-
Ξέρει κανείς τι λένε τα kyb Excel-G;
Βλέπω αυτό:
http://www.kayaba.co.uk/mechanic/products_types.html
και δεν καταλαβαίνω και πολλά. Δεν θεωρείται 'σπορ' αμορτισέρ. (αυτό μπορεί να μην είναι κακό )Φορούσε κάτι ΑΠΑΙΣΙΑ, μαύρα kyb το rover που είχα και δεν θέλω με την καμία να βάλω τα ίδια. Αλλά δεν ξέρω ποια ήταν. Μαύρα και κείνα και κόστισαν γύρω στα 300 ευρώ προ 3ετίας. Αναρωτιέμαι μήπως ήταν τα premium.
-
Δεν ξέρω τι λένε τα Excel-G για Rover, πάντως για Corolla (παλιούτσικη, του 93) ήταν και είναι ακόμα μια χαρά. Δεν είναι σπορ αμορτισέρ, αλλά είναι ένα αρκετά καλό αμορτισέρ, και σίγουρα καλύτερο από τα πρώτης τοποθέτησης. Πιθανώς είχες τα Premium στο Rover και γι'αυτό σου φάνηκαν απαίσια. Δεν φαίνεται πουθενά κανένας αριθμός σειράς ή άλλο διακριτικό στοιχείο για να μάθεις τι ήταν το απαίσιο που φορούσε;
-
To rover, ευτυχώς, δεν είναι στα χέρια μου πλέον.
Πάντως μάλλον δεν θέλω να πάρω το ρίσκο. -
Τα έχω φορέσει εγώ στο Astra. Μαύρα χάλια, χειρότερα και από της μάνας του. Δεν θα σου τα πρότεινα με τίποτα. Απόλυτος προσανατολισμός στην άνεση. Αν αυτό είναι το ζητούμενο σου τότε οκ. Είναι μαύρα αλλά δεν ξέρω αν είχες βάλει αυτά στο παρελθόν, πολύ πιθανό όμως.
-
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Ξέρει κανείς τι λένε τα kyb Excel-G;Στο fiatάκι μου έχω βάλει μπροστά τα Excel-G και πίσω τα Gas-A-Just μιας και αυτό το συνδυασμό προτείνει η ίδια η KYB και συγκριτικά με τα μαύρα Bilstein που φορούσε το αυτοκίνητο πατάει πολύ καλύτερα. Θα έλεγα μάλιστα ότι παρότι είναι και πιο σφιχτά από τα Bilstein κοπανάνε λιγότερο, μιας και φαίνεται ότι συνεργάζονται καλύτερα με τα ελατήρια H&R.
Koni δεν έβαλα γιατί μου είχαν πει ότι είναι μόνο λαδιού ή αερίου (δε θυμάμαι τι από τα δύο) με αποτέλεσμα παρότι συμπεριφέρονται καλά στη συμπίεση να μειονεκτούν στην αποσυμπίεση. Τα KYB απ' τη άλλη μου είχαν πει είναι αερίου-λαδιού και έτσι παρουσιάζουν σταθερή συμπεριφορά.
Bilstein Sprint ή Sport δεν ήθελα να βάλω ελέω σκληρότητας και στην κατηγορία αυτή μου είπαν ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο καλό, γνωστό σπορ αμορτισέρ.
Αν έβγαιναν για το αμάξι μου θα είχα βάλει τα KYB AGX... -
Σκεφτομαι να φτιαξω λιγο τα αμορτισερ του αυτοκινητου μου..(cz3)
Ειναι το μονο που δεν με ικανοποιει πανω του.
Το προβλημα δεν ειναι φοβερο...
Απλα δεν υπαρχουν αμορτισερ για το αυτοκινητο μου.
Οποτε ανακατασκευη...
Εδω στην Πατρα,οσο και να κοιταξα,δεν βρηκα κατι.
Αληθεια,μηπως οι Πατρινοι mates εχουν κατι υποψην τους?
Γιατι η αμεσως επομενη επιλογη ειναι ανακατασκευη στον Μαρακακη στην Αθηνα.
Κοστος μεγιστο για εμενα 1 μωβ και ευτυχως τοσο χρεωνει για τα δικα μου αμορτισερ αλλα με τα μαμα ελατηρια..
Μαλλον καλυτερα γιατι δεν θελω χαμηλωμα, αλλα οι κλισεις μπορουν να μειωθουν χωρις αλλα ελατηρια?
Γενικως τι προτινετε? -
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Ξέρει κανείς τι λένε τα kyb Excel-G;Βλέπω αυτό:
http://www.kayaba.co.uk/mechanic/products_types.html
και δεν καταλαβαίνω και πολλά. Δεν θεωρείται 'σπορ' αμορτισέρ. (αυτό μπορεί να μην είναι κακό )Φορούσε κάτι ΑΠΑΙΣΙΑ, μαύρα kyb το rover που είχα και δεν θέλω με την καμία να βάλω τα ίδια. Αλλά δεν ξέρω ποια ήταν. Μαύρα και κείνα και κόστισαν γύρω στα 300 ευρώ προ 3ετίας. Αναρωτιέμαι μήπως ήταν τα premium.
Aνακάλυψα τον κατάλογο της kyb (δύσκολα, γιατί το κεντρικό site δεν δουλεύει ) και διαπίστωσα πως για το rover 416 έβγαιναν μόνο τα excel g. Οπότε ΜΑΚΡΥΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!
O κατάλογος βρίσκεται εδώ, αν τον θέλει κανείς:
http://www.kayaba.de/navigation/index.php -
Ο χρήστης g47 έγραψε:
οι κλισεις μπορουν να μειωθουν χωρις αλλα ελατηρια?Όχι. Θα μειωθεί μονάχα η ταχύτητα περιστροφής του αυτοκινήτου κατά το διαμήκη του άξονα (roll) στην είσοδο στη στροφή αλλά μέσα στη στροφή η κλίση τελικά θα είναι η ίδια. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει χαζοϋποστροφή για λίγα μέτρα τη στιγμή που στρίβεις το τιμόνι λόγω καθυστέρησης αλλαγής της γεωμετρίας της ανάρτησης λόγω συμπίεσης.
Οι κλίσεις μειώνονται αλλάζοντας είτε ελατήρια είτε αντιστρεπτικές δοκούς. Μια πρόχειρη σκέψη χωρίς να ξέρω τίποτα για το αυτοκίνητο είναι αν οι αντιστρεπτικές του CZT είναι πιο σκληρές από εκείνες του CZ3 και αν μπορούν να τοποθετηθούν.
-
Ο χρήστης g47 έγραψε:
οι κλισεις μπορουν να μειωθουνΞεκινάς λάθος και το πιθανότερο είναι ότι το αμάξι θα συμπεριφέρεται χειρότερα. Οι αντιστρεπτικές ρυθμίζουν πόσο γλιστράει το μπρος και πίσω μέρος ώστε να ρυθμίζουν υπερστροφή/υποστροφή - οι κλίσεις είναι επακόλουθο.
-
Τι εννοεις ξεκινω λαθος?
Προτινεις κατι? -
Για παράδειγμα, τα τετρακίνητα είναι κατά κανόνα πιο ψηλά (από τα δικίνητα μοντέλα) ΚΑΙ για να παίρνουν (πίσω) μεγάλες κλίσεις στις στροφές. Έτσι εισάγεις θετικό κάμπερ στο πίσω τροχό και κατά συνέπεια υπερστροφή (κάτι που δεν είναι εύκολο σε 4κίνητο).
Άλλοι λένε αν δεν γείρεις δεν στρίβεις
Αν κρίνεις το κράτημα ή τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου στη στροφή με τις κλίσεις που παίρνει, το πιθανότερο είναι να καταλήξεις σε αμάξι που δεν γέρνει καθόλου αλλά με κακή συμπεριφορά.
-
Xantia Activa.
(ψιλοάσχετο αλλά δε κρατήθηκα)...
-
http://www.4troxoi.gr/forum/viewtopic.p ... &start=105
Ένα μνημειώδες (αγωνοκεντρικό) θρεντ, προς τιμήν του APR.
Eδώ παραπέμπω στη σελ.8, όπου είχα αναφέρει δικές μου απορίες.Είναι πράγματι:
-Ένα πράγμα το να στρίβεις σταθερά πάνω σε περίμετρο συγκεκριμένου κύκλου (ή τμήμα περιμέτρου του κύκλου, όπως είναι μία στροφή), όπου μπορούμε να πούμε χονδροειδώς ότι όσο μαλακότερη η ανάρτηση τόσο καλύτερα [χώρια οι τυχόν ανωμαλίες του οδοστρώματος που αλίμονό σου αν δεν έχεις επαρκή διαδρομή ανάρτησης]-Άλλο πράγμα η έναρξη του στρίβειν, η αλλαγή πορείας, το turn-in, όπου εκεί έχουμε μεταφορά φορτίου και θέλουμε σκλήρυνση για να ελέγξουμε / μειώσουμε τη βιαιότητα των κινήσεων του αμαξώματος. Όλα αυτά για δεδομένο βάρος οχήματος και κέντρο αυτού του βάρους.
Επ' αυτού του σημείου έχω πολλά να μάθω ακόμα.Για να επανέλθω στον φίλο g47, πράγματι το πόση κλίση θα πάρει τελικά ένα δεδομένο όχημα σε δεδομένη στροφή εξαρτάται από τη διαθέσιμη διαδρομή των ελατηρίων του.
Το με τι 'ρυθμό' θα την πάρει την κλίση κατά την αλλαγή πορείας εξαρτάται από τη σκληρότητα των ελατηρίων και κυρίως από τη δύναμη των αμορτισέρ, ως 'φρένων' των ελατηρίων. Εν προκειμένω από τη δύναμη rebound (ακριβέστερα θα έπρεπε να λέμε anti-rebound, με πόση δύναμη δηλαδη το αμορτισέρ εμποδίζει το ελατήριο να εκταθεί/ανοίξει).
Για τις αντιστρεπτικές ας γράψει κανείς σχετικότερος. Διορθώστε επίσης τυχόν λάθη.
Άντε γιατί όλοι γκρινιάζουν ότι δεν γράφουμε πια σοβαρά και κοπρίζουμε. -
Πολυ ενδιαφεροντα...
Αν εχουμε δηλαδη μεγαλη κλιση απο την αρχη της στροφης,τοτε οχι μονο ειναι τα ιδια τα ελατηρια η αιτια αλλα και η ''αναισθησια'' των αμορτισερ σε τετοια κινηση.
Το μονο στοιχειο που εχω να προσθεσω για το cz3 ειναι οτι τα αμορτισερ του εχουν πολυ μικρη τιμη rebound.
Οποτε δεν ειναι μονο η αισθηση μου αλλα κυριως αυτο θα ηθελα να καταπολεμησω,την αισθηση φοβου λογω μεγαλων κλισεων στις στροφες.
Μου φαινεται μαλλον ημιμετρο να βαλω ελατηρια χαμηλωματος,μιας και θα ζορισουν παρα πολυ τα αμορτισερ,σωστα? -
Δεν είναι απαραίτητα κακό που η ανάρτηση συμπιέζεται γρήγορα όταν αρχίζεις να στρίβεις. Με αυτό τον τρόπο αλλάζει και γρήγορα η γεωμετρία της μπροστινής αλλά και της πίσω ανάρτησης στις τιμές που την έχουν προγραμματίσει να έχει υπό φόρτιση. Αυτό μπορεί π.χ. να σημαίνει ότι αυξάνεται η τιμή του αρνητικού κάμπερ του εξωτερικού τροχού με ευεργετικά αποτελέσματα για το κράτημα του μπροστινού μέρους.
Κατά κανόνα όταν βάζεις ελατήρια χαμηλώματος καλό είναι να αλλάζονται και τα αμορτισέρ για δύο λόγους:
-
Τα συνήθως μαλακά αμπρτισέρ 1ης τοποθέτησης θα είναι ανεπαρκή σε απόσβεση συμπίεσης με αποτέλεσμα να τερματίζει εύκολα η χαμηλωμένη ανάρτηση αν πετύχεις ανωμαλία μέσα στη στροφή.
-
Τα αμορτισέρ θα αναγκαστούν να δουλεύουν με μεγαλύτερες γραμμικές ταχύτητες και ακαριαίες επιταχύνσεις λόγω των σκληρότερων ελατηρίων και των μικρότερων διαδρομών, κάτι που ενδεχομένως να παραβιάζει τις προδιαγραφές λειτουργίας τους και να τα φθείρει πολύ γρήγορα. Επίσης το σημείο ισορροπίας τους θα αλλάξει πολύ, κάτι που μπορεί να μην το έχει προβλέψει ο κατασκευαστής τους με αποτέλεσμα λειτουργία 'εκτός φακέλου' και πρόωρη φθορά.
-
-
Ο χρήστης tsilis έγραψε:
Για να γράψουμε και κάποιες πρώτες εντυπώσεις από την φρεσκοφορεμένη ανάρτηση..Κατ΄αρχάς να δώσουμε τα στοιχεία
Κoni kit 1130 (Αμορτισέρ-ελατήρια) σε BMW Compact E36 μαζί με πίσω μπάρα θόλων και τοπ μάουντς από Μ3 Ε46....Λοιπόν,μετά από την εφαρμογή κίτρινων Κονι σε 3 πολύ κοντινά μου αυτοκίνητα διαπιστώνω ότι πρόκειται για εξαιρετικά αμορτισέρ
Ωστόσο,έχω ένα θέμα...χαμήλωσε αρκετά (-3cm) την ήδη χαμηλή Bmw μου και ομολογώ πως δεν το είχα υπολογίσει τόσο...
Στα του δρόμου έχουμε μεταμόρφωση!!Εξαιρετική από άποψη κύλισης,παρά το χαμηλό ύψος,δεν κοπανά,ενώ ταυτόχρονα δίνει μια σφιχτή αίσθηση στο αυτοκίνητο.
Στις στροφές,απλώς καμμία σχέση...
Ακριβέστερο τιμόνι,σιγουρότερο turn in,ενώ πίσω δεν υπάρχει σύγκριση καμία..σφιχτός άξονας,ακριβής,αν και αναγκαστικά πιο απότομος όταν ξεκολλήσει ,αφού τα χλμ είναι πολύ περισσότερα...Ειλικρινώς εχάρηκα το αυτοκίνητο στην κλασσική Πεντέλη-Διόνυσο-Ν.Μάκρη και επιστροφή από το Γερμανικό Νεκροταφείο με ρυθμούς σβέλτους έως και γρήγορους για τα δικά μου μέτρα.
Το αυτόν και σέ καμπές με αρκετά χλμ...Προς ώρας,είναι όπως ακριβώς τη θέλω οδηγικά,και με εκπλήσσει, διότι η θεωρία σε θέλει να χάνεις από τόσο χαμήλωμα..
Aπό πρακτικής απόψεως πάντως προβληματίζομαιΘα δω πως είναι η καθημερινή συμβίωση σε επικλινή και σαμαράκια,οπότε και θα αποφασίσω αν θα επιστρέψω στα καλά Μ-Τech ελατήριά της..
Θα δώσω περισσότερες πληροφορίες όταν στρίψω περισσότερο και εξοικειωθώ περαιτέρω με το σετ απ...
Για να συνεχίσουμε από εδώ...
Δυστυχώς η καθημερινή συμβίωση,που μου προκαλούσε μόνιμο άγχος επαφών,αλλά και η αισθητική διαφωνία μου με το μεγάλο χαμήλωμα του πίσω άξονα,με έκαναν να επιστρέψω στα **M Tech ελατήρια **με σκεπτικισμό,αφού,όπως είχα γράψει το αυτοκίνητο μου άρεσε οδηγικά...
-Διαπίστωση πρώτη: Το αυτοκίνητο παρέμεινε σφιχτό (ζητούμενο... ) με καλυτερη απόσβεση σε ανωμαλίες (ζητούμενο... ),και περισσότερο προοδευτικό...
-Διαπίστωση δεύτερη: Πολύ μικρή αύξηση της ασάφειας του εμπροσθίου άξονα (μακράν καλύτερος από 'μαμα' πάντως...) στη φάση του turn in και των μεσουψηλών ταχυτήτων (πάνω από 140χλμ..)
Συνολικά, ο συνδυασμός είναι πάρα πολύ καλός οδηγικά (ανέλπιστα...) και απολύτως λειτουργικός..
Υ.Γ.1 η επιστροφή στο ύψος του Μ-PACK με έκανε να βλέπω το αυτοκίνητο σαν τρακτέρ...ας είναι!
Υ.Γ 2 η ευθυγράμμιση έδωσε τιμές που με έκαναν χαρούμενο με camber κοντά στο -1 εμπρός και -1.5 πίσω
Υ.Γ3 ο Ιαπωνίξ (obelix ως τώρα) είχε δίκιο,καθώς ήταν ο μόνος που 'χτυπιόταν' ότι το αυτοκίνητο με καλά αμορτισέρ και τα μαμά Μ Tech θα είναι συνολικά καλύτερο ...(εγώ δεν το πίστευα! )
-
Πες του Ιαπωνίξ να πάει να κουρεύεται Τρούλη!
Από ύψος που στάθηκε τελικά?!
-
Γνωριζεις πόσες λίβρες μετρούσαν τα ελατηρια που ειχες και πόσες αυτα της Μ-τεκ;
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
:lol:Πες του Ιαπωνίξ να πάει να κουρεύεται Τρούλη!
Από ύψος που στάθηκε τελικά?!
Τώρα, στο +3cm σε σχέση με τα χαμηλωμένα...όπως και πριν,δηλαδή,μόνο που μού φαίνεται τρακτέρ,τώρα που το είδα χαμηλωμένο..
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Γνωριζεις πόσες λίβρες μετρούσαν τα ελατηρια που ειχες και πόσες αυτα της Μ-τεκ;όχι Ανδρεα,δυστυχώς....το σκέφτηκε ο Βασίλης και ο Ιαπωνίξ να μετρήσουμε τα χαμηλώματος,πράγμα που ενδέχεται να γίνει όσο βρίσκονται στην αποθήκη μου!
Περί Αναρτήσεων