνητα παλιότερα όπως και το Opel record που είχε ο πατέρας μου. Είχε το στόμιο για την πλήρωση του ντεπόζιτου πίσω από την πίσω πινακίδα η οποία άνοιγε προς τα κάτω σαν ντουλαπάκι. Επίσης στον διακόπτη εκκίνησης είχε δυο μικρά αυτάκια και μπορούσες να βάλεις μπροστά χωρίς κλειδί.
Εντύπωση μου είχε κάνει και το κοντέρ μιας Mercedes 200 της δεκαετίας του εξήντα που ανεβοκατέβαινε σαν υδράργυρος σε θερμόμετρο.
-
Ο χρήστης sado έγραψε:
Τα Citroen ΒΧ το χειρόφρενο τους πιάνει εμπρός.
Είχα πάρει την ΒΧ του θείου μου και τραβάω χειρόφρενο σε μια ωραία στροφή χωρίς να ξέρω οτι 'πιάνει' εμπρός και..... ακόμα φέρνω σβούρες!Kαι στη C5!
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Εντύπωση μου είχε κάνει και το κοντέρ μιας Mercedes 200 της δεκαετίας του εξήντα που ανεβοκατέβαινε σαν υδράργυρος σε θερμόμετρο.
Αυτό το είχα δει σε διάφορα ταξί πολύ παλιά όμως...
Κάτι τραγικά bluebird κλπ -
Ο χρήστης sirgus έγραψε:
Αυτό το είχα δει σε διάφορα ταξί πολύ παλιά όμως...
Κάτι τραγικά bluebird κλπΤα μοντέλα μέχρι το 65 περίπου και με τα φτερά 'καρχαρία' άλλαζε χρώμα ανάλογα με τα χιλιόμετρα κίτρινο-πορτοκαλί/κίτρινο ριγιέ - κόκκινο ή κάπως έτσι! Επίσης είχε διακόπτη μεγάλων φώτων στο αριστερό πόδι και και ένα δακτύλιο περιμετρικά του διακόπτη για το νερό για τους καθαριστήρες! Επίσης ερχόταν με παραγγελία με μπροστινό 'πάγκο' όπου καθόντουσαν τρείς μπροστά! Ο μοχλός των ταχυτήτων φυσικά στο τιμόνι! Ο αναπτήρας ήταν επίσης ειδική παραγγελία και χρεωνόταν με φόρο πολυτελείας!!! (χλίδα καταραμένη!)
Ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που οδήγησα ποτέ γύρω στο 1970 (σε ηλικία 10 ετών)!!!
-
Αυτή που αναφέρομαι νομίζω ήταν του 67 και είχε μόνο κόκκινο χρώμα το ταχύμετρο. Τα φώτα από μικρά σε μεγάλα άλλαζαν από πατητό διακόπτη στο πάτωμα δίπλα στον συμπλέκτη, το ίδιο και στο Opel Record. Οι ταχύτητες ήταν όντως με λεβιέ στο τιμόνι και είχε το μπροστινό τριπλό κάθισμα που ήταν σαν καναπές. Είχε πίσω φτερά αλλά πολύ μικρότερα από αυτά των παλιότερων που ήταν σαν καρχαρία. Εντύπωση επίσης μου είχε κάνει το πολύ βούισμα του κινητήρα και τα τραγικά του φρένα. Ταμπούρα σε 13άρες ζάντες.
-
Αμ θυμαστε τα διχρονα Βαρτμπουργκ αυτο που μου ειχε κανει εντυπωση ηταν η ευρυχωρια του πορτμπαγκαζ.Ανετα επερνε στον πατο ενα τραπεζακι σπαστο και 4 πολυθρονες σκηνοθετου,μετα ολα τα συνηθη που βαζουμε για οικογενειακο μπανιο.Τσαντες,ψυγιακιι,στρωματα κλπ.
-
Ο χρήστης servmx έγραψε:
....Αν θυμαμαι καλα τα μισα τζαμια των μπροστινων θυρων ανοιγαν με μια δυνατη σπρωξια προς τα εξω και διπλωναν προς τα πανω.
Και πολύ σωστά θυμάσαι!
Άλλο περίεργο ήταν και τα γνωστό 'χειρόφρενο' των Mercedes με το 4ο πεντάλ, αλλά και το τετράγωνο χειρόφρενο των Alfa 75.στα Vito της Μερσεντές το χειρόφρενο ακόμα εκεί είναι....
Σπύρος
-
τα δικά μου:
σε Renault Master (φορτηγό μια κατηγορία πάνω από τράνζιτ ας πούμε) η όπισθεν είναι πίσω (!) αριστερά...πόσες φορές έβαλα δευτέρα δεν λέγεται...και έχει τόσο κοντό κιβώτιο που ακόμα και φορτωμένο με δευτέρα πετάγεται μπροστά.....φόβος και τρόμος και φυσικά η μίζα αριστερά από το τιμόνι....
σε landrover 90 ο εξαερισμός είναι δύο...πορτάκια κάτω από το παρμπρίζ που ανοίγουν με λεβιέ...ακόμα, η εξάτμιση έβγαινε κάτω από την πόρτα του οδηγού και όταν το ζόριζα (με 2 τόνους τρέιλερ στην εθνική, ανηφόρα, 5η και 110 χαω), γέμιζε άκαυστη βενζίνη...αποτέλεσμα? 'πυροβολείς' όποιον ανυποψίαστο σε προσπερνάει με στιγμιαίο άφημα γκαζιου....μεγάλο γέλιο
οι 'δορυφόροι' δεξιά και αριστερά από το τιμόνι των GSA με όλους τους διακόπτες πάνω τους σε μορφή μπουτόν on-off, φυσικά μη-αυτόματα φλας...ακόμα το ραδιόφωνο στη θέση του χειρόφρενου, το μονάκτινο τιμόνι και το κοντέρ 'ρολό' που όταν πήγαινες γρήγορα όπισθεν έδειχνε 200 επίσης τα κίτρινα φώτα και η απίστευτη ικανότητα του αυτοκινήτου να μην κολλάει στο χιόνι ή στη λάσπη (βλέπε λάστιχα διαστάσεων...ποδηλάτου)....τρελό όχημα εντελώς
το ένα (1) αμορτισέρ ανά ζεύγος τροχών στα 2CV....
η επιλογή 'city' στο τιμόνι του νέου Punto....ότι πρέπει για να σκοτωθείς
τα ΖΧ που αν τα έπαιρνες με air condition δεν είχαν ντουλαπάκι συνοδηγού.... στο ίδιο αυτοκίνητο όταν κλείνεις το πορτ-μαγκάζ μένουν ΠΑΝΤΑ απέξω τα κορδονάκια που ανασηκώνουν την εταζέρα (παρατηρήστε το)...
οι εργοστασιακές σχάρες οροφής στο (κατά τα άλλα καταπληκτικό) Fiat Multipla συντονίζονται απ'τον αέρα και κουνάνε όλη την οροφή....από τα 150 και άνω νομίζεις ότι κάποιος χοροπηδάει πάνω απ'το κεφάλι σου...
Σπύρος
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
....στο ίδιο αυτοκίνητο όταν κλείνεις το πορτ-μαγκάζ μένουν ΠΑΝΤΑ απέξω τα κορδονάκια που ανασηκώνουν την εταζέρα (παρατηρήστε το)...
και στο Renault clio Phase I του 92 που έχω συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.
Κάποια ταχύμετρα (κυρίως σε αμερικάνικα) είναι οριζόντια με τον δείκτη να πηγαίνει από αριστερά προς δεξιά. Σε παλιά Datsun (το 160Β του 72-73) το χειρόφρενο ήταν κάτω από το τιμόνι και δεξιά και το τράβαγες, το ίδιο έχουν μέχρι και πριν λίγα χρόνια μερικά κλειστά φορτηγάκια (mitsubishi, toyota).
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
....στο ίδιο αυτοκίνητο όταν κλείνεις το πορτ-μαγκάζ μένουν ΠΑΝΤΑ απέξω τα κορδονάκια που ανασηκώνουν την εταζέρα (παρατηρήστε το)...
Κάποια ταχύμετρα (κυρίως σε αμερικάνικα) είναι οριζόντια με τον δείκτη να πηγαίνει από αριστερά προς δεξιά.
to exw dei auto pou les se ena opel admiral (amerikaniko) tou 70 kati, mono pou den eixe deikth na kineitai aristera-deksia, alla mia xrwmatisth tainia pou allaze xrwma apo prasino-->mple-->kitrino-->kokkino analoga poso grhgora phgaines...(eixa pa8ei plaka tote, alla twra to sugkekrimeno oxhma mou fainetai toulaxiston asteio...)
Spyros
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
.....
....Ανά ζέυγος και μάλιστα ανά πλευρά αυτοκινήτου.
Ιδανικό αυτοκίνητο για να μπαίνεις στα 'χαρακώματα' των ελληνικών δρόμων.Γιάννης
-
Για τα κορδόνια των ZX όντως!! Κλασική βλακεία σε όλα!
Ο χρήστης servmx έγραψε:
.....
....Ανά ζέυγος και μάλιστα ανά πλευρά αυτοκινήτου.
Ιδανικό αυτοκίνητο για να μπαίνεις στα 'χαρακώματα' των ελληνικών δρόμων.Γιάννης
Βασικά δεν έχει 1 αμορτισέρ αλλά 1 ελατήριο.
Τα αμορτισέρ είναι ένα για κάθε τροχό...Α, κάτι ακόμα, τα τιμόνια των Citroen με τον έναν άξονα , η ευθεία τους είναι το παρά 25 περίπου σε ένα ρολόι!!!
-
Το καπω στο Focus που θελει οπωσδηποτε κλειδι και πρωτα δεξια,μετα αριστερα η αντιστροφα,(εχω καιρο να το ανοιξω).
-
Ο χρήστης xtkz έγραψε:
η μπαταρια στις BMW που ειναι πισω. δεν ειναι παρα3ενο αλλα το αστειο ειναι που ειχα βρει τους γονεις μου να την ψαχνουν για ωρα μεχρι να ερ8ει η οδικη ασφαλεια(ή μεχρι να παω εγω σπιτι-κλασσικα ο πατερας κουρασμενος απο τη δουλεια 3εχναει τα φωτα ανοιχτα στο γκαραζ, ουτε ο προειδοποιητικος ηχος δεν του λεει τιποτα).. βρηκα τον πατερα μου χωμενο μες στην μηχανη κ τη μητερα μου να ψαχνει το βιβλιαρακι(κι αυτη πανω απο τη μηχανη).. ειχα ρι3ει απιστευτο γελιοΣίγουρα , αναφέρεσαι σε BMW καινούργια (Ε4..) .
Το γέλιο έπεφτε με άσχετους οδηγούς όταν ανοίγαν το εμπρός καπώ του
Σκαραβαίου και .......έλειπε η μηχανή ,
στο ίδιο αυτοκίνητο όμως το γέλιο μέχρι δακρύων (και βάλε ) έπεφτε
όταν έψαχνε κάποιος (λέμε τώρα ....) να βρεί την Μπαταρία ......Ας το βάλουμε σαν διαγωνισμό γνώσεων !!!!!!!!!!!!!
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ???????Αποστόλης.
-
Ο χρήστης sirgus έγραψε:
Στα DS και Ami 6 ο καθρεύτης μέσα δεν ήταν στερεωμένος από το ταβάνι όπως στο 99,9% όλων των αυτοκινήτων αλλά πάνω στο ταμπλό.
Ευτυχώς στο κέντρο του!Και στην AC Cobra και στα μισά τουλάχιστον αυτοκίνητα της εποχής μέχρι το '65 περίπου έτσι ήταν.
-
Ο χρήστης apostolis έγραψε:
η μπαταρια στις BMW που ειναι πισω. δεν ειναι παρα3ενο αλλα το αστειο ειναι που ειχα βρει τους γονεις μου να την ψαχνουν για ωρα μεχρι να ερ8ει η οδικη ασφαλεια(ή μεχρι να παω εγω σπιτι-κλασσικα ο πατερας κουρασμενος απο τη δουλεια 3εχναει τα φωτα ανοιχτα στο γκαραζ, ουτε ο προειδοποιητικος ηχος δεν του λεει τιποτα).. βρηκα τον πατερα μου χωμενο μες στην μηχανη κ τη μητερα μου να ψαχνει το βιβλιαρακι(κι αυτη πανω απο τη μηχανη).. ειχα ρι3ει απιστευτο γελιο
Σίγουρα , αναφέρεσαι σε BMW καινούργια (Ε4..) .
Το γέλιο έπεφτε με άσχετους οδηγούς όταν ανοίγαν το εμπρός καπώ του
Σκαραβαίου και .......έλειπε η μηχανή ,
στο ίδιο αυτοκίνητο όμως το γέλιο μέχρι δακρύων (και βάλε ) έπεφτε
όταν έψαχνε κάποιος (λέμε τώρα ....) να βρεί την Μπαταρία ......Ας το βάλουμε σαν διαγωνισμό γνώσεων !!!!!!!!!!!!!
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ???????Αποστόλης.
[list:30smhsej][/list:u:30smhsej][list:30smhsej]. [/list:u:30smhsej]
Παράξενα ή αστεία χαρακτηριστικά αυτοκινήτων