Απο οτι βλέπω το topic έχει μείνει ανέγγιχτο για παλύ καιρό όμως δεν μπορώ να αντισταθώ, σαν νέο μέλος που είμαι, να αναφέρω και εγω τις προσωπικές μου εμπειρίες.
Έχω υπάρξει κάτοχος τόσο του CRX Si όσο και του CRX SiR.
Τα αυτοκίνητα τα κράτησα στην αρχική τους κατάσταση χωρίς μηχανικές βελτιώσεις.
Το Si με τα 125 hp ήταν το πρώτο μου αυτοκίνητο και ομολογώ οτι αρχικά με δυσκόλεψε μέχρι να το μάθω. Αρκετά γρήγορο κατά την άποψή μου με ανεπαρκή όμως φρένα και αναρτήσεις. Τα φρένα είχαν (πολύ) μέτρια αποτελεσματικότητα παρά την σωστή συντήρηση. Οι αναρτήσεις (εργοστασιακές) ήταν ψηλές και σχετικά σκληρές αφήνοντας όλους τους κραδασμούς και τις ανωμαλίες του οδοστρόματος να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στους επιβάτες και, κυρίως, αφήνοντας τον οδηγό εκτεθημένο στις στροφές.
Το αμάξι, παρά τα μειονεκτήματα που ανέφερα, δεν μου έβγαλε το παραμικρό πρόβλημα που να σχετίζεται με την αξιοπιστία του. Απο ένα σημείο και μετά μαθαίνεις τα ελαττώματά του και τα αντιμετωπίζεις.
Πρέπει να ομολογήσω πάντως πως με την πρώτη καλή ευκαιρία που βρήκα σε SiR vtec έδωσα το Si με συνοπτικές διαδικασίες.
Αυτή τη στιγμή εκτός απο ενα Primera και ενα Fabia εξακολουθώ να χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση το CRX Vtec.
Μιας και όπως ανέφερα παραπάνω το κύριο πρόβλημα ήταν οι αναρτήσεις και τα κρατήματα, έβαλα στο αμάξι Bilstein κίτρινα με ελαφρύ χαμήλωμα και 15' ζάντες.(Αρχικά είχε 14' και το test εκείνης της εποχής έγινε με αυτό το set up --- τεύχος 255, συγκριτικό CRX Vtec - MAZDA MX3 - NISSAN 100NX---).
Δεν είμαι ιδιαίτερα ακραίος στην οδήγησή μου αλλά η αίσθηση που έχω είναι ότι το CRX στρίβει το ίδιο καλά (αν όχι καλύτερα) απο το Primera '00 που έχω για να συγκρίνω.
Πολύ δυνατό και πρόθυμο μοτέρ με τρελό ξέσπασμα και ήχο μετά τις 5500 rpm. Το θέμα είναι να μην 'σκάσει' το Vtec μέσα σε στροφή. Εκεί.....δύσκολα το μαζεύεις.... Αρκετά οικονομικό στο προ-Vtec φάσμα στροφών. Μετα όμως καιει αρκετά...
Πάντως βρήκα μεγάλες διαφορές στα δυο CRX. Το Vtec έχει σαφώς πολύ καλύτερο στήσιμο και φρένα. Κατά τα άλλα οι διαφορές περιορίζονται εξωτερικά σε διαφορετικά φλάς-καπό-προφυλακτήρας-αεροτομή και εσωτερικά σε δερμάτινα καθίσματα - ταπετσαρίες, (και ειδικότερα στην περίπτωσή μου) στην ύπαρξη A/C, άλλο panel για ηλ. παράθυρα, ηλ. καθρέφτες.
Πιστεύω οτι αξίζει μια αγορά CRX Vtec ακόμα και σήμερα αλλά με κάποιες προϋποθέσεις. Καταρχήν το βρίσκεις με καθαρό σασί (λέμε τώρα...) και κινητήρα (παλεύεται...) Αφήνεις την ευκολία των σημερινών αυτοκινήτων και παίρνεις απόφαση οτι θα έρθεις αντιμέτωπος με πολύ πιο 'άμεσες' καταστάσεις. Χωρίς κανένα ηλεκτρονικό βοήθημα - ABS να σε σώσει απο την λάθος κίνηση. Με μη υδραυλικό τιμόνι το οποίο σε πληροφορεί πολύ καλά - όπως σχεδόν όλα τα μηχανικά - αλλά σε δυσκολεύει σε επιτόπιους ελιγμούς κατά το παρκάρισμα ή την οδήγηση σε αστικό περιβάλλον με κίνηση. Προς θεού, να έχει A/C (δουλευει με 12αρι φρέον και με μια καλή συντήρηση δεν θα έχει πρόβλημα, αν του το ζητήσεις, να σε ρίξει στο κρεβάτι με ψήξη). Τέλος είναι καλό να βεβαιωθείς οτι δεν θα έχεις παραπάνω απο 1 ακόμη επιβάτη
Με χρόνο και διάθεση μπορείς να το φέρεις στα μέτρα σου. Και αν έχεις και μεράκι....μπορείς να το κάνεις και να 'στρίβει'.....