-
Καταρχην σας χαιρετω ολους.
Σας παρακολουθω καιρο τωρα και πραγματικα
θα ηθελα να πω ενα μπραβο σε ολους για την παρα πολυ καλη προσπαθεια.Παιρνω το θαρρος και θα ηθελα να ζητησω την δικη σας γνωμη
για το εξης ερωτημα:
Ζαντες 15αρες ή 16αρες.
Εχω ενα ΙΒΙΖΑ 1.4 16V 75HP
φοραει 185/60/14 απο τη μαμα.
Θα ηθελα να βαλω 16αρες αλλα φοβαμαι οτι θα κοψει πολυ!
Ειναι ενα φιλαρακι ομως που εχει το GOLF IV με τα ιδια ατια
(και λογικα με την ιδια μηχανη) και εχει βαλει 205/50/16 και λεει πως περα της λιγο αυξημενης καταναλωσης δεν εχει δει τεραστια διαφορα.
Τι να κανω?
Αν βαλω 16αρες να βαλω 195/45/16 ή 205/(45ή40)/16?
Συγνωμη αν σας κουρασα
και σας ευχαριστω ολους προκαταβολικα.!!!!!!! -
θα ηθελα να πω ενα μπραβο σε ολους για την παρα πολυ καλη προσπαθεια.Παιρνω το θαρρος και θα ηθελα να ζητησω την δικη σας γνωμη
για το εξης ερωτημα:
Ζαντες 15αρες ή 16αρες.
(και λογικα με την ιδια μηχανη) και εχει βαλει 205/50/16 και λεει πως περα της λιγο αυξημενης καταναλωσης δεν εχει δει τεραστια διαφορα.
Τι να κανω?
Συγνωμη αν σας κουρασα
για το εξης ερωτημα:
Ζαντες 15αρες ή 16αρες.
Τι να κανω?
Συγνωμη αν σας κουρασα
Χρήστο,καλωσήρθες πρώτα απ'όλα στήν παρέα μάς.
Απο ότι κατάλαβα τό πρόβλημά σου είναι κυρίως η αισθητική πλευρά του αυτοκινήτου σου,οπότε λύνεται εύκολα βλέπωντας τά υπόλοιπα ιμπιζάκια πού κυκλοφορούν.Ποιό σού αρέσει παραπάνω;Αυτό μέ τίς δεκαπεντάρες ή αυτό μέ τίς δεκαεξάρες; -
Φίλε Χρήστο δεν έχω εμπειρία από το τύπο του αυτοκινήτου σου και απλός θα σου αναφέρω τις εντυπώσεις μου από το δικό μου. Έχω ένα Astra 1400 που από τη μάνα του είχε 175/70-14 και του έβαλα 195/60-15. Κρίνω λοιπόν ότι η διάσταση αυτή είναι οριακά η μεγαλύτερη που μπορείς να βάλεις ώστε τα θετικά στην αύξηση της πρόσφυσης και στη βελτίωση του φρεναρίσματος είναι μεγαλύτερα από τα μειονεκτήματα της μειωμένης άνεσης της αύξησης της κατανάλωσης και της επιδείνωσης των επιδόσεων. Οποιαδήποτε επιλογή με μεγαλύτερη διάσταση ελαστικού ή ζάντας πιστεύω ότι έχει μόνο κριτήριο την εμφάνιση και όχι την απόδοση. Δεν έχει τίποτα να σου προσφέρει αλλά αντιθέτως πολλά να σου πάρει. Αν το μόνο σου μέλημα είναι πως δείχνει και όχι τι είναι το αυτοκίνητο σου τότε κάνε ότι καταλαβαίνεις. Δεν θα στο πρότεινα πάντως.
-
Παιδια σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας.
Οντως με ενδιαφερει πιο πολυ η αισθητικη πλευρα
λογω 75 αλογων αλλα δεν θα ηθελα να μουλαρωσει κιολας -
Περισσότερα θα χάσεις παρά θα κερδίσεις, οι 14αρες μια χαρά είναι. Σκέψου επίσης και τη διαφορά τιμής στην επόμενη αλλαγή ελαστικών
-
Κατ'αρχήν θα προσέξεις να μην αλλάξει κατά πολύ η διάμετρος του τροχού.
Τώρα με την υπάρχουσα δάσταση**(185/60-14) έχεις 57,76εκ.**
Με **15άρες **η πιο σωστή διάσταση θα είναι 195/50 με 57,6εκ.
Με 16άρες 205/40 έχουν 57,04εκ.ενώ τα 195/45 έχουν 58,19εκ. διάμετροΑυτό σημαίνει πως αν βάλεις κάτι εντελώς διαφορετικό από τα παραπάνω ή θα ψηλώσει ή θα χαμηλώσει το αυτ/το χαλώντας γεωμετρία,στήσιμο και βήμα.
Προσωπικά πιστεύω πως οι εργοστασιακές διαστάσεις είναι ότι πρέπει για το αυτ/το.Αν ήθελες να έβαζες 14άρες αλουμινένιες(υπάρχουν κάποιες πολύ όμορφες στο εμπόριο! )
Αν οπωσδήποτε θέλεις να αλλάξεις τότε τα 195/50-15 πιστεύω πως είναι μονόδρομος.(αν υπάρχουν με δείκτη ταχύτητας Η να τα προτιμήσεις γιατί αν είναι V όπως θα'ναι τα περισσότερα 16άρια δεν θα ζεσταίνονται με τίποτα) -
Ο χρήστης CHRIBIZA έγραψε:
Καταρχην σας χαιρετω ολους.Σας παρακολουθω καιρο τωρα και πραγματικα
για το εξης ερωτημα:
Ζαντες 15αρες ή 16αρες.
Τι να κανω?
Συγνωμη αν σας κουρασα
και σας ευχαριστω ολους προκαταβολικα.!!!!!!!ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΖΑΝΤΑΣ + ΕΛΑΣΤΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟΥ ΠΡΟΦΙΛ + ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ = ΞΕΚΑΡΦΩΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
Προσωπική μου άποψη φίλε Χρήστο για το αυτοκίνητο σου ιδανική είναι η υπάρχουσα διάσταση που φοράει. Σε ότι μεγαλύτερο πας, χάνεις τρομερά σε άνεση, έχεις μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου, ενώ τα βελτιωμένα κρατήματα που σου προσφέρει το φαρδύ πέλμα αφορούν αποκλειστικά στεγνό οδόστρωμα. Στο βρεγμένο τι γίνεται!
Για την αισθητική βελτίωση υπάρχουν εξαιρετικά σχέδια 14΄΄ ζαντών αλουμινίου, χωρίς να δώσεις μια ολόκληρη περιουσία εξαρχής, αλλά και κάθε φορά που θα χρειάζεται να αλλάξεις ελαστικά!Καλές και ασφαλείς διαδρομές!!
-
H καλύτερη διάσταση για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο για ελληνικούς δρόμους είναι 185/60/14 με δεύτερη καλύτερη 195/50/15. Αν βάλεις δεκαεξάρες θα πρέπει να σταματάς σε κάθε λακούβα και σαμαράκι και να περνάς με μηδέν χιλιόμετρα.
Σε κάθε περίπτωση, οι διαστάσεις ελαστικών που προτείνει ο κατασκευαστής και οι πιέσεις του αέρα για κάθε περίπτωση, βρίσκονται είτε στο εσωτερικό μέρος στο πορτάκι της τάπας της βενζίνης, είτε στο πλάι της πόρτας του οδηγού ή του συνοδηγού. -
mhn akoys kanena emena akoy bale 195-40-16 me dunlop sp9000(mono ayta bgainoyn se ayth th diastash alla einai para poly kala).to ibizaki tha einai panemorfo kai den tha kopsei
-
Πιο καλά 15άρες, με 195/50 ή 185/55 λάστιχο. Έτσι, δε θα σε τρελάνει στο κοπάνημα στις λακούβες, ούτε θα έχεις συνέχεια στραβωμένες ζάντες. Για άνεση, πιο καλά θα είσαι με το 185/55, ενώ το 195/50 (πάντα σε 15άρα) θα σου διατηρήσει ακριβώς ίδια τη διάμετρο του τροχού, με αποτέλεσμα να μη μακρύνει η τελική σχέση μετάδοσης καθόλου, άρα δε θα σου κόψει τις ρεπρίζ καθόλου, ενώ κατά 8 χιλιοστά θα σου αυξήσει τη διάμετρο του τροχού το 185/55 σε σχέση με το μαμίσιο. Τα υπόλοιπα είναι υπερβολικά για την ιπποδύναμη του αυτοκινήτου σου.
Από εκεί κι έπειτα, το μόνο που μένει είναι να διαλέξεις το σωστό τύπο ελαστικού για το οδήγημά σου.
-
Φίλε Χρήστο καλως ήρθες! Θα σου πρότεινα να αφήσεις τις διαστάσεις των ελαστικών σου όπως είναι. Οι 16άρες με 195/45/16 ή 205/(45ή40)/16 το μόνο που θα κάνουν στο συγκεκριμένο αμάξι θα είναι να σου κόβουν επιδόσεις. Ασε που για τους εδώ καρόδρομους είναι επίφοβο Εδώ εγώ στο Γιάρις μου(1.0) έχω 175/65/R14 (εργοστασιακά) που έχει παρεμφερή ιπποδύναμη με το δικό σου και δεν του αλλάζω διαστάσεις. Βέβαια η τελική επιλογή είναι δική σου! Ότι και αν αποφασίσεις καλή τύχη!
-
To swstotero einai na afiseis tis zantes pou evale i mama seat ..kati tha ixere pou evale tis sigkekrimenes diastaseis...de tis evale sti tixi!
Apo kei k pera an sou kopsei 5 i 10 khm apo ti teliki de nomizw na einai megalo kako (poses fores allwste to spas??).
Koita vasika mi xefigeis k poli apo tis ergostasiakes diastaseis oi 195/45/16 pou eipes nomizw einai kales afou to ibizaki sou tha 'deixei' poli perissotero me mia 4ada omorfes zantes! -
Φιλος μου με 2 πορτο Seat Cordoba με τα 101 εβαλε 16αρες.
Ομορφο πραγματικα εδειχνε αλλα...
1.Βαραγε ανελεητα
2.Εχασε αρκετα απο τελικη.Καλα για ρεπριζ αστα!
3.Αυξηθηκε ελαφρα η καταναλωση του!Στα λεω οπως μου τα ειπε!
Αποψη μου βαλε μια ομορφη 15αρα(πολυακτινη) γιατι εδω ειναι ελλαντα!
Και βεβαια γιατι με 75 αλογακια δυσκολευουν λιγο τα πραγματα στις επιδοσεις του αυτοκινητου σου!
Αποψη μου! -
Φίλε μου,ibizakia...γειά σου!!!!
Έχω το Fabia elegance 101ps!Το έχω 'τρέξει' μαμάτο και εχω δεί τις επιδόσεις του!Εδώ και 1,5-2 χρόνια του εχω βάλει την 1000milia EVO 16'
με λάστιχα FULDA 205/45/16!Σκοπός μου ηταν η καλύτερη δυνατή 'modifa'!!!!!Tα 'σύν' της υπόθεσης είναι η αισθητική του ('ΑΠΑΙΧΤΗ')......και.....παραδόξως.......η πολλή καλη πρόσφυση στη...'βροχή'...(μπορεί να οφείλεται στο συγκεκριμένο μοντέλο - FULDA-EXTREMO!!!)
Τα μείον είναι πολλά.... : 1. Καίει τα 'κέρατα' του σε καύσιμα.....
2. 'Μαζέυει' όλλες τις ανωμαλίες του δρόμου
3. Αργεί να ζεσταθεί
4. Έχει 'κόψει' 5-10% σε επιδόσεις
5. Έχουν ηδη παει 1 φορά για επισκευή οι ζάντες(στράβωμα) και έχω ηδη αλλαξει ενα λάστιχο αφου 'τσάκισε' σε μια απο τις 100.000 (τουλάχιστον) λακούβες της Αθήνας!ANYWAY....ελπίζω να σε βοήθησα.....!!!Εγω παντος και τωρα πάλι 16αρες θα έβαζα......!!!MODIFA FOR EVER!!!!!
-
Βασικα σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις σας
Κατα δευτερον........Ο χρήστης speedONacid έγραψε:
To swstotero einai na afiseis tis zantes pou evale i mama seat ..kati tha ixere pou evale tis sigkekrimenes diastaseis...de tis evale sti tixi!Φιλε η μαμα seat με εχει μπερδεψει καθως στο ιδιο μοντελο με τα 101
βαζει 195/55/15 και εχει φτασει μεχρι και 17αρες.Apo kei k pera an sou kopsei 5 i 10 khm apo ti teliki de nomizw na einai megalo kako (poses fores allwste to spas??).
Δεν ειναι και ιδιαιτερο κακο καθως δεν το σπαω και πολυ συχνα διοτι οι Ελληνικοι δρομοι δεν σου το επιτρεπουν.................
Έχω το Fabia elegance 101ps!Το έχω 'τρέξει' μαμάτο και εχω δεί τις επιδόσεις του!Εδώ και 1,5-2 χρόνια του εχω βάλει την 1000milia EVO 16'
με λάστιχα FULDA 205/45/16!Σκοπός μου ηταν η καλύτερη δυνατή 'modifa'!!!!!Tα 'σύν' της υπόθεσης είναι η αισθητική του ('ΑΠΑΙΧΤΗ')......και.....παραδόξως.......η πολλή καλη πρόσφυση στη...'βροχή'...(μπορεί να οφείλεται στο συγκεκριμένο μοντέλο - FULDA-EXTREMO!!!)
3. Αργεί να ζεσταθεί
5. Έχουν ηδη παει 1 φορά για επισκευή οι ζάντες(στράβωμα) και έχω ηδη αλλαξει ενα λάστιχο αφου 'τσάκισε' σε μια απο τις 100.000 (τουλάχιστον) λακούβες της Αθήνας!ANYWAY....ελπίζω να σε βοήθησα.....!!!Εγω παντος και τωρα πάλι 16αρες θα έβαζα......!!!MODIFA FOR EVER!!!!!
Φιλε μου εχεις αλλαξει και αμορτισερ - ελατηρια η εχεις τα μαμα ακομα?
Τα μαμα ελαστικα τι διαστασεις ειχαν?
Υπαρχει σε 16αρα λαστιχο με δεικτη ταχυτητας H?
ή αναγκαστικα V? -
Ο χρήστης CHRIBIZA έγραψε:
Βασικα σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις σας
Κατα δευτερον........To swstotero einai na afiseis tis zantes pou evale i mama seat ..kati tha ixere pou evale tis sigkekrimenes diastaseis...de tis evale sti tixi!
Φιλε η μαμα seat με εχει μπερδεψει καθως στο ιδιο μοντελο με τα 101
βαζει 195/55/15 και εχει φτασει μεχρι και 17αρες.Apo kei k pera an sou kopsei 5 i 10 khm apo ti teliki de nomizw na einai megalo kako (poses fores allwste to spas??).
Δεν ειναι και ιδιαιτερο κακο καθως δεν το σπαω και πολυ συχνα διοτι οι Ελληνικοι δρομοι δεν σου το επιτρεπουν.................
3. Αργεί να ζεσταθεί
Φιλε μου εχεις αλλαξει και αμορτισερ - ελατηρια η εχεις τα μαμα ακομα?
Τα μαμα ελαστικα τι διαστασεις ειχαν?
Υπαρχει σε 16αρα λαστιχο με δεικτη ταχυτητας H?
ή αναγκαστικα V?Έχω αλλάξει μόνο ελατήρια της 'eibach'που το 'έριξα' 3 cm ! Αποτέλεσμα....????Τα μαμά αμορτισέρ να μην μπορούν πλεον να δουλέψουν σε αυτο το ύψος-χαμήλωμα!Θέλω ...αλλα (no money-no honey-αμορτισερ)ακόμη δεν του εχω βάλει αμορτισέρ, αν ειναι μια απο τις βασικότερες βελτιώσεις για καθε 'βελτιωμένο' αυτοκίνητο!
Τα μαμα λάστιχα ειναι και σε αυτη τη περίπτωση μπέρδεμα.......!!!Εγώ είχα 185/55/15....ενώ το νέο fabia rs εξοπλίζεται με 195/45/16!!!!!Anyway....η γνώμη μου ειναι 'καλά' αμορτισέρ για να είσαι ασφαλής και ζαντολάστιχα που θα ικανοποιούν το σκοπό που έχεις (επιδόσεις ή κ@υλοεμφάνιση)
-
Αγαπητε φιλε,μην ακους τιποτα παρα μονο τις δικες σου εμπειριες.Δεν θελω να υποτιμησω κανενα ολοι να βοηθησουμε θελουμε εδω(και αυτο κανω και εγω) αλλα το πιο σημαντικο πραγμα ειναι η προσωπικη χρηση ενος προιοντος.Και αυτο το λεω γιατι εγω εβαλα λαστιχα τελειως εκτος προδιαγραφων στο 307 (225/45/17) και ενω περιμενα βασει περιγραφων οτι το χειροτερο, τελικα εκοψαν λιγο οι επιδοσεις ,η ανεση παρεμεινε στα ιδια επιπεδα οσο και αν ακουγεται παραξενο, αλλα απο την αλλη μειωθηκε πολυ το σπιναρισμα και βελτιωθηκε πολυ το φρενο(και απο εμφανιση σκιζει!!).Κανε λοιπον το κεφι σου και στο κατω-κατω αν δεν μεινεις ικανοποιημενος σε λιγο καιρο τα αλλαζεις.Μπες και στο site http://www.mindspring.com/~cinque/test/tirecalc.html για να υπολογιζεις τις διαστασεις που σε ενδιαφερουν και αποφασισε μονος σου με βασει αυτα που σου εγραψαν ολοι οι φιλοι εδω μεσα η με την καρδια(εμφανιση) η με την λογικη(οικονομια-επιδοσεις).Καλα χιλιομετρα να εχεις οποια και να ειναι η επιλογη σου..
-
Να επιτελους κι ενα παιδι με προσωπικη εμπειρια!
Ευπροσδεκτη βεβαια!Κανε λοιπον το κεφι σου και στο κατω-κατω αν δεν μεινεις ικανοποιημενος σε λιγο καιρο τα αλλαζεις.
Μια ενστασουλα σε αυτο.Υπαρχει μια διαφορα διοτι αν δεν τον ικανοποιησουν θα εχει δαπανησει ενα σεβαστο ποσο το οποιο θα παει χαμενο!
Γιατι και μεταχειρισμενα να τα πουλησει μετα θα εχει χασει παρα πολλα απο την αρχικη!
Αληθεια με αυτα τα νταμαρια που εχουμε για δρομους και δεν εχασες σε ανεση με 17αρα?Δεν σου χτυπαει καθολου?Εγω με Saxo Vts 15αρα και 3 ποντους χαμηλωμα με προοδευτικο ελατηριο (δεν χτυπαει ευκολα) και το καημενο το αμαξακι μου ζοριζεται..
Προσεχε παντως διοτι το στραβωματακι στους γραικοδρομους γινεται πολυ ευκολα!
15άρες ή 16άρες?