-
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
ΒΑΛΒΟΛΙΝΕΣ
Το εν λόγω Μεγκάν (1,4 ΜΥ2000) παίρνει GL5 συνθετικές. Τι μάρκα να βάλω;GL-5;;;!!!! Γαλλικό σασμάν και GL-5; Αποκλείεται! Αμφιβάλλω εάν θα βρείτε εύκολα χειροκίνητο σασμάν που να απαιτεί GL-5 και όχι GL-4...
Όλα τα γαλλικά απαιτούν 75W80 GL-4, ακόμη και του Clio V6...Μίλτο αν είναι έτσι έσωσες όλα τα μπρούντζινα και χάλκινα μέρη του σαζμάν. Πρέπει να πάρω ένα βιβλίο γι αυτό το αμάξι.
-
Ο χρήστης RedLine έγραψε:
Οσο για τα Motul 8100 η αληθεια ειναι οτι απογοητευομαι που ακοθω οτι δεν ειναι τελικα 100% συνθετικα, ισως κανω ατακτη υποχωρηση προς Red Line μερια παλιΔεν έχουν τεράστιες διαφορές στην απόδοση τα 'συνθετικά λάδια' από τα 'φουλ συνθετικά λάδια'. Έχουν όμως μεγάλη διαφορά στο κόστος παραγωγής. Αν μας τα πουλάνε σε καλή τιμή είναι καλά λάδια, φυσικά υπάρχουν τα καλύτερα αλλά και ακριβότερα για όποιον τα χρειάζεται.
-
Γι αυτό και τα MOTUL 8100 5W40 είναι άριστη αγορά! Φυσικά υστερούν στην σύγκριση με τα RED LINE (χωρίς να σημαίνει ότι τα 8100 5W40 δεν υπερκαλύπτουν πλήρως τις όποιες απαιτήσεις μας - αυτή είναι ούτως ή άλλως η γνώμη μου, άσχετα με την όποια λόξα έχω με τα υπερλιπαντικά λες και έχω κανα κάρο με 500 άλογα που στροφάρει στις 12000σαλ...).
-
Λοιπόν χωρίς να είμαι σε καμία περίπτωση ειδικός, βρήκα τα εξής στο νέτι.
Περί Motul ο λόγος και συγκεκριμένα για τα 8100:Από τα Αsia-Pacific sites :
8100 X-CESS (5-40):
Feature 100% synthetic.
SAE/DOT Standard 5W-40
Specification API SL/CF & ACEA A3/B3/B4
Maker's Approval VW 502.00/505.00, BMW Long Life-98, OPEL/GM Diesel LL B-025, Porsche & MB 229.3Απλώς 100% συνθετικό, οπότε και Group III μέσα...
8100 ESTER E-TECH (0-40) :
Feature 100% synthetic, ester-based. Good fuel efficiency. Provides outstanding lubricating properties and greatly reduces wear.
SAE/DOT Standard 0W-40
Specification API SJ/CF & ACEA A3/B3/B4
Maker's Approval VW502.00/503.01/505.00, MB229.3 & PorscheΑναφέρει ρητά Ester Based.
8100 ESTER E-TECH LITE (0-30)
Feature 100% synthetic, ester-based. Good fuel efficiency. Provides outstanding lubricating properties and greatly reduces wear.
SAE/DOT Standard 0W-30
Specification API SL/CF, ACEA A5/B5
Maker's ApprovalΑναφέρει ρητά Ester Based.
Επίσης υπάρχουν 5100 ESTER τα οποία είναι ημί-συνθετικά ΚΑΙ περιέχουν εστέρες.
Αυτά έχουν πιστοποιήσεις 10-40 : API SG, CCMC G5 & JASO MA, 15-50 : API SG, CCMC G4 & JASO MA
Μάλλον προορίζονται περισσότερο για μηχανές
Πάμε τώρα στα πιο δύσκολα. ΑΠό το Γερμανικό site. Λοιπόν εκεί άλλες ονομασίες τελείως, πολύ μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων.
8100 Eco Lite 0-20 :
Standards: API SM/CF; ACEA A5/B5 Honda/Mazda/Subaru
Αναφέρει ρητά ότι είναι Ester Based (Fullsynthetic Ultra ligh oil [...] ester basis with Mid SAPS [???] technology ). Αναφέρει επίσης ότι προορίζεται για κινητήρες (ότο ή diesel) με απαιτήσεις για μειωμένο HTHS
8100 X-Lite 0-30:
Normen: ACEA: A3/B4; API: SL/CF
VW-Normen: 502.00(2005-07)/505.00/503.01; MB 229.3; BMW LL-98;Το αναφέρει ως Εστερικό Light Oil. Δεν έχει Mid-SAPS, λέει απλώς για 'νέους κινητήρες'
8100 Eco Clean 5-30
Τα ίδια ακριβώς με το 8100 Eco Lite 0-20
8100 Eco Clean+ 5-40
Standards: ACEA:A5/B5;C1API:SM/CF; FORD WSSM2C934A;
MAZDA, FORD Diesel με φίλτρο σωματιδίωνΡητά Εστερικό Light λάδι, μνεία για κινητήρες EURO IV
8100 Eco-nergy (έτσι το γράφει) 5-30
Normen: ACEA A5 / B5; API SL / CF
Τώρα εδώ έχει πολύ περιγραφή. Προτείνεται ειδικά για Ford, Rover, Jaguar, PSA, Renault. Πάλι για μειωμένα HTHS σύμφωνα με τα πρότυπα ACEA A1/B1 and/or A5/B5, πολύ αναφορά για κρύα ξεκινήματα. Επίσης αναφέρει 15% λιγότερες φθορές στο cam shaft σε σχέση με 'συνθετικά λάδια 5-40 (TUM3S-Test). Ξεχωριστή και ιδιαίτερη μνεία στις καθαριστικές ιδιότητες.
ΔΕΝ αναφέρεται πουθενά η λέξη 'εστέρας/εστερικός'8100 Χ-cess 5-40
Standards: API SL / CF; ACEA A3 / B3 / B4
Freigaben: VW 500.00 / 502.00 / 505.00; MB 229.3, BMW LongLife-98, PORSCHE-02 (inkl. Cayenne), OPEL/GM Diesel LL B-025Μνεία για Turbo και άμεσο ψεκασμό. Κρύα ξεκινήματα,
Υψηλής ποιότητας συνθετική βάση. Καμία αναφορά σε εστέρες
8100 X-clean 5-40
Standards: ACEA: A3/B4;C3 API: SM/CF; Freig: BMW LL04; VW502 00/505 00; MB229.31; PorscheΠεργραφή σαν το Eco Clean+ (ρητά εστερικό ελαφρύ λάδι, EURO IV κινητήρες)
8100 X-max 5-30
Standards: ACEA: A3/B4; API: SL/CF
VW-Normen: 502.00(2005-07)/505.00; MB 229.3 und MB 229.5; BMW LL 01Ρητώς εστερικό ελαφρύ λάδι, γενικώς για 'νέους κινητήρες'
Εδώ δεν υπάρχει το 5100.
Δύο 8100 δεν αναφέρουν πουθενά τη λέξη εστέρας [8100 Eco-nergy 5-30 και 8100 Χ-cess 5-40], κάποια είναι ester-based και κάποια άλλα εστερικά... Τρέχα γύρευε..Έχει και ένα κατάλογο με Specific Λάδια ανά πρότυπο κατασκευαστή.
Specific 505.01
Specific 504.00-507.00
Specific 506.01-506.00-503.00
Specific FORD 913 B (ρητά ημίσυνθετικό)
Specific LL-04
Specific LL A/B 025 (ρητά εστερική βάση)
Specific MB 229.51 (ρητά εστερική βάση)
Αυτά προς το παρόν. ΤΟ γαλλικό και .com site δεν μου παίζουν...
-
Α ναι, τα 300V το γερμανικό site τα αναφέρει ως Ester Based.
Αυτό για το ζήτημα της διαφοροποίησης μεταξύ Ester Based και Ester Oil... -
Για το SAPS έχω ανοικτή την παρακάτω σελίδα οπότε , here it is:
http://www.lubricants.elf.com/lub/lubRo ... enDocumentΤα 5100 προορίζονται για δίτροχα.
Πολύ ωραία αυτά που μας παρουσίασες.
Έχει ενδιαφέρον αν και λίγο outdated:
8100 0w-40 (Oscar Bautista):
Can I use motul 8100 0w-40 In a Renault scenic RXE 1.6l in a tropical weather (Venezuela, South America)? or is better to use 6100 synergie 5w-40. I want the best for my car.answer (Motul)
Both are suitable but you will have a better protection with 8100 E-tech 0W-40.Επίσης όποιος θέλει αποκλειστικά VW 503.01 πάει αναγκαστικά στο 0W40 φτιάχτηκε λέει ειδικά γι 'αυτή την προδιαγραφή γι' αυτό δεν τους ενδιαφέρει η API SL .....(παλιά απάντηση again)
-
Παιδιά, έχει κανείς βάλει σε Opel astra H (5Θ ή 3Θ) που να είναι μέσα στην εργοστασιακή εγγύηση (κάτω 2ετίας δηλ), λάδια σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο πέρα από τα επίσημα της Opel; Αν ναι, σε ποιο; Καταλαβαίνω ότι βάσει κοινοτικών οδηγιών κλπ, έχουν υποχρέωση τοποθέτησης λαδιών που απλά πληρούν τις κατασκευαστικές προδιαγραφές, αλλά πρακτικά τι παίζει στους εξουσιοδοτημένους; Δε θέλω να πάρω σβάρνα τα συνεργεία και να μαλώνω (ενδεχομένως) με τον κάθε λαλάκα μηχανικό...
-
Για 1,6 fsi :
castrol slx longlife III 5w30
mobil1 ep 5w30
valvoline synpower xl III 5w30
Είναι όλα groupIII έτσι; Παρέθεσα αυτά γιατί πληρουν τις προδιαγραφές VW 504.00,507.00; Kάποιο άλλο groupiv ίσως; -
ΧΑΙΡΕΤΩ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ.ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΑ ΠΕΡΙ ΛΙΠΑΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΕΝΟΣ PRIMERA P10 1.6,ΕΧΩ ΔΙΑΝΥΣΕΙ 328.000 km.ΤΟ ΛΙΠΑΝΤΙΚΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΟΒΙL 1 0-40W.ΟΤΑΝ ΧΑΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟ MOBIL 1 ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΟ SHELL HELIX RACING 10-60W. ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΛΑΔΙΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑ 15.000 km. Ο ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΔΕΝ ΚΑΙΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΛΑΔΙ.ΕΙΝΑΙ ΓΝΗΣΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΟΒΙL 1 ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ;
-
mobil 1 0-40 δεν έχουν χαθεί από την αγορά ... εγώ αυτά βάζω ...
γιατί λες ότι δεν είναι γνήσια αυτα που κυκλοφορούν ??τώρα το 60 νομίζω ότι είναι πολύ χοντρό για το μοτέρ σου .....
αν πάλι έχει κάνει τα χλμ του. ........ δοκίμασε το Μ1 5-50 ή το 15-50
-
ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΙΧΑΝ ΧΑΘΕΙ ΤΑ MOBIL 1 ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.ΔΕΝ ΤΑ ΕΒΡΙΣΚΑ.ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΗΣΙΑ,ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ.ΤΑ MOBIL 1 ΠΟΥ ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΓΩ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ.
-
Συνήθως βάζουμε κάτι στο αυτοκίνητο και νομίζουμε ότι έγινε αθόρυβο με + 200 άλογα κλπ κλπ..Λογικό
Έβαλα το motorkote …και οδήγησα μόνο 2 ώρες από την στιγμή που το έβαλα.
Εμφανή διαφορά δεν είδα. Εξάλλου μακροχρόνια ίσως δω κατανάλωση καλύτερη κλπ κλπ.Πάρκαρα και το άφησα ακίνητο 20 μέρες...
Όταν το αφήνω 20 μέρες τότε αν προσπαθήσω να το βάλω μπρος, ΣΙΓΟΥΡΑ θα γεμίσει όλος ο δρόμος με καπνό και θα χρειαστώ μισό λεπτό προσπάθεια για να πάρει.
Τίποτα από τα αυτά δεν έγινε…
Σύμπτωση? -
Παντα κατα την αποψη μου ΜΑΚΡΙΑ απο βελτιωτικα λαδιων ειδικα σε συγχρονα αυτοκινητα και με ταυτοχρονη χρηση καλου λαδιου, φιλος που δεν με ακουσε εβαλε το βελτιωτικο 'ΜΑΙ' (με τεχνολογια ΝΑΣΑ...?) σε STI και μεσα σε λιγοτερα απο 100χλμ ισως κι επειδη ζοριζε παντα το αυτοκινητο του 'χτυπησε' μοτερ ενω με τα V300 10W/40 εκανε μεχρι τοτε πανω απο 80000 απροβληματιστα χλμ !
-
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
Παντα κατα την αποψη μου ΜΑΚΡΙΑ απο βελτιωτικα λαδιων ειδικα σε συγχρονα αυτοκινητα και με ταυτοχρονη χρηση καλου λαδιου, φιλος που δεν με ακουσε εβαλε το βελτιωτικο 'ΜΑΙ' (με τεχνολογια ΝΑΣΑ...?) σε STI και μεσα σε λιγοτερα απο 100χλμ ισως κι επειδη ζοριζε παντα το αυτοκινητο του 'χτυπησε' μοτερ ενω με τα V300 10W/40 εκανε μεχρι τοτε πανω απο 80000 απροβληματιστα χλμ !Χωρίς να θέλω να μειώσω τα ό,τι λες, μήπως ήταν σύμπτωση?
Βάζω κι εγώ και ο πατέρας μου και ένας φίλος μου σε αμάξι ένα βελτιωτικό (Χ1-R λέγεται) και εγώ έχω κάνει 107.000km,ο πατέρας μου 90.000km και ο φίλος μου 145.000km και κανείς μας δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα...
Είχε μετρήσει συμπίεση πριν και μετά?
Μπορεί το μοτέρ όντως να ήταν στα τελευταία του...
Νομίζω ότι μια μέτρηση συμπίεσης είναι κάπως μια ένδειξη αλλά δεν αντιπροσωπεύει πάντα το τι συμβαίνει στο μοτέρΥΓ:Καλά, ποιός καμμένος θα το έκανε αυτό σε κάθε service?Εγώ...
-
Το πιθανότερο είναι 'η τεχνολογία της ΝΑΣΑ' να βούλωσε τη σίτα της αντλίας λαδιού και ο κινητήρας να δούλευε με ελάχιστη πίεση.
@Κάβουρα
και γω μετράω κάθε 2 χρόνια συμπίεση αλλά τα χιλιόμετρα που γράφεις 100-150.000) είναι πολύ πολύ λίγα για να έχει χαλάσει κινητήρας. Με τόσα λίγα χιλιόμετρα χαλάνε μόνο από βλάβη ή από 'βελτιωτικά' - όχι από φθορά. Τα λάδια είναι πανάκριβα και οι κατασκευαστές βάζουν μέσα όσα πρόσθετα χρειάζονται - το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο. Εξάλλου υπάρχουν τόσα λάδια με τόσα διαφορετικά πρόσθετα να διαλέξεις, γιατί να κάνεις πειράματα στο αμάξι σου. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Το πιθανότερο είναι 'η τεχνολογία της ΝΑΣΑ' να βούλωσε τη σίτα της αντλίας λαδιού και ο κινητήρας να δούλευε με ελάχιστη πίεση.Ακριβως αυτο πιστευω κι εγω οτι βουλωσε το φιλτρο λαδιου και δεν σηκωνε πιεση αλλα μεχρι να το προσεξει ειχε ηδη γινει η ζημια, αλλωστε απο τα πρωτα 5-10χλμ διαπιστωσε θορυβο στον κινητηρα και δεν ηταν σιγουρα συμπτωση!
-
Ο χρήστης JIM THEO έγραψε:
Παντα κατα την αποψη μου ΜΑΚΡΙΑ απο βελτιωτικα λαδιων ειδικα σε συγχρονα αυτοκινητα και με ταυτοχρονη χρηση καλου λαδιου, φιλος που δεν με ακουσε εβαλε το βελτιωτικο 'ΜΑΙ' (με τεχνολογια ΝΑΣΑ...?)** σε STI και μεσα σε λιγοτερα απο 100χλμ ** ισως κι επειδη ζοριζε παντα το αυτοκινητο του 'χτυπησε' μοτερ ενω με τα V300 10W/40 εκανε μεχρι τοτε πανω απο 80000 απροβληματιστα χλμ !και γω μετράω κάθε 2 χρόνια συμπίεση αλλά τα χιλιόμετρα που γράφεις 100-150.000) είναι πολύ πολύ λίγα για να έχει χαλάσει κινητήρας. Με τόσα λίγα χιλιόμετρα χαλάνε μόνο από βλάβη ή από 'βελτιωτικά' - όχι από φθορά. Τα λάδια είναι πανάκριβα και οι κατασκευαστές βάζουν μέσα όσα πρόσθετα χρειάζονται - το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο. Εξάλλου υπάρχουν τόσα λάδια με τόσα διαφορετικά πρόσθετα να διαλέξεις, γιατί να κάνεις πειράματα στο αμάξι σου.
Εγώ το ανέφερα γι'αυτό το λόγο...
Τώρα αν τα 100.000km είναι πολλά, είναι κάτι πολύ προσωπικό...Εγώ ήδη που βλέπω το καντράν μου 107.700km και αγχώνομαι...σκέφτομαι την αλλαγή του το πολύ σε ένα χρόνο...ΥΓ:Κάνω κάθε 7.500km λάδια και κάθε 15.000km σερβις δηλαδή πρακτικά κάθε 12 μήνες (παρά κάτι ψιλά) κάνω μέτρηση...
-
Απο την χρηση του MOTOR-KOTE εχω μεινει και εγω ευχαριστημενος
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
Παντα κατα την αποψη μου ΜΑΚΡΙΑ απο βελτιωτικα λαδιων ειδικα σε συγχρονα αυτοκινητα και με ταυτοχρονη χρηση καλου λαδιου, φιλος που δεν με ακουσε εβαλε το βελτιωτικο 'ΜΑΙ' (με τεχνολογια ΝΑΣΑ...?)** σε STI και μεσα σε λιγοτερα απο 100χλμ ** ισως κι επειδη ζοριζε παντα το αυτοκινητο του 'χτυπησε' μοτερ ενω με τα V300 10W/40 εκανε μεχρι τοτε πανω απο 80000 απροβληματιστα χλμ !
και γω μετράω κάθε 2 χρόνια συμπίεση αλλά τα χιλιόμετρα που γράφεις 100-150.000) είναι πολύ πολύ λίγα για να έχει χαλάσει κινητήρας. Με τόσα λίγα χιλιόμετρα χαλάνε μόνο από βλάβη ή από 'βελτιωτικά' - όχι από φθορά. Τα λάδια είναι πανάκριβα και οι κατασκευαστές βάζουν μέσα όσα πρόσθετα χρειάζονται - το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο. Εξάλλου υπάρχουν τόσα λάδια με τόσα διαφορετικά πρόσθετα να διαλέξεις, γιατί να κάνεις πειράματα στο αμάξι σου.
Εγώ το ανέφερα γι'αυτό το λόγο...
Τώρα αν τα 100.000km είναι πολλά, είναι κάτι πολύ προσωπικό...Εγώ ήδη που βλέπω το καντράν μου 107.700km και αγχώνομαι...σκέφτομαι την αλλαγή του το πολύ σε ένα χρόνο...ΥΓ:Κάνω κάθε 7.500km λάδια και κάθε 15.000km σερβις δηλαδή πρακτικά κάθε 12 μήνες (παρά κάτι ψιλά) κάνω μέτρηση...
Μαλλον δεν καταλαβες, στα 100 χλμ κι οχι χιλιαδες χλμ χτυπησε μοτερ...
-
Ο χρήστης STAX έγραψε:
Απο την χρηση του MOTOR-KOTE εχω μεινει και εγω ευχαριστημενοςτι παρατήρησες?
Περι λιπαντικών γενικώς