Καλησπέρα, είμαι κάτοχος Hyundai i20 1,4 Diesel 90ps του 9/12 με 78000km αγορασμένο καινούργιο από την αντιπροσωπεία και αντιμετωπίζω πρόβλημα με τον συμπλέκτη.
Όταν προσπαθώ να βάλω πρώτη σκαλώνει ο λεβιές και δεν μπαίνει η ταχύτητα ή στην καλύτερη γρατζουνάει. Το πρόβλημα παρακάμπτετε αν βάλω πρώτα δευτέρα και μετά πρώτη ή αν πατήσω το συμπλέκτη δεύτερη φορά.
Για να βάλω όπισθεν τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα και το πρόβλημα επεκτείνεται σε μικρότερη κλίμακα και στις υπόλοιπες σχέσεις αν ο καιρός είναι κρύος και μέχρι να γίνουν οι πρώτες 5-10 αλλαγές.
Ο συμπλέκτης απομονώνει μόνο όταν βρει πάτωμα από την πρώτη μέρα αλλά τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι άλλαζαν οι ταχύτητες με σχετική ευκολία χωρίς να γρατζουνάνε.
Το καλοκαίρι αλλάχτηκε το τρομπάκι του μπριζιρέκτ εντός εγγύησης για έχανε υγρά, μαλάκωσε το πετάλι αλλά το πρόβλημα σε πρώτη και όπισθεν παρέμεινε. Την συγκεκριμένη μέρα μου πρότειναν να αλλάξω δίσκο-πλατό-ρουλεμάν μιας που κατέβηκε το σασμάν, παρόλο που είχε ακόμα “ψωμί”, αλλά η αντιπροσωπεία δεν είχε stock και δεν μπορούσε να γίνει η αλλαγή. Είχα ρωτήσει τότε στο εξουσιοδοτημένο για aftermarket σετ συμπλέκτη αλλά μου είπαν ότι δεν γνώριζαν κάποιο που να έχει δοκιμαστεί με καλά αποτελέσματα.
Ο δίσκος δεν πατινάρει καθόλου και οι βαλβολίνες αλλάχθηκαν πρόσφατα με Redline 75w85 όπως αναφέρει και το manual του κατασκευαστή. Μαζί πρόσθεσα 30ml/lit Motorkote αλλά τα γρατζουνίσματα δεν κατάφερα να τα αποφύγω παρόλο που βελτιώθηκε ελάχιστα η κατάσταση.
Στα τέσσερα από τα έξι εξουσιοδοτημένα συνεργεία που το πήγα μου είπαν αλλαγή σετ συμπλέκτη με κόστος γύρω στα 350 ευρώ. Σε άλλα 2 – 3 εξειδικευμένα και μη, μου λένε ότι δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα το δίσκο-πλατό-ρουλεμάν αφού δεν πατινάρει και δεν απομονώνει ψηλά όπως όταν έχει φθαρεί και ίσως να φταίει το άνω τρομπάκι ή κάτι άλλο μέσα στο σασμάν.
Στην αντιπροσωπεία δεν θα ήθελα να κάνω την αλλαγή του σετ γιατί πέρα από το υψηλό κόστος, δεν θέλω να βάλω ξανά τον ίδιο συμπλέκτη που φθείρεται πριν την ώρα του και πάντα απομόνωνε στο τέλος της διαδρομής του στο πάτωμα.
Υπόψιν ότι οδηγώ πάνω από 25 χρόνια με 1000000χιλ, έχω κρατήσει αυτοκίνητο για 12 χρόνια και ποτέ δεν έχω αλλάξει σετ συμπλέκτη.
Υπάρχουν πολλές αναφορές σε forums του εξωτερικού για τον δίσκο-πλατό στο συγκεκριμένο μοντέλο τα οποία φθείρονται γρήγορα.
Το εργοστασιακό σετ συμπλέκτη πρέπει να είναι της Valeo. Σκέφτομαι να τον αντικαταστήσω με Sachs ή με Daikin-Exedy που τον προτείνουν για κινητήρες με σφόνδυλο δύο μαζών που δεν γνωρίζω αν κάνει για το δικό μου παρόλο που ταιριάζει με τον αριθμό πλαισίου.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει αντιμετωπίσει κάποιος παρόμοιο πρόβλημα και αναμένω γνώμες και προτάσεις.
Ευχαριστώ εκ το προτέρων.