-
[quote='cpp']
Στην ελληνική αγορά υπήρχε τόσο arbitrage το 2004 και το 2005 που σου κάλυπτε και το cost of funding (είμαι τράπεζα don't forget) και σε μια θέση 30εκατ.
-
Ρε παιδιά δεν μπορείτε να μη μιλάτε με αγγλικούς όρους;
Να καταλαβαίνουμε και 'μεις οι άσχετοι τι παίζει...
Εφόσον γνωρίζετε καλά κάτι, θα πρέπει να μπορείτε να το αποδόσετε σε κάποιον άσχετο με όσο πιο απλά λόγια γίνεται. Όχι να αρχίσετε την αγγλική ορολογία...
-
Μια ερώτηση (αν και δεν έχει να κάνει με το χρηματιστίριο) τα Hedge Funds πώς λειτουργούν; Το μόνο που ξέρω είναι ότι όσο λιγότεροι οι παίκτες τόσο καλύτερα και ότι για να παίξεις πρέπει να έχεις εγγύηση τουλάχιστον 200000 ευρώ και για να δώσεις τόσα πρέπει να είσαι πολύ τυχερός...
-
Η ΔΕΗ λειτουργει με κοινωνικους ορους.Πολλοι υπαλληλοι,παλαια τεχνολογια,φτηνη κιλοβατόρα.Τιποτα δεν θυμιζει ανταγωνιστικη επιχειρηση,ο ΟΤΕ σιγα-σιγα φευγει απο αυτο το λουκι.
Ο ΟΠΑΠ,το αγαπημενο παιδι πολλων παικτων.Καποιος που εχει παιξει εστω μια φορα στοιχημα σε ξενο book,δεν μπορει ουτε να διανοηθει πως καποιοι αγοραζουν την μετοχη μιας τετοιας εταιρείας,που δεν προσφερει τιποτα στον πελατη ενω παραλληλα πληρωνει ενα τρελο ποσοστο στο κρατος.
Θα ειμαι ωμος και απολυτος.Με αυτη την κυβερνηση και αυτη την πολιτικη,ειδικα η ΔΕΗ παει για φούντο χωρις αυριο,ΟΑ θα γινει οπως εγινε ηδη η τρανή βιομηχανία ζάχαρης (αραγε εχει κανας τρελος μετοχες της;)και οι συνέπεις θα ειναι τραγικες.
-
Βασικά, ο Δημήτριος έχει δίκιο! Πρέπει να μιλάμε όλοι με ελληνικούς όρους, και όσο μπορούμε να εξηγούμε.
Ο χρήστης cpp έγραψε:
partyΓιορτή, πανηγύρι, κάλεσμα
Για κέρδη χωρίς ρίσκο (arbitrage)
Αρμπιτράζ ====>Εκμετάλλευση απόκλισης σε δυο (ή και παραπάνω) διαφορετικές αγορές. Στη Φρανκφούρτη ένα ευρώ κάνει 1,20 δολλάρια και στην Ν.Υ. έχει 1,21. Πάω και δίνω 1,20 δολλάρια και αγοράζω ένα ευρώ από τη Φρανκφούρτη, και αμέσως πάω και πουλάω το ευρώ μου στη ΝΥ, όπου μου δίνουν 1,21 δολλάρια. Τι έγινε; Ξεκίνησα με 1,20 δολλάρια στην τσέπη και κατέληξα με 1,21 δολλάρια. Κέρδος: 0,01 δολλάρια. Η απόκλιση εξομαλύνεται (η ψαλίδα κλείνει δηλαδή) και το αρμπιτράζ δεν μπορεί να συνεχίζεται αιωνίως. Φυσικά, το κέρδος πρέπει να ξεπερνάει το κόστος της όλης διαδικασίας για να είναι το αρμπιτράζ σωστό. Τα ίδια ισχύουν και για μετοχές. Σαν ακρογωνιαίος λίθος, λέμε απλά: Αγοράζω από φθηνή αγορά και πουλάω σε ακριβή!
Σαν να αγοράζεις 350Ζ από την Αμερική με 28.000$ (π.χ. 30.000
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Η ΔΕΗ λειτουργει με κοινωνικους ορους.Πολλοι υπαλληλοι,παλαια τεχνολογια,φτηνη κιλοβατόρα.Τιποτα δεν θυμιζει ανταγωνιστικη επιχειρηση,ο ΟΤΕ σιγα-σιγα φευγει απο αυτο το λουκι.Ο ΟΠΑΠ,το αγαπημενο παιδι πολλων παικτων.Καποιος που εχει παιξει εστω μια φορα στοιχημα σε ξενο book,δεν μπορει ουτε να διανοηθει πως καποιοι αγοραζουν την μετοχη μιας τετοιας εταιρείας,που δεν προσφερει τιποτα στον πελατη ενω παραλληλα πληρωνει ενα τρελο ποσοστο στο κρατος.
Θα ειμαι ωμος και απολυτος.Με αυτη την κυβερνηση και αυτη την πολιτικη,ειδικα η ΔΕΗ παει για φούντο χωρις αυριο,ΟΑ θα γινει οπως εγινε ηδη η τρανή βιομηχανία ζάχαρης (αραγε εχει κανας τρελος μετοχες της;)και οι συνέπεις θα ειναι τραγικες.
Άσε φίλε την αντιπολίτευση....άσε.
Εγώ απ'αυτές τις μετοχές έχω βγάλει λεφτά.....
Από κεί και πέρα ανεξάρτητα από ιδεολογίες όσο αυτή η κυβέρνηση συνεχίσει και ανεβάζει το χρηματιστήριο εγώ θα την ψηφίζω και με τα δύο χέρια.....
Το ίδιο θα έκανα εάν το ανέβαζε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εάν ήταν αυτό κυβέρνηση.
Κοίτα πρώτα τα κέρδη των συγκεκριμένων εταιρειών και άσε τα κοματικά, δεν χωράνε στο χώρο του χρηματιστηρίου. -
Δεν εχει να κανει με κομματικα,την τωρινη κυβερνηση σχολιαζω,η αυριανη δεν υπαρχει ακομα.Να ψηφιζεις οτι θελεις,αν και θα δυσκολευεσαι να διαλεξεις αναμεσα σε δυο κομματα που και τα δυο ανεβασαν το χρηματιστήριο.
Καλα εκανες και εχεις βγαλει λεφτα,εγω απλα εξηγω οτι με αντικειμενικους ορους θα επρεπε να εισαι στην φυλακη με χρεη γιατι επενδυσες σε εταιρειες χωρις προοπτικες και σχέδιο.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Πολλοι υπαλληλοι,παλαια τεχνολογια,φτηνη κιλοβατόρα...και παρ'όλα αυτά εμφανίζει κέρδη να προσθέσω εγώ.
Ο λόγος βέβαια είναι ότι η κύρια πηγή ενέργειας (ο λιγνίτης) προσφέρεται πρακτικά δωρεάν.
Συνεπώς υπάρχει θέμα (θα μπορούσε να είναι πολύ πιο αποδοτική επιχείρηση) όχι όμως 'πρόβλημα'.Κάποιοι πάντως ίσως διαφωνούν με την φτηνή κιλοβατώρα και σκοπεύουν να βάλουν ιδιώτες στο παιχνίδι που θα καίνε (πανάκριβο) πετρέλαιο για χάρην του...ανταγωνισμού!
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Δεν εχει να κανει με κομματικα,την τωρινη κυβερνηση σχολιαζω,η αυριανη δεν υπαρχει ακομα.Να ψηφιζεις οτι θελεις,αν και θα δυσκολευεσαι να διαλεξεις αναμεσα σε δυο κομματα που και τα δυο ανεβασαν το χρηματιστήριο.Καλα εκανες και εχεις βγαλει λεφτα,εγω απλα εξηγω οτι με αντικειμενικους ορους θα επρεπε να εισαι στην φυλακη με χρεη γιατι επενδυσες σε εταιρειες χωρις προοπτικες και σχέδιο.
Θα σου έλεγα να πηγαίνεις στις γενικές συνελευσεις των εν λόγω εταιρειών και είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξεις γνώμη και θα ενημερωθείς και για τα σχέδιά τους και για τις προοπτικές τους.
-
Ο χρήστης Antonio1 έγραψε:
Δεν εχει να κανει με κομματικα,την τωρινη κυβερνηση σχολιαζω,η αυριανη δεν υπαρχει ακομα.Να ψηφιζεις οτι θελεις,αν και θα δυσκολευεσαι να διαλεξεις αναμεσα σε δυο κομματα που και τα δυο ανεβασαν το χρηματιστήριο.
Καλα εκανες και εχεις βγαλει λεφτα,εγω απλα εξηγω οτι με αντικειμενικους ορους θα επρεπε να εισαι στην φυλακη με χρεη γιατι επενδυσες σε εταιρειες χωρις προοπτικες και σχέδιο.
Θα σου έλεγα να πηγαίνεις στις γενικές συνελευσεις των εν λόγω εταιρειών και είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξεις γνώμη και θα ενημερωθείς και για τα σχέδιά τους και για τις προοπτικές τους.
Δεν θα αλλαξω,αυτοί θα αλλαξουν,καθε 4 χρόνια το αργότερο..και μετα δωστου παλι εξαγγελίες και ανακοινώσεις,απο διαφορους διοικητές-κουμπαρους-μικρανηψιους κτλ
-
Ο ΟΤΕ πάει για φούντο, έτσι γιγαντωμένος και οπισθοδρομικός που είναι. Μοναδική του ελπίδα να προσφέρει νέα προϊόντα σε σωστές τιμές, διαφορετικά θα μπουκάρει καμιά μεγάλη εταιρεία τύπου Vodafone και θα τον χτυπήσει σαν χταπόδι. Ήδη η Forthnet κάνει πάρτυ και ο ΟΤΕ βγάζει διαφημίσεις με μήλα του Αδάμ και άλλες ανοησίες.
Η ΔΕΗ ακόμα αντέχει γιατί η εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της ενέργειας είναι πολύ αργή σε σχέση με αυτόν των τηλεπικοινωνιών.
Ο ΟΠΑΠ αντέχει γιατί είναι 'οικείος' με τεράστιο δίκτυο πρακτορείων. Όσο όμως ο κόσμος θα μαθαίνει τον διαδικτυακό τζόγο με εταιρείες του εξωτερικού, τόσο θα χάνει έδαφος.
Όσον αφορά τη σημερινή κυβέρνηση, αυτή δείχνει ότι έχει καταλάβει πως με τεράστιους κρατικούς οργανισμούς δεν γίνεται δουλειά και προσπαθεί να αλλάξει τη δομή τους. Αρχικά με εθελουσίες εξόδους και διαφορετικό εργασιακό καθεστώς των νεοπροσλαμβανομένων και ακολούθως με ευρύτερες ιδιωτικοποιήσεις.
-
ΟΤΕ:Αποδόσεις σε 1 χρόνο+36,8%
σε 2 χρόνια+53,96%
σε 3 χρόνια+69,64%
ΟΠΑΠ:Αποδόσεις σε 1 χρόνο+51,86%
σε 2 χρόνια+140,9%
σε 3 χρόνια+254,46%Τα νούμερα δεν λένε ποτέ ψέμματα κύριοι γι αυτό να προσέχουμε τι λέμε για κάποια χαρτιά γιατί είναι εύκολο να εκτεθούμε.
-
Τα νουμερα ειναι τα πρωτα που μπορουν να λενε ψεμματα
Ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ ειναι μονοπωλια, η ΔΕΗ ειναι μεν μονοπωλιο αλλα παρολλα αυτα ,οικονομικά είναι σε ασχημη κατάσταση,αφου εξυπηρετεί τους παντες, με υπεραριθμο προσωπικο,χαμηλες τιμες και στημενους διαγωνισμους.
Ο ΟΤΕ μπορει και αναπροσαρμόζει τις τιμες οποτε του γουσταρει, ενω παραλληλα ελεγχει το δικτυο αφου εχει τα καλωδια,και ετσι τα κερδη ειναι ελεγχόμενα.Βεβαια στην εποχη του VOIP κτλ τα πραγματα μπορει να σκουρινουν.
Ο ΟΠΑΠ παλι οσο καταφερνει να διατηρει μονοπωλιο θα ειναι ολα ΟΚ,την ημερα που θα χασει το μονοπωλιο στο στοίχημα,την ιδια μερα θα εξαφανιστεί απο προσώπου γης.
Προσωπικα ανυπομονω να μπει ο ΟΣΕ στο χρηματιστηριο,να γελασει και το παρδαλο κατσίκι.Ολοι οι προαναφερόμενοι ειναι υγιέστατες εταιρείες μπροστά του.
-
Η ΔΕΗ ειναι φυσικο μονοπωλιο ...δεν κινδυνευει ιδιαιτερα...απλα πρεπει να εκσυγχρονιστη, τοσο στους τροπους παραγωγης και διαθεσης ενεργειας αλλα και στην δομη και στην συνθεση του προσωπικου της και γενικοτερα του τροπου λειτουργιας και διοικησης.( οι κομματαρχες τυπου Παλαιοκρασα δεν εχουν θεση πλεον...)
Ο ΟΤΕ οσο ελεγχει τα δυκτια δεν κινδυνευει απο κανενας ...τωρα αν αναπτυχθουν πληρως οι ασυρματες τεχνολιγιες αν μπορει ας ακολουθησει ειδαλλως ..αντε γεια.
Ο ΟΠΑΠ εχει εξασφαλισμενο το μονοπωλιο των τυχερων παιχνιδιων για αρκετα χρονια.....αρα θα ειναι για καποια χρονια ακομη υγιη επιχειρηση.
Ο ΟΣΕ ειναι τελειωμενη επιχειρηση ....καταχρεωμενη (550 εκ ευρω ζημιες το χρονο ), απαρχαιομενο δυκτιο & προσωπικο κανενας εκσυχρονισμος..... η μονη του ελπιδα για μενα ειναι να πουληθει με οποιοδηποτε τιμημα σε ιΔιωτες οι οποιοι θα αναλαβουν να κανουν επενδυσεις ωστε να μπει στον ισιο δρομο....ειδαλλως θα εχει την τυχη της ΟΑ.
-
Από τη στιγμή που σας δείχνω τα ποσοστά κέρδους ενός επενδυτή ο οποίος επένδυσε σε αυτά τα χαρτιά πριν από 1 ή δύο ή 3 χρόνια τα υπόλοιπα είναι εικασίες δικές σας....εγώ μιλάω με νούμερα και τα νούμερα αγαπητέ δεν μπορουν να διαψευστούν.....ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ.
Όποιος κατάλαβε κατάλαβε....όποιος δεν θέλει να καταλάβει πρόβλημά του. -
Ο χρήστης Antonio1 έγραψε:
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ.Από κάποιου το στόμα το πήρε, βέβαια, αυτό το ψωμί
-
Ο χρήστης Pathos έγραψε:
Μια ερώτηση (αν και δεν έχει να κάνει με το χρηματιστίριο) τα Hedge Funds πώς λειτουργούν; Το μόνο που ξέρω είναι ότι όσο λιγότεροι οι παίκτες τόσο καλύτερα και ότι για να παίξεις πρέπει να έχεις εγγύηση τουλάχιστον 200000 ευρώ και για να δώσεις τόσα πρέπει να είσαι πολύ τυχερός...ta hedge funds kanoun oti kanoun kai oi trapezes sta trading room alla me idiwtika kefalaia (kyriws apo plousious h ependytikes etaireies). synh8ws exoun kapoio focus se ena tomea thw agoras px credit derivatives.
gia na 3ekinhseis ena hedge fund prepei na exeis apo 20 kai panw ekattomyria eura kefalaio ta opoia mporeis na ta megalwseis mexri kai 100x me daneismo ka8oti se mikroposa den 8a mporeis na kalypseis oute ta kostos synallaghs, kai exei kai to noiki gia ta grafeia kai tous mis8ous klp.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Η ΔΕΗ λειτουργει με κοινωνικους ορους.Kαλο ειναι αυτο κατα τη γνωμη σου η κακο??
Πολλοι υπαλληλοι,παλαια τεχνολογια,φτηνη κιλοβατόρα.
Το 'πολλοι υπαλληλοι' δε το σχολιαζω αλλα αν θελεις το συζηταμε....
Το 'παλια τεχνολογια' απο που το συμπαιρενεις??
Το 'φτηνη κιλοβατωρα'** τι το ηθελες??
Ευχομαι παντως να μη χρειαστει να πληρωσουμε ποτε την κιλοβατωρα βασει του κοστολογιου της στην περιοχη που ζει ο καθενας μας....Τιποτα δεν θυμιζει ανταγωνιστικη επιχειρηση,
Kατα τη γνωμη σου πως θα επρεπε να ειναι η ΔΕΗ ωστε να θυμιζει ανταγωνιστικη επιχειρηση??
Μηπως ξερεις τι εγιναν εκεινες οι αδειες ηλεκτροπαραγωγης που δοθηκαν πριν απο μια πενταετια σε καποιους ωστε να ανταγωνιστουν τη ΔΕΗ??
Γιατι κανεις δε προχωρησε σε επενδυσεις πλην των ημικρατικων ΕΛΠΕ??**Εκτος κι αν πιστευεις σε αυτο που γνωστο μεγαλολαμογιο με αδεια ηλεκτροπαραγωγης οταν ρωτηθηκε γιατι δε προχωραει στην επενδυση με απολυτο φυσικο τροπο δηλωσε:
Αν η ΔΕΗ δε σταματησει να παραγει φτηνη ενεργεια μεσω του Λιγνιτη εγω δε μπορω να τη συναγωνιστω.
Ας διαλεξει η (τοτε) κυβερνηση:
Ή ανταγωνισμο ή ενεργεια απο το λιγνιτη.....Θα ειμαι ωμος και απολυτος.Με αυτη την κυβερνηση και αυτη την πολιτικη,ειδικα η ΔΕΗ παει για φούντο χωρις αυριο,
Eιδαμε και τους προηγουμενους....
Επι Νεζη ειμαστε μπατε σκυλοι αλεστε (παρτε και μελετες χρονων για την αιολικη ενεργεια τζαμπα και... μαυρα) κι αλεστικα μη δινετε (μονο να, λιγο λαδακι για το....καντηλι)....τρανη βιομηχανία ζάχαρης (αραγε εχει κανας τρελος μετοχες της;)και οι συνέπεις θα ειναι τραγικες.
Για τη ζαχαρη ξεραμε τι θα γινει απο τη συνοδο του Πορτο Καρρας φιλε μου....
Ειναι απο τα προ'ι'οντα που πλεον λογω ΠΟΕ θα επαυαν να πριμοδοτουνται.....Γιαυτο σου λεω φιλε Tiger....
Ασε.... -
Εγραψα αυτα που πιστευω και αφορουν αποκλειστικά την σημερινη συμπεριφορά και της προοπτικες της ΔΕΗ.
Προσπαθησα να μην μπω στην λογικη να μην σχολιασω εκτενώς τα κοινωνικά κριτήρια λειτουργίας της ή την κρατικολαμογιολειτουργία της ή ξερω γω τι,γιατι ίσως δεν εχει άμεση σχεση με το θέμα μας.
Η ΔΕΗ σήμερα στραγγαλίζει τον εαυτό της και όλους τους πιθανους ανταγωνιστες της.Την νυφη την πληρώνει ο γνωστός μαλέας, που εχει φτηνη κιλοβατώρα και χαίρεται, αλλά οι εμμεσοι φοροι ανεβαινουν σε ρυθμους πληθωρισμού Τουρκίας.
-
Ο χρήστης ΚRΙΕΖΑ έγραψε:
Τώρα για τους γίγαντες με τα πήλινα πόδια (ΟΤΕ, ΔΕΗ και λοιπές ΔΕΚΟ που ετοιμάζονται να διαβούν τον άμβωνα) εφόσον δεν έχουν ακόμα τη δυνατότητα να χαράξουν ανεξάρτητη τιμολογιακή πολιτική, δεν μπορούν να δράσουν ως Ιδιωτικές Εταιρείες (που πας ρε Καραμήτρο ξυπόλητος) και δεν έχουν την δυνατότητα της αναδιάθρωσης του τρόπου σκέψης των Υπαλλήλων τους (που δεν δουλεύουν στο Δημόσιο μόνον κατ' όνομα) δεν περιμένω προκοπή.
Ξερεις ποιο ειναι το ποσοστο επι του τζιρου για δαπανες προσωπικου στη ΔΕΗ??
Μπορεις να το συγκρινεις με αντιστοιχα ποσοστα μεγαλων ξενων εταιρειων??
Πιστευεις πραγματι οτι υπευθυνο ειναι το προσωπικο για τη δυσκαμψια της μεγαλυτερης Ελληνικης Επιχειρησης??
Γνωριζεις ποσα χρηματα των εργαζομενων στη ΔΕΗ (με τη μορφη των ασφαλιστικων τους εισφορων) εχουν επενδυθει απο την επιχειρηση σε παραγωγικες μοναδες??Η ΔΕΗ δέσμια από την μία της ΡΑΕ (που μόνον Ρυθμιστική δεν είναι)
και της 'κοινωνικης πολιτικης που ασκειται εμμεσα και κυριως δωρεαν απο το κρατος θα προσθετα εγω....
Πιστευεις στην ελευθερη αγορα??
Αν ναι, ποσο θα επρεπε να πωλειται η Κιλοβατωρα στα Αντικυθηρα ας πουμε, που κοστιζει στη ΔΕΗ περιπου 2,20 ευρω και πωλειται περιπου 0,09 ευρω,ή, για να παμε σε μεγαλυτερα νησια οπως η Ροδος η Κρητη κλπ ποσο θα επρεπε να πωλειται η Κιλοβατωρα τη στιγμη που κυριο καυσιμο ειναι το ντηζελ??>ο ΟΤΕ δέσμιος της πολιτικής να καταστρέψουμε τον ανταγωνισμό με κάθε κόστος από την άλλη είναι σίγουρα τα χαρτιά από τα οποία όποιος επενδύει μακροπρόθεσμα θα χάσει τα λεφτά του.Eω αντιθετα πιστευω πως η ΔΕΗ (για τον ΟΤΕ δε ξερω γιατι ειναι αλλος κλαδος της οικονομιας αυτος) θα υπαρχει και μετα απο 15-20χρονια εστω και με αλλη μορφη.
Οπως και η Εθνικη Τραπεζα ή τα ΕΛ.ΠΕ ας πουμε.....Λίγα τα χαρτιά που αξίζουν και έχουν δυναμική στην αγορά από μετρημένες στα δάκτυλα εταιρείες που ακριβώς λόγω της σοβαρότητας των ούτε είχαν τα υπερκέρδη του 1999 ούτε και απαξιώθηκαν μετά....
....αυτες ομως οι εταιρειες οι μετρημενες στα δαχτυλα που ομως δεν κατονομαζεις θα υπαρχουν??
Καλο θα ειναι να ειμαστε λιγο πιο φειδωλοι σε κρισεις επιχειρησεων τη στιγμη που απο τα λεγομενα μας υπαρχει πιθανοτητα να παρασυρθει εστω και ενας....
Αλλιως δε θα διαφερουμε σε τιποτα απο τους σωμον εκδοτες του 99 και τα παπαγαλακια τυπου Καραγκουνη και Αναστασιαδη......Χωρις να θελω να αντιπαρατεθω με τον τροπο που γινεται ως συνηθως εχω να πω πως τετοιου ειδους αναλυσεις οδηγησαν τον κοσμο το 99 σε τραπουλοχαρτα τυπου ΕΡΓΑΣ,Ιντερσατ (ο Μπατατουδης με τις υψηλα ισταμενες γνωριμιες και με αδεια ψηφιακης που ειναι το μελλον κλπ κλπ)
Κλωνατεξ (ο σοβαρος μανατζερ Θωμας Λαναραςμε την οικογενειακη παραδοση κου λου που,κου λου που) μηπως τα ξεχναμε??Εφόσον μίλησες για τη ΔΕΗ.
α. Θέλεις συγκρίση του κόστους βάσει τζίρου και μισθών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ ο τζίρος της εταιρείας για το 2003 και 2004 (το 2005 δεν έχουν ακόμα ανεβάσει στοιχεία που σε βεβαιώνω είναι πολύ χειρότερα από αυτά του 2004 όπερ και για το 2005) έχουμε.
Κύκλος εργασιών από 3.897,5 στα 4.095,0 εκατ ευρώ (αύξηση 5.1%) με αύξηση της Δαπάνης Μισθοδοσίας από 1.079,0 σε 1.153 εκατ. ευρώ (αύξηση 6.9%). Η δαπάνη για μισθούς του προσωπικού ανέρχονται σε 28.15% το 2004 έναντι 27.68% το 2003. Σύμφωνα με τα στοιχεία η μητρική εταιρεία απασχολούσε στο τέλος του 2004 28076 άτομα.
Σε σύγκριση με την Γαλλική EDF έχω μόνον τα στοιχεία του 2000 όπου για τζίρο 8πλάσιο (34424 εκατ. ευρώ) και με κέρδη στα 1,100 εκατ ευρώ αλλά με EBITDA 9689 εκατ. ευρώ (ή 28.23% έναντι του 23.9% της ΔΕΗ για το 2004) η EDF απασχολούσε 157000 άτομα (5,6 φορές πάνω).
Βρήκα και στοιχεία για την EDF για το 2004. Πωλήσεις 46,928 εκατ. ευρώ. Κόστος προσωπικού 9,596 (το 20.45% δηλαδή περίπου 8% κάτω από την ΔΕΗ). Σε σχέση με το 2003 η EDF παρουσιάζει ελάχιστη αύξηση στο κόστος προσωπικού (λιγότερο από 1% καθώς το 2003 είχε δαπανήσει 9509 εκατ ευρώ) αύξησε τις πωλήσεις κατά 4.47% και το EBITDA για το 2004 ήταν στο 25.8%. Τέλος το workforce ήταν για το τέλος του 2004 στα 156000 άτομα.
Αν το πάμε στις πωλήσεις απλά για κάθε εργαζόμενο η ΔΕΗ έχει 146000 Ευρώ πωλήσεις όταν η EDF έχει 300000 Ευρώ.
Η EDF βέβαια έχει το σύνολο σχεδόν της παραγωγής ενέργειας από πυρηνικά (62%) και υδροηλεκτρικά (23%) με τα θερμικά να είναι μόλις το υπόλοιπο 15%. Το θετικό για αυτήν είναι ότι καλώς ή κακώς το Carbon tax που θα πληρώσει είναι από τα μικρότερα όταν για την ΔΕΗ και μόνον το γεγονός ότι το κύριο κομμάτι είναι ο λιγνίτης αυτό λέει πολλά για το πόσο θα καταφέρει η εταιρεία να επιβιώσει. Ένας ακόμα παράγων είναι ότι ναι μεν η EDF δεν έχει και φοβερά καλύτερη απόδοση ανά εργαζόμενο από την ΔΕΗ αλλά τα πυρηνικά δεν είναι λιγνίτης.
Τώρα όσον αφορά το κόστος της κιλοβατόρας στα νησιά. Η ΔΕΗ είχε 20 χρόνια για να φτιάξει τον ενεργιακό της δακτύλιο (Θράκη Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Κύθηρα, Πελλοπόνησος) και να εκμεταλευτεί και την 'δωρεάν' αιολική ενέργεια (η λέξη δωρεάν σε εισαγωγικά) που πρακτικά θα τις έδινε τη δυνατότητα να μην εισάγει ενέργεια από το εξωτερικό. Αλλά τι έκανε για αυτό μέχρι και το 2000? Τίποτα απολύτως με αποτέλεσμα σήμερα να πρέπει να καίει πετρέλαιο για τα 2000 νησιά της με τα γνωστά αποτελέσματα. Το τεράστιο αιολικό δυναμικό νησιών όπως η Λέσβος, Χίος, Σάμος παραμένει ανεκμετάλευτο (σε ένα δίκτυο δυναμικού 10 ΜW δεν μπορείς να έχεις παραπάνω από 1.5 MW από μη εξασφαλίσιμες πηγές ενέργειας (και ο αέρας σταμάτα όπως γνωρίζεις) ενώ αν το ενεργειακό δυναμικό των Νήσων ήταν στο γενικότερο δίκτυο της ΔΕΗ δεν θα είχε πρόβλημα να σηκώσει και 1500 MW από αέρα στα 10000 MW ισχύος. Αντίστοιχα δεν θα μιλήσω για τα γεοθερμικά και τα σκάνδαλα με τους Γερμανούς να παίρνουν των οματιών τους τότε στα μέσα του 80. Βέβαια δεν θα μιλήσω ούτε για την μη προσπάθεια να αποκτήσει η Ελλαδά πυρηνικά (κάτι που ήθελε ο Ανδρέας Παπανδρέου και είχε φέρει στις αρχές του 80 άτομα από το εξωτερικό για τη δουλειά αυτή αλλά σκόνταψε στο Τσερνόμπιλ με τα γνωστά αποτελέσματα). Αλλά αυτά είναι ψηλά γράμματα....
Τώρα για το πόσο θα πρέπει να πωλείται η κιλοβατώρα στα Κύθηρα. Μα εφόσον τα πράγματα είχαν εξελιχθεί όπως θα έπρεπε δεν θα υπήρχε ανάγκη συζήτησης καθώς τα Κύθηρα δεν θα ήταν διαφορετικά από την Πτολεμαίδα ή τη Μεγαλόπολη. Σήμερα τα 0.09 Ευρώ όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το κόστος είναι πολλαπλάσιο (γιατί το ηλεκτρικό είναι ακριβή μορφή ενέργειας καθώς για κάθε 1 KWh σπαταλάς πολύ περισσότερη ενέργεια για να το παράγεις και να το φέρεις στο σπίτι του κάθε χρήστη) και όπως αναλύω παρακάτω είναι περίπου 3 φορές μικρότερο από το αντίστοιχο κόστος για άλλες μορφές ενέργειας με εξαίρεση την θέρμανση που λόγω της υψηλής απόδοσης των καυστήρων H2O δεν έχουμε ακόμα καταφέρει το οξύμωρο να στοιχίζει φθηνότερα να ζεστάνεις το σπίτι σου με ηλεκτρικό από ότι με πετρέλαιο (αν και με το νυχτερινό τιμολόγιο το κάνεις αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία), είναι μία πάρα πολύ χαμηλή τιμή που την πληρώνεις εμμέσως στην ΔΕΗ όπως θα δεις και παρακάτω.
ΚΟΣΤΟΣ
Στην Ελλάδα λοιπόν το κόστος της KWh στον τελικό χρήστη είναι περίπου αντίστοιχο με το κόστος του λόγου της θεωρητικής ενεργειακής απόδοσης της βενζίνης. Με 1.00 Ευρώ το lt και περίπου στα 43 – 47 MJ/kg μέσος όρος απόδοσης και με πυκνότητα ίση με 0.737 kg/lt έχουμε μόλις 8.80~9.62 Kwh/lt δηλαδή για κάθε KWh ενέργειας πληρώνουμε περίπου στα 10.4~11.4 cents του Ευρώ και όλα αυτά στο θεωρητικό γιατί αν μου βρεις κινητήρα εσωτερικής καύσης με απόδοση πάνω από 30% να μου γράψεις.
ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ Η ΔΕΗ
Τώρα βέβαια πως η ΔΕΗ τα καταφέρνει και πουλά τόσο φθηνά?? Όχι βέβαια γιατί έχει τα καλύτερα εργοστάσια (άλλωστε ακόμα και το καλύτερα combined oil and gas έχει απόδοση στο 40% και με τις απώλειες που είναι περίπου στο 10~15% μόνον το 34% με 36% της αρχικής ενέργειας φθάνει στον χρήστη) αλλά γιατί δεν τιμολογεί τον λιγνίτη και αυτό είναι πολλαπλό έγκλημα καθώς και κατακλέβει τις επόμενες γενεές από ένα ενεργειακό απόθεμα (που είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα είχε καλύτερη χρήση) και καραμολύνει το περιβάλλον και από CO2 emissions άστο καλύτερα.
ΞΑΝΑΓΥΡΝΑΜΕ ΣΤΟ ΧΑΑ
Τώρα για τις επιχειρήσεις που δεν κατονομάζω. Θα σου έλεγα για την Coca-Cola 3Ε ή την Βαρυτίνης αλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία. Άλλωστε είμαι παπαγαλάκι.....
Τώρα το κατά πόσον κάποιος θα παρασυρθεί από αυτά που είπα δεν το ξέρω. Πάντως εγώ δεν θα έπαιζα στο Ελληνικό Χρηματηστήριο όπως δεν είχα παίξει το 1999 και κέρδισα μην παίζοντας. Το πρόβλημα που ανέφερα είναι ότι ΝΑΙ μεν το ΧΑΑ έχει κανόνες που δεν είχε το 1999 αλλά όσοι χειραφέτησαν το ΧΑΑ για δικό τους όφελος (άμεσο ή έμμεσο δεν έχει σημασία) κανείς του δεν πήγε φυλακή και κανείς τους δεν θα πάει.
Χρηματιστήριο: Η υποστροφή (ισχύος)