-
Αρχικά να ευχαριστήσω το Δημήτρη τις παρατηρήσεις του οποίου διάβαζα επί ώρες (αν και μπήκα εδώ με άλλο σκοπό). Με την ευκαιρία να προσθέσω τις δικές μου παρατηρήσεις (και απόψεις).
Ο χρήστης pavlos23 έγραψε:
Αυτο που με εκνευριζει,λιγο ασχετο με τη συζητηση που εχει αναπτυχθει,ειναι γιατι να μη μπορουμε να χρησιμοποιουμε και τα υπολοιπα γραμματα της αλφαβητου μας οπως Ψ,Ω,Γ κ.λ.π. Υποψιαζομαι οτι θα ειναι οδηγια απο το εξωτερικο μιας και δεν ειναι υποχρεωμενοι οι εταιροι Ευρωπαιοι να γνωριζουν τα συγγεκριμενα γραμματα. Γιατι τοτε αυτοι ομως χρησιμοποιουν τα δικα τους που εμεις δεν εχουμε στην αλφαβητο μας; Εστω οτι το δεχομαστε αυτο λογω του οτι η αγγλικη ειναι διεθνης γλωσσα,γιατι οι Γερμανοι τοτε εχουν πινακιδες με ? και ?; Ειμαστε οι μ@λ@κες για αλλη μια φορα;Είμαστε απλά πολιτισμικά υποτελείς. Οι Κινέζοι μάς καλωσόρισαν στο Beijing 2008 και όχι στο Peking (όπως είναι γνωστό στα Αγγλικά) 2008. Εμείς όμως διοργανώσαμε το Athens 2004 (αντί του Αθήνα 2004 / Athina 2004). Kai eidame kai treis evdomades Olympiakous stin Ellada me agglikous titlous (spikes, free throws, Laps to go klp)
Άλλο ενδεικτικό τής πολιτισμικής υποτέλειάς μας είναι η χρήση του GR ως ενδεικτικό χώρας. Θα μπορούσαμε να είχαμε επιλέξει ΕΑ (ΕλλΑς), τα δύο γράμματα του ονόματος τής χώρας μας που είναι κοινά και στο ελληνικό και στο λατινικό αλφάβητο. Όπως οι Γερμανοί χρησιμοποιούν D (internet: .de) από το Deutschland και όχι GE/.ge (από το Germany).
Για το θέμα των γραμμάτων δε μπορώ να πω τίποτα. Από τη μια μου φαίνεται λογικό που δεν βάζουμε τα περίεργα για τους Δυτικοευρωπαίους γράμματά μας, από την άλλη θα προτιμούσα να μην έχουμε δείξει (και) σ' αυτό το θέμα υποτέλεια, Βούλγαροι, Ρώσοι κλπ βάζουν στις πινακίδες τα γράμματά τους που δεν καταλαβαίνουν οι υπόλοιποι, αλλά μήπως και αυτοί θα αλλάξουν το σύστημά τους (αν δεν το έχουν κάνει ήδη);
Εμένα δεν μού φαίνεται λογικό. Ούτε αυτοί βάζουν μόνο τα 14 γράμματα που μπορούμε να διαβάσουμε εμείς. Αντιθέτως, οι Γερμανοί χρησιμοποιούν το O και το ?, το Α και το ?, το U και το ? που ίσως προκαλεί μεγάλο μπέρδεμα στα δικά μας συστήματα αλλά τί τούς νοιάζει; Και καλά κάνουν. Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με ένα σύστημα αντιστοίχισης (όπως κάνουν πολλά αραβικά κράτη) Α=Α, Β=Β, Γ=G, Δ=D, ... Θ=U, Ξ=J, Ψ=C, Ω=V. Μία ελληνική πινακίδα θα μπορούσε να αποτελείται από ελληνικά στοιχεία (πχ ΘΕ 1234 ΨΚ) και στο επάνω ή κάτω μέρος θα αναγραφόταν η αντιστοιχία στα λατινικά (UE 1234 CK) με πολύ μικρότερα στοιχεία. Επαναλαμβάνω ότι αυτό εφαρμόζεται σε πολλές αραβικές χώρες.
(Σημείωση: στην προεπισκόπηση είδα ότι τα ΑΟU με Umlaut αντικατασταθήκαν από ερωτηματικά).Όσον αφορά τη Βουλγαρία, εξευρωπαΐστηκε και αυτή και απέκλεισε τα καθαρά κυριλλικά γράμματα χρησιμοποιώντας το δικό μας σύστημα: μόνο γράμματα κοινά με τα λατινικά (ABCEHIKMOPTXY).
Είδα σήμερα για πρώτη φορά τις νέες πινακίδες σ' ένα Smart Crossblade* στην Αγία Παρασκευή, με νούμερα ΙΒΙ-94ΧΧ.
Τα ψηφία όντως φαίνονται ίδια με τις προηγούμενες γερμανικές...
Τα ψηφία είναι διαφορετικά και από τις παλιές γερμανικές πινακίδες και από τις νέες που έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Σχεδιαστήκαν ειδικά για αυτό το σκοπό με στόχο να γίνει δυνατή η αποκωδικοποίηση του αριθμού κυκλοφορίας ακόμα και αν φωτογραφηθεί μόνο το επάνω ή κάτω μισό τής πινακίδας. Για το λόγο αυτό η γραμματοσειρά αυτή εμπεριέχει πολλά στοιχεία που διαφοροποιούν παρόμοια γράμματα όπως διαφορετικά 'ποδαράκια', διαφορετικό πάχος, διαγώνιο 'κόψιμο' στο μηδέν κλπ.
http://www.kennzeichen.org/schild1.htm#fesΆσκημη γραμματοσειρά με πολύ λεπτά ψηφία και ειδικά το 8 είναι απαίσιο....
Το 8 είναι εξαιρετικά άσχημο. Αυτό οφείλεται στο ότι οι δύο κύκλοι του 8 δεν ενώνονται με σύνθεση αλλά με επικάθηση. Αυτό σημαίνει ότι το κοινό σημείο τών δύο κύκλων θα έπρεπε να είναι για παράδειγμα 1 εκ. αλλά είναι 2 εκ. με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μαύρο στίγμα στο σημείο αυτό. Πιστεύω ότι και αυτή η γραμματοσειρά σχεδιάστηκε στο Υπουργείο Μεταφορών (όπως η παλαιά που σχεδιάστηκε με τη βοήθεια ενός χάρακα και μόνο από κάποιον υπάλληλο που τού επωμίσανε αυτή τη δουλειά δίχως προφανώς ο άνθρωπος αυτός να έχει γνώσεις σχεδίου γράμματος).
Η πρώτη νέα πινακίδα που είδα πριν από 2 εβδομάδες περίπου, περιείχε και αυτή το φοβερό ψηφίο 8 και όταν την είδα έπαθα πολιτισμική κατάθλιψη. Κανείς στις τόσες επιτροπές δεν βρέθηκε να πει 'Αμάν, τί είναι αυτό; Μού βγήκε το μάτι!';- Τα γράμματα και οι αριθμοί, του αριθμού κυκλοφορίας, θα είναι χρώματος
μαύρου σε λευκή αντανακλαστική επιφάνεια για αυτοκίνητα Ι.Χ., μοτοσικλέτες, ρυμουλκούμενα και σε κίτρινη αντανακλαστική επιφάνεια για τα αυτοκίνητα Δ.Χ. Ο τύπος των γραμμάτων θα είναι σύμφωνα με το DIN 1451 Teil 4 [4.1 Schriftform G (Engscrift)] και όπως το συνημμένο παράρτημα 2 που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. Ο τύπος των αριθμών θα είναι σύμφωνα με το DIN 1451 Teil 4 [4.2 Schriftform Η (MitteIscrift)] και όπως το συνημμένο παράρτημα 3 που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της.
Πολύ ενδιαφέρον αυτό. Αφού διορθώσω δύο ορθογραφικά λάθη (σωστό: Engschrift, Mittelschrift), να επισημάνω ότι οι πινακίδες που έχω δεί καθώς και αυτή τής φωτογραφίας ( http://www.4troxoi.gr/news/images/uploa ... 146693.jpg ) ΔΕΝ πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές!
Schriftform G (Engschrift): http://www.fonts.com/findfonts/detail.a ... pid=202048
Schriftform Η (MitteIschrift): http://www.fontfinder.ws/5417/DIN-Mitte ... ckage.htmlΣημειώστε τις διαφορές στο Β (πιθανόν να απαιτείται έμπειρο μάτι για αυτό) αλλά και τις τεράστιες διαφορές στο 6 και στο 8. Η διαφορά στο 1 φαίνεται στο μήκος τής άνω πλάγιας γραμμμής.
kosmo
- Τα γράμματα και οι αριθμοί, του αριθμού κυκλοφορίας, θα είναι χρώματος
-
Χμ, μου φαίνεται ξεκινά μια μεγάλη συζήτηση... Λοιπόν ας τα πάρουμε και
πάλι από την αρχή, να μην αφήνω εκκρεμότητες:- προς greo: υπάρχει νομίζω λογική στο μπάχαλο. Δεν την υπερασπίζομαι,
παραμένει το μπάχαλο, αλλά αναφέρω την ωμή πραγματικότητα. Γυρίζουμε
στην εποχή των δύο γραμμάτων: η κατανομή που έγινε όταν ξεκίνησαν
τα δύο γράμματα λάμβανε υπόψη τις ανάγκες της εποχής, δηλ. τέλη
δεκαετίας 60, αρχές 70, και πολύ σύντομα αποδείχθηκε ότι οι
ανάγκες άλλαζαν και οι συνδυασμοί δε θα μοιραζόντουσαν με τη λογική
ολόκληρος συνδυασμός σε ένα νομό. Άρχισαν να δίνονται λοιπόν
κομμάτια συνδυασμών που είχαν ήδη ξεκινήσει κάπου είτε νέοι συνδυασμοί
που δεν είχαν ακόμα εμφανιστεί, σε νομούς που τους τελείωνε ότι
αρχικά τους αναλογούσε. Και πάλι σύντομα αποδείχθηκε ότι ούτε αυτό
ήταν αρκετό οπότε πήγαμε στο σύστημα με τα τρία γράμματα. Το τότε
μπέρδεμα μοιάζει με το τωρινό, όμως δεν έγινε λόγω έλλειψης 'μετάλλου'
αλλά λόγω έλλειψης συνδυασμών. Απόδειξη το γεγονός ότι το δεξιά
νουμεράκι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων συμφωνούσε με το νομό
όπου κυκλοφορούσε (ανέφερα όμως παλιότερα μία εξαίρεση, ξέρει κανείς
άλλη; ). Τώρα συνδυασμοί υπάρχουν πάρα πολλοί αλλά λόγω κακού
προγραμματισμού και προβλημάτων με τους διαγωνισμούς για τις
προμήθειες έχουμε τα τελευταία φαινόμενα 'αλλαξοπινακιδιών'.
Υπόσχομαι πάντως ότι θα γράψω κάποια στιγμή έναν όσο γίνεται πιο πλήρη
κατάλογο με τους συνδυασμούς των δύο γραμμάτων και πού δόθηκαν.Προς το παρόν, συμφωνώ με τα στοιχεία που παραθέτεις.
Από το μπέρδεμα με τους συνδυασμούς που ανέφερα, νομίζω προκύπτει
και η απάντηση στο γιατί μετά το ΚΑ στον Εβρο δεν ακολούθησε το ΚΑΑ
κλπ, άλλωστε με το νέο σύστημα ήταν πιο εύκολο να αναγνωρίσει κανείς
την καταγωγή (όσο το επέτρεπε ο περιορισμός της μη χρήσης μη
λατινικών χαρακτήρων), αν βέβαια υποτεθεί ότι αυτό ήταν επιθυμητό
(το 1983 δε νομίζω κανείς να σκεφτόταν διαφορετικά, τώρα; ). Πάντως η
συνέχεια μετά το τέλος ενός συνδυασμού, δηλ. μετά το Χ και τα φωνήεντα
δεν είναι καθόλου προφανής όπως δείχνουν οι παρατηρήσεις μου για τις
πινακίδες των μοτοσυκλετών: στην Πάτρα που πρώτη έφτασε στα ΑΧΧ,
ΑΧΙ,ΑΧΟ,ΑΧΥ, η συνέχεια ήταν ΑΖΑ. Μάλιστα στον δεύτερο αυτό
συνδυασμό δεν φάνηκε να ισχύει ο 'κανόνας' που λέει (και με αυτό
απαντώ εν μέρει στην απορία σου) ότι στην επαρχία παραλείπονται προς το
παρόν ως τρίτα γράμματα τα Ι,Ο,Υ και το κοινό με το δεύτερο, και δίνονται
αφού τελειώσουν οι υπόλοιποι συνδυασμοί με τα τρίτα γράμματα
Κ,Μ,Ν,Ρ,Τ,Χ. Έτσι μετά το ΑΖΕ πήγαν στο ΑΖΖ, στο ΑΖΗ κλπ δηλαδή
κανονικά ως το τέλος που μάλιστα φέτος έφτασε, οπότε τώρα η Αχαϊα έχει
ΑΟ* (είδα ΑΟΑ και ΑΟΒ μετά το ΑΖΧ). Το ίδιο γίνεται και αλλού όπου
τελειώνουν οι αρχικοί συνδυασμοί (δείτε και τις νέου τύπου του
Ηρακλείου, ΗΚΙ μετά το ΗΚΗ, παρεμπιπτόντως με γεια σας! ).
Μία εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα είναι το Ηράκλειο όπου οι
συνδυασμοί δόθηκαν με τη σειρά, -εκτός από το ΗΡΡ που δεν εμφανίστηκε
στα αυτοκίνητα (στις μοτοσυκλέτες νομίζω ναι! )- αλλά ο τρόπος που
δόθηκαν και οι αντίστοιχες γραμματοσειρές των πινακίδων (διάβαζε
παρτίδες) δείχνει ότι είχαν τυπωθεί με βάση αυτόν τον κανόνα
(περισσότερα επ' αυτού σε άλλο μήνυμα). Τώρα... με ποιόν κανόνα
προκύπτουν οι νέοι συνδυασμοί: έχω την εξής, όχι επιβεβαιωμένη, υποψία:
δίνεται ο συνδυασμός που αντιστοιχεί στο ίδιο πρώτο γράμμα και στο πρώτο
(ή ένα από τα πρώτα) 'ελεύθερο' δεύτερο γράμμα. Έτσι προκύπτει και ο
τρίτος συνδυασμός κοκ. Άρα στην Αχαϊα πήγαμε στο ΑΖΑ επειδή το Α είναι
κοινό με το πρώτο Α του ΑΧΑ, ενώ το Ζ είναι από τα πρώτα γράμματα (δεν
ξέρω γιατί δε δόθηκαν ΑΑΑ, ΑΒΑ ή ΑΕΑ, κάπου αλλού προορίζονται ίσως).
Μετά το ΑΖΧ δεν ακολούθησαν ΑΗΑ,ΑΙΑ,ΑΚΑ, ΑΜΑ,ΑΝΑ που υπάρχουν
αλλού αλλά ΑΟΑ και με τη λογική αυτή μετά το ΑΟΧ θα πάμε μάλλον στο
ΑΥΑ!! Ομοίως είχαμε (το αφήνω ως άσκηση- εφαρμόστε τους κανόνες! )
ΒΒΑ μετά το ΒΟΟ στο Βόλο, ΡΚΑ μετά τα ΡΟ* στη Ρόδο, ΗΚΑ στο
Ηράκλειο μετά τα ΗΡ* κλπ.Απαντώ και στην άλλη μισή σου απορία: κάποιοι νομοί επέλεξαν (δεν
ξέρω αν ήταν αυτοβούλως ή τους επιβλήθηκε από αυτόν που αποφασίζει
τις κατανομές) να παραληφθούν κάποιοι συνδυασμοί που ήταν, ίσως,
κακόηχοι ή... δεν ξέρω γω τι άλλο! Πχ η ακολουθία στη Δράμα είναι
ΡΜΑ,ΡΜΕ,ΡΜΗ,ΡΜΚ δηλ. παραλήφθηκαν τα ΡΜΒ και ΡΜΖ (το ΡΜΙ λογικά
σύμφωνα με τον κανόνα). Ομοίως δεν εμφανίστηκαν ΧΚΖ,ΑΡΖ,ΚΝΖ,ΡΖΒ,
ΑΙΗ,ΜΙΗ κλπ. Άγνωστο αν θα εμφανιστούν και πότε. Εδώ παραδέχομαι
ότι υπάρχει μπάχαλο, ας πούμε δεν παραλήφθηκε το ΚΖΒ,το ΚΜΖ ή το ΡΙΗ
και άρα δε μπορώ να φανταστώ τον (άρα ανύπαρκτο) κανόνα.Για το τέλος κράτησα κάτι προσωπικό: με συγκινεί το γεγονός ότι είχες το
ίδιο μεράκι με μένα αλλά και το ότι μοιραζόμαστε (έστω, εγώ, κατά το
ήμισυ) την καταγωγή από την πάντα ωραία Θεσσαλονίκη. Και μία απορία,
μήπως είμαστε κατά κάποιο τρόπο συνάδελφοι; (γράφεις ως τόπο το ΑΠΘ,
θα μπορούσα και γω να γράψω ΕΚΠΑ- και δεν έχει αυτό βέβαια σχέση με
συνδυασμούς πινακίδων!! )-
προς Dimitris: συνονόματε, είναι επίσης συγκινητική η περίπτωσή σου,
αλλά δε νομίζω ότι μπορώ να βοηθήσω και πολύ: και μεις έχουμε στην
οικογένεια ένα παλιό αυτοκίνητο (του 1968) που είχε Αθηναϊκούς αριθμούς
2841** και όταν ο πατέρας μου του άλλαξε μηχανή το 1979, τον
υποχρέωσαν να τις αλλάξει με (τότε) νέες με δύο γράμματα ΟΙ-**** τις
οποίες και ακόμα έχει. Ευτυχώς εμείς έχουμε παλιές φωτογραφίες και
θυμόμαστε τα παλιά νούμερα. Πάντως είναι μάλλον σωστό
αυτό που λες, σύμφωνα με τη δική μας εμπειρία. Το να βρεθεί ο κατοπινός
ιδιοκτήτης δεν είναι απίθανο αλλά με ανησυχεί η γενικότερη οργάνωση και
αρχειοθέτηση των δημόσιων υπηρεσιών. Ύστερα το φορτηγό αυτό είναι
πιθανό να υπάρχει ακόμα; Πάντως αξίζει τον κόπο η
προσπάθεια. Με συγκινούν ιδιαίτερα τα παλιά φορτηγά και λεωφορεία (το
δεύτερο- και σημαντικότερο- μεράκι μου) καθώς και οι σχετικές
φωτογραφίες και λυπάμαι τρομερά που δεν έβγαλα φωτογραφίες όσο ήταν
καιρός, τώρα είναι πια αργά. Αν ενδιαφέρεται κανείς επ' αυτού,
περισσότερα σε επόμενο μήνυμα. -
προς panark: για τα ΜΟΒ, κρίμα που δεν είδες τι ακριβώς κυκλοφορεί,
θα βοηθούσε... Για τα ΕΖΑ στις μοτοσυκλέτες νομίζω ότι καλύπτεσαι από
ότι προανέφερα. (γιατί όχι ΕΑΑ; άγνωστο). Το μπάχαλο με τις πινακίδες
των μοτοσυκλετών είναι ανάλογο και οφείλεται στους ίδιους ακριβώς
λόγους: στην Αθήνα τα Ι** έφτασαν μέχρι το ΙΤΟ και μετά άρχισαν να
κυκλοφορούν συνδυασμοί γειτονικών νομών που είχαν αρκετό απόθεμα.
Έτσι πήραμε ΒΙΝ,ΒΙΡ,ΒΙΤ,ΒΙΧ (προσέξτε τις παραλείψεις γραμμάτων: ο
κανόνας! ) από Βοιωτία, ΤΡΒ,ΤΡΕ από Τρίπολη (προφανώς εκεί δεν
αγοράζουν σχεδόν καθόλου! ), ΜΙΝ από Λαμία και πρόσφατα είδα ΜΕΖ και
ΜΕΚ από Μεσολόγγι! Για τα ΒΕΑ,ΒΕΒ,ΒΕΕ αλλά και ΒΕΚ που
κυκλοφόρησαν πρόσφατα, δεν έχω βεβαιωθεί ακόμα αν προορίζονταν
έτσι κι αλλιώς για την Αττική ή δεν τις έφεραν από... τον Βόλο!
Δε με φέρνεις καθόλου σε δύσκολη θέση! Είναι απλώς (πολύ εξασκημένη)
παρατήρηση και, φυσικά, καταγραφή. Δεν κρύβω τίποτα! Μου τρώει βέβαια
λίγο χρόνο, αλλά έτσι δεν είναι τα χόμπι;- προς sakiss: τα είπαμε! είναι θέμα αποθεμάτων. Σήμερα είδα ΑΧΙ-67**,
παλιού τύπου, οι νέου τύπου θα έρθουν σε καναδυό μήνες στο ΑΧΙ-8200
ή το -8700. Υπομονή.
- προς greo: υπάρχει νομίζω λογική στο μπάχαλο. Δεν την υπερασπίζομαι,
-
Σε ευχαριστω δημητρη μου εφτιαξες τη μερα.Σε δυο μηνες θα εχω παραλαβει το αυτοκινητο μου και ισως γλυτωσω τις ευρωπαικες.Αν μπορεις να μας ενημερωνεις για αχαια γιατι στο υπουργειο συγκοινωνιων ακουν για ευρωπαικες πινακιδες and sounds chinese.
Ακουσα οτι ισως υποχρεωθουμε αργοτερα να καταβαλουμε 30ευρω για να εφοδιαστουνε και οσοι εχουν παλαιου τυπου πινακιδες με τις ευρωπαικες.Ισχυει κατι τετοιο?
-
Θα ηθελα να συμπηκνωσω αυτα που θελω να μαθω να διευκολινω και τον κυριο Παπαχρηστοπουλο γιατι το thread κατα την αποψη μου ψηλο εγινε μπαχαλο...
Προς Παπαχρηστοπουλο Δημητρη
Εχω πολλες φωτο απο το φορτηγο και εχω και τα νουμερα του προκειται για ενα Mercedes-Benz 1213 του 1962.To φορτηγο πουληθηκε στην Ελευθερουπολη Καβαλας και μετα απο μια βδομαδα στον Βολο .Tο 1990 ενας φιλος του παππου μου κατεβηκε Βολο και ειδε ενα φορτηγο παρομοιo με το δικο μας πηρε τον αριθμο και οντως ηταν το φορτηγο μας με τις παλιες πινακιδες με τα 6 νουμερα..οταν το ειδε ο γνωστος μας κουβαλουσε ασβεστη...
Ερωτησεις:
1.Για να ψαξω αρχεια του υπουργειου και να βρω οποιον ιδιοκτητη πρεπει να παω στην διευθυνση συγκινωνιων του Βολου? ή Αθηνα..?
2.Σε καποιες υπηρεσιες αφηνουν τον κοσμο να ψαχνει μονο του με τις ωρες ισχυει κατι τετοιο και στο υπουργειο μεταφορων?Αυτα ρε αρχοντα και σε ευχαριστω και εγω απο μικρο παιδι ασχολουμουν με τις πινακιδες μαλιστα ο παππους μου οταν αρχισε το επαγγελμα του αυτοκινητιστη ειχε πινακιδες με 5 αριθμους εχω και φωτο...
-
Ο χρήστης sakiss έγραψε:
Φυσικα και ειναι παρανομο.Αλλα αμα οπτικα ειναι ακριβως ιδια με την παλιαου τυπου πινακιδα ποιος θα σε σταματησει?Μπορείς να φτιάξεις μια οπτικά ίδια νέου τύπου ΤΕΤΡΑΓΩΝΗ. Προβλέπεται από τον νόμο. Θα έχει βέβαια μεγαλύτερο ύψος, αλλά θα είναι λιγότερο άσχημη αφού θα κρέμεται προς τα κάτω κι όχι προς το πλάι.
-
Ο χρήστης sakiss έγραψε:
Ακουσα οτι ισως υποχρεωθουμε αργοτερα να καταβαλουμε 30ευρω για να εφοδιαστουνε και οσοι εχουν παλαιου τυπου πινακιδες με τις ευρωπαικες.Ισχυει κατι τετοιο?Αυτό δεν έγινε ούτε με τις 6ψηφιες, ούτε με αυτές με τα 2 γράμματα, γιατί να γίνει τώρα;
-
πάντως σε τζιπ του style Land Cruiser, Pajero Κλπ όπου έχουν την ρεζέρβα έξω η πίσω πινακίδα αν δεν είναι δυο γραμνμών δεν βλέπω να χωράει με τίποτα.
-
Μπορω να βαλω την τετραγωνη μπροστα?Δεν πρεπει να εχω καποιο λογο για να ζητησω να μου φτιαξουν τετοια πινακιδα?
-
Οι βάσεις της Alfa είναι κοντές και η πινακίδα εξέχει έξω από τον προφυλακτήρα, οπότε ένας πεζός που περνάει δίπλα από το αυτοκίνητο μπορεί να κοπεί στην πινακίδα. Άρα, για λόγους ασφαλείας πρέπει να σου φτιάξουν τετράγωνη!
-
-
Εξαιρεσεις στις διγραμματες πινακιδες (οι οποιες ειναι και η ειδικοτητα μου ;)) υπηρξαν αρκετες για 2 λογους. Ο ενας λογος ηταν οτι σε περιπτωση μετακομισης αν μετεφερες τα χαρτια του αυτοκινητου σου στην οικεια διευθυνση συγκοινωνιων τοτε αλλαζε και το ενδεικτικο του νομου δεξια. Ετσι αν καποιος Σαλονικιος με πινακιδες ΜΗ (οι παλιες μου ) μετακομιζε στη Ροδο και δεν ηθελε να τρεχει για ψυλλου πηδημα στη Θεσσαλονικη μετεφερε τα χαρτια του εκει και αντι για 12 ειχε δεξια το 9 ή 10 (10 μου φαινεται) του εκει νομου. Ο αλλος λογος ηταν η ελλειψη συνδυασμων. Θυμαμαι γυρω στο 85 σε διακοπες στην Πελοποννησο εβλεπα στη Μανη πινακιδες ΡΟ (Αμφισσα καταγωγη της μανας μου). Στην αρχη χαρηκα (πατριδα κι ετσι) μετα ομως ειδα στο πλάι 25 (μεσσηνια; ) και νουμερα 9*** που δεν ειχαν δωθει ακομα (και ουτε ποτε δωθηκαν στην Αμφισσα, το ΡΟ 8999 διαδεχθηκε το ΑΜΑ 1000)
-
Τωρα λεμε οτι το σημερινο συστημα σε παραπεμπει στο νομο, αλλα μην ξεχναμε οτι και τοτε το ιδιο γινοταν. Και να μην ηξερες τον νομο ομως που αντιστοιχει στο νουμερο ή τον συνδυασμο, με βαση το πρωτο γραμμα ηξερες την περιφερεια. Αν εβλεπες ενα ΤΖ και να μην ηξερες οτι ειναι Λαρισα ήξερες τουλαχιστον οτι ηταν Κεντρικη Ελλαδα. Και μη μου πει κανεις οτι αν δεν ξερεις που αντιστοιχουν τα ΑΗΑ, ΡΑΒ, ΜΗΑ ή ΚΧΑ μπορεις απο τα γραμματα να καταλαβεις οτι ειναι η Ξανθη, Φλωρινα, Λημνος και Κως.
-
Βασικος λογος της συνεχους αλλαγης που εχει ως αποτελεσμα το μπερδεμα ειναι οτι η κωδικοποιηση των πινακιδων εγινε μονο για τις αναγκες του (νυν) υπουργειου μεταφορων και οχι ολου του κρατους. Τι θελω να πω; Σε ολα τα δημοσια εγγραφα των εκει χωρων FI ειναι η Φλωρεντια, 75 το κεντρο του Παρισιου, Fla η Φλοριντα και ΑC το Ααχεν. εδω κατι τετοιο δεν γινεται οποτε μια ζωη θα υπαρχει μπερδεμα και αλλαγες.
-
Αν αντιλαμβανομαι καλα το προβλημα στους συνδυασμους δημιουργειται κυριως απο τις μηχανες που για καθε 9000 ταξινομησεις, αυτες εχουν μονο 1000. Υπαρχει λογος που διατηρειται ο διαχωρισμος;
-
Ειμαι υπαλληλος (αοριστου) και υποψηφιος διδακτορας στο ΑΠΘ. Συστηματικη παρακολουθηση πινακιδων δεν κανω εδω και 7-8 περιπου χρονια, απλα κανω πλεον παρατηρησεις για συντηρηση.
-
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
- Αν αντιλαμβανομαι καλα το προβλημα στους συνδυασμους δημιουργειται κυριως απο τις μηχανες που για καθε 9000 ταξινομησεις, αυτες εχουν μονο 1000. Υπαρχει λογος που διατηρειται ο διαχωρισμος;
Πιστεύω πως ναι: Στις μοτοσυκλέττες υπάρχει μόνο μια (τετράγωνη μάλιστα) πινακίδα. Εφ'όσον το σύστημα δεν είναι 'φτιάχνουμε κατά παραγγελία' [ωστε να μπορεί και ο φουκαράς που θέλει πίσω τετράγωνη στο αυτοκίνητο του να πάρει], αλλά σε παρτίδες, πολύ απλά ΔΕΝ γίνεται να γίνει ενιαία η 'πινακιδοδότηση'8) .
Και φυσικά εδώ στους συνδιασμούς θα γίνεται χαμός. Δεν έχω παρατηρήσεις, αλλά :-Νοέμβρη 1999 αγόρασα το μηχανάκι μου (50cc). Πινακίδα: ΤΒΝ-9559
[Εδώ υπάρχει και παράβαση του κανόνα οτι τα δίκυκλα παίρνουν τα 1-999 του συνδιασμού. Γιατί άραγε;]
-Μεταξύ Ιαν. & Φεβ.2000 έρχεται ο συνδιασμός ΡΟΜ στα μηχανάκια.
-Σεπτέμβρη 2003 έρχεται και το scooter μας(125cc). Πινακίδα : ΡΚΙ-714 -
Όταν έστειλα το χθεσινό μήνυμα, δεν είχα δει το μήνυμα του kosmo.
Συμφωνώ απολύτως για το '8' αλλά νομίζω ότι οι γραμματοσειρές
καθορίζονται τελικά από τον κατασκευαστή των πινακίδων, στη
λεπτομέρειά τους, αλλιώς δε θα φαίνονταν τόσο (στα δικά μου μάτια
τουλάχιστον) διαφορετικές από παρτίδα σε παρτίδα. Περιμένω με
ανυπομονησία τις ελληνικές παρτίδες όπου θα φανεί αν φταίνε οι Γερμανοί
ή κάποιος υπάλληλος του υπουργείου.προς sakiss: δεν πηγαίνω στην Αχαϊα, οι παρατηρήσεις μου είναι από
τους Αχαιούς επισκέπτες στην Αθήνα, οπότε περισσότερο θα μας
βοηθούσε κάποιος από εκεί ή κάποιος που ταξιδεύει συχνά στα μέρη
εκείνα.προς Dimitris: πιο λογικό μου φαίνεται να ψάξετε και στην Καβάλα και
στο Βόλο, παρά στην Αθήνα. Είναι μάλλον θέμα τύχης να πέσετε σε καλά
οργανωμένη υπηρεσία και πρόθυμους να βοηθήσουν, ή έστω να σας
αφήσουν να ψάξετε. Επίσης μία άλλη ιδέα είναι να απευθυνθείτε στην
Τροχαία που, νομίζω, έχει φακελωμένο ό,τι κυκλοφορεί στην Ελλάδα.Η (μία και μοναδική ως τώρα) εμπειρία μου ήταν αρνητική, αλλά δε θέλω
να γενικεύσω και να γίνω άδικος. Πάντως υποτίθεται (έτσι μου είπαν) ότι
απαγορεύεται να δίνουν στοιχεία σε πολίτες. Με ρώτησαν μέχρι αν είμαι
δημοσιογράφος! Αντιμετωπίστηκα με μεγάλη καχυποψία και ειρωνεία.
Φυσικά λυπήθηκα που δεν κατοικώ σε άλλη χώρα: στη Γαλλία οι λάτρεις
των πινακίδων έχουν πρόσβαση σε στοιχεία από Τροχαία και υπουργείο,
φαντάζομαι με μία απλή αίτηση.Εύχομαι πάντως καλή τύχη!
προς greo:
1)συμφωνώ γενικά. Να επισημάνω απλώς ότι όταν λέω εξαιρέσεις
εννοώ πινακίδες που είχαν τυπωθεί για κάποιο νομό και δόθηκαν αλλού,
οπότε σε όλη την παρτίδα δε συμφωνεί το νουμεράκι δεξιά με το νομό
όπου κυκλοφορεί, όπως στα ΚΗ-1*** που γράφουν 15 (Φλώρινα) και
δόθηκαν στην Πέλλα (14) ή, πολύ πιο πρόσφατα, τα ΙΝ-62** ως 69 που
δόθηκαν στην Κέρκυρα (42) από τη Λευκάδα (43). Κατά τα άλλα φυσικά
όταν αλλάζει κανείς μέρος ή το αυτοκίνητο αλλάζει ιδιοκτήτη και πάει σε
άλλο νομό, τότε αλλάζει το νουμεράκι στην άδεια κυκλοφορίας.2)Στη Μεσσηνία (συμπτωματικά περνάω τις διακοπές μου τα τελευταία 26
χρόνια στη Μάνη) κυκλοφόρησαν μετά τα ΡΗ, ΡΧ-8*** και 9*** (γύρω
στο 78-80), πινακίδες που γράφαν 22 (κωδικός Μεσσηνίας) και όχι 30
όπως τα πρώτα ΡΧ της Ζακύνθου. Μετά πήραν ΧΤ-4000 ως 6999 (το
υπόλοιπο ΧΤ δόθηκε σε Ηλεία και Λακωνία, αν θυμάμαι καλά), τα
ΡΟ-9*** όπως σωστά λες (από Άμφισσα που έχει κωδικό 27) και τέλος
πάλι ΡΧ-6000 ως 7999 πριν αρχίσουν τα ΚΜΑ. Το 25 αντιστοιχεί στην
Αργολίδα.3)Όντως είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς τους νομούς αλλά αυτό
οφείλεται όπως είπα στη μη χρήση των Γ,Δ,Θ κλπ. Συμφωνώ γενικά ότι
υπάρχουν καλύτερα συστήματα, ιδίως το γαλλικό και το παλιό ιταλικό ή το
γερμανικό, αλλά αν το καλοσκεφτείτε, το δικό μας είναι τελικά παρόμοιο
αν εξαιρεθεί η παραπάνω λεπτομέρεια που φυσικά δείχνει υποτέλεια. Και
δε συμφωνώ για το ότι αν έβλεπες Τ* σήμαινε κεντρική Ελλάδα: τα ΤΤ
δόθηκαν στην Αθήνα, κάποια ΤΜ στη Σπάρτη και κάποια ΤΡ στην Τρίπολη.
Άρα το μπέρδεμα πάντα θα υπάρχει αφού δε γίνεται ποτέ σωστός
προγραμματισμός και έγκαιρες προμήθειες.4.Ο διαχωρισμός οφείλεται στη μηχανογράφηση, δε μπορεί να υπάρχουν
δύο οχήματα με τον ίδιο αριθμό έστω κι αν το ένα είναι αυτοκίνητο και το
άλλο μοτοσυκλέτα.5.Κι εγώ είμαι υποψήφιος διδάκτορας (και αν συνεχίσω να ασχολούμαι με
τις πινακίδες, αυτό θα κρατήσει πολύ). Μου άρεσε η λέξη συντήρηση. Είχα
αποφασίσει ότι εγκαταλείπω το σπορ και απλώς θα παρατηρώ για
συντήρηση αλλά συνεχώς εμφανίζεται κάτι που τραβά την (πολύ
εξασκημένη έτσι κι αλλιώς) προσοχή μου.Συμφωνώ με τον StavrosG ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία με τις
παρτίδες και να μπορεί καθένας να φτιάχνει την πινακίδα που θέλει,
εφ' όσον πληροί κάποιες στοιχειώδεις προδιαγραφές, όπως γίνεται στη
Γαλλία.Παρατήρηση: είδα ΜΥΖ-35**, μάλλον από Λέσβο, αλλά τώρα πια τίποτα
διαφορετικό δε θα μου έκανε εντύπωση.Απορία: τι ακολούθησε τα ΧΑ* στην Εύβοια στις μοτοσυκλέτες; Στην
Κέρκυρα μετά τα ΚΥ* έχουν τώρα ΕΤ*. Που κυκλοφορούν τα ΕΗΒ που
έχω δει; -
Να σαι καλα ρε παλικαρι ευχαριστω
-
Πάντως πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα μας αναγκάσουν ΟΛΟΥΣ να τις αλλάξουμε έτσι ώστε να μην είμαστε σαν ένα μπουρδέλο, ο καθένας με διαφορετικές πινακίδες!!! Εγώ προσωπικά θέλω να γίνει κάτι τέτοιο, και τα 30ευρώ δεν είναι και εξωφρενικό ποσό....
-
Call me crazy, αλλά μου φαίνεται ότι το πρωί είδα στην περιοχή της Βάρκιζας μία κόκκινη 316 coupe (σειρά μάλλον Ε36, αυτή δεν είναι η δική σου Nίκο? ) με νέες πινακίδες και γράμματα ΙΒΚ...
-
-
Αυτο που δεν καταλαβα ειναι αν ο νομος εδινε πινακιδες με το 15 στο νομο 14. Γιατι ειχα δει πολλες φορες πινακιδες Θεσσαλονικης ή Αθηνας με αλλα νουμερα στο πλάι στην πινακιδα, οχι στην αδεια. Παραδειγμα ΕΚ -**** 27. Οποτε αν τοτε αλλαζαν ΚΑΙ την ενδειξη στην πινακιδα, γιατι να μην εγινε και στις παρτιδες αυτες;
-
Για τις μοτοσυκλεττες δεν με καταλαβατε. Οπως επιβατικα φορτηγα και λεωφορεια ειναι στο ιδιο συστημα ταξινομησης, γιατι ειναι εξω απο αυτο το συστημα οι μηχανες; Δηλαδη στις διευθυνσεις συγκοινωνιων να δινουν τα νουμερα με τη σειρα ανεξαρτητως τυπου. πχ το ΝΖΧ 4315 ειναι opel corsa, το ΝΖΧ 4316 setra 50αρι, το ΝΖΧ 4317 ΖΖR και το ΝΖΧ 4318 το σκουπιδιαρικο του δημου. (καπου εκει ειναι η Θεσσ/νικη σημερα) Οι πινακιδες των μηχανων εχουν δεξια την λωριδα της σφραγιδας η οποια ανετα θα μπορουσε στο πανω μισο της να ηταν παυλα και σφραγιδα και στο κατω το 4ο νουμερο, αναλογη με τις τετραγωνες αυτοκινητου που εχω παααααρα πολυ καιρο να δω καινουργιες.
-
Συντηρηση σημαινει οτι δεν κραταω αρχειο. Το ματι παντα πεφτει στα νουμερα αλλα αν δεν κρατας γραπτες παρατηρησεις δε χανεις χρονο.
-
Ποσο πολυ φοβασαι μην παει το διδακτορικο; Γιατι εγω βαδιζω αισιως στον 9ο!!!! χρονο. Με 2 χρονια στρατο οδηγος στο ναυτικο στην αθηνα, πραγμα που με βοηθησε να καταλαβω πως παει το συστημα στην πρωτευουσα πραγμα αδυνατον για καποιο μη αθηναιο, και 3 χρονια δουλεια μεσα βεβαια. Λογω ειδικοτητας βεβαια (γεωλογια) η συντηρηση γινεται ευκολοτερα αφου εχω πολυ δουλεια υπαιθρου
-
-
Δυστυχώς δεν έχω χρόνο να απαντήσω τώρα, ελπίζω αύριο. Όπως πάντα
όμως αδημονώ, αφού τίθενται ωραία ζητήματα! -
Απαντώ λοιπόν:
-
Αυτό που λες είναι σωστό αλλά εγώ εννοώ ολόκληρη παρτίδα (χιλιάδα)
από πινακίδες τυπωμένες με νουμεράκι 15 να έχουν δοθεί στο νομό 14.
Τα είχα συναντήσει το 1997 σε επίσκεψη στην Πέλλα και ήταν πολλά για
να έχουν αλλάξει εκ των υστέρων, άλλωστε όταν αλλάζουν εκ των
υστέρων, το νουμεράκι δε γράφεται με την παλιά σχετική γραμματοσειρά
αλλά όπως να' ναι, ακόμα και με μπογιά! -
Ωραία ιδέα! Έτσι θα υπήρχαν και τετράγωνες πινακίδες για όποιον
χρειάζεται, σε αυτοκίνητο. Ουπς! Οι μοτοσυκλέτες έχουν μόνο μία
πινακίδα. Άρα... μάλλον γι' αυτό ακολουθούν άλλο σύστημα ταξινόμησης.
Φαντάζομαι τι θα γινόταν αν ήταν υποχρεωτική η μπροστινή πινακίδα στις
μοτό! Καλά, εκεί να δείτε διαμαρτυρίες για την αισθητική του θέματος!
2β. Το ΝΖΧ μου φαίνεται ότι είναι πιο μετά από 5000, έχω ήδη δει εδώ και
μία εβδομάδα το 4400... Αλήθεια μπορείς να εντοπίσεις το critical point,
δηλαδή από που ξεκίνησαν οι νέου τύπου και σταμάτησαν οι παλιές;
Ας πούμε ένα critical point ήταν από το ΝΖΥ-2999 στο 3000 όπου έγινε
αλλαγή παρτίδας και πήρατε (λίγες ευτυχώς) από τον τύπο που
κυκλοφορεί και στην Αθήνα με την απαράδεκτη γραμματοσειρά στη
μπροστινή πινακίδα. Υποψιάζομαι ότι η αλλαγή έγινε στο πέρασμα από
το ΝΖΥ στο ΝΖΧ, είναι έτσι;2γ. Το σχόλιο για το 50άρι setra είναι τυχαίο ή έχουμε κι άλλο κοινό
χόμπι;2δ. Το σκουπιδιάρικο του δήμου δεν έχει ΚΗΙ-****; (...)
2ε. Μετά την...εντυπωσιακή επιτυχία που είχαν οι τετράγωνες πινακίδες
(προφανώς για αυτό ευθύνεται και ο ανελαστικός τρόπος διάθεσής τους)
δεν ξαναπαραγγέλθηκαν τέτοιες.-
Όντως...
-
Δεν ξέρω τι ήξερες για το Αθηναϊκό σύστημα, αλλά έχουν γίνει
διάφορες αλλαγές που τις τελευταίες δεν έχω ακόμη αποκωδικοποιήσει και
ίσως δεν τα καταφέρω ποτέ. Περισσότερα επ' αυτού και για το Αθηναϊκό
σύστημα σε επόμενο μήνυμα. Όσο για το διδακτορικό, είμαι στο τέλος του
δεύτερου χρόνου.. και άστα μην τα ρωτάς καλύτερα.
Αυτά για την ώρα, περιμένω (μάταια; ) παρατηρήσεις σας! Στην Αθήνα
τώρα πρωτοκυκλοφορούν ΙΒΖ-6*** στην Κεντρική, ΙΒΜ-7*** στη
Βόρεια και ΙΒΚ-4*** στη Νότια. ΙΒΒ-6*** παλιού τύπου στη Δυτική Αθήνα
ΖΥΤ-2*** στην Ανατ. Αττική, αναμένονται εδώ νέου τύπου (στο 3000; ),
όπως και στον Πειραιά (ΥΝΒ-5000 ; ).Καλό Σαββατοκύριακο!
-
-
Ο χρήστης ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ έγραψε:
2β. Το ΝΖΧ μου φαίνεται ότι είναι πιο μετά από 5000, έχω ήδη δει εδώ και
μία εβδομάδα το 4400... Αλήθεια μπορείς να εντοπίσεις το critical point,
δηλαδή από που ξεκίνησαν οι νέου τύπου και σταμάτησαν οι παλιές;
Ας πούμε ένα critical point ήταν από το ΝΖΥ-2999 στο 3000 όπου έγινε
αλλαγή παρτίδας και πήρατε (λίγες ευτυχώς) από τον τύπο που
κυκλοφορεί και στην Αθήνα με την απαράδεκτη γραμματοσειρά στη
μπροστινή πινακίδα. Υποψιάζομαι ότι η αλλαγή έγινε στο πέρασμα από
το ΝΖΥ στο ΝΖΧ, είναι έτσι;Έχω δει και ΝΖΥ με νέου τύπου πινακίδες. Δυστυχώς δε συγκράτησα ποια χιλάδα. Σίγουρα πάνω από το 6000. Εχω δει ΝΖΥ-5*** παλαιού τύπου με κακή γραμματοσειρά.
-
Στα Σερρας εχει ακομα ΕΡΚ-8**** αλλα ο dealer της BMW εχει βγαλει αδειες και με ΙΒΙ δεν θυμαμαι χιλιαδα αλλα πρεπει να αντικατεστησε το ΕΡΚ
Car Plate Spotting!!!