Ας δούμε ένα ένα
1ον. Το θέμα των περσίδων (υποθέτω εννοείς των αεραγωγών) το έλυσα με καθαριστικά για πίπα. Αφού δοκίμασα τα πινέλα και τα διάφορα σφουγγαράκια, διαπίστωσα μια μέρα ότι διπλώνοντας στα δύο ένα βελουτέ σύρμα πίπας φθάνω πολύ πιο βαθιά απ' ότι με το πινέλο και καθαρίζω την σκόνη πιο καλά. Τελικά έφτιαξα μια δική μου πατέντα, κάτι σαν πινελάκι από τέτοια και καθαρίζει πολύ καλύτερα από τα πινέλα.
2ον. Διαφωνώ με τα γυαλιστικά καθαριστικά. Δεν είναι καλό να γυαλίζει πολύ το ταμπλώ γιατί αντανακλά τον ήλιο και τελικά δυσκολεύει στην οδήγηση. Γι΄αυτό και προτιμώ το Meguiar's New Car Scent Protectant. Τον καθαρισμό τον κάνω με απλά μωρομάντηλα, χωρίς άρωμα ή κάτι τέτοιο, που περιέχουν μόνο νερό. Το κάνω αυτό γιατί οι μιρκοΐνες απορροφούν όλο το προϊόν και τελικά απλά κάνεις ξεσκόνισμα.
Να τονίσω ότι παλιότερα έχω χρησιμοποιήσει διάφορα υγρά μαντηλάκια για το αυτοκίνητο και πέραν του γεγονότος ότι ήταν πολύ ακριβά, δεν έμεινα και ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Σα να καθάριζα με υγρό πανί μικροϊνών ήταν.
3ον. Τα πατάκια θέλουν καλό πλύσιμο. Όχι μόνο τίναγμα, αλλά ούτε κι ένα απλό λάστιχο. Εγώ τα παίρνω στο σπίτι κι αφού τα τινάξω καλά και τα περάσω με την ηλεκτρική, τα βάζω στην μπανιέρα και τα πλένω με σαμπουάν ή κάτι τέτοιο.
4ον. Για τα υφασμάτινα καθίσματα και τις μοκέτες. Εκεί κατ' αρχάς δοκίμασα το meguiar's carpet & cloth refresher που υποτίθεται ότι εξαφανίζει τις δυσάρεστες οσμές. Όχι μόνο δεν τις καθάρισε, αλλά βρομούσε. Δεν ξέρω αν αντέδρασε με τα χημικά που ρίχνουν στα υφάσματα για να μην είναι εύφλεκτα. Αυτό που ξέρω είναι ότι σε εμένα έβγαλε μπόχα.
Έτσι, στις μεν μοκέτες χρησιμοποιώ καθαριστικά χαλιών. Στα δε καθίσματα, πάλι μωρομάντηλα.
Επιπλέον έχω και ρολά αυτοκόλλητα, από αυτά που καθαρίζουν τις τρίχες των ζώων. Με αυτά περνάω όλα τα υφάσματα: προσκέφαλα, καθίσματα, μοκέτες. Μαζεύουν πάντα πολλή σκόνη, τρίχες και μικρά σκουπιδάκια. Τα ρολά αυτά είναι πολύ αποτελεσματικά. Ακόμη κι αν δεν έχει κάποιος ζώο (εγώ δεν έχω) μαζεύουν αυτήν την σκόνη που με τον καιρό θα διείσδυε μέσα στα καθίσματα και άπαξ και συμβεί αυτό, η μπόχα πλέον στο αυτοκίνητο είναι μόνιμη. Μετά δεν το σώνει ούτε ο βιολογικός καθαρισμός.
(Το σκούπισμα με ηλεκτρική εξυπακούεται και γίνεται πρώτ' απ' όλα και δεν το αναφέρω καν)
Να σημειώσω ότι την ίδια διαδικασία ακολουθώ και στο πορτ μπαγκάζ.
5ον Χρησιμοποιώ αιθέρια έλαια. Εδώ όμως θέλει προσοχή. τα αιθέρια έλαια μπορεί να βλάψουν τα πλαστικά του αυτοκινήτου. Γενικά ισχύει ένας κανόνας: όσο πιο μαλακό και αφρώδες είναι το πλαστικό, τόσο πιο εύκολα διαβρώνεται. Γι' αυτό δε θέλει ποτέ να βάζεις στο ταμπλώ ή σε άλλα μέρη με μαλακό πλαστικό ή δερματίνη.
Είχα πάει σε ένα μαγαζί με αιθέρια έλαια και αφού τα μύρισα όλα, έψαξα ποιο απ' όλα θα ταίριαζε στο αυτοκίνητό μου. Τελικά, αφού κατέληξα σε κάποιο, το χρησιμοποιώ ανελλιπώς.
Για να αποφύγω όμως τους κινδύνους που ανέφερα προηγουμένως, χύνω μερικές σταγόνες σε ένα μωρομάντηλο και το απλώνω σε κρυφά σημεία, όπου δεν υπάρχουν καλώδια ή κάτι παρεμφερές. Πχ το βάζω στα πλαστικά που είναι πάνω από το γκάζι, σε μέρη πίσω από το ντουλαπάκι του συνοδηγού κλπ.
Το άρωμα που δίνουν είναι φανταστικό! Σε συνδυασμό μάλιστα με το Meguiar's New Car Scent Protectant, το αυτοκίνητο έχει μια υπέροχη μυρωδιά. Όσοι μπαίνουν στο αυτοκίνητό μου παίρνουν μια βαθιά ανάσα και λένε πόσο καθαρό είναι και πόσο όμορφα μυρίζει.
6ον Μην ξεχνάμε πως όσα καθαριστικά κι αν βάλουμε, αν δεν αλλάζουμε συχνά το φίλτρο καμπίνας, τελικά δε θα κάνουμε τίποτα. Μερικοί λένε πως πρέπει να το αλλάζουμε κάθε χρόνο, ή έστω, κάθε εξάμηνο. Όμως και το εξάμηνο μου φαίνεται πολύ. Αν βρεθείς σε κίνηση για πέντε λεπτά πίσω από ένα φορτηγό που βρομίζει τον τόπο, ήδη σου έχει χαλάσει το φίλτρο. Θα βάζεις τον αέρα και θα μυρίζει μπόχα. Εδώ θα ήθελα και τις γνώσεις σας. τα 20 ευρώ μου φαίνονται πολλά. Έχετε υπόψη πού μπορώ να βρω φθηνά τέτοια φίλτρα για να μπορώ να τα αλλάζω συχνότερα;
Από εκεί και πέρα έχω μερικούς κανόνες:
- Δεν καπνίζουμε στο αυτοκίνητο. Ακόμη κι εγώ που είμαι καπνιστής, δεν καπνίζω μέσα.
2.. Δεν πολυανοίγουμε τα παράθυρα.
- Αν κάποιος έχει πολύ λερωμένα παπούτσια είτε του ζητώ να τα καθαρίσει, είτε βάζω μια πλαστική σακούλα πάνω από τα πατάκια για να μην τα λερώσει.
- Δεν τρώμε μέσα στο αυτοκίνητο. Εξαίρεση αποτελούν τα μεγάλα ταξίδια όπου τα παιδιά θα πρέπει να φάνε κανένα μπισκότο.
- Αν κάτι μυρίζει άσχημα δεν το μεταφέρω με το αυτοκίνητο. Και αν είναι ανάγκη, το μεταφέρω μέσα σε κλειστές σακούλες ώστε να μην αφήσει μυρωδιά.
- Δίπλα από κάθε θέση έχω ένα μπουκαλάκι με εμφιαλωμένο νερό. Ένα μικρό πακέτο αντισηπτικά μαντηλάκια, χαρτομάντηλα, καθώς και σακούλες αν κάποιο παιδί θελήσει ποτέ να κάνει εμετό. Όλα αυτά είναι όμορφα τακτοποιημένα, μαζί με μερικά βιβλιαράκια για να διαβάζει όποιος θέλει στα ταξίδια.