-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
O συνδυασμός μαύρα Bilstein με ελατήρια χαμηλώματος είναι ΓΝΩΣΤΟΣ θανατηφόρος. Το ότι είδες βελτίωση έχει σχέση με τις απαιτήσεις σου. Τα H&R προφανώς σου περιττεύουν. Εάν πιέσεις πραγματικά την ανάρτησή σου θα δεις ότι τα μαύρα Bilstein αδυνατούν να ελέγξουν τις ταλαντώσεις και σε αυτό το σημείο γίνονται άκρως επικίνδυνα. Επίσης θα δεις πόσο γρήγορα θα βγουν off. Εκτός κι αν δεν πιέζεις καθόλου οπότε δεν θα δεις τίποτα. Όσο πιέσεις τόσο κίνδυνο θα πάρεις. Ναι, το αυτοκίνητό σου με μαύρα Bilstein και H&R είναι επικίνδυνο σε συνθήκες πραγματικής πίεσης. Όταν βάλεις κάποια κατάλληλα αμορτισέρ ίσως να το καταλάβεις κι από μόνος σου (αργά ή γρήγορα).Χωρίς να είμαι υπερήφανος γι' αυτό μπορώ να πω ότι πιέζω πολύ συχνά το αυτοκίνητο και το φέρνω στα όριά του! Έχει χρειαστεί αρκετές φορές να κάνω ανάποδο τιμόνι, έχω κάνει παράλληλες μετατοπίσεις, έχω κάνει πάρα πολλές φορές απότομους ελιγμούς. Ποτέ μα ποτέ δεν ένοιωσα να κινδυνεύω εξαιτίας της ανάρτησης και πάντα το αυτοκίνητο με προειδοποιούσε απ' τη μια για την αντίδρασή του και απ' την άλλη επανερχόταν εύκολα. Φυσικά και με καλύτερα αμορτισέρ τα όρια θα αυξάνονταν δραματικά, αυτό όμως δε σημαίνει ότι η ανάρτηση δε συμπεριφέρεται καλύτερα με τα ελατήρια χαμηλώματος απ' ότι με τα εργοστασιακά ελατήρια. Σε τελική ανάλυση και η ίδια η Bilstein επιτρέπει τη χρήσαη ελατηρίων χαμηλώματος με τα μαύρα αμορτισέρ.
Καλύτερα αμορτισέρ σκοπεύω να βάλω και δεν υποστηρίζω ότι ο συνδυασμός που έχω επιλέξει είναι ο ιδανικός, αυτό που λέω όμως είναι ότι είναι πολύ καλύτερος απ' το συνδυασμό εργοστασιακών ελατηρίων και μαύρων Bilstein. -
Δεν ξέρω πως καταφέρνετε και συγκρίνετε τις διαφορές των αμορτισέρ σας στις στροφές, φαίνεται όλοι οδηγάτε καλύτερα από μένα ή έχετε g-meter. Εγώ μόνο στο φρενάρισμα βλέπω τις μικροδιαφορές στα αμορτισέρ (βλέπε παλιά δημοσίευση στη 2η σελίδα). Φυσικά αν τερματίζει εύκολα η ανάρτηση στα πολλά χιλιόμετρα τα αμορτισέρ είναι για πέταμα αλλά αυτό θα φαινόταν στο φρενάρισμα αρκετά νωρίτερα.
-
Προσωπικά μπορώ να καταλάβω τη διαφορά μιας και πρόκειται για ένα παλιό, οικογενειακού χαρακτήρα αυτοκίνητο (Fiat Tipo), το οποίο παρουσίαζε τεράστιες αλλαγή στη συμπεριφορά του ύστερα από κάθε αλλαγή. Από κει και πέρα και στα υπόλοιπα αυτοκίνητα στην οικογένεια στα οποία έχουμε πειράξει την ανάρτηση η διαφορά ήταν εμφανής έστω και σε μικρότερο βαθμό τόσο από τις μικρότερες κλίσεις στις στροφές, όσο και από πρακτικά κριτήρια όπως η μέγιστη δυνατή ταχύτητα διέλευσης μέσα από μια γνωστή στροφή. Όταν πριν την αλλαγή το αμάξι μπορούσε να μπει με 120 πριν αρχίσει να 'φεύγει' ενώ τώρα μπαίνει με 140 και έχει και άλλο περιθώριο πιστεύω ότι η βελτίωση είναι παραπάνω από εμφανής. Αναφέρομαι σε πραγματικό παράδειγμα σε στροφή στη Λεωφόρο Μαραθώνος με Τoyota Corolla G6 και βελτιωμένη ανάρτηση με ρυθμιζόμενα αμορτισέρ Kayaba AGX και ελατήρια H&R -3 πόντων.
Γενικά πάντως φαντάζομαι ότι η σύγκριση είναι ευκολότερη σε αυτοκίνητα που από το εργοστάσιο τους δόθηκε ένας περισσότερο οικογενειακός χαρακτήρας και ως εκ τούτου η προσθήκη μιας σπορ ανάρτησης επέφερε ιδιαίτερα μεγάλες αλλαγές. Απ' την άλλη, σε ένα αυτοκίνητο με σπορ χαρακτήρα από το εργοστάσιο (ή γενικά με μια πιο καλορυθμισμένη και σύγχρονη ανάρτηση) φαντάζομαι ότι οι αλλαγές θα είναι πιο δύσκολα αναγνωρίσιμες και πιθανόν θα χρειάζεται και ηλεκτονικός εξοπλισμός για να αποδειχτεί. -
Πέσατε να τον φάτε τον άνθρωπο!
3 πόντοι χαμηλώματος δέν είναι πολλοί και εφόσον τα καινούρια ελατήρια είναι πιό σκληρά αυτό σημαίνει οτι το αυτοκίνητο φορτωμένο δεν θα κάθεται τόσο όσο με τα παλιά ελατήρια. Αν μάλιστα τα εργοστασιακά ελατήρια ήταν πολύ μαλακά, ενδέχεται τώρα το αυτοκίνητο φορτωμένο να είναι πιό ψηλό απο πρίν.
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
...και εφόσον τα καινούρια ελατήρια είναι πιό σκληρά αυτό σημαίνει οτι το αυτοκίνητο φορτωμένο δεν θα κάθεται τόσο όσο με τα παλιά ελατήρια. Αν μάλιστα τα εργοστασιακά ελατήρια ήταν πολύ μαλακά, ενδέχεται τώρα το αυτοκίνητο φορτωμένο να είναι πιό ψηλό απο πρίν.Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό που λες! Δε σκέφτηκα να το αναφέρω αλλά όντως φορτωμένο πλέον το αυτοκίνητο κάθεται λιγότερο απ' ότι πριν. Πραγματικό παράδειγμα είναι η είσοδος στο πάρκινγκ όπου προ του χαμηλώματος έβρισκε όταν ήταν φορτωμένο ενώ πλέον όχι.
-
Άρα τα H&R έκαναν την διαφορά και όχι τα μαύρα τα Bilstein. Έχεις 4 πολύ καλά ελατήρια χαμηλώματος (τα ίδια έχω κι εγώ) και 4 νορμάλ αμορτισέρ. Μόλις βάλεις και 4 καλά αμορτισέρ θα τα δεις όλα αλλιώς. Έχω και συγκεκριμένη πρόταση για 4 φτηνά αλλά σπορ αμορτισέρ για το Tipo που δεν θα ζηλέψεις τίποτα από τα γνωστά και σχεδόν διπλάσιας τιμής. Δοκιμασμένα...
-
thn diafora sthn anarthsh thn katalabaineis opws kai na exei to pragma re paidia! ti ka8omaste kai sizitame??? Mono kai mono pou den pairnei kliseis to amakswma, katalabaineis pws exei anartisi... Poso mallon an to odigiseis se dromo me storfes!
@dog80 ara na kykloforei me fortwmeno autokinito??? As balei ston xwro aposkeywn ena tsoubali ammo 50-60 kila.... Einai mia lisi ki ayth!
@asef apo auto pou exeis parathrhsei sto parking sou... Skepsou thn diadromi pou kanoun ta amortiser me ta normal elatiria kai me ta H&R... Akomi pisteyeis pws synergazontai kala?????
-
Ο χρήστης pete_creative_jr έγραψε:
@dog80 ara na kykloforei me fortwmeno autokinito??? As balei ston xwro aposkeywn ena tsoubali ammo 50-60 kila.... Einai mia lisi ki ayth!Τα χαμηλά ελατήρια είναι πάντα πιο σκληρά για να μη τερματίζει εύκολα η ανάρτηση. Αν είναι πολύ σκληρά μπορεί να συμβαίνει αυτό που λέει ο dog80 για το (υπερ)φόρτωμα.
Για τον έλεγχο των αμορτισέρ: φρενάρισμα σε ανώμαλο δρόμο.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Τα χαμηλά ελατήρια είναι πάντα πιο σκληρά για να μη τερματίζει εύκολα η ανάρτηση.Έτσι θα έπρεπε να είναι αλλά η πράξη μας διαψεύδει μερικές φορές.
Υπάρχουν aftermarket ελατήρια που είναι πιο μαλακά απ'ότι θα χρειαζόταν για να δουλεύουν σωστά στο ύψος που δίνουν, με αποτέλεσμα να τερματίζουν.
Ειδικά όταν συνδυάζονται με αταίριαστο αμορτισέρ και ελληνικό λακουβόδρομο το κοκτέιλ είναι φονικό... -
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Άρα τα H&R έκαναν την διαφορά και όχι τα μαύρα τα Bilstein. Έχεις 4 πολύ καλά ελατήρια χαμηλώματος (τα ίδια έχω κι εγώ) και 4 νορμάλ αμορτισέρ. Μόλις βάλεις και 4 καλά αμορτισέρ θα τα δεις όλα αλλιώς.
...Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό που λες και ποτές δε διαφώνησα με αυτό. Η τοποθέτηση των μαύρων Bilstein απλά μηδένισε τις τάσεις πλεύσης που είχε το αυτοκίνητο ακόμα και στην ευθεία εξαιτίας των τελειωμένων εργοστασιακών αμορτισέρ και βελτίωσε γενικά την οδική του συμπεριφορά, κρατώντας την όμως σε εντελώς οικογενειακά επίπεδα.
Τα H&R είναι αυτά που προσέθεσαν ένα πιο σπορ χαρακτήρα στο αυτοκίνητο, μειώνοντας αισθητά τις κλίσεις στις στροφές και βοηθώντας το αυτοκίνητο να συμπεριφέρεται καλύτερα ακόμα και φορτωμένο.
Προφανώς και με την τοποθέτηση καλύτερων αμορτισέρ που να συμβαδίζουν με τα ελατήρια θα δω τεράστια διαφορά, αυτό στο οποίο επιμένω όμως είναι ότι ο συνδυασμός μαύρων Bilstein και H&R ελατηρίων είναι καλύτερος από το συνδυασμό μαύρων Bilstein και εργοστασιακών ελατηρίων.@asef apo auto pou exeis parathrhsei sto parking sou... Skepsou thn diadromi pou kanoun ta amortiser me ta normal elatiria kai me ta H&R... Akomi pisteyeis pws synergazontai kala?????
Πρώτα απ' όλα η χρήση των μαύρων Bilstein με ελατήρια χαμηλώματος επιτρέπεται από το εργοστάσιο. Από κει και πέρα το γεγονός ότι το αμορτισέρ ξεκινάει εκ των προτέρων συμιεσμένο δε σημαίνει και πολλά μιας και πριν όταν καθόταν ένα άτομο στο αμάξι η ανάρτηση συμπιεζόταν ας πούμε 1,5 πόντους, τώρα συμπιέζεται 0,5 πόντο, κοκ. Με λίγα λόγια τελικά το αυτοκίνητο καταλήγει να κινείται με την ίδια ωφέλιμη διαδρομή ανάρτησης που είχε και πρίν, συνδυασμένο αυτό με το γεγονός ότι πλέον είναι πιο δύσκολο να τερματίσει η ανάρτηση λόγω της σκληρότητας του ελατηρίου.
Και ο αδερφός μου στο αυτοκίνητό του έχει ελατήρια H&R συνδυασμένα με τα ρυθμιζόμενα Kayaba AGX. Τα συγκεκριμένα αμορτισέρ είναι σπορ αμορτισέρ με πάρα πολύ καλή συμπεριφορά στο δρόμο υπό όλες τις συνθήκες και των οποίων η χρήση επιτρέπεται σε χαμηλωμένα ή μη αυτοκίνητα. Με λίγα λόγια ένα αμορτισέρ μπορεί να δουλέψει κάτω από πολλές διαφορετικές συνθήκες.Υ.Γ. Δεν είμαι ειδικός και σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς ξέρετε πολύ περισσότερα από εμένα πάνω στις αναρτήσεις, εγώ σας μιλάω λοιπόν από προσωπική εμπειρία και μόνο.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Θα σου πρότεινα να κοιτάξεις την λύση Μαρακάκη.
Βελτίωση/τροποποίηση των εργοστασιακών αμορτισέρ με τρόπο που να καλύπτει τις δικές σου επιθυμίες.
Και επίσης επισκευαζόμενα....εγω αυτό θα κάνω πάντως.
Ευχαριστώ kouk.....!
Ήδη έκλεισα ραντεβού για να τα πούμε απο κοντά με τον κ.Μαρκάκη!
Το κόστος κυμαίνεται κάπου στα 500-600 € ! Αν είναι τα πράγματα όμως όπως τα λέει ( και όπως λένε όσοι έχουν δοκιμάσει αυτήν την λύση) με το επιπλέον προσόν οτι το επόμενο service τους θα κοστίσει ελάχιστα.......είναι καλή πρόταση.
Θα ενημερώσω για ότι νεότερο!
-
Λοιπόν.
Σήμερα παρέλαβα το αυτοκίνητο με την νέα ανάρτηση. Made in Μαρακάκης.Στα πρώτα μέτρα που έκανα, εντυπωσιάστηκα. Σε μικρές ταχύτητες το αυτοκίνητο είναι σφιχτό μεν αλλά καταπίνει τις ανωμαλίες δε!!
Σε υψηλότερες ταχύτητες, 'σφίγγει' κι άλλο, χωρίς ποτέ όμως είτε να συντονίζεται είτε να χοροπηδάει!
Στο 'τέστ Καλυβίων'.. (η γνωστή αριστερή στροφή με τα σαμαράκια στον 'περιφερειακό' Καλυβίων)....το αμάξι απλά έστριψε χωρίς σε καμιά περίπτωση να με ανησυχήσει.
Αποφάσισα ότι όλες οι αναρτήσεις που χρυσοπλήρωσα όλα αυτά τα χρονια ήταν πεταμένα λεφτά. Και το εννοώ.
-
Ποσα
-
Η τιμή ήταν απολύτως λογική και κατά πολύ μικρότερη (από 30-50%) από όσες αναρτήσεις έχω δοκιμάσει!
Παραπάνω έχει και το τηλέφωνό του. Μπορείς, αν θελεις, να πάρεις και να ρωτήσεις τι θα κοστίσει για το δικό σου αυτοκίνητο και τα δικά σου γούστα!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Λοιπόν.
Σήμερα παρέλαβα το αυτοκίνητο με την νέα ανάρτηση. Made in Μαρακάκης.Αν θέλεις πες μας περί τίνος πρόκειται:
Μόνο αμορτισέρ κρατώντας τα εργοστασιακά ελατήρια?
Κάποιο κομπλέ coilover kit?
Και αν ναι, τα γόνατα είναι κατασκευασμένα από το μηδέν ή έχουν σαν βάση κάποια άλλα?Πριν είχες την μια D2 αν δεν κάνω λάθος.
Υπάρχουν κάποια σημεία που να υπερτερούσε ξεκάθαρα εκείνη από την τωρινή σου ανάρτηση? -
Αλέξη, τα ελατήρια που χρησιμοποιήθηκαν είναι Eibach.
Σαν βάση χρησιμοποιήθηκαν 'μαμά' αμορτισέρ (πίσω Μ3) και άλλαξαν οι ροπές τους σε σχέση και με την σκληρότητα των ελατηρίων.
80 bound 120/200 rebound.Το αποτελεσμα? (Μετά και από 2 γύρους στα Μέγαρα μόνο).
Η χρυσή τομή.
Το αυτοκίνητο κινείται άνετα καθημερινα και είναι αρκετά σφιχτό στην πίστα.
Οχι κούτσουρο, σφιχτό.Η D2 ήταν καλύτερη στην πίστα. Αρκετά καλύτερη.
Αλλά όταν το αυτοκίνητο είναι 95% στον δρόμο και 5% στην πίστα δεν κάνει την ζωη μας ευκολότερη.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Αλέξη, τα ελατήρια που χρησιμοποιήθηκαν είναι Eibach.
Σαν βάση χρησιμοποιήθηκαν 'μαμά' αμορτισέρ (πίσω Μ3) και άλλαξαν οι ροπές τους σε σχέση και με την σκληρότητα των ελατηρίων.
80 bound 120/200 rebound.Το αποτελεσμα? (Μετά και από 2 γύρους στα Μέγαρα μόνο).
Η χρυσή τομή.
Το αυτοκίνητο κινείται άνετα καθημερινα και είναι αρκετά σφιχτό στην πίστα.
Οχι κούτσουρο, σφιχτό.Η D2 ήταν καλύτερη στην πίστα. Αρκετά καλύτερη.
Αλλά όταν το αυτοκίνητο είναι 95% στον δρόμο και 5% στην πίστα δεν κάνει την ζωη μας ευκολότερη.
+1
Το αυτό ακριβώς για το δικό μου Σκόντα Οκτάβια 4Χ4 1,8Τ (ελατήρια ΑΒΤ χαμηλώματος 25μμ - λόγω υπερβολικού ύψους που είχε από τη μάνα του- και αμορτισέρ τα εργοστασιακά ανακατασκευασμένα από τον κ. Μαρακάκη).Το έχω ξαναγράψει, αλλά το καλό να λέγεται.
Φεύγοντας από τον κ. Μαρακάκη κατάλαβα επιτέλους τι γκάζια και τι φρένα είχα τόσον καιρό, τα οποία ήταν αδύνατον να διαχειρισθεί η 'μαμά' ανάρτηση. Βέβαια, η σωστή βελτίωση γίνεται αντίστροφα (πρώτα η ανάρτηση!), αλλά την καθυστέρησα γιατί το έψαξα πολύ. -
Kouk & Coyot, τα αμορτισέρ σας μήπως γράφουν πάνω 'BiMors'?
Γενικώς στο κατάστημα του κ.Μαρακάκη υπάρχει πουθενά η επωνυμία BiMors? -
Ο χρήστης Alex_Design έγραψε:
Kouk & Coyot, τα αμορτισέρ σας μήπως γράφουν πάνω 'BiMors'?
Γενικώς στο κατάστημα του κ.Μαρακάκη υπάρχει πουθενά η επωνυμία BiMors?Tα αμορτισέρ όχι, ή όχι σε εμφανές σημείο, τουλάχιστον. Το κατάστημα, δεν θυμάμαι.
-
Πρόσφατα άλλαξα αμορτισέρ σε Golf IV 1.4, επέλεξα φθηνά αμορτισέρ (AL-KO) αλλά αποδέιχθηκαν εντελώς ακατάλληλα για το αυτοκίνητο. Είναι υπερβολικά μαλακά και το αυτοκίνητο πλέει. Ψάχνω για μια σχετικά οικονμική λύση χωρίς να αλλάξω ελατήρια ώστε το αυτοκίνητο να είναι ασφαλές και στιβαρό. Εκτός από Bilstein μαύρα έχω ακούσει ότι πολύ καλά είναι και τα SACHS performance. Εχετε να προτέινετε κάτι; Γνωρίζει κανείς κόστος και απόδοση στο δρόμο;
Περί Αναρτήσεων