Παιδιά, χωρίς να θέλω να υποστηρίξω σε καμία περίπτωση τα κρατικά (πρώην ή και νυν) μονοπώλια, νομίζω πως στην πλειονότητα των περιπτώσεων υπάρχουν σαφή δείγματα πως γενικά είναι νηπιακού επιπέδου ή, ακόμα χειρότερα, ανύπαρκτος ο ανταγωνισμός είτε στην αγορά αγαθών, είτε στην αγορά υπηρεσιών στην Ελλάδα. Ειδικότερα, επειδή αρκετοί φίλοι μιλάνε για τον ανταγωνισμό στην αγορά τηλεπικοινωνιών, ας θυμίσουμε 2-3 πράγματα: 1) Σε ότι αφορά την κινητή τηλεφωνία, νομίζω πως αν ανατρέξουμε 6-7 χρόνια πίσω θα θυμηθούμε πως το παιχνίδι ουσιαστικά άνοιξε στοιχειωδώς υπέρ του ανταγωνισμού όταν μπήκε σε αυτό η τότε κρατικών συμφερόντων Cosmote, η οποία προηγουμένως είχε αποκλειστεί (ως κρατικός φορέας, εννοώ τον ΟΤΕ) από την αγοραπωλησία των αδειών κινητής τηλεφωνίας του 1992-93. Με άλλα λόγια, το ίδιο το επίσημο κράτος, πριμοδότησε 2 ιδιωτικές εταιρείες επιτρέποντας μόνο σε αυτές (αρχικά) να μπουν στη συγκεκριμένη (πραγματικά χρυσοφόρο) αγορά υπηρεσιών. 2) Με το άνοιγμα της αγοράς σταθερής τηλεφωνίας, δημιουργήθηκαν αρκετοί σοβαροί ή λιγότερο σοβαροί φορείς (πάροχοι), όλοι ωστόσο μπήκαν στο παιχνίδι χρησιμοποιώντας το (κρατικής ιδιοκτησίας) σταθερό δίκτυο αγωγών του ΟΤΕ. Αν κι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε, ακόμα περιμένω, μέσα στην Αττική την εξάπλωση των περιβόητων ιδιόκτητων δικτύων τους, ώστε να μιλάμε για σοβαρή προσπάθεια δημιουργίας εναλλακτικών ΟΤΕ. Είναι δε χαρακτηριστικό αυτού πως πχ, η Vivodi διαφημίζει εδώ και περίπου 2 χρόνια το ιδιόκτητο δίκτυο δεδομένων της το οποίο ακόμα δεν καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της Αθήνας. Τα ίδια και χειρότερα με την Tellas και το περιβόητο Zisto της. Μπήκα χτες στο site για να δω περιοχές κάλυψης κι απογοητεύτηκα εντελώς. Ελάχιστες περιοχές καλύπτει, κυρίως το κέντρο της Αθήνας...3) Πολλές από τις διαφημιζόμενες εναλλακτικές εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας, είτε έκλεισαν είτε συνενώθηκαν με άλλες, είτε φυτοζωούν και πάντως ουσιαστικά εξαρτώνται από την ανοχή ΟΤΕ-κράτους και κάποιες μεσοβέζικες αποφάσεις της ΕΕΤΤ, αναφορικά με τα χρέη τους από τη χρήση του δικτύου του ΟΤΕ. Δε θέλω με όλα αυτά να πω πως κακώς άνοιξε η αγορά τηλεπικοινωνιών, ωστόσο υπάρχει πάρα πολύς δρόμος ακόμα μπροστά αφενός κι αφετέρου τα πάντα φαίνεται πως κρέμονται σε μια κλωστή...Να μη μιλήσω και για το φιάσκο με την ιστορία του διπλασιασμού ταχυτήτων εδώ και 2 μήνες στο Adsl όπου χάσαμε κι αυτά που είχαμε, βασικά με υπαιτιότητα των εταιρειών παρόχων internet κι όχι του ΟΤΕ (όπως δυστυχώς πρόσφατα έχω προσωπικά καταλήξει). Τάξανε στον κόσμο παπάδες, ακολουθώντας μουδιασμένα το διπλασιασμό ταχυτήτων γραμμών από τον ΟΤΕ, την ίδια στιγμή που το bandwidth τους στις διασυνδέσεις με εξωτερικό έμεινε το ίδιο... Έτσι αφενός φέρανε επιπλέον χρήστες και αφετέρου κατάφεραν να μειώσουν το μέσο bandwidth (εύρος ζώνης) ανά χρήστη....Με λίγα λόγια, δυστυχώς θα συμφωνήσω με το φίλο που μίλησε πριν για **τσάμπα μάγκες **. Η συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων επιχειρηματικότητας εν Ελλάδι, ακόμα και των θεωρούμενων υγιών και δυναμικών εταιρειών ακολουθεί πιστά αυτό το μοντέλο. Πιστεύω δε σε τέτοιο βαθμό που εν τέλει ακόμα κι αν δεν υπήρχε διογκωμένο δημόσιο στην Ελλάδα, όλοι αυτοί οι μεγαλοσχήμονες ιδιώτες μεγαλοπαράγοντες του τόπου, θα έπρεπε να το εφεύρουν προκειμένου να επιβιώσουν οι ίδιοι. Τόσο απλά...Το αν υπάρχουν αρκετά σκουλήκια (ας μου επιτραπεί η έκφραση) μέσα στο δημόσιο τομέα, τα οποία λαδώνονται και πλουτίζουν σε βάρος των υπόλοιπων μεροκαματιάρηδων Ελλήνων αποτελεί σαφέστατα ένα πρόβλημα και όνειδος, ωστόσο φοβάμαι πως αυτή η παλιοκατάσταση αποτελεί πλέον φαύλο κύκλο και ουσιαστικά αποτελεί το αναγκαίο τίμημα για εξίσου σκουλήκια μεγαλοιδιώτες που αποτελούν το θεωρούμενο ως μοχλό της οικονομικής υπόστασης και ανάπτυξης στην (αθεράπευτα μπανανία) χώρα μας...