-
***Φυσικα , χειροκινητο χωρις συμπλεκτη!Ποιος ο λογος να παθενεις κραμπες , οταν μπορεις να το αποφυγεις???
Αληθεια ομως , περαν της ξεκουρασης.........ποιο ειναι πιο οικονομικο?
Ποιο βγαζει τις λιγοτερες βλαβες?
Αρα ποιο εχει μεγαλυτερη διαρκεια ζωης?
Γιατι ολη η ευρωπη εχει αυτοματα ενω εμεις ακομη χειροκινητα?***
-
Τι έχει όλη η Ευρώπη; Αυτόματα; Καλό!
Μήπως τα μπερδεύεις με την Αμερική; -
Ο χρήστης navarxos1976 έγραψε:
Αληθεια ομως , περαν της ξεκουρασης.........ποιο ειναι πιο οικονομικο?
Ποιο βγαζει τις λιγοτερες βλαβες?
Αρα ποιο εχει μεγαλυτερη διαρκεια ζωης?
Θα συγκρίνω χειροκίνητο με το κλασσικό αυτόματο (με πλανητικό σύστημα γραναζιών και μετατροπέα ροπής) γιατι τα χειροκίνητα με αυτοματοποιημένο συμπλέκτη, δεν είναι αυτόματα, είναι χειροκίνητα (ως λειτουργία και από μηχανικής πλευράς και κατασκευής).
-
Πιο οικονομικό είναι το χειροκίνητο, εφόσον φυσικά ο οδηγός ξέρει πότε πρέπει να αλλάζει ταχύτητες (και δεν πάει π.χ. με 4η και 40χαω ώστε να ζορίζεται το μοτέρ).
-
Το αυτόματο θεωρητικά έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (συνήθως ξεπερνάει αυτή του κινητήρα). Πρακτικά, τα περισσότερα αυτόματα δεν βγάζουν προβλήματα (εφόσον γίνεται συντήρηση σωστα, δλδ. αλλάζει το λάδι και το φίλτρο-σίτα του κιβωτίου κάθε 3 χρόνια περίπου), αλλά υπάρχουν και κάποια αυτόματα (κυρίως κάποια παλαιότερα της ZF) που παρουσίαζαν προβλήματα με το υδραυλικό σύστημα. Το αρνητικό είναι ότι εάν χαλάσει το αυτόματο η επισκευή είναι δύσκολη και ακριβή και η αντικατάσταση ακόμα πιο ακριβή. Οπότε γλυρώνεις τα έξοδα ενώς κανονικού κιβωτίου (δίσκο, συμπλέκτη κλπ.) αλλά εάν σου χαλάσει, θα τα πληρώσεις όλα μαζεμένα.
-
Όπως έγραψα και παραπάνω, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής έχει το αυτόματο.
-
-
Ειναι πραγματικα απροβληματιστα αν συνηθισεις να αλλαζεις ταχυτητες οπως ειναι ρυθμισμενα να το κανουν. Στο Thesis 3.0 που εχω αυτοματη μεν αλλα δεν επεμβαινω να αλλαζω εγω ταχυτητες με τον σειριακη επιλογη μιας και η χωρα δεν ειναι για να διασκεδαζεις με τετοιες θεματα (κοντρες κ.λ.π. εχει καμερες σε καθε διασταυρωση και ελεγχο ταχυτητητος σε αρτηριες σαν την Συγγρου που επιτρεπει τα 80 χλμ.). στα 55000 χλμ δεν εχει χρειαστει να ασχοληθω με το κιβωτιο......
-
Γιατι ολη η ευρωπη εχει αυτοματα ενω εμεις ακομη χειροκινητα?
Tα αυτόματα σε όλη την ευρώπη είναι το 25% της αγοράς και ανεβαίνουν με 1% το χρόνο περίπου. Όποιος μάλιστα πηγαίνει σε αυτόματο, δύσκολα ξαναγυρίζει σε χειροκίνητο.
Στην χώρα μας τα αυτόματα στο παρελθόν ήταν σπάνια γιατί οι κυβισμοί που υπήρχαν τα έκαναν απαγορευτικά αφού έπνιγαν τον κινητήρα και ανέβαζαν πολύ την κατανάλωση. Αυτό αλλάζει με τα χρόνια που τα κιβώτια έχουν πιο πολλές σχέσεις και είναι καλύτερα στη λειτουργία τους. Έτσι αναμένεται να αυξήσουν κατά πολύ την διείσδυσή τους στην αγορά στα επόμενα χρόνια.
Στην οικογένειά μου υπάρχει ακόμη ένα ευρωπαικό 1.800 του 1989 με αυτόματο ...3 σχέσεων. Πηγαίνει σαν 1.400άρι και καίει τον περίδρομο. Επίσης στο παρελθόν είχαμε ένα 1.200 ιαπωνικό αυτόματο πιο αργό από το ριπλέι (καρέ - καρέ δηλαδή). Το ίδιο αυτοκίνητο το είχαμε και σε χειροκίνητο και ''πετούσε'' χώρια την μειωμένη κατανάλωση και το μικρότερο αρχικό κόστος.
Στην αμερική, τη χώρα δηλαδή με τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη, των πιο φθηνών καυσίμων και των μεγαλύτερων κινητήρων από παντού, τα αυτόματα είναι το 80% της αγοράς εδώ και πολλές δεκαετίες. -
Θα πάμε άραγε ποτέ στην 'κατάργηση' των χειροκίνητων λέτε;
-
***Προσφατα εκανα test drive το νεο toyota avensis 1800cc , με αυτοματο κιβωτιο ταχυτητων!!!Εντυπωσιαστικα απο το ποσο ευκολοδηγητα ειναι τα αυτοκινητα ετσι!!!Στο καντραν υπαρχει ενδειξη economy drive που σου λεει π.χ. πως με τον τροπο που οδηγας πας οικονομικα ή οχι , και επισης ειχε ενσωματωμενο,στην περιοχη που σηνηθως ειναι το χειροφρενο , ενα κουμπι που οταν το πατουσες το αμαξι εμπαινε στην sport drive , και τοτε ενιωθες πως το αμαξι αγριευε λες και εμπαινε στην μεση καποιο τουρμπο!!!Το συγκεκριμενο μου αφησε αριστες εντυπωσεις και απο θεμα νευρικοτητας και απο θεμα συμπεριφορας, και απο φρενα και απο χωρους και απο ποιοτητα κατασκευης!!!Αν το εχει οδηγησει και καποιος αλλος , θα ηθελα την γνωμη του!!!
Ευχαριστω!!!***
-
Αν και σχεδόν όλα μου τα αυτοκίνητα είχαν/έχουν αυτόματο σασμάν...
Ακριβώς για τους λόγους που αναφέρεις, αρκετοί επιμένουν και αγοράζουν χειροκίνητο σασμάν και απορρίπτουν αυτοκίνητα που προσφέρονται αποκλειστικά με αυτόματο σασμάν.
-
VW PASSAT 1,8 TSI Tiptronic 177 πραγματικοί ίπποι με 25,5 κιλά ροπή στις 1500 r.p.m Με έκτη από τα 75 km/h με 1500 r.p.m
Έξι ταχύτητες . Θέση D ( DRIVE ) : αλλαγή ταχύτητας στις 1500+ στροφές περίπου
Θέση S : (SPORT ) : αλλαγή ταχύτητας αναλόγως πόσο « βαρύ »
είναι το δεξί πόδι. Φτάνει μέχρι κόφτη για αλλαγή .
Στη θέση «D» με μετακίνηση του επιλογέα δεξιότερα στη θέση Tiptronic έχεις και σειριακή χειροκίνητη επιλογή των ταχυτήτων με ανέβασμα και κατέβασμα κατά βούληση .
0-215 km/h (δίνει ο κατασκευαστής ) με συνεχή επιτάχυνση. -
Ο χρήστης ΗΝ1984 έγραψε:
VW PASSAT 1,8 TSI Tiptronic 177 πραγματικοί ίπποι.....177 μαζι με τουρπο !
.....νομιζω το avensis του δινει 150 ιππους χωρις τουρμπο!!!
αν κανω λαθος καποιος να με διορθωσει!!!
-
Ο χρήστης navarxos1976 έγραψε:
VW PASSAT 1,8 TSI Tiptronic 177 πραγματικοί ίπποι
.....177 μαζι με τουρπο !
.....νομιζω το avensis του δινει 150 ιππους χωρις τουρμπο!!!
αν κανω λαθος καποιος να με διορθωσει!!!
.........................Volkswagen Passat 1.8 TSI Sportline Tiptronic...........Toyota Avensis 1.8 Elegant
κ.εκ......................................1.798................................................1.798
Κύλινδροι.................................... 4 .................................................... 4
Ισχύς (ps/σ.α.λ).........................160/5.000 ........................................147/6.400
Ροπή (kgm/σ.α.λ)........................25,5/1.500 .................................... 18,0/4.000
0-100 (') ........................................9,0 ..............................................9,0
Τελική (χλμ/ώρα) ............................. 215 ............................................ 200
Κατανάλωση......................................11,3 ........................................... 8,0
CO2 (gr/km)................................... 195.................................................154Βέβαια εδώ συζητούμε για κιβώτια ταχυτήτων και όχι για το πως βγαίνουν τα άλογα από το κάθε αμάξι
-
Το δικό μου αμάξι είναι αυτόματο 5τάχυτο. (C200 Avantgarde w204).
Έχει 184 άλογα και ροπή 25,5. Σας πληροφορώ ότι δεν πρόκειται να ξαναπάρω χειροκίνητο αμάξι. Στο παρελθόν είχα πέντε χειροκίνητα ...Και οκτώ μοτοσυκλέττες μέχρι 1200 κυβικά.Κατ'αρχήν κάνω 100 χιλιόμετρα τη μέρα για τη δουλειά, και φτάνω πολύ πιο ξεκούραστος και χαλαρός.
Όποτε θέλω επιτάχυνση, πατάω το γκάζι... κατεβάζει και αυτό ήτανε! Ειδικά στην Κορίνθου Πατρών που ταξιδεύω συχνά, τα προσπεράσματα είναι εξαιρετικά ασφαλή και γρήγορα...Το ίδιο αμάξι χειροκίνητο που το έχω οδηγήσει, έχει τεράστια διαφορά.Από κατανάλωση το αυτόματο καίει ένα λίτρο παραπάνω από το χειροκίνητο.
Μα λίγα λόγια, το αυτόματο είναι εξαιρετικό , αν είναι σωστό αυτόματο. Έχω οδηγήσει και Yaris ημιαυτόματο και παραλίγο να κάνω εμετό...
-
Ο χρήστης blugosi έγραψε:
Έχω οδηγήσει και Yaris ημιαυτόματο και παραλίγο να κάνω εμετό...Χάλια είναι. Γενικά τα ημιαυτόματα (με εξαίρεση αυτά με διπλό συμπλέκτη και το SMGIII) δεν μου έχουν αφήσει καλές εντυπώσεις.
-
Μετά το dsg που οδήγησα στο superb του πατέρα μου νομίζω ότι δύσκολα στο μέλλον θα πάρω μηχανικό κιβώτιο.
-
Είμαστε στο 2009 και το βρίσκω απαράδεκτο να υπάρχουν ακόμη κιβώτια ταχυτήτων ίδια και απαράλλαχτα εδώ και δεκαετίες τουλάχιστο στα μικρομεσαία αυτοκίνητα. Νά χ(ε)σω την τεχνολογία από τους Ευρωπαίους και μη όταν σχεδόν όλοι οι οδηγοί ανακατεύουν την φασολάδα για να πάνε στη δουλειά τους ή την βόλτα τους
-
Ενώ αν ήταν οι Έλληνες κατασκευαστές αυτοκινήτων, δεν θα πηγαίναμε καν στη δουλειά μας!
Συμφωνώ, το θεωρώ απαράδεκτο να μην προχωράει η τεχνολογία στα κιβώτια τόσα χρόνια (από τότε που συγχρονίστηκαν οι ταχύτητες) και να θεωρείται σχεδόν 'αποκλειστική' λύση το χειροκίνητο.
-
Και να προχωρήσει τι θα γίνει; Ο έλληνας μέχρι να την υιοθετήσει με τον ρυθμό που αλλάζει αυτοκίνητα (8-10 χρόνια) θα έχουμε περάσει στα τηλεκατευθυνόμενα. Χώρια που αμά πάει στην αντιπροσωπεία και το dsg του στοιχίζει +3k επιπλέον χαλαρά θα πάει στην «κουτάλα της φασολάδας».
-
Είναι φθηνά, καταναλώνουν (συνήθως) λιγότερο καύσιμο, έχουν περισσότερες σχέσεις = καλύτερες επιδόσεις και βγάζουν εκατοντάδες χιλιάδες απροβλημάτιστα χιλιόμετρα.
-
'elteo Χώρια που αμά πάει στην αντιπροσωπεία και το dsg του στοιχίζει +3k επιπλέον χαλαρά θα πάει στην «κουτάλα της φασολάδας'
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Και να προχωρήσει τι θα γίνει; Ο έλληνας μέχρι να την υιοθετήσει με τον ρυθμό που αλλάζει αυτοκίνητα (8-10 χρόνια) θα έχουμε περάσει στα τηλεκατευθυνόμενα.Σωστός...! 2001 και 2003 τα 2 αυτοκίνητα της οικογένειας...
Χώρια που αμά πάει στην αντιπροσωπεία και το dsg του στοιχίζει +3k επιπλέον χαλαρά θα πάει στην «κουτάλα της φασολάδας».
Ναι, αλλά και τα χειροκίνητα χαλάνε αρκετά από όσο βλέπω (βλέπε VAG, βλέπε PSA και δεν ξέρω τι άλλο πλην της φυσιολογικής αλλαγής δίσκου)...οι μισοί δεν ξέρουν να αλλάζουν σωστά, οι μισές αργούν να μάθουν να οδηγούν λόγω αυτού του αρχαίου μηχανισμού, στις ανηφόρες δεν υπάρχει περίπτωση να μη φύγεις πίσω, τα ημιαυτόματα πλέον καταναλώνουν λιγότερο (είμαι πεπεισμένος λόγω χρήσης) σε σχέση με το χειροκίνητο...Άνεση άνεση άνεση. Και δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι υποστηρικτές του χειροκίνητου το στύβουν...
Αυτόματα vs χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων