-
Ok, φυσικά, και μπορούμε και να το κάνουμε pinned...
-
Συμφωνώ για ένα ΄Συχνές ερωτήσεις περί λιπαντικών'. Πολλές ερωτήσεις και απορίες διάφορων είναι σε μεγάλο βαθμό επαναλαμβανόμενες.
Νομίζω, μακράν η πρώτη ερώτηση σε ένα τέτοιο τόπικ πρέπει να είναι η εξής :
Πως να μάθω τι λάδια παίρνει το αυτοκίνητό μου, τι ποσότητα και πόσο συχνά να τα αλλάζω.
Είναι η βάση από την οποία ξεκινάμε και είναι ίδια για όλα τα οχήματα. Και εδώ θα φανεί η τεράστια σημασία που έχει το owner's manual του οχήματος μέσα στο οποίο αναγράφονται οι προδιαγραφές, οι ποσότητες, οι συνιστώμενες ρευστότητες ανάλογα με θερμοκρασίες στις οποίες βρίσκεται το όχημα αλλά και τον τρόπο οδήγησης, η συχνότητα αλλαγών, το φίλτρο λαδιού και η αντικάτάστασή του κ.α.ΟΛΑ τα υπόλοιπα, έπονται.
-
Εγώ μετά από προηγούμενες συζητήσεις που πήρα το ok από τον miltellas σκέφτομαι όλο και πιο σοβαρά το 30άρι. Κινητήρας με 104000χλμ μεν αλλά δεν το καίει το AFL 5W-40 με πολλές μικρές διαδρομές ενώ τα σκισίματα είναι λίγα και σύντομα. Αλλάζω λάδια γύρω στα Χριστούγεννα. Μάλλον λέω για το Motul X-max 5W-30, οι προδιαγραφές τους είναι οκ για τον κινητήρα μου και μου βγαίνει στα ίδια λεφτά με τα AFL (γύρω στα 9 ευρώ το λίτρο και θέλω 6,5 λίτρα). Δεκτές αντιρρήσεις και αντιπροτάσεις
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Εγώ μετά από προηγούμενες συζητήσεις που πήρα το ok από τον miltellas σκέφτομαι όλο και πιο σοβαρά το 30άρι. Κινητήρας με 104000χλμ μεν αλλά δεν το καίει το AFL 5W-40 με πολλές μικρές διαδρομές ενώ τα σκισίματα είναι λίγα και σύντομα. Αλλάζω λάδια γύρω στα Χριστούγεννα. Μάλλον λέω για το Motul X-max 5W-30, οι προδιαγραφές τους είναι οκ για τον κινητήρα μου και μου βγαίνει στα ίδια λεφτά με τα AFL (γύρω στα 9 ευρώ το λίτρο και θέλω 6,5 λίτρα). Δεκτές αντιρρήσεις και αντιπροτάσειςMotul +1
Amsoil -1
Προσωπική γνώμη και εμπειρία. -
Προς onyx
Εκτίμησή μου είναι ότι το 40άρι είναι καλύτερο από το 30άρι λόγω εξωτερικής θερμοκρασίας τους θερινούς μήνες. Τι λέει το μανουάλι σου?, δηλαδή για ποιά μέγιστη θερμοκρασία έχει 30άρι και σε ποιά 40άρι? -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
...με πολλές μικρές διαδρομές ενώ τα σκισίματα είναι λίγα και σύντομα. Αλλάζω λάδια γύρω στα Χριστούγεννα. Μάλλον λέω για το Motul X-max 5W-30,...Έτσι όπως τα γράφεις θα έλεγα πως μπορείς. Επίσης το Χ-max είναι από τα δυνατά 30άρια με Α3 κατί που καταλαβαίνω πως το γνωρίζεις ήδη.
-
Μολις ειδα οτι το http://www.g-market.gr πλεον δεν χρεωνει τα μεταφορικα. Εχω αγορασει απο εκει το mobil 1 esp 5w30 στο παρελθον υστερα απο υποδειξη του επισημου εισαγωγεα (steico) και σας προτεινω το site ανεπιφυλακτα. Η τωρινη τιμη του λιπαντικου ειναι 50 ευρω τα 4 λιτρα.
ΥΓ. Με ΕΛΤΑ μου τα ειχαν στειλει, οποτε λογικα και η δωρεαν αποστολη με τα ΕΛΤΑ θα ειναι.
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
...με πολλές μικρές διαδρομές ενώ τα σκισίματα είναι λίγα και σύντομα. Αλλάζω λάδια γύρω στα Χριστούγεννα. Μάλλον λέω για το Motul X-max 5W-30,...
Έτσι όπως τα γράφεις θα έλεγα πως μπορείς. Επίσης το Χ-max είναι από τα δυνατά 30άρια με Α3 κατί που καταλαβαίνω πως το γνωρίζεις ήδη.
Από πλευράς καταλληλότητας σίγουρα είμαι καλυμένος, εκτός από απλά Α3 λέει ότι καλύπτει τις προδιαγραφές της BMW LL-01 που υπερκαλύπτουν τον κινητήρα μου (Μ52Β20). Απλά θέλω την ενθάρρυνση ότι είναι καλό (Group πολύ) και ανθεκτικά και προστατευτικά όσο και το AFL 5W-40 που πολύ επιτυχώς έχει τώρα.
-
To μόνο που γνωρίζω για το x-max, σαν προσωπική εμπειρία, είναι ότι το βάζει εκείνος που αγόρασε το rallye 70,000χλμ+ που είχα (μοντ.99 16V) και είναι ικανοποιημένος. Δουλεύει σε περιοδικό αυτοκινήτου άρα πρέπει να ξέρει τι κάνει. Το βάζει κάποιος άλλος από εδώ να μας πει ... ; Δεν ξέρω
-
Παρακολουθώ για καιρό το συγκεκριμένο thread και μου κάνει εντύπωση η ευκολία με την οποία συστήνεται από διάφορα μέλη η υιοθέτηση λιπαντικών π.χ. 5w-30 ή και 0w-30 σε αντίθεση με τα πιο κατάλληλα για το κλίμα μας 10w-40 ή έστω 5w-40. Μάλιστα πολλές φορές δεν δίνεται η προτροπή στους ερωτώντες να συμβουλευτούν το μανουάλι του κατασκευαστή. Επειδή το φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο, έχω να τοποθετηθώ ως εξής:
Σήμερα συμβουλεύτηκα επ' αυτού το μάνουαλ των 3 αυτοκινήτων που διαθέτει η οικογένεια. Ενα ιαπωνικό μικρό από κορυφαίο κατασκευαστή, ένα μεσαίο ευρωπαικό από μικρό κατασκευαστή αλλά με έως racing χρήση αυτού που κινητήρα που διαθέτει, και ένα μεσαίο ευρωπαικό από κορυφαίο κατασκευαστή το όνομα του οποίου παίζει πολύ στο συγκεκριμένο thread.
Και οι 3 προδιέγραφαν χρήση λαδιού με ιξώδες 10w για εξ. θερμοκρασία -20 Κελσίου (καλύπτεται όλη την ελλάδα δηλαδή, ακόμη και το Νευροκόπι) και ιξώδους 40 για εξ. θερμ. +40 με +45 Κελσίου.
ΚΑΙ ΤΑ 3 μάνουαλ είχαν το 30άρι για εξωτ. θερμοκρασία 35 Κελσίου. Με δεδομένο ότι στην ελλαδίτσα μας πάει 37-38 βαθμούς τουλάχιστον 3 φορές κάθε καλοκαίρι και 40 Κελσίου τουλάχιστον 1 φορά, φαίνεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι σύμφωνα και με τους 3 κατασκευαστές το 30άρι λάδι είναι εκτός ορίων που ορίζει ο κατασκευαστής για τα συγκεκριμένα μοντέλα, το καλοκαίρι. Γιατί λοιπόν να βάλω 30άρι λάδι? Γιατί ο χρήστης onyx που θα αλλάξει λάδια τώρα και υποθέτωντας ότι θα τα κρατήσει μέχρι και το καλοκαίρι να βάλει 30άρι? Τι λέει η BMW επ 'αυτού?Επίσης με δεδομένο ότι η SAE τεστάρει τα λάδια 10w σε θερμοκρασία -25 Κελσίου, τα 5w σε -30 Κελσίου και τα 0w σε ... -35 Κελσίου για να δώσει την πιστοποίησή της, μήπως υπερβάλλετε λίγο σπεύδονας να προτείνετε λάδια 5w και 0w και παράλληλα είστε λίγο μύωπες στο μεγάλο ιξώδες των 30 ενώ θα έπρεπε να πάτε σε 40άρι σίγουρα στις περισσότερες περιπτώσεις?
Επίσης έχω να πω ότι μια φορά που έβαλα σε ιαπωνικό μικρό από λάθος κορυφαίο λιπαντικό 0w-30 (αντί για 15w-40 που συνηθιζα τότε), έκαψε τόσο πολύ που συνεχώς πρόσθετα κι άλλο, και έτσι ανακάλυψα τελικά το λάθος.Παρακαλώ για τις απαντήσεις σας, όχι έβαλα 0w-30 και ακούγεται καλύτερα έλεος επ' αυτού, αλλά τι λέει το μάνουαλ του κατασκευαστή σας για τα λάδια αυτά. Ο κατασκευαστής νομίζω ξέρει τον κινητήρα του καλύτερα από τον οποιοδήποτε.
Λίγο παραπάνω στην πρόταση να γίνει FAQ γιατί οι ερωτήσεις των λιπαντικών είναι επαναλαμβανόμενες απάντησα θετικά και μάλιστα πρότεινα ότι μακράν η πρώτη ερώτηση σε ένα τέτοιο frequently asked questions thread πρέπει να είναι η εξής : 'Τι λάδι να βάλω και σε τι συχνότητα να το αλλάζω' με την εξής συνοδευτική απάντηση. Οτι λέει το μανουάλι του αυτοκινήτου για τις προδιαγραφές του λιπαντικού, το διάγραμμα θερμοκρασίας και τη χρήση του αυτοκινήτου (πόλη ή εθνική).
Παρακαλώ για τις απόψεις σας. -
Το trade-wind αναβαθμισε το site του. Με μια πρωτη ματια ειναι ΠΟΛΥ καλυτερο απο το προηγουμενο. Μια απαραιτητη προσθηκη ειναι η αναζητηση του λιπαντικου με βαση το SAE. Επισης αναφερει και ποσα διαθεσιμα προιοντα υπαρχουν, δεν ξερω κατα ποσο ισχυει αυτο βεβαια.
Ωστοσο μου φανηκε αρκετα πιο αργο..
-
(Σε Joomla το έστησαν οπότε θα είναι αισθητά πιο αργό από το προηγούμενο)
Δεν είναι κακό πάντως... -
@dstou
O κατασκευαστής (BMW) εδώ και χρόνια έχει θέσει προδιαγραφές δικές του που ανανεώνονται υπερκαλύπτοντας τις προηγούμενες. Έτσι ενώ αρχικά ήθελε κάποια Α3 (κατά ACEA) και 10W-40 πλέον (LL04) ζητάει κυρίως 5W-30. Σε σχετικό πινακίδιο σε εγχειρίδιο του 2000 λέει 10W-x για θερμοκρασία 0 ως πάνω από 30 και 0W-x ή 5W-x για κάτω από -30 ως πάνω από 30. Δεν διαχωρίζει το πάνω από 30 με το πάνω από 35 ή 40 κλπ. Νομίζω κανένας δεν είπε να πάμε εκτός προδιαγραφών κατασκευαστή ή αν ειπώθηκε ήταν σαφές ότι η πρόταση δεν είναι σύμφωνη με τον κατασκευαστή. Ο λόγος που ρωτάω είναι όχι για να βάλω κάτι εκτός προδιαγραφών αλλά επειδή μετά από χρόνια διαφορετικών συνηθειών, όπως κι εσύ έχω μια ανησυχία! Προσωπικά παλιότερα θεωρούσα σαν πιο κατάλληλο λάδι για την Ελλάδα το 15W-50.
Όμως τα σύγχρονα συνθετικά λάδια, εκτός από τα άλλα πλεονεκτήματά τους μπορούν να καλύτπουν την προδιαγραφή Α3 έστω κι αν είναι 30άρια και είναι και πολύ πιο ανθεκτικά σε θερμοκρασίες και σε εύρος θερμοκρασιών με αποτέλεσμα πλέον να μην έχει σημασία η εξωτερική θερμοκρασία. Άλλωστε αν το καλοσκεφτούμε μετά την εκκίνηση είτε στους 45 είτε στους -20 ο κινητήρας μου και το λάδι μου συνεχίζουν να ζούν στο προστατευτικό κουκούλι των χιτωνίων νερού θερμοκρασίας γύρω στους 90.
Και ειδικά στην εκκίνηση που το λάδι είναι ακόμα κρύο και παχύρρευστο είναι που γίνεται η μεγαλύτερη φθορά του κινητήρα και εκεί βοηθάει το λεπτόρρευστο.
Επίσης ένα λεπτόρρευστο ρέει καλύτερα απάγοντας έτσι καλύτερα και την θερμότητα ενώ ένα παχύρευστο μπορεί πιο εύκολα να μπουκώνει τη βαλβίδα κλείνοντας τη ροή (έχεις πίεση στο όργανο λαδιού αλλά δεν έχεις ροή άρα δεν έχεις λίπανση!!)
Εφόσον λοιπόν ένα λεπτότερο λάδι (καλό συνθετικό) έχει βρεθεί ότι αντέχει όσο τα παλιότερα παχύτερα ενώ ταυτόχρονα είναι καλύτερο σε κρύο κινητήρα και επίσης κάνει και οικονομία σε καύσιμα λόγω μειωμένων εσωτερικών τριβών μοιάζει αρκετά καλά δικαιολογημένο το ότι πλέον όλο και περισσότεροι κατασκευαστές προωθούν τα λεπτόρρευστα λιπαντικά.
Εννοείται ότι αν βάλεις σε έναν παλιό κινητήρα με μεγάλες ανοχές ένα πολύ λεπτό λάδι (ακόμα και εντός προδιαγραφών) θα σου το κάψει....όχι ότι το λάδι δεν είναι καλό ή κατάλληλο αλλά, στην περίτπωση αυτή, ο κινητήρας δεν είναι πια κατάλληλος για το καλύτερο αυτό λάδι. -
Aν το εγκρίνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου, το θέμα έληξε.Period.
Aυτή είναι και η πεμπτουσία του ποστ μου.Λιπαντικά με ελάχιστο ιξώδες Ow υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, αλλά σε λίγες περιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται στα μάνουαλ. Τα οποία μάνουαλ οι περισσότεροι δεν τα αναφέρουν τελευταίως σε αντίθεση με τις πρώτες 4-5 σελίδες του συγκεκριμένου thread όπου γινόταν διαρκώς μνεία σε αυτό ως το απόλυτο σημείο αναφοράς. Εκεί κανείς μπορεί να βρει πολλές πληροφορίες π.χ. συνάδελφος με Seat Leon 1.9 πετρέλαιο, θέλει αλλαγή λιπαντικού κάθε 15.000 χλμ. αλλά αν το καύσιμο είναι υψηλού θείου του ζητά να γίνεται πιο συχνά κ.ο.κ.
-
Αρχικά, πραγματικά μου αρέσει η τοποθέτησή σου και ο τρόπος που την καταθέτεις Σίγουρα υπάρχουν εδώ καλύτεροι γνώστες να σου απαντήσουν αλλά καταλαβαίνω ότι αναφέρεσαι σε μένα.
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Παρακολουθώ για καιρό το συγκεκριμένο thread και μου κάνει εντύπωση η ευκολία με την οποία συστήνεται από διάφορα μέλη η υιοθέτηση λιπαντικών π.χ. 5w-30 ή και 0w-30 σε αντίθεση με τα πιο κατάλληλα για το κλίμα μας 10w-40 ή έστω 5w-40. Μάλιστα πολλές φορές δεν δίνεται η προτροπή στους ερωτώντες να συμβουλευτούν το μανουάλι του κατασκευαστή. Επειδή το φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο, έχω να τοποθετηθώ ως εξής:Η δική μου άποψη είναι ότι αυτό το διάγραμμα με τις θερμοκρασίες μας έχει έρθει από την εποχή των αερόψυκτων κινητήρων. Όχι ότι δεν παίζει ρόλο άλλα όχι μεγάλο. Η θερμοκρασία λαδιού σταθεροποιείται στα ίδια περίπου επίπεδα ανεξαρτήτως εποχής/εξωτερικής θερμοκρασίας.
Τώρα σχετικά με τον onyx και την παράλειψη αναφοράς στο manual (δεν το έγραψε εκείνος, δεν το ανέφερα εγώ, δεν απάντησε στην δικιά σου ερώτηση) έχεις δίκιο. Το manual πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης. Εγώ κακώς το παρέλειψα μάλλον θεωρώντας, λόγω εντύπωσης που μου έχει δώσει ο ίδιος, ότι σίγουρα έχει συμβουλευτεί το manual. Για να μην ξεχνιόμαστε λοιπόν πρότεινα να κάνουμε κάτι σαν 'συχνές ερωτήσεις'....
Και οι 3 προδιέγραφαν χρήση λαδιού με ιξώδες 10w για εξ. θερμοκρασία -20 Κελσίου (καλύπτεται όλη την Ελλάδα δηλαδή, ακόμη και το Νευροκόπι)Σωστά, άλλα ένα 5w ή 0w θα προσφέρει πάντα καλύτερη ροή και κατά συνέπεια καλύτερη προστασία μέχρι το λάδι να φτάσει σε θερμοκρασία λειτουργίας (θέλει 15-20 λεπτά να σταθεροποιηθεί). Το μειονέκτημα είναι ότι όσο ανοίγει το εύρος τους ιξώδους (π.χ. 0w40 έναντι 10w40) χρειάζονται περισσότερα πρόσθετα ιξώδους (viscosity improvers). Άρα μικρότερη διάρκεια του λιπαντικού και λογικά έλλειψη άλλων προσθέτων. Επίσης συνήθως είναι και ποιο ακριβό.
...το 30άρι λάδι είναι εκτός ορίων που ορίζει ο κατασκευαστής για τα συγκεκριμένα μοντέλα, το καλοκαίρι. Γιατί λοιπόν να βάλω 30άρι λάδι?
Έχουν αναφερθεί τα πλεονεκτήματα των λεπτόρρευστων. Αν εσένα το 30άρι στο καίει δεν υπάρχει κανείς λόγος να επιμένεις αν και θα μπορούσες να δοκιμάσεις κάποιο άλλο. Θυμάμαι π.χ. ότι ο G60 που έχει συνεργείο κατάληξε σε Valvoline για VW. Δες εδώ για περισσότερα. Τότε σχεδόν όλοι μου έλεγαν να μην ακολουθήσω το manual (forester ατμοσφαιρικό) και όχι απλά να βάλω 30άρι (αντί 20άρι) αλλά 40άρι.
Έχει πραγματικά ενδιαφέρον να διαβάσεις αυτά που γράφτηκαν τότε. Αντιγράφω μόνο κάτι του G60 (για VW):>Προσωπικα απ το 2000 μοντ και μετα στα περισσοτερα αυτοκινητα που εχω μπαινει 5/30 και τα κραταω 15000 km.Για τα FSI δεν το συζηταω,οποιος δεν θελει 5/30.......δεν του αλλαζω λαδια.Φευγει οπως ηρθε.Τοσο απλα.Μα θα πεις η αντιπροσωπεια του βαζει 10/40.Να παει να τα βαλει εκει,οχι εγω
Επίσης με δεδομένο ότι η SAE τεστάρει τα λάδια 10w σε θερμοκρασία -25 Κελσίου, τα 5w σε -30 Κελσίου και τα 0w σε ... -35 Κελσίου για να δώσει την πιστοποίησή της, μήπως υπερβάλλετε λίγο σπεύδοντας να προτείνετε λάδια 5w και 0w και παράλληλα είστε λίγο μύωπες στο μεγάλο ιξώδες των 30
Δεν βλάπτει το 1ο νούμερο να είναι χαμηλό - δεν καταλαβαίνω γιατί πολλά συνεργεία το φοβούνται. Ειδικά όταν κάποιος κάνει πολλές μικρές αποστάσεις και το λάδι δεν προλαβαίνει να ζεσταθεί πιστεύω πως πρέπει να είναι όσο γίνεται μικρότερο. Ενδεικτικά όταν το '99 πήγαινα με 0w40 στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο peugeot της γειτονίας μου για Rallye 16V μου έλεγαν ότι είναι πολύ ψιλό και θα μου το κάψει Έκαψε λίγο στην αρχή μετά τέλος.
... ενώ θα έπρεπε να πάτε σε 40άρι σίγουρα στις περισσότερες περιπτώσεις?
Το σημείο εκκίνησης είναι το manual. Από εκεί και πέρα αναλόγως της χρήσης και λιγότερο της θερμοκρασίας. Δηλαδή για μένα μπορούμε να ξεφύγουμε (αρχικά λίγο) προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Επίσης έχω να πω ότι μια φορά που έβαλα σε ιαπωνικό μικρό από λάθος κορυφαίο λιπαντικό 0w-30 (αντί για 15w-40 που συνήθιζα τότε), έκαψε τόσο πολύ που συνεχώς πρόσθετα κι άλλο, και έτσι ανακάλυψα τελικά το λάθος.
Λάθος για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο με τις ανοχές που πλέον έχει.
Βλέπω πως εν τω μεταξύ έγραψε με το συνηθισμένο του στυλ και ο και ο onyx καθώς και εσύ Είμαστε μια μεγάλη δραστήρια παρέα.
-
Ο χρήστης evolander έγραψε:
...στο alto 1.1 του '05 που οι εξουσιοδοτημένοι βάζουν ημισυνθετικά 10w40, από μια ματιά στο tradewind είδα τα mobil s 10w-40 τα aral blue tronic 10w-40 τα total quartz 7000 10w-40 και τα fuchs titan mc 10w-40 όλα ημισυνθετικά στα 24 ευρώ τα 4 λίτρα και αλλαγές κάθε 7500 χλμ (τώρα έχω 56000 χλμ).
(πριν 6 μήνες έβαλα τα motul x-cess 8100 5w-40 αλλά τα ψιλοτσιμπάει και φαίνεται και στο καπάκι του κινητήρα)Ποιά προτείνετε παρακαλώ???
Αν δεν σου πέφτουν ακριβά τα x-cess ξαναβάλτα και δεύτερη φορά, σίγουρα είναι καλύτερα από τα άλλα τρία που αναφέρεις...
Μπορεί να πάψει το θέμα ή μπορεί να έχεις παραπάνω λάδι μέσα. Σου τα έκαιγε από την αρχή ή έχει αρχίσει πρόσφατα;
Πόσο λάδι σου καίει ανά 1000 χλμ;
Τελικά από 29/09 που έβαλα για δεύτερη φορά τα x-cess και άλλαξα και λάστιχο στο καπάκι, δεν καίει σταγόνα πλέον!
-
Με αφορμή το post του dstou να γράψω κι εγώ ένα δυο πράγματα. Πρώτα απ'όλα, ξεκινάμε απ'αυτό που γράφει το manual και αφήνουμε στην άκρη προκαταλήψεις του τύπου 'το 50άρι θα σε προστατέψει καλύτερα' που ακόμα και το 2008 ακούγονται σε συνεργεία. Βλέπουμε τι ζητάει ο κατασκευαστής για το εύρος θερμοκρασιών που θα κινηθούμε και κυρίως τι προδιαγραφές (πχ. ACEA κτλ). Η πιο απλή λύση είναι να βρούμε τα 5-10 λάδια που συμφωνούν απόλυτα μ'αυτό που ζητάει ο κατασκευαστής.
Από κει και πέρα, όποιος τα ψάχνει παραπάνω, μπορεί ανάλογα με τη χρήση να μεταβεί σε άλλο ιξώδες, είτε με σκοπό να αλλάξει το ιξώδες αυτό καθεαυτό, είτε για να βρει κάποιο λιπαντικό υψηλότερης ποιότητας. Πχ. για μικρές διαδρομές, είναι καλό να μειωθεί το 10W σε 5W ή και 0W. Όταν ζεσταθεί το λιπαντικό έχει το ίδιο ιξώδες, ενώ όσο είναι κρύο έχει πολύ καλύτερη ροή. Παρά τα όσα λένε διάφοροι τριτοκοσμικοί (μάστορες της κακιάς ώρας) ο πρώτος δείκτης ΔΕΝ έχει να κάνει με το ιξώδες του λαδιού σε συνθήκες λειτουργίας (~100C) και ΔΕΝ έχει να κάνει με το αν θα καίγεται ή όχι. Ο δεύτερος δείκτης έχει να κάνει ακριβώς με αυτό, οπότε εκεί πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί.
Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη την εποχή που γράφτηκε το κάθε manual. Συγκεκριμένο παράδειγμα, στην Corolla '92 μου, το manual συστήνει (αν θυμάμαι καλά) 15W40, το οποίο συνήθως είναι ορυκτέλαιο και η αντιπροσωπεία αλλάζει κάθε 3.500km ή 10W40 το οποίο συνήθως είναι ημισυνθετικό (τεχνολογίας 1992!) και το έδιναν για 5.000km. Πιστεύει κανείς ότι ένα full συνθετικό GrIV/V του 2008 δεν μπορεί να αντέξει 10.000km και παραπάνω σε έναν τέτοιο κινητήρα που είναι σε καλή όμως κατάσταση; Τι ιξώδες θα έχει αυτό; Στην περίπτωσή μου 0W40 από εδώ και πέρα. Και για να μη μιλάω στον αέρα, σε περίπου 10.000km θα έχετε και μια ανάλυση για να φανεί αν έχω δίκιο ή όχι.
-
Μια και πιάσαμε το θέμα των manuals, στο νέο Yaris 1.3 το ελληνικό manual γράφει μόνο για τον 1KR-FE (1.0) και τον 2ZR-FE (1.8) αλλά όχι για τον 2SZ-FE (1.3). Το αγγλικό που ευτυχώς δίνουν μαζί, λέει 5W30 για όλους τους βενζινοκινητήρες εκτός του 1.8. Μαντέψτε τι βάζει η αντιπροσωπεία...
Το κλασσικό συνθετικό 5W40 που βάζουν σε όλα, αυτό ξέρουν, αυτό εμπιστεύονται!
Για να δούμε τι θα βάλει στην επόμενη αλλαγή! Καμιά πρόταση για API certified 30άρι σε Yaris 1.3;
-
Ο χρήστης Hammer_ έγραψε:
Το κλασσικό συνθετικό 5W40 που βάζουν σε όλα, αυτό ξέρουν, αυτό εμπιστεύονται!
αναρωτιέμαι τι βάζουν σε prius και τι βάζει και η honda στο αντίστοιχο υβριδικό civic.
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
To μόνο που γνωρίζω για το x-max, σαν προσωπική εμπειρία, είναι ότι το βάζει εκείνος που αγόρασε το rallye 70,000χλμ+ που είχα (μοντ.99 16V) και είναι ικανοποιημένος. Δουλεύει σε περιοδικό αυτοκινήτου άρα πρέπει να ξέρει τι κάνει. Το βάζει κάποιος άλλος από εδώ να μας πει ... ; Δεν ξέρωTo έχω βάλει τις τελευταίες 2 φορές στο Mazda και είμαι ευχαριστημένος και απο την λειτουργία του μοτέρ και την οικονομία (μέσα στην πόλη έχω γύρω στο 10 και έξω 8.6). Το Σάββατο θα το αλλάξω και θα βάλω το ASL για να το δοκιμάσω και θα σας πω εντυπώσεις.
Περι λιπαντικών γενικώς