-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
@mesastou
...
2/ Για το Οπελ, δεν είναι λίγο μεγάλη η πτώση στο ΤΒΝ για μόνο 5000 χλμ;...
2/ Θα απαντήσω σε αυτό αργότερα - έχω ξεκινήσει αλληλογραφία με την blackstone σχετικά με αυτό και άλλα.Yes, another 6 months should be fine. We have found that the TBN will drop sharply when it is first put into use (often losing 5 or 6 points), then the drop tends to taper off. We think the sharp drop off is mostly due to mixing with old oil left in the engine. All other tests looked very good for this engine, and that's another reason we aren't worried about a longer oil run. It will be interesting to see what the next sample looks like.
As I said earlier this is the first time ASM has been used in this vehicle. On the other hand the Honda had the exact same oil (MCF) before and even before that. (that's why I haven't changed the oil filter).
Are you referring generally to old oil left in the engine - regardless if it is the same brand & type?Yes, that's correct. The old oil, even if it's the same brand/type, contains some acids that lowers the new oil's TBN quite a bit.
Με λίγα λόγια μου λένε πως το παλαιό λάδι, ακόμα και αν είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε την προηγούμενη φορά, περιέχει οξέα και κατεβάζει έντονα στην αρχή το TBN αλλά στην συνέχεια η πτώση αυτή δεν είναι τόσο δραματική.
Εγώ έχω τις επιφυλάξεις μου ότι επηρεάζει σημαντικά η μετάβαση απο GroupIII λάδι σε GroupIV (XLM-->ASM), ιδιαίτερα επειδή το TBN της Varadero (MCF-->MCF) ήταν πολύ ποιο ψιλά. -
Σήμερα, οδηγώντας στην Εθνική, μου άναψε η ένδειξη του λαδιού στο αυτοκίνητο. Χρειάστηκε να βάλω ~1,8 λίτρα λάδι (έπειτα από μόλις 3000 χλμ) για να έρθει η στάθμη στα φυσιολογικά επίπεδα. Αυτό με έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα θα έλεγα...
Στο βιβλίο του κατασκευαστή αναγράφει ως φυσιολογική μια κατανάλωση της τάξεως του 1 λίτρου/1000 χλμ, το θεωρώ υπερβολικό όμως αυτό.
Επειδή ούτως ή άλλως αύριο θα πήγαινα για αλλαγή λαδιών, τι μου προτείνετε να βάλω; Μήπως η κατανάλωση που είχα τώρα μπορεί να οφείλεται στο ότι το λάδι ήταν υπερβολικά λεπτόρρευστο (Aral 5W-30); Όταν είχα πάει για αλλαγή μου είχαν πει ότι ο κινητήρας αυτός λειτουργεί καλύτερα με ημισυνθετικά 10W-40 και υποτίθεται ότι αυτά θα μου έβαζαν, από λάθος όμως μου έβαλαν τα 5W-30.
Παρεπιπτόντως, μιλάμε για το Seat Cordoba της υπογραφής μου με τον κινητήρα 1.4 101, μοντέλο 2003 με 38000 χλμ.
-
Πόσους μήνες κράτησες το λάδι αυτό;
Τι διαδρομές κάνει (διάρκεια, χλμ, τρόπος οδήγησης , μέση ταχύτητα, ορεινές διαδρομές; φορτωμένο ή άδειο;)
Τι γράφει το manual σχετικά με τα λάδια;
Το πατάς, αν ναι παρατεταμένα; σε χαμηλές ή ψιλές στροφές; -
από swift b.p.m την 16/11/08 17:30
Πάντως για να πω την αλήθεια οι απορίες μου σε μεγάλο βαθμό σχετικά με την επιλογή λαδιών στο Swift, έχουν λυθεί.Ειδικά ακούγοντας και τον κινητήρα μου να λειτουργεί έτσι με το HDD 5w30...Από την άλλη λέμε γενικά ότι ένα λιπαντικό ιξώδους 5w30 αντέχει μέχρι τους 35Κ.
Απο'κεί και πάνω τι γίνεται?Δεν προστατεύεται επαρκώς ο κινητήρας πλέον?Σπάει το φιλμ προστασίας του λιπαντικού?Για να λυθούν ακόμη περισσότερο οι απορίες σου, δες τι προτείνει στην Αγγλία η Castrol, υποθέτωντας ότι το αυτοκίνητό σου είναι το τωρινό 1.300
http://www.castrol.com/castrol/iframe.do?categoryId=9024084&contentId=7044829
Πας κάτω, vehicle sector, cars.
Είδες την παρατήρηση α. που αφορά την θερμοκρασία? Πας σε 10w-40 αν έχεις πάνω από -7 βαθμούς Κελσίου και ακόμη μεγαλύτερο ιξώδες σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες αν χρειαστεί. Τι λέγαμε για το διάγραμμα θερμοκρασίας- ιξώδους του κατακσευαστή που γράφει το μάνουαλ? Δεν έχω καμμία σχέση με την Castrol ή κάποιον άλλο λαδά. Τυχαία την αναφέρω.Αλλά από ότι καταλαβαίνω αυτό το HDD 'κάνει παπάδες' και αποδεικνύεται 'περισσότερο 40άρι' από τα υπολοιπα 30άρια στη σκληρή μεταχείρηση-βαριά καλοκαιρία,οπότε μένω ήσυχος!!!
Το γνωστό Heavy Duty Diesel 5W-30, ειδικά σχεδιασμένο για κινητήρες πριν από το 2007 και για πετρέλαια με πολύ θείο, αν δεις τα τεχνικά του χαρακτηριστικά έχει κινηματικό ιξώδες στους 100 βαθμούς Κελσίου, 11,4 cSt και HTHS 3,4 cSt.
Ένα λιπαντικό για να καθοριστεί ως 5W-30 πρέπει το ιξώδες του στους 100 βαθμούς να είναι από 9,3 - 12,5cSt ενώ ένα 40άρι από 12,5-16,3 cST. Άρα είναι 30άρι, αλλά αν υπήρχε ενδιάμεση κλίμακα (υπήρχε μερικές φορές στο παρελθόν η sae καταρτίζει λίστες ιξώδους από το 1911), αυτό το λάδι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως 35άρι περίπου.
BTW ο κινητήρας σου είναι για το HTHS που έχει το λάδι αυτό?Πολύ ενδιαφέρουσα όμως είναι η περίπτωση του 0w-20 της ίδιας εταιρείας το οποίο έχει κινηματικό ιξώδες στους 100 βαθμούς Κελσίου, 9 cSt και HTHS 2,8 cSt.
Ένα λιπαντικό για να καθοριστεί ως 5W-30 πρέπει το ιξώδες του στους 100 βαθμούς να είναι από 5,6 - 9,3cSt ενώ ένα 30άρι από 9,3-12,5 cST.
http://www.infineum.com/information/viscosity.htmlΆρα το εν λόγω λιπαντικό κατηγοριοποιείται ως 20άρι πέραν πάσης αμφιβολίας, αλλά το ιξώδες των 9cST είναι πολύ κοντά, εσκεμένα και όχι συμπτωματικά, στο ιξώδες που έχει το 30άρι (θυμίζω 9,3 μίνιμουμ). Έτσι αν υπήρχε ενδιάμεση κλίμακα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως 29άρι, περίπου.
Πολύ γατιά οι μηχανικοί (συγγνώμη οι μαρκετίαρς ήθελα να πω) της εταιρείας. Βέβαια το κάνουν και άλλες εταιρείες αυτό.Προσέξτε και το δείκτη HTHS. Μόνο 2,8. Κάποιοι απαιτούν >3,5 για να μην παθαίνουν μεγάλη φθορά οι βάσεις των κινητήρων, και το γράφουν ρητά στα ψιλά γράμματα των εγγυήσεων τουλάχιστον στην Αμερική.
Swift βάλε ότι συνιστά ο κατακευαστής του κινητήρα σας, και άμα ασχολείστε με τα ψιλά γράμματα διαβάστε τα όλα σωστά.
-
Να κοιτάς ΣΥΧΝΑ τη στάθμη και να συμπληρώνεις όταν χρειάζεται. Άδειασε το καημένο, αυτά παίρνουν λίγο λάδι.
To 5W30 είναι καλύτερο λάδι (αν δεν σε πειράζει που είναι πιο ακριβό).
-
To λάδι αυτό το κράτησα μόλις 3 μήνες. Το είχα βάλει μόλις αγόρασα το αυτοκίνητο (μεταχειρισμένο), παρότι δεν προβλεπόταν αλλαγή σε εκείνα τα χιλιόμετρα, για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο... ή έτσι νόμιζα τέλος πάντων.
Τα μισά χιλιόμετρα έγιναν σε εθνική-αυτοκινητόδρομο και τα άλλα μισά σε αστική κίνηση με σχετικά κρύο κινητήρα. Ο τρόπος οδήγησης είναι μέτριος προς γρήγορος, κινούμαι δηλαδή σε αστικό κύκλο με ~2500-3000 στροφές/λεπτό συνήθως αποφεύγοντας βαθιές γκαζιές, ενώ στην εθνική το ανοίγω εντελώς μόνο στις προσπεράσεις και πηγαίνω συνήθως με ~4000 στροφές/λεπτό και 5η. Αντε ακόμα να έχω κάνει 10-15 ανοίγματα σε μικρότερες ταχύτητες στο σύνολο των 3000 χλμ. Τα περισσότερα χιλιόμετρα έγιναν με φορτωμένο το αυτοκίνητο.
Το manual γράφει ότι προβλέπονται:
Α) Πολλαπλού ιξώδους συνθετικά λάδια προδιαγραφής VW 500 00 (SAE 5W-30, 5W-40, 10W-30, 10W-40) και
Β) Επώνυμα συνθετικά λιπαντικά VW 505 01 (SAE 5W-50, 10W-50, 10W-60, κτλ),πρακτικά τα πάντα δηλαδή.
Λέει πάντως: 'Εάν χρησιμοποιήσετε λιπαντικό τύπου SAE 5W-30 πολλαπλού ιξώδους πρέπει να αποφεύγετε υψηλές στροφές και υψηλά φορτία κινητήρα. Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για συνθετικά λιπαντικά πολλαπλού ιξώδους.'
Δε θυμάμαι όμως τα Aral που μου είχαν βάλει αν ήταν πλήρως συνθετικά ή όχι, θυμάμαι μόνο ότι ήταν 5W-30.
-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Για να λέει η PSA ότι για τον HDI και για τον 2.0 16V 180PS του RC, 'χρησιμοποιείτε αποκλειστικά 5w40...' θα βάζεις μόνο 5W40 στα συγκεκριμένα μοτέρ. Μην κάνουμε λάθη στην ερμηνεία. Η PSA για τους δύο παραπάνω κινητήρες είναι σαφέστατη και δεν μας αφήνει περιθώρια δράσης για άλλα ιξώδη. Κάτι παρόμοιο κάνει και με τον 1.4 HDI που απαγορεύει την χρήση 10W.Στο S2000 συνιστούν 10W30 και όταν έχει ΠΟΛΥ χαμηλές θερμοκρασίες 5W40 (πιο χοντρό).
Μάλλον τους ενδιαφέρει περισσότερο το 5W.Ότι και να βάλεις δουλεύει. Άλλα ταιριάζουν περισσότερο και άλλα λιγότερο.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Να κοιτάς ΣΥΧΝΑ τη στάθμη και να συμπληρώνεις όταν χρειάζεται. Άδειασε το καημένο, αυτά παίρνουν λίγο λάδι.To 5W30 είναι καλύτερο λάδι (αν δεν σε πειράζει που είναι πιο ακριβό).
Ναι, θα έπρεπε να το κοιτάω πιο συχνά, ο στρατός μου έχει προκαλέσει μια γενική αδιαφορία όμως για τα πάντα δυστυχώς...
Δε με πειράζει τόσο που είναι πιο ακριβό, απλά ανησυχώ αν αποτελεί σημάδι προβλήματος μια τέτοια κατανάλωση. Όταν το είχε ελέγξει ο μηχανικός πριν το αγοράσω μου είπε ότι δεν υπάρχει εμφανές σημάδι διαρροής. Απλά, με μια τέτοια κατανάλωση, στα 7500 χλμ που αλλάζω λαδια πρακτικά θα έχουν αλλαχτεί ήδη μια φορά. -
Σε φίλο μου που έχει το ίδιο μοτέρ με εσένα και 70.000χλμ περίπου, στην αντιπροσωπεία του είπαν να προτιμά 40άρι λάδι για το μοτέρ αυτό γιατί το 30άρι το καίει εύκολα. Όταν έβαλε 30άρι του έκαιγε μισό λίτρο ανά 1000χλμ, με το 40άρι καίει περίπου 300ml, άρα είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα. Γενικά η συγκεκριμένη μηχανή φαίνεται πως τσιμπάει κάποιες ποσότητες λαδιού.
-
+1
Δοκίμασε πρώτα άλλη μάρκα στο ίδιο ιξώδες, μπορεί να μη το καίει. -
από Miltellas την 18/11/08 2:25
overgr έγραψε:
Αυτό το εχω και εγώ απορία.Οταν ο κατασκευαστής ζητάει Low HTHS, αυτό μπορεί να έχει άλλη βάση πέραν της οικονομίας καυσίμου? Δηλαδή, μπορεί να υπάρχει άλλος τεχνικός λόγος που να απαιτεί λιπαντικό με low HTHS? Και αν υποθέσουμε ότι επιλέγουμε να μην ασχοληθούμε με την κατανάλωση - χαρίζουμε κάποια θεωρητική καλύτερη λίπανση στο μοτέρ αν βάλουμε Α3 λάδι αντί για Α5?
Επιπλέον, οι Α1 και A5, τι άλλες διαφορές εκτός του HTHS έχουν σε σχέση με την Α3?
Σε γενικές γραμμές η Α1 είναι εξ ορισμού ακατάλληλη για σκληρή χρήση και μάλιστα απαιτεί κινητήρα κατάλληλα κατασκευασμένο για τόσο λεπτό φιλμ. Αντιθέτως η Α5 είναι σύγχρονη προδιαγραφή 'οικονομίας' που συνδυάζει την αντοχή στην σκληρή χρήση της Α3 και την αντιτριβικότητα της Α1.
Κατά κανόνα οι κινητήρες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν Α1 δεν έχουν πρόβλημα ούτε με την Α3. Αντιθέτως οι κινητήρες που προτείνονται για Α3 σχεδόν ποτέ δεν επιτρέπουν λιπαντικό Α1 ενώ αν είναι σύγχρονοι κατά κανόνα δέχονται πολύ άνετα την χρήση Α5.Στο μέτρο που γνωρίζω, το ιξώδες HTHS παίζει σοβαρό ρόλο κυρίως στα σημεία έδρασης του στροφαλοφόρου και στα κομβία των επικεφαλής εκκεντροφόρων ιδιαιτέρως σε υψηλά φορτία. Εκεί το ιξώδες υψηλής θερμοκρασίας HTHS παίζει πιο μεγάλο ρόλο από το κινηματικό ιξώδες το γνωστό μας π.χ. 10w-40.
Υψηλό HTHS αυξάνει την μακροζωία του κινητήρα ενώ το χαμηλό HTHS κάνει το αντίθετο και διευκολύνει την οικονομία αφού έχει μικρότερη τριβή, αλλά μην φανταστείτε πολύ.
Επίσης παίζει ρόλο στο πόσο χαμηλό ή υψηλό θα είναι το HTHS και το υλικό των ρουλμάν σε ορισμένες περιπτώσεις.
Συνήθως η γερμανική τριάδα ζητά το HTHS να μην είναι κάτω από 3,5 cP σε πολλά μοντέλα και το αναγράφει στα πολύ ψιλά γράμματα των εγγυήσεων, στην Αμερική τουλάχιστον.
Στην Ευρώπη η ACEA φρόντισε να βάλει χονδρικά το HTHS στις προδιαγραφές της. Π.χ. η κλάση Α1 θέλει 2,9-3,5 ενώ η Α3 η οποία είναι για πιο performance ή επιμηκυνμένα διαστήματα αλλαγών λιπαντικού θέλει >3,5. Γι' αυτό αν παίρνει Α3 ο κινητήρας δεν παίρνει Α1 σχεδόν ποτέ. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
+1
Δοκίμασε πρώτα άλλη μάρκα στο ίδιο ιξώδες, μπορεί να μη το καίει.+1
Δοκιμάσε ένα καλύτερο 5w30, αν θυμάμαι σωστά - ο G60 (που χάθηκες ) που είναι μηχανικός σε VW κατέληξε σε Valvoline. Ψάξε για κάποιο που να έχει A3 καθώς και τις προδιαγραφές VW.
Αν θες να ησυχάσεις με την μία πήγαινε σε 5w40 αλλά έτσι χάνεις και τα πλεονεκτήματα των 30αριών.Πάντως, ναι, είναι μεγάλη η κατανάλωση για τέτοια χρήση και τόσα λίγα χλμ (δηλαδή με μη-κουρασμένο λάδι)
-
από nidosan την 18/11/08 10:58
Το παρακάτω 'χρησιμοποιείτε αποκλειστικά 5w40...' (της PSA) σε τι το αποδίδετε? Δεν είναι λίγο υπερβολικό όταν υπάρχουν 30άρια που και τα τεχνικά τους χαρ/κά και οι εμπειρίες κάποιων από εμάς έχουν δείξει ότι θα μπορούσαν άνετα να βαφτιστούν 40άρια αν ο κατασκευαστής τους ήταν λιγότερο 'μετριόφρων'?
Το αποδίδω αποκλειστικώς και μόνο στο γεγονός ότι ο κατασκευαστής ξέρει τον κινητήρα του καλύτερα από τον οποιοδήποτε άλλον.Period.
Δεν υπάρχουν 30άρια, από σοβαρούς τουλάχιστον, που λόγω τεχνικών χαρακτηριστικών μπορούν άνετα να βαφτιστούν 40άρια λόγω μετριοφροσύνης του κατασκευαστή τους. Period.
Πάντως αν γίνει αυτό, όχι από λάθος, και το πάρουν χαμπάρι θα τον ξεμπροστιάσουν οι άλλοι λαδάδες πρώτα. Επ' αυτού όμως δες στην προηγούμενη σελίδα 386 το ποστ μου για τον SWIFT για το τι κρυφτούλι κάνουν οι λαδάδες με τα άνω και κάτω όρια ιξώδους και θα καταλάβεις τι παίζει .
Γιατί θα έπρεπε κάποιος να επιμένει σε κάποιο 40άρι ακόμα και το καταχείμωνο που δεν πρόκειται να δει ποτέ τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος του καλοκαιριού?
...Μήπως θεωρούν ότι γενικά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν και πολλοί που θ' ασχοληθούν ν' αλλάξουν τα λάδια τους πάνω από 1 φορά το χρόνο, οπότε θα έπρεπε να τους 'μάθουν' (υποχρεώσουν) να χρησιμοποιούν κάτι που θεωρητικά τουλάχιστον είναι πιο 'all-arround'?
..., άρα πόσο αυστηρά μπορεί να είναι όλα αυτά που προτείνουν τελικά??..Ναι, γι' αυτούς που αλλάζουν μια φορά το χρόνο και είναι και οι πιο πολλοί.
Είναι πολύ χαλαρά όταν δεν τρέχει τίποτε, και πολύ αυστηρά αν γίνει στραβή και επικαλεστείς claims βάσει των εγγυήσεων που σου έχουν δοθεί αλλά οι όροι τους ποτέ δεν τηρήθηκαν. -
από aserf την 18/11/08 18:02
Σήμερα, οδηγώντας στην Εθνική, μου άναψε η ένδειξη του λαδιού στο αυτοκίνητο. Χρειάστηκε να βάλω ~1,8 λίτρα λάδι (έπειτα από μόλις 3000 χλμ) για να έρθει η στάθμη στα φυσιολογικά επίπεδα.
...Στο βιβλίο του κατασκευαστή αναγράφει ως φυσιολογική μια κατανάλωση της τάξεως του 1 λίτρου/1000 χλμ, το θεωρώ υπερβολικό όμως αυτό....Μήπως η κατανάλωση που είχα τώρα μπορεί να οφείλεται στο ότι το λάδι ήταν υπερβολικά λεπτόρρευστο (Aral 5W-30); Όταν είχα πάει για αλλαγή μου είχαν πει ότι ο κινητήρας αυτός λειτουργεί καλύτερα με ημισυνθετικά 10W-40 και υποτίθεται ότι αυτά θα μου έβαζαν, από λάθος όμως μου έβαλαν τα 5W-30.
Κατανάλωση λαδιού σημαίνει πάντοτε ότι το λάδι που έχεις είναι πιο λεπτό από τα διάκενα του κινητήρα. Άρα πρέπει να πας σε κάτι χονδρότερο. Ανέβα ένα νούμερο π.χ. το 10w-40 φαντάζει καλό για δοκιμή.
Δεν έχει σημασία στην κατανάλωση λαδιού αν το λάδι είναι ορυκτέλαιο, ημισυνθετικό ή συνθετικό. Είναι τα διάκενα του κινητήρα. Απλά ανάλογα με τη σύνθεση και τη χρήση είναι και τα χλμ που κρατάς το λιπαντικό.από leonp την 18/11/08 18:53
+1
Δοκίμασε πρώτα άλλη μάρκα στο ίδιο ιξώδες, μπορεί να μη το καίει.Παίζει κι' αυτό, αν και λιγότερο. Δες την απάντησή μου στην σελ. 386 για τον swift και για το πως χωρίζουν σε κατηγορίες τα λιπαντικά ανάλογα με το ιξώδες τους και τι 'κρυφτούλι' παίζεται.
-
Για τη κατανάλωση λαδιού μεγαλύτερη σημασία έχει η μάρκα παρά το ιξώδες. Δοκιμάζεις και βλέπεις, ο Μάκης (G60) ξέρει περισσότερα.
-
Καλά τώρα, το αμάξι δλδ αν έχει φθαρμένα τσιμουχάκια ή προβληματικά ελατήρια φταίει το λάθος ιξώδες;
-
Ελαττωματικά από γεννησιμιού τους εννοείς; Το λέω γιατί σε 38000 χλμ δε νομίζω ότι είναι λογικό να έχουν φθαρεί...
-
To λάδι φεύγει από κάποιοα διάκενα, όπου και να βρίσκονται αυτά στην διαδρομή του.
Ας το πάει και για μέτρηση συμπίεσης για να δει τι κάνει από ελατήρια.Αν είναι μέσα στα όρια του κατασκευαστή, τότε ναι φταίει το ιξώδες.
Παίζει και από την μάνα του να είναι έτσι τα ελατήρια και να θέλει γερή επισκευή. -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
εξ' ου εν μέρει και η υψηλή αλκαλικότητά του (ΤΝΒ).Απ'ότι θυμάμαι από τη Χημεία μου, το μεγάλο ΤΝΒ αντιστοιχεί σε μεγάλη χωρητικότητα ως ρυθμιστικό διάλυμα.
Κατανάλωση λαδιού σημαίνει πάντοτε ότι το λάδι που έχεις είναι πιο λεπτό από τα διάκενα του κινητήρα. Άρα πρέπει να πας σε κάτι χονδρότερο. Ανέβα ένα νούμερο π.χ. το 10w-40 φαντάζει καλό για δοκιμή.
Γιατί, δεν μπορεί να οφείλεται σε χαμηλό NOACK;
-
Μπράβο dstou.
Αυτό για το 'κρυφτούλι' που λες των παρασκευαστών (κατά τη γνώμη μου δεν είναι πάντοτε κρυφτούλι -αν εννοείς ότι παίζουν με τη νοημοσύνη μας, δηλαδή να παραμένει stay-in-grade το λιπαντικό τους για να περνάει τις όποιες προδιαγραφές- γιατί αρκετές φορές θα είναι και αναπόφευκτο για να πετύχουν την σύνθεση που θέλουν) ήταν η αφετηρία προβληματισμών πριν τρία περίπου χρόνια που κάποια στιγμή με οδήγησε στο να συντάξω την λίστα με τα κινηματικά ιξώδη διαφόρων ποιοτικών λιπαντικών, ώστε να κατανοούμε το τί να περιμένουμε από το κάθε λιπαντικό σε φάσμα θερμοκρασιών έξω από τα ευκόλως εννοούμενα.
Περι λιπαντικών γενικώς