-
Η ασφαλιστική εταιρία του Α οχήματος πρέπει να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη του Β οχήματος και ,ενδεχομένως, την ΔΕΗ (σε περίπτωση που έπαθε ζημιά η κολώνα).
Άν η τρέχουσα εμπορική αξία του Β οχήματος είναι μικρότερη των 8000 ,η ασφαλιστική του Α οχήματος θα αποζημιώσει στο ποσό της εμπορικής αξίας (και τις περισσότερες φορές θα κοιτάξει μήπως μπορεί να πάρει και κανένα ευρώ από ό,τι έμεινε από το κτυπημένο). -
Ευχαριστώ...
-
Ρε παιδια σε περιπτωση θανατηφορου ατυχηματος (μακρυα απο εμας ...) η αποζημειωση της ασφαλιστικης προς τους συγγενεις του θυματος τους καλυπτει ή μπορει να μας παρον ...τα σωβρακα ????
Εχει σημασια αν ο θανων ειναι και συνεπιβατης μας ???? -
Πολύ καλή ερώτηση, για να το ψάξουμε λίγο...
-
'*Η υποχρέωση για αποζημίωση βαρύνει και τους καθολικούς διαδόχους του ζημιώσαντος..., Έτσι η αγωγή αποζημιώσεως απο αυτοκινητικό ατύχημα, νόμιμα στρέφεται κατά των κληρονόμων του φερόμενου ως υπαιτίου, ανάλογα με την κληρονομική μερίδα του καθενός.
πηγη: 'ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΑΣΤΙΚΗ & ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ' (Παναγιώτα Β. Βαφειάδου, Δικηγόρος.Μια γενική άποψη περί του θέματος, με πολλές όμως εξαιρέσεις.*
-
Ο χρήστης Giannnis έγραψε:
Ρε παιδια σε περιπτωση θανατηφορου ατυχηματος (μακρυα απο εμας ...) η αποζημειωση της ασφαλιστικης προς τους συγγενεις του θυματος τους καλυπτει ή μπορει να μας παρον ...τα σωβρακα ????
Εχει σημασια αν ο θανων ειναι και συνεπιβατης μας ????Αν δικαστικώς η οικογένεια του θύματος κερδίσει αποζημίωση μεγαλύτερη από τις (συνήθως) 500.000 ευρώ που καλύπτει η ασφαλιστική, τη διαφορά από αυτά υποχρεούται να την καλύψει ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου. Προσοχή ότι η αστική ευθύνη βαρύνει τον ιδιοκτήτη και όχι τον οδηγό, ο οποίος έχει να ανησυχεί μόνο για την ποινική ευθύνη.
Αν ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου δεν έχει κάποιο περιουσιακό στοιχείο στο όνομα του που να καλύπτει τη διαφορά τότε αυτή η απαίτηση απλά παραγράφεται. Με λίγα λόγια οι συγγενείς του θύματος δε μπορούν να διεκδικήσουν μελλοντικά αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία, ούτε να διεκδικήσουν αποζημίωση από τους συγγενείς του υπεύθυνου του τροχαίου. -
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Αν δικαστικώς η οικογένεια του θύματος κερδίσει αποζημίωση μεγαλύτερη από τις (συνήθως) 500.000 ευρώ που καλύπτει η ασφαλιστική, τη διαφορά από αυτά υποχρεούται να την καλύψει ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου.Και με τι κρητηρια 'κοστολογειται' ενας θανατος ???? Τι σημασια εχουν οι συνθηκες αφου καποιος παραβιασε τους νομους ??? Δεν μιλαμε για τραυματισμο με πολλες πιθανες προεκτασεις για τον παθοντα αλλα για θανατο.
-
Ο χρήστης Giannnis έγραψε:
Και με τι κρητηρια 'κοστολογειται' ενας θανατος ???? Τι σημασια εχουν οι συνθηκες αφου καποιος παραβιασε τους νομους ??? Δεν μιλαμε για τραυματισμο με πολλες πιθανες προεκτασεις για τον παθοντα αλλα για θανατο.Καλώς ή κακώς ένα δικαστήριο έχει το δικαίωμα να κοστολογήσει ένα θάνατο. Τα κριτήρια με τα οποία φαντάζομαι ότι κοστολογείται είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προήλθε το δυστύχημα, καθώς και το ύψος των περιουσιακών στοιχείων αυτού που το προκάλεσε. 'Αλλο είναι το δυστύχημα να το προκάλεσε κάποιος που ήταν μεθυσμένος και έτρεχε και άλλο κάποιος που απλά βρέθηκε σε μια απρόβλεπτη κατάσταση. Αντίστοιχα, άλλη αποζημίωση θα οριστεί αν ο υπαίτιος είναι πλούσιος και άλλη αν είναι ένας απλός μεσοαστός. Στην Αμερική ορισμένα δικαστήρια έχουν κοστολογήσει θανάτους με πολλά εκατομμύρια ευρώ, ειδικά όταν υπεύθυνοι γι' αυτούς ήταν πλούσιοι ιδιώτες ή μεγάλες επιχειρήσεις. Κάτι αντίστοιχο έχει γίνει και με ορισμένες μηνύσεις που έχουν κατατεθεί εναντίον καπνοβιομηχανιών και οι οποίες οδήγησαν σε τρελές αποζημιώσεις. Δε μπορώ να κρίνω αν η αποζημίωση είναι θεμιτή 'δικαίωση' ή όχι, το θέμα όμως είναι ότι είναι πιθανή.
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Αντίστοιχα, άλλη αποζημίωση θα οριστεί αν ο υπαίτιος είναι πλούσιος και άλλη αν είναι ένας απλός μεσοαστός.Και μετα σου λενε οτι η Δικαιωσυνη ειναι ιδια για ολους !!!!! Αν και νομιζω οτι οσο πιο πλουσιος ειναι ο αιτιος τοσο πιο λιγα θα καταφερει τελικα να πληρωσει !!!!!
-
Ίσα ίσα που το θεωρώ πιο δίκαιο να ρυθμίζεται το ύψος της αποζημίωσης λαμβάνοντας υπ' όψιν και την οικονομική κατάσταση του υπαίτιου. Δε γίνεται αυτός που έχει τα λεφτά να τη γλυτώνει στα μαλακά και αυτός που δεν έχει να κατστρέφεται οικονομικά. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και στο εξωτερικό σε κάποιες χώρες (π.χ. Φινλανδία) για τον υπολογισμό του προστίμου μιας κλήσης της τροχαίας. Πληρώνεις δηλαδή ως πρόστιμο κάποιο σταθερό ποσοστό του εισδήματός σου, κάνοντας έτσι αισθητό το πρόστιμο στον οποιονδήποτε.
-
Είναι άδικο ο νόμος να κάνει διακρίσεις απέναντι στους πολίτες. Με την ίδια λογική, να μην στέλνονται οι γόνοι πλουσίων οικογενειών στον στρατό γιατί ο μπαμπάς πληρώνει μεγάλους φόρους και χίλια δυο αντίστοιχα παραδείγματα..
-
Πολλοί έχουν τεράστια εισοδήματα, αλλά κάνουν μηδενική ή σχεδόν μηδενική φορολογική δήλωση.
-
Ο χρήστης kinq1 έγραψε:
Πολλοί έχουν τεράστια εισοδήματα, αλλά κάνουν μηδενική ή σχεδόν μηδενική φορολογική δήλωση.Αυτούς καλά θα κάνει να τους κυνηγήσει το ΣΔΟΕ
-
...........καλησπέρες.....να ρωτήσω κάτι?Στην ασφάλεια αυτό το extra ασφάλιστρο που πληρώνουμε όταν κάποιος είναι νέος οδηγός είναι μέχρι η ηλικία των 25?ευχαριστώ πολύ.....
-
Ο χρήστης f117 έγραψε:
...........καλησπέρες.....να ρωτήσω κάτι?Στην ασφάλεια αυτό το extra ασφάλιστρο που πληρώνουμε όταν κάποιος είναι νέος οδηγός είναι μέχρι η ηλικία των 25?ευχαριστώ πολύ.....Νομίζω ότι είναι μέχρι την ηλικία των 23 και όχι των 25, από κει και πέρα όμως ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζεται το επασφάλιστρο εξαρτάται από την εκάστοτε ασφαλιστική. Στη Metrolife Εμπορική για παράδειγμα δεν είσαι υποχρεωμένος να πληρώνεις το επασφάλιστρο, σε περίπτωση όμως ατυχήματος οφείλεις να δηλώσεις ότι είσαι νέος οδηγός και πληρώνεις εκείνη τη στιγμή το επασφάλιστρο. Το αυτοκίνητο που οδηγώ είναι ασφαλισμένο στη Metrolife Εμπορική και επασφάλιστρο δεν έχω πληρώσει ποτέ παρότι είμαι 22 ετών. Φυσικά δεν έχω συμμετάσχει και σε κάποιο ατύχημα για να χρειαστεί να το δηλώσω. Όσο για τους έχοντες αμφιβολίες να πω ότι υπάρχει ξεκάθαρος όρος στο συμβόλαιο τον οποίο προτίθεμαι να παραθέσω σύντομα και ο οποίος ρητά μου επιτρέπει να μην πληρώνω επασφάλιστρο.
-
Επίσης το επασφάλιστρο Νέου οδηγού αν δεν κάνω λάθος δεν εξαρτάτε μόνο απο την ιλικία αλλά και απο τα έτη κατοχής άδειας οδήγησης
δλδ αν κάποιος 27 χρονών βγάλει δίπλωμα, θα πληρώσει επασφάλιστρο, για τα 2 πρώτα χρόνια....ακόμα αυτά δεν ισχύουν?
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Το αυτοκίνητο που οδηγώ είναι ασφαλισμένο στη Metrolife Εμπορική και επασφάλιστρο δεν έχω πληρώσει ποτέ παρότι είμαι 22 ετών. Φυσικά δεν έχω συμμετάσχει και σε κάποιο ατύχημα για να χρειαστεί να το δηλώσω. Όσο για τους έχοντες αμφιβολίες να πω ότι υπάρχει ξεκάθαρος όρος στο συμβόλαιο τον οποίο προτίθεμαι να παραθέσω σύντομα και ο οποίος ρητά μου επιτρέπει να μην πληρώνω επασφάλιστρο.Ενδιαφερον αυτο...Εγω για την κορη μου που ειναι 19 στην Αγροτικη Ασφαλιστικη πληρωνω επασφαλιστρο (ειναι μεχρι τα 23).Μαλιστα επελεξα και μικτη...Μου ειπαν οτι αν δεν πληρωνα και εκανε ζημια θα την καλυπταν μεν αλλα θα πληρωνα προστιμο.
-
Eιμαι 26 κ κατι χρονων.οδηγω εδω κ 6 μηνες,στην οικογενεια εχουμε 2 αυτοκινητα κ τα οδηγω κ τα 2 οπως ειναι λογικο.κ στα 2 εχουμε μικτη ασφαλεια αλλα σε κανενα απο τα 2 δεν εχουμε επασφαλιστρο για νεο οδηγο.ειμαι παρανομος?τι πρεπει να κανω?
-
Ο χρήστης giannis s έγραψε:
Eιμαι 26 κ κατι χρονων.οδηγω εδω κ 6 μηνες,στην οικογενεια εχουμε 2 αυτοκινητα κ τα οδηγω κ τα 2 οπως ειναι λογικο.κ στα 2 εχουμε μικτη ασφαλεια αλλα σε κανενα απο τα 2 δεν εχουμε επασφαλιστρο για νεο οδηγο.ειμαι παρανομος?τι πρεπει να κανω?Παράνομος δεν είσαι. Αν όμως εμπλακείς σε ατύχημα, θα σε καλέσει η ασφαλιστική σου εταιρία να πληρώσεις το επασφάλιστρο νέου οδηγού με πρόστιμο, δηλαδή προσαύξηση των ασφαλίστρων αστικής ευθύνης έναντι τρίτων και μικτής κατά 60%. Αν είχε δηλωθεί στην ασφαλιστική εταιρία το νέο σου δίπλωμα (παραμένει 'νέο' για ένα χρόνο), θα πλήρωνες επασφάλιστρο 30%.
Κάνε την πάπια και πρόσεχε.
-
Προσωπικα οταν ημουν νεος οδηγος, ειχα βαλει το επασφαλιστρο κανονικοτατα!
Θεωρω οτι ειναι καλυτερο να δωσεις τα (λιγα αναλογικα) χρηματα για το επασφαλιστρο για 1-2 χρονια (η οσο κρατησει) παρα να κινδυνευεις εστω κ λιγο να βρεθεις 'κρεμασμενος' απο την ασφαλιστικη σου, αφου ποτε δεν ξερεις τι θα γινει τελικα σε περιπτωση ατυχηματος, και ποσο θα σε τρεξουν... Αλλα λενε, και αλλα κανουν συνηθως!
Ασφάλιση οχημάτων