Μακάρι να είναι έτσι γιατί - αν δεν υπάρχουν προβλήματα αξιοπιστίας - θεωρώ ότι πρόκειται για 'υποτιμημένο' κινητήρα όσον αφορά το Duster επειδή σχεδόν όλοι προτιμούν τον dCi. Χωρίς να υποτιμώ - προφανώς - τον diesel, ο βενζινοκινητήρας έχει κι αυτός τα προτερήματά του:
- Είναι πιο σβέλτος και ως βενζίνη χρειάζεται πιο αραιά αλλαγές ταχυτήτων. Βολικό για κίνηση εντός πόλης.
- Τα 20 κιλά ροπής θεωρώ ότι είναι υπέρ αρκετά και για εκτός δρόμου, δεδομένης ειδικά της πολύ κοντής 1ης. Στα σημεία ίσως χάνει απ' τον diesel αλλά πρέπει να είναι ακραίο το σενάριο που ο μεν θα περάσει και ο άλλος θα κολλήσει λόγω έλλειψης ροπής.
- Είναι λίγα κυβικά, πράγμα θετικό για την ελληνική πραγματικότητα.
- Δεν έχεις να φοβάσαι για καύσιμα, dpf και τατοιαύτα.
- Η κατανάλωση, αν πράγματι μιλάμε για 8 λίτρα, είναι τσιμπημένη σε σχέση με τον diesel, αλλά απολύτως λογική για το μέγεθος του Duster.
- Γενικά είναι παραπάνω από αξιοπρεπής εναλλακτική για κάποιον που δε θέλει diesel για τον οποιοδήποτε λόγο. Είναι και λίγο φτηνότερος. Ελπίζω μόνο να βγει με τα ίδια επίπεδα εξοπλισμού όπως ο dCi.
Πάντως για τον φίλο που λέει ότι δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα, χωρίς να τον αμφισβητώ φυσικά (δεν έχω προσωπική εμπειρία απ' τον κινητήρα άλλωστε), άλλο ο η αξιοπιστία στους 90 ίππους άλλο στους 120 (το λέω γιατί ο 120άρης δεν έχει τόσα χρόνια στην πλάτη του νομίζω για να βγάλουμε συμπεράσματα). Ελπίζω φυσικά να είναι εξίσου απροβλημάτιστος.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ακούγεται λίγο μικρός ο 1.2 για το μέγεθος του Duster. Το ξέρω πως είναι 'κατάλοιπο' παλιότερων εποχών να κρίνουμε με κυβικά, απλά 1200cc σε off road SUV είναι κάπως