Ο χρήστης fiestapower έγραψε:
βγήκα να κάνω μετρήσεις για να στις παραθέσω, να δουμε αν οι υπολογισμοί σου επαληθεύονται.
A, μπράβο!! Μπήκες στο νόημα.
Λοιπόν, με το πρόγραμμα που φοράω τώρα (WDS update sept '05)
Έσκασα μια πρώτη, και ο κόφτης ήρθε στις 7070rpm, όπως έδειξε το ψηφιακό κοντέρ, ενώ το αναλογικό είχε ξεπεράσει κατά λίγο τις 7100.
Κρατάμε την ψηφιακή, δηλ κόφτης 1ης = 7070 rpm
Τη Δευτέρα θα έχω το αμάξι της αντιπροσωπείας για ένα δίωρο, μαζί με φίλο που ενδιαφέρεται. Μπορείς να μου πεις εδώ (ή με PM) πως θα μπω στο 'κρυφό μενού' για να δούμε το συγκεκριμένο τι θα δείξει; Ευχαριστώ.
Το ψηφιακό στροφόμετρο έχει PEAK HOLD ή είναι ό,τι προλάβεις να δεις (ανάλογα και με το sampling rate);
Στην δευτέρα έκανα 5 επαναλήψεις, οι οποίες έδειξαν το ίδιο για να είμαι σίγουρος.
'Ενδειξη ψηφιακού στροφομέτρου (κρυφό μενού) 7130rpm.
'Ενδειξη ψηφιακού ταχυμέτρου (κρυφό μενού) 99,1 km/h
'Ενδειξη αναλογικού ταχυμέτρου: ακριβώς ανάμεσα στο 100 και στο 105.
Κρατάμε τις ψηφιακές, δηλ κόφτης 2ας = 7130 rpm
και ταχύτητα 99,1 km/h.
Ερωτήσεις:
- Mε 'Αγγλικό' στήσιμο (205/40R17) αυτά ή 'Ελληνικό';
- H ένδειξη του αναλογικού στροφόμετρου ποιά ήταν;
- Πώς εξηγείς το ότι ο κόφτης με 2α στο κιβώτιο δεν είναι στις ίδιες στροφές που είναι και με 1η αλλά σε μεγαλύτερες (ενώ μετά, με 3η, πάλι πέφτει σε μικρότερες);
άρα σύμφωνα με το calulator μου και τα gear ratia σου
για 17''
[7130 revs/min x 60 mins/ hour x (3,14 x 0,596) m/rev x 0,001 km/m ] / [ 7,793] = 102,6 km/h.
το οποίο σημαίνει ότι, σύμφωνα με τα νούμερα, το ψηφιακό κοντέρ κάνει λάθος και το αναλογικό ΔΕΝ έχει απώλειες ( ).
για 16''
[7130 revs/min x 60 mins/ hour x (3,14 x 0,582) m/rev x 0,001 km/m ] / [ 7,793] = 100,3 km/h.
το οποίο σημαίνει ότι:
- ή τα gear ratios που παρέθεσες δεν είναι σωστά
- ή η ένδειξη στροφών του fiesta δεν είναι σωστή ούτε στο κρυφό, ούτε στο αναλογικό
- ή πρόκειται για διαβολική σύμπτωση και οι στρογγυλοποιήσεις αλλάζουν το νούμερο οριακά πάνω από το 100, ενώ στην πραγματικότητα είναι οριακά κάτω.
Καταρχήν, μπράβο, το αντιμετώπισες σοβαρά κι έκανες καλή υπολογιστική δουλειά! Θα σε κάνουμε στο τέλος κι εσένα 'αριθμολαγνο' (με την καλή έννοια το λέω, μην παρεξηγηθείς!)..
Όπως φαίνεται ο κόφτης επεμβαίνει αρκετά πιο κάτω από τις 7250 σ.α.λ. που αρχικά είχες αναφέρει. Είναι έτσι;
Μπορείς να εξακριβώσεις πόσο κοντά είσαι στο 'ιδανικό' που φανερώνουν οι υπολογισμοί μετρώντας το ύψος (διάμετρο) του ελαστικού σου στην πράξη. Θα δεις ότι ανάλογα με το πόσο καλά είναι φουσκωμένο η διάμετρός του διαφέρει (κάμποσα χιλιοστά, σε ορισμένες περιπτώσεις!) από αυτήν που υπολογίσαμε. Κάντο, αν έχεις χρόνο, να δούμε τι θα βρεις ως απόκλειση - μια και αυτό επηρεάζει σημαντικά την ακρίβεια είτε των ψηφιακών είτε των αναλογικών σου ενδείξεων και το ξεφούσκωτο λάστιχο κάνει τον κόφτη να 'έρχεται πιο γρήγορα από τα χιλιόμετρα' (οπότε 'βοηθάει' την αρχική υπόθεση που θέλει το 'Ελληνικό' ST αδικημένο στο 0-100).
Κατά τα άλλα:
-Tα gear ratios είναι σωστά. Μπορείς να τα βρεις και στους 4Τ #418 (σελ. 98 )
-Το στροφόμετρο ομολογώ ότι δε γνωρίζω τι ακρίβεια έχει, αλλά θα το άφηνα ως τελευταίο παράγοντα που μπορεί να επηρεάζει τις μετρήσεις.
-Η τελευταία εξήγηση που παραθέτεις έχει ενδιαφέρον. Δε νομίζω πως έχει να κάνει με στρογγυλοποιήσεις. Αν ο κόφτης είναι 7130 σ.α.λ., όμως, και τα λάστιχα λίιιιιγο ξεφούσκωτα (σε σχέση με το 'ιδανικό' από τους υπολογισμούς) τότε... τα πιάνει-δεν τα πιάνει τα 100...