Ο χρήστης Pai Mei έγραψε:
Ερώτηση 1η: Γιατί να υπερφορολογηθούν τα τσιγάρα και να μην διακοπεί η καλλιέργεια καπνού;
Γιατί κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στους καπνιστές να επιθυμούν να καπνίζουν. Και όσο υπάρχει επιθυμία για κάπνισμα, τόσο θα υπάρχουν και καπνοβιομηχανίες. Άρα είναι εντελώς ουτοπικό να προσδοκά κανείς ότι μπορεί να σταματήσει η καλλιέργεια καπνού.
Ουτοπικό είναι μαλλον να νομίζει κανείς πως η καλλιέργεια καπνού ΔΕΝ διακόπτεται επειδή κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στους καπνιστές να επιθυμούν να καπνίζουν. Ρεαλιστικό είναι μάλλον να νομίζει κανείς πως η καλλιέργεια καπνού συνεχίζεται διότι... είναι πολλά τα λεφτά!
Ερώτηση 2η: Από πότε το κάπνισμα είναι περισσότερο επιβλαβές από τους ρύπους οχημάτων και βιομηχανιών;
Kανείς δεν είπε ότι είναι περισσότερο ή λιγότερο επιβλαβές. Δεν μπορεί να υπάρξει άμεση σύγκριση, ή αν υπάρξει θα πρέπει οπωσδήποτε να προέλθει από επιστημονική μελέτη. Τι να συγκρίνεις δηλ. πόσο βλάπτει ένα τσιγάρο σε σύγκριση με μία βόλτα για ένα τέταρτο στο κέντρο της Αθήνας σε ώρα αιχμής; Οι ρύποι των αυτοκινήτων είναι όπως ήδη είπαμε αναγκαίο κακό.
Η τεχνολογία όμως προοδεύει, οι ρύποι μειώνονται, νέα υβριδικά οχήματα κυκλοφορούν.
Είναι μάλλον δύσκολο να προοδεύσει η τεχνολογία καπνού προσφέροντας στους χρήστες νέα υγιεινότερα τσιγάρα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
Ήδη υπάρχουν πολλαπλοί τύποι τσιγάρων, σχετικά με την περιεκτικότητά τους σε πίσσα και νικοτίνη και συνεπώς σχετικά το βαθμό επιδείνωσης της υγείας.
Κανείς λοιπόν δεν είπε ότι είναι περισσότερο ή λιγότερο επιβλαβές, πολλοί όμως είπαν 'h/και συμφώνησαν να απαγορευτεί ακόμα και στο ίδιο σου το σπίτι σου χωρίς ωστόσο να επιδείκνύουν ανάλογη 'ευαισθησία' για πολύ πιο επιβλαβείς συνήθειες... οι οποίες πολύ βολικά βαφτίζονται 'αναγκαίο κακό'.
Ερώτηση 3η: Ποιος σας είπε κι από πότε ισχύει ότι οι καπνιστές επιβαρύνουν περισσότερο τη δημόσια οικονομία από ότι για παράδειγμα οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι με βαρέα ένσημα και οι υπεράριθμοι δημόσιοι υπάλληλοι;
Εμένα τουλάχιστον κανείς δε μου το είπε.
Δεν ξέρω πόσο επιβαρύνει τη δημόσια οικονομία η κάθε κατηγορία, οπότε δεν μπορώ να μιλήσω με στοιχεία.
Ενώ μέχρι στιγμής για τα τσιγάρα μιλάμε με στοιχεία; Εγώ είμαι πολύ περίεργος να δω στοιχεία που να αποδεικνύουν πως το κάπνισμα είναι περισσότερο επιβλαβές από τα καυσαέρια και ότι η ενδεχόμενη μελλοντική περίθαλψη κάποιων καπνιστών κοστίζει στο κράτος περισσότερο από τοςυ μισθούς των υπεράριθμων υπαλλήλων και τα επιδόματα ανεγίας.
Διότι αν δεν κάνω λάθος, τέθηκε ως αντικαπνιστικό επιχείρημα το οικονομικό κόστος με το οποίο επιβαρύνουν ταχαμου οι καπνιστές το κράτος.
Ερώτηση 4η: Η τσίχλα, η ζάχαρη και το μέλι καταστρέφουν αποδεδειγμένα τα δόντια. Ο καφές κλονίζει αποδεδειγμένα τα νεύρα, η χρήση κινητών τηλεφώνων αποδεδειγμένα επιβαρύνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ενώ η αλόγιστη χρήση Η/Υ αποδεδειγμένα επιβαρύνει την υγεία των χρηστών (όραση, εγκέφαλος, μέση, τουλάχιστον). Να υπερφορολογηθούν;
Εκτός από την τσίχλα, τη ζάχαρη, και το μέλι που καταστρέφουν τα δόντια, παρέλειψες να ανάφερεις και το τσιγάρο.
Τα αυτονόητα παραλείπονται!
Το μέλι όμως έχει και ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία του οργανισμού.
Και το κάνισμα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία του οργανισμού.
Ο καφές πράγματι εγείρει το νευρικό σύστημα αλλά το χειρότερο είναι ότι συνήθως γεννά την επιθυμία και για τσιγάρο. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κρούσμα ασθενούς με διαλυμένο νευρικό σύστημα από υπερβολική κατανάλωση καφέ.
Να υπερφορολογηθεί τότε ο καφές ΛΙΓΟΤΕΡΟ από ότι τα τσιγάρα!
Η χρήση κινήτων τηλεφώνων, δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά μέχρι στιγμής, ότι βλάπτει τον ανθρώπινο οργανισμό. Ίσως χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο.
Μη με βάλεις τώρα να αρχίσω το googling...
Η αλόγιστη και άσκοπη χρήση Η/Υ πράγματι επιβαρύνει τουλάχιστον την ορθή σκέψη και τη δυνατότητα αποσαφήνισης βασικών εννοιών.
Άρα να υπερφορολογηθεί;
Η υπερβολή και η υποκρισία έχουν και τα όριά τους. Το ίδιο και η υπομονή!
Αυτό, που φαίνεται να μην έχει όρια είναι ο παραλογισμός.
Το αυτό ισχυρίζομαι κι εγώ!
ΥΓ. Υπήρχαν κι άλλα ερωτήματα.