-
'Σεβασμός στον αντίλογο και στην κριτική' στο Τέταρτο Ράιχ... Για όσους μιλούν για απαράδεκτη κάλυψη του πολέμου από τα Ελληνικά ΜΜΕ.
http://www.fair.org/press-releases/iraq-censorship.html
MEDIA ADVISORY:
Some Critical Media Voices Face CensorshipApril 3, 2003
Although the invasion of Iraq is being fought under the name 'Operation Iraqi Freedom,' it has constricted the range of expression sanctioned by media outlets within the U.S. Starting before the war began, several national and local media figures have had their work jeopardized, either explicitly or implicitly because of the critical views they expressed on the war.
MSNBC canceled Phil Donahue's talkshow after an internal memo (leaked to the All Your TV website, 2/25/03) argued that he would be a 'difficult public face for NBC in a time of war.... He seems to delight in presenting guests who are anti-war, anti-Bush and skeptical of the administration's motives.' The report warned that the Donahue show could be 'a home for the liberal anti-war agenda at the same time that our competitors are waving the flag at every opportunity.'
An email from a network executive, also leaked to All Your TV (3/5/03), suggested that it would be 'unlikely' that Donahue could be used by MSNBC to 'reinvent itself' and 'cross-pollinate our programming' with the 'anticipated larger audience who will tune in during a time of war' by linking pundits to war coverage, 'particularly given his public stance on the advisability of the war effort.'Brent Flynn, a reporter for the Lewisville (Texas) Leader, was told he could no longer write a column for the paper in which he had expressed anti-war views. 'I was told that because I had attended an anti-war rally, I had violated the newspaper's ethics policy that prohibits members of the editorial staff from participating in any political activity other than voting,' Flynn wrote in a note on his personal website. 'I am convinced that if my column was supportive of the war and it was a pro-war rally that I attended, they would not have dared to cancel my column.... The fact that the column was cancelled just days before the start of the U.S. invasion of Iraq raises serious questions about the motives for the cancellation.' Although Flynn was ostensibly sanctioned for compromising the paper's 'objectivity,' he continues to serve as a news reporter for the paper, while losing the part of his job where he was expected to express opinions.
Kurt Hauglie, a reporter and columnist for Michigan's Huron Daily Tribune, quit the paper after allegedly being told that an anti-war column he had written would not run because it might upset readers (WJRT-TV, 3/28/03).
The website YellowTimes.org, which featured original anti-war reporting and commentary, was shut down by its Web hosting company on March 24, after it posted images of U.S. POWs and Iraqi civilian victims of the war. Orlando-based Vortech Hosting told Yellow Times in an e-mail, 'Your account has been suspended because [of] inappropriate graphic material.' Later, the company clarified: 'As 'NO' TV station in the U.S. is allowing any dead U.S. soldiers or POWs to be displayed and we will not either.' As of April 3, the site was still down.
Addendum, 4/4/03: Yellow Times is now back on the Web at http://www.yellowtimes.org/.The Qatar-based Al-Jazeera news network's attempts to set up an English-language website were foiled by unidentified hackers who launched a denial-of-service attack. Al-Jazeera is expected to try to relaunch its site in mid-April. The station's reporters also had their press credentials revoked by the New York Stock Exchange, and were unable to obtain alternative credentials at the NASDAQ exchange: 'In light of Al-Jazeera's recent conduct during the war, in which they have broadcast footage of US POWs in alleged violation of the Geneva Convention, they are not welcome to broadcast from our facility at this time,' a NASDAQ spokesperson told the Los Angeles Times (3/26/03).
Addendum, 4/4/03: Al-Jazeera's English-language website is, as of April 4, available at http://www.aljazeerah.info/, despite losing their contract with their U.S. hosting company (New York Times, 4/4/03).Veteran war correspondent Peter Arnett was fired by NBC as a result of an interview that he gave to Iraqi TV in which he said that war planners had 'misjudged the determination of the Iraqi forces' and that there was 'a growing challenge to President Bush about the conduct of the war.' After initially defending Arnett, NBC released a statement saying that 'it was wrong for Mr. Arnett to grant an interview to state-controlled Iraqi TV-- especially at a time of war-- and it was wrong for him to discuss his personal observations and opinions in that interview.'
Addendum, 4/4/03: Henry Norr, a technology writer for the San Francisco Chronicle, was suspended without pay by his paper for using a sick day to get arrested at an anti-war protest. According to Norr (Berkeley Daily Planet, 4/1/03), his supervisors knew in advance he would be doing civil disobedience that day. Defending the punishment, Chronicle readers' representative Dick Rogers (4/3/03) noted that subsequent to Norr's suspension, the paper had 'strengthened its policy to prohibit public political activity related to the war.' Rogers argued that the Chronicle ought to have a sign at its entrance reading, 'Check your activism at the door.'
-
Ο χρήστης titsataki έγραψε:
Μπραβο και αφου τελειωσαμε με συγχαρητηρια ας το βαλουμε στο σκονισμενο ντουλαπι απο οπου το εβγαλα.
Ο σκοπος ειναι τις ρητορικες ερωτησεις (γιατι βεβαια εγω δεν την εννοω ρητορικα για να παιρνω συγχαρικια) και να περασουμε στις πραξεις (ναι ξερω τι ειναι αυτο ). Εχω δει πολλες φορες στο βουλη των αντιπροσωπων εδω να μαζευονται οι ελληνοαμερικανοι και οι Αμερικανοι φιλλεληνες βουλευτες για την Ελλαδα. Μιλανε με θαυμασμο και θελουν να βοηθησουν αλλα ξερεις ποιος απουσιαζει; Η Ελλαδα μεσω της κυβερνησης! Που ειναι ο γεν γραμματεας αποδημου Ελληνισμου να γυρναει ασταματητα και να προωθει να εξηγει και υπερασπιζει τις ελληνικες θεσεις. Που ειναι η οργανωση που θα εκμεταλευτει ολες τις Ελληνικες οργανωσεις στις ΗΠΑ. Αμα βγαινουν στο γυαλι και πουλανε πολιτικη της ψηφοθηριας που φυσικα βριζει τις ΗΠΑ και την πολιτικη της. Τι περιμενεις να ερθουν εδω και να πανε να μιλησουν; Τι θα πουνε για τον αντιαμερικανισμο τους. Υπαρχει τροπος να διαφωνει κανεις με την πολιτικη των ΗΠΑ αλλα δεν χρειαζεται να ειναι αντιαμερικανος.
Επισης ξερεις τι λενε οι ερευνες του υπ εξωτερικων των ΗΠΑ που γινονται σε τακτα χρονικα διαστηματα; Οτι οι Ελληνικη κοινη γνωμη ειναι πιο αντιαμερικανικη απο πολλες αραβικες κοινες γνωμες. Επισης μας θεωρουν αντι εβραιους που φυσικα μας φερνει κατευθειαν καθετα στην Αμερικανικη πολιτικη. Και ξερεις τι προτεινουν; να περικοπει η οικονομικη βοηθεια και το υπουργειο να μας βαλουν στις χωρες που ειναι επικινδυνες για τα Αμερικανικα συμφεροντα, τους Αμερικανους επισκεπτες (εχω δει μεχρι να μας βαλουν στη λιστα κρατων που περιθαλπτει την τρομοκρατια - μια και για 30 χρονια δεν μπορουσαμε να εξαρθρωσουμε την 17 Νοεμβρη).Και ξερεις που το αποδιδουν αυτο; Στην συνηθισμενη πολιτικοποιημενη ενημερωση (παραπληροφορηση) που συνεχιζεται για χρονια. Θεωρουν οτι ο μεσος Ελληνας πολιτικος θα πει οτι θελει να ακουσει ο ψηφοφορος και θα αποφυγει να τον ενημερωσει για οτιδηποτε αλλο.
Καλα που η επισημη απαντηση του Αμερ. Υπ. Εξωτερικων ειναι οτι αυτη τη στιγμη δεν θεωρουνται χρησιμα τα ακολουθηθουν οι συμβουλες γιατι θα επηρεασουν τα εθνικα συμφεροντα των ΗΠΑ (βρε βρε ενδιαφερονται για τα συμφεροντα τους να κατι καινουργιο ).
Και ας συνεχισουμε τα μπινελικια κατα των Αμερικανων εναντια στους καλους Ιρακινους (ξερεις σαν τον Σανταμ, και ολα τα ανδρεικελα του) τη 'δικαιη εκλεγμενη κυβερνηση' του Ιρακ. Ναι βρε παιδι μου αυτους με τα απειρα παλατια σε καθε μερος και αυτους που εχουν κανονικα γραμμενους τους υπολοιπους Ιρακινους .
Αυτα.
Νικος
Ολα αυτά που λες (σε σχέση με την Ελλάδα και τις απειλές) τα λεει αυτή η μεριδα των Αμερικανών που διαμορφώνει την πολιτική του ρεπουμπλικάνικου κόμματος, αυτοί που κάνουν τον πόλεμο στο Ιρακ, αυτοί οι ίδιοι απειλούν την Γαλλία και την Γερμανία αλλά και τον Καναδά επειδή δεν συμφωνησαν μαζί τους. Όχι πως δεν πρέπει να προβληματιστούμε αλλά μου φαίνεται δύσκολο να τους ικανοποιήσουμε ότι και να κάνουμε.
Η ερώτηση είναι αν μπορούν να επιτεθούν σε όλο τον κόσμο για να προωθήσουν τα συμφέροντα τους και αν οι ίδιοι οι Αμερικανοί θα το αντέξουν.
Όχι πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντιαμερικανισμός (αλλά και στην Γαλλία υπάρχει ακόμα περισσότερος) αλλά πρέπει να μην φουσκώνεις τα πράγματα.
-
Εγώ ξέρω πως, αν συμπεριφέρεσαι άσχημα σε κάποιον, δύσκολα θα τον έχεις με το μέρος σου. Όταν οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται ως παγκόσμιος τραμπούκος, αρχικά θα τρομοκρατήσουν τον κόσμο (και τα περί 'τρομοκρατίας εις βάρος των ΗΠΑ' εγώ τα ακούω βερεσέ. Είναι στην κατηγορία 'ένας Εβραίος έδερνε κάποιον και φώναζε 'βοήθεια''), όλοι θα φοβούνται, αλλά κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα βίαιο ξέσπασμα εναντίον τους που θα τους διαλύσει για τα καλά.
-
Καλησπερα στους μαχομενους του forum.
Λοιπον τωρα πρεπει να γινουν μια-δυο καλες προεδοποιητικες βομβιστικες επιθεσεις μεσα στις ΗΠΑ (σε στρατιωτικους η συμβολικους στοχους), χωρις να εχουν ιδιαιτερα θυματα επιτηδες, μαζι με τις αντιστοιχες προεδοποιησεις πριν και μετα.
Αυτες θα εχουν νοημα και θα προκαλεσουν προβληματισμο, ανασφαλεια και αντιδραση απο τον κοσμο για τον πολεμο.
Μετα τον πολεμο δεν θα εχει κανενα νοημα καμμια επιθεση, γιατι θα θεωρηθει τρομοκρατικη ενεργεια, ενω τωρα ειναι περιοδος πολεμου και θεωρειται επιθεση.
Αμα γινει μετα απο καιρο οι ΗΠαμερικανοι θα το θεωρησουν τρομοκρατικη (οπως και θα ειναι βεβαια) και θα βρουν δικαιολογια για την επιθεση στην επομενη χωρα που θα υποθαλπτει τρομοκρατες.
Αληθεια με το Ισραηλ και τους ανθρωπους βομβες γιατι δεν κανουν τιποτα. -
Μα αφού το Τέταρτο Ράιχ έχει φοβερά στενούς δεσμούς με το Ισραήλ.
-
Καλησπερα στους μαχομενους του forum.
Λοιπον τωρα πρεπει να γινουν μια-δυο καλες προεδοποιητικες βομβιστικες επιθεσεις μεσα στις ΗΠΑ (σε στρατιωτικους η συμβολικους στοχους), χωρις να εχουν ιδιαιτερα θυματα επιτηδες, μαζι με τις αντιστοιχες προεδοποιησεις πριν και μετα.
Αυτες θα εχουν νοημα και θα προκαλεσουν προβληματισμο, ανασφαλεια και αντιδραση απο τον κοσμο για τον πολεμο.
Μετα τον πολεμο δεν θα εχει κανενα νοημα καμμια επιθεση, γιατι θα θεωρηθει τρομοκρατικη ενεργεια, ενω τωρα ειναι περιοδος πολεμου και θεωρειται επιθεση.
Αμα γινει μετα απο καιρο οι ΗΠαμερικανοι θα το θεωρησουν τρομοκρατικη (οπως και θα ειναι βεβαια) και θα βρουν δικαιολογια για την επιθεση στην επομενη χωρα που θα υποθαλπτει τρομοκρατες.
Αληθεια με το Ισραηλ και τους ανθρωπους βομβες γιατι δεν κανουν τιποτα.Δε νομίζω οτι έχει διαφορά αν γίνει τώρα ή μετά τον πόλεμο.
Εδώ και τους Ιρακινούς που αμύνονται τους λένε τρομοκράτες. -
αυτά γίνονται εκατοντάδες χρόνια τώρα, αλλά πιστευα ότι θα έλειπε η κυνικότητα...
αν έλεγε ο Μπους ότι μαγκιά μου είναι να εισβάλλω όπου θέλω λόγω δύναμης περισσότερο θα τον παραδεχόμουν παρά με τα παραμύθια περι δημοκρατίας που λένε τώρα...κυνική διαπίστωση ε?Από χρόνια προσπαθούσα να καταλάβω την έκφραση που χρησημοποιούμε συχνά-πυκνά 'για αμερικανάκι με πέρασες?' και δεν εύρισκα το πραγματικό της νόημα. Τελικά όμως οι συμερινές καταστάσεις όχι μόνο μου έδωσαν το νόημα αυτής της έκφρασης αλλα με έπεισαν ότι όντως αυτοί είναι.
Tακη,
Μην ψαχνεσαι για να βγαλεις τους Αμερικανους κακους.
Το αμερικανακι απλως θεωρουσε τους Αμερικανους λιγακι αφελεις και αργους να 'πιασουν πουλια στον αερα'. Που φυσικα καμμια σχεση δεν εχει με την πραγματικοτητα.Απλως πες ρε παιδι μου δεν μ'αρεσουν οι Αμερικανοι γιατι δεν συμφωνω με αυτο που εκαναν στο Ιρακ. Το να ισοπεδωνεις ενα κρατος 200 τοσω εκατομμυριων με μια χαζοεκφραση για ικανοποιησεις την αντιπαθεια τους σε κατι που εκαναν στο Ιρακ απλως δειχνει ποσο μακραν της τωρινης πραγματικοτητας στην Αμερικη εισαι.
Νικος
Φίλε μου Νίκο, φοβάμαι ότι ούτε και εσύ έχεις αντιληφθεί την ένοια 'αμερικανάκι'. Με αυτή τη λέξη δεν ενοούμε του κακούς αμερικανούς, αλλά γενικά όλους τους ευκολόπιστους. Και στην παρούσα περίπτωση καταλαβαίνεις τι ενοώ.
Τώρα για το αν μου αρέσουν οι αμερικανοί?
Γιατί να μου αρέσουν Νίκο, για τον εμφύλιο που μας έριξαν μετά το τέλος του πολέμου? για την επτάχρονη χούντα που μας έριξαν? ή για το ξύλο που έφαγα κάποτε στη Γλυφάδα (όταν η εν λόγω περιοχή θεωρείτο πολιτία τους) απο αλφαμίτες της τότε βάσης επιδή τα βάλαμε με κάτι δικούς τους που μας την πέσανε στις συνοδούς μας. Γιατί λοιπόν να τους συμπαθώ? Ξέρεις κάτι, βαρέθηκα να βλέπω στις χολιγουτιανές ταινίες τον αμερικανό υπερστρατιώτη. Με όλα τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι δεν συμπαθώ τον καθημερινό αμερικανό πολίτη που αγωνίζεται και αυτός όπως και εγώ. Σέβομαι την τεχνολογία τους, τους επιστήμονές τους και πολλά άλλα ακόμη. Συχαίνομαι όμως την εξωτερική τους πολιτική.
Και χαίρομαι και σένα που μπορείς και διακρίνεις πολλά πράγματα και μπορούμε να ανταλλάσουμε απόψεις, και δεν είσαι σαν τον άλλο τρόχαλο που μας έχει ζαλίσει τα φρύδια. -
Δεν έχω σκοπό να εμπλακώ σοβαρά στη συζήτηση, αλλά Νίκο (titsataki) κάνεις σοβαρό λάθος σε ένα από αυτά που θίγεις....
Η ελληνική τηλεόραση, δεν μεροληπτεί όσον αφορά την κάλυψη του πολέμου. Ανάλογα πάντα και ποιον παρακολουθείς!
Πχ Ο Ευαγγελάτος είναι 100% γελοίος για να τον εμπιστευτούμε για την ενημέρωσή μας. Ο Χ''νικολάου επίσης έχει ψιλοχαλάσει τα τελευταία χρόνια και είναι πιο διαχυτικός.
Υπάρχουν όμως δημοσιογράφοι όπως ο Αλέξης Παπαχελάς, που κάνουν απίστευτα αφιερώματα, παρουσιάζοντας τα πράγματα όπως είναι και χωρίς να παίρνουν προσωπική θέση. Υπάρχουν και άλλοι (Τσίμας) ή και πολύ σοβαροί ανταποκριτές όπως ο Τέλογλου.
Γενικά η ενημέρωση είναι αντικειμενική. Αυτό επιβεβαιώνεται από αυτό που λές και εσύ οτι υπάρχουν άμεσες συνδέσεις τόσο με Αλ Τζαζίρα και την Ιρακινή τηλεόραση όσο και με CNN, FOX, SKY, REUTERS κλπ.... (πιθανόν να έχω κάνει κάποιο ορθογραφικό λάθος...)
Επίσης ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος που απελήθει από το NBC λόγω της συνέντευξης στην Ιρακινή TV, είναι πλέον συνεργάτης της NET με καθημερινό σχολιασμό....
Τι άλλο θέλουμε, από το να ακούμε όλη τη διαθέσιμη πληροφόρηση;Και πριν βιαστείς να πεις το Αλ Τζαζίρα μέσο αραβικής προπαγάνδας σκέψου τι θα λέει ο αντίστοιχος μορφωμένος Άραβας για το CNN ή τα μέσα που τέλως πάντων εσύ ενημερώνεσαι.
Τέλως πάντων εδώ ΥΠΑΡΧΕΙ αντικειμενική πληροφόρηση όσον αφορά τον πόλεμο στο Ιράκ, αρκεί κάποιος να την αναζητήσει.
Αν κάποιος είναι σε θέση να αμφισβητήσει αυτή την αντικειμενικότητα, σίγουρα δεν μπορεί να είναι κάποιος τόσο εμπλεκόμενος και υποκειμενικός (λόγω θέσης και όχι αντίληψης) όσο ένας αμερικάνος πολίτης.
Δεν ξερω τα ονοματα τους και δεν θυμαμαι τους σταθμους αλλα το θυμαμαι πολυ καλα (μια και την πρωτη βδομαδα του πολεμου ημουν εκει και τα εβλεπα). Η καλυψη ηταν μεροληπτικη απο λιγο εως πολυ. Καθε φορα που βλεπαμε CNN/Fox αμεσως να το σχολιο' βρε παιδι ποσο στημενα τα εχουν, ποσο περνανε τα σκηνοθετημενα'. Επισης στο ραδιοφωνο ξανα και ξανα ειρωνικα σχολια και κοψιμο οποιου ελεγε οτι κατσε να δουμε τι γινεται (με απαντηση του DJ μπα δε τα λες σωστα κλικ... Μετα αντε το Αλ Τζαζιρα για να δουμε οοο κοιτα τι λεει λες και ηταν ευαγγελιο. Και καλα να μην μιλησουμε για την Ιρακινη ΤV. Πολυ υπευθυνη/ελευθερη ενημερωση.
Οσο για το τελευταιο ειναι πολυ εκτος αληθειας οτι πραγματικα πιστευεις οτι ο μεσος σκεπτομενος Αμερ. πολιτης δεν μπορει να ενημερωθει (που ο πιο πολυ κοσμος μπορει να βρει οτι θελει στο διαδυκτιο).
Και επισης θεωρεις αμεσως το μεσο Ελληνα εξ ορισμου πιο ικανο να βρει την σωστη πληροφορηση (ναι καλα απο τα καναλια, τα κομματα η το καφενειο- αρβυλα το λεμε αυτο οχι ενημερωση).Δηλαδη προσπαθεις να συγκρινεις ενα κρατος με 250 εκατομ κατοικους και ενα με 10 εκατομ(σε θεματα πληροφορησης). Μιλαμε ποσο ισοπεδωση μπορουμε να κανουμε.
Νικος
Νίκο κάπου δεν τα λές καλά. Και σε ρωτώ. Είδε ποτέ ο αμερικανός πολίτης το τι έγινε στο vietnam? είδε ποτέ το πόσο άτακτα υποχωρησαν? είδε ποτέ τα ελικόπτερα (περιουσία του αμερικανού πολίτη) να πηγαίνουν όπως-όπως φορτωσιές στρατιώτες στα πλοία και λόγο ελίψεως χώρου να τα πετάνε στη θάλασα? είδε ποτέ τα αίσχη που κάνανε οι στρατιώτες τους στους αμάχους?
Ειδε ποτέ ό αμερικανός πολίτης τους σκοτωμένους στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας? Ζεί ο αμερικανός πολίτης την περιβαλοντολογική καταστροφή που είναι δίπλα μου? Βλέπει σήμερα ο αμερικανός πολίτης το στρατό του να συλαμβάνει αμάχους και να τους βάζει μπρούμητα κάτω και να τους πατά με το πόδι το σβέρκο? βλέπει ο αμερικανός πολίτης τις μανάδες που ψάχνουν στα ερείπια να βρούν τα απομινάρια των παιδιών τους? Βλέπει τα νοσοκομεία ξεχιλεισμένα απο άμαχουν τραυματίες?
Εγώ όμως τα βλέπω όλα αυτά, και τα ζώ καθημερινά στα φανάρια των δρόμων όπου οι ακροτιριασμένοι απο τους βομβαρδισμούς Γιουγκοσλάβοι ζητιανεύουν.
Λοιπόν ποιός νομίζεις τώρα ότι είναι καλύτερα πληροφορημένος? Εσείς εκεί που βλέπετε το briefing που κάνει το στρατηγείο σας και εικόνες απο άρματα μάχης που τρέχουν στην έρημα, ή εγώ που βλέπω την πραγματική φρίκη? -
Ο χρήστης agisd έγραψε:
Μπραβο και αφου τελειωσαμε με συγχαρητηρια ας το βαλουμε στο σκονισμενο ντουλαπι απο οπου το εβγαλα.
Ο σκοπος ειναι τις ρητορικες ερωτησεις (γιατι βεβαια εγω δεν την εννοω ρητορικα για να παιρνω συγχαρικια) και να περασουμε στις πραξεις (ναι ξερω τι ειναι αυτο ). Εχω δει πολλες φορες στο βουλη των αντιπροσωπων εδω να μαζευονται οι ελληνοαμερικανοι και οι Αμερικανοι φιλλεληνες βουλευτες για την Ελλαδα. Μιλανε με θαυμασμο και θελουν να βοηθησουν αλλα ξερεις ποιος απουσιαζει; Η Ελλαδα μεσω της κυβερνησης! Που ειναι ο γεν γραμματεας αποδημου Ελληνισμου να γυρναει ασταματητα και να προωθει να εξηγει και υπερασπιζει τις ελληνικες θεσεις. Που ειναι η οργανωση που θα εκμεταλευτει ολες τις Ελληνικες οργανωσεις στις ΗΠΑ. Αμα βγαινουν στο γυαλι και πουλανε πολιτικη της ψηφοθηριας που φυσικα βριζει τις ΗΠΑ και την πολιτικη της. Τι περιμενεις να ερθουν εδω και να πανε να μιλησουν; Τι θα πουνε για τον αντιαμερικανισμο τους. Υπαρχει τροπος να διαφωνει κανεις με την πολιτικη των ΗΠΑ αλλα δεν χρειαζεται να ειναι αντιαμερικανος.
Επισης ξερεις τι λενε οι ερευνες του υπ εξωτερικων των ΗΠΑ που γινονται σε τακτα χρονικα διαστηματα; Οτι οι Ελληνικη κοινη γνωμη ειναι πιο αντιαμερικανικη απο πολλες αραβικες κοινες γνωμες. Επισης μας θεωρουν αντι εβραιους που φυσικα μας φερνει κατευθειαν καθετα στην Αμερικανικη πολιτικη. Και ξερεις τι προτεινουν; να περικοπει η οικονομικη βοηθεια και το υπουργειο να μας βαλουν στις χωρες που ειναι επικινδυνες για τα Αμερικανικα συμφεροντα, τους Αμερικανους επισκεπτες (εχω δει μεχρι να μας βαλουν στη λιστα κρατων που περιθαλπτει την τρομοκρατια - μια και για 30 χρονια δεν μπορουσαμε να εξαρθρωσουμε την 17 Νοεμβρη).Και ξερεις που το αποδιδουν αυτο; Στην συνηθισμενη πολιτικοποιημενη ενημερωση (παραπληροφορηση) που συνεχιζεται για χρονια. Θεωρουν οτι ο μεσος Ελληνας πολιτικος θα πει οτι θελει να ακουσει ο ψηφοφορος και θα αποφυγει να τον ενημερωσει για οτιδηποτε αλλο.
Καλα που η επισημη απαντηση του Αμερ. Υπ. Εξωτερικων ειναι οτι αυτη τη στιγμη δεν θεωρουνται χρησιμα τα ακολουθηθουν οι συμβουλες γιατι θα επηρεασουν τα εθνικα συμφεροντα των ΗΠΑ (βρε βρε ενδιαφερονται για τα συμφεροντα τους να κατι καινουργιο ).
Και ας συνεχισουμε τα μπινελικια κατα των Αμερικανων εναντια στους καλους Ιρακινους (ξερεις σαν τον Σανταμ, και ολα τα ανδρεικελα του) τη 'δικαιη εκλεγμενη κυβερνηση' του Ιρακ. Ναι βρε παιδι μου αυτους με τα απειρα παλατια σε καθε μερος και αυτους που εχουν κανονικα γραμμενους τους υπολοιπους Ιρακινους .
Αυτα.
Νικος
Ολα αυτά που λες (σε σχέση με την Ελλάδα και τις απειλές) τα λεει αυτή η μεριδα των Αμερικανών που διαμορφώνει την πολιτική του ρεπουμπλικάνικου κόμματος, αυτοί που κάνουν τον πόλεμο στο Ιρακ, αυτοί οι ίδιοι απειλούν την Γαλλία και την Γερμανία αλλά και τον Καναδά επειδή δεν συμφωνησαν μαζί τους. Όχι πως δεν πρέπει να προβληματιστούμε αλλά μου φαίνεται δύσκολο να τους ικανοποιήσουμε ότι και να κάνουμε.
Η ερώτηση είναι αν μπορούν να επιτεθούν σε όλο τον κόσμο για να προωθήσουν τα συμφέροντα τους και αν οι ίδιοι οι Αμερικανοί θα το αντέξουν.
Όχι πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντιαμερικανισμός (αλλά και στην Γαλλία υπάρχει ακόμα περισσότερος) αλλά πρέπει να μην φουσκώνεις τα πράγματα.
Αυτες οι ερευνες εχουν γινει πριν τις 11/9 πριν βγουνε ρεπουμπλικανοι. Δεν ξερω τι εχουν πει για Γαλλια και Καναδα. Στη Γαλλια υπαρχει αντιαμερικανισμος τωρα αλλα οχι τοσο πριν. Οπως φυσικα υπαρχει και αντι Γαλλικο κυμα εδω(στις ΗΠΑ). Στην Ελλαδα υπαρχει σταθερος αντιαμερικανισμος απο ανεκαθεν ελεω κομματικης προπαγανδας. Μπορουμε να ψαχνομαστε για την χουντα για γενεες χωρις τελος. Πρεπει ομως να κοιταξουμε τι γινεται στο μελλον και οχι στο παρελθον.
Επισης μην ξεχναμε οτι ο Καναδας και η Ελλαδα ειναι μεσα στις χωρες που υποστηριζουν την συμμαχια (σιωπηλα αλλα την υποστηριζουν). Επισης και η Γερμανια ειναι μεσα σε αυτες. Δεν χρειαζεται να στελεις στρατο για να εισαι μελος της. Και φυσικα για να μην ξεχναμε η Τουρκια εκανε τα αδυνατα να μασησει οσα πιο πολλα μπορει μεχρι παραλιγο να την πατησει.
Νικος
-
Ο χρήστης takiskoym έγραψε:
αυτά γίνονται εκατοντάδες χρόνια τώρα, αλλά πιστευα ότι θα έλειπε η κυνικότητα...
αν έλεγε ο Μπους ότι μαγκιά μου είναι να εισβάλλω όπου θέλω λόγω δύναμης περισσότερο θα τον παραδεχόμουν παρά με τα παραμύθια περι δημοκρατίας που λένε τώρα...κυνική διαπίστωση ε?Από χρόνια προσπαθούσα να καταλάβω την έκφραση που χρησημοποιούμε συχνά-πυκνά 'για αμερικανάκι με πέρασες?' και δεν εύρισκα το πραγματικό της νόημα. Τελικά όμως οι συμερινές καταστάσεις όχι μόνο μου έδωσαν το νόημα αυτής της έκφρασης αλλα με έπεισαν ότι όντως αυτοί είναι.
Tακη,
Μην ψαχνεσαι για να βγαλεις τους Αμερικανους κακους.
Το αμερικανακι απλως θεωρουσε τους Αμερικανους λιγακι αφελεις και αργους να 'πιασουν πουλια στον αερα'. Που φυσικα καμμια σχεση δεν εχει με την πραγματικοτητα.Απλως πες ρε παιδι μου δεν μ'αρεσουν οι Αμερικανοι γιατι δεν συμφωνω με αυτο που εκαναν στο Ιρακ. Το να ισοπεδωνεις ενα κρατος 200 τοσω εκατομμυριων με μια χαζοεκφραση για ικανοποιησεις την αντιπαθεια τους σε κατι που εκαναν στο Ιρακ απλως δειχνει ποσο μακραν της τωρινης πραγματικοτητας στην Αμερικη εισαι.
Νικος
Φίλε μου Νίκο, φοβάμαι ότι ούτε και εσύ έχεις αντιληφθεί την ένοια 'αμερικανάκι'. Με αυτή τη λέξη δεν ενοούμε του κακούς αμερικανούς, αλλά γενικά όλους τους ευκολόπιστους. Και στην παρούσα περίπτωση καταλαβαίνεις τι ενοώ.
Τώρα για το αν μου αρέσουν οι αμερικανοί?
Γιατί να μου αρέσουν Νίκο, για τον εμφύλιο που μας έριξαν μετά το τέλος του πολέμου? για την επτάχρονη χούντα που μας έριξαν? ή για το ξύλο που έφαγα κάποτε στη Γλυφάδα (όταν η εν λόγω περιοχή θεωρείτο πολιτία τους) απο αλφαμίτες της τότε βάσης επιδή τα βάλαμε με κάτι δικούς τους που μας την πέσανε στις συνοδούς μας. Γιατί λοιπόν να τους συμπαθώ? Ξέρεις κάτι, βαρέθηκα να βλέπω στις χολιγουτιανές ταινίες τον αμερικανό υπερστρατιώτη. Με όλα τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι δεν συμπαθώ τον καθημερινό αμερικανό πολίτη που αγωνίζεται και αυτός όπως και εγώ. Σέβομαι την τεχνολογία τους, τους επιστήμονές τους και πολλά άλλα ακόμη. Συχαίνομαι όμως την εξωτερική τους πολιτική.
Και χαίρομαι και σένα που μπορείς και διακρίνεις πολλά πράγματα και μπορούμε να ανταλλάσουμε απόψεις, και δεν είσαι σαν τον άλλο τρόχαλο που μας έχει ζαλίσει τα φρύδια.Οπως λεω παντα μπορουμε να θυμομαστε παντα τη εγινε στο παρελθον αλλα δεν πρεπει να το αφηνουμε να μας εμποδιζει να δουμε το μελλον. Το να μην συμφωνει κανεις με την εξωτερικη των ΗΠΑ μην φοβασαι υπαρχουν ενα σωρο τετοιοι παντου και μεσα στις ΗΠΑ. Και ουτε περιμενω ο καθενας να ειναι συμφωνος. Τωρα βεβαια αν εχεις πρσωπικα χρεωστουμενα μαλλον δυσκολευει τα πραγματα για εσενα να το δεις με οτιδηποτε αλλο εκτος απο μισος και αντιπαθεια. Δυστυχως ομως πρεπει να βαζουμε τις προσωπικες μας αποψεις στο πλαϊ οταν ειναι για το καλο των πολλων (της Ελλαδας οταν χρειαζεται). Αυτο ειναι το πιο δυσκολο πραγμα να βαζει κανεις τον εγωισμο του κατω για το καλο του συνολου.
Η θα παμε μπροστα σα χωρα η θα χασουμε το τραινο.Ν.
-
Αυτες οι ερευνες εχουν γινει πριν τις 11/9 πριν βγουνε ρεπουμπλικανοι. Δεν ξερω τι εχουν πει για Γαλλια και Καναδα. Στη Γαλλια υπαρχει αντιαμερικανισμος τωρα αλλα οχι τοσο πριν. Οπως φυσικα υπαρχει και αντι Γαλλικο κυμα εδω(στις ΗΠΑ). Στην Ελλαδα υπαρχει σταθερος αντιαμερικανισμος απο ανεκαθεν ελεω κομματικης προπαγανδας. Μπορουμε να ψαχνομαστε για την χουντα για γενεες χωρις τελος. Πρεπει ομως να κοιταξουμε τι γινεται στο μελλον και οχι στο παρελθον.
Επισης μην ξεχναμε οτι ο Καναδας και η Ελλαδα ειναι μεσα στις χωρες που υποστηριζουν την συμμαχια (σιωπηλα αλλα την υποστηριζουν). Επισης και η Γερμανια ειναι μεσα σε αυτες. Δεν χρειαζεται να στελεις στρατο για να εισαι μελος της. Και φυσικα για να μην ξεχναμε η Τουρκια εκανε τα αδυνατα να μασησει οσα πιο πολλα μπορει μεχρι παραλιγο να την πατησει.
Νικος
Ποια συμμαχία ρε Νίκο; Την Αμερική εννοείς. Τελος πάντων και εγώ με την Αμερική είμαι αλλά να βρίζουμε όσους διαφωνούν μαζί μας δεν μου φαίνεται λογικό (όχι πως δεν συμβαίνει παντού).
Οι όποιες βοήθειες που δίνουν διάφορα κράτη είναι σε σχέση με την αλληλεγγύη σε ένα παραδοσιακό φίλο, δεν πρέπει να ερμηνευτεί ότι υποστηρίζει την πολιτική Μπους/Περλ και των άλλων.
Το όλο θέμα έρχεται στο ότι η Αμερική ξοδεύει ετησίως 300 δισ δολ στον στρατό της και ο δεύτερος ξοδεύει το 1/10 αυτών. Άρα μπορώ να λέω ότι μαλακίες μου έρχονται και να κάνω ότι θέλω γιατί έχω τα καλύτερα όπλα. Να δούμε πόσο θα πιάσει αυτο (φαντάζομαι για πολλά χρόνια).
-
[list:24mk37xa]Πιαδια δεν ξερω αν η προταση μου φανει γελοια η σοβαρη, αλλα αισθανομαι οτι πρπει να το μεταφερω [/list:u:24mk37xa][list:24mk37xa]Θα ηταν κακο αν σε ενα χρονικο διαστημα ενα η δυο μηνων, ωστε να υπαρχει μεγαλο χρονικο περιθωριο απο θεμα συμετοχης, να δημιουργησοουν οι υπευθυνοι του forum ενα λογαριασμο καταθεσης για την βοηθεια των παιδιων του Ιρακ?Πανω απ ολα ειμαστε ανθρωποι και νομιζω οτι με τοσες σελιδες που γραφηκαν επι του θεματος, πρεπει να δειξουμε αυτο που αισθανομαστε και με την πραξη μας.Βλεπετε καλα τα λογια αλλα και η συμετοχη νομιζω ειναι η καλυτερη αποδειξη.[/list:u:24mk37xa][list:24mk37xa]Δεν ανοιξα καινουριο θεμα γιατι ισως οι moderators το κρινουν ως εκος το[ου και χρονου, που δε νομιζω, αλλα.......... [/list][list:24mk37xa]Γι αυτο και το αναφερα στο Γεικως.Αν κρινουν οτι ειναι σωστο ας ανοιχτει ως νεο θεμα[/list:u:24mk37xa][/list:u:24mk37xa]
-
διαβαζω τα ποστς και διαπιστώνω τη τεράστια διαφορά που έχουν οοι γηγενείς με τους απόδημους ειδικα με τους αμερικανοτραφείς σε αυτό το θέμα...δε θα θελα να εμπλακώ σε τέτοια συζήτηση πάλι...στο θέμα της εξωτερικης πολιτικής της Ελλάδας είμαστε σύμφωνοι, είναι ανύπαρκτη...
αλλά σε όλα τα άλλα διαφωνώ κάθετα, εχω μαθει από την ιστορία μας να μην υπολογίζω ούτε αριθμούς ούτε τίποτα άλλο...αυτά τα ολίγα... -
Ο χρήστης agisd έγραψε:
Νικος
Ποια συμμαχία ρε Νίκο; Την Αμερική εννοείς. Τελος πάντων και εγώ με την Αμερική είμαι αλλά να βρίζουμε όσους διαφωνούν μαζί μας δεν μου φαίνεται λογικό (όχι πως δεν συμβαίνει παντού).
Οι όποιες βοήθειες που δίνουν διάφορα κράτη είναι σε σχέση με την αλληλεγγύη σε ένα παραδοσιακό φίλο, δεν πρέπει να ερμηνευτεί ότι υποστηρίζει την πολιτική Μπους/Περλ και των άλλων.
Το όλο θέμα έρχεται στο ότι η Αμερική ξοδεύει ετησίως 300 δισ δολ στον στρατό της και ο δεύτερος ξοδεύει το 1/10 αυτών. Άρα μπορώ να λέω ότι μαλακίες μου έρχονται και να κάνω ότι θέλω γιατί έχω τα καλύτερα όπλα. Να δούμε πόσο θα πιάσει αυτο (φαντάζομαι για πολλά χρόνια).
Τις ΗΠΑ, Μεγ Βρετανια, Αυστραλια, Πολωνια... Δεν ειπα οτι εκτος απο τις ΗΠΑ και σε πολυ λιγοτερο βαθμο τη Μεγ Βρεταννια οι αλλοι παιζουν ουσιαστικο στρατιωτικο ρολο.
Η υποστηριξη ειναι φανερη εστω και αν την λεμε 'αλληλεγυη σε παραδοσιακο φιλο'. Αλληλεγυη ειναι φιλια σε ενα βαθμο. Η Γερμανια εστειλε ειδικους για τα χημικα οπλα ο Καναδας εστειλε μονδες υποστηριξης επισης. Η Ελλαδα επιτρεπει τη διελευση αεροσκαφων την συγκεντρωση πλροφοριων μεσω Σουδας τον επανεφοδιασμο μεσω Σουδας. Τι αλλο θες να πω. Και η φρεγατα μας που ειναι στον Περσικο βοηθαει εμεσα γιατι αντικαθιστα ενα Βρεταννικο η Αμερικανικο πλοιο που θα εμενε εκτος του πολεμου. Κατα τα αλλα δεν ειμαστε τοσο βασικος στελεχος που να χρειαζομαστε να παιξουμε αλλο ρολο.
Επισης που εβρισα εγω ρε συ οποιον διαφωνει μαζι μου. Αλλοι το εκαναν και το κανουν αυτο.
Ν.
-
Επισης που εβρισα εγω ρε συ οποιον διαφωνει μαζι μου. Αλλοι το εκαναν και το κανουν αυτο.Ν.
Δεν μίλησα για σένα ή για κάποιον από το φόρουμ αλλά γενικά για τους διάφορους συντηρητικούς αμερικανούς αναλυτές και παρουσιαστές τοκ σοου. Αλλά και σε προσωπικό επίπεδο δεν βλέπω ακριβώς τι έχεις να κερδίσεις υποστηρίζοντας την πολιτική αυτής της μερίδας των αμερικανών (που βρίσκονται τώρα στην εξουσία) και προσπαθώντας να εξηγήσεις και να δικαιολογήσεις τις πράξεις τους.
-
Ο χρήστης agisd έγραψε:
Επισης που εβρισα εγω ρε συ οποιον διαφωνει μαζι μου. Αλλοι το εκαναν και το κανουν αυτο.
Ν.
Δεν μίλησα για σένα ή για κάποιον από το φόρουμ αλλά γενικά για τους διάφορους συντηρητικούς αμερικανούς αναλυτές και παρουσιαστές τοκ σοου. Αλλά και σε προσωπικό επίπεδο δεν βλέπω ακριβώς τι έχεις να κερδίσεις υποστηρίζοντας την πολιτική αυτής της μερίδας των αμερικανών (που βρίσκονται τώρα στην εξουσία) και προσπαθώντας να εξηγήσεις και να δικαιολογήσεις τις πράξεις τους.
Οπως ειπες και εσυ ολοι το κανουν αυτο...
Δεν κανω συζητηση για να υποστηριξω η να κατηγορησω την τωρινη κυβερνηση των ΗΠΑ. Απλως κανω συζητηση και λεω οτι υπαρχει μια σιωπηλη συμφωνια πολλων κρατων. Αν δεν το βλεπεις ετσι ενταξει ρε παιδι μου δεν ειπαμε και τιποτα. -
Απλως κανω συζητηση και λεω οτι υπαρχει μια σιωπηλη συμφωνια πολλων κρατων.Οτι και να έκανε κάποιο μεγάλο κράτος θα έβρισκε κάποια μικρότερα που θα συμφωνούσαν μαζί του (για να φανούν ή να πάρουν λίγα δολλάρια). Αλλά τώρα να λέμε συμμαχία αυτή την επιχείρηση είναι πολύ τραβηγμένο.
-
Ο χρήστης G60POWER έγραψε:
[list:3lnim4fm]Πιαδια δεν ξερω αν η προταση μου φανει γελοια η σοβαρη, αλλα αισθανομαι οτι πρπει να το μεταφερω [/list:u:3lnim4fm][list:3lnim4fm]Θα ηταν κακο αν σε ενα χρονικο διαστημα ενα η δυο μηνων, ωστε να υπαρχει μεγαλο χρονικο περιθωριο απο θεμα συμετοχης, να δημιουργησοουν οι υπευθυνοι του forum ενα λογαριασμο καταθεσης για την βοηθεια των παιδιων του Ιρακ?Πανω απ ολα ειμαστε ανθρωποι και νομιζω οτι με τοσες σελιδες που γραφηκαν επι του θεματος, πρεπει να δειξουμε αυτο που αισθανομαστε και με την πραξη μας.Βλεπετε καλα τα λογια αλλα και η συμετοχη νομιζω ειναι η καλυτερη αποδειξη.[/list:u:3lnim4fm][list:3lnim4fm]Δεν ανοιξα καινουριο θεμα γιατι ισως οι moderators το κρινουν ως εκος το[ου και χρονου, που δε νομιζω, αλλα.......... [/list][list:3lnim4fm]Γι αυτο και το αναφερα στο Γεικως.Αν κρινουν οτι ειναι σωστο ας ανοιχτει ως νεο θεμα[/list:u:3lnim4fm][/list:u:3lnim4fm]Πολύ σωστό!!!Οντως έπρεπε να εχει γίνει!Θα δούμε ποιές είναι οι απαραίτητες διαδικασίες και θα ενημερώσουμε!!
Ετσι mm55?!! -
Ο χρήστης agisd έγραψε:
Όχι πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντιαμερικανισμός (αλλά και στην Γαλλία υπάρχει ακόμα περισσότερος) αλλά πρέπει να μην φουσκώνεις τα πράγματα.Στην Ελλάδα υπάρχει πολυς αντιαμερικανισμός. Και αυτός είναι ο λόγος για την αντιμετώπιση του πολέμου που βλέπουμε (κυρίως) αλλά και ακούμε και διαβάζουμε: απλά πουλάει (για τον ίδιο λόγο που βλέπουμε την 'πατριωτική' αντιμετώπιση του πολέμου στα ΗΠΑμερικάνικα ΜΜΕ: στις ΗΠΑ αυτή την εποχή και ο πατριωτισμός πουλάει και ο πόλεμος, όπως σε κάθε εμπόλεμη χώρα, είναι 'ηρωικός' και 'νικηφόρος' και δεν προβάλλονται τα θύματα της μίας και της άλλης πλευράς. Γιατί απορούμε με την προπαγάνδα ? Μέρος του πολέμο είναι)
Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούν οι ΗΠΑμερικάνοι (ΟΚ, they don't give a shit , αλλά σε κουβέντα να βρισκόμαστε) είναι γιατί υπάρχει αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί είχαν καταλάβει την Ελλάδα 4 χρόνια και προκάλεσαν χιλιάδες νεκρούς και τους πολεμήσαμε λυσσασμένα, αλλά αντιγερμανισμός στην Ελλάδα δεν υπάρχει (εκτός ίσως από τους παπούδες μας). Ομως υπάρχει αντιαμερικανισμός. Πιστεύω πως ο λόγος είναι πως μετά τον Β΄ ΠΠ η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ άλλαξε και από 'διακριτική ουδετερότητα' έγινε επιθετική, αλαζονική και κυνική (όπως και της Σοβιετικής Ενωσης την αντίστοιχη περίοδο), βλ. τρόπος διακυβέρνησης της Ελλάδας μεταξύ 1947 και 1974, με αποκορύφωμα τη Χούντα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία 2 γενεών αντιαμερικανών. Οι οποίοι μάλιστα βλέπουν πως αυτή η αλαζονική και κυνική εξωτερική πολιτική έχει θεριέψει μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται και άλλη γενιά αντιαμερικανών.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Στην Ελλάδα υπάρχει πολυς αντιαμερικανισμός. Και αυτός είναι ο λόγος για την αντιμετώπιση του πολέμου που βλέπουμε (κυρίως) αλλά και ακούμε και διαβάζουμε: απλά πουλάει (για τον ίδιο λόγο που βλέπουμε την 'πατριωτική' αντιμετώπιση του πολέμου στα ΗΠΑμερικάνικα ΜΜΕ: στις ΗΠΑ αυτή την εποχή και ο πατριωτισμός πουλάει και ο πόλεμος, όπως σε κάθε εμπόλεμη χώρα, είναι 'ηρωικός' και 'νικηφόρος' και δεν προβάλλονται τα θύματα της μίας και της άλλης πλευράς. Γιατί απορούμε με την προπαγάνδα ? Μέρος του πολέμο είναι)
Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούν οι ΗΠΑμερικάνοι (ΟΚ, they don't give a shit , αλλά σε κουβέντα να βρισκόμαστε) είναι γιατί υπάρχει αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί είχαν καταλάβει την Ελλάδα 4 χρόνια και προκάλεσαν χιλιάδες νεκρούς και τους πολεμήσαμε λυσσασμένα, αλλά αντιγερμανισμός στην Ελλάδα δεν υπάρχει (εκτός ίσως από τους παπούδες μας). Ομως υπάρχει αντιαμερικανισμός. Πιστεύω πως ο λόγος είναι πως μετά τον Β΄ ΠΠ η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ άλλαξε και από 'διακριτική ουδετερότητα' έγινε επιθετική, αλαζονική και κυνική (όπως και της Σοβιετικής Ενωσης την αντίστοιχη περίοδο), βλ. τρόπος διακυβέρνησης της Ελλάδας μεταξύ 1947 και 1974, με αποκορύφωμα τη Χούντα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία 2 γενεών αντιαμερικανών. Οι οποίοι μάλιστα βλέπουν πως αυτή η αλαζονική και κυνική εξωτερική πολιτική έχει θεριέψει μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται και άλλη γενιά αντιαμερικανών.
Εγώ πιστεύω ότι ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα ειναι αποτέλεσμα των οικονοκοινωνικών συνθηκών στην χώρα και λιγότερο κάποιων πράξεων των αμερικάνων.
ΓΕΝΙΚΩΣ ΙΙΙ !!!