Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Όχι ρε παίδες, ΚΑΙ γι'αυτό θα τσακωθούμε δλδ?
Προσοχή, ΔΕΝ απαξίωσα τον κλήρο βασιζόμενος στο περιστατικό των μεγαφώνων. Απαξίωσα ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ τράγους.
Ο τράγος είναι το αρσενικό τις κατσίκας. Θα το εκτιμούσα πάρα πολύ αν αναφερόσουν σε σε 'ιερείς' ή 'παπάδες'.
Το έχω ξανακάνει, πρόκειται για λωποδύτες. ΚΑΘΕ χρόνο κάνουν τα ίδια, ΤΕΡΜΑ τα μεγάφωνα στη γιορτή της Μυρτιδιώτισσας.
Αν γίνεται μια φορά το χρόνο κάνεις υπομονή, όπως θα κάνεις υπομονή και για τον γείτονά σου που στη γιορτή του κάνει το ίδιο. Αν γενικά σε ενοχλεί μίλησες ποτέ στην Αστυνομία/Δήμο για το πρόβλημα; Σε πολλές ενορίες δεν βάζουν μεγάφωνα και είναι όλα καλά.
Κοντά 10 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ τώρα, έχουν αναρτημένο πανό στην είσοδο της εκκλησίας 'Ενισχύσατε την ανέγερση του πνευματικού μας κέντρου'. Απορώ τι σκατά κάνουν τα λεφτά των άμοιρων εύπιστων κορόιδων που τους τα δίνουν. Ή μάλλον δεν απορώ, είμαι σίγουρος τι τα κάνουν. Μασούρι!
Εφ' όσον δε δίνεις εσύ λεφτά δεν σε αφορά.
Στην περίπτωση που γνωστοί σου δίνουν μπορούν να ρωτήσουν αυτοί.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ απέτυχα να αποτρέψω τους γονείς μου από το να κάνουν τα σαράντα της καημένης της γιαγιούλας μου ( ) εκεί, και το αποτέλεσμα; Μας πιάσανε τον κώλο κανονικά και το μνημόσυνο ήταν το χειρότερο που έχω δει στη ζωή μου.
Η γιαγιά σου πίστευε;
Αν η γιαγιά σου πίστευε, τότε κατά τη γνώμη μου έχετε ηθική υποχρέωση να της κάνετε μνημόσυνα. Τα μνημόσυνα έχουν πνευματική σημασία στην ορθόδοξη λατρεία, πράγμα το οποία μπορεί να σου είναι αδιάφορο, εκείνης όμως δεν θα της ήταν. Οπότε, αν νιώθεις και εσύ την υποχρέωση να κάνεις κάτι που θα ήθελε, έστω και αν δεν συμφωνείς/πιστεύεις με αυτό, τότε θα έλεγα να το κάνεις.
Ποιός σου είπε να το κάνεις σε κάποιον ιερέα που θέλει λεφτά γι αυτό; Υπάρχουν πολλοί που δεν παίρνουν (έχω και προσωπικά παραδείγματα). Επίσης μπορείς να πας σε κάποιο μοναστήρι και να τους ζητήσεις να σου κάνουν. Έμποροι υπάρχουν, δεν αλλάζει κάτι στην ουσία του μνημοσύνου αυτό. Βρες κάποιον ευσυνείδητο και κάνε την δουλειά σου.
Τέσπα, θα το βρουν μπροστά τους ΑΝ υπάρχουν όλα αυτά που μας λένε ότι υπάρχουν.
Φυσικά και θα τα βρούν μπροστά τους, και πολλές φορές πολύ πιο γρήγορα από τον τάφο.
Περί κλήρου γενικά: τα έχω παρμένα με την κατάσταση μάλλον. Για να παντρευτείς, είσαι στο έλεος του κάθε παπά. Από το να σου δώσει ημερομηνία, μέχρι και το να ΠΑΡΕΙ ΜΙΖΑ για να διαβάσει όλα τα λόγια που ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να πει στο μυστήριο.
Αν ούτε εσύ, ούτε η γυναίκα σου θέλετε στη ζωή σας την ευλογία της εκκλησίας και του Χριστού, υπάρχει το δημαρχείο. Μπορείς κάλλιστα να είσαι στην μοίρα του δημάρχου. Σε άλλη περίπτωση, βρες κάποιον που δεν θέλει χρήματα. Αν θες να παντρευτείς με 0 λεφτά, βρες κάποιον που δεν θέλει χρήματα, κουβάλα τον σε ένα εξωκλήσι μια κουλή μέρα και παντρέψου τη γυναίκα σου χωρίς καλεσμένους και φαμφάρες. Και αυτό γάμος είναι.
Για να βαφτίσεις το παιδί σου ομοίως, συν του ότι πρέπει να πας πάσο αν ο τράγος δεν γουστάρει το όνομα που θέλεις να του δώσεις.
Αν δεν γουστάρει του λες 'εγώ αυτό θέλω'. Αν ακόμα αρνείται του θυμίζεις τη διδασκαλία της εκκλησίας που λέει ότι καλό είναι να παίρνουν οι Χριστιανοί ονόματα Αγίων ώστε να τους έχουν πρότυπα στη ζωή τους, αλλά στην περίπτωση που δεν υπάρχει Άγιος με τέτοιο όνομα, πάλι δίνεται το όνομα με την ευχή να το αγιάσει ο χριστιανός που βαπτίζεται. Αν και πάλι δεν στο βαπτίζει, αλλάζεις ιερέα.
Το χειρότερο; Για να πεθάνεις, πρέπει να σκάσεις χοντρό χρήμα. Παπάδες, νεκροθάφτες και νεκροταφεία, όλα μαζί μια καλά οργανωμένη κερδοφόρα επιχείρηση. Στα παίρνουν από παντού, κι εσύ μέσα στη θλίψη σου δεν παίρνεις και χαμπάρι ή μάλλον παίρνεις, αλλά δεν έχεις κουράγιο να αντιταχθείς.
Τότε μπορείς απλά να πάρεις τον παπά που έχεις φροντίσει να βρεις από τον γάμο σου και την βάπτιση του παιδιού σου και δεν παίρνει λεφτά, να ανοίξεις μια τρύπα στο χώμα, να σου διαβάσει τις ευχές και να τον σκεπάσεις. Κόστος: 2 ώρες δουλειά για σκάψιμο. Αν πάλι δεν νομίζεις ότι ο πεθαμένος ήθελε τις ευχές και εσύ νομίζεις ότι είναι περιττές, απλά ανοίγεις την τρύπα.
Κάνετε τις ζωές σας απλές. Το σύστημα έχει τους κανόνες του, δεν σημαίνει αυτό ότι τους ακολουθούμε τυφλά και μετά το βρίζουμε. Λύσεις υπάρχουν πολλές, αρκεί να έχεις την καλή διάθεση.