. Δυναμόκλειδο θεωτηρικά χρειάζεται παντού και πάντα για όλες τι βίδες. Απλά συνήθως χρησιμοποιείται για εφαρμογές που χρειάζεται απόλυτη εφαρμογή των 2 μερών που η βίδα σφίγγει. Πχ. ένα καλούπι σε μια βιομηχανία , ένα καπάκι ενός κομπρεσέρ αέρα με 40 bar πίεση ή για ένα καπάκι μηχανής. Και λεω συνήθως γιατί όλοι οι μηχανικοί λόγω εμπειρίας χρησιμοποιούν(με) απλά κλειδιά σε όλες τις άλλες εφαρμογές.Όχι μόνο προσέχουν το μέγεθος της βίδας αλλά και το υλικό της επιφάνειας στην οποία βιδώνει. Αλλιώς είναι να βιδώνεις μια βίδα σε ένα ατσάλι και αλλιώς σε αλουμίνιο. Η βίδα είναι η ίδια πάντως! Εννοείται το να σφίξεις ένα λάστιχο σε ένα αμάξι δε χρειάζεται δυναμόκλειδο.Πείρα ή κυρίως μυαλό θέλει για να μη ξε()()ιάσεις τις βόλτες. Άλλωστε τα αερόκλειδα που έχουν στα βουλκανιζατέρ ρυθμίζονται σε μια μέγιστη ροπή ανάλογα και με τη πίεση του αέρα.
Όσο για τα γράσα που αναφέρθηκαν ποιο πάνω μπαίνουν κυρίως για να είναι εύκολο το βίδωμα αρχικά και στη συνέχεια το ΞΕσφίξιμο αν αυτό χρειαστεί και βεβαίως σε μικρότερο βαθμό για σκουριά. Το γράσο με γραφίτη έχει αντοχή σε αρκετά υψηλές ως πολύ υψηλές θερμοκρασίες. (πχ εγώ το χρησιμοποιώ για βίδες σε μια μηχανή που στα μεταλλικά της τμήματα έχει θερμοκρασίες μέχρι και 350 oC).Κατα τα άλλα και ένα απλό φτηνό γρασάκι λιθίου τη κάνει τη δουλεία του.
Όσο για τα δυναμόκλειδα που είπε κάποιος ότι ψάχνει . Αν θέλει κάτι καλό facom , beta , acessa κτλ πρέπει να δώσει κάπου 250-500 euro τη κάθε καστάνια. Και λογικά χρειάζονται 2 ή 3 ανάλογα το εύρος των Nm που το θέλει. Προσωπικά μια απο 20-150 είναι αρκετή . Για περισσότερα πέρνεις το κλειδί και μια σωλινίτσα και υπολογίζεις......
Υπάρχουν λύσεις όμως για μη επαγγελματίες όπως τα Force που έχουν τα μισά και λιγότερα λεφτά.πχ καστάνια 3/8' μέχρι 110Νm γυρω στα 80 euro. Θα βρείς πολλά στη Σπύρου Πάτση . Για τα τελευταία νομίζω ότι πουλάει ένας γωνία Σπ. Πάτση και Λ. Αθηνών .Γράφει απ'έξω ότι πουλάει ΒΕΤΑ.
ps. τα μαματα επιστημονικά (ειδικά τους όρους ) γουστάρω στα forum από τύπους που δεν έχουν πιάσει ποτέ κατσαβίδι.