-
Παράδειγμα.
Στο προηγούμενο σπίτι μου, άλλαξα όλη την ηλεκτρολογική εγκατάσταση (τα πάντα όλα).
Βρίσκω ηλεκτρολόγο (νόμιμο, με μαγαζί ηλεκτρολογικών τύπου ΚΑΥΚΑ, ΑΦΜ κλπ...).
Πάω στο μαγαζί, μιλάω με τον ίδιο, επιλέγω υλικά, κανονίζουμε ημέρες εγκατάστασης κλπ...κλπ...
Κόστος 1300euro με αποδείξεις.
Κόστος υλικών 700euro
Κόστος εργασιών 600euro
Δίνω προκαταβολή, παίρνω απόδειξη (χειρόγραφη) και φεύγω.Την ημέρα της εγκατάστασης ήρθαν δύο τύποι που δεν τους ήξερα, παρόλο που περίμενα τον ηλεκτρολόγο...
Ο ένας ήταν ο αδελφός του ηλεκτρολόγου που μου δήλωσε ότι είναι ηλεκτρολόγος.
Και ο δεύτερος δήλωσε ότι είναι τελειόφοιτος ΙΕΚ.
Μου είπαν ότι αργότερα θα ερχόταν ο κανονικός ηλεκτρολόγος. Ξεκίνησαν εργασίες, γκρεμίσματα, καλώδια, κανάλια κλπ...Ο κανονικός ηλεκτρολόγος δεν ήρθε ποτέ. Δεν τον ξαναείδα. Δεν κατάφερα να τον ξαναδώ.
Στην πορεία των εργασιών έμαθα:
- Ο κανονικός ηλεκτρολόγος απλά είναι η βιτρίνα του μαγαζιού ώστε να είναι νομότυπη. Αυτός ο τύπος απλά έβαζε 'υπογραφές' και έπαιρνε εργολαβίες και τέτοιες δουλειές ώστε να υπάρχει 'νομιμότητα'.
- Ο αδελφός του ηλεκτρολόγου είχε παρατήσει τη σχολή.
- Ο τελειόφοιτος ΙΕΚ ήταν ειδικότητα Ψυκτικού και είναι κολλητός του αδελφού που έψαχνε για χαρτζιλίκι.
- Ο κανονικός ηλεκτρολόγος δεν εμφανίστηκε ποτέ γιατί πολύ απλά αυτές οι εργασίες για αυτόν ήταν απλές και δεν υπήρχε λόγος να έρθει να εργασθεί ή να επιβλέψει. Πήγαινε και πάει μόνο σε 'μεγάλα' έργα.
Αποτέλεσμα: Κατάφερα να πάρω απόδειξη μόνο για τα υλικά και αυτή όχι αναλυτική (ώστε να έχω εγγύηση στα υλικά) αλλά μία γενική που έγραφε 'ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΙΔΗ'.
Και φυσικά έγιναν πολλά λάθη, ζημιές και υπήρξαν και προβλήματα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.Η παραπάνω επιχείρηση λειτουργεί κανονικά στο Μαρούσι και τώρα έχει και δύο καταστήματα.
-
Εκεί κάνεις φασαρία και ζητάς απόδειξη για όλο το ποσό. Αλλιώς τους πληρώνεις μόνο όσα γράφει η απόδειξη που σου έκοψαν. Δεν μπορούν να σου πούνε τίποτα. Η ποιότητα της εργασίας είναι άλλο θέμα. Μπορεί να είναι πλήρως νομότυπα όλα φορολογικά, αλλά χάλια η δουλειά. Εκεί είναι θέμα τύχης στο να πέσεις σε καλό μάστορα και γνώσεων από την μεριά του πελάτη ώστε να μπορεί να ελέγχει τι γίνεται. Για αυτό και καλό είναι να πηγαίνουμε συστημένοι κάπου, αν και ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Θεωρητικά οι μεγάλες αλυσίδες έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.
-
Ευτυχως υπαρχουν και τα 5μηνα βουτσερ του οαεδ για να μειωνεται στα χαρτια η ανεργια,χρυσες δουλειες τα ΚΕΚ,τουλαχιστον παιρνεις 5μηνη προυπηρεσια,γιατι απο λεφτα..
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Εκεί κάνεις φασαρία και ζητάς απόδειξη για όλο το ποσό. ...Για αυτό και καλό είναι να πηγαίνουμε συστημένοι κάπου, αν και ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.Συστημένος πήγα... Άνθρωποι με έστειλαν εκεί που ήταν 'ευχαριστημένοι'...
Ρε συ τι φασαρία να κάνεις;
Να ουρλιάξεις; Να πας με ένα όπλο να τους τρομάξεις;
Να στείλεις μπράβους να τους σπάσουν στο ξύλο;Έχω την υποψία ότι δεν έχετε πάρει χαμπάρι τι τρέχει εκεί έξω.
Όσο δεν υπάρχει κράτος και δημόσιο να βάλει σε τάξη το χάος που έχει στηθεί σε αυτή τη χώρα, μην περιμένετε απλοί πολίτες να το παίξουν 'αστυνόμοι' και 'ΣΔΟΕ'. Ειδικά σε αυτή τη χώρα που η σαπίλα και η βρώμα έχει επεκταθεί παντού.
-
Σε πολλα θεματα συμφωνω μαζι σου αλλα εδω σε βρισκω φαουλ, προσφατα πηγα σε ταβερνα με φιλικο ζευγαρι, οταν ζητησαμε λογαριασμο και ενω δεν ειχαν φερει αποδειξη στο τραπεζι οπως συνηθιζουν σε τετοιους χωρους μετα την παραγγελεια, λεω δικριτικα στο σερβιτορο φιλε φερε μας λογαριασμο μαζι με τη σωστη αποδειξη. Ουτε σδοε εγινα ουτε αστυνομος, απλα θα πληρωσω φπα μονο οταν αυτος αποδοθει εκει που πρεπει.
-
Έχει καμιά σχέση η περίπτωση που γράφω με την ταβέρνα;
Καμιά απολύτως.Εγώ γράφω για ΕΕ και την ρεμούλα που επικρατεί στους κλάδους τους.
Αλλά εντάξει μην ξεκινήσουμε να γράφουμε για ταβερνεία, καφετέριες, επιχειρήσεις διασκέδασης κλπ...
Χάος και εκεί.Πας να περάσεις δύο ώρες όμορφα και πρέπει να πάρεις και το 'περίστροφο' μαζί...
-
Φυσικά και θα κάνεις φασαρία, άκου λέει;! Αλλά ποτέ δεν μου έχει χρειαστεί. Στην δίνουν όταν την ζητάς γιατί ξέρουν ότι ένα τηλέφωνο στο 100 να κάνεις θα πάνε στο Αυτόφωρο! Αλλά πολύ απλά δεν πληρώνεις αν δεν πάρεις απόδειξη, σε καλύπτει ο Νόμος στο 100%! Εκτός αν κάνεις συμφωνία για μικρότερο ποσό πληρωμής χωρίς απόδειξη, πράγμα φυσικά παράνομο αλλά γίνεται συχνά.
Επίσης το να λες σε ΕΕ (εγώ είμαι, νομίζω και ο Ηλίας Α) ότι δεν ξέρουμε τι γίνεται στην πιάτσα είναι κάπως περίεργο... Βρίσκουν και τα κάνουν απλά οι ψευτόμαγκες!
-
Τώρα που οι ασφαλιστικές εισφορές (λέγε με ΕΦΚΑ) θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών θα δείτε party (λέγε με den kovo apodeixsi)
-
Πολύ πιο δίκαιο το καινούριο σύστημα πάντως.
-
Δίκαιο για αυτόν που δηλώνει λίγα γιατί μπορεί να το κάνει ή γιατί όντως βγάζει τόσα λίγα (ελάχιστοι είναι πραγματικά σε αυτή την κατηγορία, κυρίως νέοι επαγγελματίες). Υπάρχουν όμως επιχειρήσεις και ΕΕ που έχουν συναλλαγές αποκλειστικά B2B που σημαίνει μηδέν δυνατότητα απόκρυψης εισοδήματος ή πολύ απλά θέλουν να είναι συνεπείς (σπανίζουν, το ξέρω). Αυτοί θα πληρώσουν υπερβολικά μεγάλες εισφορές χωρίς την ανάλογη ανταποδοτικότητα στη σύνταξη γιατί το σύστημα είναι αναδιανεμητικό, που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των εισφορών αυτού που πληρώνει πολλά θα χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει την σύνταξη αυτού που πλήρωνε λίγα. Και τελικά οι 2 τους θα έχουν καμιά 200αρια ευρώ -στην καλύτερη- διαφορά στην σύνταξη όταν και αν ποτέ την πάρουν... Με λίγα λόγια τιμωρείται ο συνεπής και επιβραβεύεται το λαμόγιο.
Αν ήθελε το κράτος να κάνει κοινωνική πολιτική (όπως οφείλει άλλωστε) ας έβαζε αυτό τα χρήματα. -
Μόνο σου λες ότι το σύστημα είναι αναδιανεμητικό και αυτή είναι η δουλειά ενός Κράτους Πρόνοιας, να αναδιανέμει τον πλούτο. Αυτός που βγάζει περισσότερα, πρέπει να πληρώσει περισσότερα, όπως γίνεται και με την φορολογία εισοδήματος. Το να πληρώνουν φτωχοί και πλούσιοι το ίδιο είναι ο ορισμός της αδικίας! Και πίστεψέ με υπάρχουν πολλοί επιτηδευματίες που είτε βγάζουν ψίχουλα ή έχουν και ζημίες!
Α, κι εγώ Β2Β επιχείρηση έχω...
-
Δεν είπα να πληρώνουν όλοι το ίδιο, αλλά πρέπει να υπάρχει ανταποδοτικότητα μεταξύ του τι πληρώνω και του τι θα πάρω. Το να δίνει κάποιος για 30.000 κέρδη τα 8 σε ασφαλιστικές εισφορές το θεωρώ κλοπή. Κάνεις συνέταιρο το κράτος, ένα κράτος που ανταποδοτικά και αναλογικά σου προσφέρει ελάχιστα. Χώρια του τι έχεις πληρώσει για τόσα κέρδη σε φόρο εισοδήματος.
Γνωρίζω πάρα πολύ καλά λόγω επαγγέλματος (είμαι ΕΕ στην παροχή υπηρεσιών) ότι σχεδόν όλοι δηλώνουν στην καλύτερη το 1/3 των πραγματικών τους τζίρων. Οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι και ο καθένας κοιτάει πώς θα σώσει το τομάρι του. Ουσιαστικά οι περισσότεροι επιβιώνουν και ζουν με μαύρο χρήμα.
Το κράτος πρέπει να κάνει κοινωνική πολιτική με τους άμεσους και έμμεσους φόρους, όχι με τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνω εγώ και εσύ. Εκεί αν πληρώσεις λίγα πρέπει να πάρεις λίγα (έτσι και αλλιώς με 20 χρόνια ασφάλισης όλοι εξασφαλίζουν τα 384 της εθνικής σύνταξης + αναλογία αυτών που έχουν πληρώσει). -
ο πλουτος αναδιανεμεται με το φορο εισοδηματος, οχι με τις ασφαλιστικες εισφορες που για τις ιδιες ακριβως παροχες, δυο πολιτες θα κληθουν να πληρωσουν μερικες εκατονταδες ευρω ο ενας και μερικες χιλιαδες ο αλλος...
εσυ λες οτι αν πληρωνουν απο 1000ε αυτος που βγαζει 10κ με αυτον που βγαζει 100κ ευρω το χρονο, ειναι αδικο γιατι για το πρωτο ειναι πολυ βαρυτερο βαρυδι στο εισοδημα του.
και δεν θα διαφωνησω.ΑΛΛΑ:
Εγω λεω οτι στο συστημα 'χ% επι του εισοδηματος', ειναι ΕΠΙΣΗΣ αδικο γιατι ο ενας μπορει να πληρωνει τα δεκαπλασια απο τον αλλο, για τις ιδιες παροχες.
Ενα πιο δικαιο συστημα θα ηταν
α) να πληρωνουν και οι δυο ενα μικρο% για τη ακριβως ιδια και για τους δυο περιθαλψη (αποτελεσμα: και απο τη μια δεν βαζεις το φτωχο να πληρωνει δυσαναλογα πολλα - σε απολυτο νουμερο - οπως θα εκανε αν το ποσο ηταν σταθερο για ολους, και απο την αλλη δεν βαζεις τον πλουσιο - παλι σε απολυτο νουμερο - να πληρωνει δεκαδες χιλιαδες ευρω για να εχει την ιδια παροχη με αυτον που τη πληρωνει μερικες εκατονταδες)
και
β) ενα μεγαλο% εισφορων για συνταξιοδοτικη καλυψη, ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΩΤΙΚΟ συστημα. Ετσι ο μικρομισθος θα εχει μια ελαχιστη εθνικη συνταξη, και ο μεγαλομισθος δεν θα νιωθει μαλακας οτι οι σημαντικες απωλειες του εισοδηματος του προς το συνταξιοδοτικο θα πληρωνουν τις συνταξεις ολων των αλλων εκτος απο τη δικια του.
Ασε που ειναι ενα επιπλεον και τεραστιο κινητρο για φοροδιαφυγη (και για αυτο θα αποτυχει). Δεν ξερω αν το εχεις καταλαβει, αλλα με το νεο ασφαλιστικο ενας ιδιωτης γιατρος/μηχανικος καλειται για καθε νομιμο ευρω που εισπραττει, να αποδιδει στο κρατος 65,5% (φορος+εισφορες). Νομιζω οτι ειναι αστειο να το συζητησουμε περαιτερω, το τι θα γινει.
-
@mrclouzo: Με όλα αναδιανέμεται ο πλούτος. Το ιδανικότερο θα ήταν να καταργηθούν όλοι οι άλλοι φόροι/εισφορές και απλά να πληρώνουμε φόρους εισοδήματος, αλλά δεν βγαίνει απλά έτσι.
Θα συμφωνήσω ότι η φοροδιαφυγή πάει σύννεφο στις υπηρεσίες (αν και το 1/3 που φαίνεται τρελή υπερβολή), αλλά σκέψου ότι υπάρχουν και όσοι πουλάνε αγαθά και εκεί (σχεδόν) όλα κόβονται κανονικά.@kacey: Οι προτάσεις σου είναι λογικές και βάση για συζήτηση. Εγώ αυτό που σχολίασα όμως είναι ότι είναι πιο δίκαιο το καινούριο σύστημα από αυτό που υπήρχε μέχρι σήμερα.
Στο παράδειγμά σου, πως βγαίνει το 65,5%; Από φέτος η κλίμακα ξεκινάει για τα χαμηλά εισοδήματα από το 22% επί του καθαρού εισοδήματος συν την προκαταβολή. Άλλο ένα 26.95% για εισφορές επί του καθαρού και φυσικά τα 650 του τέλους που είναι μεγάλο νταβατζιλίκι. Για να φτάσεις σε μεγάλες κλίμακες πρέπει να βγάζεις πάνω από 35.000 το χρόνο καθαρά. Σύμφωνα με ένα πρόχειρο search που έκανα, στα 35.000 εισόδημα, η επιβάρυνση φόρου εισοδήματος θα είναι 350 €, ενώ κάτω από αυτό το ποσό θα υπάρχουν ελαφρύνσεις. Βέβαια στα 35k θα έχεις αρκετές ασφαλιστικές εισφορές.Το γεγονός παραμένει ότι είναι καλό που ελαφρύνονται τα μικρότερα εισοδήματα. Τώρα αν μπορούσε να γίνει και καλύτερο το σύστημα θα ήταν ευχής έργον.
-
Νομιζα οτι ο φορος ειναι 29% για ολους τους ΕΕ, και εννοουσα φορος+εισφορες (γιατι ειναι και τα δυο λεφτα που βγαινουν απο τη τσεπη, οπου και αν πηγαινουν) οποτε η προσθεση μου στο προηγουμενο ηταν:
(%)
29 φορος που νομιζα οτι ειναι για ολους
26,5 εισφορες
+10* μπονους για γιατρους και μηχανικους ειδικακαι εννοειται δεν βαζω μεσα τη προκαταβολη οπως κανουν λαικιστες και δημοσιογραφοι για να φουσκωνει το νουμερο, γιατι προφανως την επομενη χρονια συμψηφιζεται.
*το οποιο ειναι τελικα 11 οποτε παμε στα 66,5%, αλλα τωρα διαβαζω οτι ειναι για επικουρικη και εφαπαξ, αρα πανε στη τσεπη τους (?), που καπως μαλακωνει το αγγουρι. ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΠΕΤΣΟΚΟΨΟΥΝ οταν ειναι να δωθουν πισω, οπως τα πετσοκοψαν τωρα...
Οπως και να εχει το επιχειρημα ειναι οτι η συνδεδεμενη με το εισοδημα εισφορα ασφαλιστικου, ειναι ενα επιπλεον κινητρο για αποκρυψη εισοδηματων. Και σημερα αυτο ειναι ενα εξτρα 26,5% πανω στο φορο εισοδηματος. Οποτε...
-
Πέρσι ήταν από 26 έως 33 τοις εκατό ο συντελεστής φόρου εισοδήματος. Για φέτος (εισοδήματα 2016) θα είναι από 22 έως 45%. Αλλά η πλειονότητα των επαγγελματιών θα πληρώσει λιγότερο από ότι λένε, βάσει περσινών δηλώσεων. Για γιατρούς/μηχανικούς δεν γνωρίζω.
Ότι η διασύνδεση εισφορών και εσόδων είναι κίνητρο για φοροδιαφυγή, ισχύει.
-
Η πλειονοτητα θα πληρωσει λιγοτερα γιατι η πλειονοτητα δηλωνε ψιχουλα* σε σχεση με τη πραγματικοτητα και το κρατος νομιζει οτι η πλειονοτητα βγαζει οντως αυτα που δηλωνει. Αρα και παλι χτυπιουνται οι ειλικρινεστεροι μεταξυ των ευκαταστατων. Κοινως, τα 'κοροιδα'...Και οπως λες και εσυ, ακομα και αυτοι, μαζι με τους υπολοιπους κατεργαραιους, θα εχουν ΑΚΟΜΑ ενα ΜΕΓΑΛΟ κινητρο να 'εξαφανιζουν' εισοδημα...
*δεν εννοω οτι οι ΕΕ ειναι πλουσιοι και δειχνουν οτι ειναι φτωχοι, αλλα απλα οτι και ο ΕΕ που ψωμολυσσαει με 7000/ετος, δειχνει ψιχουλα οταν απο αυτα τα 7000 δηλωνει τα 1500 (τυχαια νουμερα για να δειξω τη λογικη αυτων που λεω).
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
@kacey: Οι προτάσεις σου είναι λογικές και βάση για συζήτηση. Εγώ αυτό που σχολίασα όμως είναι ότι είναι πιο δίκαιο το καινούριο σύστημα από αυτό που υπήρχε μέχρι σήμερα.
Χμμμμ:
συστημα 'πληρωνουν ολοι τα ιδια':
ασφαλιστικη εισφορα πχ 350ε/μηνα για ολους τους ΕΕ, ανεξαρτητως εισοδηματος. Σε καποιον που βγαζει 1000ε το μηνα ειναι βαριδι, σε καποιον που βγαζει 5000ε το μηνα ειναι χαδι. Ορθον. Ειναι οντως αδικο ομως? Δεν ειναι και τοσο 'αδικο' γιατι α) πληρωνουν και οι δυο τα ιδια για την ακριβως ιδια παροχη (περιθαλψη εφ'ορου ζωης και συνταξη πχ 500ε για το υπολοιπο απαξ συνταξιοδοτησεως) και β) γιατι μετά συνταξιοδοτησεως ο 1000ε θα κληθει να ζησει με 500ε, και ο 5000ε θα κληθει επισης να ζησει με 500ε. Ποιος θα φαει το μεγαλυτερο αγγουρι, αν και οι δυο δεν εχουν αλλα εισοδηματα ή/και δεν δουλεψουν παρανομα? Και οι δυο θα βαζουν 500ε στη τσεπη, και με αυτα θα πρεπει να ζουν. -
Ασφαλιστική €350 το μήνα για αυτόν που βγάζει 1000, σημαίνει απλά ότι ή θα το κλείσει (στα χαρτιά) και θα δουλεύει μαύρα για να ζήσει ή δεν θα πληρώνει ποτέ το ταμείο του (όπως κάνουν πολλοί εδώ και χρόνια) και θα συσσωρεύει απλά χρέη. Ενώ αυτός με τα 5000 μπορεί άνετα να τα πληρώσει και να επιστρέψει έτσι στην κοινωνία κάποια χρήματα ώστε να έχει περίθαλψη και ο πιο άτυχος συνάδελφός του. Τώρα το θέμα σύνταξης είναι πολύπλοκο και δεν ξέρουμε αν θα πάρουμε καν συντάξεις σε 20-30 χρόνια... Θα μπορούσε πάντως αυτός που πλήρωσε παραπάνω να παίρνει και κάτι παραπάνω στο τέλος. Ίσως όχι ακριβώς αναλογικά (γιατί δεν βγαίνει), αλλά τουλάχιστον για να μη νιώθει τόσο ριγμένος.
-
Το νέο ασφαλιστικό είναι σε ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΟ από το παλιό . ΔΕΝ είναι απόλυτα δίκαιο μια και θα έπρεπε το ανώτατο όριο να είναι στο 8πλάσιο και όχι στο 10πλάσιο του χαμηλότερου , αλλά και ανταποδοτικότητα καλύτερη υπέρ αυτών που πληρώνουν πολλά επί πολλά χρόνια . Αλλά επειδή μιλάμε για το μέλλον έχουμε την δυνατότητα αλλαγών σε αυτό .
Επειδή εγώ κοιτάω και την δική μου ηλικιακή κλάση , εκεί έχουμε το αρνητικό ότι δεν υπολογίζει τις εισφορές πριν το 2002 για την αναλογικότητα και όταν πληρώνεις όπως εγώ εισφορές από το 1983 , αυτό ενοχλεί .Ενα ακόμα που θα μπορούσε να αλλάξει είναι η μη υποχρεωτική καταβολή εισφορών για εφ΄ άπαξ και επικουρικό , αυτό το 11 % επιπλέον .
Πάμε τώρα στο κλάμα που πέφτει από τα @@ τους δημοσιογράφους . Αυτοί κλαίνε γιατί μέχρι τώρα έκλεβαν νόμιμα εισφορές . Είχαν έναν χαμηλό μισθό σε ένα μέσο και ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ και για τα μεγάλα ποσά είχαν μπλοκάκι και δεν πλήρωναν τίποτα .
Μετά είχαμε τους νομικούς-συμβολαιογράφους που τις εισφορές τους τις πληρώναμε τις μισές εμείς μέσω των φόρων υπέρ τρίτων στα ταμεία τους στις μεταβιβάσεις κλπ , ενώ σε μικρότερο βαθμό το ίδιο συνέβαινε σε γιατρούς και μηχανικούς με εισφορές σε φάρμακα , έργα , άδειες κλπ .
Ας δούμε τώρα τι παίζει με το ψεύτικο κλάμα .
Οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ της μέσης ηλικίας πλήρωναν μέχρι σήμερα περί τα 500 τον μήνα . Αυτό σημαίνει ότι είχαν καθαρά κέρδη με τον νέο υπολογισμό 25000 . Στην πράξη ελάχιστοι είχαν αυτό το κέρδος . Γιατί αν κάποιος ΕΕ είχε έξοδα τουλάχιστον 30 % τότε ο τζίρος του με το ΦΠΑ πήγαινε κοντά στις 50000 , δηλαδή 4000 τον μήνα . Αν πάμε σε έμπορο τότε επειδή ο συντελεστής καθαρού του κέρδους είναι στο 10-15 % , μιλάμε για τζίρους 300000 .
Στα παραδείγματα που φέρνουν οι ΑΡΔ για ΕΕ και εμπόρους των 70000 καθαρών κερδών αυτό σημαίνει έξοδα επειδή θα έχουν και προσωπικό , τουλάχιστον 50 % στους ΕΕ και 10 % στους εμπόρους και τζίρους για τον ΕΕ 300000 και πάνω από εκατομμύριο για τον έμπορο . Αλλά με αυτούς τους ΜΟΝΙΜΟΥΣ τζίρους θα είναι βλάκες αν δεν έχουν κάνει ΕΠΕ , ΑΕ , ΙΚΕ οπότε μιλάμε για φανταστικά πρόσωπα .
Αρα το νέο ασφαλιστικό είναι πολύ δικαιότερο από το παλιό . Κάνει και κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από χρόνια και που βέβαια μας επέβαλλαν οι φίλοι μας οι δανειστές . Την ενοποίηση των ταμείων . Δυστυχώς η ενοποίηση δεν ακολουθήθηκε με απόλυση μερικών δεκάδων χιλιάδων ξυστών που περισσεύουν και την ανακατανομή των άλλων με την χρησιμοποίηση της τεχνολογίας , γιατί η κυβέρνηση μας , όπως και οι προηγούμενες είναι κρατιστές και σοβιετικοί και τους ξύστες δεν τους ακουμπάμε .
Με την κρίση πολλοί μεσήλικες υπάλληλοι έμειναν άνεργοι . Με το ισχύον καθεστώς , έπρεπε ή να περιμένουν να τους προσλάβει κανένας , χλωμό έως πολύ χλωμό , ή να πάνε σε κανένα 5μηνο ή άλλες περιπτώσεις πείνας . Δεν δινόταν η δυνατότητα να ανοίξουν ένα μαγαζάκι σε χώρο που μπορεί να είχαν , ή στο χωριό τους , ώστε να μαζέψουν κάποια ένσημα και να περάσουν τα 10-15 χρόνια που χρειάζονταν μέχρι την σύνταξη . Γιατί έπρεπε να πληρώνουν τουλάχιστον 300-500 € στον ΟΑΕΕ τον μήνα βρέξει χιονίσει , αλλά και επειδή μέχρι τότε ήταν στο ΙΚΑ και δεν θα συμπλήρωναν 15 χρόνια στον ΟΑΕΕ ώστε να πάρουν σύνταξη , τα λεφτά που θα έδιναν θα τα πέταγαν . Ετσι όσοι το αποτολμούσαν δεν είχαν τίποτα στο όνομα τους , δεν πήγαιναν ποτέ στην τράπεζα και δεν πλήρωναν τίποτα ούτε εισφορές , ούτε φόρους .
Σήμερα θα μπορεί ένας τέτοιος να βγάζει 1000 τον μήνα καθαρό κέρδος , να δίνει 270 € εισφορές οι οποίες θα πάνε στην ασφάλιση του , αφού πλέον είναι ένα το ταμείο και να δίνει 160 φόρο και 50 τέλος επιτηδεύματος μέχρι να γίνει 63 , μετά δεν δίνεις και να σου μείνουν 520-570 στο χέρι καθαρά . Αν έφτανες στα 1500 τότε σου έμεναν 804-854 στο χέρι .
Αν ήσουν με τα ισχύοντα που οι εισφορές , που αν ήσουν πάντα στο ΙΚΑ απλά στις κλέβανε από την τσέπη , έπρεπε να δίνεις 350-500 τον μήνα σε εισφορές και 26 % φόρο , τότε στο 1000άρικο σου έμενε ανάλογα με τις εισφορές μετά τους φόρους και το τέλος επιτηδεύματος από 310-481 για 1000 καθαρά και από 690-801 για 1500 καθαρά .
Βλέπουμε ότι η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και ουσιαστικά ισοφαρίζεται στην περίπτωση των 1500 , ΑΝ ΟΜΩΣ πλήρωνε χαμηλή εισφορά με το παλιό , πράγμα αδύνατο αν ήσουν κάποιας ηλικίας και σε κάθε περίπτωση τα λεφτά των εισφορών δεν σου έδιναν σύνταξη , ενώ τώρα σου δίνουν .
Οπότε μην ακούτε τα @@ τους ΑΡΔ . Το νέο ασφαλιστικό θέλει απλά μικρές προσαρμογές και απόλυση των μισών υπαλλήλων των ταμείων που έτσι και αλλιώς τα έχουν ματώσει από το ξύσιμο
-
Δικαιότερο θα ηταν αν υπήρχε και αναλογικότητα στη σύνταξη. Αλλιώς δεν θέλει να πληρώνω κανενα πούστη που παίρνει τωρα ύψηλη πασοκοσυνταξη και να τα βάζω σε μια ιδιωτική να τα πάρω ολα εγω. Δεν μπορώ να δίνω τωρα εγω περισσότερα για να πάρω στο τέλος ίδια σύνταξη με αυτόν που δεν δίνει τίποτα ή σαφώς λιγότερα.
Όποτε η δικαιότητα ειναι μονόπλευρη
Συμφωνία-Τρίτο μνημόνιο...