-
Για τον χειμώνα βάλε 5-30, το συστήνει και ως fuel economy η PSA. Εγώ βάζω της τοταλ, μου καίει κάπου στα 100γρ. στα 10k χλμ που κάνω τις αλλαγές, τρίχες δλδ. Σε σκίσιμο στην πίστα τπτ, το καλοκαίρι τπτ. Για ό,τι άλλο θελήσεις για το 307, εδώ είμαι.
-
σε ευχαριστώ πολύ.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Εγώ βάζω της τοταλ, μου καίει κάπου στα 100γρ. στα 10k χλμ που κάνω τις αλλαγές, τρίχες δλδ.10000 η αλλαγή; Τι χρώμα ακριβώς βγαίνουν τα λάδια στα 10Κ; Dark metal black, piano black ή τίποτα άλλο;
-
Ξανθωπά βγαίνουν, όπως και στο 406. Μόνο στο 304 βγαίνουν αρκετά μαύρα...
-
drdino
εσύ 5-30 του έχεις;
-
Nαι, στο 307 τα 5w-30 του βάζω, total 9000 αν θυμάμαι καλά.
-
Λίγο πιο πάνω έγινε μια γενική αναφορά για το τι δείχνει ο αριθμός του ιξώδους. Μήπως θα μπορούσε να μας πει κάποιος πιο αναλυτικά τι συμβολίζουν οι αριθμοί αυτοί?
-
οκ, θα σε ακούσω...βλέποντας λοιπόν και κάνοντας.
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Για τον χειμώνα βάλε 5-30, το συστήνει και ως fuel economy η PSA. Εγώ βάζω της τοταλ, μου καίει κάπου στα 100γρ. στα 10k χλμ που κάνω τις αλλαγές, τρίχες δλδ. Σε σκίσιμο στην πίστα τπτ, το καλοκαίρι τπτ. Για ό,τι άλλο θελήσεις για το 307, εδώ είμαι.στο δικό μου (106 16V) λέει στο manual OXI fuel economy !!!!!
να προσέξεις να είναι πιστοποιημένο κατα Α3 ... πράγμα που δίχνει ότι
έχει καλό φίλμ το λάδι και σε ψηλές θερμοκρασίές ....Mobil1 !!!! 0-40 !!!!
δες εδώ
-
Στο TU5JP4 μπαίνει **ΑΝΕΤΑ **το fuel economy. Ο ράλος έχει άλλο μοτέρ, TU5J4.
-
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Λίγο πιο πάνω έγινε μια γενική αναφορά για το τι δείχνει ο αριθμός του ιξώδους. Μήπως θα μπορούσε να μας πει κάποιος πιο αναλυτικά τι συμβολίζουν οι αριθμοί αυτοί?Ο πρώτος με το W (W από το Winter) το ιξώδες με κρύο κινητήρα (δε ξέρω σε ποια θερμοκρασία) και ο δεύτερος το ιξώδες στους 100 βαθμούς C. To ιξώδες δείχνει την αντίσταση ενός ρευστού στη ροή.
-
Ήρθε ο καιρός για αλλαγή στα λαδάκια του Colt CZ3 που έχω.
Λέω λοιπόν να περάσω σε 30αρι λάδι για να δούμε και τίποτα διαφορετικό βρε αδερφέ.
Από τα 30.000χλμ μέχρι τώρα (70.000) φοράω Amsoil AMO 10W40.
Μετά ώριμου σκέψεως έχω καταλήξει στις εξής επιλογές:- Amsoil Series 3000 Synthetic 5W-30 Heavy-Duty Diesel Oil (HDD)
- Amsoil Signature Series 0W-30 100% Synthetic Motor Oil (SSO)
- Mobil 1 0W30
- Mobil 1 5W30 EXTENDED PERFORMANCE
Για το πρώτο δεν χρειάζονται πολλά λόγια μια και ο Miltellas το έχει αναλύσει διεξοδικά σε προηγούμενα ποστ του. Για τα αλλά τρία κυρίως ενδιαφέρομαι να ακούσω γνώμες και από τον Μίλτο αλλά και από άλλους συνφορουμίτες που γνωρίζουν το θέμα.
Πρώτη μου επιλογή είναι τα Amsoil 0W30 SSO αλλά είναι πολύ καινούριο λάδι. Έτσι ο Λαμπριανίδης δεν το έχει στην σελίδα του και ο Αγγελόπουλος δεν ξέρω αν το έχει φέρει. Τα υπόλοιπα υπάρχουν στην σελίδα του Λαμπριανίδη οπότε δεν νομίζω να έχω πρόβλημα να τα προμηθευτώ.
Με τα Amsoil 10W40 δεν είχα μέχρι τώρα κανένα πρόβλημα.
Από την πρώτη αλλαγή λαδιών που έκανα στα 5.000χλμ και στα 10.000χλμ. και στα 20.000χλμ. ο κινητήρας φορούσε τα BP Visko 7000 15W50. Τότε στις πρωινές κινήσεις και με χαμηλές θερμοκρασίες (-5’C) άκουγα τις βαλβίδες να ‘χτυπάνε’. Βέβαια αυτό δεν διαρκούσε για περισσότερα από μερικά δευτερόλεπτα (10-15sec).
Με τα Amsoil AMO 10W40 το φαινόμενο αυτό δεν ξανά παρουσιάστηκε αλλά και ο κινητήρας παρουσιάζεται ελαφρά πιο εύστροφος
-
Προσωπικά δεν θα έβαζα το Mobil 1 EP, γιατί στο BITOG που το έκαναν ανάλυση έδειξε ότι βασίζεται σε hydrocracked (group III) mineral oil, με την προσθήκη ορισμένων PAO.
-
Ο χρήστης manimani έγραψε:
Πρώτη μου επιλογή είναι τα Amsoil 0W30 SSO αλλά είναι πολύ καινούριο λάδι. Έτσι ο Λαμπριανίδης δεν το έχει στην σελίδα του και ο Αγγελόπουλος δεν ξέρω αν το έχει φέρει. Τα υπόλοιπα υπάρχουν στην σελίδα του Λαμπριανίδη οπότε δεν νομίζω να έχω πρόβλημα να τα προμηθευτώ.
Μέχρι να έρθει στην Ελλάδα το SSO - που είναι πολύ νέο λάδι- γιατί δεν χρησιμοποιείς το TSO που έχει παραπλήσια τεχνικά χαρακτηριστικά – πιθανόν & λίγο καλύτερα - & πιο παχύ φιλμ ?
-
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Λίγο πιο πάνω έγινε μια γενική αναφορά για το τι δείχνει ο αριθμός του ιξώδους. Μήπως θα μπορούσε να μας πει κάποιος πιο αναλυτικά τι συμβολίζουν οι αριθμοί αυτοί?Ο δεικτης ιξωδους ειναι αυτος που συνηθως διαβαζουμε ως ??W?? (πχ 10W40). Το ιξωδες ειναι η ιδιοτητα που του δινει αντισταση στην ροη και δειχνει και την δυναμη ενωσεων των μοριων του. Μας ενδιαφερει γιατι ενα λαδι σε κρυο κινητηρα πρεπει να ειναι αρκετα λεπτο ωστε να φτανει γρηγορα και παντου, και οταν ειναι ζεστος ο κινητηρας πρεπει να εχει αρκετη συνεκτικοτητα ωστε να μην φευγει απο τις τριβομενες επιφανειες ευκολα και να μην συνθλιβονται οι δυναμεις ενωσεων των μοριων του.
Και τωρα το επιμαχο σημειο...Ο πρωτος αριθμος μας δειχνει το ιξωδες του λαδιου στους 0F, δηλαδη στους -17,8 κελσιου και μετριεται σε cP (Centipoise). Το W μας δειχνει οτι το λαδι ειναι καταλληλο για χειμωνα. Ο δευτερος αριθμος μας δειχνει το ιξωδες του λαδιου στους 210F, δηλαδη στους 98,8 βαθμους κελσιου αλλα μετριεται σε cST (centistrokes). Εχουν δηλαδη διαφορετικες μοναδες μετρησης!
Η συμβατικη τιμη του ιξωδους την παιρνουμε στους 40 κελσιου και μπορει να ειναι παρομοια για πολλα λαδια διαφορετικων τιμων ιξωδους, πχ ενα 5W40, 10W30 και 10W40 μπορει στους 40 βαθμους να εχουν παρομοιο ιξωδες, αλλα πχ το πρωτο στους 10 βαθμους θα εχει σοβαρη υπεροχη ως προς τα αλλα δυο.
Ενα λαδι δεν πρεπει να ειναι ουτε πολυ χοντρο γιατι θα ανεβασει πολυ μεγαλη πιεση στο κυκλωμα και ειδικα σε σημεια που χρησιμοποιουν το λαδι (πχ υδραυλικα ωστηρια) και δεν θα κινειται ευκολα, αλλα ουτε πολυ λεπτο ωστε να καταστρεφεται και να μην μπορει να λιπανει σωστα τον κινητηρα. Σε ακραιες περιπτωσεις απο λαθος ιξωδες μπορει να παρουσιαστει σπηλαιωση, συνθλιψη κτλ που προκαλει σημαντικη φθορα στον κινητηρα και καταστρεφει πολυ γρηγορα και το λιπαντικο, αν δεν το καψει τελειως.
Είπα να γράψω δικό μου ποστ, αλλά ένας συμφορουμίστας στο http://www.bmw-motorosport.gr το έγραψε τόσο καλά που δε νομίζω να μπορούσα να τα πω καλύτερα!
-
Να είσαι καλά! Κατατοπιστικότατος!
-
Ο χρήστης mariost έγραψε:
Προσωπικά δεν θα έβαζα το Mobil 1 EP, γιατί στο BITOG που το έκαναν ανάλυση έδειξε ότι βασίζεται σε hydrocracked (group III) mineral oil, με την προσθήκη ορισμένων PAO.Σωστά...Καλύτερα το 5W30 ESP
-
Φυσικά και έχω στα υπόψιν μου και το «Amsoil Synthetic 0W-30 Motor Oil (TSO)». Αλλά επειδή σταματάει η παραγωγή του και ο αντικαταστάτης του είναι το «Amsoil Signature Series 0W-30 100% Synthetic Motor Oil (SSO)» έλεγα να βάλω το πιο καινούριο…
-
manimani, δες και το Mobil1 5W30 ESP Formula. Έχει πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά (υψηλό HTHS και πολύ υψηλό Flash Point) και δοκιμάζοντάς το είμαι πολύ ευχαριστημένος από την εφαρμογή του στο Mazda MX5 μου. Υπόψην ότι ο κινητήρας μου είναι σημαντικά παλιότερος από τον δικό σου, οπότε στον δικό σου πιθανώς θα ταιριάξει ακόμα καλύτερα.
Επειδή το ESP δεν το βρίσκω τώρα, η δεύτερη επιλογή μου είναι το Amsoil HDD, το οποίο μάλλον θα δοκιμάσω σύντομα (ή το Redline 5W30).
-
Ο χρήστης Hammer_ έγραψε:
Επειδή το ESP δεν το βρίσκω τώρα, η δεύτερη επιλογή μου είναι το Amsoil HDD, το οποίο μάλλον θα δοκιμάσω σύντομα (ή το Redline 5W30).
Παραπλήσια χαρακτηριστικά με το Mobil 1 ESP 5W-30 – που δεν μπορείς να το βρεις εύκολα- έχει & το BP Visco 7000 LongLife III 5W-30 με το BP να έχει λίγο καλύτερη ρευστότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες & σχεδόν το ίδιο στις υψηλές.
Περι λιπαντικών γενικώς