-
Ο χρήστης paris13gr έγραψε:
Αυτες με τα 10€ απο τα Lidl πως τις βλεπετε για τα πισω τζαμια; Αλλα και του οδηγου συνοδηγου.Δε τις βλεπουμε
-
Η black pearl 75 που περνάει μπροστά η carclass είναι πολύ ανοιχτή;
Αν μπει και στα πίσω, αλλά στο πορτ μπαγκαζ μπει πιο σκούρο το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλό;
Δε θέλω να φαίνεται πολύ μαύρο στο αμάξι μιας και θα είναι γκρι (SEAT Ibiza) -
Εβαλα 30% σκουροτητα εμπρος-πισω,διακριτικο αλλα μετρια εγκατασταση με μικρες φυσαλιδες σε σημεια που δεν εχουν φυγει μετα απο μηνες, ισως ηθελε 25% καθως διαπιστωνω οτι περναει ζεστη στο εσωτερικο αλλα φοβηθηκα την ορατοτητα το βραδυ.
-
Ο χρήστης nick-sport έγραψε:
@gaby:
Νομίζω κάτι κοιτάς λάθος...
Το TSER είναι 45% και 22% σε Wincos 70 και Black Pearl NR 70 - PS SR αντίστοιχα (σύμφωνα με το madico.com)!Βέβαια η Carglass βάζει:
Wincos 75GR (TSER 42%) και Black Pearl NC 75 IR (TSER 45%)Έχεις δίκιο @nick-sport, έβλεπα λάθος στήλη (στις Wincos δεν είναι η τελευταία στήλη το TSER).
Θα είναι άνετο το αυτοκίνητο αν βάλω Black Pearl και στα πίσω παράθυρα (παντού δλδ)?
-
Ο χρήστης Ken11 έγραψε:
Εβαλα 30% σκουροτητα εμπρος-πισω,διακριτικο αλλα μετρια εγκατασταση με μικρες φυσαλιδες σε σημεια που δεν εχουν φυγει μετα απο μηνες, ισως ηθελε 25% καθως διαπιστωνω οτι περναει ζεστη στο εσωτερικο αλλα φοβηθηκα την ορατοτητα το βραδυ.Μια σημείωση: μην μπερδεύετε το οπτικό (VLT) με το λειτουργικό (UVA%/UVB%, Heat Rej% κλπ). Μια μεμβράνη μπορεί να έχει υψηλό VLT και χαμηλό UV% και κάποια άλλη να έχει το αντίστροφο, δεν συμβαδίζουν -αναγκαστικά- τα δύο χαρακτηριστικά.
-
@the_ace:
Συνήθως οι hi-performance/premium σειρές έχουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα σε σχέση με τις standard/budget σειρές. Έτσι μια ανοιχτόχρωμη μεμβράνη premium σειράς μπορεί να κόβει περισσότερο την ηλιακή ενέργεια από μια σκούρα της standard σειράς.
Βέβαια όπως γράψαμε και πιο πίσω πολλοί εγκαταστάτες μιλάνε μόνο για ανοιχτόχρωμη ή σκούρα μεμβράνη και για ακριβή ή φθηνή... -
Αυτό εννοώ, γιατί βλέπω ότι πολλοί μπλέκουν το οπτικό με το λειτουργικό, του στυλ 'θα πάρω πιο σκούρα για να κόβει πιο πολύ'. Μπορεί κάλλιστα η εντελώς διάφανη 'καλή' σειρά να έχει πολύ καλύτερους λειτουργικούς συντελεστές από μια κατράμι 'βασική' σειρά.
Άρα καλό είναι να ξεχωρίσουμε τι θέλουμε και τι ζητάμε από μια μεμβράνη. Αν θέλουμε καλά λειτουργικά χαρακτηριστικά, δεν μας νοιάζει καν το VLT, και αντίστροφα αν ψάχνουμε μόνο για look, τότε αγνοούμε τα λειτουργικά χαρακτηριστικά.
-
Άρα ο συνδυασμός της Carglass
Wincos 75GR Πίσω επιβάτες και Black Pearl NC 75 οδηγό - συνοδηγό
είναι ναι μεν ανοιχτόχρωμος αλλά 'ιδιαιτέρως' αποτελεσματικός λόγω καλής ποιότητας;
Θα φαίνεται χρωματική διαφορά;
Για το πορτ μπαγκαζ πάλι 75; ή λίγο πιο σκούρο; -
Δεν είναι αυτός ο συνδυασμός, μακάρι να ήταν δηλαδή και σε αυτό το κόστος Πάντα ήταν WinCos μπροστά και Onyx (ή Desert πιο παλιά) πίσω. H WinCos είναι η 'καλή' σειρά, και η μοναδική που έχει -και- τόσο υψηλά VLT (90% και 75%). Τώρα όπως μαθαίνουμε έχουν αλλάξει τη WinCos με BlackPearl, η οποία BP δεν ήταν κορυφαία σειρά, δεν ξέρω αν έχουν βγάλει καινούρια σειρά ή αν άλλαξαν ονομασίες, προδιαγραφές, ποιότητες κλπ. Από ότι φαίνεται όμως, η BP είναι όντως σύννομη για μπροστινά, εξ'ου και την βάζει η Carglass.
Για τα πίσω (συν πίσω τζάμι), εγώ έβαζα πάντα 50αρα Onyx, και ενώ γενικά βλέπεις έξω, αν κάνεις όπισθεν το βράδυ ή με βροχή και δεν υπάρχει φωτισμός, ένα μικροθεματάκι το έχεις. Αυτό γινόταν ειδικά με τη C5, λόγω ανάποδης καμπυλότητας του πίσω τζαμιού.
-
H Carglass ακόμα την Desert δίνει για πίσω ή την Onyx 55 στην προσφορά...
-
Ο χρήστης the_ace έγραψε:
Εβαλα 30% σκουροτητα εμπρος-πισω,διακριτικο αλλα μετρια εγκατασταση με μικρες φυσαλιδες σε σημεια που δεν εχουν φυγει μετα απο μηνες, ισως ηθελε 25% καθως διαπιστωνω οτι περναει ζεστη στο εσωτερικο αλλα φοβηθηκα την ορατοτητα το βραδυ.
Μια σημείωση: μην μπερδεύετε το οπτικό (VLT) με το λειτουργικό (UVA%/UVB%, Heat Rej% κλπ). Μια μεμβράνη μπορεί να έχει υψηλό VLT και χαμηλό UV% και κάποια άλλη να έχει το αντίστροφο, δεν συμβαδίζουν -αναγκαστικά- τα δύο χαρακτηριστικά.
Να ξεκαθαρίσουμε περισσότερο τις διαφορές.
To φάσμα της ακτινοβολίας που έρχεται από τον ήλιο στη γη φαίνεται ωραία στο παρακάτω διάγραμμα.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sunlight# ... rum_en.svgΗ ακτινοβολία του ήλιου (ηλιακή ενέργεια) περιλαμβάνει 3 'μπάντες', του υπεριώδους (UV: ultraviolet), του ορατού (Visible) και του υπέρυθρου (IR: infrared) 'φωτός'. Στο διάγραμμα χωρίζονται με δύο κατακόρυφες διακεκομμένες γραμμές.
Μόνο την ακτινοβολία (ενέργεια) στη μπάντα του ορατού βλέπουμε (αόρατη η UV και η IR)Όλες οι μεμβράνες που μας πουλάνε απορροφούν πάνω από 99% της ακτινοβολίας που είναι στο UV. Η συνολική ενέργεια στο UV είναι λίγη αλλά πολύ 'δραστική', π.χ. για χημικές αλλαγές. (Δίνει ενέργεια, αλλά δεν είναι αυτή που πραγματικά μας ζεσταίνει).
Οι απλές μεβράνες είναι βαμμένες γκριζο-μαύρες κι ανάλογα περιορίζουν τη διαπερατότητα της ακτινοβολίας στη μπάντα του ορατού. Επηρεάζουν κατ' αρχας την όραση μας, και κατά δεύτερο λόγο μας θερμαίνουν.
Οι μεμβράνες βελτιωμένων τεχνολογιών (οι πιο ακριβές, που τις πουλάνε σαν 'έχουν μέταλλο', 'κεραμεικές', 'crystalline' ...) απορροφούν σημαντικό ποσοστό και της ακτινοβολίας στο υπέρυθρο (IR). Στο διάγραμμα μπορείτε να δείτε ότι υπάρχει ένα τεράστιο μέρος του φάσματος στο υπέρυθρο. Αυτή η ακτινοβολία δεν μας φωτίζει αλλά απλώς μας ζεσταίνει.
Δηλαδή οι καλές/προηγμένες μεμβράνες απορροφούν αποτελεσματικά την υπέρυθρη (IR) ακτνοβολία σε ποσοστά που πλησιάζουν το 90%, ακόμα κι αν δείχνουν τελείως διαφανείς στο ορατό! Παράδειγμα CR70, Wincos 70, 90, LLumar 74%. Και είναι πολύ πιο ακριβές από τις άλλες.
Θα τελειώσω με ένα σχόλιο για τις μεβράνες powerfix που πουλάει το LIdl ότι είναι καλής προηγμένης τεχνολογίας, που απορροφούν και το IR. Με 26% διαπερατότητα ορατού, κόβουν 70% της ζέστης ενώ η καλύτερη σειρά της LLumar για διαπερατότητα 16% ορατού (πιο σκοτεινή) κόβει μόνο 55% της ζέστης.
https://www.lidl-hellas.gr/el/prosfores ... cleId=9862
http://llumar.gr/car_simulator -
Δεν είναι αυτός ο συνδυασμός, μακάρι να ήταν δηλαδή και σε αυτό το κόστος Ενώ γενικά βλέπεις έξω, αν κάνεις όπισθεν το βράδυ ή με βροχή και δεν υπάρχει φωτισμός, ένα μικροθεματάκι το έχεις. Αυτό γινόταν ειδικά με τη C5, λόγω ανάποδης καμπυλότητας του πίσω τζαμιού.Ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνηση, νομίζω ότι αν πάω προς την carglass θα βάλω 75 - 75 και 50 πορτ μπαγκαζ, το αμάξι θα έχει κάμερα οπισθοπορειας αλλά θέλω να έχω καλή ορατότητα (με καλή απόδοση μεμβρανών.)
Επειδή η κίνηση θα είναι Εγνατία οδό πρώτες πρωινές ώρες και ντάλα μεσημεριανές.. με όλες τις καιρικές συνθήκες. -
Έχω κάποιες δεύτερες σκέψεις για ποιές μεμβράνες είναι καλή επιλογή, αντίθετα με όσα έγραφα!
Αυτές που απορροφούν μεγάλο ποσοστό ηλιακής ενέργειας (επειδή απορροφούν και IR) θα θερμαίνουν πολύ το τζάμι. Δηλαδή αν πούμε ότι κόβει 70% της ζέστης σημαίνει ότι την απορροφά η μεμβράνη.
Μπορεί να γίνει επικίνδυνο για τα τζάμια ... να ψήνονται το καλοκαίρι όπως μια σκούρα λαμαρίνα ... αλλά το γυαλί είναι εύθραυστο!Αν μπορεί να μας πει κάποιος την εμπειρία του (κατά πόσο θερμαίνονται τα τζάμια), ειδικά αν έχει βάλει εντελώς σκούρες, ή σκουρες και crystalline, κλπ.
-
Ο χρήστης Adriver έγραψε:
Έχω κάποιες δεύτερες σκέψεις για ποιές μεμβράνες είναι καλή επιλογή, αντίθετα με όσα έγραφα!Αυτές που απορροφούν μεγάλο ποσοστό ηλιακής ενέργειας (επειδή απορροφούν και IR) θα θερμαίνουν πολύ το τζάμι. Δηλαδή αν πούμε ότι κόβει 70% της ζέστης σημαίνει ότι την απορροφά η μεμβράνη.
Μπορεί να γίνει επικίνδυνο για τα τζάμια ... να ψήνονται το καλοκαίρι όπως μια σκούρα λαμαρίνα ... αλλά το γυαλί είναι εύθραυστο!Αν μπορεί να μας πει κάποιος την εμπειρία του (κατά πόσο θερμαίνονται τα τζάμια), ειδικά αν έχει βάλει εντελώς σκούρες, ή σκουρες και crystalline, κλπ.
Δεν υπάρχει ακριβώς απορρόφηση παρά αντανάκλαση, η θερμοχωρητικότητα της μεμβράνης είναι σχεδόν μηδενική. Αυτό που ίσως γίνεται -χωρίς να το έχω ψάξει ειδικά για τις μεμβράνες, από αυτά που θυμάμαι από Φυσική- είναι λόγω αντανάκλασης το ορατό φως να αλλάζει μήκος κύματος, χάνοντας ενέργεια και άρα να πηγαίνει προς το υπέρυθρο. Η ενέργεια αυτή εκπέμπεται από την επιφάνεια ανάκλασης (μεμβράνη), οπότε είτε χάνεται στο περιβάλλον είτε απορροφάται από την πρώτη συμπαγή μάζα που βρίσκει (δηλαδή το ίδιο το τζάμι). Άρα ίσως υπάρχει κάποια μικρή αύξηση της θερμότητας που προσπίπτει στα τζάμια, αλλά λογικά πρέπει να είναι πολύ μικρή, αναλογικά με την θερμοχωρητικότητα των τζαμιών.
Επίσης δεν έχω ακούσει ποτέ για τζάμια αυτοκινήτου που να είχαν τέτοιο θέμα (πρόβλημα λόγω υπερθέρμανσης από μεμβράνες), ειδικά τα τζάμια αυτοκινήτου είναι επεξεργασμένα σε τέτοιες θερμοκρασίες (600-800 Κελσίου) που οι θερμοκρασίες που αναφέρουμε εδώ είναι αστείες. Αυτό που μπορεί να επηρεάσει τα τζάμια είναι υγρασία με ταυτόχρονες απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας, π.χ. πολύ υψηλή εξωτερική θερμοκρασία με πολύ χαμηλή εσωτερική (clima) ή το αντίστροφο (κρύο και καλοριφέρ), απότομες μεταβολές (άνοιγμα παραθύρου, ανοιγοκλείνουμε το clima) κλπ...
-
Δεν υπάρχει ακριβώς απορρόφηση παρά αντανάκλαση, η θερμοχωρητικότητα της μεμβράνης είναι σχεδόν μηδενική. Αυτό που ίσως γίνεται -χωρίς να το έχω ψάξει ειδικά για τις μεμβράνες, από αυτά που θυμάμαι από Φυσική- είναι λόγω αντανάκλασης το ορατό φως να αλλάζει μήκος κύματος, χάνοντας ενέργεια και άρα να πηγαίνει προς το υπέρυθρο. Η ενέργεια αυτή εκπέμπεται από την επιφάνεια ανάκλασης (μεμβράνη), οπότε είτε χάνεται στο περιβάλλον είτε απορροφάται από την πρώτη συμπαγή μάζα που βρίσκει (δηλαδή το ίδιο το τζάμι). Άρα ίσως υπάρχει κάποια μικρή αύξηση της θερμότητας που προσπίπτει στα τζάμια, αλλά λογικά πρέπει να είναι πολύ μικρή, αναλογικά με την θερμοχωρητικότητα των τζαμιών.Δυστυχώς δεν είναι ανάκλαση αλλά απορρόφηση κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στις αναλυτικές προδιαγραφές της Madico.
http://www.madico.com/wp-content/upload ... -Sheet.pdf
Η τρίτη υποστήλη δίνει την Απορροφούμενη (Absorbed) Συνολική Ηλιακή Ενέργεια (Total Solar Energy), δηλαδή το ποσοστό που απορροφάται για όλο το φάσμα UV, ορατό, και IR.
Η δεύτερη στήλη δίνει την Ανακλώμενη (Reflected) που είναι πολύ μικρά ποσοστά (Επίσης δεν έχω ακούσει ποτέ για τζάμια αυτοκινήτου που να είχαν τέτοιο θέμα (πρόβλημα λόγω υπερθέρμανσης από μεμβράνες), ειδικά τα τζάμια αυτοκινήτου είναι επεξεργασμένα σε τέτοιες θερμοκρασίες (600-800 Κελσίου) που οι θερμοκρασίες που αναφέρουμε εδώ είναι αστείες. Αυτό που μπορεί να επηρεάσει τα τζάμια είναι υγρασία με ταυτόχρονες απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας, π.χ. πολύ υψηλή εξωτερική θερμοκρασία με πολύ χαμηλή εσωτερική (clima) ή το αντίστροφο (κρύο και καλοριφέρ), απότομες μεταβολές (άνοιγμα παραθύρου, ανοιγοκλείνουμε το clima) κλπ...Έχεις δίκιο για τα αυτοκίνητα, μάλλον είναι πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει κυρίως για μεμβράνες σε κτήρια. Στα αυτοκίνητα θα έχουμε τζάμια μεγαλύτερης αντοχής και το σημαντικώτερο, μικρότερης επιφάνειας.
http://buildingconnection.com.au/2016/0 ... -breakage/
Έχει γίνει και Μάστερ για το θέμα
https://opus.lib.uts.edu.au/bitstream/1 ... 1Front.pdfΤα τζάμια σπάνε αν υπάρχουν διαφορές θερμοκρασίας, οπότε δεν έχει την ίδια διαστολή παντού κι αναπτύσσονται (thermal) stresses. Κανονικά εκτός την ορατότητα πρέπει να έχουν σκεφθεί και τα thermal stresses για να δώσουν πιστοποιήσεις ... αλλά δεν είμαι σίγουρος.
Οι ακριβές μεμβράνες που κόβουν το IR είναι νέα προϊόντα, ακριβά και δεν πρέπει να έχουν προχωρήσει πολύ στην αγορά. Αν σκεφθείς ότι τα τζάμια στο αυτοκίνητο θα εμφανίζουν διαφορές θερμοκρασίας (π.χ. δεν το βαράει ο ήλιος παντού, ή φυσάει σε μια άκρη του το a/c) και μπορεί να ζορίζονται από γρύλους, τραντάγματα ... καλύτερα μακρυά από τις ακριβές μεμβράνες που θα ζεσταίνουν περισσότερο το γυαλί.Τελικό συμπέρασμα: πάλι νικητής η Ελληνική λαϊκή σοφία που αρκείται στο φιμέ για λόγους εμφάνισης.
Εντάξει, μπορούμε να 'ανεχθούμε' τις διαφανείς 70% που απορροφούν γύρω στο 40% ηλιακής ενέργειας.
-
Αυτό λέγεται ψειρίζω την μαϊμού .....
-
Λέγεται τεκμηρίωση και κατανόηση-εξήγηση, κι ελπίζω να είναι κατανοητή η διαφορά έ? Για τεχνικά θέματα μιλάμε.
Όποιος θέλει να δει και μια μελέτη στην Αυστραλία για την επίδραση μεμβρανών στη θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο, ας κάνει ένα google search για 0814_temperature_in_cars_survey_2009.pdf
βλέπεις τις σελίδες 16 και 17. -
Γιατί ως γνωστόν βλέπουμε καθημερινά τζάμια με φιμέ να φτάνουν στο σημειο τήξης
-
Να πω και εγώ την άποψη μου.
Στο αυτοκίνητο μου (ford mugs) τοποθέτησα στην Carglass τις μεμβράνες της Madico σε όλα τα παράθυρα συμπεριλαμβανομένου και του μπροστινού παρμπρίζ. Η διαφορα στην θερμοκρασία του αυτοκινήτου είναι αισθητή. Το μόνο ενδεχομένως αρνητικό με την τοποθέτηση σε παρμπρίζ είναι η αυξημένη αντανάκλαση του ταμπλό στο τζαμί το οποίο ενδεχομένως να ενοχλεί κάποιους.
Επίσης θα πρέπει να επισημάνω την άριστη αντιμετώπιση της Carglass σε μια μικρή ζημιά που έγινε κατά την τοποθέτηση των μεμβρανών.
Πιο συγκεκριμένα αφού γύρισα σπίτι παρατήρησα ότι η κολώνα του οδηγού μπροστά είχε κάποιες γρατζουνιές από κάποιο εργαλείο κατά την τοποθέτηση της μεμβράνης. Την επόμενη που πήγα στην εταιρεία να το αναφέρω δεν υπήρξε η παραμικρή υπόνοια από την εταιρεία ότι δεν ευθυνόμαστε εμείς ή το κλασικό που θα μπορούσε να έλεγαν « Και που ξέρω ότι δεν ήταν από πριν η γρατζουνιά κτλ».
Αμέσως παρήγγειλαν το ανταλλακτικό και το αντικατέστησαν/τοποθέτησαν σε εύλογο χρονικό διάστημα ( υπολογίζοντας το Πάσχα )Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Ο χρήστης emitrou έγραψε:
Να πω και εγώ την άποψη μου.Στο αυτοκίνητο μου (ford mugs) τοποθέτησα στην Carglass τις μεμβράνες της Madico σε όλα τα παράθυρα συμπεριλαμβανομένου και του μπροστινού παρμπρίζ.
Με γειά
Ποιες έβαλες ; ποια στο παρμπρίζ; Κόστος μονο για το παρμπρίζ;
ΦΙΜΕ ΤΖΑΜΙΑ