Το πρόβλημα της τιμολόγησης του 3008 είναι καθαρά ελληνικό.
Έψαχνα SUV/Crossover καθαρά για λόγους χώρων και άνεσης στο μπες-βγες, φόρτωσε/ξεφόρτωσε. Κάνω πάνω από 16-17.000 χιλιόμετρα το χρόνο σε ταξίδια, οπότε πήγα για diesel. Τα μοντέλα που κυκλοφορούν ενώ μπορεί να είναι στην ίδια κατηγορία, έχουν μερικές φορές μεγάλη διαφορά στο μέγεθος. Τα QQ και S-Cross & Ατέκα είναι κάτω από 4,40 σε μήκος τα 3008/Tiguan/Tucson/Sportage είναι από 4,44 με 4,48, και μετά είναι το CRV/RAV4/Kodiaq που πάνε στα 4,60. Απορρίφθηκαν τα μικρά και τα μεγάλα, και το Sportage, γιατί, όλοι έχουμε δει πώς είναι... Πρώτο είδα το Tucson που μου άρεσε και έβγαινε στα 25.500. Μετά μπήκα στο Tiguan και απορρίφθηκε το Tucson γιατί εντάξει, καμία σχέση.
Έτσι έμεινα ανάμεσα στο Tiguan και το 3008. Στην οδήγηση λίγο πολύ όλα ίδια μου φάνηκαν στο test drive. Από το 2005 έκανα 200.000 χλμ με μια αγαπημένη Corolla, οπότε όλα τώρα μου φαίνονται σα διαστημόπλοια. (επίσης είμαστε οικογενειακώς σπόνσορες της Toyota από το '75, και δεν περίμενα ποτέ ότι θα πάρω ευρωπαϊκό αυτοκίνητο)
Οι προσφορές ήταν:
VW Tiguan 1.6 TDI (115 PS) Advance με μεταλλικό χρώμα 28.200
Peugeot 3008 1,6 BlueHDI (120 PS) S&S Allure με μεταλλικό χρώμα & κάμερα οπισθοπορείας 32.650
Το θέμα με την τιμολόγηση είναι το εξής. Το Tiguan έχει λιανική προ φόρου 19.562 και με το μεταλλικό χρώμα βγαίνει 19.998. Το οποίο σημαίνει 2 πράγματα
1ον) Έχει τελωνείο 16% (αντί για 24% που είναι από 20.000 ευρώ και πάνω)
2ον) ΌΤΙ και να προσθέσεις στο βασικό μοντέλο, σου πάει την τιμή στο θεό γιατί το τελωνείο είναι 24% από το πρώτο ευρώ.
Το 3008 έχει ΛΤΠΦ 22.300 περίπου οπότε έχει και τελωνείο 24% (και ΦΠΑ 24%) και βγαίνει όσο βγαίνει. Όλα αυτά βέβαια λίγο αφορούν τον αγοραστή γενικά, απλά φαντάζομαι ότι όσο και να το τραβούσαν το 3008, κάτω από 20 χιλ. δεν έβγαινε οπότε το άφησαν εκεί.
Στην VW στην αρχή δε μου το είπαν αυτό, αλλά μου το είπαν όταν ζήτησα να βάλω ηλεκτρικά ανακλινόμενους καθρέφτες (ΔΕΝ είναι στάνταρ σε αυτοκίνητο που κάνει 28χιλ και είναι 2,10 πλάτος....) οι οποίοι κάνουν 140 ευρώ μεν, αλλά ανεβάζουν την τιμή του αυτοκινήτου 2μισι χιλιάρικα. Επίσης, δεν μπορείς να βάλεις κάμερα οπισθοπορείας, πρέπει να βάλεις όλο το park assist που κάνει 470 ευρώ (χωρίς φπα & τελωνείο) Τα επιπλέον που έχει από το 3008 είναι 1 αερόσακος, και κάποια ενεργά συστήματα ασφαλείας (active lane assist και emergency braking) που εγώ δε τα ήθελα έτσι κι αλλιώς. Όταν πήγα να βάλω ηλεκτρικά ανακλινόμενους καθρέφτες, LED φώτα ημέρας, και τον ψηφιακό πίνακα οργάνων (όλα στάνταρ στο 3008) η προσφορά πήγε κοντά στα 33.000 ευρώ.
Το αποκορύφωμα πάντως ήταν τα 2 χρόνια εγγύηση που δίνει η VW γιατί όπως μου είπε και ο πωλητής 'Δε χρειάζεται παραπάνω, γιατί δε παθαίνει τίποτα'. Μάλλον για να πληρώσεις τα 600 ευρώ επιπλέον που έχει η επέκταση της εγγύησης.
Όπως και να'χει, εγώ πήρα το 3008 κι ας είναι πιο ακριβό απ'ότι θα ήθελα, ή θα περίμενα. Καταλαβαίνω ότι αυτά που αναφέρω για μερικούς είναι άσχετα, ή αχρείαστα μπλιμπλίκια, αλλά παίρνω ένα αυτοκίνητο για να το γουστάρω για τα επόμενα 15 χρόνια (ελπίζω ). Αν βάλεις και τον μεγαλύτερο χώρο αποσκευών, την αίσθηση ποιότητας μέσα στην καμπίνα και την ασύγκριτη εμφάνιση ήταν για μένα απλή επιλογή.
- Το μόνο vfm SUV ήταν το Kodiaq που έπαιρνες όοολο αυτό το αυτοκίνητο για 22.800*