Αγαπητέ φίλε,είμαι,εδώ και έξι μήνες,κάτοχος ενός Fiat Stilo 1.8 3D και οφείλω να σου πώ ότι το αυτοκίνητο πλήρει και με το παραπάνω τις προδιαγραφές που ζητάς!
Βρίσκεται στο άνω άκρο της κατηγορίας του από πλευράς ποιότητας και ασφάλειας.Τώρα όσον αφορά στις επιδόσεις και την οδική συμπεριφορά δεν είναι σίγουρα αυτό που λέμε 'hot hatch' αλλά δεν νομίζω ότι μπορείς να βρεις και κάτι τέτοιο σ'αυτά τα λεφτά!Πάντως τα 133 άλογα από τα 1700κάτι (1747 για την ακρίβεια...) κυβικά του κινητήρα,που (σαν κλασικός ιταλικός...) αρέσκεται στους υψηλούς ρυθμούς περιστροφής,είναι υπέραρκετά για να κινήσουν σβέλτα τα 1240 κιλά του (ναι σωστά διαβάσατε,γιατί κάποιος πιο πριν μίλησε για πούπουλα...)!
Δεν προκειται βέβαια να έχεις επιταχύνσεις από στάση 'φωτιά' αλλά οι ρεπρίζ του είναι πολύ καλές και από τελική το κοντέρ του το τερματίζει (235 παρακαλώ!!!).
Ούτε η οδική του συμπεριφορά πάντως θα σε αφήσει αδιάφορο αφού είναι εξαιρετικά σταθερό στην ευθεία (ακόμα και μετά τα 200,και μόνο ο ήχος του κινητήρα,ο οποίος είναι έντονος αλλά ταυτόχρονα ευχάριστος μετά τις 4000 σ.α.λ.,προδίδει την ταχύτητα με την οποία κινείται το αυτοκίνητο) και στις ανοιχτές καμπές,ενώ δεν πάει πίσω και στα κλειστά στροφιλίκια χωρίς να παίρνει και μεγάλες κλίσεις.
Μοναδικό 'μελανό' σημείο όσον αφορά την αίσθηση του αυτοκινήτου αποτελεί το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι του το οποίο παρουσιάζει μια μικρή ασάφεια γύρω από την ευθεία (κάτι που απ'ότι έχω διαβάσει ισχύει και για την 147) πράγμα που συνηθίζεται αρκετά εύκολα,ενώ είναι και αρκετά γρήγορο με 2,5 στροφές απ'άκρη σ'άκρη.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα χειριστήριά του τα πεντάλ του είναι πολύ ξεκούραστα στις διαδρομές μέσα στην πόλυ ενώ τόσο η αίσθηση όσο και η απόδοση των φρένων του είναι εντυπωσιακή.Σύμφωνα με τις μετρήσεις των 4τροχών (τεύχος 373 Οκτώβριος 2001,όπου υπάρχει και αναλυτική δοκιμή της συγκεκριμένης έκδοσης) για τις επιβραδύνσεις 120-0 και 100-0 απαιτούνται μόνο 57,7 και 37,9 μέτρα αντίστοιχα,τιμές οι οποίες είναι καλύτερες ακόμα και από αυτές ενός Subaru Impreza WRX!
Τέλος ο επιλογέας του είναι γρήγορος,με κοντές διαδρομές και πολύ καλή αίσθηση.
Η άνεση του αυτοκινήτου βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα και παρά τους σπορτίφ προσανατολισμούς της ανάρτησης δεν γίνεται σε καμία περίπτωση κουραστικό.Θα σου πω ενδεικτικά ότι στο δικό μου έχω προσθέσει ελατήρια χαμηλώματος (για αισθητικούς κυρίως λόγους) και το αυτοκίνητο είναι εξίσου άνετο με το Α4 του πατέρα μου...
Οι χώροι του είναι το μόνο που μπορεί να σε προβληματίσει καθώς 3 άτομα χωράνε με το ζόρι στο πίσω κάθισμα και δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1,80 σε ύψος γιατί θα αποκτήσουν καρούμπαλα...Όσο για το χώρο αποσκευών με 305 λίτρα είναι από τους μικρούς στην κατηγορία του(παρά τη ρεζέρβα ανάγκης... για εξοικονόμηση χώρου).
Φτάνοντας στο θέμα της εξωτερικής εμφάνισης θα συμφωνήσω μαζί σου ότι το Stilo όπως βγαίνει από το εργοστάσιο δεν είναι και ότι πιο εντυπωσιακό και για να πω την αλήθεια σκόπευα να πάρω την 147 αλλά για καλή μου τύχη η εδώ αντιπροσωπεία (στο Αγρίνιο) μου πρότεινε ένα πραγματικά εντυπασιακό body kit της MSdesign που αποτελείται από εμπρός,πίσω και πλαϊνές ποδιές που αποτελούν φυσική συνέχεια των πλαστικών τμημάτων του αυτοκινήτου και όχι κάτι το παράταιρο και υπερβολικό,αεροτομή οροφής,ελατήρια χαμηλώματος και τελικό καζανάκι με χρωμιωμένη απόληξη (για ομορφιά όχι για φασαρία...),συνδυασμένα με τις ζάντες 17' που φορά το Abarth και αντίστοιχα ελαστικά διάστασης 215/45/17.
Φυσικά αντίστοιχο κιτ της εν λόγω εταιρίας υπάρχει και για την 147 αλλά με όχι εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως στο Stilo.
Για να καταλάβεις για τί διαφορά μιλάμε θα σου πω ότι ακόμα και δίπλα στη 'θεϊκή' 147 GTA,που είχα την ευκαιρία να θαυμάσω μόλις χθες,το Stilo (όσο ιερόσυλο κι αν ακούγεται) έμοιαζε το ίδιο,αν όχι περισσότερο,άγριο και επιθετικό (εμφανισιακά φυσικά και μόνο...)!
Σχέτικα με την αξιοπιστία του αυτοκινήτου οφείλω να σε πληροφορήσω ότι κάποια μικροπροβληματάκια δεν λείπουν.Συγκεκριμένα το εμπρός δεξί φανάρι πήρε υγρασία και παρουσιάστηκαν κάποιες δυσλειτουργίες στο μηχανισμό του ηλεκτρικού παραθύρου του οδηγού και της εσωτερικής χειρολαβής πάλι της πόρτας του οδηγού.Προβλήματα που πάντως καλύπτονται από την εγγύηση και που συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες...Συγκεκριμένα θα σου πω ότι το Golf ενός συγγενή μου μέσα σε 2,5 χρόνια έχει παρουσιάσει προβλήματα με τον κλιματισμό,με τις ενδεικτικές λυχνίες του ταμπλό και έχει πέσει κυριολεκτικά το παράθυρο του οδηγού μέσα στην πόρτα 2 φορές.
Τέλος φτάνοντας στο θέμα της τιμής πιστέυω ότι τα 19700 ευρώ που κοστίζει η έκδοση Active δεν είναι πολλά δεδομένου και του εξοπλισμού (6 αερόσακοι,ABS,ESP,ASR,ηλεκτρονικός κλιματισμός με ξεχωριστή ρύθμιση για οδηγό και συνοδηγό,ραδιο-CD,ζάντες αλουμινίου 16' και όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες).
Τώρα η τιμή για το body kit που προανέφερα ανέρχεται στα 2000 ευρώ περίπου και με 250 ευρώ σου αλλάζουν τις ζάντες με τις 17άρες του Abarth, πραγματα τα οποία μπορείς να τα πρσθέσεις και αργότερα.Αν θες πάλι να προσθέσεις κάτι ακόμα θα σου σύστηνα ανεπιφύλακτα την εκπληκτική ηλιοροφή 'Sky Window' η οποία όμως κοστίζει πάνω από 1000 ευρώ...
Σχετικά τωρα με το 307 εγώ θα σε συμβούλευα να το αποφύγεις μιας και στο 1,6 που έχω οδηγήσει η θέση οδήγησης θυμίζει πολυμορφικό...
Η γνώμη μου είναι Stilo 'φτιαγμένο' ή 147 'απλή',η απόφαση δική σου...