Ο χρήστης G60 έγραψε:
Δεν νομίζεις ότι αυτά αντιφάσκουν;
Οι εργοστασιακές προδιαγραφές καταργούν την επίδραση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ή μπορείς να χρησιμοποιείς 5/30 σε όσα αμάξια το επιτρέπει ο κατασκευαστής;
Εδωσες την απάντηση μόνος σου.
Στο Honda σου πχ δεν μπορείς να βάλεις 5/30 mercedes λάδι,ακόμα κι αν μένεις Σκανδιαναβία μεριά.
Θα βάλεις 5/30 ή εν τέλη ένα ψιλόρευστο ΑΛΛΑ UNIVERSAL ΛΙΠΑΝΤΙΚΟ API/ACEA.
Για μεσογειακά κλίματα με σειρά προτεραιότητας 0/40-5/40-10/40 και κανένα από αυτά τα λιπαντικά δεν πρέπει να είναι εξειδικευμένο μιας αυτοκινητοβιομηχανίας.
5/30 σε όσα αμάξια το επιτρέπει ο κατασκευαστής; δηλαδή σε ΟΛΑ που ξέρω, δεν ξέρω κάποιο αμάξι που να απαγορεύεται αυτό το ιξώδες (μήπως ντίζελ?) Εγώ νομίζω ότι τα λάδια έχουν γίνει πολύ καλά και ακόμα και με 5W30, 5W40 έχεις ικανοποιητική προστασία για κανονική χρήση χωρίς να χρειάζονται πιο μεγάλα ιξώδη.
5/30 mercedes λάδι δεν βάζω γιατί μάλλον θα είναι πιο ακριβό, αλλιώς δεν βλέπω λόγο να μη το βάλω (όχι για τα χιλιόμετρα που συνιστά η μερσεντές). Φίλος βάζει στο Βίτο του (βενζίνη) λάδια 15W50 (φτηνά, γιατί παίρνει 8 λίτρα) και τα αλλάζει κάθε χρόνο ή 10.000 χλμ. Δεν έχει κανένα πρόβλημα εδώ και 5 χρόνια ούτε θα έχει.
Για να αρχίσει να καίει λάδια κινητήρας με λίγα χιλιόμετρα, το πιθανότερο είναι να έχουν λερωθεί με κατάλοιπα λαδιού τα ελατήρια και να μη δουλεύουν όπως πρέπει. Μετά δεν καθαρίζουν/ξεκαπνίζουν τα ελατήρια ότι λάδι και να βάλεις γιατί η ροή του λαδιού εκεί (στα ελατήρια) είναι ελάχιστη. Αν μάλιστα έχουν λερωθεί τόσο που να πιέζεται το ελατήριο με δύναμη στο κύλινδρο, φθείρεται ο κύλινδρος και ο κινητήρας με λίγα χιλιόμετρα (και χαμηλά συνήθως φορτία) καίει πολλά λάδια.
̓Έγω έχω καταλήξει πως ελάχιστη διαφορά κάνει η εξωτερική θερμοκρασία. Αυτά έχουν μεταφερθεί από την εποχή των αερόψυκτων και ελαιοψυκτων κινητήρων.
Τι θερμοκρασίες λαδιού έχεις σε ταξίδι το χειμώνα και το καλοκαίρι;
Το λάδι ζεσταίνεται κυρίως από τις στροφές του κινητήρα (όχι φορτίο, αν κι αυτά πάνε μαζί) και ψύχεται από το αέρα του περιβάλλοντος (ελάχιστα αμάξια έχουν ψυγείο λαδιού-νερού για να ζεσταίνει το λάδι το χειμώνα).