-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
@onyx - έτσι είναι τα χειροκίνητα γιατί ξέχασες να τα οδηγάς.Χα χα, ευτυχώς δεν ξέχασα να τα οδηγάω, όλα αυτά γίνονται χωρίς να το σκέφτομαι απλά λόγω και του θέματος προσπάθησα να καταμετρήσω τις επιπλέον νοητικές και φυσικές διεργασίες στις οποίες πρέπει να προβείς με το χειροκίνητο!
@stratospuma
Κι εγώ αυτόματο ταξί μόνο εκτός Αθηνών έχω δει. Ίσως σκέφτονται και την κατανάλωση που σε συνθήκες σταμάτα ξεκίνα είναι σαφώς μεγαλύτερη με κλασσικό αυτόματο.@zorz
Κι όμως σε ζωηρή επιτάχυνση (με πρώτη!) πέρα δώθε πάει η μούρη κάνω τιμονιές για να κρατηθώ στην ευθεία! Δεν είναι torque steer αυτό; -
Ο χρήστης stratospuma έγραψε:
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΟΤΕ ΤΑΞΙ ΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΟ;;;;!!!!Ή δεν έτυχε ή δεν μπαίνεις συχνά σε Ταξί! Τα περισσότερα Mercedes Ταξί είναια αυτόματα και έχω δεί και αρκετά Octavia & Passat. Πάντως υπάρχουν και μερικά μοντέλα Ταξί που δεν βγάινουν ή δεν έβγαιναν παλιότερα με αυτόμκατο κιβώτιο. Πάντως σε συζήτηση με αρκετούς οδηγούς ταξί, στο γιατί δεν έχουν αυτόματο κιβώτιο (το οποίο το θεωρώ must για ταξί) η απαντήσεις που έχω λάβει είναι οι εξής:
- Καίει παραπάνω (αλήθεια είναι, αλλά για εμένα η ψυχική ηρεμία και άνεση μέσα στην πόλη καλύπτει το επιπλέον κόστος. Άσε που τα κερδίζεις από το service).
- Ήθελα, αλλά το ταξί δεν είναι δικό μου, οπότε αυτό μου έτυχε ή το ενοίκιο για αυτόματο είναι πιο ακριβό.
- Τα αυτοκίνητα που προσφέρονται με αυτόματο είναι όλα ακριβά.
Επίσης, όσοι είχαν αυτόματο και πιάσμαε την κουβέντα μου είπαν (και λογικό είναι) ότι δεν ξαναπαίρνουν χειροκίνητο και τζάμπα ταλαιπωρία τόσα χρόνια.
-
Τί να πώ ρε παιδιά...
Εντάξει,δέν μπαίνω συχνά σε ταξί,αλλά όλες τις φορές που έχω μπεί είναι σε αθηναϊκά 'ταξά' μάλιστα,μόλις προχτές Τετάρτη έτυχε να είμαι Αθήνα και μπήκα σε δύο.Σε κανένα δέν έχω πετύχει αυτόματο-όχι μόνο στα δύο χθεσινά! Βέβαια,δέν έχω πετύχει μερσεντές. Συνήθως Οκτάβια,Αβένσις και Όπελ μου τυχαίνουνε...
Τέσπα...όπως και να έχει το βλέπω κουλό να σκέφτεσαι τήν μικρή διαφορά στην κατανάλωση,και μάλιστα με ντίζελ καύσιμο, μπροστά στήν ευκολία και τήν πρακτικότητα του αυτόματου-μιλάω ειδικά για ταξί. Είναι και αυτό άλλο ένα αυτοκινητιστικό ταμπού που πρέπει να πέσει... -
Τί να πώ ρε παιδιά...
Εντάξει,δέν μπαίνω συχνά σε ταξί,αλλά όλες τις φορές που έχω μπεί είναι σε αθηναϊκά 'ταξά' μάλιστα,μόλις προχτές Τετάρτη έτυχε να είμαι Αθήνα και μπήκα σε δύο.Σε κανένα δέν έχω πετύχει αυτόματο-όχι μόνο στα δύο χθεσινά! Βέβαια,δέν έχω πετύχει μερσεντές. Συνήθως Οκτάβια,Αβένσις και Όπελ μου τυχαίνουνε...
Τέσπα...όπως και να έχει το βλέπω κουλό να σκέφτεσαι τήν μικρή διαφορά στην κατανάλωση,και μάλιστα με ντίζελ καύσιμο, μπροστά στήν ευκολία και τήν πρακτικότητα του αυτόματου-μιλάω ειδικά για ταξί. Είναι και αυτό άλλο ένα αυτοκινητιστικό ταμπού που πρέπει να πέσει...Ένας οδηγός ταξί που οδηγεί κάθε μέρα 12 ώρες στην Αθήνα λογικό είναι να σκέφτεται την κατανάλωση.
Με 300 χιλιόμετρα σε κάθε βάρδια, αν το αυτόματο καίει κάπου 1 λίτρο παραπάνω ανά 100 χιλιόμετρα, τελικά προκύπτουν αρκετά χρήματα, κοντά 1000 ευρώ σε επίπεδο έτους. -
Πρέπει να μας ενημερώσει κάποιος ταξιτζής.
Σίγουρα το αυτόματο αυτοκίνητο είναι ακριβότερο και συνήθως καίει περισσότερο ΑΛΛΑ ο ταξιτζής (μαζί με το a/c) μπορεί να δουλεύει πιο πολλές ώρες.
-
Mercedes E220 diesel 2005-2009 167hp
ενδεικτικά:
2lt /100 km εάν κάνει ημερησίως 500 km είναι 10lt επιπλέον.
με 6 ημέρες/εβδομάδα = 24 ημέρες/μήνα = 288 ημέρες/έτος έχουμε επιπλέον 2.880 lt
δηλ ετήσιο πρόσθετο κόστος με μέση τιμή πετρελαίου 92 cents = 2.650 Ε !!! -
χμμμμ...
αν είναι έτσι,τόσο μεγάλη διαφορά στήν κατανάλωση,τότε έχουν δίκιο,είναι πολλά τα λεφτά.
Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά στην κατανάλωση; εμένα το σμάρτ πάνω από 6 στα 100 δέν μου έχει κάψει ότι και να του κάνω...Κανονικά δέν θα έπρεπε να έχει λιγότερη κατανάλωση ένα αυτόματο, αφού εννοείται ότι κάνει σωστή διαχείρηση του κινητήρα και συνδυάζει πάντα τίς στροφές με τη σωστή ταχύτητα και το δουλεύει στίς ροπές του. Μήπως επειδή έχουν απώλειες τα αυτόματα; -
Με το dsg το εργοστάσιο δίνει μικρότερη κατανάλωση απ'οτι με μηχανικό κιβώτιο
-
χμμμμ...
αν είναι έτσι,τόσο μεγάλη διαφορά στήν κατανάλωση,τότε έχουν δίκιο,είναι πολλά τα λεφτά.
Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά στην κατανάλωση; εμένα το σμάρτ πάνω από 6 στα 100 δέν μου έχει κάψει ότι και να του κάνω...Κανονικά δέν θα έπρεπε να έχει λιγότερη κατανάλωση ένα αυτόματο, αφού εννοείται ότι κάνει σωστή διαχείρηση του κινητήρα και συνδυάζει πάντα τίς στροφές με τη σωστή ταχύτητα και το δουλεύει στίς ροπές του. Μήπως επειδή έχουν απώλειες τα αυτόματα;το Smart σου είναι 700cc.
-
Όσα ταξί έχουν αυτόματο, έχουν 'κλασσικό' αυτόματο με μετατροπέα ροπής ο οποίος ανεβάζει αρκετά την κατανάλωση.
Αντίθετα τα ημιαυτόματα και τα τύπου DSG συνήθως έχουν παρόμοια κατανάλωση με τα μηχανικά.
Τα CVT (όπως στο Τoyota IQ και κάποια Audi) επίσης ανεβάζουν την κατανάλωση. -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Mercedes E220 diesel 2005-2009 167hpενδεικτικά:
2lt /100 km εάν κάνει ημερησίως 500 km είναι 10lt επιπλέον.
με 6 ημέρες/εβδομάδα = 24 ημέρες/μήνα = 288 ημέρες/έτος έχουμε επιπλέον 2.880 lt
δηλ ετήσιο πρόσθετο κόστος με μέση τιμή πετρελαίου 92 cents = 2.650 Ε !!!Κάτι ενδιαφέρον που παρατήρησα....
Αυτός που έχει τη μικρότερη κατανάλωση με το αυτόματο έχει βγάλει 6.2 lt/100km, λιγότερο δηλαδή από αυτόν που έχει τη μικρότερη κατανάλωση με το χειροκίνητο, ο οποίος έχει 6.5 lt/100km.
Επίσης, αυτός που έχει την ελάχιστη από αυτόν που έχει τη μέγιστη κατανάλωση με το χειροκίνητο 'απέχουν' μόλις 0.57 lt/100km, ενώ στην περίπτωση του αυτόματου η διαφορά (max-min) είναι 4.1 lt/100km!
Γενικά το αυτόματο με μετατροπέα ροπής θέλει λίγο προσοχή για να μη σου αδειάζει τις τσέπες χωρίς λόγο. Τα +2 lt κάθε 100 km [σύμφωνα με τα παραπάνω] για να αλλάζει μόνο του ταχύτητες τα βρίσκω λίγο too much. Btw, 4άρι είναι? -
To θέματ με τις επιδόσεις και την καταναλωση στη σύγκριση επιδόσεων και κατανάλωσης, από την προσωπική μου εμπειρία, είναι ότι θεωρητικά όντως το αυτόματο καίει πιο πολύ και είναι πιο αργό. Όμως οι τιμές για το χειροκίνητο είναι με ιδανικές αλλαγές ταχυτήτων, κάτι το οποίο πρακτικά είναι ρκετά σπάνιο. Ενώ στο αυτόματο οι τιμές που ανακοινώνονται είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα και πιο εφικτές.
Με το Mini έχω μέση κατανάλωση σε μικτές συνθήκες, 10.6λτ/100χλμ. Με το χειροκίνητο που είχα για 3 μέρες, σε αντίστοιχες διαδρομές με αντίστοιχες συνθήκες (όσο μπορούν να είναι) είχα μέση κατανάλωση 9.9λτ/100χλμ. Δεν είναι τραγική η διαφορά. Στο ταξίδι η διαφορά ήταν αμελητέα...στην πόλη είχα μεγαλυτερη διαφορά.
-
@elteo
με ρωτάς;(γιατί δέν έχει ερωτηματικό...)
όπως και να έχει,το αμάξι είναι όπως φαίνεται στο άβαταρ και είναι 700άρι(82 ίππους-μαμά)update κατανάλωσης:
χτές σε ταξιδάκι για Αθήνα μα μικτή χρήση αυτόματου-χειροκίνητου και σβέλτους ρυθμους έκαψε 5.7lt/100 -
Ο χρήστης Fanis75 έγραψε:
To θέματ με τις επιδόσεις και την καταναλωση στη σύγκριση επιδόσεων και κατανάλωσης, από την προσωπική μου εμπειρία, είναι ότι θεωρητικά όντως το αυτόματο καίει πιο πολύ και είναι πιο αργό.Το dsg λένε τα χαρτιά ότι είναι και πιο γρήγορο και πιο οικονομικό.
-
Αν και στο παρκάρισμα βάζει 6η, λογικό.
-
Περιμένω να φτάσει τα 1500 χλμ να το πατήσω να δω τί γίνεται. Πράγματι πας με 40 χλμ και βλέπεις ότι σου έχει πετάξει 4η
-
Τα παραδοσιακά αυτόματα με μετατροπέα ροπής καίνε περισσότερο και αυτό φαίνεται και στις επίσημες μετρήσεις (εμένα σε πόλη δίνει κατανάλωση νομίζω 1,3 λίτρο παραπάνω από το χειροκίνητο). Η διαφορά είναι μεγαλύτερη εντός πόλης με τα πολλά ξεκίνα σταμάτα ή σε περιπτώσεις κίνησης με χαμηλές ταχύτητες (μέχρι 65χλμ στο δικό μου) όπως πχ σε βουνά οπότε δεν έχει απεμπλακεί ακόμα ο μετατροπέας ροπής.
Τα ημιαυτόματα, αυτά δηλαδή που έχουν κανονικό κιβώτιο με συμπλέκτη αλλά που αλλάζουν μόνα τους είναι τα πιο οικονομικά.
Τα CVT είναι κάπου στη μέση, λίγο πιο ενεργοβόρα από τα ημιαυτόματα.@konstantinosV Όσο λειτουργείς απαλά και με οικονομία το κιβώτιο σε σιγοντάρει. Αν πατήσεις γκάζι ή βάλεις το πιο σπορ πρόγραμμα θα κατεβάσει ή/και θα κρατάει τις ταχύτητες περισσότερο. Δηλαδή εσύ φταις που πάει έτσι!
Μην συγκρίνεις τα 40χλμ με 4η του αυτόματου με του απλού γιατί λόγω μετατροπέα ροπής το αυτόματο δεν θα σκορτσάρει και δεν θα ζοριστεί. -
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Το dsg λένε τα χαρτιά ότι είναι και πιο γρήγορο και πιο οικονομικό.To DSG δεν είναι αυτόματο με μετατροπέα ροπής, είναι κανονικό κιβώτιο με αυτοματοποιημένη την λειτουργία του - διπλού - συμπλέκτη. Όλα τα κιβώτια αυτής της τεχνολογίας (M-DCT, PDK) στα χαρτιά (αλλά και στην πράξη τις περισσότερες φορές) είναι πιο οικονομικά από τα χειροκίνητα.
Εγώ αναφερόμουν σε κλασσικά αυτόματα με μετατροπέα ροπής, αλλά τελευταίας τεχνολογίας, με ηλεκτρονικό έλεγχο, κλείδωμα του μετατροπέα ροπής και τουλάχιστον 5 σχέσεις.
-
Θα πω την γνώμη αν και μάλλον θα ακούσω τα εξάπαντα
Έχω παρατηρήση ότι στην Αμερική οι οδηγοί είναι πολύ ήρεμοι στην οδήγηση, και μέσα στην πόλη. (εντάξι είναι και η νοοτροπία τους). Αν δουν έναν πεζό που θέλει να περάσει απέναντι, 99% θα σταματήσουν και θα περιμένουν. Ο Έλληνας εναντιθέσει θα αρχίσει να μαρσάρει μην πάει και τολμήσει να του βγει ο πεζός.
Και έχω αρχίσει να αρατωτιέμε, αν σε αυτό συμβάλει το γεγονός του κιβωτίου (εκτός από την νοοτροπία προφανώς). Εξηγούμε:
Ο Αμερικάνος πατάει φρένο και μετά γκάζι.
Ο Έλληνας, φρένο, συμπλέκτη, βγάλσιμο ταχύτητας (μπορεί να πρέπει να σταματήσεις σχεδόν τελείως), συμπλέκτη, 1ή, συμπλέκτη, 2α
Η σύγκριση μπορεί να είναι λίγο άκυρη, πάντως όταν οδηγώ αυτόματο πραγματικά δεν με νοιάζει - άμα δω πεζό σταματάω. Ενώ με το manual είμαι σε φάση ναι καλά...lol
-
Τώρα που το λες είμαι λίγο πιο επιθετικός με το χειροκίνητο, μάλλον το αυτόματο προωθεί την πιο ήρεμη οδήγηση αλλά όχι στο βαθμό που αφήνεις να εννοηθεί...
Απλά στις άλλες χώρες έχουν μάθει να αφήνουν στις διαβάσεις τους πεζούς όπως έχουν μάθει να μην παρκάρουν στις διαβάσεις, στις λεωφορειολωρίδες, να μην κυκλοφορούν στην λωρίδα έκτακτης ανάγκης κλπ. Και αυτά τα έχουν μάθει επειδή τους τα είπαν από μικρά και επειδή ξέρουν ότι αν το κάνουν θα βρεθούν με σημαντικό πρόστιμο....
Και άμα έχω κέφια γίνομαι άγριος και με το αυτόματο! Η διαφορά είναι ότι με το αυτόματο σε συνθήκες κίνησης κουράζεσαι λιγότερο οπότε και εκνευρίζεσαι λιγότερο. Το ίδιο πχ γίνεται στις μεγάλες εξόδους που αδειάζει η Αθήνα και δεν περιμένεις τα φανάρια κλπ. Τότε ξαφνικά όλοι οι οδηγοί είναι άνετοι και ευγενικοί. Αντίθετα όταν λιγοστεύει ο ζωτικός χώρος που σου αναλογεί τότε αρχίζει το στρές και ο ανταγωνισμός που καταλήγει σε πιο επιθετική οδήγηση που αυξάνει το άγχος και πάμε σε φαύλο κύκλο.
Αυτόματα vs χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων