Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Εγω ακομα δεν εχω καταλαβει και το ξαναθέτω ελπίζοντας κάποιος να μου εξηγήσει,γιατι ενω απαγορευονται τα ιδιωτικα πανεπιστημια,τα μεταπτυχιακα σε δημοσιο πανεπιστήμιο πληρώνονται αδρά
Νομιζω οτι εχουμε να κανουμε με μία ακόμη μορφή κρατικου μονοπωλίου με ιδιωτικους ορους,οπως ειχαμε και εχουμε πχ τον ΟΤΕ στο κεφάλι μας..
Μπράβο ρε συ! Το έθεσες πολύ καλά!
Και μάλιστα, το εντυπωσιακό είναι πως οι καθηγητές αισθάνονται πολύ ριγμένοι αν κληθούν να διδάξουν αμισθί σε μεταπτυχιακά, και πρακτικά αρνούνται να το κάνουν σε αρκετές περιπτώσεις- εν τούτοις είναι σύσσωμοι αρνητικοί απέναντι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια...!
Για την ακρίβεια, ορισμένα χρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους μεταπτυχιακά έπαψαν να είναι χρηματοδοτούμενα, και ως εκ τούτου οι καθηγητές επιδιώκουν, πλέον, να θέσουν δίδακτρα- ειδάλλως οδεύουν προς κατάργηση.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως προσωπικά διαφωνώ κατ'ανάγκη, αλλά όπως και να΄χει, το ζήτημα τέθηκε εύστοχα από τον Tiger.
Ως προς το ΑΕΙ, μιας και τρόπο τινά δουλεύω σε ένα, μπορώ να πω πως η ποιότητα και η ερευνητική δραστηριότητα κάθε τμήματος είναι, κατά τη γνώμη μου, αποτέλεσμα την θετικής ή όχι προαίρεσης κάθε μέλους του τμήματος. Άλλωστε, η ακαδημαϊκή επιβράβευση είναι κινητήριος μοχλός για αρκετούς που βρίσκονται στον χώρο- ενώ για κάποιους άλλους, όσο και να ανοίξεις την ευρώ-κάνουλα, δεν θα επιτύχεις μεγαλύτερη πνευματική παραγωγή.
Επίσης, ας μην λησμονούμε κάτι που προσωπικά διαπίστωσα τον τελευταίο χρόνο: το γεγονός ότι μάλλον κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο σκέψης ενός σεβαστού ποσοστού φοιτητών, για τους οποίος ακόμη και ο στοιχειώδης επαγωγικός συλλογισμός δεν είναι κάτι το αυτονόητο.
Κι εκεί υποθέτω πως η ευθύνη βαραίνει και τις λοιπές βαθμίδες της εκπαίδευσης. Και αν θέλετε τη γνώμη μου, δεν είναι θέμα χρημάτων, όσο θέμα ακατάλληλου εκπαιδευτικού προσωπικού- ακριβώς όπως και στα πανεπιστήμια, όπου ένας τοίχος χωρίζει ορισμένα εξαιρετικά μυαλά με τους κηφήνες!
Σε ορισμένα διαφωνώ με τον greo, όσο κι αν σέβομαι τις απόψεις του, αλλά επειδή καταλαβαίνω πόσο δυσκολότερες είναι οι συνθήκες από ότι φαίνεται στο εξωτερικό παρατηρητή, θεωρώ επίσης ορθότατη την θέση του πως τα ελληνικά ΑΕΙ είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι θα ανέμενε κανείς βάσει των 'τυπικών' προδιαγραφών τους.