-
Την ιδέα αυτού του θέματος μου την έδωσε μικροατύχημα που είχα με δίκυκλο κατά το οποίο έσπασα τη μύτη μου γιατί φορούσα γυαλιά (οράσεως) μέσα από το κράνος. Τι θα γίνει αν σε ατύχημα με το αμάξι μου σκάσουν τα μούτρα μου πάνω στον αερόσακο ενώ φοράω τα γυαλιά μου; Υπάρχουν σχετικές μελέτες και σε τι αποτελέσματα κατέληξαν; Αν τα γυαλιά αποτελούν κίνδυνο σε μια τέτοια περίπτωση, μήπως θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η χρήση π.χ. φακών επαφής. Έχετε υπόψη σας κάτι σχετικό;
-
Την ιδέα αυτού του θέματος μου την έδωσε μικροατύχημα που είχα με δίκυκλο κατά το οποίο έσπασα τη μύτη μου γιατί φορούσα γυαλιά (οράσεως) μέσα από το κράνος. Τι θα γίνει αν σε ατύχημα με το αμάξι μου σκάσουν τα μούτρα μου πάνω στον αερόσακο ενώ φοράω τα γυαλιά μου; Υπάρχουν σχετικές μελέτες και σε τι αποτελέσματα κατέληξαν; Αν τα γυαλιά αποτελούν κίνδυνο σε μια τέτοια περίπτωση, μήπως θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η χρήση π.χ. φακών επαφής. Έχετε υπόψη σας κάτι σχετικό;
-
-
Ειχα διαβασει καπου οτι τα γυαλια πρεπει να ειναι αθραυστα γιατι αλλιως υπαρχει περιπτωση να θρυματιστουν και να υπαρξει τραυματισμος... τωρα αν ο σκελετος μπορει να δημιουργησει προβλημα, δεν ανεφερε το αρθρο που ειχα διαβασει... παντως καλο οταν οδηγουμε ειναι να φοραμε φακους αντι γυαλια καθοτι εκτος απο τους τραυματισμους, με τους φακους βλεπουμε ΚΑΛΥΤΕΡΑ και εχουμε και ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ οραση... (η οποια μπορει να αποδειχθει σωτηρια)
-
θα συμφωνήσω με το φίλο RGBEFT. Γενικά τα γυαλιά καλό είναι να αποφεύγονται λένε οι έρευνες. Το σύνολο των γυαλιών που κυκλοφορεί τώρα πια είναι άυθραυστα και αν μη τί άλλο, δεν τραυματίζουν το μάτι.Αυτό παντως που πρεπει να απαφεύγεται πάση θυσία είναι(πως να το πω, χωρίς να αρχίσετε την πλάκα ) οι πίπες, αφού εκεί υπάρχει πρόβλημα για σοβαρό τραυματισμό!
ΑΝΩΡΙΜΟΙ
Υ.Γδεν μπορώ να καταλάβω πως έσπασες τη μύτη σου λόγω των γυαλιών, μέσα από το κράνος περαστικά
-
Ο χρήστης chemic έγραψε:
Αυτό παντως που πρεπει να απαφεύγεται πάση θυσία είναι(πως να το πω, χωρίς να αρχίσετε την πλάκα ) οι πίπες, αφού εκεί υπάρχει πρόβλημα για σοβαρό τραυματισμό!ΑΝΩΡΙΜΟΙ
οι ποιές;
βρε τι κάναμε εδώπάντως σοβαρά, τα περιστατικά είναι αναρίθμητα, ειδικά στην αμερική. Αφού σε άλλο φόρουμ που μπαίνω, κολλητός παιδιού την έπαθε την ώρα της νιρβάνας και το έστειλε σε κολώνα. 15 ράμματα η κοπέλα και μια πολύ μεγάλη ουλή εκεί που δεν θα 'θελε ο τύπος... προσοχή boys and girls στις τρέλλες.
-
Ο χρήστης EMMANOYHL έγραψε:
Την ιδέα αυτού του θέματος μου την έδωσε μικροατύχημα που είχα με δίκυκλο κατά το οποίο έσπασα τη μύτη μου γιατί φορούσα γυαλιά (οράσεως) μέσα από το κράνος. Τι θα γίνει αν σε ατύχημα με το αμάξι μου σκάσουν τα μούτρα μου πάνω στον αερόσακο ενώ φοράω τα γυαλιά μου; Υπάρχουν σχετικές μελέτες και σε τι αποτελέσματα κατέληξαν; Αν τα γυαλιά αποτελούν κίνδυνο σε μια τέτοια περίπτωση, μήπως θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η χρήση π.χ. φακών επαφής. Έχετε υπόψη σας κάτι σχετικό;Καλα φορουσες κρανος 'full face' με το 'visor' τελειως κλειστο και επεσες απο τη μηχανη και εσπασες την μυτη σου;
Δεν ξερω πως εγινε γιατι εχω πεσει με ταχυτητα περιπου 10-15 χλμ με κρανος 'full face' με το 'visor' τελειως κλειστο, συρθηκα με τα μουτρα για 5-6 μετρα (εβλεπα την ασφαλτο και το 'visor' να γδερνεται) και οταν σταματησα, σηκωθηκα κοιταξα τριγυρω, σηκωσα την μηχανη με τη βοηθεια ενος περαστικου. Εβγαλα το κρανος και κοιταξα παντου και δεν ειχα ουτε την παραμικρη αμυχη. (βεβαιως εκτος απο το κρανος φοραγα ολοσωμο Aerostich με το κεβλαρ βοηθημα για την πλατη. Δερματινα γαντια με επενδυσεις κεβλαρ στα δακτυλα και παλαμη και μποτες με κεβλαρ ενισχυσεις στον αστραγαλο.
για πες μας τι φορας οταν οδηγας μηχανακι (και τι φοραγες εκεινη την φορα που χτυπησες) γιατι δεν εχω ακουσει ποτε οτι τα γυαλια ειναι προβλημα. (αλλα ειναι τα προβληματα που καμμια φορα προκαλουν τραυματισμους σε μοτοσυκλετιστες)
Νικος
-
Ο χρήστης gmak έγραψε:
πάντως σοβαρά, τα περιστατικά είναι αναρίθμητα, ειδικά στην αμερική. Αφού σε άλλο φόρουμ που μπαίνω, κολλητός παιδιού την έπαθε την ώρα της νιρβάνας και το έστειλε σε κολώνα. 15 ράμματα η κοπέλα και μια πολύ μεγάλη ουλή εκεί που δεν θα 'θελε ο τύπος... προσοχή boys and girls στις τρέλλες.
Μ' αρέσει που σοβαρεύτηκες
Δηλάδά ο τύπος έκανε τρέλες την ώρα που οδηγούσε!!!
Εμ, φυσικό είναι που τράκαρεΚαι όσο για την ουλή... Ανατριχιάζω μόνο που το διαβάζω ....ΑΟΥΤΣ!!!!!!
Πάντως, επειδή κι εγώ φοράω γυαλιά, μ'ενδιαφέρει το θέμα. Μήπως πρέπει να φοράω φακούς καλύτερα;;; Δεν νομίζω βέβαια να υπάρχει περίπτωση κάποιου σοβαρού τραυματισμού, μιας και τα κρύσταλλα είναι άθραυστα, αλλά με τον σκελετό σε τόσο ευαίσθητο σημείο, ποτέ δεν ξέρεις...
-
Το ηθικο διδαγμα ειναι: οι κοπελες που κανουν φιφες (φ=π) στο αυτοκινητο να μην φορουν γυαλια αλλα φακους επαφης
-
Συμφωνώ σε όλα. Για μένα, ακόμα και τα γυαλιά ηλίου είναι επικίνδυνα στην οδήγηση. Μπορεί να είμαι λίγο παράξενος, αλλά μου δίνουν την αίσθηση ότι μου περιορίζουν το οπτικό μου πεδίο. Παλιά μάλιστα που οδηγούσα μηχανάκι χωρίς κράνος (ναι, ξέρω μην αρχίσετε, απλά τότε δεν έγραφαν για κράνος) με ενοχλούσαν και οι στροβιλισμοί του αέρα που δημιουργούσαν, με αποτέλεσμα να δακρίζω και σχεδόν να μη βλέπω. Τα έκοψα τελείως και ησύχασα.
Όσο για τις τρέλες, νομίζω ότι ακόμα και ποτήρι με ποτό να κρατάς εκείνη τη στιγμή είναι επικίνδυνο. Το μόνο πράγμα που ενδείκνυται να κρατάμε είναι μία τούφα μαλλιά... Γυναικεία βέβαια... Ε, ρε τι λέμε πρωί-πρωί...
-
Επειδή τυγχάνει να είμαι οπτικός στο επάγγελμα, ίσως σας ενδιαφέρει μια πιο ειδική γνώμη...
Κατ'αρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι όποια και να είναι η ζημιά από τα γυαλιά που ίσως φοράμε, σίγουρα δεν είναι συγκρίσιμη με τη ζημιά που θα γινόταν χωρίς αερόσακο.
Από εκεί και πέρα, η πλειοψηφία των γυαλιών που κυκλοφορούν στα οπτικά καταστήματα(για περίπετρα δεν αναλαμβάνω ευθύνη), είναι από οργανική ύλη και σε συνθήκες καθημερινής χρήσης όπου δεν υπάρχουν υπερβολικές καταπονήσεις, είναι άθραυστα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να σπάσουν σε κάποια παρα πολύ δυνάτή καταπόνηση. Πολλά γυαλιά ηλίου με κρυστάλλινους φακούς έχουν επεξεργασία αντίστοιχη με αυτήν των παρμπρίζ, δηλαδή άν σπάσουν θρυματίζονται. Τα γυαλιά οράσεως δεν γίνονται πια με τέτοιο τρόπο,από τότε που βγήκαν οι οργανικοί φακοί. Τελευταία έχουν βγεί και φακοί πιό άθραυστοι από τους οργανικούς, από polycarbonate υλικό, και για ηλίου και για οράσεως.
Αυτά,περίπου είχα να προσθέσω. Άν θέλετε κάτι, με ρωτάτε. -
Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
¼óï ãéá ôéò ôñÝëåò, íïìßæù üôé áêüìá êáé ðïôÞñé ìå ðïôü íá êñáôÜò åêåßíç ôç óôéãìÞ åßíáé åðéêßíäõíï. Ôï ìüíï ðñÜãìá ðïõ åíäåßêíõôáé íá êñáôÜìå åßíáé ìßá ôïýöá ìáëëéÜ... Ãõíáéêåßá âÝâáéá... Å, ñå ôé ëÝìå ðñùß-ðñùß...
Êáëü åßíáé íá ìçí êñáôÜìå ôßðïôá ãõíáéêåßï êáôá ôçí ïäÞãçóç ãéáôé:
1 ¼ëï êáé êÜðïéï ïéêüðåäï èá áãïñÜóïõìå ....
2.Èõìçèåßôå ôé Ýðáèå êÜðïéïò óôá Ôñßêáëá (ðáíôñåìÝíïò ) ðïõ áóêïýóå ìå êïðÝëá (ðáíôñåìÝíç êáé áõôÞ áëëÜ ìå Üëëïí).Áöçóå üëï ôï ...ìïñéü ôïõ óôï óôüìá ôçò êïðÝëëáò ìåôá áðï ôñáêÜñéóìá óôï ïðïßï õðÝðåóå ãéá åõíüçôïõò ëüãïõòÔï ðéèáíüôåñï ãéá ôçí ðåñßðôùóç ãõáëéþí êáé áåñüóáêïõ -áí ëÜâïõìå õðüøç êáé êÜðïéá áôõ÷Þìáôá óôá ïðïßá ïé ðáèüíôåò äåí öïñïýóáí æþíç áëëÜ Üíïéîå ï áåñüóáêïò åß÷áí ôñáõìáôéóìïýò óôï êåöÜëé áðï ôï ðáñìðñßæ åðåéäÞ ï áåñüóáêïò óõãêñÜôçóå ôï óþìá êáé ü÷é ôï êåöÜëé - åßíáé ôá ãõáëßá íá öýãïõí ëüãù áäñÜíåéáò êáé íá ìçí õðÜñîåé êÜðïéá ðåñáéôÝñù åðéðëïêÞ .Åôóé ðéóôåýù ôïõëÜ÷éóôïí.
-
Καλά, αυτό το έχω ακούσει κι εγώ, αλλά σε πολλά διαφορετικά μέρη και μου φαίνεται ότι τελικά είναι ράδιο αρβύλα. Πάντως εγώ δεν εννοούσα να το κάνουμε στο αμάξι. Άλλωστε, δεν βολεύει κατά τη γνώμη μου και δεύτερον, όταν απολαμβάνεις 2 πράγματα ταυτόχρονα (οδήγηση και 'περιποίηση') χάνεις μέρος της απόλαυσης και από τα δύο.
-
Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
Συμφωνώ σε όλα. Για μένα, ακόμα και τα γυαλιά ηλίου είναι επικίνδυνα στην οδήγηση. Μπορεί να είμαι λίγο παράξενος, αλλά μου δίνουν την αίσθηση ότι μου περιορίζουν το οπτικό μου πεδίο.Ετσι ειναι. περιοριζουν το πτικο πεδιο... δεν εισαι εσυ περιεργος.... φαντασου και εμας που εχουμε μυωπιες... στην ουσια με γυαλια βλεπεις ΜΟΝΟ στο κεντρο, αφου η οποια περιεφερειακη οραση ειναι ΕΞΩ απο τα γυαλια... αρα αν ειναι περιφερειακη με 3 μυωπια... ειναι αχρηστη... ΦΑΚΟΙ , ΦΑΚΟΙ, ΦΑΚΟΙ
-
Ego eimai kata ton aerosakon. Amesos ton apenergopoihsa kai ebala mikro timonaki MOMO. Apo odikh sumperifora kai es8ish to mokro timonh einai ola ta lefta. Nio8is kai odigas F1 re paidi mou.
Apo thn alh pleura edo sto kanada kratane austiro fakelomai ths istorias tou autokinitou. Diladi pes akoumpiso esto kati me liga km pou afise gratsounia mono sto profilaxtira. Alla energopihte o aerosakos.
Amesos exasa pola leuta. Dioti mpenh sthn istoria tou autokinitou otan pao na balo neo aerosako (pou kostizh trela leuta). Xano leuta giati ama 8elo na to pouliso mia mera 8a mou ph o alos hsoun se trakarisma. Kai as mhn htan pote. Katalabes. SAY NO TO AIRBAGS ON SPORTS CARS.
Apo thn allh einai kai to 8ema asfaleias. Isos na exei sosh zoes. Alla apo thn allh exoun prokalesh kai trabmatismous ekei pou den 8a upirksan xoris aerosako. Opte einai diporto kata thn gnomh mou.
No Airbags for me thank you. Exo apenergopoihsh kai tou sunodigou gia tous idious logous parapano. Panta enimerono ton sunepibati mou oti den exei Airbag. Alla kai pali pote kai kamia apolitos trela me allon mesa sto oxhma.
-
Ρε μουρλοκομεία, την πίπα που καπνίζει ο κόσμος εννοούσα
(και που κανονικά λέγεται τσιμπούκι, ο αδελφός μου πριν χρόνια είχε πάει σε μαγαζί με είδη καπνού για να μου πάρει δώρο στα γεννέθλια μου. Ακόμα θυμάται την κατσάδα που έφαγε από την γιαγιά που το είχε, όταν είπε πίπα και όχι τσιμπούκι ).
Πιστεύω πως ο αερόσακος οδηγού είνια πολύ σημαντικός, για τον συνοδηγού, δεν έχω πειστεί! Τώρα το κόστος αντικατάστασης όντως είναι τρελλό!!! Αφού οι εταιρίες λένε πόσο σημαντικός είναι ο αερόσακος, μόλλον θα έπρεπε να το μειώσουν. -
Ο χρήστης chemic έγραψε:
Ρε μουρλοκομεία, την πίπα που καπνίζει ο κόσμος εννοούσα
(και που κανονικά λέγεται τσιμπούκι, ο αδελφός μου πριν χρόνια είχε πάει σε μαγαζί με είδη καπνού για να μου πάρει δώρο στα γεννέθλια μου. Ακόμα θυμάται την κατσάδα που έφαγε από την γιαγιά που το είχε, όταν είπε πίπα και όχι τσιμπούκι ).
Πιστεύω πως ο αερόσακος οδηγού είνια πολύ σημαντικός, για τον συνοδηγού, δεν έχω πειστεί! Τώρα το κόστος αντικατάστασης όντως είναι τρελλό!!! Αφού οι εταιρίες λένε πόσο σημαντικός είναι ο αερόσακος, μόλλον θα έπρεπε να το μειώσουν.Και όμως θυμάσαι μια διαφημιση που έλεγε: 'Μην τον παίρνετε απο πίσω πάρτε του μια πίπα!!'
Πέρα απο την πλάκα,ο αερόσακκος μόνος του είναι επικίνδυνος!!Μόνο με την χρήση ζώνης βοηθάει!! -
απενεργοποιησες τους αεροσακους?πολυ κουφο...!
δε πιστευω να παθει κανεις τιποτα απο τα γυαλια...στο κατω κατω ειναι και η σφοδροτητα της συγκρουσης βασικος παραγων...
οσο για το αλλο... -
Πριν μερικούς μήνες είχε στην παραλία της Θεσσαλονίκης μια εκδήλωση η Ford με θέμα την ασφάλεια στην οδήγηση. Εκεί ήταν παρουσιαστής ο Στέργιος Μανώλης (παρουσιάζει το supercar, στο TV100 νομίζω) και όταν τον ρώτησε κάποιος τι γίνεται με τον αερόσακο για όσους φοράνε γυαλιά, είπε ότι σχεδόν στο 100% των συγκρούσεων τα γυαλιά φεύγουν από το πρόσωπο πριν προλάβει να ανοίξει ο αερόσακος.
-
Ο χρήστης stefanos147 έγραψε:
Πριν μερικούς μήνες είχε στην παραλία της Θεσσαλονίκης μια εκδήλωση η Ford με θέμα την ασφάλεια στην οδήγηση. Εκεί ήταν παρουσιαστής ο Στέργιος Μανώλης (παρουσιάζει το supercar, στο TV100 νομίζω) και όταν τον ρώτησε κάποιος τι γίνεται με τον αερόσακο για όσους φοράνε γυαλιά, είπε ότι σχεδόν στο 100% των συγκρούσεων τα γυαλιά φεύγουν από το πρόσωπο πριν προλάβει να ανοίξει ο αερόσακος.Kai pios einai o typos autos? O Guro ths meleths aerosakon? Exei kanh kamia meleth autos h eipe pia einai h pigh gia na leei 100%?
Διοπτροφόρος Εναντίον Αερόσακου.