-
Kyan αυτο που ηθελα, δεν ηταν να αναδειξω το Rallye σαν το καλυτερο προσθιοκινητο (που δεν ειναι), αλλα να εξηγησω οτι η εμφανιση του φαινομενου του εκρεμους δεν οφειλεται σε αδυναμια του πλαισιου αλλα σε συνειδητη επιλογη με στοχο την ευελιξια. Απλα το Rallye απευθυνεται κυριως στον επιδοξο αγωνιζομενο οποτε οι οδηγικες ικανοτητες και η 100% προσυλωση θεωρουνται δεδομενα. Τωρα για τις στροφες της Υλικης, τι να πω... Δεν γινεται κανενας αγωνας εκει νομιζω. Ετσι κι αλλιως στα 180 ακομα και στην ευθεια εχω παντα και τα 2 χερια στο τιμονι.
-
Ο χρήστης timkoul έγραψε:
Kyan αυτο που ηθελα, δεν ηταν να αναδειξω το Rallye σαν το καλυτερο προσθιοκινητο (που δεν ειναι),Ούτε κι εγώ την 147. Άλλωστε το 'καλύτερο προσθιοκίνητο' είναι ένα ιερό δισκοπότηρο το οποίο μόνο κατά προσέγγιση και με συμβιβασμούς έχουν αγγίξει τόσο η Peugeot με το Rallye όσο και η Alfa Romeo με τις 156/147 από αντίθετους δρόμους.
αλλα να εξηγησω οτι η εμφανιση του φαινομενου του εκρεμους δεν οφειλεται σε αδυναμια του πλαισιου αλλα σε συνειδητη επιλογη με στοχο την ευελιξια.
Μμμμ... συμφωνώ. Και η Alfasud μπορεί να κάνει εκκρεμές αν και έχει κατα τι μεγαλύτερο μεταξόνιο από το Ραλί αλλά εξίσου ζωντανή ουρά. Βέβαια εγώ (που το όνομά μου δεν τελειώνει σε -νεν ) στρίβω πιο γρήγορα σε κλειστά κομμάτια με την 147 παρά με την Alfasud (παρόλο πο η 2η δεν υστερεί σε πρόσφυση) γιατί την εμπιστεύομαι περισσότερο.
Απλα το Rallye απευθυνεται κυριως στον επιδοξο αγωνιζομενο οποτε οι οδηγικες ικανοτητες και η 100% προσυλωση θεωρουνται δεδομενα.
My point exactly.
Τωρα για τις στροφες της Υλικης, τι να πω... Δεν γινεται κανενας αγωνας εκει νομιζω. Ετσι κι αλλιως στα 180 ακομα και στην ευθεια εχω παντα και τα 2 χερια στο τιμονι.
Κι εγώ, εκτός αν θέλω να κάνω επείδιξη στην συνεπιβάτιδά μου:
- 'Ξέρεις, τώρα πάμε με 210'
- 'Εεεε; εγώ νόμιζα ότι πάμε με γύρω στα 150!'
- 'Είδες ρε παιδί μου, στα καινούργια αυτοκίνητα δεν φαίνεται καθόλου η ταχύτητα...'.
-
Με χαρά διαπιστώνω ότι το θέμα 'μου' δεν εκφυλίστηκε σε μια ανούσια αντιπαράθεση του τύπου 'ο μπαμπάς μου μπορεί να δείρει τον δικό σου'
Σιχαίνομαι τους οπαδούς...
Τώρα, επί της ουσίας, ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες και αναλυτικά εκφρασμένες γνώμες που νομίζω ότι βοήθησαν στην γενικότερη πορεία της συζήτησης.
Αυτό που δήλωσα εγώ εξαρχής, είναι ότι δεν θεωρώ ότι υπάρχει ένα αυτοκίνητο που να ενσωματώνει τα χαρακτηριστικά που θα συνιστούσαν (κατά τη γνώμη μου πάντα) το τέλειο προσθιοκίνητο.
Κατ'αυτή την έννοια, περιμένω απ'όσους φίλους έχουν συμμετάσχει να ασχοληθούν περισσότερο με αυτό που 'τους λείπει' από το αυτοκίνητο που θεωρούν κορυφαίο.
-
Με αυτή την λογική λοιπον εγω θεωρώ οτι ''αυτο το κατι που θελω'' απο το 106 είναι ενα μπλοκέ.Ισως με αυτό να ηταν πολυ καλύτερα τα πράγματα.Παντως γενικότερα ενα καλο προσθιοκίνητο θα το ήθελα με μπλοκέ (ασχετα αν αυτο λέγεται 106,206,clio,focus,type-R κλπ)
-
παντως το βασικοτερο συαστατικο ειναι τα χερια οτι και να εχει πανω
γιατι ομως η συζητηση αναλωνεται περισσοτερο στην συγκριση 147 και ραλυ, το 306 race, clio williams, clio sport cup, civic typeR, focus RS.....αυτα???
-
Κι εγω μπλοκε θα ηθελα στο 106 μου, οπως επισης και ραβδους 21mm και ισως και μια αναρτηση Proflex...
Χωρις πλακα τωρα πιστευω οτι ενα απο τα χαρακτηριστικα του καλυτερου προσθιοκινητου ειναι η ευελιξια και ισως εν συνεχεια η κατ' επιλογη υπερστροφικη συμπεριφορα. Επισης η δυνατοτητα να περναει στο δρομο οσο περισσοτερη δυναμη γινεται χωρις ηλεκτρονικα βοηθηματα. Απο την 147 GTA λοιπον θα μου ελειπε η κατα παραγγελια υπερστροφη. Δεν θα δεχομουν ποτε τετοιο αυτοκινητο να πηγαινει με τα μουτρα (αν.... το ειχα ετσι; ). Απο το type-R ενα μπλοκε και απο το Focus ?????? Μηπως το τελευταιο ειναι το καλυτερο? Το εχει οδηγησει κανεις? -
Απο την 147 GTA λοιπον θα μου ελειπε η κατα παραγγελια υπερστροφη. Δεν θα δεχομουν ποτε τετοιο αυτοκινητο να πηγαινει με τα μουτρα (αν.... το ειχα ετσι; ).Όταν ο Κ.Κ. είχε γράψει στον Αντίλογο ότι είχε για λίγες μέρες μια 147 GTA και έκανε το γύρο της Πελοπονήσου υπήρχε μια μικρή φωτογραφία της GTA να μπαίνει σε μια στροφή εντελώς με τις πόρτες και τον πίσω εσωτερικό τροχό στον αέρα (σου θυμίζει κάτι; ), οπότε μάλλον δεν πάει και τόσο με τα μούτρα. Αναρρωτιέμαι τι έκαναν με το VDC για να φέρουν το αυτοκίνητο σε αυτή τη 'στάση'. Απ'ό,τι λένε δεν απενεργοποιείται.
-
Περα απο τα γαλλικα διλιτρα Βαγγελη, μαλλον εχουμε ξεχασει την Lotus Elan. Αυτη ειναι το καλυτερο προσθιοκινητο, τουλαχιστον για μενα...
-
Kyan αν ειχε τραβηξει χειροφρενο;
-
Kyan αν ειχε τραβηξει χειροφρενο;Και ο πίσω τροχός στον αέρα; Μπααααα, δε νομίζω. Από τη δική μου 147 συμπεραίνω ότι μάλλον έκανε τιμονιά μαζί με τσίμπημα στο φρένο. Αυτός ο χειρισμός έχει το αποτέλεσμα που φάνηκε στη φωτογραφία, αν και η 1.6 μάλλον δε σηκώνει τροχό λόγω μαλακότερης ανάρτησης (δεν είμαι σίγουρος για το τελευταίο, πρέπει να με κινηματογραφήσουν να στρίβω έτσι για να βεβαιωθώ ).
-
Ισως. Παντως κι αυτο βιασμος ειναι. Προτιμω να γυριζει αβιαστα. Τιμονια και τσιμπημα στο φρενο σημαινει σημαντικο χασιμο της φορας του αυτοκινητου.
-
Ισως. Παντως κι αυτο βιασμος ειναι. Προτιμω να γυριζει αβιαστα. Τιμονια και τσιμπημα στο φρενο σημαινει σημαντικο χασιμο της φορας του αυτοκινητου.Όντως είναι βιασμός που συνήθως γίνεται με σκοπό το θέαμα αλλά πώς αλλιώς μπαίνει κανείς σε στροφή ντριφτάροντας από πριν την είσοδο; Ακόμα και ένα υπερστροφικό (προσθιοκίνητο πάντα) αυτοκίνητο θα αρχίσει να ντριφτάρει κάπου πάνω στην κορυφή, δεν είναι έτσι;
Και η 147 όταν φτάσει στο όριο σε σχετικά γλιστερό δρόμο υπερστρέφει αβίαστα και γλυκά, χωρίς να χρειαστεί κάποιος χειρισμός (π.χ. άφημα του γκαζιού) και χωρίς φυσικά να προηγηθεί υποστροφή. Σε 'ευρωπαϊκή' άσφαλτο στρίβει εντελώς ουδέτερα ακόμα και πάνω από το όριό της. Δεν ξέρω αν η GTA κάνει το ίδιο, το γεγονός ότι έχει μαλακότερη αντιστρεπτική πίσω με προβληματίζει. Αν έπαιρνα GTA, το πρώτο πράγμα που θα έκανα είναι να την αλλάξω με σκληρότερη από 2λιτρη.
Όσο για το σχόλιο κάποιου ότι το Ραλί δεν υποστρέφει ποτέ, να πω ότι έχω δει Ραλί φίλου να υποστρέφει (το ακολουθούσα σε στροφές). Μόλις ο οδηγός άφησε το γκάζι το Ραλάκι άλλαξε εντελώς στάση πάνω στις αναρτήσεις του και μου έδειξε το προφίλ του (βούτηξε και γύρισε). Η 147 μου με την ίδια ταχύτητα έστριψε με τη γνωστή χαρακτηριστική περιφρόνηση (προς τη στροφή, όχι προς το Ραλί ), ουδέτερα.
Τέλος, δε νομίζω ότι υπάρχει αυτοκίνητο που να μην υποστρέφει ποτέ στην παρωδία ασφάλτου που έχουμε στην Ελλάδα. Ακόμα και αμιγώς υπερστροφικά αυτοκίνητα αν αιφνιδιαστείς και μπεις κρεμασμένος θα βγάλουν μούρες.
-
Ο χρήστης Petros έγραψε:
Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι το Rallye ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΡΕΦΕΙ! Μπορεί ο μέσος οδηγός να διορθώνει πιο εύκολα την υποστροφή, όμως αυτή -ως απόκλιση από την ορθή γραμμή- είναι χειρότερη από την υπερστροφή. Επιπλέον ήμουν ο πρώτος που φώναζα εδώ (ως κάτοχος του ακόμη πιο απόλυτου 1300ιου), ότι το Rallye απαιτεί σεβασμό.
Για την ακρίβεια το πλασάρισμα του Rallye πριν τις στροφές γίνεται σχεδόν πάντα με τα τέσσερα και με πολύ απαλές κινήσεις είναι αρκετά εύκολο να το τοποθετήσεις με τα μούτρα στην ευθεία στην έξοδο της στροφής.
Ξαναλέω λοιπόν, ότι ναι μεν το Rallye δε συγχωρεί, άμα όμως το σεβαστείς ελάχιστα αυτοκίνητα (και κυρίως λόγω περισσότερης ισχύος) μπορούν να σταθούν με αξιώσεις σε μιά κλειστή ή και μέτρια ορεινή διαδρομή.Συμφωνώ απόλυτα με τον Πέτρο , ειδικά για το πλασάρισμα το ένιωσα όσο τίποτε άλλο μέσα στην πίστα των Σερρών το προηγούμενο Σ/Κ όπου το αυτ/το νόμιζες ότι θα υπερστρέψει(αν το έβλεπες απ'έξω) αλλά αυτό διέγραφε την τροχιά του με τον πίσω εξωτερικό τροχό!
Θα μου επιτρέψετε να παραθέσω ένα απόσπασμά από τέστ ελαστικών στο 106R που έκαναν οι 4Τ (μάλλον το 1996,αν θυμάμαι καλά) σε ειδική παράγραφο 'Διευκρινίσεις'
*....Επισημάναμε ότι η συγκεκριμένη δοκιμή ελαστικών αφορά το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, αφού το 106R δεν είναι 'ένα αυτοκίνητο σαν όλα τα άλλα'.
Η ιδιαιτερότητά του ξεκινά από το γεγονός ότι,για να καταφέρνει να έχει εξαιρετικό τιμόνι και να μην υποστρέφει σχεδόν ποτέ,ακολουθεί μία λύση πολύ διαφορετική από τις εκείνες που χρησιμοποιούν τα περισσότερα αυτοκίνητα δρόμου.
Το μπροστινό σύστημα αποτελείται από γόνατα μακφέρσον με τριγωνικά ψαλίδια βάσης, και όσο προσεγμένη και να είναι η γεωμετρία του, δεν είναι αρκετή ,ώστε να είναι τόσο σαφές το εμπρός μέρος.**Το 'κόλπο' βρίσκεται πίσω και όχι εμπρός. Με τη χρήση πολύ σκληρής αντιστρεπτικής ράβδου πίσω και σε συνδυασμό με το φαρδύ μετατρόχιο το αυτοκίνητο 'πατάει' πάνω στον πίσω εξωτερικό τροχό γαι να βάλει τη μύτη του μέσα και να στρίψει αμέσως και χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις από μετακινήσεις του αμαξώματος.** Σε αντίθεση λοιπόν με τα πιο πολλά σημερινά αυτοκίνητα ,που είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να στρίβουν,αφού 'γονατίσουν' πάνω στις αναρτήσεις τους, και αφού γίνουν όλες οι προβλεπόμενες παραμορφώσεις των ελαστικών συνδέσμων ώστε να δημιουργηθούν οι ζητούμενες γωνίες κάμπερ και σύγκλισης, το 106R στρίβει...όρθιο και περήφανο,φορτίζοντας τελικά τα λάστιχά του με εντελώς διαφορετικό τρόπο.*
-
Διαβασα ενδιαφεροντα πραγματα εδω μεσα... Απο κοντρες σε επαρχιακους δρομους, μεχρι και για γρηγορ 'μπατσικα'
Στο θεμα μας τωρα. το 106 ειναι ενα αυτοκινητο περα απο την λογικη ενος καθημερινου μεταφορικου μεσου. Μπορει σε λογικους ρυθμους να φαινεται απλο, αλλα στα χερια ενος γνωστη (δεν ειμαι εγω αυτος ) μπορει να κανει απιστευτα πραγματα! Απλα ολοι εμεις που τα εχουμε (οι πιο πολλοι) φτανουμε στα ορια μας, που ειναι πολυ πιο χαμηλα απο του αυτοκινητου. Και κατι αλλο. Δεν πρεπει ουτε στιγμη να ξεχαστεις. Αν το κανεις θα σε ξεχασει και αυτο και θα σου την 'κανει¨. Οσες φορες εχω κανει μα****α ηταν επειδη πηγαινα σβελτα αλλα αδιαφορα χωρις να ειμαι 100% προσεκτικος.
-
Ο χρήστης gatony έγραψε:
Συμφωνώ απόλυτα με τον Πέτρο , ειδικά για το πλασάρισμα το ένιωσα όσο τίποτε άλλο μέσα στην πίστα των Σερρών το προηγούμενο Σ/Κ όπου το αυτ/το νόμιζες ότι θα υπερστρέψει(αν το έβλεπες απ'έξω) αλλά αυτό διέγραφε την τροχιά του με τον πίσω εξωτερικό τροχό!
Αντώνη, κατ'αρχάς μας χρωστάς μια εκτεταμένη περιγραφή των όσων συνέβησαν στην πίστα!
Αυτή η συμπεριφορά του Rallye είναι που μου θυμίζει σε μεγάλο βαθμό Alfasud, καθώς μπορείς να βγάλεις όλη τη στροφή με τέρμα γκάζι και στην έξοδο (αν έχεις 'μετρήσει' σωστά!) να βγεις με περισσότερα απ'όσα μπήκες. Το μόνο 'πρόβλημα' είναι ότι αν ξεχαστείς ή φοβηθείς στο Rallye και αφήσεις το γκάζι, την γ@$#^&!
Αυτή η συμπεριφορά ήταν ακόμα πιο έντονη στο 205 Gti 1.9 και στο Rallye 1.3, απ'αυτά που έχω οδηγήσει τουλάχιστον. Νομίζω ότι η διαφορά οφείλεται στη διαφορετική στήριξη της εμπρός ανάρτησης.
Πολύ χρήσιμη η ανάλυσή που παρέθεσες. Δείχνει νομίζω, πάνω απ'όλα, την σχεδιαστική νοοτροπία του αυτοκινήτου: συμβατικές και φτηνές λύσεις + εμπνευσμένη εκτέλεση = άριστο αποτέλεσμα! Σαν Γαλλική κουζίνα ένα πράγμα!
-
Μια και αναφέρατε τί θα ζητούσατε επιπλέον στο αγαπημένο σας αμάξι και θέλοντας να επισημάνω το μοναδικό στοιχείο που βρίσκω κατά την άποψή μου θετικό στο ραλί, είναι η κατανομή του βάρους του!Έρε και τί δε θα έδινα Τίμο να είχα 50/50 το βάρος μου και όχι το δραματικό 70/30 και να παίζω διαρκώς με πιέσεις ελαστικών!
-
Pws einai dynaton ena mprostokinito autokinito na exei 50/50 katanomi barous? Adynato.
-
Ο χρήστης Vasilios έγραψε:
Αντώνη, κατ'αρχάς μας χρωστάς μια εκτεταμένη περιγραφή των όσων συνέβησαν στην πίστα!
Bασίλη μετά την παρότρυνση του kyan μάλλον θα ανοίξω κάποιο νέο θέμα για την επίσκεψή μου στην πίστα.Περιμένω να βγούν και οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν για να γίνει πιο ολοκληρομένο το θέμα καθώς και τη βοήθεια κάποιου(μάλλον του kyan ο οποίος προσφέρθηκε για να τις βάλουμε κάπου στο internet, ξέρετε τώρα την διαδικασία, γιατί οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες σχετικά με τα ιντερνετικά )
Χρονομέτρη η κατανομή του βάρους στο Rallye **σίγουρα **δεν είναι 50/50. Αν θυμάμαι καλά πρέπει να'ναι 60/40.
Τι κρίμα που δεν βρίσκεις άλλο θετικό σ'αυτό το αυτοκίνητο -
Μπορεί.Αλλά γενικά είναι πολύ καλή και σε συνδυασμό με το πολύ μικρό βάρος βοηθά λανσαρίσματα αλλά και επιδόσεις!Και αποφεύγονται άσκοπες μούρες ή 'κώλοι'.Ποιό άλλο να έβρισκα gatony?
-
Ο χρήστης Zeitmesser έγραψε:
Μπορεί.Αλλά γενικά είναι πολύ καλή και σε συνδυασμό με το πολύ μικρό βάρος βοηθά λανσαρίσματα αλλά και επιδόσεις!Και αποφεύγονται άσκοπες μούρες ή 'κώλοι'.Ποιό άλλο να έβρισκα gatony?Αν το οδηγούσες θα έβρισκες πολλά αλλά και να σου έλεγα εγώ διάφορα ,μάλλον θα έχανα τα λόγια μου αφού είσαι αρνητικά προκατειλημένος με το συγκεκριμένο αυτ/το.
Το "καλύτερο" προσθιοκίνητο!