-
Καλές οι διακοπές, καλά τα οικογενειακά μπάνια, όμως υπάρχουν και κάποιοι ανοιχτοί λογαριασμοί τους οποίους οφείλω να ξεχρεώσω μόνος μου καθότι απαιτητικοί. Βρέθηκα στο βόρειο Πήλιο για ακόμη μια φορά στη ζωή μου (κάτι μου βγάζει και η βόρεια πλευρά του βουνού για κάποιο απροσδιόριστο λόγο), αλλά η εξόρμηση αυτή ήταν αρκετά διαφορετική από τις προηγούμενες στο συγκεκριμένο μέρος.
Αυτή τη φορά το google maps μου πρότεινε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή που θυμίζει αρκετά τη διαδρομή Φάρσαλα-Λάρισα. Λίγο μετά τα Φάρσαλα με πήγε από Πολυδάμειο, Μεγάλο Μοναστήρι, Στεφανοβίκειο και έφτασα στη λίμνη Κάρλα.
Εκεί ανέβηκα την ωραία σύντομη χωμάτινη διαδρομή μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου.
Τέλεια θέα. Φουλ γεμάτη η λίμνη. Λειψυνδρία κατά τα άλλα. Όχι ότι η μοναδική λίμνη που είναι άδεια λόγω διαρροών είναι ο Μόρνος και κάποιοι κωλοβαράνε σκόπιμα για να ιδιωτικοποιήσουν και το νερό...
Από την Κάρλα ανέβηκα στα Κανάλια και από εκεί τράβηξα τη στριφτερή καταπράσινη διαδρομή μέχρι το Βένετο.
Χαρακτηριστικό λατομείο πριν το Βένετο. Υπάρχουν και άλλα κρυμμένα στα απέραντα δάση.
Πάντα γοητεύει η συγκεκριμένη διαδρομή.
Άφιξη στο Βένετο. Απομονωμένο και ήρεμο αλλά σε φανταστική τοποθεσία. Μπαλκόνι στο βόρειο Αιγαίο.
Από το Βένετο κατέβηκα στην παραλία Κουλούρι. Την προηγούμενη φορά που είχα βρεθεί στην περιοχή η διαδρομή ήταν χωμάτινη και δύσβατη. Πλέον έγινε άσφαλτος.
Μόνο λίγα μέτρα πριν το τέλος είναι χωματόδρομος. Κάποτε δεν κατέβαινε τίποτα μέχρι κάτω ήταν τελείως διαλυμένο αυτό το κομμάτι. Το σημείο είναι στρατηγικό καθώς θα είχε σκιά μέχρι το απόγευμα.
Το μέρος είναι μαγικό. Μου είχε μείνει από τότε που είχα ξαναέρθει. Αυτά που επρόκειτο να δω βέβαια δεν τα είχα φανταστεί τότε. Και ούτε θα μπορούσα βέβαια καθώς ταξίδευα με μηχανή και θα ήταν αδύνατο να κουβαλάω καγιάκ.
Έτοιμος για σαλπάρισμα.
Κινούμενος νότια για να βρω τις μυθικές σπηλιές του Πηλέα.
Στο βάθος η παραλία Πετρομέλισσο στην οποία κατεβαίνει χωματόδρομος και θα πήγαινα αργότερα.
Συνεχίζοντας.
Βρίσκομαι σε οπτική επαφή με τις σπηλιές του Πηλέα οι οποίες δείχνουν μικρές από εδώ.
Πλησιάζοντας γίνομαι μάρτυρας του μυθικού τοπίου για το οποίο έκανα τόσο κόπο να δω
Ο Πηλέας ή Πηλεύς ήταν γιος του βασιλιά της Αίγινας Αιακού και της Ενδηίδας, και η πρώτη του γυναίκα ήταν κόρη του βασιλιά της Φθίας.
Από τον γάμο του με την κόρη του Νηρέα, τη Νηρηίδα Θέτιδα, απέκτησε τον περίφημο Αχιλλέα. Για να παντρευτεί τη Θέτιδα, τον βοήθησε ο κένταυρος Χείρωνας, αφού η Θέτιδα για να τον αποφύγει μεταμορφωνόταν σε φωτιά, σε σουπιά, κλπ. Κάποια στιγμή όμως τη ΄΄στρίμωξε'' σε κάποια από αυτές τις σπηλιές.
Ο Πηλέας πήρε μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία μαζί με τον Ιάσονα. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ο Ιάσονας οργάνωσε αγώνες στη Λήμνο και ο Πηλέας του ζήτησε να ενώσει πέντε αγωνίσματα φτιάχνοντας το πένταθλο, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί νικητής, αφού ήταν ανίκητος στην πάλη, ενώ στη δισκοβολία, στο ακόντιο, στο άλμα και στον δρόμο ερχόταν δεύτερος.
Η συγκεκριμένη σπηλιά δεν ήταν τρύπια μόνο στο πλάι αλλά και στην οροφή της!
Μερικές εντυπωσιακές σπηλιές που πραγματικά άξιζαν τον κόπο
Και αυτή με δύο εισόδους όπως και η πρώτη.
Ακόμη μια με εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς.
Οι σπηλιές είναι περίπου 25-30
Κοιτούσα με δέος τα δημιουργήματα της φύσης. Σαν να είναι ψεύτικα.
Στην περιοχή έρχονται συχνά σκάφη για να δουν αυτό το μοναδικό θέαμα.
Επιστρέφοντας σταμάτησα σε μια μικρή παραλία η οποία προσεγγίζεται μόνο από θάλασσα. Διέκρινα κάποια παλιά κτίσματα. Δεν έχω ιδέα τι προσπάθησαν να φτιάξουν.
Πριβέ παραλία. Έκατσα για κανά μισάωρο μπανάκι. Άλλωστε το πρόγραμμα είχε πάει ανέλπιστα καλά.
Επέστρεψα στο Βένετο και πήγα στην παραλία Πετρομέλισσο που είδατε νωρίτερα από τη θάλασσα. Αυτή η διαδρομή ήταν ακόμη χειρότερη όταν είχα έρθει. Βέβαια είχα έρθει χειμώνα. Όταν ξαναείδα το βίντεο που είχα τραβήξει τότε αμφέβαλλα για το αν θα μπορέσω να φτάσω με το Qashqai κάτω. Τελικά και αυτή η διαδρομή είχε συντηρηθεί και κατέβηκα εύκολα.
Επιστροφή ξανά στο Βένετο και κατεύθυνση προς τα πίσω. Σε μια διασταύρωση μπήκα αριστερά για να οδηγηθώ στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας σε μια μαγική τοποθεσία.
Αγία Τριάδα Βένετου.
Στο βάθος υπάρχει εποχική λίμνη η οποία φυσικά αυτήν την εποχή δεν είχε νερό.
Από το εκκλησάκι συνέχισα την πανέμορφη διαδρομή προς την τοποθεσία Βούζια. Είχα δει από πριν ότι είναι αδιέξοδη αλλά ήθελα να φτάσω μέχρι το τέρμα αν ήταν εφικτό βέβαια.
Χαρακτηριστικό ξέφωτο της διαδρομής.
Λίγο πριν τελειώσει η διαδρομή πέτυχα έναν βοσκό με το κοπάδι του. Δεν είχε νόημα να συνεχίσω καθώς ήδη τα ανησύχησα τα ζωντανά και θα πέρναγα πάλι από το ίδιο σημείο μετά. Κλασσικά με κοιτούσε απορημένος όταν του είπα τι ακριβώς είχα κάνει από τη στιγμή που ξύπνησα.
Επιστροφή στην άσφαλτο.
Είχα διακρίνει ακόμη έναν χωματόδρομο που κατέβαινε προς τη θάλασσα και ένα μικρό ακρωτήρι το οποίο λανθασμένα αναφέρεται στο google maps ως Cape Koulouri
Δύο ντόπιους που πέτυχα όμως με ενημέρωσαν πως η παραλία και το ακρωτήρι ονομάζονται Ελιά. Σε κανέναν χάρτη πάντως δεν αναφέρονται έτσι, είναι ανώνυμα.
Χαμηλότερα ο δρόμος χάλαγε αλλά κατάφερα να φτάσω μέχρι έναν φράχτη. Από εκεί ήθελε συνέχεια με τα πόδια για να φτάσω στην παραλία και η αλήθεια είναι πως δεν ψήθηκα.
Ήθελα σιγά σιγά να ξεκινήσω να επιστρέφω αλλά ήθελα να μπω λίγο και στον βατό χωματόδρομο του αρχαίου Βελανιδοδάσους λίγο πάνω από τα Κανάλια. Μετά από λίγα ασφάλτινα χιλιόμετρα λοιπόν μπήκα στη χωμάτινη διαδρομή και ακριβώς μετά από 1 λεπτό βλέπω στο καντράν low tyre pressure!!!! '' Οχι ρε μλκ τι έγινε τέτοια ώρα και εδώ? Δεν παίζει να έσκασε λάστιχο σε αυτόν τον δρόμο ήμαρτον'' φώναζα!
Δυστυχώς το σενάριο επιβεβαιώθηκε όταν βγήκα έξω. Και όμως σε αυτόν τον δρόμο που είναι σαν άσφαλτος χωρίς λακκούβες και φυτευτές έγινε αυτό!
Ανατινάχτηκε στην κυριολεξία το Yokohama Geolandar και μάλιστα το πίσω δεξιά. Οκ έχει φθορά, δεν είναι καινούργιο αλλά υποτίθεται πως στις 30.000km περιμένεις να δεις μια α αντοχή από ένα ΑΤ ελαστικό. Να σημειωθεί πως εφαρμόζω την πρόταση αρκετών λαστιχάδων και παλιών αγωνιζόμενων σε rally acropolis. Δηλαδή αν θες αντοχή σε κλαταρισμα κράτα ψηλά τις πιέσεις στα χώματα. Θα έχει περισσότερο κοπάνημα αλλά θα γλιτώσεις ένα σκασμένο λάστιχο.
Το εργοστασιακό μπουλονόκλειδο έκανε δουλίτσα. Είχα μια ανησυχία μήπως δε λύνουν τα μπουλόνια από το συνήθως δυνατό σφίξιμο των λαστιχάδων αλλά τελικά έλυσαν αφού βέβαια ανέβηκα ολόκληρος πάνω στο μπουλονόκλειδο. 100 κιλά είναι αυτά δεν αστειεύονται
Το πρόβλημα που αντιμετώπισα είναι ότι ξέχασα να βάλω μια έξτρα πέτρα από κάτω από τον γρύλο για να σηκωθεί ψηλότερα το αυτοκίνητο. Η ζάντα με το σκασμένο ελαστικό βγήκε, η ρεζέρβα για ένα εκατοστό δεν έμπαινε καθώς ήταν φουσκωμένη. Αναγκάστηκα να την ξεφουσκώσω λίγο και να την φουσκώσω ξανά. Αυτό μου κόστισε λίγο χρόνο.Επέστρεψα πάντως σε νορμάλ ώρα, δεν έχασα τρελό χρόνο με αυτήν την αναποδιά. Και με τη ρεζέρβα μια χαρά πήγαινα μέχρι 110km βέβαια. 145-90-16 παρακαλώ οι διαστάσεις της!!! Έχω την αίσθηση ότι αν με πιάσει λάστιχο στη Βερλίγκα πχ, δε θα αντέξει να με βγάλει μέχρι την άσφαλτο. Μπορεί να κάνω και λάθος, δεν ξέρω.
Στο δια ταύτα, βρήκα διαθέσιμα τα Michelen Lattitude Cross και τα φόρεσα. Μαλακά φαίνονται και αυτά. Σε κανά χρόνο με βλέπω να ξαναβάζω τη ρεζέρβα. Θα γίνω εξπέρ στο τέλος μου φαίνεται!
Να είστε καλά και τα λέμε την επόμενη φορά!
-
Πάντα όμορφες οι εκδρομές και οι περιγραφές σου @billy84 . Τα Yokohama φαίνονται τελειωμένα οπότε μάλλον λογικό το σκασιμο. Παλιότερα είχα κι τα Yokohama κι τα Michelin. Κατά την γνώμη μου τα Yokohama παντού ανώτερα κι κυρίως στο θόρυβο κύλισης. Αναμένουμε τις εντυπώσεις σου...
-
https://forum.4troxoi.gr/assets/uploads/files/1757616958940-38.jpg
Στις διαδρομες που πας και χωρις παρεα, μεγαλο το ρισκο με λαστιχα σε αυτη την κατασταση.
Εχε μαζι σου ενα σωληνα 80 εκατοστα για να μη χοροπηδας πανω στο μπουλονοκλειδο. -
@ss_76 said in Βόρειο Πήλιο- Σπηλιές Πηλέα 7-9-2025:
Πάντα όμορφες οι εκδρομές και οι περιγραφές σου @billy84 . Τα Yokohama φαίνονται τελειωμένα οπότε μάλλον λογικό το σκασιμο. Παλιότερα είχα κι τα Yokohama κι τα Michelin. Κατά την γνώμη μου τα Yokohama παντού ανώτερα κι κυρίως στο θόρυβο κύλισης. Αναμένουμε τις εντυπώσεις σου...
Νομίζω πως η χρήση που κάνω τα ξεσκίζει. Δηλαδή ξεκινάω το ξημέρωμα και κάνω 350-500 χιλιόμετρα από επαρχιακό και σβέλτα. Βάλε και τους στάνταρ χωματόδρομους, λογικό το αποτέλεσμα. Είναι όμως και μαλακά τα G015 για αυτό και φθείρονται (και κρατάνε βέβαια και καλά για το είδος τους). Ίσως κάποια άλλα σκληρότερα να αντέχουν περισσότερο. Κάποια στιγμή θα δοκιμάσω και 215-70-16 που αν θυμάμαι καλά έχουν και μεγαλύτερο δείκτη φορτίου από τα 215-65-16 και ίσως αντέχουν περισσότερο. Βέβαια θα ανεβάζουν και την κατανάλωση καθώς κρεμάει λίγο το αυτοκίνητο. Αναμένω και εγώ να δω διαφορές με τα Lattitude Cross. Δεν περιμένω βέβαια μεγαλύτερη αντοχή καθώς είναι πολύ μαλακά και αυτά.
@ilias-a said in Βόρειο Πήλιο- Σπηλιές Πηλέα 7-9-2025:
https://forum.4troxoi.gr/assets/uploads/files/1757616958940-38.jpg
Στις διαδρομες που πας και χωρις παρεα, μεγαλο το ρισκο με λαστιχα σε αυτη την κατασταση.
Εχε μαζι σου ενα σωληνα 80 εκατοστα για να μη χοροπηδας πανω στο μπουλονοκλειδο.Η προέκταση είναι ωραία ιδέα αλλά πραγματικά ήταν τόσο εύκολο που απλώς πάταγα πάνω και έλυνε αμέσως το κάθε μπουλόνι. Δε ζορίστηκα καθόλου.
-
τα λατ κρος θα σου κρατησουν τουλαχιστον 50k
για καποιο λογο αρνουνται να πεθανουν -
@billy84 said in Βόρειο Πήλιο- Σπηλιές Πηλέα 7-9-2025:
Lattitude Cross
Τα Lattitude Cross δεν ειναι μαλακα, ισως σου φερνουν και περισσοτερο θορυβο, αλλα ειναι ενα πολυ καλο λαστιχο σε αυτην την κατηγορια.
-
@gatoz said in Βόρειο Πήλιο- Σπηλιές Πηλέα 7-9-2025:
για καποιο λογο αρνουνται να πεθανουνΜακάρι Γάτε! Έχω μια επιφύλαξη λόγω των παρατεταμένων σβέλτων χιλιομέτρων που κάνω. Θα δείξει πως θα πάνε!
Lattitude Cross
Τα Lattitude Cross δεν ειναι μαλακα, ισως σου φερνουν και περισσοτερο θορυβο, αλλα ειναι ενα πολυ καλο λαστιχο σε αυτην την κατηγορια.
Εγώ τα είδα πολύ μαλακά δια της αφής, ξεζανταρισμένα πάντα.
-
για καποιο λογο αρνουνται να πεθανουνΜακάρι Γάτε! Έχω μια επιφύλαξη λόγω των παρατεταμένων σβέλτων χιλιομέτρων που κάνω. Θα δείξει πως θα πάνε!
Lattitude Cross
Τα πλαινα τους ναι, το πελμα οχι οπως ειπε και ο Γατος απλα δεν τρωγονται πως στο διαολο κρατανε τοσο καλα ψαχνω να βρω.
Τα επομενα μου λαστιχα στο ενα απο τα 2 αυτοκινητα τα γιοκοχαμα θα ειναι. -
Lattitude Cross
ο αντωνης - τονυ λουκ, ειναι με το βιταρα ηδη στο 3ο σετ λατ κρος.
σου βαζω το παραδειγμα γιατι εχει κανει περιπου 300000κμ με αυτο το αμαξι και μονο με λατ κρος. εχει γυρισει την ευρωπη και καθε ελληνικο βουνο. πλην αγριων εποχων και εδαφων που φοραει μαλατεστα, γενικα βγαζει με τα λατ κρος πανω απο 80k
https://vitaraclub.gr/viewtopic.php?f=104&t=26164&start=135#p737325 -
Lattitude Cross
ο αντωνης - τονυ λουκ, ειναι με το βιταρα ηδη στο 3ο σετ λατ κρος.
σου βαζω το παραδειγμα γιατι εχει κανει περιπου 300000κμ με αυτο το αμαξι και μονο με λατ κρος. εχει γυρισει την ευρωπη και καθε ελληνικο βουνο. πλην αγριων εποχων και εδαφων που φοραει μαλατεστα, γενικα βγαζει με τα λατ κρος πανω απο 80k
https://vitaraclub.gr/viewtopic.php?f=104&t=26164&start=135#p737325Είμαι μεγάλος φαν του κύριου Αντώνη. Εχω υπόψιν ότι έχει βγάλει τρελά χιλιόμετρα με τα LC όπως και αρκετοί όμως με τα Geolandar που φορούσα (οχι 90 αλλά έχω δει 70.000). Μετράει αρκετά το πως πας. Για να βγουν 90 χιλιάδες πρέπει να πηγαίνεις πάρα πολύ συντηρητικά!
Βόρειο Πήλιο- Σπηλιές Πηλέα 7-9-2025