-
Αποστόλη χαλάρωσε. Δε νομίζω ότι η παρατήρηση μου για τα περιοδικά ήταν εκτός θέματος, αλλά θα ήθελα να ακούσω και άλλους.
Προς τι πάντως τόση πίεση και κεφαλαία?
Αισθάνομαι κάτι σαν 'νταντά' και πραγματικά δεν μου αρέσει καθόλου.
Εκτός αν κάποιος σου έχει δώσει το δικαίωμα.Παρόλα αυτά, η τεκμηρίωση είναι σοφό να γίνεται, και τα περιοδικά να μας πείθουν ότι την ΚΑΝΟΥΝ. Έστω και από τον τρόπο γραφής τους. Και για τις βενζίνες θα σας ενημερώσω σύντομα αφού προβλέπεται εξαντλητική δοκιμή σε αγωνιστικό. Με μετρήσεις κλπ κλπ
-
Πάντως άσχετα με τις μετρήσεις κλπ κλπ η υποκειμενική αίσθηση που έχω ΕΓΩ στο δικό μου αυτοκίνητο είναι ότι τραβάει πολύ καλύτερα.
Το σίγουρο είναι οτι δεν ονειρεύομαι...
Βέβαια έχω παρατηρήσει αρκετές φορές διακυμάνσεις στην απόδοση του μοτέρ,ενω χρησιμοποιώ το ίδιο καύσιμο οπότε μπορεί να είναι σύμπτωση η θετική αίσθηση που έχω τώρα και να έχουμε συμπέσει σε φάση που το μοτέρ είναι στα...χάι του!
Ισως παίζει ρόλο και ο καιρός,η θερμοκρασία κλπ. -
Το προηγούμενο post γράφτηκε όχι με τη διάθεση επίδειξης γνώσεων αλλά πραγματικά γιατί το άρθρο μου φάνηκε πραγματικά πρόχειρο.
Τα ερωτηματικά πολλά και μια μικρή παράθεση θα βοηθούσε:- Αύξηση αριθμού οκτανίου δεν συνεπάγεται αύξηση της παραγόμενης θερμότητας καύσης=παραγόμενο έργο, άρα η αυξημένη απόδοση του κινητήρα με ταυτόχρονη μείωση κατανάλωσης είναι προβληματική.
- Τα πρόσθετα για την αύξηση αριθμού οκτανίου συνήθως είναι αρωματικοί υδρογονάνθρακες (βενζόλιο, τολουόλια, ξυλόλια, ΜΤΒΑ, ΕΤΒΑ, κ.α) τα οποία δεν επιφέρουν δραματική μεταβολή στη θερμότητα καύσης (το αντίθετο μάλιστα μειώνεται ελαφρά).
- Μερικές βασικές φυσικοχημικές ιδιότητες του καυσίμου, (πχ ειδικό βάρος ΑΡΙ) δεν αναφέρονται γιατί πολύ πιθανόν να μην ρωτήθηκαν.
- Τα καυσαέρια δεν αναφέρεται αν υφίστανται μεταβολή στις συγκεντρώσεις τους πράγμα πολύ σημαντικό για τη μακροζωία του καταλύτη όπως και για τη σωστή λειτουργία του κινητήρα καθώς η εντολή του αισθητήρα ''λ'' επιδρά στην τροφοδοσία καυσίμου. (Είναι μια από τις πιθανές αιτίες για την καλύτερη απόδοση της 95 RON στις μεσαίες στροφές και χρήζει διερεύνισης)
Στην κοινότητα των 4Τροχών που σαν σύνθημα της έχει τον αντίλογο νομίζω ότι κάθε ένσταση (είτε δική μου είτε άλλων) είναι σεβαστή και απαρχή ενός γόνιμου διαλόγου.
-
Ο χρήστης servmx έγραψε:
Το προηγούμενο post γράφτηκε όχι με τη διάθεση επίδειξης γνώσεων αλλά πραγματικά γιατί το άρθρο μου φάνηκε πραγματικά πρόχειρο.
Τα ερωτηματικά πολλά και μια μικρή παράθεση θα βοηθούσε:- Αύξηση αριθμού οκτανίου δεν συνεπάγεται αύξηση της παραγόμενης θερμότητας καύσης=παραγόμενο έργο, άρα η αυξημένη απόδοση του κινητήρα με ταυτόχρονη μείωση κατανάλωσης είναι προβληματική.
- Τα πρόσθετα για την αύξηση αριθμού οκτανίου συνήθως είναι αρωματικοί υδρογονάνθρακες (βενζόλιο, τολουόλια, ξυλόλια, ΜΤΒΑ, ΕΤΒΑ, κ.α) τα οποία δεν επιφέρουν δραματική μεταβολή στη θερμότητα καύσης (το αντίθετο μάλιστα μειώνεται ελαφρά).
- Μερικές βασικές φυσικοχημικές ιδιότητες του καυσίμου, (πχ ειδικό βάρος ΑΡΙ) δεν αναφέρονται γιατί πολύ πιθανόν να μην ρωτήθηκαν.
- Τα καυσαέρια δεν αναφέρεται αν υφίστανται μεταβολή στις συγκεντρώσεις τους πράγμα πολύ σημαντικό για τη μακροζωία του καταλύτη όπως και για τη σωστή λειτουργία του κινητήρα καθώς η εντολή του αισθητήρα ''λ'' επιδρά στην τροφοδοσία καυσίμου. (Είναι μια από τις πιθανές αιτίες για την καλύτερη απόδοση της 95 RON στις μεσαίες στροφές και χρήζει διερεύνισης)
Στην κοινότητα των 4Τροχών που σαν σύνθημα της έχει τον αντίλογο νομίζω ότι κάθε ένσταση (είτε δική μου είτε άλλων) είναι σεβαστή και απαρχή ενός γόνιμου διαλόγου.
Αυτό , μάλιστα !
'Επεισόδιο' λήξαν.
Αποστόλης. -
Ο χρήστης servmx έγραψε:
Μπορείς να γίνεις ποιο σαφής, όσων αφορά τα καυσαέρια.
Όσων αφορά αυτά που γράφεις για το διάλογο, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, αν όλοι είχαμε την ίδια γνώμη για όλα τα θέματα, θα ήταν τουλάχιστον βαρετή η ζωή μας. - Τα καυσαέρια δεν αναφέρεται αν υφίστανται μεταβολή στις συγκεντρώσεις τους πράγμα πολύ σημαντικό για τη μακροζωία του καταλύτη όπως και για τη σωστή λειτουργία του κινητήρα καθώς η εντολή του αισθητήρα ''λ'' επιδρά στην τροφοδοσία καυσίμου. (Είναι μια από τις πιθανές αιτίες για την καλύτερη απόδοση της 95 RON στις μεσαίες στροφές και χρήζει διερεύνισης)
-
Μια ερώτηση...
Μήπως έχει παρατηρήσει κανείς σας ότι με την BP Ultimate 100 το αυτοκίνητο κοντά στον χώρο του ντεπόζιτου μυρίζει πιο έντονα βενζίνη?
Εγώ θεώρησα ότι μπορεί να έχω καμμια διαρροή, πράγμα που τελικά δεν υφίσταται... και καταλήγω ότι τελικά αυτή η βενζίνη μυρίζει πάρα πολύ έντονα. -
Ο χρήστης servmx έγραψε:
Το προηγούμενο post γράφτηκε όχι με τη διάθεση επίδειξης γνώσεων αλλά πραγματικά γιατί το άρθρο μου φάνηκε πραγματικά πρόχειρο.Δε διαφωνώ μαζί σου, εμένα με 'χάλασε' πρώτα-πρώτα ο 'ελαφρός' τρόπος με τον οποίο προσπεράστηκε μια τεράστια διαφορά στη θερμοκρασία περιβάλλοντος μεταξύ των μετρήσεων. Ωστόσο καλύτερα να δούμε το άρθρο όχι ως μια αυστηρή τεχνική αξιολόγηση αλλά σαν παρουσίαση κάποιων μετρήσεων και πρώτων συμπερασμάτων.
Τα ερωτηματικά πολλά και μια μικρή παράθεση θα βοηθούσε:
- Αύξηση αριθμού οκτανίου δεν συνεπάγεται αύξηση της παραγόμενης θερμότητας καύσης=παραγόμενο έργο, άρα η αυξημένη απόδοση του κινητήρα με ταυτόχρονη μείωση κατανάλωσης είναι προβληματική.
Μάλλον δεν το κατάλαβα αυτό αλλά έτσι που το λες είναι σαν τα καύσιμα με μεγάλο βαθμό οκτανίου να μην προσφέρουν κανένα πλεονέκτημα
Ολοι έχουμε διαπιστώσει ή έχουμε τέλος πάντων ακούσει για καλύτερη απόδοση του κινητήρα με τέτοια καύσιμα (όχι σε όλες τις περιπτώσεις βέβαια αλλά χοντρικά μιλώντας ισχύει αυτό). Οπότε η αύξηση του αριθμού οκτανίου οδηγεί σε περισσότερο 'παραγόμενο έργο'. Αρα μήπως η θερμότητα καύσης δεν 'ισούται' με το 'παραγόμενο έργο' ? (η ροπή εξαρτάται από τη μέση πίεση εμβόλου, που εξαρτάται από την θερμοκρασία καύσης αλλά και από άλλους παράγοντες)
Η μείωση της κατανάλωσης μπορεί θαυμάσια να προέρχεται από την αυξημένη ροπή, που οδηγεί σε λιγότερο 'γκάζι' για τις ίδιες απαιτήσεις λειτουργίας.
Ναι αλλά αν αυξάνεται το ενεργειακό περιεχόμενο του καυσίμου μήπως η διαφορά στη θερμοκρασία αντισταθμίζεται ?
Ισως για το χαρακτήρα του άρθρου να ήταν υπερβολή, τι σημαίνει το ειδικό βάρος για μη ειδικούς ?
Πολύ σωστή παρατήρηση, και εμένα αυτή είναι η μεγαλύτερη δική μου απορία, τι γίνεται με τον καταλύτη, μήπως 'δηλητηριάζεται' πολύ πιο γρήγορα ?
Προφανώς!
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Μια ερώτηση...
Μήπως έχει παρατηρήσει κανείς σας ότι με την BP Ultimate 100 το αυτοκίνητο κοντά στον χώρο του ντεπόζιτου μυρίζει πιο έντονα βενζίνη?
Εγώ θεώρησα ότι μπορεί να έχω καμμια διαρροή, πράγμα που τελικά δεν υφίσταται... και καταλήγω ότι τελικά αυτή η βενζίνη μυρίζει πάρα πολύ έντονα.Ακριβώς τό ίδιο παρατήρησα καί εγώ Χρήστο.Επίσεις παρατήρησα ότι ο κινητήρας δουλεύει πολύ πιό ήσυχα μετά από τήν πρώτη χρήση τής 100.Ακόμα καί τώρα πού ξαναέβαλα τήν Racing εξακολουθεί νά είναι ήσυχος.Ισως τελικά να καθαρίζει αποτελεσματικά τίς βαλβίδες.Τί λέτε;
-
Και εγώ τελευταία βάζω την BP 100 και μπορω να πω πως εχω δει σημαντικη διαφορα στο τουτου μου (307 1,6). Και εγώ παρατήρησα πως ο κινητήρας με την συγκεκριμένη βενζίνη είναι πιο αθόρυβος.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Μάλλον δεν το κατάλαβα αυτό αλλά έτσι που το λες είναι σαν τα καύσιμα με μεγάλο βαθμό οκτανίου να μην προσφέρουν κανένα πλεονέκτημα
Η ικανότητα αύξησης της ικανότητας συμπίεσης ενός καυσίμου (και μόνο αυτή) δηλαδή αύξηση αριθμού RON δεν επιφέρει καμμία μεταβολή στο ενεργειακό περιεχόμενο του καυσίμου. Εκτός και αν έχουν προσθέση και κάτι άλλο.
Ολοι έχουμε διαπιστώσει ή έχουμε τέλος πάντων ακούσει για καλύτερη απόδοση του κινητήρα με τέτοια καύσιμα (όχι σε όλες τις περιπτώσεις βέβαια αλλά χοντρικά μιλώντας ισχύει αυτό). Οπότε η αύξηση του αριθμού οκτανίου οδηγεί σε περισσότερο 'παραγόμενο έργο'. Αρα μήπως η θερμότητα καύσης δεν 'ισούται' με το 'παραγόμενο έργο' ? (η ροπή εξαρτάται από τη μέση πίεση εμβόλου, που εξαρτάται από την θερμοκρασία καύσης αλλά και από άλλους παράγοντες)....
Η μείωση της κατανάλωσης μπορεί θαυμάσια να προέρχεται από την αυξημένη ροπή, που οδηγεί σε λιγότερο 'γκάζι' για τις ίδιες απαιτήσεις λειτουργίας.Μήπως τα καύσιμα που πωλούνται σαν 95 RON πολύ απλά δεν είναι αυτής της ποιότητας??
Όσον αφορά τη ροπή απαραίτητη προυπόθεση είναι είτε η αύξηση ικανότητας συμπίεσης του κινητήρα (πράγμα αδύνατο χωρίς ριζική επέμβαση σε αυτόν), ή η δραστική ψύξη του εισερχομένου μίγματος ή μεταβολές στην παροχή και περιεκτικότητα του μίγματος (πλούσιο) με συνέπειες στη σωστή λειτουργία του 'λ' και του καταλύτη.
Έχει παρατηρήσει κανείς μια ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά κάποιων 'πειραγμένων' μικρών αυτοκινήτων κατά την επιτάχυνση??
Τέλος όταν κάποιος πουλά 'χαρτογράφηση', πολύ απλά να έχει μεταβάλει το 'παράθυρο' λειτουργίας του 'λ' (πράγμα ιδιαίτερα εύκολο και άνευ κόστους!!!) Σκέφτηκε κανείς να μετρήσει ρύπους μετά ή κατά τη διάρκεια δυναμομέτρησης?????Ναι αλλά αν αυξάνεται το ενεργειακό περιεχόμενο του καυσίμου μήπως η διαφορά στη θερμοκρασία αντισταθμίζεται ?
Ισως για το χαρακτήρα του άρθρου να ήταν υπερβολή, τι σημαίνει το ειδικό βάρος για μη ειδικούς ?Ο αγοραστής πληρώνει λίτρα καυσίμου και όχι μάζα. Εάν το καύσιμο είναι πυκνότερο ή αραιώτερο (άλλο ειδικό βάρος) τότε μεταβάλλονται σχεδόν όλες οι φυσικοχημικές ιδιότητες. Απλά δεν ρωτήθηκε κάτι τόσο απλό το οποίο θα μπορούσε να δώσει σημαντικές πληροφορίες.
Τέλος δεν θα ήθελα να χρεώσω δόλο σε ένα περιοδικό στο οποίο με γαλούχησε απλά το χαρακτηρίζω σαν μια ατυχής στιγμή.
Χίλια συγνώμη για το εκτενές post
[/quote] -
Φίλε servmx, επίτρεψέ μου να επιμείνω: έχει παρατηρηθεί πολλές φορές (είτε σε δυναμόμετρο είτε μόνο και μόνο σαν 'αίσθηση' του οδηγού) αύξηση της απόδοσης του αυτοκινήτου απλά και μόνο χρησιμοποιώντας βενζίνη με υψηλότερο αριθμό οκτανίων, χωρίς καμία άλλη αλλαγή στο αυτοκίνητο. Που αποδίδεις την αύξηση αυτή ? Για παράδειγμα, που αποδίδεις την αύξηση της απόδοσης που δείχνει το άρθρο των 4Τ ?
-
Φίλε Nass,
Είναι πιθανή όντως μια καλύτερη συμπεριφορά καυσίμου με αυξημένο αριθμό RON, σε περιπτώσεις όπου η μη βέλτιστη ομογενοποίηση του μίγματος καυσίμου-αέρα, δημιουργεί προανάφλεξη με συνέπεια απώλεια έργου. Η χρήση εγκεφάλου στα σύγχρονα συστήματα έγκχυσης καυσίμου, έχουν αυξήσει σημαντικά την 'ικανότητα' του κινητήρα να προσαρμόζεται στις μεταβολές των απαιτήσεων φορτίου. (οπότε το ποσοστιαίο κέρδος σε αύξηση απόδοσης δεν μπορεί να είναι μεγάλο).
Όπως και εσύ παρατήρησες στο άρθρο οι συνθήκες δοκιμής δεν ήταν ακριβώς οι ίδιες και η αύξηση της απόδοσης σε ένα 'καθημερινό' αυτοκίνητο δεν ήταν σημαντική.
Σε ένα πιο sport αυτοκίνητο ήταν κάπως μεγαλύτερη η αύξηση απόδοσης αλλά και πάλι δεν ήταν σε όλο το φάσμα των στροφών!! (γεγονός άκρως ενδιαφέρον όσο και περίεργο).
Όπως προανέφερα σε άλλο post χρήζει διερεύνισης η στοιχειομετρία του μίγματος καυσαερίων. Πολύ κατατοπιστικό θα ήταν ένα διάγραμμα με τις ενδείξεις H/C, σε όλο το φάσμα στροφών λειτουργίας του κινητήρα και για τα δύο (τρία με τη racing) καύσιμα.
Ελλείψει στοιχείων όλα είναι υποθέσεις.
Υ.Γ. Ερώτηση: Η εμφάνιση special καυσίμων με αυξημένη τιμή δεν είναι πιθανόν να προκαλέσει περαιτέρω υποβάθμιση των (ήδη χαμηλής ποιότητας) τυποποιημένων καυσίμων και να κατευθύνει με γεωμετρική ακρίβεια τον αγανακτισμένο οδηγό σε αυτές τις μάνικες??
Η ανάγκη του οδηγού για καθαρότερα καύσιμα δεν πρέπει να αποτελεί μέσο αύξησης κερδών κάποιων έξυπνα κινούμενων επιχειρήσεων.Κάνοντας λίγο χιούμορ, η αίσθηση είναι καθαρά εγκεφαλική λειτουργία!!
-
Εγω ξερω οτι στο manual της ABT για το δικο μου αμαξι δινει 210 αλογα με 95 οκτανια και 228 με 100...αρα, κατι κανουν τα 5 παραπανω
-
κι εγώ έβαλα για πρώτη φορά προχθές την νέα βενζίνη της BP με τα 100 οκτάνια και μου φάνηκε οτι ο κινητήρας είχε περισσότερη ροπή ...ίσως όμως να φταίνε και όσα έχω ήδη διαβάσει οτι 'κάνει' , θα την δοκιμάσω σε ταξίδι και θα σας πώ τις εντυπώσεις μου... πείτε μου όμως, αληθεύει οτι όλες αυτές οι ενισχυμένες βενζίνες δεν πρέπει να χρησιμοποιούντε πολύ συχνά?
κάτι έχω ακούσει οτι το πολύ για ένα γέμισμα το μήνα [δεδομένου οτι το αμάξι χρησιμοποιείτε καθημερινα ]
πια η άποψη σας, γνώμη σας?
ΥΓ. άν το ερωτημα μου έχει ήδη σχολιαστεί/απαντηθεί να με συνχωρέσετε -
paidia,dokimaste tin,tha deite tromeri diafora sto pos douleuei o kinitiras..pantos i bp upostririzei oti exei mesa katharistika gi auto k prota kukloforise pilotika stin ellada,pou os gnoston antimetopizei provlima me tin rupansi
-
Εμένα μου είχαν πει στο συνεργείο κάθε τέσσερα γεμίσματα να βάζω τουλάχιστον μια φορά μέχρι επάνω κάποια από αυτές τις νέες βενζίνες, λέγοντας 'καλό θα του κάνει'. Τελικά, τα οικονομικά μου δε μου το επέτρεψαν.
-
Ο χρήστης kamil έγραψε:
κι εγώ έβαλα για πρώτη φορά προχθές την νέα βενζίνη της BP με τα 100 οκτάνια και μου φάνηκε οτι ο κινητήρας είχε περισσότερη ροπή ......Έδωσες στον Περικλή να πιεί special whiskey (12 ετών κτλ)
Πλάκα κάνω!! -
Εγώ το Σάββατο που γύριζα από Χαλκιδική γέμισα για πρώτη φορά με Racing 99+ και μου φάνηκε ότι το Astra έχασε τη δυναμή του στις ψηλές στροφές, όπως και την τελική του ταχύτητα. Μέσα στην Αθήνα όμως διαπίστωσα καλύτερη απόκριση στις χαμηλές και μεσαίες.
Ultimate δεν έχω βάλει ακόμα.
-
Ο χρήστης kamil έγραψε:
κι εγώ έβαλα για πρώτη φορά προχθές την νέα βενζίνη της BP με τα 100 οκτάνια και μου φάνηκε οτι ο κινητήρας είχε περισσότερη ροπή ...ίσως όμως να φταίνε και όσα έχω ήδη διαβάσει οτι 'κάνει' , θα την δοκιμάσω σε ταξίδι και θα σας πώ τις εντυπώσεις μου... πείτε μου όμως, αληθεύει οτι όλες αυτές οι ενισχυμένες βενζίνες δεν πρέπει να χρησιμοποιούντε πολύ συχνά?
κάτι έχω ακούσει οτι το πολύ για ένα γέμισμα το μήνα [δεδομένου οτι το αμάξι χρησιμοποιείτε καθημερινα ]
πια η άποψη σας, γνώμη σας?
ΥΓ. άν το ερωτημα μου έχει ήδη σχολιαστεί/απαντηθεί να με συνχωρέσετεεγω ειχα βαλει το προηγουμενο σ/κ εν οψη ταξιδιου στη ναυπακτο.. Το ρεζερβουαρ ειχε μονο ultimate... Στις επιδοσεις του αυτοκινητου δε μπορω να πω οτι ειδα διαφορα! Στο πηγαινε (στη ναυπακτο) το αυτοκινητο ηταν 'μπουκωμενο' και ειχε χασει τη σπιρταδα του.. Με το ιδιο ρεζερβουαρ γυρισα πισω αθηνα. Το αυτοκινητο ειχε πλεον 'ανοιξει' και πεταγε! Δεν το αποδιδω, ομως, στη βενζινη.. Λιγο πριν φτασω αθηνα, εβαλα σε μια BP (ο σταθμος της εθνικης πριν απο τον Σειριο) την απλη αμολυβδη (10 ευρω, μεχρι τη μεση σχεδον του ρεζερβουαρ, ζητημα να ειχα 5 λιτρα utlimate μεσα) και εξακολουθουσε το αυτοκινητο να πεταει (δε παρατηρησα καποια μειωση).. Αυτο που παρατηρησα, μεσα στην πολη πλεον, ειναι οτι στο ρελαντι δουλευει πιο στρωτα ο κινητηρας και δε κανει κατι τρεμοπαιγματα!
..go figure!!
-
Χαιρετω την παρεα, μετα απο τις ολιγοημερες διακοπες μου...
Λοιπον ο servmx εχει πολη καλη γνωση του τι λεει, διοτι εν μερη αυτο εχει σπουδασει, απλα λογω σεμνοτητας δε θελει να το πει καθαρα
Αυτο που πρεπει να μας εξηγησει ειναι γιατι αυτη η αισθηση που εχουμε οτι το αυτοκινητο μας παει καλυτερα οταν χρησιμοποιουμε καποια σουπερ βενζινη δεν ειναι 'αληθινη'.
Εγω Γιαννη ειμαι απολυτα σιγουρος οτι το Πουντο παει αισθητα καλυτερα με την racing 99+ και εχω πολλα παραδειγματα για να το τεκμηριωσω. Το πιο τρανταχτο ειναι οτι επειδη οδηγω σχεδον παντα με τον ιδιο ρυθμο στα ταξιδια μου, εχω δει σε ανηφορες το αυτοκινητο να εχει περισσοτερα χλμ/ωρα, σε καποια συγκεκριμενα σημεια. Επισης εχω παρατηρησει πιο ομαλη λειτουργια του μοτερ και καλυτερη αποκριση.
Αυτο που φοβαμαι ειναι οτι αυτες οι 'σουπερ' βενζινες θα οδηγησουν σε υποβαθμιση των απλων, οποτε ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ θα βαζουμε καποια απο τις ακριβες για να εχουμε την απιθυμητη αποδοση.
ΒΕΝΖΙΝΗ 100 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡ ?