-
ΟΚ!
Οσο ημουν εξωτερικο η ΒΜW ,μου εβαζε Castrol.Εδω στην Ελλαδα ,βαζουν τα λαδια της BMW.
Θα δω ,μαλλον θα παω για τα CASTROL edge 5-30 -
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
...
Όχι δεν τα 'καίει'. αλλά όταν δοκίμασα 10W40 ύστερα από προτροπές ανθρώπων που έλεγαν ότι τα πολύ νέα 10w40 είναι μια χαρά αντικαταστάτες των 10w60 απλά αυτά εξαφανίζονταν (1λίτρο ανά 1000χλμ)Αν σου έκαιγε τα 10w40 που έβαλες - υποψιάζομαι τα γνωστά GroupIV/V, τότε θα πρότεινα να δοκιμάσεις κάποιο ποιοτικό 50άρι για τουλάχιστον 2000 χλμ (στα πρώτα 1000 χλμ μπορεί να σου καίει τα υπολείμματα του προηγούμενου λαδιού που έχει μείνει μέσα στον κινητήρα - συνήθως είναι πάνω από μισό λίτρο μέσα όσο και να περιμένεις να στάξουν).
Αν σου καίει και το 50άρι τότε μόνο να πας σε 60άρι.Έτσι θα έχεις βάλει το λεπτότερο που μπορεί να μπεί στον κινητήρα σου, κάτι πολύ θεμιτό
Σωστό, αλλά όταν χάνεις 800-1000ml ανά 1000 χλμ τότε είναι προφανές ότι η μικρή αύξηση ιξώδους δεν θα σώσει.
-
Ο χρήστης kpsig έγραψε:
Σωστό, αλλά όταν χάνεις 800-1000ml ανά 1000 χλμ τότε είναι προφανές ότι η μικρή αύξηση ιξώδους δεν θα σώσει.
Μάλλον όπως τα λες είναι. Σκέφτηκες κανένα ψυγείο λαδιού;
-
Αγαπητοι φίλοι παρακουλουθω το forum εδω και πολύ καιρό και θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με την επιλογή κάποιου λιπαντικού.. είμαι κάτοχος ενός Ηονδα civic 1.6vtec ES sedan 2002 με 60.000 χλμ. Γενικά θα έλεγα οτι γίνεται ένας χαμός με τα λιπαντικά τα οποία κυκλοφορούν και λανσάρουν οι εταιρίες λιπαντικών (συνθετικά - συνθετικής τεχνολογίας - ημισυνθετικά κτλ)αλλά και απο αποψη συνεργείων που χρησιμοποιούν οτι τους συμφέρει και ο καθένας λέγοντας το κοντό και το μακρύ του..Έχω καταλήξει στην ακόλουθη ρευστότητα ως καταλληλότερη για το αυτοκίνητο 5w40 (χωρίς να σημαίνει οτι δεν δουλεύει και με 0w40 10w40 ή 0w30) λαμβάνωντας υπόψιν και το 'θερμό' γενικά κλίμα της ελλάδας. Θα ήθελα την άποψη σας αναμέσα στα παρακάτω λιπαντικά: Shell hellix ultra 5w40(100% συνθετικό), Castrol magnatec 5w40 (μαλλον συνθετικής τεχνολογίας αφού η εταιρία είναι λίγο 'ασαφής'), bp visco 5000 5w40 (συνθετικό) - - -(έγω έχω την εντύπωση οτι το λιπαντικό της castrol είναι το ίδιο με της Bp αφού τα τεχν. χαρ. τους είναι ίδια απλά η κάθε εταιρία λανσάρει διαφορετικά πλεονεκτήματα μάλλον και με διαφορετικές τιμές 45 με 60 ευρώ περίπου----, Fuchs titan supersyn 5w40 (συνθετικό)......
Θα ήθελα την άποψη σας και την βοήθεια σας ...Το αμάξι δεν καιεί ούτε γραμμαριο λιπαντικού - και το μοτερ του είναι σαν καινούργιο... Σας ευχαριστώ για τις όποιες απόψεις σας....
-
Μάλλον όπως τα λες είναι. Σκέφτηκες κανένα ψυγείο λαδιού;
Ναι, όπως και επιστροφή αναθυμιάσεων και μόνωση του χταποδιού (γιατί είναι δίπλα στο φίλτρο). Επίσης, και αλλαγή περιεκτικότητας του ψυκτικού υγρού σε γλυκόλη. Απο 50 50 σε 40 60 και προσθήκη Water Wetter.
Θα δω πως συμπεριφέρονται τα Castrol συνολικά και θα αποφασίσω. -
Ο χρήστης kpsig έγραψε:
Επίσης, και αλλαγή περιεκτικότητας του ψυκτικού υγρού σε γλυκόλη. Απο 50 50 σε 40 60 και προσθήκη Water Wetter.40% το νερό ή το αντιψυκτικό; Ελπίζω να εννοείς το 2ο.
Η redline έχει και έτοιμα διαλλείματα. Σκέψου και το Evans. -
Επίσης, και αλλαγή περιεκτικότητας του ψυκτικού υγρού σε γλυκόλη. Απο 50 50 σε 40 60 και προσθήκη Water Wetter.
40% το νερό ή το αντιψυκτικό; Ελπίζω να εννοείς το 2ο.
Η redline έχει και έτοιμα διαλλείματα. Σκέψου και το Evans.NAi, 40 (ή και λιγότερο, θα δω) το νερό.
-
Μαστρο-Αντώνη,
-Η ανακουφιστική βαλβίδα ( relief valve ) στην αντλία λαδιού είναι μια μπίλια και ένα ελατήριο, ανάλογα με την πίεση ανοίγει και κλείνει προοδευτικά, δεν ανοίγει σαν διακόπτης 0-1.
-
Όσο και να ανοίξει η βαλβίδα, η αντλία με τις στροφές του κινητήρα και τις διατομές της δεν μπορεί να αυξήσει την παροχή του λαδιού περισσότερο από όσο τις επιτρέπουν οι προδιαγραφές της.
-
Ο κινητήρας και κατ΄επέκταση η αντλία λαδιού αφού είναι εξηρτημένη από τις στροφές του, υπόκεινται σε συνεχείς αυξομειώσεις στροφών, άρα και συνεχείς αυξομειώσεις της ροής και της πίεσης του λαδιού, συν ότι με την άνοδο ή την πτώση της θερμοκρασίας του λαδιού έχουμε επίσης μεταβολές στην παροχή και πίεση, επίσης κανείς κατασκευαστής δεν θέλει να ρίξη στην πίεση στα κουζινέτα για να αυξήση την παροχή όπως λες και να μειώσει και την απορροφούμενη ισχύ από τον κινητήρα διακινδυνεύοντας να - κάτσει - ο στρόφαλος ή οι μπιέλες και ξέρεις βέβαι τα επακόλουθα στον κινητήρα. Οι βελτιώσεις πάντα αφορούν την αλλαγή της αντλίας με μεγαλύτερη - όπου χωράει αυτή βέβαια - με άλλη ακριβώς ίδια με λίγο μεγαλύτερα γρανάζια ώστε να αυξηθεί η παροχή χωρίς να μειωθεί η πίεση, ακόμα και αν αυξηθεί η απορροφούμενη ισχύς, γιατί πρώτο μέλημα είναι η υγεία του κινητήρα και όχι να γλυτώσει 0.5 ΗΡ. Βάλε τώρα στην εξίσωση και το ιξώδες στις θερμοκρασίες που προβλέπεται να δουλέψει το μοτέρ και αρχίζεις να βλέπεις κάποιο φως στο τούνελ της βελτίωσης στη βάση του κινητήρα.
-Αν εσύ βελτιώνοντας όπως λες κινητήρες έχεις μελετήσει διεξοδικά τις ανάγκες των κινητήρων που βελτιώνεις και μπορείς και προσαρμόζεις την εκάστοτε αντλία λαδιού σε αυτές τις ανάγκες, σου βγάζω το καπέλο και παραιτούμε της όποιας περαιτέρω συζήτησης γιατί έχω ευαίσθητο στομάχι και δεν κάνει να τρυπήσει προσπαθώντας να τετραγωνίσω τον κύκλο.
Όσο για το θέμα της ζώνης, καταλαβαίνεις ότι είναι τελείως λάθος όλη η διατύπωση όπως την έκανες, ακόμα και για χάρη αστειότητας.
-
-
(με πρόλαβε ο 21 Quadra)
Η αντλία λαδιού δίνει σταθερή παροχή ότι λάδι (παχύρρευστο - λεπτόρευστο) χρησιμοποιείς. Αν το λάδι 'περνάει' εύκολα από τον κινητήρα η πίεση είναι μικρή, αν περνάει δύσκολα (χοντρό λάδι) η πίεση της αντλίας είναι μεγάλη γιατί περνάει πιο δύσκολα στον κινητήρα. Υπάρχει βαλβίδα σε όλες τις αντλίες ώστε να μην ανεβαίνει επικίνδυνα ψηλά η πίεση λαδιού. Έτσι αν χρησιμοποιείς χοντρό λάδι και έχει κρύο, αυτό δεν μπορεί να περάσει από τον κινητήρα, ανοίγει η βαλβίδα ανακούφισης της αντλίας λαδιού και έχεις μικρότερη παροχή σε σχέση με ένα λεπτό λάδι. Επίσης υπάρχει βαλβίδα μέσα στο φίλτρο λαδιού (bypass) και ανοίγει όταν το λάδι είναι κρύο ή/και οι στροφές του κινητήρα πολλές - το λάδι τότε δεν φιλτράρεται.
@antonis-team Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με σχολές 'πίεσης' και 'παροχής'. Τα καινούρια αμάξια έχουν αντλίες λαδιού μεγάλης παροχής για να χρησιμοποιούν λεπτά λάδια που 'περνούν' εύκολα από τον κινητήρα. Αν χρησιμοποιείς παχύρρευστα λάδια, σε ψηλές στροφές, ανοίγει η βαλβίδα ανακούφισης και η παροχή στον κινητήρα είναι μικρότερη.
Αυτό που κάνεις στις οπές του λαδιού λέγεται chamfer, κάνεις πιο ομαλή την οπή για να έχεις καλύτερη ροή λαδιού - βοηθάει (την καλή ροή) σε ψηλές στροφές. Τίποτε άλλο δεν ξέρω να κερδίζεις. Αυτό που κερδίζεις λίγο, είναι στο μηχανουργείο ο στρόφαλος να κατεργάζεται με την κατεύθυνση που γυρίζει ο κινητήρας, μικρό κέρδος αλλά σίγουρο.Ποια είναι αυτή η εταιρεία λιπαντικών που δεν επιτρέπει να αναμιγνύονται τα λιπαντικά της; Σίγουρα θα το αναφέρει στις περιγραφές των προϊόντων της.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Δεν το έχω δει πουθενά γραμμένο. Αντίθετα όλοι οι κατασκευαστές γράφουν ότι τα λάδια μπορούν να αναμειχθούν.Επιβεβαιώνω.
NAi, 40 (ή και λιγότερο, θα δω) το νερό.
Το ανάποδο θέλεις, περισσότερο νερό, γιατί το νερό έχει μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα και θερμική αγωγιμώτητα από την αιθυλενογλυκόλη.
-
Ο χρήστης kpsig έγραψε:
Επίσης, και αλλαγή περιεκτικότητας του ψυκτικού υγρού σε γλυκόλη. Απο 50 50 σε 40 60 και προσθήκη Water Wetter.
40% το νερό ή το αντιψυκτικό; Ελπίζω να εννοείς το 2ο.
Η redline έχει και έτοιμα διαλλείματα. Σκέψου και το Evans.NAi, 40 (ή και λιγότερο, θα δω) το νερό.
Ναι λάθος έγραψα.
40% και λιγότερο η γλυκόλη -
παιδια κατι λαδια rs200 τα εχετε ακουσει??
μπηκα στο σιτε της εταιριας και ειδα οτι τηρουν πολλες προδιαγραφες και ειναι εγκεκριμενα κ απο μεγαλες εταιριες..
επισης λεει οτι ειναι απο πρωτογενες ορυκτελαιο.. η καπως ετσι...
να τα εμπιστευτω για το του-του?
-
Ο χρήστης scirocco123 έγραψε:
παιδια κατι λαδια rs200 τα εχετε ακουσει??
(...)
να τα εμπιστευτω για το του-του?Πρόκειται για μια πολύ μικρή βιοτεχνία. Δεν έχω κάποιο ανθελληνικό κόμπλεξ, αλλά πιστεύω ότι μια εταιρία του μεγέθους των EKO, Cyclon, Avin, Elin κλπ μπορεί να φτιάξει λάδι της προκοπής.
Οι εγκαταστάσεις της (φαίνονται από την εθνική) θυμίζουν περισσότερο συσκευαστήριο παρά βιομηχανία. Τώρα, αν κατάφεραν να φτιάξουν κάτι πρωτοποριακό τότε μπράβο τους. Από τα λίγα που έχω δει όμως και από το τίποτα που έχω ακούσει δεν μου γεμίζουν το μάτι...Άντε να έβαζα από τα λάδια τους στη γεννήτρια ή σε κανένα εργαλείο κήπου ή να αγόραζα κάποιο σπρέι ή γράσο για ανάλογη υποτυπώδη χρήση. Αλλά για κάτι πιο περίπλοκο μάλλον δεν...
-
Ο χρήστης polzach έγραψε:
Αγαπητοι φίλοι παρακουλουθω το forum εδω και πολύ καιρό και θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με την επιλογή κάποιου λιπαντικού.. είμαι κάτοχος ενός Ηονδα civic 1.6vtec ES sedan 2002 με 60.000 χλμ. Γενικά θα έλεγα οτι γίνεται ένας χαμός με τα λιπαντικά τα οποία κυκλοφορούν και λανσάρουν οι εταιρίες λιπαντικών (συνθετικά - συνθετικής τεχνολογίας - ημισυνθετικά κτλ)αλλά και απο αποψη συνεργείων που χρησιμοποιούν οτι τους συμφέρει και ο καθένας λέγοντας το κοντό και το μακρύ του..Έχω καταλήξει στην ακόλουθη ρευστότητα ως καταλληλότερη για το αυτοκίνητο 5w40 (χωρίς να σημαίνει οτι δεν δουλεύει και με 0w40 10w40 ή 0w30) λαμβάνωντας υπόψιν και το 'θερμό' γενικά κλίμα της ελλάδας. Θα ήθελα την άποψη σας αναμέσα στα παρακάτω λιπαντικά: Shell hellix ultra 5w40(100% συνθετικό), Castrol magnatec 5w40 (μαλλον συνθετικής τεχνολογίας αφού η εταιρία είναι λίγο 'ασαφής'), bp visco 5000 5w40 (συνθετικό) - - -(έγω έχω την εντύπωση οτι το λιπαντικό της castrol είναι το ίδιο με της Bp αφού τα τεχν. χαρ. τους είναι ίδια απλά η κάθε εταιρία λανσάρει διαφορετικά πλεονεκτήματα μάλλον και με διαφορετικές τιμές 45 με 60 ευρώ περίπου----, Fuchs titan supersyn 5w40 (συνθετικό)......Θα ήθελα την άποψη σας και την βοήθεια σας ...Το αμάξι δεν καιεί ούτε γραμμαριο λιπαντικού - και το μοτερ του είναι σαν καινούργιο... Σας ευχαριστώ για τις όποιες απόψεις σας....
Από οτι ξέρω τα περισσότερα μοτέρ της Honda θέλουν λεπτόρευστα λιπαντικά δηλ. 5w-30 και τα τελευταία χρόνια 5w-20. Κοίταξε και το manual όπου εκεί θα αναγράφει το ιξώδες. Επίσης, καλύτερα να προτιμήσεις ένα ορυκτελαικής βάσης λιπαντικό (group II/III) αφού το ακριβότερο συνθετικό δεν θα σου προσφέρει κάτι παραπάνω μιας και δεν το πολυ-μετακινείς (60.000χλμ. σε 6 χρόνια είναι λίγα), απλώς άλλαζε λίγο νωρίτερα από τα καθορισμένα διαστήματα.
-
H Honda συνιστά (για άλλο κινητήρα) 10W30 για ζεστά κλίματα και 5W40 για κρύα κλίματα.
Ίσως το 5W30 είναι λεπτό για σκίσιμο.Ένα καλό 10W30 για κανονική οδήγηση και περιστασιακό σκίσιμο.
(εκτός αν στο βιβλιαράκι γράφει για 40άρι) -
το manual συστήνει για χρήση 0w30, 0w40, 5w40, 10w40, 15w40 αναλόγως κλίματος φυσικά σύμφωνα με το διάγραμμα θερμοκρασιών απο -30 εως >40... Συνεπως όλες αυτές οι ρευστότητες μπορουν να χρησιμοποιηθούν..Τα περισσότερα συνεργεία χρησιμοποιούν 10w40 ή 5w40 ή 0w40...το λάδι της Honda είναι επίσης 5w40....Επίσης θεωρώ οτι για το κλίμα της Ελλάδας το 5w40 είναι αρκετα ικανοποιητικό...αρκετά λεπτο για ικανοποιητική εκκίνηση και συνάμα οχι τοσο λεπτό για το ζεστό καλοκαίρι.. Απλά θέλω να καταλήξω σε κάποιο λιπαντικό ετσι ώστε να μην αλλάζω συνέχεια...τι προτείνεται λοπόν μεταξυ αυτών των λιπαντικών που ανέφερα ?
-
Α! sorry ! ναι προτείνει και 5w30, 0w30..
-
Τότε θα σου πρότεινα ή το Shell ή το Fuchs όποιο βρεις φθηνότερα. Τα συγκεκριμενα Castrol/BP είναι λίγο υποδεέστερα από τα προαναφερθέντα. Στο manual είναι δυνατόν να προτείνει τόσα διαφορα ιξώδη; Αλλά ξέχασα, έχεις Honda(=αλεξίσφαιρα μοτέρ)
-
Δες κι εδώ: http://www.jasperengines.com/pdf/HondaR ... dOilTB.pdf
-
Γιά δωσε μας ένα λινκ λίγο απ το εργοστάσιο στην Ολλανδία
Περι λιπαντικών γενικώς