-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Πάντως, εγώ έχω την αίσθηση ότι και σε αυτοκίνητα με ABS φρενάρεις συντομότερα αν φρενάρεις στο όριο χωρίς να το ενεργοποιήσεις. Εσείς τί πιστεύετε?
Στο όριο φρενάρεις με το ABS πανεύκολα!!!!! Απλά πατάς τέρμα το φρένο!!! Το ABS διατηρεί ΠΑΝΤΑ τους τροχούς στο σημείο όπου έχουν καλύτερη πρόσφυση, άρα καλύτερο φρενάρισμα... Αν δεν ενεργοποιείται το ABS (σαφώς όχι σε περιπτώσεις υπερευαίσθητου συστήματος ή άλλου προβλήματος) δεν φρενάρεις όσο θα μπορούσες!
Διάρκεια ζωής των αμορτισέρ είναι σχετική... Τα δικά μου (206) με 40.000χλμ τα είχαν φτύσει, του πατέρα μου (Α6) με 125.000χλμ τα μέτρησαν και τα βρήκαν αρκετά καλά... (αν και έχω μία επιφύλαξη για την μέτρηση...)
Όσο για το θέμα μας, σε αυτοκίνητο χωρίς ABS δεν νομίζω το χειρόφρενο να κάνει τίποτα σε καμία περίπτωση, εκτός κι αν θέλουμε να γυρίσουμε το αμάξι! (πχ αντιμετώπιση έντονης υποστροφής κατά αναγκαστικό φρενάρισμα σε στροφή)
Σε αμάξι με ABS το χειρόφρενο βοηθάει και στις περιπτώσεις που το ABS υστερεί και αυτές είναι φρενάρισμα σε σαθρές επιφάνειες (χιόνι, άμμος, χώμα, κτλ...) -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Aριστοτέλη, είμαι νέος οδηγός................................................................................................Σε φρενάρισμα από υψηλές ταχύτητες ΔΕΝ πατάμε συμπλέκτη (παρά μόνο προς το τέλος του φρεναρίσματος ή αν φρενάρουμε με μικρή ταχύτητα και λίγες στροφές στον κινητήρα).
Άκου και κάνα παλιό και έμπειρο οδηγό που το έχει ψάξει το θέμα, και πάτα τον τον συμπλέκτη!
-
Τραβώντας το χειρόφρενο απενεργοποιείται στιγμιαία το ABS (από το λαμπάκι του χειρόφρενου). Επίσης, μπλοκάρουν οι πίσω ρόδες και αποσταθεροποιείται το αυτοκίνητο που θα κάνει σβούρες και θα αργήσει να σταματήσει. Μη χρησιμοποιείτε το χειρόφρενο για να σταματήσει πιο γρήγορα το αυτοκίνητο.
Οι περισσότεροι οδηγοί μπορούν κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες να σταματήσουν λίγο καλύτερα το αυτοκίνητο χωρίς ABS. Αυτό δεν ισχύει σε φρενάρισμα πανικού όπου το ABS φρενάρει πολύ καλύτερα. Ακόμη, δεν μπορεί κάποιος να 'προσομοιώσει' το ABS αφήνοντας και πατώντας το φρένο, γιατί το ABS το κάνει πολύ πιο γρήγορα.
Σε ορισμένες, 'δύσκολες' συνθήκες που ο προγραμματισμός του ABS δεν προσφέρει το καλύτερο δυνατό φρενάρισμα, η λύση της απενεργοποίησης του ABS (με κάποιο 'κόλπο') σημαίνει ότι θα οδηγούμε πολύ πιο αργά για να ελέγχουμε το αυτοκίνητο. Π.χ. στις κατηφόρες με χαλίκι δεν απενεργοποιούμε το ABS για να τρέχουμε, αλλά το απενεργοποιούμε και πηγαίνουμε σιγά και προσεκτικά.
-
Ίσως τράβηγμα του χειρόφρενου στα τελευταία μέτρα του φρεναρίσματος ώστε το αυτοκίνητο να έρθει κάθετα χωρίς να γυρίσει όμως παραπάνω μπορέσει να μας εξοικονομήσει μερικά ίσως πολύτιμα εκατοστά. Ο λόγος είναι ο εξής: Αν δεχτούμε ότι η δύναμη φρεναρίσματος δεν μειώνεται με το χειρόφρενο (μάλιστα στα τελευταία μέτρα που είναι χαμηλή η ταχύτητα ίσως να αυξάνεται κιόλας λόγω του μπλοκαρίσματος απ'ό,τι έχω ακούσει) τότε η απόσταση που θα διανύσει το κέντρο μάζας του αυτοκινήτου δεν αλλάζει. Όμως επειδή το ρύγχος του αυτοκινήτου απέχει περισσότερο από το κέντρο μάζας του απ'ό,τι η πόρτα του, μόλις το αυτοκίνητο γυρίσει έχουμε εξοικονομήσει η διαφορά των αποστάσεων ρύγχους-κέντρο μάζας και πόρτας-κέντρο μάζας.
Just a theory.
-
Ο χρήστης xristos69 έγραψε:
Aριστοτέλη, είμαι νέος οδηγός................................................................................................Σε φρενάρισμα από υψηλές ταχύτητες ΔΕΝ πατάμε συμπλέκτη (παρά μόνο προς το τέλος του φρεναρίσματος ή αν φρενάρουμε με μικρή ταχύτητα και λίγες στροφές στον κινητήρα).
Άκου και κάνα παλιό και έμπειρο οδηγό που το έχει ψάξει το θέμα, και πάτα τον τον συμπλέκτη!
Σε φρενάρισμα πανικού ή σε συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης πάντα πατημένο το συμπλέκτη. Όλες οι σχολές ασφαλούς οδήγησης το προτείνουν ποιοι είμαστε εμείς που θα το αμφισβητήσουμε.
Και για να λύσω μια παρανόηση που ίσως να δημιουργήθηκε από το post μουτο χειρόφρενο το χρησιμοποίησα για να ακινητοποιήσω πλήρως το αυτοκίνητο το οποίο κινούνταν με ελάχιστη ταχύτητα 5χλμ/ώρα ας πούμε γιατί οι πίσω τροχοί είχαν πρόσφυση σε αντίθεση με τους μπροστά. Ουσιαστικά το χρησιμοποιήσα με τον ίδιο τρόπο που το χρησιμοποιείς για να μετακινησεις ένα αμάξι με χαλασμένο σερβό φρένων. Το αμάξι δεν το ''γύρισα'. -
Ο χρήστης luck έγραψε:
Χωρίς να το έχω διαβάσει πουθενά, απλή δική μου σκέψη:
Χρησιμοποιώντας το χειρόφρενο εν κινήσει, σε όχημα που διαθέτει abs, σημαίνει πως χάνεις αμέσως το πλεονέκτημα του συστήματος στους τροχούς που ενεργοποιείται το χειρόφρενο. Διότι το χειρόφρενο ενεργοποείται μηχανικά με ντίζα, ο αισθητήρας λοιπόν του abs αν και **αντιλαβάνεται ότι οι τροχοί ακινητοποιούνται **και προσπαθεί να τους απελευθερώσει, δεν το καταφέρνει λόγω του χειροφρένου.
Από την άλλη το χειρόφρενο, είναι μηχανισμός που χρησιμοποείται σε περίπτωση βλάβης του κυρίου συστήματος πέδησης, με ταχύτητα πεζού, και στην στάθμευση του οχήματος.
Σε καμιά περίπτωση κατά την γνώμη μου δεν συμπληρώνει το σύστημα του abs σε φρενάρισμα πανικού.ΦΥΣΙΚΑ και αμα μπλοκάρουν τα κάνεις θάλασσα!!!
Νωρίτερα ανέφερα πως το έκανα ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ!! Και ΚΕΡΔΙΖΑ ΜΕΤΡΑ!!!!
Προσοχή στο ότι το Τολέδο είχε αισθητήρες μόνο στους εμπρός τροχούς, και ο χιαστί πίσω ρυθμιζόταν 'αναλόγως'. Ε, αυτό το αναλόγως ήταν πολύ ασθενές, και αν τσίμπαγες λίγο το χειρόφρενο βοηθούσε!!
Πάντως ακόμα και να το μπλοκάριζες ΔΕΝ επηρέαζε τους εμπρός τροχούς και τη γενικότερη συμπεριφορά ΤΟΥ ΑΒΣ, αφού ΠΟΤΕ δεν μπορούσε (ελλείψη αισθητήρων) να αντιληφθεί ΤΙΠΟΤΑ για την περιστροφή των πίσω.
Ίσως στα καινούρια να είναι καλύτερα. Πχ στο Γκολφ 4 που έχω οδηγήσει επανειλημμένως δεν χρειάζεται, αφού ήδη φρενάρει άριστα!
-
Εγώ πάντως το έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές το χειρόφρενο σε φρενάρισμα σε γλιστερό οδόστρωμα και έχω γλιτώσει ψιλοκοπανήματα...
Το πιο πρόσφατο που θυμάμαι στην Δ.Πλακεντίας κοντά στο σταθμό Χαλάνδρι όσοι παιρνούν ξέρουν πόσο άθλια είναι η άσφαλτος... Πήγαινα με το ΑBS ενεργοποιημένο πάνω σε ταρίφα φρενάροντας ελάχιστα στην ουσία και μόλις τράβηξα και το χειρόφρενο φρέναρα πιο δυνατά (όχι καμιά τεράστια διαφορά βέβαια) και την γλίτωσα.... Πάντως στο Corolla μου το ΑΒS Πολλές φορές δεν μου αρέσει 1ον στα λίγα κμ σε γλιστερό οδόστρωμα πιάνει πανεύκολα και όταν πιάνει το αυτοκίνητο φρενάρει λιγότερο από όσο αμέσως πριν πιάσει και 2ον μετά από αναπηδησεις μπερδεύεται και δουλεύει για αρκετή ώρα μετά φρενάροντας το αυτοκίνητο ελάχιστα..!(πρεπει να αφήσεις το φρένο και να το ξαναπατήσεις...) -
εχει τυχει πολλες φορες να ερχομαι πλακωμενος και να χρησιμοποιησω το χειροφρενο παραλληλα με το φρενο.
οχι για να μπλοκαρω αλλα για να επιβραδυνω. το ζυγισεις αναλωγα και το αυτοκινητο πραγατικα γονατιζει! -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Dixmar δεν ξέρω αν σου έχει τύχει, όμως σε δρόμο χωρίς πρόσφυση και με χαμηλές κυρίως ταχύτητες, αν πατήσεις απότομα φρένο, το ABS μπαίνει και δεν σου επιτρέπει να φρενάρεις καθόλου Αυτό συμβαίνει σε συγκεκριμένες συνθήκες και η μόνη λύση είναι το χειρόφρενο...Όχι η μόνη λύση. Υπάρχει και άλλη. Διακοπτάκι για το ABS
-
Ο χρήστης tsakirn έγραψε:
Dixmar δεν ξέρω αν σου έχει τύχει, όμως σε δρόμο χωρίς πρόσφυση και με χαμηλές κυρίως ταχύτητες, αν πατήσεις απότομα φρένο, το ABS μπαίνει και δεν σου επιτρέπει να φρενάρεις καθόλου Αυτό συμβαίνει σε συγκεκριμένες συνθήκες και η μόνη λύση είναι το χειρόφρενο...
Όχι η μόνη λύση. Υπάρχει και άλλη. Διακοπτάκι για το ABS
Μόνο προσοχή στην υλοποίηση αυτού, γιατί είχα διαβάσει (αν δεν κάνω λάθος σ' αυτό το forum) πως σε ορισμένα αυτοκίνητα η απενεργοποίηση του ABS επηρεάζει και άλλα σχετικά συστήματα (κατανεμητές-υποβοηθήσεις κτλ). Οπότε πρέπει να ξέρεις καλά πως στο ηλεκτρικό κύκλωμα του συγκεκριμένου αυτοκινήτου μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο ή να απενεργοποιείται κεντρικά απ' τον εγκέφαλο (εδώ μάλλον όχι με διακοπτάκι, αλλά με laptop-άκι)
Μάλλον ου μπλέξεις μου μοιάζει....
(αν και δεν είμαι αμερόληπτος, αλλά οπαδός του ΑΒS) -
Ο χρήστης billlllll έγραψε:
Εγώ πάντως το έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές το χειρόφρενο σε φρενάρισμα σε γλιστερό οδόστρωμα και έχω γλιτώσει ψιλοκοπανήματα...
Το πιο πρόσφατο που θυμάμαι στην Δ.Πλακεντίας κοντά στο σταθμό Χαλάνδρι όσοι παιρνούν ξέρουν πόσο άθλια είναι η άσφαλτος... Πήγαινα με το ΑBS ενεργοποιημένο πάνω σε ταρίφα φρενάροντας ελάχιστα στην ουσία και μόλις τράβηξα και το χειρόφρενο φρέναρα πιο δυνατά (όχι καμιά τεράστια διαφορά βέβαια) και την γλίτωσα.... Πάντως στο Corolla μου το ΑΒS Πολλές φορές δεν μου αρέσει 1ον στα λίγα κμ σε γλιστερό οδόστρωμα πιάνει πανεύκολα και όταν πιάνει το αυτοκίνητο φρενάρει λιγότερο από όσο αμέσως πριν πιάσει και 2ον μετά από αναπηδησεις μπερδεύεται και δουλεύει για αρκετή ώρα μετά φρενάροντας το αυτοκίνητο ελάχιστα..!(πρεπει να αφήσεις το φρένο και να το ξαναπατήσεις...)Kαι οι δικές μου εμπειρίες είναι ακριβώς ίδιες με του Bill. Eιδικά το τελευταίο είναι αυτό που μου συνέβη όταν κατέβαινα το σαμαράκι...
Ρε παιδιά, πόσα αυτοκίνητα έχουν διακοπτάκι για ABS? Kαι να έχει, ποιός το ψάχνει την ώρα του φρεναρίσματος?
ΥΓ. Εννοείται πως και εγώ είμαι υπερ του ABS. Απλά κάποιες φορές η λειτουργία του είναι ανεπαρκής.
-
Κανένα αυτοκίνητο δεν έχει διακοπτάκι.
Στο βάζουν μετά στο συνεργείο αν το θές. -
Ο χρήστης GeorgeTabs έγραψε:
Πάντως ακόμα και να το μπλοκάριζες ΔΕΝ επηρέαζε τους εμπρός τροχούς και τη γενικότερη συμπεριφορά ΤΟΥ ΑΒΣ, αφού ΠΟΤΕ δεν μπορούσε (ελλείψη αισθητήρων) να αντιληφθεί ΤΙΠΟΤΑ για την περιστροφή των πίσω.Μπορείς να το επιβεβαιώσεις αυτό, δηλαδή ότι μόλις ανάψει το λαμπάκι του χειρόφρενου δεν απενεργοποιείται το ABS στο Toledo;
Ίσως να απενεργοποιείται στιγμιαία και μετά να το ενεργοποιεί (σε περίπτωση που κάποιος έχει 'ξεχάσει' το χειρόφρενο).
Στο παλιό civic μου, λαμπάκι χειρόφρενου σημαίνει ΟΧΙ ABS.
Ευχαριστώ,
Χειροφρενο εν κινησει για σταματημα του αυτοκινητου?