-
Με αφορμή το post του dstou, που απ'ότι φαίνεται θα ανοίξει νέο κύκλο λαδοσυζητήσεων παραθέτω 2 φωτο από το manual του αυτοκινήτου μου.
δλδ το 5w-40 που έχω τώρα είναι εντελώς άκυρο όπως και το 5w-30 που σκέφτομαι να βάλω μετά?
Βάσει θερμοκρασιών θα έπρεπε να είχα 10w-40?...το οποίο αν δεν κάνω λάθος δεν είναι 100% synthetic, ή μήπως τηρουμένων των προδιαγραφών μπορώ να κινηθώ από 5 έως 40? -
α ωραία...
Με βλέπω για τα επόμενα 7500χλμ να το πηγαίνω 'κυρία' και μετά πάλι AMO.
ούτε ένα κόφτη δε θα βαρέσω!
-
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
δλδ το 5w-40 που έχω τώρα είναι εντελώς άκυρο όπως και το 5w-30 που σκέφτομαι να βάλω μετά?
Βάσει θερμοκρασιών θα έπρεπε να είχα 10w-40?...το οποίο αν δεν κάνω λάθος δεν είναι 100% synthetic, ή μήπως τηρουμένων των προδιαγραφών μπορώ να κινηθώ από 5 έως 40?Από αυτά που λέει το manual, θα έπρεπε να έχεις 10W40 για -20 ως 40 βαθμούς, αλλά το 5W40 (αν υπήρχε στο διάγραμμα) θα έφτανε προς τα δεξιά πάλι στους 40. Προς τα αριστερά θα έφτανε κάπου ακόμα αριστερότερα. Οπότε είσαι μια χαρά και δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα.
-
Το πρώτο μικρό νούμερο αναφέρεται στο βασικό λάδι, το δεύτερο νούμερο αναφέρεται στο πάχος του λόγω των πρόσθετων, τ0 5-40 έχει το ίδιο πάχος στερεών πρόσθετων με το 10-40, απλά τα ίδια πρόσθετα ( πάχος στερεών ) τα βάζουν σε ψιλότερο ή πιο χοντρό βασικό λάδι.
Η σύνθεση και η ποιότητα των πρόσθετων ( το πακέτο ) κάνει την διαφορά από κατασκευαστή σε κατασκευαστή λαδιών, βέβαια υπάρχουν και λάδια με διαφορετικά βασικά χαρακτηριστικά ανάλογα με την περιοχή που αντλείται η Α' ύλη ( το πετρέλαιο ) πχ. τα λάδια της Πενσυλβάνια περιέχουν περισσότερο γραφίτη από τα λάδια του Περσικού.
-
Ήρθαν δύο ακόμα αναλύσεις λαδιών.
Η πρώτη για το opel corsa για το οποίο είχα και το μεγαλύτερο άγχος αφού έχω ξεφύγει δύο! βήματα από τις προδιαγραφές.(πριν 6 μήνες είχα τα XLM και πριν ακόμα 6 μήνες τα XLF)
Τους είχα γράψει τα εξής:Μικρές αποστάσεις (5-10 λεπτά), λάδια στον κινητήρα 6 μήνες και 4,700 χλμ, το αυτοκίνητο είναι 10 ετών, είναι πολύ λεπτό το λάδι;
Η δεύτερη για ... επιτρέπονται μοτοσυκλέτες εδώ ; ... Honda Varadero, τους έγραψα:
Κυρίως μικρές αποστάσεις, φίλτρο λαδιού αλλαγμένο πριν 9,000 χλμ, λάδια στον κινητήρα ένα έτος και 5,000 χλμ. Μπορώ να κρατήσω το λάδι αυτό παραπάνω από ένα χρόνο;
Η ανάλυση-απάντηση.
Εδώ τα λάδια τα άλλαξα με ίδια, αυτή την φορά μαζί με φίλτρο λαδιού (amsoil).Εντύπωση μου έκανε το μεγάλο TBN καθώς και το flashpoint που βγήκε μεγαλύτερο στο ASM (395 από 442 καινούργιο) από ότι στο MCF! (385 από 453 καινούργιο) To Redline στο Forester ήταν ποιό κάτω και από τα δύο (370 από 484 καινούργιο) !
Μάλλον ποιό ενδιαφέρον είναι πόσο έχει πέσει το TBN στο καθένα:
ASM από 12,1 --> 3,8
MCF από 11 --> 8,8 -
Είχες κανένα πρόβλημα με το ταχυδρομίο επειδή ήταν υγρό;
Για το Οπελ, δεν είναι λίγο μεγάλη η πτώση στο ΤΒΝ για μόνο 5000 χλμ;
-
Παιαδιά έβαλα κι εγώ τη Δευτέρα στο σέρβις των 75000χλμ τα HDD 5w30 στο Swift και έχω να παρατηρήσω κάποια πραγμτάκια:
Βασικά η χροιά του κινητήρα ,εκκινόντας τον το πρωί έχει γίνει πολύ πιο απαλή.Δηλαδή δεν ακούγονται άποια χτυπήματα μετάλων,που ακουγότανε κατά τα 2-3 πρώτα δεύτερα,από όταν χρησιμοποιούσα τα 10w40.
Από εκεί και πέρα δεν βρίσκω κάποια άλλη -ακούστική- διαφορά ,σε σύγκριση όταν είχα τα ΑΜΟ.
Οταν ζεσταθεί το μοτέρ και το εχεω και δουλεύει στο ρελαντί,απλά απορώ αν λειτουργεί!Τόσο αθόρυβη λειτουργία!
Και κάτι μου λέει ότι θα δω και σηματικά χαμηλότερη κατανάλωση.Θα ποστάρω εν καιρώ.
Λέτε να τα συνεχίσω τη χρήση (του HDD) και κατά του θερινούς μήνες, όπου εδώ κάτω ο υδράργυρος χτυπάει 35-40άρια?Ή να προτιμήσω την ασφάλεια που προσφέρι το ΑΜΟ ως 10W40?
Ευχαριστώ ,που με ξανανεχτήκατε!
-
Καλά το πάτε, απλά να ξεκαθαρίσω κάτι για τις θερμοκρασίες των manual.
Όταν λέει ότι το 5W30 είναι για -30 έως +35C εννοεί:
α) ότι σαν 5W μπορεί να σε καλύψει στους -30C
β) ότι σαν 30 μπορεί να σε καλύψει με εξωτερική θερμοκρασία έως 35C (όπου εννοεί ότι εν ώρα θερμής λειτουργίας του κινητήρα η ψύξη του λιπαντικού είναι δυσκολότερη, άρα εάν έχεις έξω +35 τότε με ένα 30ρι κινείσαι στο όριο αντοχής του)Πού είναι το πρόβλημα εδώ: Ότι δεν είναι όλα τα 5W30 ίδια. Οι κατασκευαστές κινητήρων αναφέρονται σε λιπαντικά σειράς, ορυκτελαϊκά χαμηλής έως μέσης ποιότητος που απλά καλύπτουν τις προδιαγραφές του κινητήρα. Εδώ μέσα αναφερόμαστε σε ποιοτικά 30ρια, επί μονίμου βάσεως. Σε 30ρια Group IV/V ή έστω σε Group III/V. Και μάλιστα σύγχρονα, που η τεχνολογία τους έχει ξεφύγει κατά πολύ σε σχέση με πριν 10 χρόνια (άνευ νοήματος η σύγκριση με πριν 20 χρόνια). Δηλαδή για 30ρια που δεν έχουν πρόβλημα ούτε με 60C εξωτερική θερμοκρασία. Περάσαμε στα 20ρια παραγωγής, σας λέει τίποτα αυτό; Επίσης οι πρώτοι που πέρασαν στα 20ρια παραγωγής (όχι μόνο σε Group IV/V αλλά και σε Group III) ήταν κάτι κορυφαίοι παρασκευαστές λιπαντικών εξ ΗΠΑ (ονόματα δεν λέμε)... κάτι μας λέει κι αυτό, σωστά;
Όταν λοιπόν κοιτάμε τί λέει το manual πρέπει να σκεφτόμαστε τί λιπαντικά αναφοράς είχε ο κατασκευαστής του κινητήρα υπόψιν όταν έγραφε το manual.Θα μπορούσα να πω πολλά πάλι αλλά ευτυχώς για μένα...
...τζάμπα μιλάμε πλέον επί του θέματος (περί λεπτόρευστων) ύστερα από την ανάλυση λιπαντικού του Αντώνη (mesastou) που χρησιμοποιεί ASM 0W20 επί 6μηνο και μέσα από το ελληνικό κατακαλόκαιρο σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κινητήρα. Κάντε τον κόπο να διαβάσετε τα σχόλια-πόρισμα των τεχνικών που έλεγξαν το λιπαντικό...Έχω ήδη 50000χλμ με το HDD, χειμώνα-καλοκαίρι και το πάω σανίδα (σε ευθείες, στροφές, πίστες - συν το μποτιλιάρισμα της πόλης), δεν καίω γραμμάριο (ή στην ακραία χρήση πολύ λίγο για να το μετρήσω). Ανάλυση δεν πίστεψα ποτέ ότι χρειαζόμουν για να βεβαιωθώ. Το 'αυτάκι' μου δουλεύει καλά και είναι αλάνθαστο εδώ και πολλά χρόνια έως σήμερα. Αυτό το 'αυτάκι' μου με έκανε να ασχοληθώ με τα λιπαντικά σε βάθος, όχι η καταστροφή κάποιου κινητήρα, άρα θα συνεχίζω να το τιμώ... (επί τη ευκαιρία, τα όσα σενάρια καταστροφής κινητήρων από 'κακό' λιπαντικό 9 φορές στις 10 είναι ανεδαφικά για να μην πω γελοία - και με ηλιέλαιο, εάν το αλλάζετε ανά 100χλμ χωρίς να λιώνετε το γκάζι ο κινητήρας σας θα προστατεύεται ικανοποιητικά - θα 'πάει' από κατάλοιπα αλλά δεν το πάω εκεί το θέμα). Απλά, κάποια λιπαντικά είναι καλύτερα έως ασύγκριτα καλύτερα από άλλα, τα οποία 'άλλα' παραμένουν αρκούντως ποιοτικά ώστε να κάνουν αξιοπρεπώς την δουλειά για την οποία προορίζονται.
Βέβαια, καλά που υπάρχουν άτομα όπως ο Αντώνης που αφενός τολμά, αφετέρου έχει αυτί, αλλά τελικά επιμένει και παίρνει την επιστημονική επιβεβαίωση (που ελάχιστοι έχουμε πάρει εδώ μέσα) για τις επιλογές του. Εύγε από όλους μας!
swift b.p.m γιατί αγχώθηκες από το πινάκιο; Δουλεύει καλά ο κινητήρας σου τώρα; Περίμενε (στρώσε) καμιά 100-150χλμ και μετά δες πως βελτιώνεται σταδιακά το στροφάρισμα... Πρέπει να το πας κάπου που ξέρεις πόσα βγάζει επιταχύνοντας, γιατί ο κινητήρας θα δουλεύει τόσο γλυκά κι αβίαστα που δεν θα καταλαβαίνεις εύκολα -δηλ. εμπειρικά- ότι βγάζει την κρυμμένη του δύναμη. Το HDD είναι σαν το καλό κρασί... όσο παλιώνει τόσο περισσότερο το γουστάρεις. Βέβαια, συγκρίνεις ήδη με διαφορετικού ιξώδους μεν αλλά εξίσου εξαιρετικής ποιότητας λιπαντικό. Το ότι είδες να εξαφανίζονται τα -ελάχιστης έστω διάρκειας- χτυπηματάκια στις βαλβίδες κάνει φανερή την ανάγκη -εκ σχεδιασμού- του κινητήρα σου για λεπτόρευστο λιπαντικό. Κι όπως καταλαβαίνεις προχώρα το και στο κατακαλόκαιρο. Εκτός από θεωρητικά ευσταθή είναι και δοκιμασμένα τα πράγματα πλέον.
ΥΓ Τώρα δοκιμάζω ένα λιπαντικό που εισήχθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη μετά από παραγγελία μου. Δεν θα το συστήσω σε κανέναν, είναι πολύ ειδική σύνθεση εκτός οποιωνδήποτε προδιαγραφών (AMSOIL φυσικά, αλλιώς δεν θα το εμπιστευόμουνα τόσο εύκολα). Απλά αυτήν την περίοδο κάνω ειδική χρήση στο αυτοκίνητο και παράλληλα θέλω να δω και την αντοχή στο χρόνο σε μικτή καθημερινή χρήση (που δεν φτιάχτηκε για αντοχή στο χρόνο αλλά στην σκληρή χρήση).
-
Οκ λοιπόν Μίλτο, εμμέσως πλην σαφώς, απάντησες και στον Όνυχα και σε εμένα, που έχω παρόμοιο προβληματισμό, και σε ευχαριστώ
Ωστόσο, ρωτώ καλοπροαίρετα, γιατί η Μobil π.χ στον οδηγό της μού δίνει σαν επιλογή το Mobil 1 0-40w για τον κινητήρα μου (ΒΜW M44), ενώ υπαρχει και το Μobil 1 5-30w ESP , το οποίο είναι καλύτερο και καλύπτει την LL-04 (η πλεον τελευταία) προδιαγραφή της BMW?
Περίεργο δεν είναι?
Τι πρέπει να κάνει κάποιος σαν εμένα που δεν το κατέχει το άθλημα των λιπαντικών? -
Θα ήθελα να προσθέσω ότι το 20άρι λειτούργησε πολύ καλά στην συγκεκριμένη περίπτωση. Δηλαδή το corsa αυτό δεν το έχει ένας 20άρης νεαρός και το κυνηγά αλλά μια μητέρα που πάει τα παιδιά της στο σχολείο, πάει για ψώνια, κλπ. Πηγαίνει όμως 1-2 φορές την βδομάδα Μαρούσι φροντιστήριο (περίπου 40 πήγαινε έλα- φεύγει όλη η υγρασία από τον κινητήρα), το καλοκαίρι πηγαινοήρθε Ωρωπό μερικές φορές - αλλά μόλις βλέπει 120 στο κοντέρ ... τρομάζει και αφήνει το γκάζι. Επίσης προσπαθώ και εγώ να ακούω το δούλεμα του κινητήρα όταν επιστρέφει από κάπου για περίεργους θορύβους. (δεν συζητώ πως ακούγεται σχεδόν όπως παλαιά ζεστό όταν φεύγει το πρωί για την 1η διαδρομή (σχολείο) ). Σε εκείνη την φάση - του πλήρως ζεστού λαδιού - λογικά ένα 30άρι ή 40άρι υπερέχει σε προστασία, αλλά πιστεύω πως κερδίζω σαφώς περισσότερο όταν είναι κρύο -που είναι συνήθως - από όσο χάνω όταν είναι ζεστό.
Επίσης η οικογένεια γενικώς (μέσα και εγώ δηλαδή), δεν ζεσταίνουμε καθόλου - πάντα βιαζόμαστε. Εγω πάω αργά τα πρώτα λεπτά, οι γυναίκες όχι. Κατά συνέπεια δίνω ακόμα μεγαλύτερη βάση στο κρύο ξεκίνημα.
Έτσι στο νέο μας aygo (6μηνών - 5000 χλμ) -που το οδηγά 95% η γυναίκα μου με μικρές αποστάσεις και πάλι- ένοιωθα ήδη σίγουρος πως σωστά έχω επιλέξει 5-20 αντί 5-30 που συνιστά ο κατασκευαστής.Στο Corsa και πάλι σημείο εκκίνησης θεώρησα το manual αλλά για την χρήση πού γίνεται κατέβηκα πρώτα ένα βήμα κάτω (αντί 10-40, 5-30) και μετά πήγα 5-20 και τέλος 0-20. Αντίστοιχα πολλοί θεωρούν σωστά ότι η χρήση τους 'ξεφεύγει' και π.χ. σε τουρμπιστά Subaru βάζουν 40άρια αντί 30άρι που συνιστά το manual.
-
Ο χρήστης tsilis έγραψε:
Οκ λοιπόν Μίλτο, εμμέσως πλην σαφώς, απάντησες και στον Όνυχα και σε εμένα, που έχω παρόμοιο προβληματισμό, και σε ευχαριστώ
Ωστόσο, ρωτώ καλοπροαίρετα, γιατί η Μobil π.χ στον οδηγό της μού δίνει σαν επιλογή το Mobil 1 0-40w για τον κινητήρα μου (ΒΜW M44), ενώ υπαρχει και το Μobil 1 5-30w ESP , το οποίο είναι καλύτερο και καλύπτει την LL-04 (η πλεον τελευταία) προδιαγραφή της BMW?
Περίεργο δεν είναι?
Τι πρέπει να κάνει κάποιος σαν εμένα που δεν το κατέχει το άθλημα των λιπαντικών?Μήπως τότε που βγήκε το αυτοκίνητο δεν υπάρχαν τα ESP?
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
@mesastou1/ Είχες κανένα πρόβλημα με το ταχυδρομίο επειδή ήταν υγρό;
2/ Για το Οπελ, δεν είναι λίγο μεγάλη η πτώση στο ΤΒΝ για μόνο 5000 χλμ;
1/ Όχι, κανένα. Βέβαια πήγε η γυναίκα μου στο ταχυδρομείο και τις 3 φορές που ... δεν σηκώνει πολλά πολλά
2/ Θα απαντήσω σε αυτό αργότερα - έχω ξεκινήσει αλληλογραφία με την blackstone σχετικά με αυτό και άλλα.
-
Miltellas said
Οι κατασκευαστές κινητήρων αναφέρονται σε λιπαντικά σειράς, ορυκτελαϊκά χαμηλής έως μέσης ποιότητος που απλά καλύπτουν τις προδιαγραφές του κινητήρα. Εδώ μέσα αναφερόμαστε σε ποιοτικά 30ρια, επί μονίμου βάσεως. Σε 30ρια Group IV/V ή έστω σε Group III/V. Και μάλιστα σύγχρονα, που η τεχνολογία τους έχει ξεφύγει κατά πολύ σε σχέση με πριν 10 χρόνια (άνευ νοήματος η σύγκριση με πριν 20 χρόνια). Δηλαδή για 30ρια που δεν έχουν πρόβλημα ούτε με 60C εξωτερική θερμοκρασία. Περάσαμε στα 20ρια παραγωγής, σας λέει τίποτα αυτό; Επίσης οι πρώτοι που πέρασαν στα 20ρια παραγωγής (όχι μόνο σε Group IV/V αλλά και σε Group III) ήταν κάτι κορυφαίοι παρασκευαστές λιπαντικών εξ ΗΠΑ (ονόματα δεν λέμε)... κάτι μας λέει κι αυτό, σωστά;
Όταν λοιπόν κοιτάμε τί λέει το manual πρέπει να σκεφτόμαστε τί λιπαντικά αναφοράς είχε ο κατασκευαστής του κινητήρα υπόψιν όταν έγραφε το manual.Ποιός σας είπε ότι οι κατασκευαστές αναφέρονται σε λιπαντικά σειράς και εν πάσει περιπτώσει ποιοί είναι αυτοί? Οι κατασκευαστές, και ορθώς, αναφέρονται σε προδιαγραφές SAE, API, ACEA και επιπλέον σε δικές τους επιπρόσθετες δοκιμές αποδοχής σε ορισμένες περιπτώσεις.
Κάθε πράμα, εκτός τις γαλλικές σαμπάνιες, έχει ξεφύγει τεχνολογικώς από αυτό πριν από 10 ή 20 χρόνια.Κάποιοι πέρασαν σε 20άρια, και είναι αμερικάνοι. Είναι γνωστό ότι η αμερική σε τεχνολογίες καυσίμων και λιπαντικών είναι πολυυυυύ μπροστά.
Πρέπει να κοιτάμε λοιπόν το μάνουαλ, ορισμένα εκ των οποίων έχουν γραφεί μόλις πριν από ...6 μήνες το πολύ και αν δεν κάνω λάθος 20άρια λάδια κυκλοφορούν εδώ και πολύ καιρό, και να επιλέγουμε αναλόγως.
Κι αν το αμάξι μας είναι πολύ παλιό, δεν αναφέρει τέτοια λάδια και έχει και τα χιλιομετράκια του τι να κάνουμε? Ότι λέει ο κατασκευαστής είναι η σωστή απάντηση, και ιδιαιτέρως αν έχουμε κάνει τα χιλιομετράκια μας, άρα έχει ανοίξει ο κινητήρας και έχουν μεγαλώσει τα διάκενα, τότε είναι που δεν πρέπει να πάμε σε λεπτότερο λάδι. Το γράφουν χιλιάδες ιστοσελίδες αυτό αλλά και σχεδόν ολοι οι λαδάδες, είναι απόρροια φυσικών μεγεθών δεν είναι σκηνοθετικό εύρημα.Μεγαλύτερα διάκενα = πιο χονδρό λάδι. Σίγουρα όχι λεπτότερο ιδιαίτερα στο δεύτερο ιξώδες, στο μεγάλο.ύστερα από την ανάλυση λιπαντικού του Αντώνη (mesastou) που χρησιμοποιεί ASM 0W20 επί 6μηνο και μέσα από το ελληνικό κατακαλόκαιρο σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κινητήρα. Κάντε τον κόπο να διαβάσετε τα σχόλια-πόρισμα των τεχνικών που έλεγξαν το λιπαντικό...
Είδα την ανάλυση και τα σχόλια. Γράφει επίσης ότι το ιξώδες είναι καλό, εννοεί μέσα στα όρια (6-10,2) τα οποία παρεμπιμπτόντως είναι λίγο λάθος (5,6 - 9,3 κανονικά για το λάδι του), αλλά ναι είναι εντός ορίων. Όμως τηρεί σιγή ιχθύος και δεν λέει τίποτα για τα εξής κραυγαλέα :
α. Το λάδι 0w-20 που έχει βάλει δεν συστήνεται από τον κατασκευαστή, ούτε από άλλους πασίγνωστους λαδάδες (Texaco, valvoline, castrol, Mobil π.χ. ) οι οποίοι συνήθως προτείνουν 0w- 30 ή 5w- 30w (τονίζοντας, η Castrol, ότι το μεγάλο ιξώδες πρέπει να είναι 30 τουλάχιστον). Δηλαδή βάζοντας 0w-20 κοινώς ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ.
β. Το μεγάλο ιξώδες του λαδιού που έχει βάλει έχει μειωθεί ήδη κατά 5% περίπου στο 8,56 (και όχι 8,6 cSt που λέει το τεστ αν γίνει σωστά η μετατροπή από τα SUS και για τους βαθμούς που ορίζει η σχετική ASTM). Θυμίζω ότι αρχικώς το λάδι είχε ιξώδες 9.
Συμπερασματικά έχουμε ένα πολύ λεπτόρευστο λάδι που έχει γίνει ακόμη πιο λεπτό μετά από κάποια χλμ., σε έναν κινητήρα που δεν το προδιαγράφει και ο οποίος κινείται αν δεν κάνω λάθος σε πόλη, άρα πολύ ρελαντί. Μήπως έχουμε ξεφύγει πολύ?
Τα αλκάλια, ΤΒΝ, είναι καλά ακόμη. Πιστεύω από το 2009 που θα μειωθεί κι' άλλο το θειάφι στο καύσιμο να μην είναι τόσο πολύ κρίσιμος αυτός ο δείκτης.
Θα ήθελα να ξαναδώ τεστ από το ίδιο λάδι και σε περισσότερα χλμ. για να δούμε πως πάει.Ο swift b.p.m. ορθώς αγχώθηκε από το πινάκιο γιατί από αυτό κρίνει ο κατασκευαστής την ορθότητα των επιλογών του και την ισχύ της εγγύησης.
Οι ιστοσελίδες των Castrol, Valvoline, Texaco, Mobil που επισκέφθηκα είναι γεμάτες αναφορές του στυλ :
'...always follow the user's manual'
'...refer to your's owner manual for the type of oil to use, being sure to choose the correct SAE viscosity...'
αλλά και πολλά disclaimers (δήλωση αποποίησης ευθυνών τους) σε περίπτωση που δεν έχει επιλεχθεί το σωστό λάδι κλπ.Μην τα κάνουμε όλα ίσιωμα.
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Το πρώτο μικρό νούμερο αναφέρεται στο βασικό λάδι, το δεύτερο νούμερο αναφέρεται στο πάχος του λόγω των πρόσθετων, τ0 5-40 έχει το ίδιο πάχος στερεών πρόσθετων με το 10-40, απλά τα ίδια πρόσθετα ( πάχος στερεών ) τα βάζουν σε ψιλότερο ή πιο χοντρό βασικό λάδι.Έτσι είναι με τα ορυκτέλαια αλλά με τα συνθετικά (νομίζω) ότι είναι διαφορετικά. Επειδή τα συνθετικά δεν γίνονται γράσσο όταν πέφτει η θερμοκρασία, το βασικό λάδι είναι πιο 'χοντρό' από το βασικό ενός ορυκτέλαιου. Είτε αυτό είτε τα λάδια έχουν γίνουν πολύ πολύ καλά και έτσι τα λεπτά δουλεύουν μια χαρά.
Συμπερασματικά έχουμε ένα πολύ λεπτόρευστο λάδι που έχει γίνει ακόμη πιο λεπτό μετά από κάποια χλμ., σε έναν κινητήρα που δεν το προδιαγράφει και ο οποίος κινείται αν δεν κάνω λάθος σε πόλη, άρα πολύ ρελαντί. Μήπως έχουμε ξεφύγει πολύ?
Αν έχεις επαρκή πίεση λαδιού στο ρελαντί με τα λάδια ζεστά, μπορείς να το χρησιμοποιείς. Μετά κοιτάς τη φθορά στην ανάλυση λαδιού (θα έκανα και οπτικό έλεγχο από τη τάπα του λαδιού στα έκκεντρα του εκκεντροφόρου). Αφού με το οδήγημα της γυναίκας του Αντώνη ο κινητήρας δεν έχει φθορές, το λάδι είναι καλό.
Τολμηρός. -
Αν έχεις επαρκή πίεση λαδιού στο ρελαντί με τα λάδια ζεστά, μπορείς να το χρησιμοποιείς. Μετά κοιτάς τη φθορά στην ανάλυση λαδιού (θα έκανα και οπτικό έλεγχο από τη τάπα του λαδιού στα έκκεντρα του εκκεντροφόρου). Αφού με το οδήγημα της γυναίκας του Αντώνη ο κινητήρας δεν έχει φθορές, το λάδι είναι καλό.
Πάρα πολλά αυτοκίνητα ακόμη και σήμερα, και σχεδόν όλα τα παλιά, δεν έχουν όργανο πίεσης λαδιού. Επίσης σε πολλά που έχουν, πολλοί δεν το συμβουλεύονται...
Τι θα δεις με οπτικό έλεγχο όταν άλλοι κάνουν ανάλυση φθοράς επιφάνειας και διακράτησης καταλοίπων με μικροσκόπιο, και μάλιστα ηλεκτρονικό κάποιες φορές?
Οι φθορές φαίνονται συνήθως μετά από μερικές χιλιάδες χλμ.Το SAE ορίζει το ιξώδες (viscosity) των λιπαντικών κινητήρων με τον υπολογισμό του κινηματικού ιξώδους σε cSt (centiStoke) και του ιξώδους άντλησης και ψυχράς εκκίνησης σε cPs (centiPoiss) βάσει αυστηρά καθορισμένων κριτηρίων εδώ και χρόνια. Δεν το ενδιαφέρει η σύνθεση για τον υπολογισμό του δηλαδή ορυκτέλαια πρωτογενή ή ραφιναρισμένα ή ημισυνθετικά κ.α. Μόνο τα αποτελέσματα που θα φέρει το ρευστό σε συγκεκριμένες δοκιμές.
Άλλοι δείκτες, προδιαγραφές και νούμερα ορίζουν τα υπόλοιπα τεχνικά και φυσικά χαρακτηριστικά του λιπαντικού. -
Στην ανάλυση λαδιού μπορεί να εμφανίζονται λίγο αυξημένες οι φθορές και τα νούμερα να μην είναι ανησυχητικά αλλά αν οι φθορές εντοπίζονται μόνο στον εκκεντροφόρο δεν θα είσαι καθόλου ευχαριστημένος.
Μπορείς να βρεις δύο λάδια με ίδιο αριθμό πχ 5W30 και να συμπεριφέρονται αρκετά διαφορετικά σε όλες τις θερμοκρασίες εκτός από αυτές στις οποίες γίνεται η τυποποιημένη μέτρηση. Ακόμα, αν έχουν διαφορετικούς αριθμούς SAE, οι μετρήσεις γίνονται σε διαφορετικές θερμοκρασίες.
Σίγουρα είναι τολμηρό (ευγενική έκφραση) να αγνοείς τις οδηγίες του κατασκευαστή αλλά αν το έχουν κάνει και πολλοί άλλοι με ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ ικανοποιητικά αποτελέσματα, γιατί όχι;
-
-
Κων/νε
Πιστεύω το 5w-40 είναι καλή επιλογή όλο το χρόνο, ειδικά για το καλοκαίρι. Το χειμώνα το 5w-30 είναι εξαιρετικό.
Δεν ξέρω τι αμάξι έχεις, πόσα χλμ κάνεις, που και πως για να σου πω κάποια άλλη λεπτομέρεια ή συχνότητα αλλαγών. -
Κωνσταντίνε, δεν σε κάλυψα με αυτά που έγραψα παραπάνω για το πινάκιο των εγχειριδίων. Μάλλον όχι. Αλλά στην περίπτωση αυτή, τί γράφουμε τόσα χρόνια εδώ μέσα;
dstou δεν διαφωνώ ιδιαίτερα σε αυτά που λες (κάποια τα θίγω παρακάτω), αλλά... βρες μου ΕΝΑΝ (θαμώνα όχι περαστικό) εδώ μέσα που ρωτάει ή που προτείνει και δεν κινήθηκε αφού πρώτα συμβουλεύθηκε το manual και εξήγησέ μου γιατί.
Πχ γιατί εξακολουθείς να επιμένεις ότι ο swift b.p.m. ορθώς αγχώθηκε αναιρώντας την πρόταση του 5W30 για το Swift του; Ίσως να μην το ξέρεις αλλά το 30ρι είναι μέσα στις προτάσεις της Suzuki άρα ο κινητήρας του έχει ανοχες για 30ρι. Τόσο εγώ όσο και όλοι οι άλλοι ΠΟΤΕ δεν προτείνουμε λιπαντικό εάν δεν ρωτήσουμε πρώτα τί προτείνει ο κατασκευαστής, τί προτείνει ο παρασκευαστής, την κατάσταση του κινητήρα και σε τί συνθήκες οδηγείται το αυτοκίνητο. Σε κανέναν δεν απαντάμε με ξερές απαντήσεις.Λιπαντικά σειράς, εννοούμε τα κοινά λιπαντικά ευρείας κυκλοφορίας που ακολουθούν τα όρια των προδιαγραφών φροντίζοντας πάντα να είναι εντός αυτών.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΚΙΝΗΤΗΡΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΙΠΑΝΤΙΚΑ ΣΕΙΡΑΣ όταν προτείνουν λιπαντικά για τον κινητήρα τους. Γι αυτό και ζητάνε την κάλυψη κάποιων ελάχιστων προδιαγραφών κατά API ή ACEA (ή και ξεχωριστής δικής τους αλλά εδώ ενισχύει πολύ την παρουσία του το μάρκετινγκ και τραβιέται μακρυά η 'βαλίτσα' της κουβέντας), και δεν προτείνουν συγκεκριμένο τύπο-μάρκα λιπαντικού για κάθε κινητήρα τους. Μόνο κατά σπάνια εξαίρεση μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και όταν συμβαίνει διευκρινίζεται άμεσα και ξεκάθαρα στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου (στις ΗΠΑ κανονικά θα πρέπει να τοποθετείται δωρεάν τέτοιο λιπαντικό αλλιώς υπάρχει νόμος προστασίας του ανταγωνισμού που δεν επιτρέπει την κατευθυνόμενη πώληση επώνυμων ανταλλακτικών στο δίκτυο των αντιπροσωπειών).Ο Αντώνης δεν χρησιμοποίησε οποιοδήποτε 20ρι βρήκε μπροστά του. Διάλεξε το καλύτερο ποιοτικώς και το ρίσκο που πήρε αφορά ίσως μόνο στην καταλληλότητα ιξώδους. Βάσισε την επιλογή του στο manual και στις γνώσεις του για τα λιπαντικά. Έστειλε και δείγμα για ανάλυση στους καλύτερους των ΗΠΑ. Μαγκιά του και δεν μπορεί να προσεγγίσει ο καθένας με αυτόν τον τρόπο.
Τέλος, μην ξεχνάτε και το μάρκετινγκ των εταιριών. Υπάρχει παντού και πάντα. Η αλήθεια βρίσκεται ανάμεσα στο μαρκετινγκ. Την ξεχωρίζουμε μόνον έχοντας γνώση, αλλιώς πέφτουμε θύματα του μάρκετινγκ. Μετά μπορούμε να κάνουμε ορθά τις επιλογές μας, με ελεγχόμενο ρίσκο (εμείς και μόνο επιλέγουμε το αν και το πόσο, όχι ο φίλος σας αλλά κι ούτε ο μηχανικός σας - υπάρχει μηχανικός στην Ελλάδα που θα έκανε ποτέ την δοκιμή που έκανε ο Αντώνης - και που ΠΕΤΥΧΕ;).
Στο παρόν forum πρέπει να μπαίνουν και να ρωτάνε άνθρωποι που έχουν διαβάσει το manual. Αν δεν το έχουν διαβάσει τότε κακώς ρωτάνε. Μερικοί προχωρημένοι, απαντάνε έχοντας ξεπεράσει το manual, μπορούν και βλέπουν πέρα από αυτό (αφού πρώτα μάθουν τί λέει το manual).
Γίνεται όμως να ρωτάει κάποιος τον πχ Αντώνη, τί γράφει το manual του αυτοκινήτου του; (του ίδιου που ρωτάει, όχι του Αντώνη) Ο Αντώνης έχει το manual;
Αν είναι να λέμε εδώ μέσα τί προτείνει ο κάθε κατασκευαστής τότε δεν θα μιλούσαμε για λάδια αλλά για εγχειρίδια αυτοκινήτων. Μαθαίνουμε λοιπόν τί λέει το εγχειρίδιο και μετά ρωτάμε για παραπέρα (που για τους 9 στους 10 δεν χρειάζεται να ψάξουν παραπέρα, η αγορά είναι γεμάτη από λιπαντικά 5W30 ή 5W40 ή 10W40 που καλύπτουν την API SJ ή API SΜ ή ACEA A5 ή VW 504.00 ή BMW LL04 κλπ, καθότι όλοι παρασκευαστές τέτοιες απλές προδιαγραφές ζητάνε - δεν ζητάνε AMSOIL ή RED LINE ή άλλο US Navy ή NASA technology lubricant σώνει και καλά - απλά λαδάκια ζητάνε με προδιαγραφές που κάνουν την δουλειά τους σωστά, και υπάρχουν ΑΠΕΙΡΑ τέτοια λιπαντικά στην αγορά, στο συνεργείο σας, στην αντιπροσωπεία, στο βενζινάδικο).Αλλά κι αν ακόμη δεν σας αρκεί το manual δείτε τί προτείνουν οι παρασκευαστές λιπαντικών:
http://lubricantadvisor.valvolineeurope.com/select.asp' target='_blank
http://www.ew2.lubesinfo.com/login.asp? ... okies=True' target='_blank
http://www.ew2.lubesinfo.com/frameset.a ... 4&langid=7' target='_blank
http://www.shell.com/home/PlainPageServ ... atch1.html' target='_blank
κλπ κλπ (ψάξτε λίγο στα site των παρασκευαστών, οι περισσότεροι έχουν διαδικτυακούς συμβούλους λίπανσης)Μετά, αν εξακολουθείτε και έχετε όρεξη για ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ αναζητήσεις ελάτε να συζητήσουμε για λάδια.
-
Ο χρήστης tsilis έγραψε:
Περίεργο δεν είναι?
Τι πρέπει να κάνει κάποιος σαν εμένα που δεν το κατέχει το άθλημα των λιπαντικών?Το manual του κινητήρα σου προβλέπει χρήση 30ριού; Αν όχι, ίσως γι αυτό η Mobil προτείνει το 0W40 (επιλέγοντας περισσότερο να παραμείνει στις επιλογές του κατασκευαστή και να μην σου προτείνει το M1 ESP 5W30 που είναι καθόλα λογική επιλογή). Με την ίδια λογική θα μπορούσε να προτείνει και το M1 10W40 αλλά δεν το κάνει. Ίσως γιατί το M1 10W40 είναι μεταγενέστερο και δεν ενημέρωσε τις επιλογές για τον Μ44, ίσως γιατί το M1 0W40 σε υπερκαλύπτει σε κάθε περίπτωση.
Αν όμως δεις τις προτάσεις της Valvoline σου προτείνει εκτός από τα 40ρια της (0W40 και 10W40) και το SynPower 5W30. Ταυτόχρονα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το 5W40 της είναι εξίσου καλή επιλογή κι ας μην το προτείνει (μην ξεχνάτε και το μάρκετινγκ).Η δική μου η άποψη είναι ότι μπορείς άφοβα να δοκιμάσεις το M1 ESP 5W30. Αν δεις ότι δεν σου αρέσει δεν το ξαναβάζεις.
Περι λιπαντικών γενικώς