-
Ο χρήστης OUZO Power έγραψε:
Πριν μερικούς μήνες είχε στην παραλία της Θεσσαλονίκης μια εκδήλωση η Ford με θέμα την ασφάλεια στην οδήγηση. Εκεί ήταν παρουσιαστής ο Στέργιος Μανώλης (παρουσιάζει το supercar, στο TV100 νομίζω) και όταν τον ρώτησε κάποιος τι γίνεται με τον αερόσακο για όσους φοράνε γυαλιά, είπε ότι σχεδόν στο 100% των συγκρούσεων τα γυαλιά φεύγουν από το πρόσωπο πριν προλάβει να ανοίξει ο αερόσακος.
Kai pios einai o typos autos? O Guro ths meleths aerosakon? Exei kanh kamia meleth autos h eipe pia einai h pigh gia na leei 100%?
Να σου πω την αλήθεια δε θυμάμαι αν ανέφερε πηγή και αν ναι,ποιά.Σόρυ.Απλά αυτό που μου έμεινε είναι το συμπέρασμα που ανέφερε (ότι τα γυαλιά φεύγουν).
-
Ο χρήστης RGBEFT έγραψε:
Συμφωνώ σε όλα. Για μένα, ακόμα και τα γυαλιά ηλίου είναι επικίνδυνα στην οδήγηση. Μπορεί να είμαι λίγο παράξενος, αλλά μου δίνουν την αίσθηση ότι μου περιορίζουν το οπτικό μου πεδίο.
Ετσι ειναι. περιοριζουν το πτικο πεδιο... δεν εισαι εσυ περιεργος.... φαντασου και εμας που εχουμε μυωπιες... στην ουσια με γυαλια βλεπεις ΜΟΝΟ στο κεντρο, αφου η οποια περιεφερειακη οραση ειναι ΕΞΩ απο τα γυαλια... αρα αν ειναι περιφερειακη με 3 μυωπια... ειναι αχρηστη... ΦΑΚΟΙ , ΦΑΚΟΙ, ΦΑΚΟΙ
Αυτο που λετε δεν ισχυει ιδιαιτερα.Και αυτο γιατι η περιφερικη οραση ναι μεν ειναι πολυ σημαντικη αλλα δεν ειναι καθολου ακριβης.Το φως οπως περναει μεσα απο το ματι πεφτει πανω στον αμφιβληστροειδη αλλα μονο μια περιοχη αυτου(του αμφιβληστροειδη) ειναι αυτη με την οποια επιτυγχανεται η ακριβης οραση.Αυτη η περιοχη ειναι περιπου απεναντι απο το ειδωλο που κοιταμε.Ειναι λιγο υπεραπλουστευμενο ετσι οπως το γραφω αλλα η περιφερικη οραση ειναι μεν χρησιμη αλλα στην οδηγηση δεν βοηθαει και παρα πολυ,επομενως οι φακοι δεν ειναι και τοσο απαραιτητοι,ειναι ισως ψυχολογικο το θεμα.Εξαλλου ας μην ξεχναμε και αυτους που εχουν αστιγματισμο που δε διορθωνεται απο τους απλους φακους επαφης.Αυτα και αν θελετε λεπτομερειες εδω ειμαστε.........
-
Τα γυαλία δεν είναι επικίνδυνα αντίθετα οι πίπες ( καπνίσματος ) είναι επικίνδυνες και αυτό δεν το λέω εγώ αλλά ο κατασκευαστής. Επίσης οι αερόσακοι δεν είναι επικίνδυνοι όταν χρησιμοποιούνται σωστά και σε κάθε περίπτωση οι τραυματισμοί σε ένα αυτοκίνητο χωρίς αερόσακους είναι περισσότεροι από οτι σε ένα με αερόσακο. Αυτό έχει αποδειχθεί απο το euroncap την nhtsa το iihs και άλλους φορείς. Πότε είναι επικίνδυνος? Οταν δεν φοράμε ζώνη, οταν υπάρχουν αντικείμενα ανάμεσα στον επιβάτη και τον αέροσακο ( ισχυεί κυρίως για τους πλευρικούς ), οταν κρατάμε το τιμόνι από τις ακτίνες ή το κεντρικό του μέρος, όταν ο συνοδηγός έχει απλώσει τα πόδια του πάνω στο airbag, οταν τοποθετούμε παιδικό καθισματάκι μπροστά χωρίς να τον έχουμε απενεργοποιήσει, όταν καθόμαστε πολύ κοντά στο τιμόνι και για μια ακόμα φορά όταν δεν φοράμε ζώνες. Επίσης είναι πολύ επικίνδυνοι για τον homo neoellinous οποίος πάει τέεεεεεεεεεεεεεζα επειδή το αμάξι έχει μπαλόνια ΑΒΣ, ΕΣΠ και άλλα τα οποία ΟΦΕΙΛΟΥΝ να τον σώσουν!Αλήθεια την μύτη την έσπασες με full face κράνος το οποίο το είχες δέσει κι όλας?
-
Να διευκρινίσω μερικά πράγματα. Το μηχανάκι είναι παπάκι και φοράω πάντα full face κράνος και κανένα άλλο βοήθημα.
Το ατύχημα έγινε με ταξί που βγήκε από τυφλό δεξί στενό παραβιάζοντας στοπ και «έσκασα» με το πρόσωπο στο πάνω μέρος του παραθύρου του οδηγού με αποτέλεσμα η ζελατίνα να κολλήσει στα μούτρα μου.
Οι φακοί βγήκαν από τη θέση τους αλλά δεν έσπασαν. Ο σκελετός όμως καρφώθηκε στη μύτη μου δημιουργώντας πληγή και έσπασε το κόκαλο. Ευτυχώς που φορούσα το κράνος το οποίο δεν είχε λήξει κιόλας (πολλοί φοράνε ληγμένα κράνη και είναι σαν να μην φοράνε) αλλιώς μπορεί να αναρωτιόσαστε μετά από καιρό που χάθηκα.
Δεν ξέρω αν τα γυαλιά προλαβαίνουν να φύγουν πριν την επαφή μας με τον αερόσακο, αν όχι σίγουρα αναλογικά πρέπει να είναι πολύ επικίνδυνα για πρόκληση τραυματισμού. Κανείς πάντως δεν μπορεί να προτείνει να μην φοράμε τα γυαλιά μας ή να απενεργοποιήσουμε τους αερόσακους. Αυτό θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο.Τώρα όσων αφορά το άλλο θέμα μας καλό είναι να υπάρχουν οδοντογλυφίδες στο αμάξι για να μπορεί (η συντροφιά μας) να αφαιρέσει τις τρίχες από τα δόντια της μετά το μοιραίο.
-
Οσον αφορα την περιφερειακη οραση, οσοι δε φορανε γυαλια ή δεν εχουν μεγαλο βαθμο μυωπιας δεν προκειται να καταλαβουν (τα γυαλια ηλιου δεν ειναι αναλογη περιπτωση). Εγω το βραδυ με τα γυαλια δυσκολευομαι παρα πολυ να οδηγησω, για εθνικη δεν το συζηταμε, με τιποτα, ειδικα αν ειναι 2πλης κατευθυνσης δεν μπορω να καταλαβω τι κανει ο απεναντι.
-
Οσον αφορα την περιφερειακη οραση, οσοι δε φορανε γυαλια ή δεν εχουν μεγαλο βαθμο μυωπιας δεν προκειται να καταλαβουν (τα γυαλια ηλιου δεν ειναι αναλογη περιπτωση).
Το ιδιο και εγω... απλα δεν ηθελα να επειμεινω για να μην μου την πεσει 'κανενας...' θεωρω ΠΟΛΥ σημαντικη την περιφερειακη... δεν λεω οτι θα κοιτω τους καθρευτες με το πλαι του ματιου, αλλα βλεπεις και μηχανακια στο πλαι, και στενα και ΟΛΑ καλυτερα...
-
Ο χρήστης RGBEFT έγραψε:
Το ιδιο και εγω... απλα δεν ηθελα να επειμεινω για να μην μου την πεσει 'κανενας...' .
-
Ο χρήστης chemic έγραψε:
Το ιδιο και εγω... απλα δεν ηθελα να επειμεινω για να μην μου την πεσει 'κανενας...' .
Καλά, είχατε δεν είχατε πάλι στο πονηρό το πήγατε...
Δεν ντρέπεστε...Πάντως εγώ με τα γυαλιά δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα... Ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι με τα γυαλιά περιορίζεται το οπτικό μου πεδίο. Ίσως επειδή δεν έχω μεγάλη μυωπία (1 βαθμό και κάτι και στα 2 μάτια)... Ποιος ξέρει... Θα σας ξαναπώ αν ανέβει η μυωπία μου
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Καλά, είχατε δεν είχατε πάλι στο πονηρό το πήγατε...
Δεν ντρέπεστε...Πάντως εγώ με τα γυαλιά δεν αντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα...** Ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι με τα γυαλιά περιορίζεται το οπτικό μου πεδίο.** Ίσως επειδή δεν έχω μεγάλη μυωπία (1 βαθμό και κάτι και στα 2 μάτια)... Ποιος ξέρει... Θα σας ξαναπώ αν ανέβει η μυωπία μου
Βαλε Φακους, οδηγα, και ισως το αισθανθεις...
-
Ο χρήστης kvlachos έγραψε:
Αυτο που λετε δεν ισχυει ιδιαιτερα.Και αυτο γιατι η περιφερικη οραση ναι μεν ειναι πολυ σημαντικη αλλα δεν ειναι καθολου ακριβης.Το φως οπως περναει μεσα απο το ματι πεφτει πανω στον αμφιβληστροειδη αλλα μονο μια περιοχη αυτου(του αμφιβληστροειδη) ειναι αυτη με την οποια επιτυγχανεται η ακριβης οραση.Αυτη η περιοχη ειναι περιπου απεναντι απο το ειδωλο που κοιταμε.Ειναι λιγο υπεραπλουστευμενο ετσι οπως το γραφω αλλα η περιφερικη οραση ειναι μεν χρησιμη αλλα στην οδηγηση δεν βοηθαει και παρα πολυ,επομενως οι φακοι δεν ειναι και τοσο απαραιτητοι,ειναι ισως ψυχολογικο το θεμα. Εξαλλου ας μην ξεχναμε και αυτους που εχουν αστιγματισμο που δε διορθωνεται απο τους απλους φακους επαφης.Υπάρχουν όμως φακοί επαφής με ειδική κατεργασία που διορθώνουν και τον αστιγματισμό. Φοράω ένα τέτοιο ζευγάρι αυτή τη στιγμή (έχω ~3 βαθμούς αστιγματισμό και ~5 μυωπία). Το μόνο κακό είναι ότι αυτοί οι φακοί είναι ιδιαίτερα ακριβοί (~300ευρώ το ζευγάρι).
Όσο για την περιφερειακή όραση, συμφωνώ ότι στην οδήγηση δε χρειάζεται αυτή να είναι ιδιαίτερα ευκρινής γιατί συνήθως τη χρησιμοποιείς για να αντιληφθείς ύποπτες κινήσεις παρά για να δεις καθαρά ένα αντικείμενο. Από την άλλη όμως τα γυαλιά δημιουργούν μια 'ασαφή ζώνη' εκεί που τελειώνει ο φακός τους και μπαίνει ο σκελετός στο οπτικό πεδίο. Αν συμβεί κάτι σε εκείνη τη ζώνη δύσκολα θα το αντιληφθεί κανείς. Επίσης κουράζουν πολύ περισσότερο από το φακό επαφής και έχουν και αντανακλάσεις, ειδικά όταν ο ήλιος βρίσκεται περίπου στις θέσεις 4 ή 8 στο ρολόι (12 ευθεία μπροστά, 6 ευθεία πίσω). -
Όλα καλά, αλλά δεν έχω καταλάβει γιατί δε ζητάτε τη γνώμη του ειδικού(της αφεντομουτσουνάρας μου). Κατ'αρχήν η περιφεριακή όραση είναι πάρα πολύ σημαντική παντού και πάντα και πόσο μάλλον στην οδήγηση. Σίγουρα η μέγιστη οπτική οξύτητα επιτυγχάνεται στην περιοχή της ωχράς κηλίδας του αμφιβληστροειδούς, η οποία για να το πούμε χοντρικά έχει τη μεγαλύτερη 'ανάλυση',δηλ. έχει το μέγιστο αριθμό φωτουποδοχέων που ονομάζονται κωνία και λειτουργούν με κανονικό φώς(την ημέρα). Εκτός ωχράς κηλίδος ο αριθμός τους είναι κατά πολύ μειωμένος και δεν προσφέρουν μέγιστη οπτική οξύτητα ΑΛΛΑ προσφέρουν ανίχνευση της κίνησης!!! Τη νύχτα όμως τα κωνία δε λειτουργούν και αναλαμβάνουν τα ραβδία, τα οποία είναι ευαίσθητα σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού και τα οποία βρίσκονται ως επί το πλείστον περιφερειακά, άρα αποδεικνύεται σε κάθε περίπτωση η σημασία της περιφερεικής όρασης η όποία έιναι η μέγιστη δυνάτή μόνο με φακόύς επαφής(γιαυτό λέμε δεν είναι κάλό να έχει κάποιος παρωπίδες..)
Πολύ σωστά επισημαίνεται ότι υπάρχουν φακοί που διορθώνουν τον αστιγματισμό, αλλά θα πρότεινα στον αγαπητό φίλο όταν τους αλλάξει, να κοιτάξει κια για τους μηνιαίους αστιγματικούς οι οποίοι φτάνουν να διορθώνουν μέχρι 3 βαθμούς αστιγματισμού μέχρι στιγμής και στοιχίζουν πολύ φθηνότερα, περίπου 35-40 ε η συκευασία των 3 τεμαχίων.
Ευχαριστώ
[/quote] -
Ο χρήστης stratospuma έγραψε:
αλλά θα πρότεινα στον αγαπητό φίλο όταν τους αλλάξει, να κοιτάξει κια για τους μηνιαίους αστιγματικούς οι οποίοι φτάνουν να διορθώνουν μέχρι 3 βαθμούς αστιγματισμού μέχρι στιγμής και στοιχίζουν πολύ φθηνότερα, περίπου 35-40 ε η συκευασία των 3 τεμαχίων.Ευχαριστώ για τη συμβουλή αλλά δεδομένου ότι οι φακοί που φοράω τώρα έχουν διάρκεια ζωής δύο χρόνια, και σε δύο χρόνια θα χρειαστώ 24 / 3 = 8 συσκευασίες με έναν πρόχειρο υπολογισμό το διετές κόστος των μηνιαίων βγαίνει 40 x 8 = 320 ευρώ, οπότε έρχεται 'η μία/η άλλη', εκτός κι αν υπάρξει απρόοπτο, π.χ. απώλεια φακού ή ζημιά (χάραγμα, ξήρανση κτλ.) οπότε οι μηνιαίοι συμφέρουν.
-
Να ρωτησω εγω λοιπον κατι τον ειδικο!!!! Ποια μαρκα φακων (για μηνιαιους) προτείνεις??? μονο μυωπια να ειναι... και αν μπορεις να μου πεις και που να τους βρω... (αθηνα) ειχα παρει κατι johnson και δεν μπορω να πω οτι μου αρεσαν και πολυ...
-
Μετά από πολύ ψάξιμο και δοκιμές, έχω καταλήξει να δουλεύω αυτή τη στιγμή τους FREQUENCY ASFERIC της COOPERVISION με μηδενικά προβλήματα/παράπονα από τους πελάτες. Δεν ξέρω που μπορείς να τους βρείς συγκεκριμένα,αλλά ρώτησε,όλο και κάποιος θα έχει
όσο για τον έταιρο΄φίλο με τον αστιγματισμό, οι υπολογισμοί του είναι πολύ σωστοί, αλλά με μερικά αλλά: δεν είναι δεδομένο ότι θα του κρατήσουν 2 χρόνια(προτεινόμενη αλλαγή στους 18 μήνες,όλες οι εταιρίες αυτό προτείνουν), εάν χάσει/σκίσει τον έναν είναι 150ε και σε πόσες μέρες θα έρθουν...;
δεν ήθελα να μπούμε τόσο σε εμπορικά χωράφια, από την περιφεριακή όραση αρχίσαμε. Ίσως είναι πράγματα που δεν ενδιαφέρουν την πλειοψηφία... -
Ποσο διαδεδομη ειναι η εγχειριση με laser;
Αν την κανεις τοτε δεν θα εχεις προβλημα με γυαλια η φακους.Νικος
-
Ο χρήστης titsataki έγραψε:
Είναι διαδεδομένη Νίκο,αλλά οχι και τόσο!!
Είναι αρκετά ακριβή και θέλει πολλή προσοχή στον γιατρό που θα την πραγματοποιήσει.Απο μια ηλικία και επάνω δεν εχει και νόημα βέβαια γιατι δεν μηδενίζουν την μυωπία λόγω επερχόμενης πρεσβυωπίας!
Οταν είχα ρωτήσει για μένα....ψιλοφοβήθηκα με αυτά που άκουσα (πριν 2 χρόνια).Τώρα μπορεί να εχουν γίνει πιο απλά τα πράγματα! -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Είναι διαδεδομένη Νίκο,αλλά οχι και τόσο!!
Είναι αρκετά ακριβή και θέλει πολλή προσοχή στον γιατρό που θα την πραγματοποιήσει.Απο μια ηλικία και επάνω δεν εχει και νόημα βέβαια γιατι δεν μηδενίζουν την μυωπία λόγω επερχόμενης πρεσβυωπίας!
Οταν είχα ρωτήσει για μένα....ψιλοφοβήθηκα με αυτά που άκουσα (πριν 2 χρόνια).Τώρα μπορεί να εχουν γίνει πιο απλά τα πράγματα!την κανουν τοπικα πολυ συχνα και ναι μεν ειναι αρκετα τα λεφτα αλλα νομιζω τωρα ειναι γυρω στα 1500 δολ. Οσον αφορα την πρεσβυωπια δεν την θεραπευει.
Υπαρχει μια καινουργια επεμβαση που φαινεται οτι βοηθαει την πρεσβυωπια.
Απο οτι καταλαβαινω σε 20 χρονια αυτα ολα θα ειναι μονο ιστορικα και θα ειναι οσο κοινα ειναι τα γυαλια και οι φακοι επαφης σημερα.Νικος
-
Ο χρήστης kyan έγραψε:
Ευχαριστώ για τη συμβουλή αλλά δεδομένου ότι οι φακοί που φοράω τώρα έχουν διάρκεια ζωής δύο χρόνια, και σε δύο χρόνια θα χρειαστώ 24 / 3 = 8 συσκευασίες με έναν πρόχειρο υπολογισμό το διετές κόστος των μηνιαίων βγαίνει 40 x 8 = 320 ευρώ, οπότε έρχεται 'η μία/η άλλη', εκτός κι αν υπάρξει απρόοπτο, π.χ. απώλεια φακού ή ζημιά (χάραγμα, ξήρανση κτλ.) οπότε οι μηνιαίοι συμφέρουν.ξεκίνησα με 2ετίας φακούς πριν 6 χρόνια. Καλοί, αλλά βρώμιζαν αρκετά. Οι μηνιαίοι, βγαίνουν μόλις πιο ακριβοί, είναι πιο λεπτοί, άρα άνετοι και κυρίως δεν χρειάζεσαι να ανησυχείς για απώλειες και καθαρισμούς. Έχω 5+ μυωπία και 1,5 αστιγματισμό... Συμφέρουν πολύ.
πάντως, για τους φακούς χρειάζεται να δοκιμάσεις 2-3 τύπους για να βρείς αυτόν που νοιώθεις άνετα. Θυμάμαι ακόμα όταν δοκίμασα 1η φορά ένα τύπο που είχα δυσανοχή, στα 5 δευτερόλεπτα το μάτι μου έγινε κόκκινο και ζαλιζόμουνα
-
Παιδιά, μήν εμπιστεύεστε ακόμη τα λέιζερ, είναι σε βρεφική ηλικία και έχον μεγάλες ανοχές στη διόρθωση, και όχι πάντα καλές αποδόσεις.
Με τους φακούς επαφής όλο το μυστικό είναι η καλή εφαρμογή και η μόνη λύση για να την επιτύχετε είναι να βρείτε έναν καλό οπτικό που να κατέχει το θέμα -
Κι όμως.Δοκίμασα φακούς επαφής,μηνιαίους.Ολα καλά για 18 μήνες.Μέχρι που έβγαλα 5 χαλάζια (3+2),έκανα εγχείρηση και απο τότε είμαι συνέχεια με επιπεφυκίτιδα!!
Δοκίμασα να ξαναβάλω φακούς ημερήσιους για μεγαλύτερη σιγουριά και καθαριότητα αλλά τίποτα!!
Τώρα -πάλι- γυαλιά!!
Διοπτροφόρος Εναντίον Αερόσακου.