-
Ο χρήστης christhehealer έγραψε:
Τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος life style ποτέ δεν εχουν σχέση με 'πραγματικά' στοιχεία αλλα με ψυχολογικά. Η Volvo που διαφημίζει προϊόν 'For Life' και οχι δισκόφρενα και επιδόσεις.
Γιατι πρεπει να διαφημιζει δισκοφρενα και επιδοσεις? Νομιζεις οτι οι καταναλωτες οταν βλεπουν ενα αυτοκινητο στον δρομο, βλεπουν επιδοσεις και δισκοφρενα και ολα τα αλλα τα τεχνικα που μονο λιγοι ξερουν και νοιαζοντε? Ποιος ειπε οτι εσυ και εγω ξερουμε καλυτερο απο τους υπολοιπους καταναλωτες το ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ να προσεχουν και τι πρεπει να τους νοιαζει, οταν βλεπουν ενα αυτοκινητο, ή πριν πανε να αγορασουν ενα αυτοκινητο.
Aπό τη στιγμή που το αυτοκίνητο είναι κομμάτι του προσωπικού μας lifestyle, ο Γαβριήλ έχει το point εδώ. Aλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι δεν το εκμεταλεύονται αυτό, για να κατευθύνουν τις επιλογές μας.
Κατευθυνουν? Μιλας για την αγορα σαν ειναι κανα ρομποτ και εγω και εσυ οι εξυπνοι. Οπως ειπα πριν, εγω ειμαι σε πληρη ελενχο των κινησεων μου. Σε διαβεβαιω οτι δεν κατευθυνομαι σε καμια κατευθηνση απο κανενα εκτος του εαυτου μου. Για σενα φενετε οτι ισως να μην ειναι ετσι απο αυτα που λες. Εαν το εννοεις αυτο για την αγορα ομως, κανεις λαθος. Διστυχως για σενα.
-
Ο χρήστης christhehealer έγραψε:
ΠΙΣΤΕΨΕ ΣΤΗΝ ΙΚΑΝOΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓOΡΑΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΑΠO ΤO ΠΡOΙOΝ/ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣOΥ ΚΑΙ ΔΩΣΤOΥΣ ΑΥΤO ΠOΥ ΘΕΛOΥΝ. ΚΑΝΕΙΣ, ΑΠO ΜOΝOΣ ΤOΥ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙO ΕΓΓΥΡΗ ΓΝΩΜΗ ΑΠO ΤΗΝ ΑΓOΡΑ ΣΤO ΣΥΝOΛO ΤΗΣ.
Νομος το παραπανω!
Mου φαίνεται σαν απόφθεγμα κάποιου πετυχημένου επιχειρηματία που πέτυχε, μη εφαρμοζοντάς το. Σιγά μην περιμένουμε την αγορά τη στιγμή που έχουμε όλα τα εργαλεία του marketing για να την κατευθύνουμε προς το προϊόν μας.
Ναι, βλεπεις ειμαστε ολοι μαριονετες και οι εξυπνοι κυβερνουν. Η καχυποψια κυκλοφορει με 400 χ/ω στην περιπτωση σου. Ευτυχως για εμας, δεν ειναι ετσι.
-
Ο χρήστης gavriil1 έγραψε:
Η καχυποψια κυκλοφορει με 400 χ/ω στην περιπτωση σου. Ευτυχως για εμας, δεν ειναι ετσι.Το ίδιο και η αφέλεια!!! .....
-
Κατ'αρχην τα Honda Type-R και Focus RS δεν ειναι αυτοκινητα για τις μαζες. Αλλα και ετσι να ειναι, ο μονος λογος που δεν εχουν ηλεκτρονικα συστηματα ευσταθειας τα παραπανω αυτοκινητα που εγραψες ειναι ΛΟΓΟ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ. Αποδειξη? Πορσε 911, BMW Μ3 και πολλα αλλα τετοια παραδειγματα.Και που ξέρεις αγαπητέ gavriil1 το λόγο που δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά βοηθήματα στα αυτοκίνητα αυτά ? Που το είδες γραμμένο ? Ή μήπως στο είπε ο αρχιμηχανικός της Honda/Acura ?
Λέω λοιπόν πως είσαι λάθος, διότι και εσύ και εγώ ξέρουμε πως είναι φτηνότερο να βάλεις ESP/ASR παρά να εξελίξεις το μεταβλητού βαθμού ελέγχου διαφορικό (LSD) που έχει το Focus RS (ιδίως μάλιστα σε αυτοκίνητο με Turbo) ή τη γεωμετρία της ανάρτησης του Type-R. Αλλά το αποτέλεσμα σε οδηγική ευχαρίστηση για τον 'car enthusiast' είναι ασύγκριτο (δες τις περιγραφές των κατόχων Octavia στο αντίστοιχο topic, τι τους κάνει το ESP όταν 'μπαίνει').
Δηλ. η Seat που έχει ESP σε όλα τα 'γρήγορα' Leon (πχ. το Cupra-4 συγκρίσιμης τιμής με το Focus RS) δε νοιάζεται για το κόστος αλλά η Ford νοιάζεται ? Οπως νοιάζεται και η Subaru στα WRX, η Mitsubishi στα Evo (μην μου πεις για τo AYC και τα προγράμματα ελέγχου των διαφορικών στο Evo VII, αυτό είναι ουσιαστικό μέρος της τετρακίνησής του, δεν είναι add-on αλά ESP) κτλ. ?
Τα Honda Type-R και Focus RS ειναι pocket rockets τα οποια στοχο εχουν να δωσουν στον car enthusiast οδηγο οσο γινετε περισσοτερη 'οδηγικη ευχαριστηση' με τα λιγοτερα χρηματα. Αρα η απουσια συστηματων ευσταθειας στα παραπανω 2 αυτοκινητα δεν αποδυκνηει οτι αυτα τα συστηματα ειναι 'κολπα του μαρκετινγκ'.
Ακριβώς! ΕΙΝΑΙ 'κόλπα του μάρκετινγκ' αλλά 'σωστά' κόλπα με την έννοια πως έχουν 'πιάσει' τι θέλει το συγκεκριμένο κοινό, ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ηλεκτρονικά κόλπα.
-
Χμμμ, η οδηγική παιδία ίσως; Μήπως όλα αυτά τα ηλεκτρονικά 'καλούδια' συντελούν στην αμάθεια οδήγησης του κοινού; Γιατί απ'ότι βλέπω οι νέοι οδηγοί περιμένουν περισσότερα από τα συστήματα του αυτοκινήτου παρά από τις δυνατότητές τους!
Απο τις δυνατοτητες τους? Τι νομιζεις οτι ειναι οι δρομοι εξω φιλε? Πιστα οπου γινοντε κοντρες για το πιος ειναι ο καλυτερος οδηγος. Διαβαζετε τα περιοδικα αυτοκινητου και μετα βγενετε στους δρομους και νομιζετε οτι ειστε στην πιστα των Σερρων οπου μολις ο ΣΧ βγκε απο το STi μετα το τεστ αυτου. Δεν πρεπει να περιμενουμε απο κανενα οδηγο να ειναι οδηγος Ραλλυ. Εαν μπορει να υπαρξει ενα συστημα που λεγετε VSA που θα σε σωσει σε μια κακη στιγμη τοτε ειναι καλο να υπαρχει στο αυτοκινητο σου και να ειναι ΟΝ παντα ενω οδηγαει καποιος στους δρομους.
Εδώ gavriil1, κατά την προσφιλή σου συνήθεια, κόβεις και ράβεις για να πεις τα δικά σου και στο τέλος για 'να την πεις' με απρεπή, κατά την άποψή μου τρόπο ('τι νομίζεις οτι είναι οι δρόμοι έξω φίλε ?' λες και ξέρεις πως ο άνθρωπος είναι 'κοντράκιας') στον 206 Gris Sidobre , χωρίς να κάνεις τον κόπο να εστιάσεις στο βασικό που είπε, IMHO, και ας με διορθώσει αν δεν τον κατάλαβα καλά, αυτό περί 'οδηγικής παιδείας'.
Οτι δηλ. όλα αυτά τα συστήματα 'που θα σε σώσουν εσένα και την οικογένειά σου' (δικά σου λεγόμενα) έχουν σίγουρα πολλά καλά, αλλά επίσης έχουν ενδεχόμενα και την παρενέργεια (side effect) να δίνουν μικρότερη σημασία οι οδηγοί στην οδηγική παιδεία, δηλ. στο να οδηγούν καλύτερα και ασφαλέστερα στο δρόμο (καμία σχέση με πίστες, είσαι εκτός θέματος!) διότι έχουν 20 αερόσακους, 3 ESP, αυτοκίνητο που δεν 'μασάει' στα crash tests κτλ. που θα τους σώσουν από κάθε 'κακό'. Την αντιμετώπιση που περιγράφω την έχω όντως διαπιστώσει από πολλούς 'οδηγούς', απλά δεν αναγνωρίζω στατιστική αξία σε ό,τι έχω προσωπικά διαπιστώσει.
Και επίσης λέει ο άνθρωπος πως πιθανότατα η οδηγική παιδεία (στην οποία επενδύονται πολύ λίγα χρήματα σε σχέση με ό,τι επενδύεται στους αερόσακους) θα ήταν ορθότερος τρόπος πρόληψης των ατυχημάτων και άρα μείωσης των επιπτώσεών τους.
Ερώτηση: τι νομίζεις πως θα βελτίωνε τις πιθανότητες σου να επιβιώσεις στους Ελληνικούς δρόμους ? Ενα σεμινάριο στο Safetrack ή το ESP ? (σωστή απάντηση: και τα δύο, συμφωνώ, αλλά ας πούμε πως πρέπει να διαλέξεις)
Aργότερα μπορεί να ήταν τα crash test (ακόμα και σήμερα παίζει ένα μεγάλο μέρος), όμως αρχίσαμε να κοιτάμε τα αυτοκίνητα σαν H/Y!
Δηλαδη τα crash test ειναι μοδα? Εαν ενα αυτοκινητο εινα πιο ασφαλη σε crash test, κατι τετοιο δεν πρεπει να το διαφημησει η εταρια που μετα απο τοσο κοπο και χρημα, καταφερε να σου παρουσιασει ενα ασφαλεστερο αυτοκινητο στην ιδια τιμη?
Τα crash test δεν είναι μόδα και τα κάνουν 30 χρόνια τώρα, και καλά κάνουν. Μόδα είναι η χρησιμοποίησή τους ως 'κυρίαρχο' selling point, δηλ. το αυτοκίνητο Α είναι 'καλύτερο' από το Β επειδή το Α έχει 5 αστεράκια και το Β 4.
-
Ακριβώς αυτό συμβαίνει φίλε nass. Γι' αυτό το υπογράμμισα και το έκανα και bold. Επενδύονται τεράστια ποσά και ανθρωποώρες στο να μάθουν τις επιθυμιές μας για να τις κατευθύνουν αργότερα.Α, ώστε δέχεσαι πως θέλούν 'αργότερα' να κατευθύνουν τις επιθυμίες μας ? Διότι σε παλαιότερη απάντησή σου στο syele στο παρόν topic είχες πει:
(Βασικο) λαθος. Σε μια χωρα με πραγματικα ελευθερη αγορα οι αυτοκινητοβιομηχανιες δεν κατευθεινουν τιποτε. Η κατευθηνση οριζετε απο την ιδια την αγορα. Εμενα και σενα.
Τελικά αυτή η περίφημη 'αγορά' είναι ελεύθερη ή κατευθύνεται ?
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ακριβώς αυτό συμβαίνει φίλε nass. Γι' αυτό το υπογράμμισα και το έκανα και bold. Επενδύονται τεράστια ποσά και ανθρωποώρες στο να μάθουν τις επιθυμιές μας για να τις κατευθύνουν αργότερα.
Α, ώστε δέχεσαι πως θέλούν 'αργότερα' να κατευθύνουν τις επιθυμίες μας ? Διότι σε παλαιότερη απάντησή σου στο syele στο παρόν topic είχες πει:
(Βασικο) λαθος. Σε μια χωρα με πραγματικα ελευθερη αγορα οι αυτοκινητοβιομηχανιες δεν κατευθεινουν τιποτε. Η κατευθηνση οριζετε απο την ιδια την αγορα. Εμενα και σενα.
Τελικά αυτή η περίφημη 'αγορά' είναι ελεύθερη ή κατευθύνεται ?
Κατευθύνεται σαφώς και μάλιστα με βάση την θεωρία της ψυχολογίας του όχλου.
Απλά κάποιοι παραείναι politically correct για να το καταλάβουν!!!.. Ο 'όμορφος κόσμος,ηθικός,αγγελικά πλασμένος' δυστυχώς..μας τελείωσε! -
Παραδείγματα (που ισχύουν και για όσα έγραψα παραπάνω):
Από την αυτοκίνηση:
ο SUV που δεν πάνε ποτέ σε χώμα, όπως το Freelander που αναφέρθηκε σε άλλη περίπτωση στο Forum. Ποιός έπεισε τον ιδιοκτήτη αυτού του αυτοκινήτου να το αγοράσει ? Πάντως όχι η ανάγκη του για SUV.Στις περισσοτερες περιπτωσεις δεν υπαρχει αναγκη για SUV αλλα επιθυμια για SUV. Υπαρχει τεραστια διαφορα. Υπαρχει αναγκη για νερο και φαγητο αλλα οχι για επιδορπιο.
Ελα τώρα φίλε μου gavriil1, μην παίζεις με τις λέξεις. Φαγητό είναι και το ψωμοτύρι με νερό, φαγητό είναι και η μπριζόλα με το κρασί, φαγητό είναι και ο αστακός με σαμπάνια. Μόνο ο πρώτος συνδυασμός όμως είναι ανάγκη (από την άποψη της διατροφής), τα άλλα είναι επιθυμία, εξίσου με το επιδόρπιο. Αντίστοιχα, η πραγματική ανάγκη για αυτοκίνητο καλύπτεται πολύ εύκολα και πολύ φτηνά! Εσύ πχ. για να καλύψεις την ανάγκη σου για αυτοκίνητο δεν χρειαζόταν να έχεις ένα Acura και ένα Lexus, μπορούσες και με κάτι πολύ απλούστερο και φθηνότερο. Από εκεί και πέρα όλα είναι επιθυμία. Συνεπώς όταν μιλάμε για 'πρόβλεψη αναγκών από το marketing' εννοείται 'και επιθυμιών'. Ή αν θέλεις, μονο επιθυμιών (διότι την 'ανάγκη' την καλύπτεις μόνο την πρώτη φορά που αγοράζεις αυτοκίνητο και για όσο καιρό 'σε βγάζει').
Εξάλλου και σε εσένα δεν φαίνονται τόσο σαφής η διάκριση, διότι είχες πει στον kouk (στο ίδιο topic):
Δηλαδη εννοεις οτι ο καταναλωτης δεν ξερει τι αναγκες εχει?
Είδες ?
Ο ιδιος ο καταναλωτης μετα απο την παρουσιαση που εκενα η Λαντ Ροβερ και την πιθανη ερευνα που εκανε ο ιδιος, να επιλεξει το SUV. Το ξερει οτι δεν θα βγει στο βουνο και ξερει οτι το οχημα του θα μπορουσε να κανει κατι τετοιο. Δεν ειναι οσο χαζος και αφελης οσο νομιζεις. Υπαρχουν αλλοι ψυχολογικοι και μη λογοι που τον εκαναν να επιλεξει ενα SUV.
Εδώ κάνεις ένα βασικό λάθος: ΔΕΝ πιστεύω πως είναι χαζός και αφελής περισσότερο από ό,τι είμαστε όλοι μας. Πιστεύω πως είναι εξίσου χαζός και αφελής με εμένα και εσένα (πρόσεξε: και με τους δύο μας). Περισσότερα παρακάτω.
Αντίστοιχο παράδειγμα: Honda Element. 'Για νέους πτυχιούχους που ψάχνουν για δουλειά' ή κάτι τέτοιο. Απίστευτο bullshit! (αλλά εδώ είναι η επιτυχία του marketing και της διαφήμισης: κάποιοι το πιστεύουν )
Δεν καταλαβες μαλλον. Η Χοντα δηλωσε οτι το target market για το Ελεμεντ ειναι ατομα απο 18-26, κτλ, κτλ. Τι εχεις μ'αυτο?
Εγώ δεν κατάλαβα ? Εσύ είχες γράψει στο topic για το Element:
Η αγορα που στοχευει το προιόν ειναι η 'post-collegiate, pre-employed, high-spending Gen-Yers'. Δηλαδη νεοι αποφητοι, ενω ψαχνουν για την πρωτη τους 'πραγματικη' δουλεια αλλα ξοδευουν χωρις φοβο. Αυτο που αποκαλουμε εδω 'Γενια Υ'.
Λέω λοιπόν πως είτε εσύ μόνος σου τα λες αυτά είτε τα λέει η Honda, είναι bullshit (συγνώμη Mr. Trakousellis!) Γιατί, τι έχω με αυτό ? Με ενοχλεί αυτή η 'δημιουργία' market segments για να ταιριάζουν με κάθε περίπτωση. Αλλο δηλ. να λες 'target group μου είναι οι γυναίκες', ΟΚ, και άλλο το παραπάνω!
Συχνή αλλαγή μοντέλων, χωρίς εμφανή διαφορά στα χαρακτηριστικά (παράδειγμα: 'νέο' Clio, 'νέο' Polo, 'νέο' Accent κα.) με αποτέλεσμα την (χωρίς σοβαρή λειτουργική διαφορά) απαξίωση της περιουσίας των κατόχων τους (είναι 'το παλιό μοντέλο') και την υποσυνείδητη ανάγκη τους για αλλαγή του.
Εαν νομιζεις οτι δεν υπαρχουν σημαντικες αλλαγες μεταξυ γεννιων αυτοκινητων δεν εισαι σωστα πληροφορημενος για το θεμα. Υπαρχουν τεραστιες διαφορες τις περισσοτερες φορες.
Εχεις δίκιο πως αυτό που ανέφερα δεν συμβαίνει πάντα. Ούτε είπα, ούτε υπαινίχθηκα όμως κάτι τέτοιο! Συμβαίνει όμως, μερικές φορές, όπως το παραδέχεσαι (δες το υπογραμμισμένο), και εκεί πάει αυτό που λέω για την επίδραση του marketing. Συγκεκριμένο παράδειγμα: το 'παλιό' Clio είχε, ΙΜΗΟ, ένα μόνο σοβαρό (από την άποψη του 'μηχανικού') ελάττωμα, τη θέση οδήγησης, και ΔΕΝ το διόρθωσαν! Αλλαξαν όμως τη μάσκα κτλ. κτλ. ΑΥΤΗ η επίδραση του marketing θεωρώ πως είναι επιβλαβής.
Επισης εαν νομιζεις οτι παρουσιαζοντε καινουργιες γεννιες αυτοκινητων μονο και μονο για να 'πεισουν' (με την εννοια 'ξεγελασουν') τους καταναλωτες, δεν εισαι σωστα πληροφορημενος για ποσα χρηματα χρειαζοντε για τετοιες αλλαγες (το υψος των επενδυσεων δηλαδη). Οπως επισης θεωρεις την αγορα αφελης και αγαθη και εσενα πανεξυπνο. Παρτο απο μενα οσο ασχημο κιαν σου φενετε: ετσι δεν ειναι διστυχως για σενα και ευτυχως για την αγορα.
Ξέρω πολύ καλά το τι επενδύσεις απαιτούνται. Και σε ρωτώ: οι αυτοκινητοβιομηχανίες γιατί τις κάνουν ? Δεν τις κάνουν με σκοπό να αυξήσουν τις πωλήσεις και τα κέρδη τους ? Αρα σημασία δεν έχει το Investment (όπως το παρουσιάζεις) αλλά το Return of Investment (το οποίο αποσιωπείς).
Κράτησε αυτά τα προσβλητικά για το τι θεωρώ τον εαυτό μου για παρακάτω.
Γενικότερα:
ο Κινητή τηλεφωνία για παιδιά. Ας με πείσει κάποιος πως υπάρχει 'ανάγκη' και η 'αγορά' καθοδηγεί το marketing (όπως υποστηρίζεις, φίλε gavriil1, και έχεις δίκιο σε κάποιες περιπτώσεις) και όχι το marketing την αγορά (όπως λέω πως συμβαίνει σε πλείστες όσες περιπτώσεις). Ή, για να το 'χοντρύνω' κάπως, κινητή τηλεφωνία γενικώς, πλην ορισμένων εξαιρέσεων ανθρώπων που όντως τη χρειάζονται (ας κάνουμε μια ψηφοφορία στο Forum: 'Εχει όντως η κινητή τηλεφωνία βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας ?').ο HiFi και γενικά η αγορά των καταναλωτικών ηλεκτρονικών (φωτογραφικές μηχανές, Η/Υ για hobby (όχι επαγγελματίες) κα.). Δεν μπορώ να καταλάβω: όλοι αυτοί οι άνθρωποι που πουλάνε το παλιό τους ('θαυμάσιο' όταν το είχαν αγοράσει) 'στερεοφωνικό' (ή φωτογραφική μηχανή ή Η/Υ) για να πάρουν ό,τι πιο φρέσκο, είχαν όντως εξαντλήσει τις δυνατότητες του παλιού και όντως καταλαβαίνουν τη διαφορά με το καινούργιο ?
ο Η μόδα στα ρούχα. Πείτε που τι άλλο είναι εκτός από marketing, γιατί κάλυψη ανθρώπινων αναγκών δεν είναι, αυτό που επιβάλλει παπούτσια mules (και όποια περπατήσει 100 m χωρίς να στραμπουλήξει το πόδι της είναι άξια συγχαρητηρίων), υπερστενά ρούχα (υπεύθυνα ως γνωστόν για φλεβίτιδες κα.) κτλ.Σορρυ. Μαλλον δεν εμπεδωσες το θεμα του θρεντ που ανοιξα. Το θεμα γραφει: 'Η αληθεια του Marketing στον χωρο των αυτοκινητων (KK)'. Προσεξες για ποιον χωρο αναφερομε?
Α, δεν είχα καταλάβει πως σε ένα Forum όπου όλοι εκφραζόμαστε ελεύθερα πρέπει να μιλάμε με βάση τους κανόνες που ορίζεις εσύ
Εγώ λοιπόν επιμένω στις παραπάνω αναφορές γιατί θέλω να μου εξηγήσεις, ως ειδικότερος που (όντως) είσαι, γιατί το marketing στην αυτοκινητοβιομηχανία (που είναι το θέμα του topic, αυτό το έχω 'εμπεδώσει' ) είναι διαφορετικό και ακολουθεί διαφορετικές πρακτικές από το marketing σε άλλους κλάδους, 'κακές' πρακτικές του οποίου ανέφερα.
Και οπως ειπα. Ο λογος που εχεις δυσκολια να καταλαβεις κατι τετοιο ειναι επηδει δεν εχεις καταλαβει την διαφορα μεταξυ 'αναγκης' και 'επυθυμιας'. Το περιεργο σε μενα ειναι οτι...κατι τετοιο...το ζεις καθε μερα.
ΟΚ, εγώ λοιπόν είμαι ηλίθιος που δεν κατάλαβα κάτι προφανές που το ζω κάθε μέρα (να σε πληροφορήσω πάντως πως, σε αυτή τη φάση της ζωής μου, έχω μόνο μοτοσυκλέτα και δεν έχω αυτοκίνητο, παρά την επιθυμία μου και την οικονομική μου άνεση, διότι δεν το έχω ανάγκη). Εσύ μπορείς να ορίσεις αυστηρά τη διαφορά μεταξύ ανάγκης και επιθυμίας ?
Θεωρώ πως για αυτή τη σπατάλη είναι υπεύθυνο το marketing και η διαφήμιση, που, αντί να προβλέπουν και να καλύπτουν έγκαιρα (= επικερδώς) τις ανθρώπινες τάσεις, τις δημιουργούν (= ακόμα πιο επικερδώς...).
Εδω ειναι οφθαλμοφανες οτι δεν εκτος της παραπανω διαφορας, δεν καταλαβενεις και ποιος ειναι ο ρολος του μαρκετινγκ σε μια καπιταλιστικη, δημοκρατικη, ανοιχτη αγορα. Οπως επισης και τι ειναι μαρκετινγ.
OK, δεν καταλαβαίνω. Εσύ που είσαι ειδικός γιατί δεν εξηγείς, παρά θέτεις ένα topic, περιμένεις όλους να εκφράσουν την άποψή τους (αν ήσουν busy ας έθετες το topic όταν θα ήσουν διαθέσιμος, και εγώ busy είμαι που απαντάω, αλλά σίγουρα έχει ενδιαφέρον) και μετά έρχεσαι να μας βγάλεις έναν-έναν λάθος. Εξήγησέ μας λοιπόν τι είναι μάρκετινγκ παρακαλώ.
Και, φίλε gavriil1, η αγορά είμαστε εσύ και εγώ, ναι, αλλά διαφωνώ μαζί σου: δεν καθορίζουμε εμείς μόνοι μας την πορεία της αγοράς, διότι το marketing και η διαφήμιση μας πιέζουν (και συχνά υποκύπτουμε...) προς την κατεύθυνση του σκοπού τους, που είναι, όπως σωστά είπες, η αύξηση του κέρδους των μετόχων, κάτι που δεν συμφωνεί αναγκαστικά με την κάλυψη των αναγκών μας.
Δεν ξερω για σενα, αλλα εγω ειμαι υπο συνεχη και πληρη ελενγχο του εαυτου μου. Δεν υποκυπτω σε κανενα και για κανενα λογο. Απο οτι φενετε, εσυ εχεις καποιο προβλημα σε αυτο το σημειο. Λυπαμαι που το ακουω. Σορρυ.
Εγώ λοιπόν, λες παραπάνω:
Οπως επισης θεωρεις την αγορα αφελης και αγαθη και εσενα πανεξυπνο.
αλλά εδώ φαίνεται πως και εσύ θεωρείς τον εαυτό σου εξίσου 'πανέξυπνο' και 'δεν μασάς' και έχεις πάντοτε τον έλεγχο και εν ολίγοις δεν είσαι 'τυπικό' (όπως εγώ...) αλλά κάπως 'ξεχωριστό' μέλος της αγοράς.
Ξύπνα φίλε μου gavriil1, όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Ολοι μας είμαστε δέκτες συνεχών μηνυμάτων και αντικείμενα της πολιτικής marketing και διαφήμισης σε όλους τους κλάδους της καπιταλιστικής μας οικονομίας, και στην αυτοκινητοβιομηχανία, και, σ΄ αρέσει - δεν σ' αρέσει, όλοι μας κάποτε υποκύπτουμε στις πιέσεις που δεχόμαστε, άλλος περισσότερο (εγώ, το 'απέδειξες' παραπάνω ) και άλλος λιγότερο (εσύ, θες δεν θες). Και ξέρεις κάτι ? Η μεγαλύτερη επιτυχία του marketing είναι πως μας αρέσει κιόλας!
Δες κάθε πότε αλλάζεις αυτοκίνητο, τι αυτοκίνητο αγοράζεις, ποιά είναι τα κριτήρια επιλογής σου και θα καταλάβεις πως και εσένα σε έχουν βάλει σε ένα target group (των 'car enthusiasts', σύμφωνοι) και εσύ είσαι μέρος ενός παιχνιδιού στο οποίο έχεις πολύ λιγότερο έλεγχο απ΄ ό,τι νομίζεις.
Εν τέλει δεν συμφωνώ στην εξής πρόταση: η αύξηση των κερδών της οποιασδήποτε αυτοκινητοβιομηχανίας, που είναι σκοπός του τμήματος marketing της, συνεπάγεται αμφιμονοσήμαντα (1-προς-1) καλύτερα αυτοκίνητα για τους καταναλωτές.
Οπως ειπα και σε καποιον αλλον εδω, η αύξηση των κερδών της οποιασδήποτε αυτοκινητοβιομηχανίας, δεν ειναι ο προταρχικος σκοπος του τομεα μαρκετινγκ. Κατι τετοιο ειναι βασικο λαθος.
Εσύ κάνεις λάθος που βλέπεις το marketing 'ακαδημαϊκά', σαν 'αυτόνομο' κομμάτι, και όχι στο πολιτικό-κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί. Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, αλλά έχω την εντύπωση πως ο κύριος και βασικός στόχος κάθε επιχείρησης στην καπιταλιστική οικονομία είναι η αύξηση των πωλήσεων και των κερδών. Επαγωγικά λοιπόν, αυτός είναι ο βασικός σκοπός του marketing, εφόσον είναι τμήμα της επιχείρησης.
Πες μου λοιπόν αν συμφωνείς ή όχι με την αρχική πρόταση με την οποία διαφωνώ.
-
Γενικά μιλώντας:
Φίλε Γαβριήλ θα συμφωνήσω μαζί σου ότι η αγορά είναι πάνω απ' όλα. Αλλά αυτή η κακομοίρα η αγορά πώς διαμορφώνει άποψη; Από μόνη της;
Δηλαδή τί; Είσαι αποκλεισμένος από πληροφόρηση, από συζητήσεις με φίλους και γνωστούς; Δε νομίζω. Η αγορά είμαστε εσυ, εγώ, ο θείος μου κλπ. Ο καθένας επηρεάζει τον άλλο για να διαμορφώσει άποψη. (Και αν διαφωνήσεις θα το κάνεις μόνο για να διαφωνήσεις. Δεν με πείθεις αν μου πεις ότι εσύ δεν επηρεάζεσαι από τίποτα...)Αυτή η άποψη της αγοράς (επιμένω) διαμορφώνεται από τις Αυτοκινητοβιομηχανίες και τον ειδικό τύπο κυρίως.
Ειδικότερα:
(Βασικο) λαθος. Σε μια χωρα με πραγματικα ελευθερη αγορα οι αυτοκινητοβιομηχανιες δεν κατευθεινουν τιποτε. Η κατευθηνση οριζετε απο την ιδια την αγορα. Εμενα και σεναΒασικό λάθος;;; Όπως είπα πιο πάνω η αγορά δεν έρχεται από τον αστερισμό της Κασσιόπης!!! και δεν έχει blank memory! Διαμορφώνεται.
Αυτο που θελουν μετοχικες εταιριες (οι περισσοτερες αυτοκινητοβιομηχανιες) ειναι να κανουν τους μετοχους τους πλουσιοτερους. Ο λογος ομως που προσπαθουν να 'προσφέρουν το σωστό προϊόν με το λιγότερο δυνατόν κόστος', οπως σωστα εγραψες, ειναι αυτος που εγραψα πιο πανω. Επηδει δηλαδη η αγορα κατευθηνεται απο την αγορα. Εμενα και σενα.
Τώρα παίζουμε με τα λόγια; Για να κάνουν τους μετόχους πλουσιότερους πρέπει να κάνουν αυτό που λέω και συμφώνησες.
Παρέλειψες όμως το χρόνο. Είναι πολύ σημαντικός. Όσο για την αγορά, είπαμε...Σωστα. Ακομη και με αναρτηση απο 'διαμαντι' ομως, πως θα σταματησεις ενα τροχο που γυρναει γρηγοροτερα απο τους αλλους 3 τροχους λογο μικροτερους συντελεστη τριβης κατω απο αυτον τον τροχο?
Γαβριήλ, εγώ με το Corolla χρειάζομαι ASR για να μπω σε μια δεδομένη στροφή το ίδιο γρήγορα με ένα Peugeot Rallye!!! Είναι απλό.
Γιατι ειναι λαθος οταν γραφει το 4 Τροχοι οτι οι αεροσακοι σωζουν ζωες? Και τα ABS το ιδιο.
Τί σχέση έχει αυτό που είπα μ' αυτό που μου απάντησες εσύ; Sorry είσαι λάθος. Είπα εγώ ότι έχουν λάθος οι 4T; Ξαναδιάβασε αυτό που έγραψα
Και ετσι, οσοι διαβαζουν 4 Τροχοι σχεδον 'απαιτουν' ολα τα αυτοκινητα να 'στριβουν' σαν το Ραλι και οτιδηποτε αλλο ειναι αναξιο σχολιων. Υπαρχει οχημα σαν το Ελεμεντ που παρεχει ενα σετ χαρακτηριστικων που δεν εχει σχεση με το 'ΠΑΘΟΣ' της οδηγησης? Θαψτο αυτοματα! Δεν αξιζει μια, δεν επρεπε να κατασκευαστει και οσοι το αγορασουν ειναι θυματα του μαρκετινγ των 'κακων' εταιριων.
Αυτή τη γνώμη έχεις σχηματίσει διαβάζοντας 4Τ τόσα χρόνια; Μήπως διαβάζεις άλλο περιοδικό;
Πες μου παράδειγμα ανάμεσα στα χιλιάδες τεστ που έχουν κάνει που να αναφέρουν αναλύσεις ή παρουσιάσεις που να ωθούν τους αναγνώστες τους να σκέτονται μ' αυτό τον τρόπο.
Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι μόο εσύ είσαι (ή σχεδόν μόνο εσύ) που δεν πέφτεις θύμα των παραπάνω; -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Χμμμ, η οδηγική παιδία ίσως; Μήπως όλα αυτά τα ηλεκτρονικά 'καλούδια' συντελούν στην αμάθεια οδήγησης του κοινού; Γιατί απ'ότι βλέπω οι νέοι οδηγοί περιμένουν περισσότερα από τα συστήματα του αυτοκινήτου παρά από τις δυνατότητές τους!
Απο τις δυνατοτητες τους? Τι νομιζεις οτι ειναι οι δρομοι εξω φιλε? Πιστα οπου γινοντε κοντρες για το πιος ειναι ο καλυτερος οδηγος. Διαβαζετε τα περιοδικα αυτοκινητου και μετα βγενετε στους δρομους και νομιζετε οτι ειστε στην πιστα των Σερρων οπου μολις ο ΣΧ βγκε απο το STi μετα το τεστ αυτου. Δεν πρεπει να περιμενουμε απο κανενα οδηγο να ειναι οδηγος Ραλλυ. Εαν μπορει να υπαρξει ενα συστημα που λεγετε VSA που θα σε σωσει σε μια κακη στιγμη τοτε ειναι καλο να υπαρχει στο αυτοκινητο σου και να ειναι ΟΝ παντα ενω οδηγαει καποιος στους δρομους.
Εδώ gavriil1, κατά την προσφιλή σου συνήθεια, κόβεις και ράβεις για να πεις τα δικά σου και στο τέλος για 'να την πεις' με απρεπή, κατά την άποψή μου τρόπο ('τι νομίζεις οτι είναι οι δρόμοι έξω φίλε ?' λες και ξέρεις πως ο άνθρωπος είναι 'κοντράκιας') στον 206 Gris Sidobre , χωρίς να κάνεις τον κόπο να εστιάσεις στο βασικό που είπε, IMHO, και ας με διορθώσει αν δεν τον κατάλαβα καλά, αυτό περί 'οδηγικής παιδείας'.
Οτι δηλ. όλα αυτά τα συστήματα 'που θα σε σώσουν εσένα και την οικογένειά σου' (δικά σου λεγόμενα) έχουν σίγουρα πολλά καλά, αλλά επίσης έχουν ενδεχόμενα και την παρενέργεια (side effect) να δίνουν μικρότερη σημασία οι οδηγοί στην οδηγική παιδεία, δηλ. στο να οδηγούν καλύτερα και ασφαλέστερα στο δρόμο (καμία σχέση με πίστες, είσαι εκτός θέματος!) διότι έχουν 20 αερόσακους, 3 ESP, αυτοκίνητο που δεν 'μασάει' στα crash tests κτλ. που θα τους σώσουν από κάθε 'κακό'. Την αντιμετώπιση που περιγράφω την έχω όντως διαπιστώσει από πολλούς 'οδηγούς', απλά δεν αναγνωρίζω στατιστική αξία σε ό,τι έχω προσωπικά διαπιστώσει.
Και επίσης λέει ο άνθρωπος πως πιθανότατα η οδηγική παιδεία (στην οποία επενδύονται πολύ λίγα χρήματα σε σχέση με ό,τι επενδύεται στους αερόσακους) θα ήταν ορθότερος τρόπος πρόληψης των ατυχημάτων και άρα μείωσης των επιπτώσεών τους.
Ερώτηση: τι νομίζεις πως θα βελτίωνε τις πιθανότητες σου να επιβιώσεις στους Ελληνικούς δρόμους ? Ενα σεμινάριο στο Safetrack ή το ESP ? (σωστή απάντηση: και τα δύο, συμφωνώ, αλλά ας πούμε πως πρέπει να διαλέξεις)
Aργότερα μπορεί να ήταν τα crash test (ακόμα και σήμερα παίζει ένα μεγάλο μέρος), όμως αρχίσαμε να κοιτάμε τα αυτοκίνητα σαν H/Y!
Δηλαδη τα crash test ειναι μοδα? Εαν ενα αυτοκινητο εινα πιο ασφαλη σε crash test, κατι τετοιο δεν πρεπει να το διαφημησει η εταρια που μετα απο τοσο κοπο και χρημα, καταφερε να σου παρουσιασει ενα ασφαλεστερο αυτοκινητο στην ιδια τιμη?
Τα crash test δεν είναι μόδα και τα κάνουν 30 χρόνια τώρα, και καλά κάνουν. Μόδα είναι η χρησιμοποίησή τους ως 'κυρίαρχο' selling point, δηλ. το αυτοκίνητο Α είναι 'καλύτερο' από το Β επειδή το Α έχει 5 αστεράκια και το Β 4.
Kατ'αρχήν nass σε ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί έβαλες τα πράγματα στην θέση τους πολύ καλύτερα απότι εγώ ο ίδιος λόγω 'συναισθηματικής φόρτισης'. Σαφέστατα δεν ενοούσα 'κοντρακιδες' και σαχλαμάρες που μόνο εντυπώσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν!
Εμπρακτα έχω αποδείξει (που λογικό είναι να μην το γνωρίζει ο κόσμος) ότι ο καλύτερος τρόπος να μάθεις σε κάποιον να γνωρίζει το αυτοκίνητό του είναι να δοκιμάσει, να παίξει χωρίς να κινδυνεύει αυτός αλλά και οι συνάνθρωποί του με μοναδικό στόχο να βελτιώσει την οδηγική του παιδεία.
Οπως επίσης ένας από τους κύριους στόχους μου είναι να συντελέσω (έστω με ένα λιθαράκι) στην αντιμετώπιση των κινδύνων της οδήγησης με την εκπαίδευση και την γνώση!Αυτό που σαφέστατα ενοούσα είναι ότι καλά είναι όλα τα βοηθήματα αλλά αφορούν περισσότερο την παθητική ασφάλεια (και ένα κομμάτι της ενεργητικής) παρά την πρόληψη. Αν γνωρίσει κανείς και μάθει να οδηγάει αλλά και να φέρεται σωστά θα γλυτώσει από πολλά ατυχήματα που αυτομάτως 'θα βγάλει' τα ηλεκτρονικά συστήματα 'αχρηστα' απλά γιατί δεν θα του έχουν χρειαστεί.
Ομως έχει σκεφτεί κανείς πως αντιδρά σε ώρα ατυχήματος; Η απλά κλείνει τα μάτια και περιμένει το γκτούπ! (Ερευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι τα χάνουν).
Για τα crash test δεν έχω να πω τίποτα άλλο με κάλυψε ο Nass!
-
Δεν κοβουν απο πουθενα. Σχεδιαζουν πανω σε ενα πλαισιο συγκεκριμενου budget. Δεν ειναι θεμα κοψιματος αλλα σχεδίου.Nαι αλλά δεν μπορούν να τα βάλουν όλα μέσα! Από κάπου θα κόψουν και από κάπου θα προσθέσουν! Ετσι αν είχαν ένα μελετημένο αυτοκίνητο σε όλα τα μέρη θα ήταν πανάκριβο ενώ πιέζει ο ανταγωνισμός. Αρα τι θα βγεί αφ'ενός αυτό που πουλάει (εχει εκείνο, έχει το άλλο μέχρι και... PP ) και από ουσία πάμε περίπατο!
To τμήμα Marketing έχει καθαρό ρόλο την αύξηση των πωλήσεων.
Βασικο λαθος. Ο κυριος σκοπος ενος πετυχημενου τμηματος μαρκετινγ σε μια πετυχημενη εταιρια, δεν ειναι η αυξηση των πωλησεων. Αυτος ειναι ο σκοπος του τμηματος πωλησεων. Ο σκοπος του τμηματος Μαρκετινγκ ειναι να ικανοποιησει τις αναγκες και επιθυμιες της αγορας (αφου προσδιορισει αυτη την αγορα) και εαν 'μπορεσει' να προβλέψει αυτες τις αναγκες και επιθυμιες της αγορας.
Για πιο λόγο το κάνει αυτό; Μήπως έμμεσα λες το ίδιο πράγμα με εμένα; Εκτος αν το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους...
Α και για να σου δώσω ένα παράδειγμα με αυτό που κάνεις κόβωντας ράβοντας απαντήσεις:
Εαν ετσι σκεφτετε η αγορα
Δεν συμφωνώ δεν σκεφτεται έτσι...
Οπως ειπα.
Ούτε εδώ συμφωνώ. 'Εχεις μια ταση να απαντας μεν, αλλα σε καποια αλλη ερωτηση η οποια δεν εχω ιδεα ποια ειναι.'
Κανεις απο μονος του δεν ξερει καλυτερα απο την αγορα τι πρεπει να θελει αυτη η αγορα.
'Οτι δηλαδη:
- Δεν καταλαβενεις την διαφορα επιθυμιας και αναγκης
- Νομιζεις οτι εισαι εξυπνοτερος απο την αγορα
- Νομιζεις οτι οι ανθρωποι του μαρκετινγ ειναι εξυπνοτεροι της αγορας και καπως 'ξεγελουν' την αγορα νομιμα (ονειρο κατι τετοιο)'
Y.Γ. Τα εισαγωγικά αφορούν δικές σου απαντήσεις! Με τις υγείες σου!
-
O nass με τον kouk βλέπω ότι ζωγραφίζουν και βαζουν θέματα 'φοβερά' για συζήτηση σε ένα όντως καταπληκτικό topic.
Ο χρήστης o Γαβριήλ έγραψε:
Κατ'αρχην τα Honda Type-R και Focus RS δεν ειναι αυτοκινητα για τις μαζες. Αλλα και ετσι να ειναι, ο μονος λογος που δεν εχουν ηλεκτρονικα συστηματα ευσταθειας τα παραπανω αυτοκινητα που εγραψες ειναι ΛOΓO ΜΕΙΩΣΗΣ ΤOΥ ΚOΣΤOΥΣ. Αποδειξη? Πορσε 911, BMW Μ3 και πολλα αλλα τετοια παραδειγματα. Τα Honda Type-R και Focus RS ειναι pocket rockets τα οποια στοχο εχουν να δωσουν στον car enthusiast οδηγο οσο γινετε περισσοτερη 'οδηγικη ευχαριστηση' με τα λιγοτερα χρηματα. Αρα η απουσια συστηματων ευσταθειας στα παραπανω 2 αυτοκινητα δεν αποδυκνηει οτι αυτα τα συστηματα ειναι 'κολπα του μαρκετινγκ'.H απάντηση του nass με καλύπτει υπερπλήρως. Tο να πω τα ίδια πράγματα δεν νομίζω ότι έχει νόημα.
Eκτός από παθιασμένος για την οδήγηση είμαι και διαφημιστής όπως έχω ξαναπέι σε άλλο thread. Kάτι δεν θα ξέρω και εγώ από έρευνες, τάσεις του κόσμου και marketing;
Το εαν εισαι διαφημηστης και ξερεις τι λες, τι σχεση εχει με αυτο που εγραψα πιο πανω? Εκτος εαν νομιζεις οτι το παραπανω που εγραψα μπορει να αμφισβητηθει μονο και μονο επηδει εισαι 'διαφημιστης'.
Γαβριήλ με παρεξήγησες. Mου έγραψες
Δηλαδη OΛΑ τα αυτοκινητα πρεπει να ικανοποιουν τις ΔΙΚΕΣ σου αναγκες. Νομιζεις οτι πολλοι εχουν ΠΑΘOΣ για οδηγηση? Δες και λιγο γυρω σου τον κοσμο στα ματια.
Kαι έγραψα με μια ιδιότητα μίλαω. Δεν αμφισβητώ μόνο και μόνο λόγω του επαγγελματός μου. Mε το marketing και τα συν αυτώ καταπιάνομαι κάθε μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Όπως και με το τι θέλει ο κόσμος. Eίναι ένα από τα 'εργαλεία' της δουλειάς μου. To ότι εσύ δεν θέλεις να το λάβεις υπόψη σου, δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει ο τρόπος που δουλεύουμε, στην διαφήμιση.
Αυτο δεν εχω ιδεα που κολαει σε αυτα που εγραψα εγω. Επισης πουθενα δεν εγραψα εγω οτι 'φτεει ο Καββαθας που εχουν μειωθει τα θανατηφορα', συν του οτι κατι τετοιο δεν κανει ΚΑΝ νοημα. Δεν εχω ιδεα τι πας να πεις και ποια θεση παιρνεις στα θεματα καν.
Mου λές ότι ο κόσμος κοιτάει ποτηροθήκες και θέσεις για μικροαντικείμενα (καθαρά Aμερικάνικη αντιμετώπιση του αυτοκινήτου καμιά σχέση με Eυρώπη) και κατηγορείς έναν άνθρωπο που προσπαθεί για τρεις δεκαετίες και πλέον να πει ότι το αυτοκίνητο είναι πολλά παραπάνω και ότι αυτό το πάθος για οδήγηση είναι αυτό που θα σε σώσει τη δύσκολη στιγμή και όχι οι αερόσακοι και τα ABS. Έστω κι αν ο κόσμος κοιτάει τις ποτηροθήκες, ο κ. Kαββαθάς γιατί θα πρέπει να τους ικανοποιήσει και όχι να τους διδάξει το σωστό. Aπό τη στιγμή που υπάρχουμε 200.000+ άνθρωποι που τον στηρίζουμε έμπρακτα (αγοράζοντας το περιοδικό) πάει να πει ότι έχει και ακροατήριο που διψάει να μάθει.
Εχεις μια ταση να απαντας μεν, αλλα σε καποια αλλη ερωτηση η οποια δεν εχω ιδεα ποια ειναι. Βλεπεις τι γραυθηκε πιο πανω? Γραφω 'Δηλαδη οπως ποια' (προσοντα δηλαδη), ζητωντας πραδηγματα. Και εσυ ερχεσε και γραφεις το παραπανω. Αν και ξερω τι γραφεις, δεν καταλαβενω τι εννοεις.
Σου γράφω κάτι γενικό που, εάν το διαβάσεις προσεκτικά θα το δεις σε όλα τα προϊόντα. Aπ' όλο το forum μόνο εσύ δεν το κατάλαβες. Θες και παράδειγμα. Tο πιο εύκολο για μένα. Tο ραδιοφωνικό spot του νέου Ibiza. Έχει σαν slogan το 'στρίβειν διά του EFD'. Ξέρεις τι είναι αυτό το φοβερό EFD; Mεταβαλόμενη υποβοήθηση τιμονιού. Tα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν. Όμως η Seat του δίνει ένα όνομα και το παρουσιάζει σαν φοβερή καινοτομία. Xαρακτηριστικό παράδειγμα 'εφεύρεσης' USP.
Επισης, αφου εγραψες αυτο που εγραψες, μια μικρη συμβουλη. Επηδει εχει βιβλιογραφια για κατι, δεν σημενει οτι αυτη ειναι και η Βιβλος. Βιβλιο και εγω και συ γραφουμε εαν θελουμε. Καποιος θα βρει να τα τυπωσει για την καταλληλη αμοιβη. Δεν λεω οτι η βιβλιογραφια σου ειναι λαθος, δεν εχω ιδεα για σε τι αναφερεσε. Απλως σου λεω να εισαι λιγοτερο απολυτος για τις γνωμες που διαμορφωνεις απο αυτα που διαβαζεις. Oπως ειπα. Βιβλια να θες. Και οι Ναζι βιβλια εγραψαν, κτλ.
Δηλαδή θέλεις να μου πεις ότι όλι εμείς οι κάμποσες χιλιάδες άτομα που σπουδάσαμε και πήραμε πτυχία διαβάζοντας αυτά τα βιβλία πολύ πιθανόν έιμαστε μ@λ@κες και πιθανόν να μην ξέρουμε τίποτα. Eίναι μια άποψη και αυτό. Δεκτή.
1ον
Το βασικο οικογενοιακο αυτοκινητο στις ΗΠΑ δεν ειναι κανενα SUV αλλα το Χοντα Ακκορντ και το Τογιοτα Καμρυ. Ειναι εμφανης οτι δεν εισαι σωστα πληροφορημενος για τα βασικα της αυτοκινητιστικης πραγματικοτητας των ΗΠΑ.
2ον
Καταλαβενω τι λες ομως. Δεν ειναι μυστικο οτι η επιτυχια των SUV ειναι τεραστια και σινεχιζετε για τωρα. Oμως, οπως ειπα και στον nass, εσυ νομιζεις οτι εκκατομυρια ΗΠΑμερικανοι καταναλωτες αγοραζουν τα SUV χωρις να τα επιθυμουν και να τα χρειαζοντε? Αν ετσι νομιζεις, τοτε διαβασε αυτα που εγραψα ως απαντηση και στο nass.
-
Δεν καταλαβενεις την διαφορα επιθυμιας και αναγκης (λυπηρο για ανθρωπο απο τον χωρο της διαφημησης)
-
Νομιζεις οτι εισαι εξυπνοτερος απο την αγορα
-
Νομιζεις οτι οι ανθρωποι του μαρκετινγ ειναι εξυπνοτεροι της αγορας και καπως 'ξεγελουν' την αγορα νομιμα (ονειρο κατι τετοιο)
Aυτό έγραψες στον nass, Γαβριήλ:
*Στις περισσοτερες περιπτωσεις δεν υπαρχει αναγκη για SUV αλλα επιθυμια για SUV. Υπαρχει τεραστια διαφορα. Υπαρχει αναγκη για νερο και φαγητο αλλα οχι για επιδορπιο.
O ιδιος ο καταναλωτης μετα απο την παρουσιαση που εκενα η Λαντ Ροβερ και την πιθανη ερευνα που εκανε ο ιδιος, να επιλεξει το SUV. Το ξερει οτι δεν θα βγει στο βουνο και ξερει οτι το οχημα του θα μπορουσε να κανει κατι τετοιο. Δεν ειναι οσο χαζος και αφελης οσο νομιζεις.Υπαρχουν αλλοι ψυχολογικοι και μη λογοι που τον εκαναν να επιλεξει ενα SUV.*
και είχα γράψει αυτό: O καταναλωτής ξέρει τι ανάγκη έχει, όπως και ο διαφημιστής. Kαι η διαφήμιση μετατρέπει μία γενική ανάγκη σε ειδική, χρησιμοποιόντας το συναισθηματικό στοιχείο και σπάνια το λογικό.
Eγώ δεν ξέρω τι είναι ανάγκη και τι επιθυμία; Που επιβεβαιώνεις αυτά που έγραψα για το θέμα 5 post πιο πριν; Eίπα ποτέ ότι είμαι εξυπνότερος από την αγορά; Tώρα εάν οι άνθρωποι του marketing είναι εξυπνότεροι της αγοράς, τρανό παράδειγμα η καταναλωτικότητα των Aμερικάνων.
-
Δεν σε τραβαει κανενα marketing mix στην εκθεση. O καταναλωτης πηγενει στην εκθεση διοτι θελει να παει. Το marketing mix δεν εχει ποδια, ουτε ειναι σοφερ για να σε παει στην εκθεση. Μην γινομαστε γελιοι μονο και μονο για να διαφωνησεις σε κατι οφθαλμοφανες.
-
Το οτι δεν θα καταλαβω το τι ειναι marketing mix το ξερεις απο τι? Απο τα χρονια τα πολλα που με γνωριζεις? Απο το που ξερεις με το τι ασχολουμε τωρα και στο παρελθον και το τι εχω σπουδασει?
Προεξοφλώ ότι δεν ξέρεις από marketing mix, από την απάντηση που αριθμείς σαν (1). Ένας άνθρωπος που γνώριζει τα στοιχειώδη δεν θα έλεγε ποτέ τέτοιο πράγμα.
Πως το προεξωφλης δηλαδη οτι πανω σε αυτο το θεμα εσυ εισαι πιο εξυπνος απο μενα?
Ποτέ μα ποτέ, ούτε καν το σκέφτηκα, ότι είμαι πιο έξυπνος από εσένα, σε οποιοδήποτε θέμα. Eίναι κατά των αρχών μου και της παιδείας μου. Tο ότι παραθέτω τις απόψεις μου δεν σημαίνει ότι θέλω να προσβάλω τους άλλους. Eάν νομίζει ότι κάποιος έχει θιχτεί προσωπικά από τα γραφομενά μου, του ζητάω προκαταβολικά συγγνώμη και θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να επανορθώσω.
Κατευθυνουν? Μιλας για την αγορα σαν ειναι κανα ρομποτ και εγω και εσυ οι εξυπνοι. Oπως ειπα πριν, εγω ειμαι σε πληρη ελενχο των κινησεων μου. Σε διαβεβαιω οτι δεν κατευθυνομαι σε καμια κατευθηνση απο κανενα εκτος του εαυτου μου. Για σενα φενετε οτι ισως να μην ειναι ετσι απο αυτα που λες. Εαν το εννοεις αυτο για την αγορα ομως, κανεις λαθος. Διστυχως για σενα.
Aπάντησαν ο kouk και ο nass πολύ σωστά και εμπεριστατωμένα. Eγώ ότι και να πω θα είναι άθλια ματαιοδοξία.
Mου φαίνεται σαν απόφθεγμα κάποιου πετυχημένου επιχειρηματία που πέτυχε, μη εφαρμοζοντάς το. Σιγά μην περιμένουμε την αγορά τη στιγμή που έχουμε όλα τα εργαλεία του marketing για να την κατευθύνουμε προς το προϊόν μας.
Ναι, βλεπεις ειμαστε ολοι μαριονετες και οι εξυπνοι κυβερνουν. Η καχυποψια κυκλοφορει με 400 χ/ω στην περιπτωση σου. Ευτυχως για εμας, δεν ειναι ετσι.
Tο ίδιο λένε και στην W Wacker Drive. Aυτό θέλουν να ακούν, για να γεμίζουν, τα ήδη παραγεμισμένα πορτοφόλια τους.
-
-
Και ένα τελευταίο:
Ο λογος που ο Καπιταλισμος ειναι το ΜΟΝΟ πετυχημενο σοσιοοικονομικο συστημα ειναι επηδει οι καταναλωτες ξερουν τι θελουν οταν τους δοθει η ευκαιρια μεσα σε μια ελευθερη αγορα. Η αποδειξη σε αυτο ειναι οι ΗΠΑ.Νομίζω θα πρέπει να διαβάσεις λίγο περισσότερο ιστορία αγαπητέ μου gavriil1 για να δεις ενδεχόμενα τι μας επιφυλάσσει το μέλον. Ο καπιταλισμός είναι αυτή τη στιγμή το πιο επιτυχημένο σύστημα σε σχέση με τα άλλα της εποχής μας. Αν όμως ρώταγες έναν αρχαίο Ελληνα ή Ρωμαίο θα σου έλεγε πως το πιο πετυχημένο σύστημα είναι το δουλοκτητικό. Αν ρώταγες έναν του μεσαίωνα, θα σου έλεγε το φεουδαρχικό. Ομως, και τα δύο συστήματα 'βασίλευσαν' για 1000 χρόνια το καθένα (και όχι 200 του καπιταλισμού μέχρι στιγμής) αλλά κατέρρευσαν κάτω από τις εσωτερικές τους αντιθέσεις και την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις αλλαγές του κόσμου τους.
Το να λες λοιπόν κάτι τέτοιο για τον καπιταλισμό το θεωρώ κοντόφθαλμο (shortsighted) και αλλαζονικό και θα σου πρότεινα να έχεις υπομονή για να δούμε τι θα γίνει. Ισως σε 100 χρόνια να λέμε (ΟΚ, όχι εμείς... ) πως το πιο επιτυχημένο σοσιοοικονομικό σύστημα είναι ο κινεζικού τύπου σοσιαλισμός με καπιταλιστικές 'ενέσεις'.
Αυτό και αν είναι ενδιαφέρον ζήτημα. Σε άλλο Forum ίσως
-
Πόλεμος απαντήσεων!Μία σελίδα η κάθε απάντηση!Πραγματικά μ'αρέσει να διαβάζω αυτό το thead!Yeeeeeehaaaaaa! Δώστε τα όλα!
-
Ο χρήστης makinen έγραψε:
Πόλεμος απαντήσεων!Μία σελίδα η κάθε απάντηση!Πραγματικά μ'αρέσει να διαβάζω αυτό το thead!Yeeeeeehaaaaaa! Δώστε τα όλα!Οπως εγραψα στην αρχη. Τιποτε λιγοτερο απο 2000 προβολες δεν θα ειναι δεκτο
Βλεπεις τι ωραια περναμε οταν διαφωνουμε? Συμφωνωντας η ζωη ειναι μονοτονη
-
Ζητώ συγνώμη από τους συν-forum-ίστες που έσβησα κατά λάθος ένα προηγούμενο μήνυμά μου, στο οποίο έλεγα λίγο πολύ τα ακόλουθα:
Δηλαδη τα crash test ειναι μοδα? Εαν ενα αυτοκινητο εινα πιο ασφαλη σε crash test, κατι τετοιο δεν πρεπει να το διαφημησει η εταρια που μετα απο τοσο κοπο και χρημα, καταφερε να σου παρουσιασει ενα ασφαλεστερο αυτοκινητο στην ιδια τιμη?Νομίζω πως, με τα παραπάνω γραφόμενά σου, ηθελημένα ή όχι (αλλά αν εσύ, όπως έγραφες σε προηγούμενο μήνυμά σου, 'έχεις πάντα τον έλεγχο', δεν μπορεί να έπεσες στην παγίδα , συνεπώς 'ηθελημένα' ) υποπίπτεις στο ίδιο σφάλμα που, σίγουρα ηθελημένα, υποπίπτουν οι διαφημιστές, δηλ. να θεωρείς ορθή την ακόλουθη συνεπαγωγή:
'Ενα αυτοκίνητο είναι πιο ασφαλές σε crash test ... άρα είναι ασφαλέστερο'
Το οποίο, όπως γνωρίζεις και εσύ, ως ειδικός στην αυτοκίνηση, δεν ισχύει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, διότι η ασφάλεια έχει τη συνιστώσα της παθητικής ασφάλειας και τη συνιστώσα της ενεργητικής ασφάλειας, και το να βελτιώσεις το ένα, δηλ. την παθητική ασφάλεια, δεν σημαίνει απαραίτητα πως βελτιώνεις τη συνολική ασφάλεια, διότι μπορεί (λέω, μπορεί! όχι απαραίτητα) να χαλάει η ενεργητική συνιστώσα λόγω αύξησης του βάρους, και άρα η συνολική ασφάλεια να είναι μικρότερη ή ίση.
Γιατί τότε έχει αποκτήσει τόση σημασία η παθητική ασφάλεια ? Πρώτον, διότι είναι όντως χρήσιμη . Δεύτερον, και κατά την άποψή μου σημαντικότερο, η παθητική ασφάλεια δίνει περισσότερα sales points, που θα έλεγε και ο διαφημιστής christhehealer, απτά sales point, αστεράκια στο EuroNCAP, ενώ η ενεργητική ασφάλεια δεν ενδιαφέρει, όπως σωστά λες, το 90% του πληθυσμού.
Οσο για τον 'κόπο και το χρήμα', there is no free lunch, τόσο για τις εταιρείες όσο, ας μην το ξεχνάμε αυτό, και για τους καταναλωτές.
-
Οπως εγραψα στην αρχη. Τιποτε λιγοτερο απο 2000 προβολες δεν θα ειναι δεκτοΒλεπεις τι ωραια περναμε οταν διαφωνουμε? Συμφωνωντας η ζωη ειναι μονοτονη
Επίτρεψέ μου να σε συγχαρώ ειλικρινά φίλε gavriil1 διότι, με τα θέματα που βάζεις κατά καιρούς, κάνεις αυτό το Forum (ακόμα) πιο ενδιαφέρον.
Να συμφωνούμε έχεις δίκιο, είναι βαρετό
Τώρα για 2000 προβολές δεν το βλέπω, μόνο για να διαβάσω τα 'σεντόνια' που έχω γράψει ο ίδιος θέλω 10 λεπτά δεν ξέρω πόσοι έχουν το χρόνο. Αλλά δεν πειράζει...
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Μερικά από όλα τα παραπάνω είναι άψογα. Αλλά Γαβριήλ για να μπορεί να κρίνει ο καταναλωτής, όπως μας λες, μόνος του, πρέπει να υπάρχει καταναλωτική παιδεία, κρίση, γνώση, καλλιεργεια, για να καταλάβει κάτι που δεν είναι καλό ή δεν το έχει ανάγκη. Και αυτό δεν ισχύει σε καμμία περιπτώση, όχι μόνο στην΄Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Έχουν δίκιο λοιπόν kouk, takinen, nass ως προς το 'τι σου πασσάρουν'.Γιαυτο υπαρχουν οι 'ανοιχτες αγορες' και γιαυτο χρισημοποιω αυτους τους ορους συνεχεια. Εαν μιλαμε για την αγορα της Κινας, οι δυναμικες ειναι εντελως διαφορετικες εκει.
Η κριση, παιδια και γνωση του καταναλωτη εξαρτατε απο αυτον απο την στιγμη που υπαρχει ανοιχτη αγορα. Γιαυτο και το καπιταλιστικο συστημα δουλευει καλυτερα απο ΟΛΑ τα αλλα. Η κυβερνηση το μονο που εχει να κανει ειναι να προστατεψει τους καταναλωτες απο απατες. Απο εκει και περα, ολα πευτουν στις θεσεις του.
Αλλα η αγορα θα μορφωθει στο σημειο που αυτη κρινει ειναι το σωστο σημειο. Επηδει εσυ και εγω επιλεξαμε να μαθουμε περισσοτερα για τον χωρο του αυτοκινητου, δεν σημενει οτι πρεπει κανποιος να παιρνει πτυχιο μηχανολογιας πριν επιλεξει πιο κινητηρα θα αγορασει τελικα. Δεν χρειαζετε. Υπαρχουν αλλες δυναμικες που υποχρεωνουν τις αυτοκινητοβιομηχανιες να σου προσφερουν καλυτερα αυτοκινητα στις ιδιες τιμες οσο περναει ο καιρος. Ειμαι σιγουρος οτι εχεις ακουσει τον ορο 'ανταγωνισμος', κτλ.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Οπως εγραψα στην αρχη. Τιποτε λιγοτερο απο 2000 προβολες δεν θα ειναι δεκτο
Βλεπεις τι ωραια περναμε οταν διαφωνουμε? Συμφωνωντας η ζωη ειναι μονοτονη
Επίτρεψέ μου να σε συγχαρώ ειλικρινά φίλε gavriil1 διότι, με τα θέματα που βάζεις κατά καιρούς, κάνεις αυτό το Forum (ακόμα) πιο ενδιαφέρον.
Να συμφωνούμε έχεις δίκιο, είναι βαρετό
Τώρα για 2000 προβολές δεν το βλέπω, μόνο για να διαβάσω τα 'σεντόνια' που έχω γράψει ο ίδιος θέλω 10 λεπτά δεν ξέρω πόσοι έχουν το χρόνο. Αλλά δεν πειράζει...
Λες να το κάνει επίτηδες? Και να εχει διπλωματική σε ψυχολογία αντι να δουλεύει σε υπολογιστές??
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Σε ό,τι όμως αφορά την υποκειμενική μου άποψη, δηλ. το τι μου αρέσει και άρα τι θα αγοράσω, κανείς δεν έχει πιο έγκυρη γνώμη από εμένα φίλε gavriil1 και γράφω στα παλαιότερα των υποδημάτων μου την άποψη της αγοράς, δηλ. αν το συγκεκριμένο αντικείμενο που 'μου γυάλισε' είναι αποδεκτό από την αγορά, δηλ. 'πουλάει'.
Και? Που το κακο? Που φτεει το μαρκετινγ εδω?
Και αυτή είναι που νομίζω πως μετράει στο marketing (ή στη διαφήμιση, αν θέλεις, ως 'κλάδο' του marketing): μπορείς να αλλάξεις την προσωπική υποκειμενική μου γνώμη ? Ακόμα καλύτερα, μπορείς να με πείσεις πως χρειάζομαι κάτι που δεν χρειάζομαι (πχ. ένα SUV ενώ δεν πηγαίνω ποτέ στο χώμα) και που κανονικά μπορεί να μην αγόραζα καθόλου κάτι τέτοιο ή, ακόμα καλύτερα, να έπαιρνα κάτι άλλο από ανταγωνιστή (πχ. ένα station wagon που αναφέρει ο christhehealer) ?
Δεν ειναι ΑΝΑΓΚΗ να χρειαζεσε ενα SUV για να το αγορασεις. ΑΥτο ειναι που δεν καταλαβενεται για το πως νιωθει η αγορα. Δεν επεισε κανεις κανενα να αγορασει τιποτε. Ειναι βασικα λαθη αυτα. Οι εταιριες παρουσιασαν και η αγορα επελεξε. Αυτη ειναι η ομορφια του καπιταλισμου.
Η αληθεια του Marketing στον χωρο των αυτοκινητων (KK)